Dodaj do ulubionych

Pamietacie Siemensa w Lodzi

IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 05.04.02, 15:40
Witam

Wlasnie przypomnialem sobie testy Siemensa w Lodzi. Tak samo jak Citek jezdzil na
trasie 10. Przypomnialo mi sie to w kontekscie placzu, ze Citek nie nadaje sie na
lodzkie tory. Zajrzalem na znana strone www.cyf-kr.edu.pl/lodzkietramwaje/
i zobaczylem, ze Siemens mial promien skretu 18m, gdy zas Citek 17m. Jakos nie
pamietam, zeby Siemens mial problemy i nie pamietam tez placzow, ze Siemens
nie moze w Lodzi jezdzic. Tak jak popatrzylem na tego Siemensa to wydal mi sie
zupelnie mily - troche dluzszy od Citka, zabiera ciut wiecej pasazerow, co prawda ma
tylko 70% niskiej podlogi, ale to tramwaj starszej generacji. Glowna wada Siemensa
wydaje mi sie tylko troje drzwi na jedna strone. No i pytanie po co drzwi po drugiej
stronie?

Pozdrawiam, MarcinK
Obserwuj wątek
    • geograf Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 05.04.02, 16:08
      wyjście awaryjne?

:))
      • kuba203 Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 05.04.02, 16:53
        A może to wagon dwukierunkowy? (nie wiem, tylko przypuszczam)
        • kuba203 Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 05.04.02, 16:57
          No przecież w opisie na stronie jest wyraźnie napisane, że to wagon
          dwukierunkowy.
          • Gość: Ł.S. Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 05.04.02, 17:05
            kuba203 napisał(a):

> No przecież w opisie na stronie jest wyraźnie napisane, że to wagon
            > dwukierunkowy.

No właśnie. :))

Pozdrawiam,
            Ł.S.
            • michal.ch Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 05.04.02, 20:26
              Jeżeli Citek ma problemy ze skrętem, to może należałoby go zrobić
              dwukierunkowego i puszczać wahadłowo. Przecież firma ma taki projekt opracowany
              (m.in. dla oszczędności tył i przód jest jednakowy).
              • geograf Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 05.04.02, 21:29
                hmmmm... a co z ruchem prawostronnym???
                nie łapię pomysłu....
              • Gość: Ja Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.02, 21:41
                michal.ch napisał(a):

> Jeżeli Citek ma problemy ze skrętem, to może należałoby go zrobić
                > dwukierunkowego i puszczać wahadłowo. Przecież firma ma taki projekt opracowany
                >
                > (m.in. dla oszczędności tył i przód jest jednakowy).

Z całym szacunkiem, ale koszty czegoś takiego chyba przewyższają przebudowę
                krańcówek. Przeceż trzeba by go praktycznie od nowa robić. To nie jest tak, że
                powiemy motorniczemy, żeby jechał tyłem to pojedzie. Krótki spis różnic: drzwi
                (po jednej, lub dwóch stronach), kabina motorniczego (jak poprzednio, tylko inne
                strony), przebudowa krańcówek (konkretnie wstawienie zwrotnic, żeby mógł
                przejechać z jednego toru na drugi). Poza tym wykoleił się raz i nie wiadomo do
                końca dlaczego, więc może jednak wstrzymajmy się z przerabianiem go na
                dwukierunkowy.
                • michal.ch Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 06.04.02, 17:32
                  To była tylko taka sugestia i nie mówię przecież, że to najlepsze rozwiązanie.
                  O tych wszystkich różnicach wiem. Niewiedzących odsyłam na stronę Ł.S. do zdjęć
                  Siemensa, który był właśnie takim wagonem dwukierunkowym. Do tej listy różnic
                  należy jeszcze dodać likwidację ostatnich drzwi po prawej stronie w stosunku do
                  kierunku jazdy.

A jazda wahadłowa, to wcale nie taka zamierzchła historia. Odsyłam do miasta, w
                  którym jeździ wyżej wspomniany tramwaj Siemensa.
                  • kuba203 Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 06.04.02, 19:14
                    W Niemczech w ogóle w wielu miastach są tramwaje dwukierunkowe. Przykład
                    chociażby znany Wam chyba Bielefeld, gdzie jeździ takie nie_wiadomo_co:
                    skrzyżowanie tramwaju, kolejki miejskiej i metra, w skrócie nazywane tramwajem.
                    Jeżdżą tam wyłącznie wagony dwukierunkowe, i wcale nie na wszystkich końcówkach
                    są pętle.
                    • Gość: flip Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi IP: *.p.lodz.pl 06.04.02, 19:16
                      Budapeszt, Budapeszt!!
                      • kuba203 Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 06.04.02, 19:24
                        Też. I wiele, wiele innych.
                        • Gość: mch Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi IP: *.pai.net.pl 06.04.02, 19:29
                          Ale Budapeszt to dla mnie najlepszy przykład. Byłem tam, widziałem na żywo.
                          • Gość: flip Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi IP: *.p.lodz.pl 06.04.02, 19:30
                            I co myslisz?
                            • Gość: mch Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi IP: *.pai.net.pl 06.04.02, 19:32
                              Fajnie, ale tam też są pętle! Nie widziałem żadnej krańcówki ślepej.
                              • Gość: flip Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi IP: *.p.lodz.pl 06.04.02, 19:36
                                Jakto? Przeciez sa w samym centrum: Keleti z boku, Deak ter, 2-ka przy Szent-
                                Istvan korut (?), Batthyani ter, 30-ka na Mester utca itd., itp.
                                • Gość: mch Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi IP: *.pai.net.pl 06.04.02, 19:39
                                  Prawie w samym centrum, niedaleko Dunaju, przy jednym z wejść do metra jest
                                  pętla. Nie znam nazwy ulicy, ale coś takiego w Budapeszcie jest. Ale tabor jest
                                  dwukierunkowy. Coś tu nie tak...
                                  • Gość: flip budapest IP: *.p.lodz.pl 06.04.02, 20:27
                                    Nie wiem, o ktorej petli jest mowa. Jest tam co prawda taka petla "17" kolo
                                    Margit hid po budanskiej stronie, ale ona i tak jej nie uzywala, jak tam bylem,
                                    tylko cofala (sic!). Kolo tej petli jest wejscie do podziemnej stacji kolejki
                                    podmiejskiej HEV do Szentendre.
                                    Tam jest wiekszosc "krancowek" - dlatego wagony sa dwukierunkowe.
                                    • michal.ch Re: budapest 07.04.02, 17:46
                                      Być może to ta sama. Tylko zastanawia mnie, po co ją zbudowali, skoro nie jest
                                      czynnie wykorzystywana?

Podoba mi się tabor tramwajowy w Budapeszcie. Znalazłem taką jedną galerię, na
                                      której widać chyba wszystkie typy. Jeden z nich wyjątkowo mnie zainteresował.
                                      Nie widziałem go na żywo i pierwszy raz zobaczyłem to właśnie w tej galerii.
                                      Chodzi o wagon wysokopodłogowy dla wysokich peronów, z rozkładanymi schodami
                                      dla peronów niskich.

Adres: www.fph.hu/~bendagy/kocsik/viszony3.html#1
                                      • Gość: flip Re: budapest IP: *.p.lodz.pl 07.04.02, 18:30
                                        A - to nowosc chyba z Hanoweru. Tam maja takie od 1976 r. (?). Teraz je
                                        wycofuja, bo maja nowsze wagony.
                                        Takie stopnie sa uzywane w kilku miejscach, rowniez w Manczesterze (patrz
                                        zdjecia na moich stronkach).
                      • Gość: MarcinK Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.02, 23:10
                        No i slynna linia w GOPie, ktora obsluguja 2 zmodernizowane acz dwukierunkowe
                        N-ki. Ciekawe czy kiedys raczej zbuduja petle, czy kupia jakis fajny tabor w wersji
                        dwukierunowej?

Pozdrwiam, MarcinK
                        • kuba203 Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 07.04.02, 10:23
                          Na razie nie ma nawet planów budowy tam pętli (z tego, co wiem), chociaż
                          miejsce na nią jest, i aż się prosi, żeby tam tory położyć. Już dawno natomiast
                          mogliby skończyć z eNkami i zacząć używać wagonów 111N, które zwykle kursują na
                          normalnych, "jednokierunkowych" liniach, i nie wykorzystuje się ich
                          dwukierunkowości. No ale nie wiedzieć czemu, nie chcą.
                          Ale eNki są fajne, i mają klimat, i niech jeżdżą jak najdłużej.
                          • geograf Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 07.04.02, 11:31
                            kuba203 napisał(a):

> Ale eNki są fajne, i mają klimat, i niech jeżdżą jak najdłużej.

W takim razie po co tak chcesz tam krańcówki??:))) Jakby wybudowali to eNki mogłyby odejśc w przesłośc.... a tak... mamy fajny skansen;)))
                            • kuba203 Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 07.04.02, 14:42
                              Ja wcale nie chcę. Ja tylko mówię, jaki jest stan faktyczny. Taka końcówka
                              oczywiście jest klimatyczna, ale to nie moja wina, że tam jest dużo wolnego
                              miejsca, gdzie mogłaby w przyszłości powstać pętla. Ale myślę, że znając
                              GOPowskie warunki, to prędzej zlikwidują tą linię, niż wybudują tam pętlę :(((
                              • geograf Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 07.04.02, 15:43
                                Life is brutal:((((
                                • kuba203 Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 07.04.02, 16:24
                                  No niestety :(((
                          • Gość: Greg Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 08.04.02, 18:46
                            Ale te 111N są bardzo przydatne przy okazji remontów w GOP-ie jak remonty torów
                            itd. I jak kiedyś słynna jazda na odciętej od GOP-u linii 4 w Gliwicach w
                            latach 1993-96 r. Jeśli tramwaje nie mają nic "do roboty" jako dwukierunkowe
                            mogą jeździć solo. Można ich zobaczyć na linii 29 (Zabrze Biskupice - Ruda
                            Chebzie) i czasami w dniach wolnych na linii 4. A co do zjazdów powrotnych na
                            Śląsku można robić w pobliżu odcinka jednotorowego, a nawet z zjazdów między
                            torami, np. w Gliwicach są ich dwie (na ul. Bohaterów Getta i Zabrskiej) i trzy
                            odcinki jednotorowe. Policzyłem, że w granicach Gliwic i na jedynej trasie
                            (linia 4) doliczyłem aż 9 miejsc, w których można zawrócić z wykorzystaniem
                            tramwaju dwukierunkowego. To wyjątkowo niezawodny system awaryjnego zmiany
                            tras, jazdy po lewej stronie i kierunku. To dlatego, że 3 składy (dwuwagonowe)
                            111N trafiły do zajezdni w Gliwicach (ZKT4). Linia 38 jest bardzo krótka, ma
                            1.34 km. To wystarczy aby kursować tylko jedna eNka. Największym okresem
                            przewozowym jest każdego 1 listopada, to wtedy kurują dwie eNki. Reportaż i
                            fotki z jazdy w tych dniach opisane na stronie Memphisa
                            www.pkt.katowice.pl/memphis/wydarzenia/1-11-2001-piekarska.htm.

pzdrv
                            • kuba203 Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 08.04.02, 19:04
                              To fakt, że w zwykłe dni nie ma zbyt dużo ludzi w 38, ale nadal nie rozumiem,
                              dlaczego stojedenastki nie mogły jeździć 1 listopada. To chyba byłoby prostsze
                              wysłać jeden taki skład, niż dwie eNki, które i tak nie mogą z przyczyn
                              technicznych kursować regularnie (np co 10 minut), tylko jedna za drugą. To
                              nawet więcej kosztuje, bo dwa tramwaje to dwóch motorniczych, którym trzeba
                              zapłacić, i większy pobór mocy.
                              • Gość: Greg Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 08.04.02, 23:43
                                Proszę przeczytać tę stronę w Memphis. Pamiętam, że motormani z ZKT-3
                                (zajezdnia w Bytomiu-Stroszku) mieli problemy z 111N - skąd były częste awarie
                                w Bytomiu, a co innego motormani z ZKT-4 (zajezdnia w Gliwicach). Dobrze oni
                                radzą z tymi stojedenastkami, przecież mają doświadczenia w codziennych
                                prowadzeniu w latach 1993-96 roku na odciętym odcinku linii 4. A w Bytomiu
                                brakuje im doświadczenia. A poza tym w 1 listopada był tłok, tak że 111N nie
                                zmieściłoby na tej wąskiej ulicy Piekarskiej. A te sto jedenastki mają takie
                                same rozmiary jak stopiątki. A co innego eNki, mają szerokość 2200 mm
                                (105N/111N - 2400 mm). Sam byłem dziwiony czemu skład 111N z motormanem z ZKT4
                                nie pojechały na chwilę do Bytomia w tym dniu. Ale chyba to była sprawka KZK
                                GOP. Podobno Ci "z wyższego poziomu" z KZK GOP chcieli oszczędzić na wydatkach.
                                Tak było widać.

pzdrv
                                • kuba203 Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 09.04.02, 14:34
                                  Hmmm... Ja tam się nie znam, i nie wiem, czy to była duża oszczędność (tym
                                  bardziej, że drugą eNkę musieli sprowadzić z Chorzowa). Dlaczego miałyby się
                                  nie zmieścić? Przecież to tylko 20 cm, czy to aż tak dużą różnicę robi? Jest
                                  tam dość wąsko, ale przecież nie aż tak.
                                  • Gość: Greg Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 09.04.02, 15:54
                                    Takie wydarzenie w dniu 1 listopada ubiegłego roku związane z kursowaniem dwóch
                                    eNek. Oczywiście, że jedna z eNek #1100 przyjechał z Chorzowa, bo jedna z
                                    bytomskich eNek #954 był w remoncie kapitalnym. Więc kursowały wspólnie eNki
                                    #1118 (ZKT3 - Bytom) i #1100 (ZUTiKT2 - Chorzów). Jak pisałem parę postu temu,
                                    że organizację przewozów zajmują Ci z "wyższego poziomu" w Zarządzie KZK GOP a
                                    nie dyrekcja tramów (a ta dyrekcja proponowała wykorzystania 111N zamiast
                                    enek). Niektórzy mają złe opinie o zarządzie KZK GOP. Przeczytajcie inne forumy
                                    np. w Katowicach, Gliwicach, a także na listach dyskusyjnej pmt.

pzdrv
                                    • kuba203 Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 09.04.02, 17:24
                                      Trudno mieć dobre zdanie o zarządzie KZK po "przejażdżce" 9, w której dzięki
                                      niezrozumiałym dla mnie działaniom zarządu był taki ścisk, że wysiadłem cały
                                      obolały. Nie dziwię się tym, którzy uważają podobnie. Nie wiem, czym się tam
                                      kierują, ale na pewno nie dobrem firmy.
                                      • geograf Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 09.04.02, 17:31
                                        a czym ta biedna 9 zawiniła???
                                        jedzie przez centrum Katowic z częstotliwościa raz na pół godizny czy co??
                                        Dlacszego w niej jest aż taki ścisk??? Nie da się tego naprawic???
                                        • kuba203 Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 09.04.02, 18:59
                                          Jest jedyną linią tramwajową jadącą przez centrum Rudy Śląskiej, poza tym to
                                          jedyne połączenie tego miasta z Bytomiem i Chorzowem, i jeździ solowy 105Na co
                                          18 minut. To chyba już wiadomo, co się dzieje...
                                          Oczywiście, można to naprawić, tylko, że zarząd KZK właśnie to zepsuł, bo do
                                          niedawna jeździły składy, a teraz jeżdżą solówki. Tzn ja jechałem miesiąc temu,
                                          teraz może jest lepiej, ale wątpię...
                                          • Gość: flip Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi IP: *.p.lodz.pl 09.04.02, 19:01
                                            Wniosek: jechac autobusem albo samochodem. A gdzie Ruda ma centrum? Bo jakos
                                            nie zauwazylismy?
                                            • geograf Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 09.04.02, 19:08
                                              centrum jest tam, gdzie prosta biegnaca z najdalej wysuniętego punktu na północ do najdalej wysuniętego punktu na południe, przecina prosta biegnaca z najdalej wysuniętego punktu na wschód do najdalej wysuniętego punktu na zachód.
                                              W Łodzi to bedzie w okolicach Narutowicza/Tramwajowej :))
                                              A w Rudzie?? Nie ma tam jakiegoś "rynku"?? czy jak?? :))
                                              A moze centrum, bo ta linia tramwajowa przecina po prostu Rudę w porzek. Tyle.

Swoja droga- to nawet w Łdozi tak głupio nie robia:)) Pojedynczy wagon przez jedno miasto co 18 minut... głupota... gorzej niż na naszej al. Politechniki...

A sa tam jakieś autobusy??? One też sa pełne??
                                              • kuba203 Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 09.04.02, 19:14
                                                geograf napisał(a):

> A moze centrum, bo ta linia tramwajowa przecina po prostu Rudę w porzek. Tyle.
                                                Ta akurat przecina wzdłuż :)))
                                                > A sa tam jakieś autobusy??? One też sa pełne??
                                                Nawet nie wiem dokładnie, jak to jest z autobusami. Jakieś są, ale z tego, co
                                                wiem, nie dublują trasy 9. Pewnie można też dojechać do Bytomia czy Chorzowa, ale
                                                tramwajem będzie na pewno szybciej.
                                                • geograf Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 09.04.02, 19:20
                                                  a czy ta linia 9 jest jednotorowa???
                                                  Czy mieszkańcy Rudy Ślaskiej naprawde nie moga się zjednoczyc i wysłac zbiorowej skargi?
                                                  głupota....
                                                  • Gość: Greg Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 09.04.02, 20:56
                                                    geograf napisał(a):

> a czy ta linia 9 jest jednotorowa???
                                                    > Czy mieszkańcy Rudy Ślaskiej naprawde nie moga się zjednoczyc i wysłac zbiorowe
                                                    > j skargi?
                                                    > głupota....

Po prostu tam nie byłeś. Jeśli masz trochę czasu to rób sobie wycieczkę tramwajem
                                                    linii 9 na najbliższych wakacjach. Niesamowite jest dla gości poza GOP-em.
                                                    Pamiętam jak motormani z Będzina (w tej kolocy są mało jednotorowych) dostali
                                                    szoku jak chcieli przejechać specjalnym tramem do Gliwic przez Chebzie (w tej
                                                    okolicy są dużo jednotorowych) przy okazji niedawnego WOŚP, na szczęście
                                                    klubowicze z KMTM pomogli go.

Naprawdę linia 9 jest jednotorowa z mijankami, to są "zaległości" historyczne.
                                                    Takt co 18 minut w jedną stronę. To tyle czasu aby przejechać z mijanki do
                                                    mijanki wg. sztywnego rozkładu i to bez sygnalizatorów. To oznacza, że motormani
                                                    muszą pilnować czasu i sprawdzenia czy już minął na mijance tramwaj w przeciwnym
                                                    kierunku. Ten osiemnastominutowy takt to już jest maksymalna zdolność przewozowa
                                                    tej linii, na każdej mijankach w Rudach spotykają w tym samym czasie tramwaj z
                                                    najprzeciwka. Nie słyszałem o skargach tych mieszkańców, a poza tym są tam dużo
                                                    autobusów. Musisz wiedzieć, że Ruda nie jest takie miasto z centrum jak w Łodzi,
                                                    lecz rozdrobione na dzielnice, podobnie jak w Zabrzu składające ze zlepków
                                                    dawnych miejscowości.

P.S. Podobna jazda z taktem jest na linii 43 z Łodzi do Lutomierska co godzinę.

pzdrv
                                                  • geograf Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 09.04.02, 21:26
                                                    mam pytanie:
                                                    czy ty piszesz po części w gwarze ślaskiej??
                                                    przepraszam, ale musiałem zapytac:))

• kuba203 Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 10.04.02, 15:47
                                                    No i już macie przez "tubylca" wszystko wyjaśnione.
                                                    Do Grega: ale nie sądzisz, że w związku z takimi a nie innymi
                                                    warunkami "technicznymi" powinny jeździć składy 2*105Na?
                                                  • Gość: MarcinK Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 10.04.02, 15:53
                                                    kuba203 napisał(a):

> No i już macie przez "tubylca" wszystko wyjaśnione.

Chyba nie "tubylca", ale "tambylca" ;-))

Sorry, ale nie moglem sie powstrzymac.

Pozdrawiam, MarcinK
                                                  • kuba203 Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 10.04.02, 16:28
                                                    Hmmm... Można i tak to określić :)))
                                                  • Gość: Greg Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 10.04.02, 17:40
                                                    Polini 9 można jeżdżić skład 2x105N bez problemu. Wolałbym aby jeżdżiło te
                                                    składy dwuwagonowe po tej trasie a nie solo. Solówką 105N kursowałby tylko w
                                                    soboty i niedziele jak na liniach obsługiwanych przez ZKT-4 w Gliwicach. Nie ma
                                                    skarg. Wcześniej jeżdżiły składy 2x105N we wszystkie dni tygodnia i wtedy były
                                                    krytyki pod adersem przewoźnika, że wożą powietrze.

pzdrv

P.S. Piszę językiem literackim, aby wszyscy zrozumieli. Na śląsku nie wszyscy
                                                    mówią gwarą.
                                                  • kuba203 Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 10.04.02, 19:21
                                                    Hmmm... W weekendy może i wozili powietrze ale w tygodniu na pewno nie. (no
                                                    chyba, że to ja miałem takiego pecha, bo jechałem tą linią dwa razy, i zawsze
                                                    był tłok)
                                            • kuba203 Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 09.04.02, 19:11
                                              Gość portalu: flip napisał(a):

> Wniosek: jechac autobusem albo samochodem. A gdzie Ruda ma centrum? Bo jakos
                                              > nie zauwazylismy?

Ruda ma kilka "centrów", a to najważniejsze nazywa się Nowy Bytom. Tam są urzędy
                                              i co tam jeszcze potrzeba.
                  • Gość: Ja Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.02, 16:31
                    michal.ch napisał(a):

> A jazda wahadłowa, to wcale nie taka zamierzchła historia.
                    Ja nie twierdzę, że jest to historia. Wręcz przeciwnie. Z tego co zaobserwowałem
                    w Lyonie, gdzie niedawno zbudowano pierwsze dwie linie tramwajowe, to jest to
                    raczej ogólna tendencja. Ale uważam, że nie ma to większego sensu w miejscach,
                    gdzie są już pętle. Zwłaszcza, że wagony są już takie, a nie inne.

• geograf Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 07.04.02, 16:34
                      ale bez pętli to tak jakoś dziwnie...
                      nie wyobrażam sobie zimy na moim osiedlu... z ta akustyka osiedla słyszę każdy tramwaj, który przyjechał na Kurczaki:)))
                      • Gość: Ja Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.02, 19:11
                        Oczywiście, że dziwnie (ja mieszkam niedaleko pętli na Retkini, więc dokładnie
                        rozumiem o co chodzi). Nie zmienia to faktu, że tramwaje dwukierunkowe zajmują
                        mniej miejsca i są praktyczne w momencie awarii. Po ra kolejny podeprę się
                        przykładem Lyonu, gdzie mniej więcej co kilometr jest zwrotnica pozwalająca
                        przejechać z jednego toru na drugi. Jak się coś rypnie, to cofa się wagon,
                        który niedaleko przejeżdża na tor właściwy dla swojego kierunku jazdy i
                        wszystko w miarę cacy. Ale i tak nie oddałbym tego, za cenę zlikwidowania
                        krańcówek!
                        • geograf Re: Pamietacie Siemensa w Lodzi 07.04.02, 22:03
                          wiesz... co innego gdy w czasach teraźniejszych budujesz siec tramwajowa, a co innego, gdy remontujesz, poprawiasz, rozbudowywujesz stara siec...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka