Dodaj do ulubionych

Apsys niesłowny

IP: *.p.lodz.pl 09.07.04, 11:59
"Firma Apsys, budująca Manufakturę, kolejny raz nie wywiązuje się z obietnic
złożonych władzom Łodzi. Jej przedstawiciele poinformowali, że wycofują się z
przebudowy części ul. Zachodniej i poza umową z 2000 roku firma nie będzie
inwestować żadnych dodatkowych pieniędzy. Oznacza to, że przejazd samochodem
obok Manufaktury będzie dla łodzian bardzo niewygodny.

- Z badań układu komunikacyjnego wokół Manufaktury wynika, że teraz średnia
prędkość ruchu na Zachodniej wynosi 26,3 km/h. Bez potrzebnej przebudowy
spadnie do 15 km/h. Będziemy tracić więcej czasu na przejazd – poinformował
wiceprezydent Marek Michalik.

Władze miasta zwróciły uwagę inwestorowi, że konieczna jest nie tylko
przebudowa ul. Zachodniej, ale również zmodernizowanie ul. Drewnowskiej na
odcinku od al. Włókniarzy do ul. Karskiego oraz przedłużenie ul. Karskiego.
Tamtędy będą jeździły samochody ciężarowe z dostawami do centrum handlowego
Manufaktura.

Jak poinformował wiceprezydent Marek Michalik, niepokojący jest również fakt,
że Apsys szuka pieniędzy na realizację poszczególnych części inwestycji np. w
ministerstwie kultury czy w funduszach unijnych, natomiast nie angażuje
własnych. Także do Urzędu Miasta Łodzi wpłynął wniosek inwestora o wydłużenie
działki, na której ma powstać Muzeum Historii Sztuki. Miasto wyda decyzję w
tej sprawie w ciągu 2-3 dni i uważnie będzie się przyglądać inwestycji.
(M.D.) "

Moze od razu kazac apsysowi przebudowac wlokniarzy, konstantynowska,
rokicinska i inne. Tam tez beda jezdzic auta z apsysa. Jak isc na calosc to
isc na calosc. Skoro w umowie nie bylo ani slowa o zachodniej i drewnowskiej
to chyba inwestor nie musi tego przebudowywac, zamiast rzucac klody miasto
powinno sie dogadac, wczoraj w radio rzecznik apsysa mowil ze jest sklonny
partycypowac w czesci kosztow remontu zachodniej. Przeraza troche stosunek
prezydenta do najwazniejszego od kilku lat inwestora w miescie...

Obserwuj wątek
    • yarro Re: Apsys niesłowny 09.07.04, 12:11
      Niech sie jeszcze dorzucą do tunelu tramwajowego :P
      • Gość: mr x Re: Apsys niesłowny IP: *.p.lodz.pl 09.07.04, 13:51
        Ja mysle ze i pas na lublinku mogliby przedluzyc a moze nawet i ten pas w tunel
        zakopac!
        • yarro Re: Apsys niesłowny 09.07.04, 14:02
          Lepiej niech pociągną ten tunel do pasa :P
    • Gość: michał_k Re: Apsys niesłowny IP: *.toya.net.pl 09.07.04, 22:48
      to rozumiem, że Waszym zdaniem ja jako podatnik mam fundować Aptysowi dojazd do
      jego marketu? Dlatego, że kilku żabojadów chce wybudować sklep ja mam
      uczestniczyć w przebudowie ulicy Zachodniej. Rozumiem, że jeśli Aptys nie chce
      płacić na Zachodnią to dojazd do pawilonu handlowego będzie możliwy tylko od
      ulicy Karskiego a nie od Zachodniej. Nie wiem cyz pamietacie jak bodajże w roku
      zeszłym Francuzi zapewnieli jak to cudownie przebudują Zachodnią (nie pamiętam
      czy Drewnowską - ale chyba też - sprawa była dyskusyjna czy mają ją
      przebudowaćdo Karskiego czy na cąłej długości). Wspaniałomyślnie podarowali
      ruderę na Muzeum Sztuki (fabryk w takim stanie to w Łodzi są dziesiątki bez
      łaski Francuza) i jeszcze nie żadają by zapłacił za ich reklamę (muzeum to
      reklama ) podatnik.
      A co miłośnicy komunikacji powiecie na temat budowy tramwaju przez uwielbianego
      przez Was Aptysa. Jak postępują prace?
      • Gość: Ja Re: Apsys niesłowny IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.04, 11:52
        Gość portalu: michał_k napisał(a):

> to rozumiem, że Waszym zdaniem ja jako podatnik mam fundować Aptysowi dojazd
        do
        >
        > jego marketu? Dlatego, że kilku żabojadów chce wybudować sklep ja mam
        > uczestniczyć w przebudowie ulicy Zachodniej. Rozumiem, że jeśli Aptys nie
        chce
        > płacić na Zachodnią to dojazd do pawilonu handlowego będzie możliwy tylko od
        > ulicy Karskiego a nie od Zachodniej. Nie wiem cyz pamietacie jak bodajże w
        roku
        >
        > zeszłym Francuzi zapewnieli jak to cudownie przebudują Zachodnią (nie
        pamiętam
        > czy Drewnowską - ale chyba też - sprawa była dyskusyjna czy mają ją
        > przebudowaćdo Karskiego czy na cąłej długości).

No tak. Ale czemu nie protestujesz, że płacisz za autobusy, które zatrzymują
        się przy supermarketach - też niech płaci supermarket. Czemu nie protestujesz,
        że wyremontowano Zgierską - niech płacą Ci co handlują na Bałuckim. Czemu nie
        protestujesz, że wyremontowano skrzyżowanie Legionów/Zachodnia - niech płaci
        właściciel tamtejszego kiosku. ITP, Itd. Równie dobrze mógłbyś oburzac się na
        uzbrajanie terenu przy strefach ekonomicznych albo na Bóg wie co, tylko co Ci z
        tego przyjdzie?
        Z tego, co można bylo przeczytać to miasto podpisało "intercyzę" z Apsysem i w
        niej jest zapisane co kto miał zrobić. Każda ze stron twierdzi, że zrobiła co
        ma zrobić. Ja, pomny dotychczasowych doświadczeń, skłonny jestem jednak wierzyć
        Apsysowi, bo miasto zgodnie z ideą "jesteśmy przeciw wszystkiemu co nie zaczęło
        się za naszej kadencji" jak tylko morze - rzuca Apsysowi kłody pod nogi. Dziwi
        tylko, iż wspaniali dziennikarze nie mogą dotrzeć do owego dokumentu (ale po co
        się wysilać - w końcu są wakacje), w którym zapisano podział obowiązków, ale to
        już oni wystawiają sobie świadectwo swojej kompetencji.
        Aha. I może jeszcze tylko wspomnę, że niektórzy inwestorzy jednak się nie
        cackali w zabawy w stylu "odnowimy sobie fabrykę" i cały kompleks Norbelany
        niedługo zniknie z powierzchni ziemi, co zostało przyklepane przez ów wspaniały
        zarząd miasta protestujący przeciw wstrętnym supermarketom.
        No a poza tym jak znajdzie sie jeszcze kilku takich, co to w Łodzi
        widzą "dziesiątki ruder bez łaski francuza" to się okaże, iż te w Manufakturze
        są już jedynymi.
      • Gość: Aleksej Re: Apsys niesłowny IP: *.lodz.dialog.net.pl 10.07.04, 14:53
        Jak jestes taki madry to powiedz mi do kogo nalerzy ta droga? No i chyba juz
        wiesz kto powinien sie ja zajac i ja ewentualnie przebudowac. Jesli miasto chce
        aby to zrobil apsys to OK, jesli firma sie na to zgodzi to podpisuje sie
        odpowiednia umowe. Ale z tego co wiem to przebudowa Zachodniej i Drewnowskiej
        miala byc wspolfinansowana przez Apsysa a nie w calosci przez nich wykonana,
        ale miasto pewnie nie da zlamanego grosza na remont WLASNEJ ulicy wiec co sie
        dziwic Francuzom, oni kupe kasy wydaja na renowacje starych fabryk ktore gdyby
        nie oni by sie rozpadly. Zreszta podobnie bylo z kanalizacja pod Manufaktura,
        Apsys sam ja wyremontowal, mimo ze wstepnie miasto mialo remont wspolfinansowac
        (bo ta kanalizacja nie obsluguje tylko Manufakture ale praktycznie cale
        centrum).

Kazdy wie ze Kropka jest przeciwny Manufakturze i jesli nie moze zastopowac
        inwestycji to bedzie robil wszystko aby zniszczyc ich wizerunek. I powiedz mi
        co takiego do tej pory zrobil Apsys w Lodzi aby zasluzyc na negatywna opinie?
        To ze remontuja jedne z najciekwaszych kompleksow fabryk w Europie jak nie na
        swiecie? Czy moze to ze bedzie to jednorodny kompleks, a nie jedna fabryczka
        taka i inne wygladajace inaczej.

A co do muzeum, fabryka w ktorej ma sie znalezc nalezy do Apsysa, wiec jesli by
        nie powstalo tam muzeum, to powstalyby sklepy i Apsys dostawal by kase za
        czynsz, ale ze fabryka pod muzeum zostanie wyremontowana za panstwowe
        pieniadze, muzeum nie bedzie placic czynszu. Zreszta lokalizacja jest bardzo
        dobra.

Wiec jesli nie masz zadnych argumentow, tylko takie ze to zabojady i Ci sie nie
        podobaja, to odpowiadam ze jestes malym, glupiutkim, zakompleksonym polaczkiem,
        ktory wszedzie widzi spisek przeciwko Polsce, ale sam nie potrafi nic zrobic.

Pozdrawiam,
        Aleksej
        • Gość: michał_k Re: Apsys niesłowny IP: *.toya.net.pl 10.07.04, 16:02
          Spójrz na Janki - mądry Polaczku - tam Aptys zbudował estakadę za swoje
          pieniądze. Więc spójrz, że jednak można coś wymóc na inwestorze. Tu chodzi o
          dużo mniejsze pieniadze. A drogę owszem miasto musi budować ale nie do
          prywatnego centrum handlowego - już prędzej do prywatnej fabryki. Chyba się
          zgodzisz, że Bosh czy Gillette (też francuskie) powinny być jednak lepiej
          traktowane przez magistrat niż pawilon handlowy.
          • Gość: J.S. Re: Apsys niesłowny IP: *.pai.net.pl 10.07.04, 18:24
            > A drogę owszem miasto musi budować ale nie do
            > prywatnego centrum handlowego - już prędzej do prywatnej fabryki. Chyba się
            > zgodzisz, że Bosh czy Gillette (też francuskie) powinny być jednak lepiej
            > traktowane przez magistrat niż pawilon handlowy.

IMHO miasto powinno lepiej traktowac to, z czego bedzie miec wieksze oczekiwane
            zyski. Ale moze sie myle.
          • Gość: Ja Re: Apsys niesłowny IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.04, 19:15

> Spójrz na Janki - mądry Polaczku - tam Aptys zbudował estakadę za swoje
            > pieniądze. Więc spójrz, że jednak można coś wymóc na inwestorze. Tu chodzi o
            > dużo mniejsze pieniadze.
            Ziarnko do ziarnka. Jak już napisałem - miasto spisało z inwestorem intercyzę.
            I wygląda na to, że co i rusz przypomina mu się, że jak już jest inwestor to
            niech dorzuci jeszcze kilka groszy na biedne dzieci. A Apsysowi zaczyna się ta
            ciuciubabka nudzić. Moim zdaniem urzednicy miasta robią z siebie pajaców i
            firma, która miała dawać Łodzi rozgłos, jak się wkurzy, to po prostu miasto
            obsmaruje jak się tylko da (ma ku temu podstawy) i zrobi nam tak piękny
            wizerunek, że hej.
            A drogę owszem miasto musi budować ale nie do
            > prywatnego centrum handlowego - już prędzej do prywatnej fabryki.
            Droga ta należy do miasta, i to miasto ma za zadanie dbać o jej stan, chyba, że
            spisało z inwestorem umowę, że będzie inaczej.

Chyba się
            > zgodzisz, że Bosh czy Gillette (też francuskie) powinny być jednak lepiej
            > traktowane przez magistrat niż pawilon handlowy.
            Tak, tylko ani Bosch, ani Gilette nie miał jakoś ochoty władować kasy w łódzkie
            zabytki, a ten "pawilon handlowy" - owszem.
            Przepraszam, ale mieszkasz gdzieś nie daleko i będą Ci większe korki
            przeszkadzać, czy może denerwuje Cię hałas z budowy? Czy może po prostu nie
            podoba Ci się, że ktoś odważył się nazwać "starą rozwalającą się fabrykę" - fe,
            jakie to brzydkie!, zabytkiem?
            • Gość: michał_k Re: Apsys niesłowny IP: *.toya.net.pl 10.07.04, 21:04
              Mi naprawdępodoba się to, że Aptys przerabia jeden z najpiękniejszych łódzkich
              zabytków na ten pawilon handlowy. Ale nie jestm jakimś hurra-napaleńcem. Po
              prostu im nie wierzę. Jeśli nie chcą budować Zachodniej - OK - ale miasto nie
              może się zgodzić na budowę wjazdu od tej ulicy. Spójrzcie na Piłsudskiego i
              Geanta - korki w tym miejscu tworzą się od czasu powstania marketu. Dlaczego
              miasto ma pozwolić na zablowkoanie Zachodniej? Czemu w innych miastach stawia
              się marketom warunki, a Łodzi ma być odwrotnie? Czemu zachodni turyści dziwią
              się marketom, które powstały nie przy wylotach z miasta a w jego centrum.
              Pomijam tu akurat Aptysa, bo jesli rzeczywiście wyremontująPoznańskiego, to
              pewnie wszędzie miasto by zgodxziło się na takąbudowę. Ale nie popadajmy w
              skrajnosć. Na razie budynek głównego marketu jest nowym budynkiem a nie
              zrewitalizowaną fabryką. Fabrykę Aptys chce oddać państwu czy też maiastu na
              muzeum, a to już żadna łaska. A co z linią tramwajową, ktora tam miała powstać?
              • Gość: Aleksej Re: Apsys niesłowny IP: *.lodz.dialog.net.pl 11.07.04, 11:59
                OK, dobrze masz racje, moze i Apsys powinien cos dolozyc do drogi, tak jak bylo
                powiedziane, ale polityka miasta jest nastawiona anty-apsys i w tym momencie
                miasto obsmarowuje inwestora a z drogiej strony chce aby ten sam inwestor
                wyremontowal za wlasna kase dwie duze drogi. To sie nazywa schizofrenia. Jesli
                miasto by usiadlo z inwestorem to jestem pewien ze Apsys by dal min. 60% na
                przebudowe.

Aha mozesz mi powiedziec o jaka linie tramwajowa Ci chodzi? Bo jedyna nowosc
                jaka miala powstac to przystanek na Zachodniej kolo wejscia do Manufaktury.

Pozdrawiam,
                Aleksej
              • Gość: mr x Re: Apsys niesłowny IP: *.p.lodz.pl 12.07.04, 12:46
                Korki sie tworza bo miala byc kladka czy przejscie podziemne a jakis imbecyl
                zrobil sygnalizacje swietlna...
                • Gość: STUDI Re: Apsys niesłowny IP: *.prokom.pl 13.07.04, 14:14
                  Przejscie podziemne - nie dzieki. Wieczorem nie chce oberwac w leb.
                  Pol biedy jak zabiora telefon i kase. Gorzej jak bede musial do konca zycia byc przukuty do wozka inwalidzkiego. A sparawca bedzie na wolnosci. Nie dzieki - zadnego przejscia dla pieszych.

Kladka - taaaak zima mozna sobie nogi polamac. No i ten czas przejscia - dluzszy niz czekane na zielone swiatlo...

• Gość: michał_k Re: Apsys niesłowny IP: *.toya.net.pl 13.07.04, 21:25
                    Pewnie zablokujmy miasto serią przejść dla pieszych. Gdzie indziej mają nawet
                    metro - a to jest dopiero głęboko pod ziemią i jakoś ludzie chodzą po ulicach,
                    mają komórki, nie jeżdżą na wózkach.
                    • ukalo Re: Apsys niesłowny 13.07.04, 22:32
                      Gość portalu: michał_k napisał:

> Pewnie zablokujmy miasto serią przejść dla pieszych. Gdzie indziej mają nawet
                      > metro - a to jest dopiero głęboko pod ziemią i jakoś ludzie chodzą po ulicach,
                      > mają komórki, nie jeżdżą na wózkach.

Drogi Michale. Być może nie wszystkie przejścia podziemne są be i bez sensu, ale wytłumacz mi, po jasną cholerę one są tam, gdzie i tak jest skrzyżowanie ze światłami, i auta tak czy siak się zatrzymują?

Pozdrawiam,
                      Łukasz
                      • Gość: michał_k Re: Apsys niesłowny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 11:02
                        W tym miejscu nie ma przejścia ze światłami - domyslam się, że przejście
                        podziemne miało powstać między Ogrodową a Drewnowską - na wysokości Parku
                        Śledzia.
                        • ukalo Re: Apsys niesłowny 14.07.04, 21:05

> W tym miejscu nie ma przejścia ze światłami - domyslam się, że przejście
                          > podziemne miało powstać między Ogrodową a Drewnowską - na wysokości Parku
                          > Śledzia.

Studi zdaje się pisał ogólnie o przejściach podziemnych, a Ty o okolicach "Tulipana" - tam i tak są światła dla wjeżdżających na parking.

Pozdrawiam,
                          Łukasz
                  • sluzbowo Re: Apsys niesłowny 13.07.04, 22:16
                    Przypomina mi się pewien skecz Laskowika, którego bohaterem (skeczu, nie
                    Laskowika ;-) jest Tadzio. Oto fragment (luźne wspomnienia, nie cytuję
                    dosłownie):

Tadzio wsiada do taksówki i mówi: "Na drugą stronę ulicy poproszę." Taksówkarz
                    z oburzeniem: "Panie, co pan, nie może pan przejść piechotą?" Na to Tadzio: "No
                    coś pan! Żeby mnie samochód przejechał?"

To a'propos awersji Studiego do przejść nad- i podziemnych.

PS. Studi, moja żona była zafascynowana Twoja opowieścią o tramwajach
                    (niedziela, zerówka, pierwszy kurs). Ja, zresztą, też.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka