Dodaj do ulubionych

Rozliczenia ŁSSE

28.04.02, 23:25
Prezes M. Pyka, zdając sobie sprawę z konieczności zmiany "barw" dochodowej
posady, zaprezentował rozliczenie swojej działalności w Łodzkiej Specjalnej
Strefie Ekonomicznej.

Ciekawość moją wzbudziło rozliczenie - inwestorzy zrealizowali zaledwie 30%
planowanych miejsc pracy, ale realizują 100 % ulg podatkowych.
Czy to jest poczciwe rozliczenie ?

pozdr.
Obserwuj wątek
    • hubar Re: Rozliczenia ŁSSE 29.04.02, 12:06
      Ja chyba mam za bardzo duuuuże poczucie sprawiedliwości:-( Dla mnie to powinni
      dotać w takiej sytuacji 30% ulg...

pozdrowy
    • pardwa Re: Rozliczenia ŁSSE 29.04.02, 20:15
      jasam napisał(a): >
      > Ciekawość moją wzbudziło rozliczenie - inwestorzy zrealizowali zaledwie 30%
      > planowanych miejsc pracy, ale realizują 100 % ulg podatkowych.
      > Czy to jest poczciwe rozliczenie ?
      >
      > pozdr.

Moze i poczciwe, ale czy uczciwe?
    • jasam Re: Rozliczenia ŁSSE 30.04.02, 15:59
      No włąśnie - rozumiem, że kazde nowe miejsce pracy jest BARDZO WAŻNE. Ale czy
      uczciwe jest dawanie ulg nieadekwatnych do realizacji założeń inwestycyjnych. I
      tak lekko przechodzi w prasie, że Strefy są wielką mistyfikacją. Jest to
      jedynie walka pomiedzy regionami, a nie walka o wzrost gospodarczy. W skali
      makro - chyba jest to szkodliwe.
      :-((((

A co z ratowaniem "beczek" ?
      Prezes Pyka przed wyborami w Gazecie ogłaszał, że zrobi konserwację. I co ???
      pozdr.
      • vladip Re: Rozliczenia ŁSSE 30.04.02, 20:50
        zawsze tak jest jak się najpierw robi a potem myśli...
        już w momencie powstawania stref było wiadomo że będą one działać niezgodnie z
        normami unijnymi, że przyznane ulgi są zbyt duże, że nie da się wyegzekwować
        zobowiązań... ale co tam jak zwykle nikt się tym nie przejmował i teraz niedość
        że jest jak jest, to jeszcze trzeba będzie płacić inwestorom odszkodowania za
        zmiany warunków funkcjonowania.
        Dlaczego nigdy nie potrafimy się uczyć na cudzych błędach i kożystać z
        doświadczeń inych tylko zawsze musimy kombinować po swojemu?
        no i dlaczego zwykle przyjmujemy najgorsze z możliwych rozwiązań??
        pzdr
        vladip
        • jasam Skok w bok 30.04.02, 21:13
          vladip napisał(a):

> Dlaczego nigdy nie potrafimy się uczyć na cudzych błędach i kożystać z

No właśnie, należy KORZYSTAĆ z doświadczeń innych opisanych w słowniku
          ortograficznym ;-)

> no i dlaczego zwykle przyjmujemy najgorsze z możliwych rozwiązań??

Słyszałem, że gdy juz skasowaliśmy ostatnią tabliczkę ze strzałką prawoskrętu,
          aby dostosować sie do Unii, w Niemczech chcą skorzystać ze sprawdzonych polskich
          pomysłow i takie tabliczki zawiesić na swoich skrzyżowaniach.
          Myślenie ma przyszłość. Przenegocjujemy ponownie z Unią tem punkt.
          pozdr.
          • vladip Re: Skok w bok 30.04.02, 21:36
            ups.. słownik to piękna rzecz.. Szkoda, że leżąca na tak odległej półce...
            A co do strzałek właściwie to nie wiem czy faktycznie jest to wyraźnie napisane
            w jakichś unijnych normach.. mam wrażenie że bardzo często usprawiedliwia się w
            ten sposób decyzje żeby zamknąć usta ewentualnym oponentom a zwrot "Bo to jest
            w przepisach unijnych.." jest groźny i skuteczny.. inna sprawa że unia jest
            wyjątkowo zbiurokratyzowanym tworem, co ma swoje wady i zalety, jak wszystko.
            pzdr
            vladip
    • Gość: Mirek Jest większy problem. IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 30.04.02, 22:32
      Ponieważ w związku z przystąpieniem do UE strefy bezwarunkowo trzeba będzie
      zlikwidować, jest tylko jeden sposób wybrnięcia z przyjętych przez państwo
      wobec "strefowiczów" zobowiązań. Trzeba im zapłacić odszkodowania.
      Najpierw byli zwolnieni z podatków (ja i Ty płaciliśmy). Teraz dostaną
      odszkodowania (MY im je zapłacimy).
      Pytanie - czy w momencie gdy umowy były podpisywane (i zdaje się że nadal są)
      szanowni sygnatariusze, czyli opłacani przez nas urzędnicy i głaskani też przez
      nas "strefowicze", przewidywali tak miły rozwój wypadków?
    • Gość: MarcinK Re: Rozliczenia ŁSSE IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 07.05.02, 15:03
      Witam

Jesli jest tak jak piszesz (a nie mam powodow aby w to watpic) to umowy byly zle
      skonstruowane (ale pewnie jakis prawnik wzial za ich napisanie niezla kase). Ulgi
      powinny byc uwzgledniane stopniowo wraz z rozwojem inwestycji. Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam, MarcinK
      • yaa Re: Rozliczenia ŁSSE 07.05.02, 15:12
        Oczywiste, że taki twór jak specjalne strefy ekonomiczne nie mogą przetrwać w
        rzeczywistości unijnej. Nie jest jednak powiedziane, że Polska nie może tak
        uregulować swojego prawa podatkowego, żeby tym firmom opłacało się inwestować,
        nawet pomimo likwidacji tych stref. I może to byc sposób na rozwój ekonomiczny
        i na uniknięcie płacenia odszkodowań.
        A co do samych umów i odszkodowań oraz urzędników i polityków, to cóż - łatwo
        się wydaje pieniądze nie swoje, prawda ?
        Pozdrawiam
        Yaa
        • Gość: MarcinK Re: Rozliczenia ŁSSE IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 07.05.02, 16:14
          Witam

W pelni sie z Toba Yaa zgadzam. A przykladem dla nas niech bedzie Irlandia (a nie np
          bron Boze Grecja).

Pozdrawiam, MarcinK
    • hubar Re: Rozliczenia ŁSSE 08.06.02, 19:06
      Jak się sprawa potoczyła, ma ktoś jakieś wiadomości??

• jasam Re: Rozliczenia ŁSSE 09.06.02, 11:09
        Był prezes "prawicy" nowy prezes jest z "lewicy" i na dodatek uchwalono, że
        będzie stanowisko wiceprezesa = tez dla wypłacania pensji dla SLD.

Nowy prezes jak sie z nim rozmawia - to pasmo samych sukcesow. Dotychczasowy
        wiceprezes d/s inwestycji Variteksu.
        "To dzięki niemu jest w Łodzi dużo udanych dużych inwestycji."
        On ma nowe pomysły i niedługo je objawi.
        Trzeba poczekać.
        A poprzedniego nie rozliczano chyba zbyt dokładnie poza koniecznością
        uzasadnienia odwołania. A nikt nie napisze że odwołany jest za poglądy
        polityczne, więc pewnie kilka problemow pro-forma mu wpisano.
        Co nie zmienia faktu że system rozliczeń takiego dyrektora - to przyciągnięcie
        inwestorow i medialny ydźwięk dla ekipy rządzącej. A efekty rzeczywiste - to
        odrębna kwestia. Osoby chcące zbyt dużo wiedzieć omija się zasłaniając się
        tajemnicą handlową i dobrem całej inwestycji.
        :-(((
        pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka