Gość: wojtek IP: 212.160.127.* 01.06.04, 13:28 Jak bronić się przed nimi? Lać wodą czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: koparek Re: Gołębie IP: *.hipernet.ras.pl 29.06.04, 15:07 witaj, mam ten sam problem niestety, znalazłem ten post szukając odpowiedzi na jego treść ja jej niestety nie znam ale zajrzę tu jeszcze, może ktoś zna rozwiązanie ja - w złości - pomyślałem o zastosowaniu energii elektrycznej.... kopi Odpowiedz Link Zgłoś
laptopkoparskey Re: Gołębie 29.06.04, 15:25 znalazłem fajną stronę: www.stopptak.com.pl/polversion/ptaki.htm autorzy proponują zastosowanie systemu stopptak chyba z niego skorzystam, ale niestety tylko na części mieszkania, bo na balkonie byłoby to moim zdaniem nieestetyczne i pewnie nawet niebezpieczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosć Re: Gołębie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 01:28 a ja niedawno znalazlem bezdomnego kociaka posiedzial na balkonie kilka godzin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j2w2e3 Re: Gołębie IP: 81.219.167.* 25.09.04, 13:26 jesli dużo tych jajek to tak,smacznego,jurek Odpowiedz Link Zgłoś
aniapakero Re: Gołębie 29.06.04, 21:01 Nienawidzę gołębi!!! Moim zdaniem powinno karać sie ludzi którzy dokarmiają te paskudztwa albo przynajmniej zlecić im przymusowe roboty (w formie mycia całego bloku z ptasiego gówna). Ja kiedys prawie zabiłam gołębia jakąś deską na moim balkonie ale wymknął się spryciarz. Na gołębie dobre są szeleszczące foliówki pozawieszane na balkonie. Skuteczne ale nieestetyczne:/ Moja mama ostatnio znalazła jajko w jakis doniczkach na balkonie... nie zastanawiała się dlugo - wyrzuciła go jak najszybciej. Nie ma się co cackać... jak nie my je, to one nas;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Gołębie IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 29.06.04, 21:26 Kiedyś słyszałem, że jeśli w mieście przestanie się dokarmiać gołębie, ich populacja zmniejszy się (ale nie do zera). W wolne nisze ekologiczne wejdą ptaki, o których nie podejrzewalibyśmy, że lubią miasto, a które nie mają zwyczaju wygrzewać się na parapetach i zostawiać swoje kupki jako zapłatę za gościnę. I robi się po prostu ładniej. Może warto by to sprawdzić? Tylko jak zmusić ludzi do zaprzestania karmienia obrzydliwego ptaka jakim jest gołąb? Żeby było jasne: Ja nie chcę tępić gołębi, ja chcę tylko żeby ludzie przestali je dokarmiać, niech się ptaki same żywią. Odpowiedz Link Zgłoś
laptopkoparskey Re: Gołębie 29.06.04, 21:30 Któryś z moich sąsiadów wywiesił na klatce apel o niedokarmianie tych latających szczurów. Na drugi dzień kartka już była zdarta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j2w2e3 Re: Gołębie IP: 81.219.167.* 25.09.04, 13:23 tak brudnego miasta jak LODZ to sie nie zobaczy,długo.nie dosc że brudne to i ciasne,zkanalizacja wylewana do rynsztoka wiem bo mieszkam w tym miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Gołębie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 25.09.04, 14:39 - I jeszcze ta wielka rzeka w poprzek miasta pokonywana łodziami (stąd nazwa miasta) bo mostów nie ma! - I te refifery na ulicach! Wszędzie ich pełno! Srają i w nocy ryczą! - Pewnie jeszcze nie podoba Ci się śnieg zalegający praktycznie cały rok. Ja też go nie znoszę! - Poza tym to okropne położenie miasta na cyplu utrudnia dojazd. Portu nie można zbudować, bo skały wokół Łodzi stromo opadają do morza, a przez cypel idzie tylko wąska i kręta droga. - Dowożenie wody do miasta cysternami też nie jest wygodne. - I kto to słyszał, żeby w herbie miasta był lampart?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motion Re: Gołębie IP: *.toya.net.pl 25.09.04, 16:02 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=67&w=10132167&a=10208038 Odpowiedz Link Zgłoś
kuubaa Re: Gołębie 25.09.04, 19:12 Wszystko o czym pisze red.Jagiełło i szanowni przedmówcy dotyczy także psów - obsrywanie, hałasowanie. Ponadto możliwość pogryzienia (w tym kilkanaście razy w roku ze skutkiem śmiertelnym), wałęsanie się po jezdniach, niszczenie zwierzyny w lasach, roznoszenie chorób pasożytniczych groźnych szczególnie dla dzieci. Więc obiektywnie gołębie są dużo mniej uciążliwe. Ale jak wiadomo gazetowowyborczowa poprawność polityczna nakazuje głoszenie hasła "pies przyjacielem człowieka". Wyobraźmy sobie że tu na forum jakaś niewiasta chwali się że prawie zatłukła psa deską a ktoś inny planuje zastosowanie elektryczności. Przecież tego nie przepuściłby gazetowowyborczy skaner czy admin. A nawet gdyby się udało, prawomyślni forumowicze (wraz ze swoimi bydlakami zwanymi pieskami) rozszarpaliby by ich natychmiast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Gołębie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 25.09.04, 20:01 Tak, psy nie odpowiadają tylko za koklusz i gradobicie :-) Poza tym, tylko kilkanaście zagryzień? To nawet motocykliści chyba więcej zabijają! Czyli lista powinna być taka: - motocykliści; - psy; - gołębie. Przy okazji: Psy które mieszkają w domach i są zadbane (odrobaczane), nie roznoszą chorób pasożytniczych. Winni są nie właściciele psów ale ci którzy je najpierw biorą a potem porzucają. Nikt nie nawołuje do walenia w gołębia sztachetą. Nawołujemy tylko do niedokarmiania ich przez wyrzucanie chleba na trawnik. Odpowiedz Link Zgłoś
kuubaa Re: Gołębie 25.09.04, 20:34 > Poza tym, tylko kilkanaście zagryzień? To nawet motocykliści chyba więcej > zabijają! Chyba nie. A poza tym motocykliści to ludzie a nie zwierzęta. > Czyli lista powinna być taka: > - motocykliści; > - psy; > - gołębie. Nie, tylko psy. Bo motocykliści (tak jak kierowcy TIR-ów czy awionetek) - z przyczyn jak wyżej. A gołębie są tylko uciążliwe, nie są groźne. > Przy okazji: Psy które mieszkają w domach i są zadbane (odrobaczane), nie > roznoszą chorób pasożytniczych. Winni są nie właściciele psów ale ci którzy je > najpierw biorą a potem porzucają. Przypuszczam że bardzo niewielu właścicieli psów odrobacza je, jeszcze mniej niż szczepi przeciwko wściekliźnie. Sprzeciw wzbudzają jakiekolwiek radykalne działania nawet wobec psów bezpańskich. > Nikt nie nawołuje do walenia w gołębia sztachetą. Jak ktoś się tym chwali a nikt go (chyba jej?) nie gani, to jest to zachęta. > Nawołujemy tylko do > niedokarmiania ich przez wyrzucanie chleba na trawnik. Wolno karmić własne psy, dokarmiać bezpańskie koty (było tu o tym ostatnio) to dlaczego nie należy dokarmiać gołębi? Są mniej szkodliwe dla ludzi. Może dokarmiają ci, którzy tak uważają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Gołębie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 25.09.04, 21:01 kuubaa napisała: > > Poza tym, tylko kilkanaście zagryzień? To nawet motocykliści chyba więcej > > zabijają! > Chyba nie. A poza tym motocykliści to ludzie a nie zwierzęta. Tak, ale ci ludzie zabijają! Co do danych liczbowych - musielibyśmy szperać w statystykach ;-) > A gołębie są tylko uciążliwe, nie są groźne. Próbujesz zaprzeczyć że roznoszą zarazki? Psy przynajmniej nie srają na głowę! > Przypuszczam że bardzo niewielu właścicieli psów odrobacza je, jeszcze mniej > niż szczepi przeciwko wściekliźnie. Moja suczka jest odrobaczona i zaszczepiona. Jestem czysty :) Większość psów w blokach chyba jest zaszczepionych ale masz rację - znam takie co nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
iza1243 Re: Gołębie 29.09.16, 15:34 UWAGA GOŁĘBIE PRZENOSZĄ BORELIZĘ! Gołębie znikną gdy znikną dokarmiacze! Dokarmianie ptaków jest w świetle prawa prowadzeniem nielegalnej hodowli. Stałe rozsypywanie pożywienia ptakom jest wykroczeniem - łamie się w ten sposób przepisy porządkowe miasta zabraniające zanieczyszczania środowiska miejskiego.- Odpowiedz Link Zgłoś