Dodaj do ulubionych

Wiemy, które gimnazja w Łodzi mają najlepsze wy...

IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.12, 20:04
Ciekawe, czy pan poseł Joński, który tak się emocjonował salą do wyciszenia (modlitwy, medytacji) wyremontowaną przez uczniów z Sosnowej, złoży gratulacje tej samej pani dyrektor, która zgodziła się na taką formę aktywności podopiecznych. Bo jak widać aktywność na niwie religijnej idzie w parze z aktywności na egzaminach. Może zatem lepiej wspierać tych, którzy dobrze się uczą i robią dużo ponad minimum, zamiast nieudolnie dołować ich pomysły?
Obserwuj wątek
    • antoni38 A gimnazjum na Olechowie jaki ma wynik? 25.06.12, 21:53
      Jakoś nic nie chcieli mi powiedzieć, choć pytałem. Jakaś nieuprzejma pani, chyba derektorka albo sekretarka odparła, że to tajemnica. A jaka tajemnica, ja sie pytam? Czy to nie powinno być jawne? Przecież to publiczna szkoła, tak czy nie?
      • Gość: racjonalistka Re: A gimnazjum na Olechowie jaki ma wynik? IP: *.toya.net.pl 25.06.12, 22:15
        Kiedyś było, ale ze 2-3 lata temu utajnili, żeby rodzice nie wysyłali dzieci do lepszych szkół. Dziwna otywacja - równanie w dół, niby dla wyrównywania szans.
      • Gość: ERG Re: A gimnazjum na Olechowie jaki ma wynik? IP: *.toya.net.pl 25.06.12, 22:39
        Zajrzy na stronę OKE Łódź:-)
        • Gość: kpc21 Re: A gimnazjum na Olechowie jaki ma wynik? IP: *.xdsl.centertel.pl 25.06.12, 22:56
          Podaj bezpośredni link, bo nie widzę (chyba jestem ślepy).
        • pstryczek-elektryczek Re: A gimnazjum na Olechowie jaki ma wynik? 26.06.12, 09:29
          Gość portalu: ERG napisał(a):
          > Zajrzy na stronę OKE Łódź:-)
          A dokładniej? Bo tam jest informacja że od 22 czerwca są dostępne wyniki, ale żeby je zobaczyć trzeba być dyrektorem szkoły. Czemu GW nie publikuje całego rankingu?
          • Gość: Zorro Re: A gimnazjum na Olechowie jaki ma wynik? IP: *.ericpol.com 26.06.12, 11:17
            www.komisja.pl ->egzamin gimnazjalny ->raporty
            • antoni38 Re: A gimnazjum na Olechowie jaki ma wynik? 26.06.12, 21:34
              No to w sumie kiepski wynik. Nic dziwnego, że woleli to utajnić. Raptem trzecie miejsce w dzielnicy wśród szkół publicznych, a ile tych szkół na Widzewie jest? Kilka raptem. I niby podają, że wysokie, ale jak się porówna z gim. 29 albo 34 to widać, że to taki wysoki z niższej strefy stanów średnich. To cieszę się, że dobrze wybrałem i dałem dzieciaka do dwudziestki dziewiątki. Od razu widać, że to świetna szkoła i bez żadnej rejonowej patologii. Szczególnie Olechów ma ostatnio dużo takiej okołopatologicznej ludności, bo tam się przesiedla różny element z wyburzanych śródmiejskich slamsów. A to zdaje sie jest rejon gim. 36?
    • Gość: Rodzic Wiemy, które gimnazja w Łodzi mają najlepsze wynik IP: *.toya.net.pl 26.06.12, 08:52
      Gratuluje dobrego samopoczucia Pani Dyrektor Marii Giełzak, szkoda że nie do końca uzasadnionego. Poziom szkoły dobry, dzięki zdolności uczniów, którzy do niej przychodzą i pieniądzom rodziców, którzy opłacają pełno prywatnych zajęć. Jak życie pokazuję, od lat pracujący ci sami nauczyciele, i to wcale nie jest atutem tej szkoły, na pewno wpływa na ich bezkarność i bark obiektywizmu. Oceny wystawiane na koniec 3 klasy, weryfikuje egzamin. Proponuję Pani Dyrektor przeprowadzanie analizy. Stosowana zasada naciągania gorszym uczniom a obniżania tym naprawdę starającym się to norma.
      • Gość: andrzej27 Re: Wiemy, które gimnazja w Łodzi mają najlepsze IP: *.ms.lnet.pl 26.06.12, 09:50
        Nie wiem jak teraz, ale jak sam kończyłem Gim 29 jeszcze na Ćwiklińskiej to faktycznie szkoła pięła się w rankingu tych lepszych i to bez pomocy gotówki. Fakt, wielkość szkoły też robi swoje, tzn. po 3 klasy każdego rocznika to raczej nie dużo patrząc na inne gimnazja. Owszem kto chce to wysyła swoje dziecko na dodatkowe zajęcia ale to dlatego, że rodzice są niedowartościowani, sami niewiele osiągnęli i wyciskają ze swoich pociech żeby miało same piąteczki. A co do Pani Giełzak to szkoda, że matematyki już od dawna nie uczy. Pozdrawiam.
    • angrusz1 Autorka 26.06.12, 14:32
      cytuje kogoś :"Może dlatego przychodzą do nas uczniowie spoza rejonu, którzy ciągną średnią ..."

To oczywiste .
      Najlepsze gimnazja mają mało marginesu społecznego .
      Nie tylko mało uczniów mało zdolnych ( mało zdolny ale chętny do pracy potrafi się znacznie poprawić ) ale mają mało chamstwa i meneli , ba !! stadionowego chuligaństwa .

Bo to ci osobnicy najbardziej dołują szkoły swoimi marnymi wynikami ale przede wszystkich ci ludzie demoralizują innych uczniów i przeszkadzają - często rozmyślnie - w normalnej nauce .

Ale władze oświatowe nie mają skutecznego narzędzia do pacyfikowania tych chamów .

Podczas Euro 2012 policja jednak musiała się z nimi zderzyć i poradzić sobie .
      No i poradziła sobie - ale tych chamów nie proszono grzecznie o zaprzestanie rozrób , tylko ostro walono pałami .
      Bo z chamstwem inaczej się nie da .

Do władz oświatowych to nie dociera .

Pora więc zmienić te władze oświatowe - od góry do dołu .
    • Gość: n-l Wiemy, które gimnazja w Łodzi mają najlepsze wy... IP: *.tvsat364.lodz.pl 26.06.12, 15:08
      Rzeczywiście korepetycje robią dobre wyniki dobrym gimnazjom. tam się tylko wymaga, mało uczy. Aby dziecko utrzymało się w takim gimnazjum albo nie odstawało od średniej, musi brać korepetycje. Podobnie jest w dobrych liceach. No cóż, ale dzięki temu nauczyciele mogą "dorobić":))
      • antoni38 Re: Wiemy, które gimnazja w Łodzi mają najlepsze 26.06.12, 22:43
        A ja lubię szkoły, w których się wymaga. Dzieciak jest od tego, żeby się uczyć. Wtedy na żadne korepetycje nie szkoda. Najważniejsze to jest to, że w szkole nie ma żadnej patologii ani nieuctwa. Wszyscy na tym samym poziomie , wysokim poziomie. Żadnych nieuków, żadnych ćpunów, żadnej bidoty. A jak ktoś odstaje, to zawsze go można usunąć, żeby normalnym dzieciakom nie zaburzał uczenia się. Dla idotów i przeciętniaków są rejonówki, takie jak Olechów.
        • angrusz1 Re: Wiemy, które gimnazja w Łodzi mają najlepsze 27.06.12, 09:05
          Masz rację Antoni38 pisząc :" A ja lubię szkoły, w których się wymaga. Dzieciak jest od tego, żeby się uczyć. Wtedy na żadne korepetycje nie szkoda. Najważniejsze to jest to, że w szkole nie ma żadnej patologii ani nieuctwa. Wszyscy na tym samym poziomie , wysokim poziomie. Żadnych nieuków, żadnych ćpunów, żadnej bidoty. A jak ktoś odstaje, to zawsze go można usunąć, żeby normalnym dzieciakom nie zaburzał uczenia się. Dla idotów i przeciętniaków są rejonówki, takie jak Olechów. "

Ale żeby dzieciak się uczył to trzeba go do tego zachęcić albo zmusić .
          Czy ty to robisz ?
          No bo jak taki twój dzieciak nie chce się uczyć to się go przenosi do " rejonówki ".
          Problem w tym, że przy takim niżu demograficznym jest wiele szkół - czyli nauczycieli - które łapią każdego ucznia , bo za tym idzie subwencja , czyli praca .
          W takich szkołach raczej trudno mówić o nauce , bo głównie to walka nauczyciela z chuliganami szkolnymi , to jeśli nauczycielowi się chce . Albo jest totalne olewanie wszystkiego , chociaż z całkiem dobrymi stopniami .
          Ten drugi wariant jest znacznie bardziej powszechny .
          • Gość: WIKTOR Re: Wiemy, które gimnazja w Łodzi mają najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 10:35
            "Albo jest totalne olewanie wszystkiego , chociaż z całkiem dobrymi stopniami .
            Ten drugi wariant jest znacznie bardziej powszechny"- jakieś brednie, gdyby nauczyciel olewał wszystko to zrozum, że dziecku wtedu też się nie chce uczyć i napewno dobrych wyników na egzaminie by nie miał.
            • angrusz1 Re: Wiemy, które gimnazja w Łodzi mają najlepsze 27.06.12, 11:53
              Wiktor zacytował mnie :

"Albo jest totalne olewanie wszystkiego , chociaż z całkiem dobrymi stopniami .
              Ten drugi wariant jest znacznie bardziej powszechny"-

Oraz sam napisał :

" - jakieś brednie, gdyby nauczyciel olewał wszystko to zrozum, że dziecku wtedu też się nie chce uczyć i napewno dobrych wyników na egzaminie by nie miał."

Ci którzy są tacy dobrzy na egzaminie uczą się w domu bez względu na to co robi nauczyciel w klasie . Oprócz tego trzeba wiedzieć jaka jest skala korepetycji .

Widać to szczególnie w języku angielskim : rozkład wyników jest tam dość dziwny .
              Kształt tej krzywej nie jest taki jak zwykle krzywa Gaussa ale ma dwa garby , dwa maksima .
              To mniejsze maksimum w pobliżu dobrych i bardzo dobrych wyników świadczy o skali korepetycji - i tak jest od lat .
              Dlatego nie masz racji Wiktorze .
              Oczywiście to nie oznacza, że wszyscy nauczyciela olewają .
              Jest pewna grupa solidnie pracujących ale i nawet wtedy uczniowie chodzą na korepetycje .
              Nie da się w 45 minut zrobić z całą klasą - lub połową - to co przez godzinę zegarową albo i więcej z jednym uczniem u niego w domu .
              Rodzice to widzą i płacą i nie liczą za bardzo na szkołę .
    • Gość: zen Wiemy, które gimnazja w Łodzi mają najlepsze wy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 10:46
      Brawa dla szkół niepublicznych, widać wyraźnie, że da się nauczyć dziecko do egzaminu Zgadzam się ze stwierdzeniem, że między tymi szkołami a publicznymi jest przepaść. Przepaść, której naprawdę nie da się wytłumaczyć nawet tym, że do tych szkół chodzą dzieci bardziej zamożne. Jak się komuś chce nauczyć dziecko, to nauczy patrz nauczyciele z np. Sosnowej ( szkoła Państwowa)
      • angrusz1 Re: Wiemy, które gimnazja w Łodzi mają najlepsze 27.06.12, 12:00
        Zen napisał :

"Jak się komuś chce nauczyć dziecko, to nauczy patrz nauczyciele z np. Sosnowej ( szkoła Państwowa) "

Mylisz się .

Wyniki to w 80 % skutek pracy , woli ucznia .

Nawet bardzo dobry nauczyciel , bardzo starając się niewiele zdziała jeśli uczeń nie chce .
        Rzecz w tym ,że w tych " specjalnych " szkołach jest też ( często ) specjalny dobór .
        Nie tylko pod względem zamożności - bo trzeba za szkołę płacić .
        Ale i inny .
        Nie ma półdebili .
        Nie ma zdemoralizowanych uczniów .
        No i nie chodzą tam dzieci z patologicznych rodzin .

To wszystko wpływa na lepszą , spokojniejszą , wydajniejszą pracę w szkole .
        Ale i do takich szkół chodzą też dzieci bogatych rodziców, którzy płacą ale ich dzieci będąc bogatymi też nie mają ochoty wysilać się - stąd ich wyniki nie są kiepskie ale tylko słabe .
        • Gość: Zen Re: Wiemy, które gimnazja w Łodzi mają najlepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 16:09
          Piszesz: " Nawet bardzo dobry nauczyciel , bardzo starając się niewiele zdziała jeśli uczeń nie chce." - moim zdaniem po to jest nauczycielem żeby dziecko zachciało się uczyć, ale rozumiem, że to nierealne... Myślisz, że w szkołach prywatnych są tylko dzieci, którym chce się uczyć. Uwierz mi, że nie. Myślę, że naprawdę wiele zależy od nauczyciela.

Piszesz również:
          "Rzecz w tym ,że w tych " specjalnych " szkołach jest też ( często ) specjalny dobór .
          Nie tylko pod względem zamożności - bo trzeba za szkołę płacić .
          Ale i inny .
          Nie ma półdebili .
          Nie ma zdemoralizowanych uczniów .
          No i nie chodzą tam dzieci z patologicznych rodzin."
          Ostro, ale czy te powody o których piszesz robią Aż taką gigantyczną jak dla mnie różnicę? Umówmy się, nie we wszystkich gimnazjach jest patologia itd. Wiemy, też że do szkół państwowych, jeśli jesteś spoza rejonu jest jak to piszesz selekcjia i co ...i nic. Jak dla mnie to tzw szkoły niewykorzystanych możliwości. Trzeba spojrzeć na EWD. Ale pewnie patrzyłeś. Pozdrawiam
          • angrusz1 Re: Wiemy, które gimnazja w Łodzi mają najlepsze 27.06.12, 17:30
            ZEN pisze :

"Uwierz mi, że nie. Myślę, że naprawdę wiele zależy od nauczyciela. "

Wierzę ci , że zależy ale ile i czy to jest dużo to raczej nie .

Wg mnie wyniki w 80 % zależą od ucznia plus jego rodziców .

A reszta to też kilka innych czynników .

To dużo ?
          • angrusz1 Re: Wiemy, które gimnazja w Łodzi mają najlepsze 27.06.12, 17:34
            ZEN pisze :

"Wiemy, też że do szkół państwowych, jeśli jesteś spoza rejonu jest jak to piszesz selekcjia i co ...i nic. "

Zapewne jest zjawisko posyłania dzieci do gimnazjów spoza rejonu .
            Ale jak duże jest to zjawisko to nie wiem .
            Nie przypuszczam , że duże .

No i oczywiście dla tych kilku przypadków - spoza rejonu - selekcja jest .

Ale - wg mnie 90 % - uczniów to ci z rejonu i w każdym jest patologia - to już z mojego doświadczenia np narkotyki .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka