Dodaj do ulubionych

Dlaczego nie lubią autobusów ?

17.06.04, 23:02
W Łodzi jest ulica Tramwajowa, jest Kolejowa, jest nawet ulica PKP.
A nie ma ulicy Autobusowej.
Czy jest tego jakies wytłumaczenie ?
Dlaczego Radni od nazewnictwa nie lubią autobusów ?

pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bart Re: Dlaczego nie lubią autobusów ? IP: *.tpnets.com 17.06.04, 23:39
      Bo jak była pora na nazywanie ulic od przedmiotów, to nie było autobusów. Jak
      już było dużo autobusów, to zrobiła się moda na nazwy od wybitnych działaczy, a
      jak ta z kolei przeminęła, to juz nie ma czego nazywać, poza tym klejka
      patriotycznych nazw jst b. długa.
      • jasam Re: Dlaczego nie lubią autobusów ? 17.06.04, 23:48
        Gość portalu: Bart napisał(a):

> poza tym klejka patriotycznych nazw jst b. długa.

Tym bardziej, że wskazania "patriotyzmu" też się zmieniają i lista znów jest
        długa.

pozdr.
        • Gość: Bart Re: Dlaczego nie lubią autobusów ? IP: *.tpnets.com 18.06.04, 00:46
          Parę lat temu widziałem program o tym, jak to w dzielnicy gdzie były same ulice
          o "lekkich" nazwach chciano dowalić coś tak nachalnie patriotycznego, że
          zrobiło mi się słabo. Oczywiście nie pamiętam ulic, niech to będzie Gruszkowa,
          Jabłkowa, Wiśniowa i chciano tam dodać coś w stylu generała ........ Ładnie
          wyglądałby w tych gruszkach i jabłakch.
    • Gość: xk Re: Dlaczego nie lubią autobusów ? IP: *.toya.net.pl 18.06.04, 00:28
      ja mam własną teorię na ten temat
      zwróćcie uwagę, że kolej i tramwaje odegrały niebywale większą rolę w rozwoju
      wielkich miast niż autobusy, ot co
      • Gość: Bart Re: Dlaczego nie lubią autobusów ? IP: *.tpnets.com 18.06.04, 00:43
        Tramwaje i kolej owszem odegrały większą rolę niż autobusy, ale tych nazw nie
        nadawano w 2003r. patrząc na ponad stuletnią historię tramwajów, 150 kolei oraz
        zaledwie 50 letnią autobusów, tylko "ciupasem", bo z tym się własnie kojarzyły.
        Równie dobrze można powiedzieć, że dużą rolę odegrała sól, Pomorze czy
        elektrony.
    • Gość: Bart I druga myśl IP: *.tpnets.com 18.06.04, 00:52
      W latach międzywojennych, gdy jeszcze była szansa na nadanie takiej nazwy,
      to "autobus" nie był może nazwą własną? Wiem na bank, że w Polsce mówimy na
      wycieczkowy autobus "autokar" tylko dlatego, iż pierwsze pojazdy tego typu były
      marki "AUTOCAR". Mechanizm podobny do "adidasów". Wtenczas nazwa "autobus" dla
      ulicy byłaby po prostu kryptoreklamą?
      • thomasch Re: I druga myśl 18.06.04, 01:04

> W latach międzywojennych, gdy jeszcze była szansa na nadanie takiej nazwy,
        > to "autobus" nie był może nazwą własną? Wiem na bank, że w Polsce mówimy na
        > wycieczkowy autobus "autokar" tylko dlatego, iż pierwsze pojazdy tego typu
        były
        >
        > marki "AUTOCAR". Mechanizm podobny do "adidasów". Wtenczas nazwa "autobus"
        dla
        > ulicy byłaby po prostu kryptoreklamą?

