Dodaj do ulubionych

Automaty do sprzedaży biletów

24.02.05, 22:14
Jeden plus: automat będzie wydawał resztę.

Smuci jednak swoista prowizorka: drukowane będą tylko bilety pabianickie, zamiast od razu dogadać się z ZDiTem, bądź zgierskim odpowiednikiem i udostępnić większej ilości ludzi (w tym łodzian, bo jest to przede wszystkim MIEJSKA linia!) dostęp do biletów.
Mam nadzieję,że ZDiT szybko poprze ten pomysł...

Aha: kto będzie teraz sprawdzał bilety w Pabianicach?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ja Re: Automaty do sprzedaży biletów IP: *.lodz.dialog.net.pl 24.02.05, 23:18
      Chłechłechłe. A nie mówiłem! Bilety będą tylko "Pabianickie" w związku z czym
      korzyść dla pasażera - żadna.
    • wilemo Re: Automaty do sprzedaży biletów 24.02.05, 23:22

> Aha: kto będzie teraz sprawdzał bilety w Pabianicach?
      >
      A widziałeś żeby ktokolwiek i kiedyklolwiek sprawdzał bilety na tej trasie??
      Jeżdżę tramwajem z Pabianic do Łodzi bardzo często i nikt nigdy mnie jeszcze
      nie kontrolował czy mam bilecik czy nie.

Jeśli będziesz kiedykolwiek jechał tym tramwaje to zwróć uwage jak dużo ludzi
      nie kupuje i nie kasuje biletów, a przeciez na migawkę nie zdecydowało się zbyt
      wiele osób

Pozdrawiam
      Nataniel
      • geograf Re: Automaty do sprzedaży biletów 25.02.05, 00:11
        w przeciągu tygodnia podróżowałem do Pabianic 2 razy (w dwie strony tramwajem).
        Tak,widziałem "prace" kontrolerów.
        Dopiero za czwartym razem kontroler chodził po wagonie. najcześciej od Chociek stał po środku, po czym...siadał...
        nikt nie kontroluje,tylko sprzedaje bilety:/
    • anpio Re: Automaty do sprzedaży biletów 25.02.05, 00:26
      Szkoda bo juz nawet bardziej sensowne wydaje się rozwiązanie znane choćby z
      linii autobusowej 60. Automat sprzedaje bilet w postaci wydruku. Na wydruku
      jest cena i godzina wystawienia. Czy to nie jest doskonały pomysł??? Przeciez
      wtedy znikał by problem różnych biletów w różnych miastach, ot podróżny
      wpłacał by określoną kwotę i podrózował z odpowiednim kwitkiem-paragonem-
      biletem. Tak co prawda nie mógłby kupić biletów na zapas, ale zawsze coś.
      Oczywiście może i takie wydruki byłyby łatwiejsze do podrobienia, ale z drugiej
      strony podrabiać wydruk z podaną linią i godziną/datą o wartości 2 złotych to
      chyba nawet w Polsce by się nie opłacało...
      • Gość: Pabianiczanka Re: Automaty do sprzedaży biletów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 21:01
        Ale jesli ten automat bedzie sprzedawal tylko bilety pabianickie to co z
        lodzkimi? Przeciez w Pabianicach nie kupi sie lodzkiego biletu w zadnym kiosku,
        tylko u konduktorow w jedenastce... I jeszcze cos - > co z tymi ludzi
        zatrodnionymi jako konduktorzy? Out?
        • Gość: Pabianiczanka Re: Automaty do sprzedaży biletów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.05, 21:02
          ah i wyobrazcie sobie te tabuny starszych babc wsiadajacych przy SDH i
          tamujacych sprzedaz tych biletow.... Toz to bedzie masakra!
    • teufel Re: Automaty do sprzedaży biletów 26.02.05, 14:35
      Cieszy każda inicjatywa, która ułatwi mieszkańcom dostęp do biletów - mówi Aleksandra Mioduszewska, rzecznik Zarządu Dróg i Komunikacji, który odpowiada za komunikację w Łodzi.

Buahahaha. Nie denerwujmy się, że autobus spóźnił się 20 minut - cieszmy się, żewogóle przyjechał:/
    • Gość: Michał M. Re: Automaty do sprzedaży biletów IP: 80.51.227.* 26.02.05, 19:11
      Do tej pory było kilka powodów jazdy bez biletu:
      - jestem biedny;
      - wszystkie kioski były zamknięte.
      Teraz dołączy do nich jeszcze jeden - "nie miałem drobnych na bilet, więc
      należy mi się przejazd za darmo".
    • berger.m Re: Automaty do sprzedaży biletów 28.02.05, 00:07
      Nie należy przesadzać z negatywnymi opiniami. Wiadomość generalnie jest
      optymistyczna. Przewoźnik chce coś dobrego zrobić. ZDiT z pewnością w końcu się
      przekona. Mam nadzieję, że pojawią się też kiedyś na innych liniach. Może kiedy
      będą teraz w Łodzi parkometry i automaty na bilety, tzw. kultura techniczna
      łodzian podskoczy do normalnego europejskiego poziomu.

Same automaty są dobre. Wydają resztę i z tego powodu powinniśmy się na prawdę
      cieszyć. Bałem się, że MPK znowu kupi bubel w postaci automatów przyjmujących
      wyłącznie odliczoną kwotę.

Jeszcze małe porównanie z tramwajami w Berlinie (jak ja lubię to robić ;)
      (dlaczego? ponieważ tam na prawdę komunikacja miejska jest dobrze rozwinięta)).
      Otóż w Berlinie w tramwajach automaty mają identyczne funkcje. Przyjmują monety
      od 5, albo 10 centów (nie pamiętam dokładnie) do 2 euro i wydają resztę. Bilet
      ma od razu wydrukowaną godzinę (oprócz niej cenę, datę itp. oraz nazwę biletu).
      W autobusach bilety sprzedaje kierowca (w postaci paragonu, wydaje też resztę).
      Natomiast automaty stojące na peronach U- i S-Bahnu przyjmują też banknoty,
      karty i mają duże kolorowe dotykowe ekrany... No ale na to poczekamy jeszcze
      parę lat.

Cieszmy się na razie z tego kroku do przodu i trzymajmy kciuki, by Zarząt Do
      Spraw Likwidacji Komunikacji Miejskiej (ZDiT) porozumiał się z MPK w sprawie
      automatów.

Pozdrawiam!

--

A. Giedryś (ZDiT) musi odejść!!! Kropiwnicki też - ale to wiadomo.
      • yarro Coś ty... Alinka jest niezatapialna ;] 28.02.05, 00:11
        Już prędzej Kropa odejdzie niż ona :P
        • berger.m Re: Coś ty... Alinka jest niezatapialna ;] 28.02.05, 00:21
          No właśnie... Rządziła lewica, nie wyrzucili jej. Rządzi prawica (która wyrzuca
          wszystkich "starych" - prezes MPK itp.) - też jej nie wyrzuca.

Oby jednak okazała się tak "niezatapialna", jak Titanic :P
          • michal.ch Re: Coś ty... Alinka jest niezatapialna ;] 03.03.05, 11:48
            Sugerujesz, żeby zderzyć ją z górą lodową? ;)
            • berger.m Re: Coś ty... Alinka jest niezatapialna ;] 03.03.05, 14:49
              A czemu by nie ;)

Choć czarownice ponoć paliło się na stosie :P ROTFL

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka