jasam 17.06.04, 23:02 W Łodzi jest ulica Tramwajowa, jest Kolejowa, jest nawet ulica PKP. A nie ma ulicy Autobusowej. Czy jest tego jakies wytłumaczenie ? Dlaczego Radni od nazewnictwa nie lubią autobusów ? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bart Re: Dlaczego nie lubią autobusów ? IP: *.tpnets.com 17.06.04, 23:39 Bo jak była pora na nazywanie ulic od przedmiotów, to nie było autobusów. Jak już było dużo autobusów, to zrobiła się moda na nazwy od wybitnych działaczy, a jak ta z kolei przeminęła, to juz nie ma czego nazywać, poza tym klejka patriotycznych nazw jst b. długa. Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Dlaczego nie lubią autobusów ? 17.06.04, 23:48 Gość portalu: Bart napisał(a): > poza tym klejka patriotycznych nazw jst b. długa. Tym bardziej, że wskazania "patriotyzmu" też się zmieniają i lista znów jest długa. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Dlaczego nie lubią autobusów ? IP: *.tpnets.com 18.06.04, 00:46 Parę lat temu widziałem program o tym, jak to w dzielnicy gdzie były same ulice o "lekkich" nazwach chciano dowalić coś tak nachalnie patriotycznego, że zrobiło mi się słabo. Oczywiście nie pamiętam ulic, niech to będzie Gruszkowa, Jabłkowa, Wiśniowa i chciano tam dodać coś w stylu generała ........ Ładnie wyglądałby w tych gruszkach i jabłakch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xk Re: Dlaczego nie lubią autobusów ? IP: *.toya.net.pl 18.06.04, 00:28 ja mam własną teorię na ten temat zwróćcie uwagę, że kolej i tramwaje odegrały niebywale większą rolę w rozwoju wielkich miast niż autobusy, ot co Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Dlaczego nie lubią autobusów ? IP: *.tpnets.com 18.06.04, 00:43 Tramwaje i kolej owszem odegrały większą rolę niż autobusy, ale tych nazw nie nadawano w 2003r. patrząc na ponad stuletnią historię tramwajów, 150 kolei oraz zaledwie 50 letnią autobusów, tylko "ciupasem", bo z tym się własnie kojarzyły. Równie dobrze można powiedzieć, że dużą rolę odegrała sól, Pomorze czy elektrony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart I druga myśl IP: *.tpnets.com 18.06.04, 00:52 W latach międzywojennych, gdy jeszcze była szansa na nadanie takiej nazwy, to "autobus" nie był może nazwą własną? Wiem na bank, że w Polsce mówimy na wycieczkowy autobus "autokar" tylko dlatego, iż pierwsze pojazdy tego typu były marki "AUTOCAR". Mechanizm podobny do "adidasów". Wtenczas nazwa "autobus" dla ulicy byłaby po prostu kryptoreklamą? Odpowiedz Link Zgłoś
thomasch Re: I druga myśl 18.06.04, 01:04 Gość portalu: Bart napisał(a): > W latach międzywojennych, gdy jeszcze była szansa na nadanie takiej nazwy, > to "autobus" nie był może nazwą własną? Wiem na bank, że w Polsce mówimy na > wycieczkowy autobus "autokar" tylko dlatego, iż pierwsze pojazdy tego typu były > > marki "AUTOCAR". Mechanizm podobny do "adidasów". Wtenczas nazwa "autobus" dla > ulicy byłaby po prostu kryptoreklamą? Starsze osoby często mówią na każdy autokar - "pekaes", co wynika oczywiście z monopolu PKS-u przez wiele dziesięcioleci :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin_pabianice Re: I druga myśl IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 08:37 thomasch napisał: > Gość portalu: Bart napisał(a): > Starsze osoby często mówią na każdy autokar - "pekaes", co wynika oczywiście > z monopolu PKS-u przez wiele dziesięcioleci :-) Tak. To mnie niemiłosiernie wkurza. Mój dziadek tak zawsze mawia... "O której masz PKS?", "Przyjechałeś PKSem?"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: I druga myśl IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 18.06.04, 10:30 A Piotrkowianie nazywają miejskie autobusy "emzetkami" (od skrótu MZK). A ja, rzadko tam bywając, przez jakiś czas myślałem, że rozmawiają o motocyklach :-) Ulica autobusowa mogłaby w Łodzi być, ale dobrze by było, żeby taką nazwę nadać ulicy, która jakoś z busami się kojarzy (jak Tramwajowa z tramwajami). Głupio by było lokować ją w jakiejś nowej dzielnicy, gdzie do najbliższego przystanku trzeba iść 2 kilometry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: I druga myśl IP: *.tpnets.com 18.06.04, 11:01 Będąc młodym dziecieńciem dziwiłem sie dlaczego nie ma ulicy Autobusowej przy Teatrze Wielkim. Pasowało przecież jak ulał. I nadal pasuje. Ale nie ma co zmieniać na siłę. Z drugiej strony może Węglową zmienić na Autobusową? Składów węgla to już tam nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: I druga myśl 18.06.04, 12:20 Ja porponuję tak: Pomorską zmienić na tramwajową Włókniarzy zmienic na autobusową:D Odpowiedz Link Zgłoś
thomasch Re: I druga myśl 18.06.04, 12:27 teufel napisał: > Ja porponuję tak: > Pomorską zmienić na tramwajową Oj, nie! Pomorska, to historyczna, przedwojenna nazwa, przywrócona na początku lat 90-tych. Tramwajowa niech będzie tam, gdzie jest. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
michal.ch Re: I druga myśl 18.06.04, 15:15 thomasch napisał: > Tramwajowa niech będzie tam, gdzie jest. :-) > Bo to też historyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf historyczność 18.06.04, 20:04 swoją drogą... gdzie była pierwsza zajezdnia autobusowa w Łodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: historyczność IP: *.tpnets.com 18.06.04, 23:09 Teren zaj. Tramwajowa służył też autobusom. Tak było w latach międzywojennych, czyl od zarania. Po IIWŚ stan taboru zmienił się na 0 (albo 1) i niestety nie wiem, jak to było ze stacjonowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: I druga myśl IP: *.pai.net.pl 18.06.04, 18:49 A umotywowane jest to... czym? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: I druga myśl 18.06.04, 23:21 Gość portalu: Bart napisał(a): > Z drugiej strony może Węglową zmienić na Autobusową? Składów węgla to już tam > nie ma. -- To jednak jest nazwa historyczna, nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: I druga myśl IP: *.tpnets.com 19.06.04, 09:51 NO tak. Węglowa 4 i te rzeczy. Niepodobna zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
keridwen Re: I druga myśl 22.06.04, 00:46 zlosnik :P bo ci to winko spod biurka przypomne :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SzK Re: Dlaczego nie lubią autobusów ? IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 23.06.04, 22:42 Autobusy to zdecydowanie nowsza historia, bo na dobrą sprawę dopiero po II wojnie. A tramwaje w Łodzi to ponad 105-lat i duży związek z historią miasta. Odpowiedz Link Zgłoś