Starsze osoby często mówią na każdy autokar - "pekaes", co wynika oczywiście z
        monopolu PKS-u przez wiele dziesięcioleci :-)
        • Gość: marcin_pabianice Re: I druga myśl IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 08:37
          thomasch napisał:

> Gość portalu: Bart napisał(a):

> Starsze osoby często mówią na każdy autokar - "pekaes", co wynika oczywiście
          > z monopolu PKS-u przez wiele dziesięcioleci :-)

Tak. To mnie niemiłosiernie wkurza. Mój dziadek tak zawsze mawia... "O której
          masz PKS?", "Przyjechałeś PKSem?"...
          • Gość: Michał M. Re: I druga myśl IP: *.staszic.waw.pl / *.staszic.waw.pl 18.06.04, 10:30
            A Piotrkowianie nazywają miejskie autobusy "emzetkami" (od skrótu MZK). A ja,
            rzadko tam bywając, przez jakiś czas myślałem, że rozmawiają o motocyklach :-)

Ulica autobusowa mogłaby w Łodzi być, ale dobrze by było, żeby taką nazwę nadać
            ulicy, która jakoś z busami się kojarzy (jak Tramwajowa z tramwajami). Głupio
            by było lokować ją w jakiejś nowej dzielnicy, gdzie do najbliższego przystanku
            trzeba iść 2 kilometry.
            • Gość: Bart Re: I druga myśl IP: *.tpnets.com 18.06.04, 11:01
              Będąc młodym dziecieńciem dziwiłem sie dlaczego nie ma ulicy Autobusowej przy
              Teatrze Wielkim. Pasowało przecież jak ulał. I nadal pasuje. Ale nie ma co
              zmieniać na siłę.

Z drugiej strony może Węglową zmienić na Autobusową? Składów węgla to już tam
              nie ma.
              • teufel Re: I druga myśl 18.06.04, 12:20
                Ja porponuję tak:
                Pomorską zmienić na tramwajową
                Włókniarzy zmienic na autobusową:D
                • thomasch Re: I druga myśl 18.06.04, 12:27
                  teufel napisał:

> Ja porponuję tak:
                  > Pomorską zmienić na tramwajową

Oj, nie! Pomorska, to historyczna, przedwojenna nazwa, przywrócona na początku
                  lat 90-tych. Tramwajowa niech będzie tam, gdzie jest. :-)

• michal.ch Re: I druga myśl 18.06.04, 15:15
                    thomasch napisał:

> Tramwajowa niech będzie tam, gdzie jest. :-)
                    >

Bo to też historyczna.
                  • geograf historyczność 18.06.04, 20:04
                    swoją drogą...
                    gdzie była pierwsza zajezdnia autobusowa w Łodzi?
                    • Gość: Bart Re: historyczność IP: *.tpnets.com 18.06.04, 23:09
                      Teren zaj. Tramwajowa służył też autobusom. Tak było w latach międzywojennych,
                      czyl od zarania. Po IIWŚ stan taboru zmienił się na 0 (albo 1) i niestety nie
                      wiem, jak to było ze stacjonowaniem.
                • Gość: J.S. Re: I druga myśl IP: *.pai.net.pl 18.06.04, 18:49
                  A umotywowane jest to... czym?
              • yarro Re: I druga myśl 18.06.04, 23:21

> Z drugiej strony może Węglową zmienić na Autobusową? Składów węgla to już tam
                > nie ma.
                --
                To jednak jest nazwa historyczna, nie sądzisz?
                • Gość: Bart Re: I druga myśl IP: *.tpnets.com 19.06.04, 09:51
                  NO tak. Węglowa 4 i te rzeczy. Niepodobna zmieniać.
                  • keridwen Re: I druga myśl 22.06.04, 00:46
                    zlosnik :P

bo ci to winko spod biurka przypomne :P
    • Gość: SzK Re: Dlaczego nie lubią autobusów ? IP: *.pabianice.pl / *.pabianice.pl 23.06.04, 22:42
      Autobusy to zdecydowanie nowsza historia, bo na dobrą sprawę dopiero po II
      wojnie. A tramwaje w Łodzi to ponad 105-lat i duży związek z historią miasta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka