Dodaj do ulubionych

Luk filcharmonii

IP: 62.77.172.* 26.02.05, 22:07
co sie dzieje z wykonczeniem tej brzydkiej blizny jakim jest luk nowego
gmachu filcharmonii.Czy ktos ma jakies informacje na ten temat.Siedze za
granica,ale mc temu wpadlem do Lodzi i bylem na koncercie.budynek wyglada
niezle, bo zostal zaprojektowany przez dobra pracownie,ale dlaczego gen
wykonawca go nie skonczyl.Moze dziennikarze powinni monitorowac ta rzecz,i co
jakis czas naciskac na odpowiednie osoby?.mam nadzieje ze nie nastapi zmowa
milczenia w tej kwestji.
Obserwuj wątek
    • Gość: flip Re: Luk filcharmonii IP: *.p.lodz.pl 26.02.05, 23:34
      Nieh jurz lepiej zostanie jak iest.
      • jasam Re: Luk filcharmonii 27.02.05, 09:00
        Popieram Flipa
        Chyba zostawienie tej sytuacji z jakims niedopowiedzeniem - jest najlepsze.
        Ale może będzie jeszcze lepiej ?

pozdr.
        • citoyen Re: Luk filcharmonii 27.02.05, 10:41
          Źle napisane ale dobrze...

pzdrufki
        • Gość: karku Re: Luk filcharmonii IP: *.toya.net.pl 02.06.05, 11:05
          Jak zwykle nikt nic nie wiedział, wszyscy sie od wsystkiego odcinają i traci jak
          zwykle na tym Łódź i jej miłośnicy. Jakież zdziwienie mozna było dostrzec na
          twarzy głownego architekta kiedy to widząc w swoich projektach, oryginalny
          zachowany łuk, jadąc na miesjce budowy dostrzegł pył i kurz i oryginalnego łuku
          brak. Jakiez było jego zdziwienie kiedy kazali mu fasade filharmonii narysować
          na szkle. Co kazali to zrobił i teraz mamy XXII w. powiedzą urzędnicy.
          Ehh przykre to jest, że kolejny zabytek Łodzi bedzie już mozna tylko oglądać na
          pocztowce, a mogło byc to wszystko pięknie zrewitalizowane jak na projekcie pana
          architekta...
          • yarro Re: Luk filcharmonii 02.06.05, 11:11
            Słonko, to ten pan "architekt" wymyslił te ryzukeczki. Miasto kazało mu zrobić
            dawny łuk.
    • yarro Re: Luk filcharmonii 27.02.05, 19:19
      No więc obecny wygląd łuku to wynik przepychanek
      "wybitnego-architekta-i-jego-pracowni" z miastem.

Pozdrawiam.
      • Gość: zorrro Re: Luk filcharmonii IP: 62.77.172.* 28.02.05, 22:24
        jak inwestor zostawi sprawe tak jak jest i nigdy tego nie wykoncza to bedzie
        koszmar.Nasze pracownie arch sa chyba kiepskie a pracujacy w nich architekci b
        slabi,wiec nie dziwie sie ze z taka determinacja zniszczyli to co moglo byc
        dobre-chodzi mi o konflikt.Aproposss..., znacie moze jakis nagrodzony w ciagu
        ostatnich np 15 lat budynek,ktory wyszedl z lodzkiej pracowni?.Jesli chodzi o
        pana ktory zmeczony jest juz powtarzaniem ze najw rzecza jest to co graja itd-
        To po co budowali ten budynek,w starym tez im niezle szlo,a repertuar moze
        troche sie zmienl.blee
        • yarro Re: Luk filcharmonii 01.03.05, 09:28
          Zatem informuj, że to sam projektant zmienił swój projekt na łuk zupełnie w
          trakcie budowy. Miasto jego pierwotna werjsę zaakceptowało. Teraz się to po
          prostru przedłużyło bo zimą nie można tego skończyć. Prawdopodobnie będzie tam
          na wiosnę położona szklana tafla z wymalowanym starym wygladem łuku. Bleeee.
          • Gość: zorro Re: Luk filharmonii IP: 62.77.172.* 01.03.05, 21:43
            no ale niech mi ktos odpowie na pytanie-ile budynkow lub zespolow ktore wyszly
            z Lodzkich pracowni arch,zostalo nagrodzonych w Polsce.Moze
            LipskiundWojek,uczestniczyli w projektowaniu Radogoszcza-Wschod.Bo szkoda ze
            ladne ob wychodza spod rak srodowisk nie Lodzkich,np nowy terminal,ale
            oczywiscie architekci i urbanisci z grupy wsparcia prezydenta pierwsi krytykuja
            • yarro Re: Luk filharmonii 01.03.05, 22:06
              Hm, na przykład Galeria Łódzka pracowni "NOW" - Nowakowski, Owczarek,
              Wilkocki(?). Nagroda min. infrasruktury oraz na najlepsze centrum handlowe w
              2003 lub 2002 roku.
              • Gość: co??????? Re: Luk filharmonii IP: 195.69.80.* 02.03.05, 18:05
                i to uwazasz za budynek godny nagrody i podajesz jako przykłąd??? przeciez
                takich galerii jest mnostwo w europie, wszystkie takie same....
                nie uwazam, zeby ten budynek dodawał prestizu pracowni NOW... a Wilkockiego to
                juz dawno nie ma z nimi...
                • Gość: Ewelina Re: Luk filharmonii IP: *.toya.net.pl 02.03.05, 18:41
                  To prawda, budynek galerii jest zaledwie typowy.
                  Inna sztandarowa realizacja pracowni NOW, to hotel Ibis i reszta z sąsiedztwa.
                  takich budynków nie buduje się nawet w Opolu!
            • Gość: branżysta Re: Luk filharmonii IP: *.toya.net.pl 01.03.05, 23:18
              > LipskiundWojek,uczestniczyli w projektowaniu Radogoszcza-Wschod

Wszystko fajnie, jak na tamte czasy, to dali popis urbanistyczny,
              ale dzisiejsze ich propozycje to porażka. Przykład? Kamienica Orange Plaza. Tak
              sie budowalo na początku lat '80, nie dzisiaj. Odnosze wrażenie, że stare repy
              trzymają się w zamkniętym gronie, nie potrafią już niczego sensownego
              wyprodukować, a młodych nie chcą dopuścić. Traci na tym miasto. Efekt jest
              widoczny, konkursy wygrywają inni, nie łodzianie. No bo przecież żeby przystąpić
              do konkursu trzeba wnieść niemałą opłatę, skąd wziąć fundusze? Tylko z zarobków.
              Ciężko jest jednak zarobić, skoro niemal wszystko w mieście obstawione jest
              przez "starych".
    • zamek Re: Luk filcharmonii 28.02.05, 00:44
      Zajmij się może czymś istotnym, na przykład znajomością ortografii (filharmonia
      w każdym języku jest pisana przez samo "h").
      Nie wiem, ilu jeszcze ćwierćmózgom muszę tłumaczyć, że istotniejsze od kształtu
      wejścia do filharmonii jest to, co w niej grają. Podobnie w burdelu ważne są
      dziwki, a nie meble czy napis nad wejściem, że użyję dosadnego porównania.
      Mam nadzieję, że nad inkryminowaną kwestią nastąpi długo oczekiwane milczenie, a
      filharmonia będzie grała w najlepsze.
      • citoyen Re: Łuk filharmonii - przerwane milczenie 28.02.05, 22:05
        Dobrze przygotowany tekst, Zamku. Użyłeś tylko zbyt wiele pikatnych przypraw.
        Więcej finezji, a bardziej strawnym się okaże.

Pozdrawiam serdecznie!

Półmózg,
        Citoyen
      • jasam Re: Łuk filharmonii 28.02.05, 22:20
        Połkinj cos na uspokojenie drogi Zameczku i uznaj, że większosć łodzian nie jest
        zainteresowana rzępoleniem w środku a budynek widzą przechodząc tamtędy.
        Więc dla uszu melomana nie ma elewacji - a do przechodnia nie docierają dźwięki.
        A znacznie więcej jest tych patrzących niż słuchających. Więc statystycznie
        więcej będzie uwag o wyglądzie.

I życzę aby z Polski zjeżdżały tłumy na koncerty, a zarazem chciałbym aby każdy
        tamtedy przejeżdżający zachowywał w pamieci wygląd pięknej elewacji filharmonii.

pozdr.
        • xk Popieram 28.02.05, 22:43
        • Gość: gmh ja też IP: *.toya.net.pl 01.03.05, 23:54
          tłumaczenie Zamka rodem z poprzedniej epoki, odwracanie kota ogonem. Idąc tym
          tokiem myślenia mozna by zaakceptowac betonowy bunkier na wysokość 3-ech
          pięter, który poprawi akustyke wewnątrz. Bo przeciez wszystko dla dźwięku.

• asenizacja O jaka śliczna demagogia 02.03.05, 00:45
            A Ty z jakiej jesteś epoki?
            • Gość: gmh Re: O jaka śliczna demagogia IP: *.toya.net.pl 02.03.05, 11:54
              Oświecenia
              • michal.ch Re: O jaka śliczna demagogia 02.03.05, 12:35
                Chyba sobie zapiszę tą dyskusję. :)
                • Gość: Bart Szczypta kretynizmu ode mnie IP: 193.151.115.* 07.06.05, 00:45
                  szkalna elewacja bedzie powodowała obserwacje ufo, ponieważ światła smochodów
                  jadących po Sienkiewicza będą się w niej odbijały. Ufo będą obserwowali
                  najczęściej ludzie srający psami na trawniku przed telewizją.
    • Gość: michał_k Re: Łuk filcharmonii IP: *.toya.net.pl 25.04.05, 21:49
      Fasada filharmonii łódzkiej jest pokrywana szkłem

msas 25-04-2005 , ostatnia aktualizacja 25-04-2005 21:14

Rozpoczął się ostatni etap prac przy budynku przy ul. Narutowicza, który służy
      melomanom już od 10 grudnia. Zwłokę spowodował spór między projektantem
      filharmonii Romualdem Loeglerem a architektem miasta.

Na szkle będzie widoczne zdjęcie łuku z dawnego budynku, przetworzone przez
      projektanta. - Z góry było założone, że to współczesna interpretacja obrazu -
      wyjaśnia Loegler. - Punktem wyjścia był rysunek fasady, który znalazłem w
      archiwaliach na jednej z pocztówek. Na zdjęciu zachowuję klasyczne wymagania
      odnośnie proporcji, natomiast przetwarzam rysunek artystycznie. Jest to
      czytelne i myślę, że nawiązanie do dawnego budynku będzie dla wszystkich
      zrozumiałe.

Zdjęcie jest nanoszone techniką sitodruku na specjalne hartowane szkło grubości
      6-8 mm. Farba ceramiczna, tłoczona pod ciśnieniem, dostaje się "do wewnątrz"
      szkła, stapia się z jego strukturą. Dzięki temu, rysunku nie można zdrapać.

Żaden polski producent szkła nie chciał podjąć się realizacji projektu. W końcu
      znaleziono hutę SGTsicherheits Glastechnik w Niemczech. Prace nad sitodrukiem
      trwały od początku roku. Szklane tafle o wymiarach 1 x 3 m przyjeżdżają do
      Łodzi oprawione w specjalne ramki. Koszt szklanego łuku to 1,23 mln zł.
      • Gość: zorro Re: Łuk filcharmonii IP: 62.77.172.* 25.04.05, 22:00
        nareszcie, bo juz myslalem ze nigdy tego nie doczekam.
    • Gość: michał_k Re: Luk filcharmonii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 09:44
      Niestety jest tak jak się obawiałem - powstało szkaradztwo.
    • Gość: Ja Re: Luk filcharmonii IP: 81.168.184.* 10.06.05, 00:28
      Wygląda OBRZYDLIWIE. A taką "interpretację" strego zdjęcia to ja też mogę sobie
      zrobić i to jednym kliknięciem w Photoshopie. Tfuj!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka