Gość: detleff IP: 5.5R* / *.red.bezeqint.net 01.09.04, 23:50 nie można już zarezerwować rejsu Lódź - Kolonia na październik. Koniec przygody? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Albert Re: nie można już zarezerwować rejsu lódz- Koloni IP: *.toya.net.pl 02.09.04, 00:00 Można! Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: nie można już zarezerwować rejsu lódz- Koloni 03.10.04, 12:45 znajomy chciał zarezerwować bilet na lot do Kolonii w listopadzie. Uprzejma Pani powiedziała mu (przez stronę www nie mógł tego zropbioć,pomimo starań),że w okresie,na który chce zarezerwować bilet....nie ma już wolnych miejsc. Efekt Camerimage? Aż taka poprawa frekwencji z Wrocławia i Łodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ander Re: nie można już zarezerwować rejsu lódz- Koloni IP: *.toya.net.pl 03.10.04, 15:43 No nieźle, trudno w to uwierzyć. Chodzi tylko o jeden dzień, czy bilety są wykupione na kilka rejsów? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: nie można już zarezerwować rejsu lódz- Koloni 03.10.04, 15:51 mnie też trudno w to uwierzyć. była to impreza,więc jak podpytac nie miałem...powiedział tylko "chciałem lecieć z Łodzi do Kolinii w listopadzie,ale..." musze dopytać (chyba,że wczesniej sami dowiemy się;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: nie można już zarezerwować rejsu lódz- Koloni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 18:48 No to niech myśla o większym samolocie. Odpowiedz Link Zgłoś
default_user Re: nie można już zarezerwować rejsu lódz- Koloni 03.10.04, 19:10 Znajomy mój planował podróż do Kolonii 27 września, niestety odmówiono mu rezerwacji z powodu braku miejsc, musiał przełożyć wylot o jeden dzień. Byłem tego dnia na lotnisku i żadnych tłumów nie zaobserwowałem, więc może obłożenie z Wrocławia wcale nie jest takie słabe jak niektórzy tutaj sugerują… Pozdrawiam M..M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: nie można już zarezerwować rejsu lódz- Koloni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 20:16 Warto popytać choćby stewardów jak sprawa wygląda. A może to efekt zawieszenia rejsó LOTu? I więcej ludzi rezerwuje EAE? MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jii Re: nie można już zarezerwować rejsu lódz- Koloni IP: *.ppp.telenordia.se 03.10.04, 21:00 Nie chce was martwic, ale takie sytuacje sa typowym sygnalem, ze przewoznik zaczyna zwijac polaczenie, lub dokonywac radykalnych zmian w rozkladzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: nie można już zarezerwować rejsu lódz- Koloni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 21:13 Sytuacje, że samolot jest pełen? Proponuję wziytę u dobrego specjalisty, i to nie od lotnictwa. MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erni Re: nie można już zarezerwować rejsu lódz- Koloni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 22:20 Tak ale jak jest pelen do Wrocławia to do Łodzi nie musi latać i zajmować miejsca dla podróżnych lecących do i z wro. Odpowiedz Link Zgłoś
protz Re: nie można już zarezerwować rejsu lódz- Koloni 05.10.04, 09:53 > Sytuacje, że samolot jest pełen? Proponuję wziytę u dobrego specjalisty, i to > nie od lotnictwa. Ale ten samolot nie jest pełen! Z niecierpliwoscia czekam na Kopenhage, natomiast co do Kolonii to nie chce znow byc złym prorokiem. Niech kazdy sobie wnioski z tego wątku wyciagnie sam. Dla mnie z niego nic optymistycznego nie plynie. -- Protz Skargi i wnioski składać na: GG - 2186383 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: nie można już zarezerwować rejsu lódz- Koloni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 10:02 Wybacz, ale nie mogę się powstrzymać ;-) ale dla Ciebie nieczęsto z czegokolwiek płynie coś optymistycznego :-))))))) Pozdrawiam, MK Odpowiedz Link Zgłoś
protz Re: nie można już zarezerwować rejsu lódz- Koloni 05.10.04, 10:48 Gość portalu: MarcinK napisał(a): > Wybacz, ale nie mogę się powstrzymać ;-) ale dla Ciebie nieczęsto z > czegokolwiek płynie coś optymistycznego :-))))))) Tak, to prawda. Niedobre jest jednak to, ze jak na razie moje pesymistyczne prognozy sprzed wakacji spełniają sie. Z drugiej strony, powiniennes sie cieszyc, ze jesli chodzi o Kopenhage ten jeden raz jestem optymistą. -- Protz Skargi i wnioski składać na: GG - 2186383 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: nie można już zarezerwować rejsu lódz- Koloni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 10:58 Cieszę się cieszę, aż się boję :-)))))))) MK Odpowiedz Link Zgłoś
protz Re: nie można już zarezerwować rejsu lódz- Koloni 05.10.04, 10:59 Gość portalu: MarcinK napisał(a): > Cieszę się cieszę Słusznie! > aż się boję :-)))))))) Ale czego? -- Protz Skargi i wnioski składać na: GG - 2186383 Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: nie można już zarezerwować rejsu lódz- Koloni 05.10.04, 16:50 Marcinie,a czy przypadkiem nie jest tak,że owszem,samolot jest pełen,ale nie zapełnia się w Łodzi,ale we Wrocławiu. W Łodzi mało kto wsiada-czyli nie ma sensu utrzymywać tego międzylądowania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: nie można już zarezerwować rejsu lódz- Koloni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 16:58 To pytanie nie do mnie :-) Poza tym może akurat w te dni miały być jakieś imprezy we Wro lub Łodzi, i np samolot zjęła drużyna koszykarek ;-) MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Protz Re: nie można już zarezerwować rejsu lódz- Koloni IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.04, 18:32 > To pytanie nie do mnie :-) Moze ktos zorientowany napisze ile srednio lata pasazerow do Kolonii z Wrocławia? Na razie pozostaja nam domysły. Tak czy siak dzieje sie cos niedobrego. Protz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl999 W sierpniu samoloty raczej latały puste... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.04, 22:22 Dziwi mnie to co piszecie, ale me serce się raduje. W sierpniu raczej NIKT nie latał. nie raz widziałem, jak z samolotu nikt nie wysiadał. :( Dobrze będzie... zobaczycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Protz Re: W sierpniu samoloty raczej latały puste... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.04, 22:44 > Dziwi mnie to co piszecie, ale me serce się raduje. Na co sie raduje serce Twe? > W sierpniu raczej NIKT nie latał. nie raz widziałem, jak z samolotu nikt nie > wysiadał. :( No wlasnie, pomysl. W przeciagu jednego miesiac tak sie radykalnie zmieni? > Dobrze będzie... zobaczycie. Kolonia? Nie ma szans. Kopenhaga? A i owszem. Protz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: les Re: W sierpniu samoloty raczej latały puste... IP: *.ppp.telenordia.se 03.10.04, 22:58 Comber jest rownie drogi jak Kolonia. Do dnia dziejszego nie ma oficjalnego potwierdzenia lotow do Lodzi. Sprawdzcie sami: www.cimber.dk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: W sierpniu samoloty raczej latały puste... IP: 212.160.172.* 04.10.04, 08:55 Po pierwsze umowa została zawarta parę dni temu i jest podpisana (do wglądu w UMŁ). Po wtóre wg info prasowego bilet ma kosztować 400-600zł za rejs. Czy to tak drogo? Ponoć tanie linie GermanWings za lot Wa-wa-Kolonia-Wa-wa liczą sobie 450zł. Czemu siejesz defetyzm? Pozdrawiam, MK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Protz Re: W sierpniu samoloty raczej latały puste... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.10.04, 11:01 No wlasnie. Latanie zawsze bylo drogie. W ostatnich czasach staniało i stało sie bardziej popularne, ale zawsze za bilet trzeba bedzie troche zapłacić. :) 400-600 za bilet w 42-osobowym samolocie do duzego hubu to juz dobra oferta. Protz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Les Re: W sierpniu samoloty raczej latały puste... IP: *.sp.se 04.10.04, 12:07 Nie sieje pesymizmu, ale na loty Cimber do Wroclawia nie kupisz taniej niz za 2600 szwedzkich koron, czyli 1300 zlotych. Beda bilety po 400-600 to oznacza, ze lina z pewnoscia sie utrzyma. Beda drozsze to powstanie znana sytuacja z Kolonia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: W sierpniu samoloty raczej latały puste... IP: 212.160.172.* 04.10.04, 13:23 No faktycznie, znalazłem bilety po 1215zł, a to drogo.No chyba, że doloty są inaczej liczone. MK Odpowiedz Link Zgłoś
topjes Re: W sierpniu samoloty raczej latały puste... 04.10.04, 15:12 Ze strony www.scandinavian.net 5 listopad - 15 listopad (return) - tak na chybił trafił wybrałem daty Wrocław - Kopenhaga - 1500 PLN (cenyz zaokrąglone) Wrocław - Londyn - 8000 PLN (sic!) albo coś się zepsuło? Kraków - Kopenhaga - 1200 Kraków - Londyn - 1200 Warszawa - Kopenhaga - 1100 Poznań - Kopenhaga - 1000 Gdańsk - Kopenhaga - 1200 Gdańsk - Londyn - 1200 (!!! :) I TO WŁAŚNIE KOCHAM W DUŻYCH LINIACH I POŁĄCZENIACH SIECIOWYCH :) i inne: Wrocław - Paryż (06-14.12) - 1500 Poznań - Paryż (06-14.12) - 1500 Wnioski: Wrocław jest jakby droższy - choć też to zależy - przykład grudniowy pokazuje, ze niekoniecznie. Tak czy siak - poziom cen jest podobny do pozostałych miast. 400-600 zł za bilet w dwie strony można mieć - ale pewnie w jakiś promocjach albo po spełnieniu warunków na taryfę (brałem daty bez zastanowienia). Kto ma ochotę jeszcze kilka rejsów potestować - będę wdzięczny za wyniki :) pzdr topjes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: nie można już zarezerwować rejsu lódz- Koloni IP: 209.136.102.* 04.10.04, 05:51 Panowie. Kapitalizm w Polsce i nie tylko ma morde wilka. I nikt nie bedzie doplacal do grupki entuzjastow latania samolotem z Lodzi. Lublinek nie ma racji bytu. Powodem tego stanu jest totalne bezrobocie i brak sily nabywczej u ludnosci. Natomiast wasza troska o tych top executives jest bezpodstawna poniewaz najczesciej lataja oni jetami korporacyjnymi lub niektorzy swoimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl999 ... nie rozumiesz istoty sprawy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 08:48 Owszem, jest bezrobocie bo z Łodzi zrobiona dziurę. Lotnisko jest szansą na przerwanie tego błędnego koła. Poza tym w regionie jest oststnio bardzo dużo nowych inwestycji i tak czy inaczej lotnisko jest potrzebne. I nie chodzi wcale o to, by lądowały duże samoloty, lecz te klasy ATR lub ERJ. Problem jest gdzie indziej... Zamiast Łódź - Kolonia, może lepiej Łódź - Berlin ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: ... nie rozumiesz istoty sprawy... IP: 209.136.102.* 04.10.04, 23:49 Wlasnie do tych malych samolotow potrzeba duzo pasazerow a tych jak na lekarstwo. Powod jest znany. Bezrobocie a jak wiadomo bezrobotni nie lataja. Moga co najwyzej pojezdzic tramwajami za darmo. Sila nabywcza ludnosci niska. Dlatego w obecnym czasie Lublinek nie ma zadnych szans i nie pomoze nic rozbudowa pasa. (co z pasem ?) Tylko ograniczenie lub eliminacja bezrobocia moze poprawic sytuacje. Lodz od samego poczatku wyrastala wlasnie na miejscach pracy ktore tutaj byly zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr x Ok 500 tys lodzian lata rocznie z okecia... IP: *.p.lodz.pl 05.10.04, 12:14 wystarczy 20% zeby latalo z lublinka i lotnisko bedzie sie mialo dobrze. Lodzianie lataja samolotami niestety dzieki brakowi polaczen i wysokim cenom lodzkich lotow wybieraja warszawe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ander Nie przesadzajmy, ok 300 tysięcy [nt] IP: *.toya.net.pl 05.10.04, 14:29 Odpowiedz Link Zgłoś
xk JezusMaria!!! 05.10.04, 21:13 Gość portalu: axx napisał(a): > Wlasnie do tych malych samolotow potrzeba duzo pasazerow a tych jak na lekarstw > o. Powod jest znany. Bezrobocie a jak wiadomo bezrobotni nie lataja. Moga co > najwyzej pojezdzic tramwajami za darmo. Sila nabywcza ludnosci niska. ### a ja ci mówię, że wcale nie jest niska, ba w skali kraju jest relatywnie wysoka, wystarczy sprawdzić! > Dlatego w > obecnym czasie Lublinek nie ma zadnych szans i nie pomoze nic rozbudowa > pasa. (co z pasem ?) Tylko ograniczenie lub eliminacja bezrobocia moze poprawi > c sytuacje. Lodz od samego poczatku wyrastala wlasnie na miejscach pracy > ktore tutaj byly zawsze. ### Owszem, nie mniej jednak bezrobocie w Łódzkiem plasuje nas na ósmym miejscu w kraju, czyli pośrodku. Czy zatem twierdzisz, że np. biedniejsza Bydgoszcz, o Rzeszowie nie wspominając też nie ma szans rozwijania lotniska, bo prtaktyka mówi coś innego. I nie mów, że miejsca pracy były tutaj zawsze (nieznajomość historii wychodzi). Ach, ci Łodzianie i Polacy wogóle! Cóż za wrodzona skłonność do idiotycznych uogólnień i tworzenia mitów! Lotnisko w Łodzi rozwijać się będzie. Naprawdę!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: JezusMaria!!! IP: 209.136.102.* 06.10.04, 00:53 W tym przypadku nie uzywaj sloganu JezusMaria bo jezeli jestes wierzacym katolikiem to masz juz dodatkowo jeden grzech ,za klamstwo. Bujasz przyjacielu. Sprawdzilem i Lodz rzeczywiscie jest na 8 miejscu pod wzgledem bezrobocia w Polsce. Zatem kto jest przed lodzia i za; Suwalki 25.6 Nowy Sacz 25.2 Gorzow Wlkp. 24.3 Kielce 23.5 Jelenia Gora 23.3 Zory 23.2 Konin 23.1 LODZ 22.2 no i za Lodzia Bialystok 20.8 Lublin 20.5 Szczecin 20.3 Torun 20.2 Co z tego wynika. To ze Lodz jest drugim miastem (wojewodzkim) w Polsce po Warszawie i nie mozna podawac tak jak Ty to zrobiles ze zajmuje dopiero 8 miejsce. Bezrobotnych w lodzi jest chyba wiecej niz wszystkich mieszkancow w Nowym Saczu np. Akurat ta statystyka pokazuje ze zadne z tych miast nie moze rozwijac komunikacji lotniczej z braku srodkow i biedoty mieszkancow do tego w wiekszosci bezrobotnych. Lotniska prawdopodobnie i sa nawet w poblizu tych miast(Lublin czy Szczecin) Nie mozna porownywac rowniez infrastruktury Lodzi z tymi miasteczkami zarowno kulturalnej,przemyslowej czy komunikacyjnej. Zatem mozna smialo przyjac ze to wlasnie LODZ zajmuje to pierwsze miejsce i to jako miasto wojewodzkie. W dodadku cala aglomeracja lodzka to 1.5 mln. a w wojewodztwie jest podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: JezusMaria!!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 06.10.04, 08:17 Tak się ekscytujesz liczbą bezrobotnych ale sensowniejsze byłoby porównanie liczby pracujących. I to nie w procentach lecz w liczbach bezwzględnych. Bo liczba pracujących w Łodzi, z cacji wielkości tego miasta jest większa od liczby pracujących w Poznaniu, Wrocławiu, Bydgoszczy itd. itd. W związku z tym ma kto latać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej errata IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 06.10.04, 08:39 > "z cacji wielkości tego miasta" Rzecz jasna z "racji" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ingo Re: JezusMaria!!! IP: 213.17.170.* 06.10.04, 10:33 A skąd wziąłes w łodzi bezrobocie 22% bo ja słyszałem, że 19%? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pitum Re: IP: *.ifht.RWTH-Aachen.DE 06.10.04, 11:09 19% to sa podatki na Slowacji ;) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Sopa bezrobocia IP: 212.160.172.* 06.10.04, 11:26 Zgodnie z danymi GUS, stopa bezrobocia w Łodzi na koniec czerwca 2004 wynosiła 18,5% (Grodzki Urząd Pracy w Łodzi - nie mylić z urzędem Łódź-Wschód, który jako żywo Łodzi nie dotyczy). www.stat.gov.pl/serwis/k_o/25a.htm MK Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Stopa bezrobocia 08.10.04, 16:25 warto dodać,że o ile na początku czerwca liczba bezrobotnych wynosiła 62 622 to na początku października ta liczba wynosiła 60 404 źródło: www.uml.lodz.pl/indeksik.php3?menu2=12&zapytanie=12,06 czyli mamy -mimo wszystko-tendencję spadkową napawającą w jakimś stopniu optymizmem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: JezusMaria!!! IP: *.p.lodz.pl 07.10.04, 02:51 Tak bedzie sie rozwijac, ale nie przy pomocy towarzystw, ktore ceny maja zwyczajne, a taryf laczonych - przesiadkowych nie znaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: nie można już zarezerwować rejsu lódz- Koloni IP: 207.191.243.* 07.10.04, 00:42 Staram sie operowac faktami a wiec mozna powiedziec rowniez ze ilosc bezrobotnych wzrosla poniewaz ludnosc Lodzi systematycznie maleje i sporo ludzi wyjechalo. W ogole to skad pochodza bardzo optymistyczne dane o lotach mieszkancow Lodzi. Czy byly prowadzone badania w tym temacie? Zapewnie nie bo roznica 100 tys jest zbyt wysoka. Generalnie pasazerow bedzie brakowalo w Lodzi . Bezrobocie jest i bedzie jedyna przyczyna wszystkich ujemnych zjawisk i to zarowno w sferze ekonomicznej jak i socialnej. Bezrobotni nie korzystaja z tanich linii lotniczych chyba ze w ramach promocji linie beda oferowaky bezplatne przeloty np.do Londynu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Może się już nie kompromituj, axx... (n/t) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 08:14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Może się już nie kompromituj, axx... (n/t) IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.04, 19:09 Ten axx i coś tam jeszcze to uchodzi na tym forum za wszechstronnego eksperta do spraw błachych. Odpowiedz Link Zgłoś
default_user Re: nie można już zarezerwować rejsu lódz- Koloni 08.10.04, 16:42 Z niekłamanym zdziwieniem zaobserwowalem wczoraj 24 pasażerów przylatujących, a dziś 15 odlatujących. Liczby bez wątpienia rekordowe na tej trasie. Teraz dręczy mnie zagadka, czy to koniunktura sie tak gwałtownie podniosła, czy raczej tylko pojedynczy przypadek? Cieeekawe .... Pozdrawiam M..M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: nie można już zarezerwować rejsu lódz- Koloni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 20:04 Nu, nu nu... Ano trzeba obserwować co się dzieje dalej. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś