anitkashe 21.03.05, 22:00 gdzie w Łodzi (lub Pabianicach) są takie sklepy i czy można w nich kupić świeże warzywa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gray Re: sklepy ze zdrową zywnością 22.03.05, 07:46 na placu barlickiego jest jeden. nie w tych budach na rynku tylko w okolicznych budynkach. nie pamiętam dokładnego adresu ale znajduje się on w tej 'ścianie' która jest najbliżej 6-go sierpnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lodor Re: sklepy ze zdrową zywnością IP: *.retsat1.com.pl 22.03.05, 10:35 Czy wszystkie inne sklepy są z niezdrową żywnością? Odpowiedz Link Zgłoś
orin Re: sklepy ze zdrową zywnością 22.03.05, 12:57 Gość portalu: Lodor napisał(a): > Czy wszystkie inne sklepy są z niezdrową żywnością? Poczytaj skład większości produktów, szczególnie wysoko przetworzonych i z długim terminem przydatności. A to i tak tylko część tego co tam dodają. Dochodzą enzymy, hormony, pleśnie itd nie wspominając o tym czym się karmi i nawozi. To konsekwencje tego, że lubimy jeść smacznie, szybko i wszystko o każdej porze roku. Wracając do sklepów: 1. Pojezierska przy Zgierskiej, w takim ciągu sklepików, ale schodzi na psy 2. Piotrkowska 123, w podwórzu, naprzeciw Hortexu - polecam świeże warzywa są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jotes Re: sklepy ze zdrową zywnością IP: *.retsat1.com.pl 22.03.05, 13:11 Ciekawe gdzie Żydzi zaopatrywali się w getcie w zdrową żywność? Odpowiedz Link Zgłoś
orin Re: sklepy ze zdrową zywnością 22.03.05, 13:32 Gość portalu: jotes napisał(a): > Ciekawe gdzie Żydzi zaopatrywali się w getcie w zdrową żywność? Czy to, że jest to forum Wyborczej oznacza, że w co drugim wątku ma się coś pojawiać o Żydach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)))) Re: sklepy ze zdrową zywnością IP: 194.63.135.* 22.03.05, 14:29 2. Piotrkowska 123, w podwórzu, naprzeciw Hortexu - polecam > Ceny to tam mają z kosmosu, a wybór kiepski. Nawet orkiszu ostatnio nie mieli i to ma być sklep dla wegetarian:P Odpowiedz Link Zgłoś
matya Re: sklepy ze zdrową zywnością 22.03.05, 14:14 zdrowa zywnosc mowice? hmmm.... jako ze mam rodzine na wsi podyskutowalam z nimi kiedys o tym. i oto co udalo mi sie ustalic 1. w sprawie zdrowych warzyw: dostawca z tamtej wsi wybiera najbrzydsze i najbardzie powyginane marchewki, pietruszki itp i sprzedaje jako zdrowe i bez sztucznych nawozow. powrzechnie wiadome jest ze ladna marchewka nie ma szans wyrosnac bez nawozu:) a zatem zdrowa MUSI byc brzydka. towar idzie mu na pniu:)reszte sprzedaje normalnie, na bazarze albo dostarcza do zakladu przetworczego. 2. w sprawie zdrowego mleka i nabialow. znajome gospodarswo rolne specjalizuje sie w krowach mlecznych. dostarczaja mleko do mleczarni, ktora ma jakies tam atesty unijn. musza wiec i oni trzymac sie norm. co jakis czas maja kontrole sprawdzajace jakosc mleka. bywa ze mleko przekracza normy bakteriologiczne i nie moze byc przez mleczarnie kupione. ale co zrobic z takim mlekiem? wylac?? o nie!! trzeba ponalewac do plastikowych butelek, pojechac do miasta i sprzedawac jako zdrowe mleko prosto od krowy:) idzie jak swieze buleczki:) Odpowiedz Link Zgłoś
orin Re: sklepy ze zdrową zywnością 22.03.05, 14:58 Pojęcie "zdrowa żywność", jest niezbyt szczęśliwe, bardziej oddaje sens określenie żywność ekologiczna. Żywność do takich sklepów jest dostarczana z gospodarstw ekologicznych, które muszą posiadać certyfikat, poddawać się kontroli itd. Reguluje to zresztą specjalna ustawa. Nie mówimy więc o tym, że ktoś wybierze małą, brzydką i robaczywą marchew, stanie na rynku i powiesi szyld "zdrowa żywność". To kwestia znajomości źródła. Normy unijne pilnują pewnych standardów co nie zawsze idzie w parze z walorami zdrowotnymi produktów. Za mały albo krzywy ogórek się nie nada a wychodowany w styczniu na niewiadomo czym bezsmakowy pomidor a i owszem:) A mleko z Twojego opisu? I tak się ma do produktu typu UHT z kartonu w hipermarkecie jak bryczka konnna do trabanta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkaska Re: sklepy ze zdrową zywnością IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.03.05, 15:31 polecam własny ogrodek,własna marchew itp., wtedy tylko mozesz miec az 99% pewnosc ze hest to w miare zdrowa zywnosc Odpowiedz Link Zgłoś
anitkashe Re: sklepy ze zdrową zywnością 22.03.05, 19:21 dziękuję za adresy sklepów. wiem,że określenie zdrowa żywność czy ekologiczna jest trochę na wyrost przy tym zanieczyszczeniu środowiska. ja tu szukam zdrowej marchewki, a sąsiad w piecu pali plastikiem... dzięki jeszcze raz, na pewno odwiedzę te sklepy. mam roczną córeczkę i chcę ją przerzucić ze słoiczków na "dorosłe" jedzenie, ale jak usłyszałam od siostry o myciu warzyw w chemikaliach, żeby się nie psuły,to nie wiem jak mam karmić dziecko no i pomyślałam o eko-sklepikach. Odpowiedz Link Zgłoś