07.12.04, 23:43
Bilet poprzez SMS można kupić w Jeleniej Górze, Poznaniu, Słupsku, Jaworznie, Zamościu i Kielcach.
Wiem,że ZDiT pracuje nad super-hiper Karta Miejską.
Może pomysł biletu SMS nie jest taki zły?

(m.in. opis działania: tinyurl.com/4uq99 )
Obserwuj wątek
    • Gość: Bart Re: Bilet SMS IP: 217.153.156.* 08.12.04, 01:41
      No bardzo ciekawe.

Ja tymczasem bym chciał rozkłady w komórce via GPRS lub to wcześniejsze, WAP.
    • adamco Re: Bilet SMS 08.12.04, 10:32
      No tak super hiper karta miejska to "niepotrzebny szpan" i ogromny koszt, jest
      niewygodna (bo trzeba kupowac), droga itp. (wiecej argumentow z forum nie
      pamietam ale pewnie jeszcze jakies byly). Natomiast SMS to jest dopiero cos,
      kupujesz karte (cholibka znow ta karta, lepiej nazwijmy to kuponem),
      zdrapujesz, wysylasz, czekasz na potwierdzenie i juz.
      NIe dyskredytuje tego pomyslu, mimo wyzszej ceny biletu jest on bardzo
      przydatny szczegolnie w nocy, lub dla osob przyjezdnych, ewentualnie takich
      ktore z komunikacji miejsciej korzystaja "od wielkiego dzwony", ale karty
      zdrapki to juz przesada.
    • Gość: STUDI Re: Bilet SMS IP: *.prokom.pl 08.12.04, 10:34
      Tyle ze z tymi kartami miejskimi jest maly smrodek. Okazuje ze naciski Mennicy
      Panstwowej na rozne miasta sa naruszeniem prawa.

Nitk nie liczy relanych korzysci i strat. Po prostu za zarobek na pewnym
      zaowieniiu kilka osob podzieli sie niezlym zyskiem. Cos jak wpprzypadku modnej
      fiksalizacji wsztystkiego co tylko sie da. Tak naprawde chodzi o o to by
      sprzedac po znacnzie zawyzonych (kilkakrotnie) cenach kas.

Na dodatek sporo osobow balwochwalczej modzie na niby nowoczesnosc popiera
      zwykly ordynarny przekret.

• Gość: Aleksej Re: Bilet SMS IP: *.lodz.dialog.net.pl 08.12.04, 12:47
        Wiesz karta miejska ma powstac glownie dlatego aby elektronicznie rozliczyc sie
        z roznymi gminami osciennymi Lodzi, niestety jest problem z ustaleniem wspolnej
        taryfy oraz wspolnego biletu i sposobu rozliczania sie. Kazda gmina ma inny
        swoj sposob i swoj bilet z ktorego im sie latwo rozliczyc, a elektroniczna
        karta miejska umozliwia rozliczanie sie przy okazji zostawiajac gminom
        mozliwosc ustalania wlasnych cen biletow. Bedzie ona dofinansowana m.in. przez
        ZPORR 1.1.

Zreszta szczegoly nie sa jeszcze znane, ale niedlugo bede mial pelne informacje
        na ten temat, wiec podam wiecej info. A do tego jeszcze nie jest przesadzone
        jak bedzie dzialala ta karta (czy tak jak w Wa-wie czy inaczej) a tym bardziej
        kto dostarczy te karty, na to bedzie przetarg.

Pozdrawiam,
        Aleksej
        • Gość: STUDI Re: Bilet SMS IP: *.prokom.pl 08.12.04, 16:06
          Eee czyli co kasownik bedzie mial GPS by wiedziec gdzie dokladnie sie znajduje by prawidlowo rozliczyc skasowanie?
          Teoretycznie jest lista przystankow, ale jak sie opusci jeden i czas przejazdu rozminie z rzeczywistoscia?

Niesatety alkesej karta alektroniczna w zadaen sposob nie umolziwi ani nie ulatwi podzielenia zyskow pomiedzy gminy przy wspolnej taryfie. Taka jaet prawda, problem tkwi zupelenie gdzie indziej.

Naewt kupno biletu okresowego nastrecza problemy. Powiedzmy jezdze z Pabianic do Centralu. A bilecik mam na cala trase Pabiacien - Helenowek. Wiec jak podzielic moja wplte pomiedzy gminy Ksawerow, Pabianice i Lodz?
          Wedlug tego co zadkelrowalem? A jesli w rzeczywistosc i wychodzi na to ze mniejeszy udzial w przejezdzi ma lodzki odcinek?

A bilet na cala siec? Jak wtedy okreslic w ktorej gminie bede wiekszosc przejazdwo realizowal.

Wiec nie tedy droga, poprzez bilety nic sie nie da okreslic. Nawet przez jendorazowe bowiem i tak moge na zapas skasowac jesli planuje jechac dalej. A kto wie czy akurat nie jade ze Zgierz do Konstantynowa?

Nie dorabiaj ideologii do bezsensownego marnowania kasy ktorej brak na malo uzyteczny gadzet.
    • Gość: Michał M. Re: Bilet SMS IP: 80.51.227.* 08.12.04, 12:29
      Żeby to miało sens, DODATKOWY przychód MPK musi przekroczyć koszty
      zainstalowania systemu (zarówno SMS jak i karty miejskiej).

Należy więc liczyć, że mogąc płacić za przejazd SMSem, ludzie będą to robić.
      Wątpię żeby tak się stało. Gapowicze jeżdżą bez biletu głównie dlatego, że nie
      widzą w tym nic złego (lub ich ewentualnie nie stać), a nie dlatego że nie
      mieli gdzie kupić biletu. Sądzę, że za obsługę systemu SMS zapłaciliby (znowu)
      migawkowicze.

A system z kartą miejską... coż - nowe komputery, nowe kasowniki, nowe karty,
      nowe oprogramowanie... ktoś na tym zarobi. A co ja/ty/my z tego będziemy mieć?
      Nową migawkę :/ Dziękuję, ta którą mam teraz bardzo mi się podoba (ładnie
      wyszedłem na fotce :)
      Można oczywiście snuć fantasmagorie, że karta miejska przyda się w kinie czy w
      teatrze. Jasne. Tylko że do kina chodzę raz na rok i naprawdę nie przeszkadza
      mi jeśli ten jeden raz zapłacę gotówką. Niektórzy chodzą częściej... ale co
      wolą - płacić gotówką czy płacić więcej kartą pokrywając koszty stworzenia
      nowego systemu.

Karta miejska nie jest symbolem nowoczesności komunikacji. Są nią sprawne,
      wygodne i punktualne środki komunikacji miejskiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka