Dodaj do ulubionych

Fabryka PSA-Toyota w Łodzi!?

IP: *.makolab.pl 28.08.01, 10:39
WIADOMOŚĆ AGENCYJNA:
Nowa fabryka samochodów w Polsce
PSA Peugeot-Citroen i Toyota Motors Corporation przedstawiły polskiemu rządowi
ewentualne lokalizacje fabryki samochodów małolitrażowych w Polsce. Koszt
inwestycji szacuje się na 1,5 mld euro. Minister gospodarki Janusz Steinhoff
rozmawiał z przedstawicielami obu firm. Fabryka, która da pracę kilku tysiącom
ludzi, ma dostarczać 300 tys. samochodów małolitrażowych rocznie.

A GDYBY TAK ZMASOWANA KOALICJA NA RZECZ ZLOKALIZOWANIA TEJ INWESTYCJI W łODZI!?
W końcu był w Łodzi (a może jeszcze jest) przemysł maszynowy, jest PŁ z katedrą
pojazdów itd. Politycy, media - do dzieła!

Obserwuj wątek
    • vladip Re: Fabryka PSA-Toyota w Łodzi!? 28.08.01, 10:43
      popieram , jak kazda inicjatywe rozwoju Lodzi
    • Gość: Paweł Re: Fabryka PSA-Toyota w Łodzi!? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 28.08.01, 12:02
      Wszystkimi siłami jestem za. Teraz jeszcze trzeba "zgwałcić" media , żeby się
      zajęły sprawą , aZ władze nakłonić do mądrej decyzji w sprawie Łodzi.
      Pozdrawiam i podpisujcie sie , może nas zauważą!
      • Gość: geograf Re: Fabryka PSA-Toyota w Łodzi!? IP: *.toya.net.pl 28.08.01, 13:55
        podpisuje sie pod tym pomyslem rekami i nogami!!!
        to bylaby niezla promocja dla miasta i mniej bezrobotnych...!!!!
        ale gdzie oni mieliby ja wybudowac??? gdzie sa odpowiednie tereny???
        ale ogolnie jestem za:))))
        • Gość: MarcinK Re: Fabryka PSA-Toyota w Łodzi!? IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 28.08.01, 16:08
          Tez popieram (jak chyba kazdy w Lodzi), ale co z tego. Niestety lodzcy polity i media nie potrafia
          lobbowac na rzecz Lodzi. Polity tylko potrafia lobbowac na swoja rzecz :-((

Pozdr, MarcinK
          • maq123 Re: Fabryka PSA-Toyota w Łodzi!? 28.08.01, 16:18
            Jestem za, ale co z tego. Może po wyborach kiedy wygra SLD i "zmieni się klimat dla Łodzi" to
            premier (L. Miller) może przypomni sobie o swym miescie. Choć prawdą mówiąc wątpię w to
            patrząc na jego dotychczasowe poczynania w celu promocji Łodzi!
        • Gość: Jacek Re: Fabryka PSA-Toyota w Łodzi!? IP: *.p.lodz.pl 29.08.01, 14:20
          Gość portalu: geograf napisał(a):

> podpisuje sie pod tym pomyslem rekami i nogami!!!
          To chyba wszyscy Łodzianie popierają ten pomysł

> ale gdzie oni mieliby ja wybudowac??? gdzie sa odpowiednie tereny???
          Jak to gdzie ? Cały teren Dąbrowy przemysłowej (Lodowa, Dąbrowskiego,
          Przybyszewskiego). Co tu wymieniać?
          Lepiej niech nasze władze samorządowe wreszcie wezmą się do pracy i "nacisną"
          kogo trzeba i grze trzeba, aby ten kapitał nie odpłyną nam jak wiele innych
          ciekawych inwestycji.

Pozdrawiam
          Jacek
    • cmd26 Re: Fabryka PSA-Toyota w Łodzi!? 28.08.01, 17:01
      Gość portalu: Mirek napisał(a):
      > A GDYBY TAK ZMASOWANA KOALICJA NA RZECZ ZLOKALIZOWANIA TEJ INWESTYCJI W łODZI!?
      > W końcu był w Łodzi (a może jeszcze jest) przemysł maszynowy, jest PŁ z katedrą
      >
      > pojazdów itd. Politycy, media - do dzieła!
      >

z tego co wiem (PAP) to japonczycy/francuzi sami wybrali kilka lokalizacji i
      teraz beda dalej sie zastanawiac. Wiec lobbing chyba nic tutaj nie da. Na forum
      gdanskim zastanawialismy sie, gdzie ta fabryka powstanie - najprawdopodobniej
      Dolnyslask (Wroclaw lub Walbrzych) albo Katowice (naszym zdaniem).
      Pozdrawiam
      • Gość: mial Re: Fabryka PSA-Toyota w Łodzi!? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 18:15
        a ja jestem za nie wiem dlaczego lodz ma byc gorsza od slaska
        przy zalozeniu ze mamy relatywnie leprze wyksztalcenie
        • cmd26 Re: Fabryka PSA-Toyota w Łodzi!? 29.08.01, 12:56
          Gość portalu: mial napisał(a):

> a ja jestem za nie wiem dlaczego lodz ma byc gorsza od slaska
          > przy zalozeniu ze mamy relatywnie leprze wyksztalcenie

preczytaj sobie dzisiejsza Rzepe.
          a my to juz wczoraj na forum przewidzielismy (Walbrzych lub Katowice)
          Pozdrawiam
    • Gość: dominic Re: Fabryka PSA-Toyota w Łodzi!? IP: *.mnc.pl 28.08.01, 17:07
      Popieram ten pomysł, zwłaszcza, że czas na zorganizowania komitetu poparcia
      jest genialny: jeżeli wybory wygra SLD to premierem zostanie Miller, a więc...
      nasz krajan! Można by to wykorzystać i fabrykę ściągnąć do Łodzi.
    • vishna Re: Fabryka PSA-Toyota w Łodzi!? 28.08.01, 17:07
      Bezrobotni zagłosują na Millera, a czy on dla nich coś zrobi? Wkońcu Łódź to
      jego miasto.
    • hubar Re: Fabryka PSA-Toyota w Łodzi!? 28.08.01, 19:03
      Znowu mnie wszyscy zaczną wyzywać i ... szkoda gadać

Ja uważam że nie mamy szans bo:
      -nie ma w Łodzi tradycji motoryzacyjnych (nie ma i nie było takich fabryk)
      -nikomu w Rządzie nie zależy na Łodzi
      -mamy poważnego konkurenta w postaci Śląska (tam jest więcej bezrobotnego
      chłopa)
      -rozmawiałem z szefem Łódzkiej Specjalej Strefy Ekonomicznej , on też podziela
      moje watpliwości, niestety

Ale jestem całym sercem za umiejscowieniem w mojej kochanej Łodzi choć jednej z
      tych fabryk

pozdrowy
      • Gość: Mirek Re: Fabryka PSA-Toyota w Łodzi!? IP: *.makolab.pl 28.08.01, 21:09
        >nie ma w Łodzi tradycji motoryzacyjnych (nie ma i nie było takich fabryk)<
        A na Dolnym Śląsku były (pomińmy montownię Jelcza)? W Łodzi był bardzo
        rozwinięty przemysł maszynowy (Wifama, Strzelczyk, Majed itd.) i fabryka
        osprzętu samochodowego Polmo. Z Politechniki Łódzkiej wywodziło się wielu
        znanych konstruktorów (także samochodów) i nadal na szczęście mamy bardzo znany
        wydział mechaniczny. Można znaleźć tysiące ludzi którzy znają się na tej
        robocie.

>nikomu w Rządzie nie zależy na Łodzi<
        No to trzeba wreszcie tupnąć a nie tylko "popieram" "jestem cały sercem za"
        itd.! Dlaczego górnicy, rolnicy czy stoczniowcy mają szczególne preferencje? Bo
        potrafią ostro walczyć o swoje. Jak na początku lat 70. włókniarki się
        podpieniły, to Gierek w strachu wprowadził jakiś specjalny program dla Łodzi.
        Sporo tego wówczas powstało, wystarczy rozejrzeć się wokół. Liche, ale jest. A
        co teraz? Ministry, posły, senatory itd. i NIC dla Łodzi nie robią, kombinują
        tylko jak już do Łodzi nie wracać.

>mamy poważnego konkurenta w postaci Śląska (tam jest więcej bezrobotnego
        chłopa)<
        Tak, nie mylisz się aby? A do tego górnicy dostali solidne odprawy. A nasi
        często nawet zaległych pensji. Zgadza się że Steinhof będzie lobbował. A co
        Kropiwnicki - minister od ROZWOJU REGIONALNEGO? Przesiaduje cały czas w ZChN-
        ie - Lancia całymi dniami stoi przed jego "firmą" na Piotrkowskiej. Może się
        modli. Mało gorliwie.

>rozmawiałem z szefem Łódzkiej Specjalej Strefy Ekonomicznej , on też podziela
        moje watpliwości, niestety<
        I jak tak sobie podzielaliście, to pewnie też łezkę uroniliście niejedną. A jak
        on ma myśleć pozytywnie, do przodu jak był poprzednio szefem firmy pogrzebowej?
        Ludzie, tego nawet Tym z Bareją by nie wymyślili.

Dlaczego w Łodzi nie będzie tej fabryki? I innych fabryk, lotniska, autostrady,
        wystawy Expo, żadnego festiwalu, poważnego teatru operowego, prestiżowego
        uniwersytetu, choćby chociaż znanej mafii? Ponieważ nawet japończycy wiedzą, że
        na Łodzi wszyscy położyli lachę, nawet jej mieszkańcy. Duża szansa że mają to
        nawet zaznaczone na mapie.

Amen.
        • cmd26 Re: Fabryka PSA-Toyota w Łodzi!? 28.08.01, 21:12
          > Dlaczego górnicy, rolnicy czy stoczniowcy mają szczególne preferencje?

Moglbys rozwinac ten temat o stoczniowcach? Jestem tego bardzo ciekawy.

Pozdrowienia z Trojmiasta
          • Gość: Mirek Re: Fabryka PSA-Toyota w Łodzi!? IP: *.makolab.pl 29.08.01, 23:23
            MOże faktycznie stoczniowcy to nie najlepszy przykład. Ale fakt że przez coś 15
            lat nie udało się SG zlikwidować (Rakowski miał nawet pod trybunał iść), a
            łodzkie zakłady wycieli. A co tam z Rydzykową forsą na ratowanie stoczni?
        • Gość: Mike Re: Fabryka PSA-Toyota w Łodzi!? IP: *.*.*.* 29.08.01, 10:05

> No to trzeba wreszcie tupnąć a nie tylko "popieram" "jestem cały sercem za"
          > itd.! Dlaczego górnicy, rolnicy czy stoczniowcy mają szczególne preferencje?

Przepraszam, ale jakie preferencje maja stocznie?
          W Szczecinie Stocznia dziala w warunkach 100% wolnorynkowych. Preferencje,
          dotacje, ulgi podatkowe wynosza ZERO. Na dokladke panstwo jest winne naszej
          firmie ponad 200 mln zlotych za rozliczenia kontraktow dla ZSRR. Rzad sie
          rozliczyl, pieniazki wzial, ale zapomnial wyplacic...

Greetz z Grodu Gryfa
    • Gość: dominic Re: Fabryka PSA-Toyota w Łodzi do redakcji IP: *.mnc.pl 28.08.01, 21:15
      mam pomysł!

a może by tak nasza kochana Radakcja napisała jakiś artykuł o łódzkich
      forumowiczach jako o grupie inicjatywnej? można by tam opisać wypowiedzi nie
      tylko z tego wątka, ale też z "PLL LoT" czy też "Czy chcecie, aby w Łodzi
      nadawała Radiostacja?". w końcu chcemy coś zmienić na lepsze w tym mieście -
      gdzie indziej nie walczą tak o lotnisko, o fabrykę, o muzykę jak u nas,
      doceńcie to! "Aktywność młodych" - pycha temat na początek września!

Redakcjo, i co Ty na to?

pozdrawiam - dominic
      • Gość: ... Re: Fabryka PSA-Toyota w Łodzi do redakcji IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 21:20
        Jeżeli TOYOTA zdecyduje się na inwestycję w Polsce (szanse na to: 5 %), to
        fabryka ta zostanie ulokowana pod Wałbrzychem.
        • vladip Re: Fabryka PSA-Toyota w Łodzi do redakcji 30.08.01, 22:32
          wiesz to na pewno czy strzelasz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka