Gość: xxx IP: *.elblag.dialog.net.pl 10.06.02, 00:57 to tyle... smutne to. Chociaż wierzę, że 90% to przemili mieszkańcy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
callado Re: Rasizm=Łódź 10.06.02, 01:01 Myślisz, że tylko Łódź? Wszędzie trafiają się rasiści, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Rasizm=Łódź 10.06.02, 01:03 Czemu tak sądzisz?? No ładnie, to nie prawa! Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Rasizm=Łódź 10.06.02, 01:31 Mam wrażenie, że znów ktoś szuka guza. A Wy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aard Re: Rasizm=Łódź IP: 195.117.14.* 10.06.02, 11:53 kropka. napisał(a): > Mam wrażenie, że znów ktoś szuka guza. A Wy nie? Mam wrażenie, że twierdząc coś takiego narażasz się (niebezpodstawnie) na kolejne ataki... pozdro, aard Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mlody Re: Rasizm=Łódź IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.06.02, 12:47 Nie wiem skad wyciagasz takie wnioski..... Moglybys jakiekolwiek argumenty przedstawic potwierdzajaca ta teze. Bo tak nie ma o czym dyskutowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Kretynizm=Elbląg IP: 2.4.STABLE* / 10.120.48.* 10.06.02, 12:52 Ręce opadają jak widzę takie idiotyczne wątki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin_ Re: ?=? IP: router.s* / 192.168.1.* 10.06.02, 16:08 Panie xxx to jest rownanie z dwiema niewiadomymi, prosimy o szczegoly:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Rasizm=Łódź IP: *.elblag.dialog.net.pl 10.06.02, 17:14 wystarczyło mi jak przejeżdzałem przez Łódź i zobaczyłem Wasze mury. Współzcuję Wam. Wszystko dotknięte jest wandalizmem. I nie chodzi o graffitti, ale o gryzmoły z bzdurnymi hasłami w stylu "Jude raus". No ale Wy-z przyzwyczajenia- możecie już tego nie dostrzegać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Rasizm=Łódź IP: *.elblag.dialog.net.pl 10.06.02, 17:16 Jeszcze jedno- nie przeszkadza Wam, że 25 cm od ram Waszego okna widnieją takie gryzmoły, sfastyki, gwiazdy Dawida na szubienicach?? W innym mieście tego jeszcze nie spotkałem... Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Rasizm=Łódź 10.06.02, 18:43 Przeszkadza!!!!!!!!!!! Dlatego uczestnicze w Kolorowej Tolerancji! Odpowiedz Link Zgłoś
p8 Re: Rasizm=Łódź 10.06.02, 19:07 Gość portalu: xxx napisał(a): > Jeszcze jedno- nie przeszkadza Wam, że 25 cm od ram Waszego okna widnieją takie > > gryzmoły, sfastyki, gwiazdy Dawida na szubienicach?? W innym mieście tego > jeszcze nie spotkałem... Jasne, zapmnieliśmy już że rasizm mierzy się rysunkami. Pomyśl o tym co chcesz przekazać innym. No i kup sobie nową linijkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blenda Re: Rasizm=Łódź IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 10.06.02, 21:04 To chyba w niewieli miastach byleś. Trzeba bylo sie rozglądać dokładniej. Nie mówie z e w Lodzi takich napisow nie ma , bo sa i to jest obrzydliwe , ale naprawde Łódź nie jest wyjątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Rasizm=Łódź 10.06.02, 21:19 Ale ja się spytam: Czy to że nie jesteśmy wyjątkiem to powód do dumy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blenda Re: Rasizm=Łódź IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 10.06.02, 22:37 A czy ja to napisałam? Powiedziałam ż enie jestesmy sami, nie widze to powodów do dumy.Mimo tych paskudztw Łódź i tak pozostaje pieknym miastem i to jest powód do dumy! Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Rasizm =/= Łódź 10.06.02, 19:55 W każdym mieście są takie napisy, ale niestety media i ludzie upodobali sobie Łódź jako kozła ofiarnego... Wierz mi, drogi xxx, że Łodzianie chcą to zmienić, ale mi.n przez Takie opinie jak Twoja jest nam jeszcze trudniej. Ixtlilto ps. 100% mieszkańców Łodzi to przemili ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wilczy Re: Rasizm =/= Łódź IP: *.man.lodz.pl 10.06.02, 21:08 ixtlilto napisał(a): > ps. 100% mieszkańców Łodzi to przemili ludzie! Nooo, to może jednak drobna przesada ;-) Zaraz, a może to ja mam niewłaściwe podejście? :))) Właściwie niepotrzebnie omijam szerokim łukiem przemiłych chłopców stojących w bramach i prowadzących przemiłe rozmowy. A niedawno ktoś niewątpliwie przemiły w przypływie sympatii do mnie ukrad... e... wymontował niemal delikatnie całkowicie mi niepotrzebne lusterko boczne. W sumie miał rację: już stare było, troche porysowane, po co się miałem z takim męczyć? ;-) OK, na poważnie: bądzmy realistami! Jedynie 99,5% mieszkańców Łodzi to przemili ludzie :-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Rasizm =/= Łódź 10.06.02, 21:35 Gość portalu: Wilczy napisał(a): > > ps. 100% mieszkańców Łodzi to przemili ludzie! > Nooo, to może jednak drobna przesada ;-) Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale swego czasu (chyba) Kropka. opisała jak ją własnie takie 0,5% odprowadzało pod dom i jak się potem kłaniało sądziadce w pas... Nadal więc twierdzę, że 100% to milutkie ludziki. ps. saper/ kropka- pamiętacie w któym to było wątku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: do ixtlilto IP: *.elblag.dialog.net.pl 10.06.02, 21:55 Drogi ixtlilto, moja opinia jest opinią obiektywną, i chociaż nie jestem mieszkańcem Łodzi też chciałbym to zmienić i z tym walczyć, między innymi dlatego utworzyłem taki wątek. Z drugiej strony zdaję sobie sprawę z tego, że ludzie, którzy to czytają rasistami nie są, więc znów "obrywa się" przysłowiowym "obecnym". Rasiści są wszędzie i wstydzę się za nich. Rasizm świadczy tylko i wyłącznie o zacofaniu i na pewno nie jest ludzki, dlatego się wstydzę. Pozdrawiam Cię gorąco- xxx Odpowiedz Link Zgłoś
saperka Re: do ixtlilto 10.06.02, 22:43 Gość portalu: xxx napisał(a): > moja opinia jest opinią obiektywną, opinie NIGDY nie sa obiektywne... taka ich uroda...(tak w woli wyjasnienia) pozdrawiam:)Saperka Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: do ixtlilto 10.06.02, 22:59 Poza tym Ixik to ona! Tu nie muszę być obiektywny, ale za to jestem pewien w 100% pozdrowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Rasizm=Łódź IP: *.elblag.dialog.net.pl 10.06.02, 21:45 ja naprawdę wierzę, że 99,5 czy też 100 % ;))) mieszkańców Łodzi to przemili ludzie. Zawsze tak jest, że złe opinie wystawia ta paskudna mniejszość, bo na szczęście ogromna większość ludzi to ludzie inteligentni. Przejeżdżałem przez kilka innych miast i naprawdę tego typu napisy zdarzały się sporadycznie w przeciwieństwie do Łodzi- niestety... :( A ci, którzy twierdzą, że takie obrazki nie świadczą o rasiźmie niech wyobrażą sobie porozwieszane własne zdjęcia na szubienicach, albo niech wyobrażą sobie napisy "Polen raus" w obcym kraju. Nie jest to miłe, prawda? I pachnie niestety rasizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
p8 Re: Rasizm=Łódź 10.06.02, 21:50 > I pachnie niestety rasizmem. Nie wsztystko pachnie różami. Znam parunastu rysowników w/w znaczników (swastyki - starosłowaińskiego znaku słońca spaskudzonego przez faszystów) i wiem że jest ich kilkunastu. Nie więcej nie mniej. A rasizm i ksenofobia to stały element polskiego "życia codziennego" WE ARE IN THE SAME GAME - pięknie gdyby każdy to sobie uświadomił... panBozia:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Rasizm=Łódź IP: *.elblag.dialog.net.pl 10.06.02, 22:00 p8 napisał(a): > > WE ARE IN THE SAME GAME - pięknie gdyby każdy to sobie uświadomił... > > Czy sugerujesz, że powinno się to tolerować?? Odpowiedz Link Zgłoś
p8 Re: Rasizm=Łódź 10.06.02, 22:04 Gość portalu: xxx napisał(a): > p8 napisał(a): > > > > > WE ARE IN THE SAME GAME - pięknie gdyby każdy to sobie uświadomił... > > > > > Czy sugerujesz, że powinno się to tolerować?? Kurwa sugeruję że każdy człowiek jest tyle samo wart co ja,co Ty i nieważne czy jest czarny, różowy, fioletowy, czy jest Niemcem, Rudym murzynem czy zaginionym wnukiem Dżyngis-Chana. Poniał??? Nie??? To napiszę coś po polsku: JEDNA RASA - LUDZKA RASA Lepiej??? panBozia:( A teraz idę do łazienki zmyć z siebie syf dnia codziennego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Rasizm=Łódź IP: *.elblag.dialog.net.pl 10.06.02, 22:22 (w tym miejscu powinien być cytat).................... to jest właśnie polska mentalność.... dobrze, że nie wszystkim to zostało. Źle zrozumiałem Twoje słowa, ale reakcja jak na wyżej wspomnianą mentalność prawidłowa. Zyjemy w świecie jaki sami sobie stwarzamy- ja nie muszę zmywać z siebie "syfu dnia codziennego". Odpowiedz Link Zgłoś
p8 Re: Rasizm=Łódź 10.06.02, 22:33 Gość portalu: xxx napisał(a): > (w tym miejscu powinien być cytat).................... > to jest właśnie polska mentalność.... dobrze, że nie wszystkim to zostało. Źle > zrozumiałem Twoje słowa, ale reakcja jak na wyżej wspomnianą mentalność > prawidłowa. Hę??? Przepraszam jeśli poczułaś/eś urażony. Nie będę się wybielał, życie mnie nie pieści, więc trochę mnie ponosi. Wiem że nie powinno tak być, ale tak jest. > Zyjemy w świecie jaki sami sobie stwarzamy- ja nie muszę zmywać z siebie "syfu > dnia codziennego". Zacny człowieku - nie korzystasz z łazienki??? Lubię posługiwać się metaforami przy wyrażaniu moich myśli, ale tu akurat chodziło o dosłowny kurz podróżny z pociągu i całego dnia pracy... panBozia:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Rasizm=Łódź IP: *.elblag.dialog.net.pl 10.06.02, 22:51 p8 napisał(a): > Gość portalu: xxx napisał(a): > > > Zacny człowieku - nie korzystasz z łazienki??? Lubię posługiwać się metaforami > przy wyrażaniu moich myśli, ale tu akurat chodziło o dosłowny kurz podróżny z > pociągu i całego dnia pracy... > Odczytałem to właśnie jako metaforę, więc.... :))) No ale już dobrze, pozdrawiam i uśmiechnij się wreszcie :) > Odpowiedz Link Zgłoś
p8 Re: Rasizm=Łódź 10.06.02, 22:54 Uśmiecham się przez łzy codzień rano. Uśmiecham się przez łzy w tej chwili. panBozia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Rasizm=Łódź IP: *.elblag.dialog.net.pl 10.06.02, 23:03 hmmm... nie wiem czy to dobrze czy źle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin_ Re: Rasizm=Łódź IP: router.s* / 192.168.1.* 11.06.02, 11:20 moje zdanie,,, Napisy itp itd nie sa oznaka rasizmu. To tak jakby powiedziec na kogos ze jest rasista gdy pisze Legia Kurwa.. itp. Uwazam ze jest to zamanifestowanie wlasnej tozsamosci przez deprecjacje innej tozsamosci. Lodz to miasto w duzej czesci zydowskie, napisy wynikaja z tego. Dlaczeko przykladowo kibic Widzewa pisze Legia K...?. Bo taki zespol istnieje niedaleko i jest potencjalnym rywalem. Prawdziwy szowinizm i rasizm na szczesice omija to miasto... choc oczywiscie zgadzam sie ze napisy typu Jude raus, Legia kurwa, Pierdolic Leppera sa bardzo prostackimi wyrazeniami tozsamosci autorow. Ciekawe co pisza u Pana Panie XXX w miescie ???? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Rasizm=Łódź 11.06.02, 16:14 Gość portalu: marcin_ napisał(a): > moje zdanie,,, > Napisy itp itd nie sa oznaka rasizmu. To tak jakby powiedziec na kogos ze jest > rasista gdy pisze Legia Kurwa.. itp. Uwazam ze jest to zamanifestowanie wlasnej > > tozsamosci przez deprecjacje innej tozsamosci. Lodz to miasto w duzej czesci > zydowskie, napisy wynikaja z tego. ???????????????????????????????Że kto?? Że jak?? Że gdzie?? > Dlaczeko przykladowo kibic Widzewa pisze > Ciekawe co pisza u Pana Panie XXX w > > miescie ???? Sam jestem ciekaw.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: do marcina IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.06.02, 22:49 Ciekawe co pisza u Pana Panie XXX w > > miescie ???? Szczerze? Nie zauważam tego typu napisów, ale może dlatego, że pochodzę z miasta liczącego tylko 40 000 mieszkańców. Nie wiem. Zdarzają się gryzmoły, ale nie tak brutalnie brzmiące, nie obrażające żadnej rasy ludzkiej. A juz na pewno nikt nie musi znosić ich -jak wcześniej napisałem - 25 cm od swoich okien. Jeżeli są to na obrzeżach, mające chrakater rywalizacji (chodzi o piłkę). I tak sobie myślę, czy wyzwiska pod adresem np. Legii można porównać do wyzwisk kierowanych do konkretnych narodowości. W pierwszym mamy charakter rywalizacji, która budzi nienawiść. W drugim nienawiść wynikającą... no właśnie z czego? I tu jest właśnie problem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nameless Re: Rasizm=Łódź IP: 213.146.37.* 11.06.02, 16:18 Nie zgadzam się i nigdy się nie zgodzę. To, że grupka p..... rasistów staje się widoczna, nie oznacza, że reszta mieszkańców jest taka. 99% to mili mieszkańcy. Musimy rozróżnic dwa rodzaje rasizmu: -ogoleni na łyso faceci z kijami baseballowymi, malujący na ścianach kamienic różnego rodzaju napisy -nienaiwść niewiadomego pochodzenia, jaką prezentują ludzie starsi, dla których słowo "Żyd" jest obraźliwe i ktoś kto jest żydem to najgorszy człoweik na świecie. Oni jednak nie prezentują swoich przkonań na murach, lecz ich nienawiść jest również bolesna. Pozdrawiam, Nameless... Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Rasizm=Łódź 11.06.02, 18:01 xxx, czy nie widzisz tytułu wątku? Sam go napisałeś. A potem napisałeś: "ja naprawdę wierzę, że 99,5 czy też 100 % ;))) mieszkańców Łodzi to przemili ludzie." Przemili, bo rasiści?????? Zdecyduj się. Rasizm jest wszędzie. Mało tego, partie polityczne żonglujące rasistowskimi hasłami zdobywają coraz więcej zwolenników. Vide: Szwajcaria, Włochy, Francja. Nie są dla mnie przykładem rasizmu gryzmoły na murach pisane przez łysych bezmózgowców, którzy nawet nie rozumieją, co piszą. Ale przykładem rasizmu jest wyrzucenie z Zachęty Andy Rottenberg. Tylko to nie było w Łodzi, poseł Tomczak nie był z Łodzi i na szczęście, "prawdziwi Polacy" nie znaleźli się w nowym sejmie. Społeczeństwo zmądrzało? Oby! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Rasizm=Łódź IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.06.02, 23:00 kropka. napisał(a): > xxx, czy nie widzisz tytułu wątku? Sam go napisałeś. A potem napisałeś: "ja > naprawdę wierzę, że 99,5 czy też 100 % ;))) mieszkańców Łodzi to przemili > ludzie." Przemili, bo rasiści?????? Zdecyduj się. > Rzeczywiście, już dawno to zauważyłem. Poniosło mnie po tym jak to zobaczyłem (niedawno przejeżdżałem przez Łodź). Żałuję, że tytułu nie da cofnąć. Faketm jest jednak, że takie zawładnęło mną odczucie, to była moja pierwsza myśl. Jest mi z tego powodu przykro i szybko tę myśl odrzuciłem. Gdy byłem w Oświęcimiu, pierwszy raz w życiu poczułem to, co czuje rasista. Przez chwilę nienawidziłem cały naród niemiecki i chciałem to pokazać niemieckiej wycieczce wędrującej obok mnie. To był pierwszy odruch. Zaraz jednak odrzuciłem te myśli, bo po pierwsze- co oni winni, po drugie- nienawiścią na nienawiść?? Nie tędy droga. Trzeba być człowiekiem, a hitlerowcy ludźmi nie byli (pisząc "hitlerowcy" mam na myśli tych, którzy wykonywali te okrutne rozkazy). Dlatego przepraszam za ten tytuł wątku, był nieprzemyślany, bo pod wpływem impulsu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kropka. Re: Rasizm=Łódź 13.06.02, 17:18 przeprosiny przyjęte :)) Pierwszy rzut oka nie zawsze się sprawdza. Miłośc od pierwszego wejrzenia też :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Rasizm=Łódź IP: *.elblag.dialog.net.pl 11.06.02, 23:02 Wszystko się zgadza. Tylko Ci z bejsbolem są bardziej niebezpieczni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ziel Re: Rasizm=Łódź 11.06.02, 23:01 Jest jeden najwiekszy problem. Kibice LKS-u okreslaja kibicow Widzewa okresleniem Zydzi, Jude etc i na odwrot. Stad pojawiaja sie na murach napisy wszedzie oceniane jako rasistowskie. Lodzianie o tym wiedza, przyjezdni nie. Co mozemy zrobic? Malujemy sciany, czyscimy mury, ale i tak po kilku tygodniach napisy wracaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x-ray Re: Rasizm=Łódź IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.02, 10:31 To nie rasizm. To zaścianek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin_ Re: Rasizm=Łódź IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 16.06.02, 21:39 wow wow wow, Chilka prosze Panstwa. Wyjasnienie: Osoby malujace gwiazde Dawida robia to gdyz od czasow wojny byl to sposob "napietnowania"(wtedy Zydow), o tym ucza sie gowniarze w szkolach, i w prosty sposob wykorzystuja ten chwyt do np: manifestacji tego iz klub sportowy LKS jest lepszy od Widzewa. Otoz pisza WIDZEW, pietnujac go, jako zly symbolem gwiazdy. Kombinacji jest oczywiscie wiele ale system jeden. A co do rasizmu w Lodzi to widuje jak spaceruja Zydzi po Piotrkowskiej,ortodoksi, z pejsami i myckami, i nikt ich jajkami nie obrzuca. PYTANIE Rozmawiamy o wandalizmie czy rasizmie ? Odpowiedz Link Zgłoś