Dodaj do ulubionych

Modernizacje bez sensu

17.03.02, 22:02
Jestem wielkim zwolennikiem modernizacji łódzkich dróg ale...
Zrobiono pięknie Sikorskiego na Radogoszczu ale jadąc tamtędy zajmuje mi to
więcej czasu niż jazda np Zgierską a potem Sowińskiego i do Łagiewnickiej. Jest
to wynikiem tego, że jakiś konstruktor wymyślił tak światła że nie ma
możliwości przejechania Sikorskiego a potem Łagiewnicką nie zatrzymując się na
jakiś światłach! Podczas rannego wyścigu z czasem, jadąc do szkoły-do miasta,
parę minut ma duże znaczenie. Wynik jest taki że większość aut zamiast jechać
nową drogą wybiera starą trasę, która pomimo korków i tak jest szybsza!
Drugą modernizacją jest wybudowanie pięknych-drogisz przejść podziemnych na
Zgierskiej. Zainstalowano przy nich światła i znów ludki zamiast dołem chodzą
górą-bo tak szybciej. Dochodzi do tego że jak widzę kogoś idącego prawidłowo
dołem, ogarnia mnie zdziwienie. Już nawet znudziło mi się zwracanie uwagi tym z
góry że przechodzą tamtędy nawet z małymi dziećmi, bo ile można?
Czy jest sens takich modernizacji, kosztownych ale bezsensownych?

pozdrowy
Obserwuj wątek
    • p8 Re: Modernizacje bez sensu 17.03.02, 22:08
      Widzisz, gdyby najpierw pomyślano, a potem zrobiono, za tę kaskę
      wyremontowanoby spory kawałek choćby Pomorskiej. Dzieje się tak, gdyż nikt nie
      nauczył ludzi u jakiejkolwiek władzy jak się myśli perspektywicznie. I
      decydując o jakimś ważnym problemie, nie zakładają nawet jak ich rozwiązanie
      sprawdzi się za 10 lat, nie, dla nich ważny jest nagły błysk, efekcik - MY
      robimy, poprzednicy się opierdalali. Tak jest od gminy do samej góry i to od
      lat - niezależnie kto rządzi. A wystarczyło pomyśleć, przeprowadzić choćby
      jakąś głupią symulację. Po co - zróbmy byle co (dobrze że w tym przypadku nie
      byle jak), aby zrobić. To tak samo jak z alejkami w parku. Nigdy nikt nie
      wpadł na pomysł aby je zrobić tam gdzie chodzą ludzie. Brak przewidywania,
      zero choćby próby obserwacji. Nie piszę wiecej. Wkurwia mnie bezmyślność. Moja
      własna też.

greetz

panBozia
      • jasam Myślenie w parku zimą. 18.03.02, 15:53
        p8 napisał(a):

> Widzisz, gdyby najpierw pomyślano, a potem zrobiono.
        > To tak samo jak z alejkami w parku. Nigdy nikt nie wpadł na pomysł aby je
        zrobić tam gdzie chodzą ludzie.

Najlepiej ścieżki wytyczać zimą, gdy na śniegu widać optymalne drogi
        przechodzących ludzi. Ale ogrodnicy zaczynają prace wiosną gdy nie ma juz śniegu.
        W ramach walki z bezrobociem robi się ścieżki wariant 1, później wariant 2 i
        naprawia zadeptaną zieleń, następnie wariant 3....
        Jeżeli zakończy się na Wariancie 5 - super. Przy dziesiątym - zaczyna się
        kombinować, jak zagrodzić ludziom wstęp na ten teren i buduje płoty.
        Wtedy nareszcie chodzą tam gdzie wytyczono alejki. Bo ludzie są takimi
        uparciuchami, co to nie chcą chodzić po wygodnych płytach chodnikowych tylko wolą
        przez trawniki :-)))) Chyba nie myślą, czy co ?
        pozdr.
    • hubar Re: Modernizacje bez sensu 19.03.02, 15:31
      Jeszcze jedno z tej niechlubnej serii:
      Na Zgierskiej poza pięknymi już omawianymi przejściami podziemnymi, jest piękna
      ulica. Ruch na niej tak pomyślano, że np jadąc od strony Zgierza nie ma
      możliwości wiechania na Radogoszcz Wschód! Pierwszy zjazd w lewo kieruje nas na
      wertepy i błoto aż po progi w aucie, natomiast drugi wjazd w lewo jest
      zakazany! Tak więc chcąc wjechać na Wschód trzeba dojechać do Sikorskiego i
      potem od dupy strony...
      Zamontowano też barierki które miały przeszkadzać przechodniom w drodze "na
      skróty", tymczasem przeszkadzają ale kierowcom chcącym wyjechać z Radogoszcza
      Zachodu na Zgierską!

I po co te modernizacje?
    • hubar Re: Modernizacje bez sensu 06.06.02, 20:34
      Tak dziś sobie jechałem i znowu "cos" zauważyłem, mianowicie:
      Na tak bliskim mi skrzyżowaniu Zgierskiej i Włókniarzy/Sikorskiego był kiedyś
      przystanek PKS (od strony Zgierza). Na czas remontu przeniesiono go na
      przeciwległy kraniec skrzyżowania tj od strony centrum. Zrobiono porządny
      chodnik, wmurowano tabliczki... Ludzie na początku nie mogli się przyzwyczaić
      ale jakoś po czasie to zrozumieli że w nowym miejscu jest lepiej. Teraz gdy
      remont został skończony (może lepiej napisać że prace przerwano) minęło co
      najmniej pół roku i przystanek przeniesiono na stare miejsce... ale nie do
      końca. Teraz przystanek to tabliczka i... trawnik bo już przecież przystanek
      wyremontowano tam po drugiej stranie. Najlepsze jest to że kiedy skrzyżowanie
      zrobią tak jak mają zrobić tzn remont gruntowny, to to miejsce znow nie bedzie
      się nadawało na przystanek i trzeba będzie znów przenosić na to nowe/strae już
      miejsce! SZCZYT Debilizmu! Szkoda tylko że ludzi nikt nie informuje o zmianach
      i latają po skrzyżowaniu jak spłoszone pieski!

pozdrowy
    • m..m Re: Modernizacje bez sensu 07.06.02, 07:52
      I jeszcze jeden przyklad:

lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/179451.html

Pozdrawiam
      M..M
    • geograf Re: Modernizacje bez sensu 07.06.02, 21:21
      Ostatnio dla mnie największa bezsensowna modernizacja, świadczaca o wielkim debiliźmie ludzio u władz, jest już szeroko opisywana tutaj sprawa ul. Piotrkowskiej. Szkoda strzępic opuszków palców i farby na przyciskach na klawiaturze na ta sprawę.

Jest to po prostu kolejny dowód na to, że dopóki u sterów łódzkiej władzy nie znajdzie się ktoś dla kogo pieniadze sa najwazniejsze- nasze mniasto będzie staczac się po równi pochyłej, na samo dno...
      Przepraszam, ale po wizycie w Krakowie jestem po prostu coraz bardziej negatywnie nastawiony do tego miasta z powodu władz i zarzadzania nim:((((
    • Gość: MarcinK Re: Modernizacje bez sensu IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.02, 23:11
      Witam

Ale gdyby sensownie zsynchronizowano swiatla to pewnie szybciej jechaloby sie Sikorskiego-Lagiewnicka.
      Czyli jak zwykle diabel tkwi w szczegolach i drobiazgi, acz uciazliwe psuja efekt calej drogiej
      inwestycji.

Pozdrawiam, MarcinK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka