Dodaj do ulubionych

Nowa umowa MPK

IP: *.toya.net.pl 21.04.05, 21:00
Jeśli w okresie wypożyczenia tych sześciu Cityrunnerów zostaną (za pieniądze
z wypożyczenia) wyremontowane szczególnie zniszczone odcinki torów na linii
12, to cała ta operacja będzie bardzo sensowna. Mam nadzieję, że pomysłodawcy
wypożyczenia mają tę kwestię na uwadze.
Obserwuj wątek
    • geograf Re: Nowa umowa MPK 21.04.05, 21:42
      5 milionów na remontyn autobusów, tramwajów i torów?
      Ktoś tu prowadzi sporą propagandę sukcesu:>
      A poza tym...Cóż.
      6 Cityrunnerów.
      Wypożycza MPK, czy ich nowy 'zleasiongowany' właściciel?
    • Gość: qwas Re: Nowa umowa MPK IP: *.lodz.mm.pl 21.04.05, 21:52
      Marzeniem byłego prezesa MPK, pana Rydeckiego było zakupienie dla łódzkiego
      przewoźnika nowoczesnych tramwajów. Za zgodą i pełną aprobatą byłego magistratu
      dokonano tego zakupu. W tej transakcji miała także swój udział załoga. Aby
      jednak doszło do zakupu MPK musiało wygospodarować środki własne. Dzięki
      związkom zawodowym, a przede wszystkim tym pod kierownictwem p.gryglewskigo
      pozbawiono załogi premii i za zaoszczędzone w ten sposób pieniądze dokonano
      transsakcji. Teraz tramwaje sprzedano, następnie wypożyczono, a już w
      nidalekiej przyszłości o nich zapomnimy. Nie rozumiem jak to jest, skoro
      wszyscy za nie zapłaciliśmy to dla czego nie możemy nimi jeździć. Przecież są
      nasze ! Niedługo nasz "ukochany krakowski prezes mpk" podstawi nam bydlęce
      wagony i będzie z rozbrajającym uśmiechem wmawiał, że nie odczujemy różnicy w
      komforcie jazdy. Wycofując sześć składów trzeba je czymś zastąpić. Tylko czym
      skoro brakuje sprzętu. Z pozostałych wypadają silniki i urywają się wały
      napędowe, a więc ryzyko utraty zdrowia jest duże. Życzmy sobie przed każdym
      wejściem do łódzkiego autobusu lub tramwaju szczęcia na drogę - na pewno się
      przyda.
    • teufel Re: Nowa umowa MPK 21.04.05, 21:53
      Jakby ktoś wiedział/widział kiedy będą ładować Citki, to byłoby miło jakby dał info:)
    • Gość: Lukasz Dziewiec Cityrunnerow wystarczy na 10? IP: *.toya.net.pl 21.04.05, 21:54
      zzy ktos mi moze wyjasnic jak to jest mozliwe, skoro normalnie jezdzi ich dwanascie? zmeniejszenie czestotliwosci si e szykuje?
      panie makowski prosze o wyjasnienia
      • teufel Re: Dziewiec Cityrunnerow wystarczy na 10? 21.04.05, 21:56
        Czyżby miano naprawić 1201 1210 i 1212?? Byłoby super:)
        • Gość: J.S. Nawet jezeli... IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 21.04.05, 22:00
          > Czyżby miano naprawić 1201 1210 i 1212?? Byłoby super:)

Nawet jezeli, to i tak bedzie o trzy brygady mniej niz przewiduje linia 10.
          • teufel Re: Nawet jezeli... 21.04.05, 22:06
            > Nawet jezeli, to i tak bedzie o trzy brygady mniej niz przewiduje linia 10.

Wiem i boję się, że skoro zapewniają, że starczy 9 to chcą zrobić częstotliwość co 10 min:(
            • berger.m Re: Nawet jezeli... 21.04.05, 22:21
              Raczej (nie wiadomo dlaczego) uwazaja, ze linia powinna byc obslugiwana w 3/4
              przez citki i w 1/4 przez 805...
      • helmar2 Re: Dziewiec Cityrunnerow wystarczy na 10? 22.04.05, 09:55
        Pan Makowski wyjaśnia. według moich informacji na trasie linii "10" potrzeba
        nie 12 a 11 tramwajów. Jak pan zapewne wiesz, na trasie "1)" jeżdżą także 805
        na. A poza tym, znawco tramwajów i komunikacji, powinieneś wiedzieć, że to nie
        MPK decyduje o częstotliwości lecz miasto. pozdrawiam. polecam myślenie, choć
        niektórym szkodzi. Proszę na nich uważać.
        • Gość: Aleksej Re: Dziewiec Cityrunnerow wystarczy na 10? IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.04.05, 12:00
          > Pan Makowski wyjaśnia. według moich informacji na trasie linii "10" potrzeba
          > nie 12 a 11 tramwajów

To dlaczego jest 12 brygad? Jesli zrobic 11 to znaczy ze skrucamy przerwy dla
          motorniczych.

> Jak pan zapewne wiesz, na trasie "1)" jeżdżą także 805 na.

Po pierwsze to 805Na, po drugie tak wiemy, ale ostatnio jezdzilo 10-11
          Cityrunnerow, a teraz jak dobrze powieje to 9, w co i tak nie wierze, predzej
          bedzie to 6, 3 stoja i tylko 1210 moze w najblizszym czasie wyjechac. W takim
          przypadku proponuje aby MPK zaznaczylo kursy niskopodlogowe na rozkladzie.

> A poza tym, znawco tramwajów i komunikacji, powinieneś wiedzieć, że to nie
          > MPK decyduje o częstotliwości lecz miasto. pozdrawiam. polecam myślenie, choć
          > niektórym szkodzi. Proszę na nich uważać

To wiemy, ale do niektorych nie dociera.

Pozdrawiam,
          Aleksej
          • berger.m Re: Dziewiec Cityrunnerow wystarczy na 10? 22.04.05, 14:36
            Gość portalu: Aleksej napisał(a):

> > Jak pan zapewne wiesz, na trasie "1)" jeżdżą także 805 na.
            >
            > Po pierwsze to 805Na, po drugie tak wiemy, ale ostatnio jezdzilo 10-11
            > Cityrunnerow, a teraz jak dobrze powieje to 9, w co i tak nie wierze, predzej
            > bedzie to 6, 3 stoja i tylko 1210 moze w najblizszym czasie wyjechac. W takim
            > przypadku proponuje aby MPK zaznaczylo kursy niskopodlogowe na rozkladzie.

No wlasnie. Dlaczego wlasciwie kursy niskopodlogowych tramwajow nie sa
            zaznaczone? Niech w koncu dopilnuja, by jezdzily zgodnie z programem i je
            zaznacza.
    • Gość: Pasażer Ręce mi opadaja do samej ziemi... IP: *.lodz.mm.pl 21.04.05, 21:56
      A zarobione pieniądze Wąsowicz przeznaczy na nowy samochód dla siebie!!Albo
      wyremontuja stare nasze zlomy i powiedza znowu ze to jest tak jak Citek!!To
      zaden problem muluchowi tez sie zołoży spojler i mozna mówic ze to BMW.A na po
      łodzi beda woziłty zlomy którym silniki wylatuja, sa zdezelowane i
      wysokopodłogowe!Ja proponuje Hiszpano,m wyporzyczyc pare Ikarusów z zajezdni
      Nowe Sady!!
      • teufel Re: Ręce mi opadaja do samej ziemi... 21.04.05, 21:57
        Albo
        > wyremontuja stare nasze zlomy i powiedza znowu ze to jest tak jak Citek!

A to kiedy tak mówiono?? Ja nie pamiętam.
        • Gość: Aleksej Re: Ręce mi opadaja do samej ziemi... IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.04.05, 23:03
          Ty to naprawde masz skleroze. Przypomniej sobie co mowiono i pisano po
          pojawieniu sie pierwszej bulwy.

Pozdrawiam,
          Aleksej
        • michal.ch Re: Ręce mi opadaja do samej ziemi... 22.04.05, 09:38
          Teufel, przestań udawać sklerotyka. MPK ci wodę z mózgu zrobiło, czy co? Dziwnie
          się zachowujesz...
    • Gość: Nataniel Re: Nowa umowa MPK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 22:27
      Jeszcze trochę i okażę się, że tramwajami za które tak naprawdę my płaciliśmy
      będą jeździć wszyscy mieszkańcy Europy tylko nie my....

Pozdrawiam
      Nataniel
    • el-042 Niech sprzedadzą w cholerę... 21.04.05, 22:45
      Jak im tak w MPK przeszkadzają te Cityrunnery, to niech je sprzedadzą w
      cholerę, nie niepokoją ludzi i nie robią znowu cyrku na kółkach... wózkach.
      Proponuje wszystko oddać, sprzedać, wypożyczyć albo oddać w leasing. Ważne,
      żeby wskaźniki finansowe były na plus. Mam pomysł. Najwięcej kasy i bilans
      dodatni wyjdzie wtedy, jak to co działa sprzeda się w całości, to co ledwo
      działa na części, a co nie działa na złom. Stal ciągle skupują 5 zł za
      kilogram. Będzie tego jakieś kilkadzesiąt tysięcy ton... Ile za to limuzyn
      można kupić?

--
      Odpłyń Łodzią z EL-042
      • berger.m Re: Niech sprzedadzą w cholerę... 21.04.05, 22:52
        Faktem jednak jest, ze trzeba w Lodzi wyremontowac torowisko na jakiejs linii
        do konca, by citki jezdzily bez szkod dla nich... Pod tym wzgledem lepiej je
        wypozyczyc i za te pieniadze dokonczyc modernizacje W-Z. Czy jednak tak zrobia?
        • ventlan Re: Niech sprzedadzą w cholerę... 22.04.05, 14:16
          Wierzysz, ze te pieniadze pojda na W-Zke???
    • Gość: Aleksej Re: Nowa umowa MPK IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.04.05, 23:10
      No nie wiem, za 5 mln zl mozna wyremontowac cale 1,5 km torowiska w jezdni a i
      tak watpie aby to zrobili, zreszta tak naprawde to zadanie ZDiT a nie MPK. ZTCW
      to ma byc wyremontowany odcinek Zielonej od Piotrkowskiej do Kosciuszki.

Po drugie suma 5 mln zl za 6 wagonow na 1,5 roku jest dosyc mala. W Lodzi
      zostanie 9 wagonow, z czego trzy nie jezdza (dwa rozbite), wiec nawet jak sie
      je wyremontuje to brakuje 3 wagonow na 10 (wiec pogorszenie obslugi, no ale w
      pewnym czasie mniej citkow jezdzilo). Jesli chociaz za te pieniadze dokoncza
      remont W-Z i wyremontuja citki to bedzie dobrze. Ale znajac zycie to te
      pieniadze pujda na splate raty za wagony (7mln zl).

A tak wogole to Bombardier zrobil niezly interes z Lodzia, nie dosyc ze
      sprzedal 15 wagonow to ma jeszcze niezla reklame. Jaka inna firma jest w stanie
      wyporzyczyc 6 wagonow na 1,5 r? Chyba w samej Walencji sie zdziwili. A tak
      wogole to radze Bombardierowi zainstalowac na tych wagonach klimatyzacje, bo
      Hiszpanie moga sie rozmyslic :)

Pozdrawiam,
      Aleksej

P.S.
      Ciekawy jestem czy jeden Citek pojedzie do Elblaga na testy. Cos mnie sie
      wydaje ze tak.
      • Gość: Aleksej P.S. IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.04.05, 23:12
        No i jeszcze jeden plus, 6 wagonow bedzie w dobrym stanie jak wroci, nie
        poniszcza sie w Lodzi. Ale to raczej nie jest strategia na przyszlosc.

Pozdrawiam,
        Aleksej
      • Gość: luki Re: Nowa umowa MPK IP: *.toya.net.pl 21.04.05, 23:29

> No nie wiem, za 5 mln zl mozna wyremontowac cale 1,5 km torowiska w jezdni a
        i
        > tak watpie aby to zrobili, zreszta tak naprawde to zadanie ZDiT a nie MPK.

I ZDiTu i MPK. Już w zeszłym roku MPK udowodniło, ze można przeprowadzić
        remonty kapitalne z funduszy przeznaczonych na remonty bieżące. To się
        niejednokrotnie bardziej opłaca.

>ZTCW
        >
        > to ma byc wyremontowany odcinek Zielonej od Piotrkowskiej do Kosciuszki.
        >
        Ma.
        • Gość: Aleksej Re: Nowa umowa MPK IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.04.05, 23:42
          > I ZDiTu i MPK. Już w zeszłym roku MPK udowodniło, ze można przeprowadzić
          > remonty kapitalne z funduszy przeznaczonych na remonty bieżące. To się
          > niejednokrotnie bardziej opłaca.

No tak w Lodz za bardzo nie ma czego remontowac na biezaco :). Ale i tak uwazam
          ze tym powinno sie zajmowac ZDiT i przy wiekszych funduszach. Lodzi sa
          potrzebne porzadne remonty, minimum 7-8 km rocznie (rocznie miasto by musialo
          wydac 25 mln zl (czesc torowisk wydzielonych, czesc w jezdni)) Nie jest to
          jakas oszalamiajaca suma (40 mln wyrzuci sie w wiadukt w polu) a roznice byloby
          widac.

> Ma.

A moze wiesz czy zostawia kostke czy bedzie asfalt?

Pozdrawiam,
          Aleksej
          • Gość: luki Re: Nowa umowa MPK IP: *.toya.net.pl 22.04.05, 00:43
            > A moze wiesz czy zostawia kostke czy bedzie asfalt?

Nie wiem niestety.
            Czy kompletnie upadła już idea "Bulwaru Narutowicza"? Jeśli nie, to powinno to
            być zrobione zgodnie z tą ideą. Znając jednak życie...
            • aleksej Re: Nowa umowa MPK 22.04.05, 12:05
              Tez cos mnie sie wydaje ze bedzie asfalt, ale kostkta by sie tam przydala,
              nawet jesli koncepcja 'Bulwaru Narutowicza' upadla. No ale pozyjemy zobaczymy.

Pozdrawiam,
              Aleksej
              • Gość: barnaba Re: Nowa umowa MPK IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 22.04.05, 17:30
                > Tez cos mnie sie wydaje ze bedzie asfalt, ale kostkta by sie tam przydala,
                > nawet jesli koncepcja 'Bulwaru Narutowicza' upadla. No ale pozyjemy zobaczymy.

Kilka lat temu plany zakładały pozostawienie na Zielonej, Narutowicza i
                Andrzeja odnowionej kostki.
                Poza tym- konserwator zabytków też am coś do powiedzenia. Dzięki niemu została
                kostka na Nowomiejskiej i kawałku Zgierskiej.

pozdrawiam
                • Gość: luki Re: Nowa umowa MPK IP: *.toya.net.pl 22.04.05, 19:35
                  > Poza tym- konserwator zabytków też am coś do powiedzenia. Dzięki niemu
                  została
                  > kostka na Nowomiejskiej i kawałku Zgierskiej.

Nie tyle została, co ją odtworzono. :) Na Zielonej jest dość specyficzna ciemna
                  kostka, chyba bazaltowa (jeśli się mylę, to proszę o poprawienie) i nie wiem
                  czy identyczną uda się odtworzyć, a użycie tej samej w stanie jakim jest chyba
                  mija się celem.

pzdr
        • Gość: Ja Re: Nowa umowa MPK IP: 81.168.184.* 21.04.05, 23:44
          > I ZDiTu i MPK. Już w zeszłym roku MPK udowodniło, ze można przeprowadzić
          > remonty kapitalne z funduszy przeznaczonych na remonty bieżące. To się
          > niejednokrotnie bardziej opłaca.

Co rozumiemy pod hasłem "bardziej się opłaca?". Bo jak dla mnie jest to tylko
          rozmywanie kompetencji, zwalanie roboty na innych i zaniedbania w konserwacji,
          aby zaoszczędzić pieniądze na remont kapitalny. Pięniądze nie króliki - nie
          rozmnożą się. Przeznaczenie pieniędzy z utrzymania torowisk na kapitalne
          remonty wiązać się musi z oszczędnościami gdzieś indziej. A potem np. okazuje
          się, że zwrotnice zamarzły, bo oszczędzano na grzałkach, skrzyżowanie
          Kilińskiego-Piłsudskiego czeka dwa lata na odtworzenie łuków, a przejazd przez
          niektóre rozjazdy przypomina próbę terenową:-(
          • Gość: Aleksej Re: Nowa umowa MPK IP: *.lodz.dialog.net.pl 21.04.05, 23:57
            > A potem np. okazuje
            > się, że zwrotnice zamarzły, bo oszczędzano na grzałkach, skrzyżowanie
            > Kilińskiego-Piłsudskiego czeka dwa lata na odtworzenie łuków.

To fakt, niestety oszczedza sie rowniez na konserwacji zwrotnic i sieci
            trakcyjnej.

A tak apropo nie wiem gdzie byles ale luki na Kilinskiego-Pilsudkiego juz sa :)

Pozdrawiam,
            Aleksej
            • Gość: luki Re: Nowa umowa MPK IP: *.toya.net.pl 22.04.05, 00:37
              > A tak apropo nie wiem gdzie byles ale luki na Kilinskiego-Pilsudkiego juz
              sa :)

Tak, luki tam wielokrotnie był. :))
              A tak na serio, to z poprzedniego postu nie wynikało, że nadal ich nie ma,
              tylko, że tyle a tyle trwało zanim je odtworzono.
              • teufel Re: Nowa umowa MPK 22.04.05, 07:28
                > A tak na serio, to z poprzedniego postu nie wynikało, że nadal ich nie ma,
                > tylko, że tyle a tyle trwało zanim je odtworzono.

Napisał, że skrzyżowanie czeka, wiec tak jakby w dalszym ciągu:)
          • Gość: luki Re: Nowa umowa MPK IP: *.toya.net.pl 22.04.05, 00:35
            > Co rozumiemy pod hasłem "bardziej się opłaca?".

Bardziej się opłaca wykonać w jednym roku remont kapitalny, niż co roku robić
            poprawki w tych samych miejscach.
            Co do strategii ZDiTu, to jest ona jednoznaczna - tory remontuje się tam, gdzie
            przy okazji, a tak naprawdę przede wszystkim, ma być poprawiony przejazd dla
            samochodów. A już "szczytem" w ubiegłym roku był remont torów na Dąbrowie.
            Wymieniono niemal wyłącznie przejazdy dla samochodów, a najbardziej zniszczone
            odcinki wydzielone nie ruszono.
            Owszem, remonty torów są w gestii ZDiTu, ale ten dba przede wszystkim o
            samochodziarzy, a na zniszczonych torach tłucze się tabor MPK-owski. Tak więc
            każdy remont wykonany przez MPK jest w interesie spółki. Sytuacja chora? Tak.
            Czas zrewidować politykę ZDiTu, tylko obawiam się, że ci co decydują o tym czy
            tamtym jeżdżą przede wszystkim/wyłącznie samochodami i tu dochodzimy do sedna.
            • berger.m Re: Nowa umowa MPK 22.04.05, 00:51
              Moral? GIEDRYS MUSI ODEJSC!
            • aleksej Re: Nowa umowa MPK 22.04.05, 12:04
              Dlatego jestem nawet bardziej niz pewien ze podczas remontu wiaduktu na
              Zabiencu wyremontuja przejazdy na Aleksandrowskiej i nic wiecej (chociaz
              zwrotki na petli Szczecinska nadaja sie do wymiany).

Pozdrawiam,
              Aleksej
              • Gość: barnaba Re: Nowa umowa MPK IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 22.04.05, 17:33
                > Dlatego jestem nawet bardziej niz pewien ze podczas remontu wiaduktu na
                > Zabiencu wyremontuja przejazdy na Aleksandrowskiej i nic wiecej (chociaz
                > zwrotki na petli Szczecinska nadaja sie do wymiany).

To się przyda. Ostatnio mało nie urawłem na jadnym z nich podwozia- czasami
                trzeba gdzieś pojechać samochodem, zwłaszcza z większym bagażem :))

Przydałby się też remont przejazdu na Al. Kościuszki/Andrzeja. To, że tramwaj
                tam się nie wykoleja co godzinę należy zaliczyć do dowodów na istnienie boskiej
                opieki!

pozdrawiam
      • Gość: m ROTFL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 00:20

> ZTCW to ma byc wyremontowany odcinek Zielonej od Piotrkowskiej do Kosciuszki.

Ja wiem, że to nie Twoje kompetencje, ale remont odcinka Zielonej od
        Piotrkowskiej aż do Kościuszki, to niezły żart! To chyba będzie aż 100 metrów?:D
        Wiem, że ich na wiecej pewnie nie stać, ale ta odległość powaliła mnie :)
        pozdr

p.s. gdyby to był odcinek Zielonej od Piotrkowskiej do Gdańskiej lub
        Żeromskiego...respect:)
        • Gość: Aleksej Re: ROTFL IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.04.05, 00:24
          Wiesz pewnie bedzie wiecej, ale to jest raczej pewne dlatego o tym napisalem. A
          tak wogole to ten odcinek jest tragiczny, tam sie jedzie praktycznie po kostce.

Pozdrawiam,
          Aleksej
        • Gość: luki Re: ROTFL IP: *.toya.net.pl 22.04.05, 00:40
          > Ja wiem, że to nie Twoje kompetencje, ale remont odcinka Zielonej od
          > Piotrkowskiej aż do Kościuszki, to niezły żart! To chyba będzie aż 100
          metrów?:
          > D
          > Wiem, że ich na wiecej pewnie nie stać, ale ta odległość powaliła mnie :)

Masz rację - co raz krótsze odcinki są remontowane. W tej sytuacji jednak
          chodzi o co innego. Ten króciutki odcinek przez ponad pół wieku remonty omijały
          mimo, że sąsiednie odcinki ul. Zielonej i Narutowicza remontowano. Ten od cinek
          był po prostu bardzo solidnie zrobiony, ale wszystko ma swój kres.
        • Gość: Michał Re: ROTFL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 01:05
          Czy nie lepiej zrobić całą jedną linie ...czy może łatać,tu przecznice tam dwie
          ...Patrz dwa lata temu remontowano odcinek Pomorskiej miedzy Wierzbową a rondem
          Waryńskiego a w tamtym roku remontowano odcinek od ronda Waryńskiego do Zacisze
          czyli rok w rok remontowano odcinek Wierzbowa -rondo Waryńskiego ..sorry ale to
          troche zawiłe .
      • michal.ch Re: Nowa umowa MPK 22.04.05, 09:44

> Ale znajac zycie to te
        > pieniadze pujda na splate raty za wagony (7mln zl).

Według informacji MPK na spłatę pozostałych rat bankowych idą pieniądze ze
        sprzedaży wagonów.
        • aleksej Re: Nowa umowa MPK 22.04.05, 12:07
          Nie chodzi mi o raty bankowe, tylko o raty za leasing (7 mln zl rocznie).

A tak wogole to MPK za sprzedaz Citkow nie dostala wiecej jak 65 mln. zl, no bo
          jesli raty sa 7 mln zl rocznie przez 10 lat to firma leasingowa dostanie 70
          mln. zl. odjac od tego wlasna marze i inne koszty to MPK dostalo ok 65 mln. zl.

Pozdrawiam,
          Aleksej
    • Gość: Ja Re: Nowa umowa MPK IP: 81.168.184.* 21.04.05, 23:37
      Cóż. Trudno się cieszyć z tej transakcji, zwłaszcza, że prędzej mi kaktus
      wyrośnie na czubku głowy niż zmieni się zasada, że jedynej niesłusznej trasy WZ
      się nie remontuje. A Boguś to już lepiej niech bzdury wypisuje na forum, a nie
      wypowiada się publicznie, bo znów kłamie w żywe oczy - wiadomo, że 9 tramwajów
      nie starczy na obsługę 10, zwłaszcza, gdy 3 są trwale unieruchomione.

A władzom miasta chciałem zaproponować, aby może całe miasto wylizingować
      sprzedać i wynająć - wtedy będzie zysk. A spółki komunalne powoływane są w
      zgoła innym celu.

:-((((((
      • brokatowy Wypożyczenie citków a sprawa wiaduktu na aleksandr 22.04.05, 01:04
        CZy ktoś zauważył że wypożyczenie citków zbiega się z remontem wiaduktu na
        aleksandrowskiej? skrócenie 2,5,8,13 do petli na żabieńcu, to oszczędność
        minimum 6brygad, a co zatym idzie, będzie możliwość pokrycia braku citków na
        10tce. Wniosek stąd jeden, nie oczekujcie teofilacy, ze szybko pojawia sie
        tramwaje na waszym osiedlu. Swoja droga torowisko wzdłuż aleksandrowskiej jest
        tak tragiczne, ze nie zdziwiłbym się, gdyby tramwaje w ogole juz nie jezdzily
        nigdy na teofilów
        • teufel Re: Wypożyczenie citków a sprawa wiaduktu na alek 22.04.05, 07:32
          Jeśli dobrze kojarzę, to tylko "8" jest obsługiwana przez Telefoniczną. Więc nie widzę tu związku z tym co napisałeś.
          • brokatowy Re: Wypożyczenie citków a sprawa wiaduktu na alek 22.04.05, 23:42
            to był post pisany z przymrużeniem oka. Swoją drogą mozliwe ze niedługo będzie
            taka rotacja wagonów miedzy zajezdzniami jak to ma miejsce w przypadku
            autobusów :-) Nie znane są wyroki boskie
        • Gość: J.S. Re: Wypożyczenie citków a sprawa wiaduktu na alek IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 22.04.05, 10:31
          Teoria spisku na calego
        • aleksej Re: Wypożyczenie citków a sprawa wiaduktu na alek 22.04.05, 12:09
          Szkoda ze remont potrwa 3-4 miesiace a wypozyczenie 1,5 roku. No i zbiega sie
          to z wakacjami, wtedy wyjezdza na miasto o 1/3 mniej wagonow, wiec wedlug
          twojego toku rozumowania to po wakacjac 1/3 wagonow nie wyjedzie.

Aha no i jeszcze jedno, nauczcie sie wkoncu ze MPK nie decyduje co gdzie jezdzi
          i ile tego ma jezdzic, zajmuje sie tym miasto (a konkretnie ZDiT).

Pozdrawiam,
          Aleksej
      • Gość: ktosix Re: Nowa umowa MPK IP: 212.191.130.* 22.04.05, 11:36
        O ile wiem, to pan Bogus bzdur nie wypisuje. raczej wy, mądrusie. Jak jesteście
        tacy fajni i mądrzy to może sami opoprowadzicie MPK? Zgłoście się do Wąsowicza
        albo Kropiwnickiego z taką propozycją. Po dwóch godzinach wymiekniękniecie.
        Kiedys praxciwałem w MPK i wiem jakie jest upeirdliwe kierowanie taką firma.
        No, ale wy pozjadaliście wszystkei rozumy. Do nauki się brać, a nie pisac
        bzdury.
        • moherowy.beret Re: Nowa umowa MPK 22.04.05, 11:50
          Pomijając już kwestie kto ma rację stwierdzam tylko, że podchody znów się nie
          udały. Witamy ponownie na forum. :>

> Kiedys praxciwałem w MPK

Kiedyś? A ja myślałem, że nadal, o czym świadczy pewien detal.
        • Gość: Aleksej Re: Nowa umowa MPK IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.04.05, 18:39
          > O ile wiem, to pan Bogus bzdur nie wypisuje [...]

O...wiedze ze rozdwojenie jazni ;)

Pozdrawiam,
          Aleksej

P.S.
          Zgodnie z netykieta nie powinna jedna osoba pisac pod kilkoma nickami.
        • Gość: Ja Re: Nowa umowa MPK IP: 81.168.184.* 22.04.05, 19:07
          > O ile wiem, to pan Bogus bzdur nie wypisuje

No to bardzo słabo wiesz co piszesz. A sprawa jest bardzo prosta. 10 obsługuje
          12 brygad a nie dziewięć. No ale w firmie, w której autobus nazywa sie
          tramwajem nawet najprostsza matematyka bierze w łeb.
          A na naukę panie Makowski nigdy za późno - więc i panu polecam. Gdyby się pan
          nauczył programować wyświetlacze w tramwajach i autobusach (czego obecnie nikt
          nie robi) zamiast przesiadywać godzinami na forum, to nawet byłby z pana
          pożytek. Miłej nauki.
    • Gość: gm Re: Nowa umowa MPK IP: *.net / 83.16.165.* 22.04.05, 08:52
      Czytam to i nie rozumiem. Wszyscy narzekają na brak kasy i jednocześnie
      podniecają sie citkami. Czy nie lepiej było te same kwoty przeznaczyć na
      tramwaje tańsze (chociaż bez dżojstików) za to więcej niż cieszyć się z kilku
      nowoczesnych a nie widzieć ze reszta to złom. Ciekawe czy fani citków tak samo
      dysponowaliby prywatnym budżetem jak gminnym
      • Gość: Aleksej Re: Nowa umowa MPK IP: *.lodz.dialog.net.pl 22.04.05, 11:43
        Pokaz mi tansze tramwaje niskopodlogowe o podobnych parametrach. Bo nawet
        Konstal-Alstom chcial wiecej za swoje Citadisy. No chyba ze myslisz o taborze
        wysokopodlogowym za ponad 1,5 mln zl (jak nie wiecej) za sztuke.

I jesli sam bym mial cos kupowac to wolalbym kupic mniej a dobrych produktow
        niz duzo zlomu, ktory na naszych torowiskach juz dawno by sie rozwalil. Po
        drugie kto by wypozyczyl 6 wagonow Konstalu-Alstomu na 1,5 roku ;)

Pozdrawiam,
        Aleksej
    • Gość: Michał M. Re: Nowa umowa MPK IP: 80.51.227.* 22.04.05, 09:00
      Mieszkańcy Walencji będą się latem świetnie w citkach bawić. To miasto jest
      nieco cieplejsze niż Łódź.

Pytanie z historii współczesnej. Czy jak w grudniu 2006 citki wrócą do Łodzi
      (pewnie w dobrym stanie), to czy wciąż u żłoba będzie ekipa Kropy? Bo jeśli w
      między czasie Wąsowicz wyleci na pysk, to jest szansa, że tramwaje wjadą na
      remntowane tory.
    • michal.ch Re: Nowa umowa MPK 22.04.05, 09:47
      Z artykułu:

"Cityrunnery będą w Hiszpanii zarabiać pieniądze, które MPK przeznaczy na remont
      tramwajów, autobusów i torów. Ile? MPK nie chce zdradzić i zasłania się
      tajemnicą handlową. Jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy, chodzi o kwotę ok. 5
      mln zł.

Przypomnijmy, że łódzkie cityrunnery poznali już mieszkańcy Genewy. Dwa
      nowoczesne tramwaje jeździły tam przez cały ubiegły rok. Według informacji
      jednego z portali zajmujących się komunikacją tramwajową za roczne wypożyczenie
      citków Szwajcarzy zapłacili 500 tys. franków szwajcarskich, czyli ok. 1,5 mln zł."

Proszę o uściślenie tych informacji. Bo wydaje mi się, że to są stawki za
      pojedynczy wagon, a nie za wszystkie razem.
    • Gość: Pitum Re: Nowa umowa MPK IP: *.kullen.rwth / *.kullen.RWTH-Aachen.DE 22.04.05, 10:12
      i co beda jezdzic pobazgrane i z porysowanymi szybami po obcym kraju?? jesli
      tak to faktycznie niezla reklama polskiej kultury, czy bedzie na nich gdzies
      herb LD podczas testow?
      • lugal Re: Nowa umowa MPK 22.04.05, 11:34
        Dobry chwyt Wąsowicza. Zarobione pieniądze nie przeznaczy nie na naprawę
        torowisk i inwestycję w tabor, tylko przekarze zyski miastu. Tak właśnie
        ostatnio zrobił. Ma wszystkich łodzian gdzieś. Zyski z działalności mpk dostaje
        miasto. Poprzednie zarządy mpk tak operowały inwestowaniem, że zysków było
        mało – bo pieniądze były lokowane w nowy tabor, torowiska. Obecny zarząd zyski
        nie przeznacza w inwestycje, tylko oddaje miastu-to jest polityka Wąsowicza-
        taką ma umowę podpisaną z miastem-on do kieszeni dostanie więcej premii im
        więcej wygeneruje zysków dla miasta-dlatego wypożycza, sprzedaje citki, oraz
        oszczędza w mpk.
    • Gość: Ja Re: Nowa umowa MPK IP: 81.168.184.* 22.04.05, 19:25
      A pierwszy z citków już załadowany na lawetę stoi na Tramwajowej (chyba, że już
      pojechał, w co wątpię); tylko nie wiadomo który bo poździerali numery taborowe.
      • Gość: luki Re: Nowa umowa MPK IP: *.toya.net.pl 22.04.05, 19:31
        Gość portalu: Ja napisał(a):

> A pierwszy z citków już załadowany na lawetę stoi na Tramwajowej.

"Już" to był przed południem.
      • Gość: J.S. Re: Nowa umowa MPK IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 22.04.05, 23:29
        www.jote.kdi.pl/cr.lodz/20050422/
    • Gość: Tomek A wiecie co... IP: *.retsat1.com.pl 22.04.05, 20:46
      A mi to troche żal tych Hiszpanów hehehe.
      Nie wiem czy pamietacie ale Citki nie maja klimy, a średnia temeratura w lecie
      w Hizpanii to 24 do 27°C, zaś w Polsce to 15-20°C.
      W Polsce okres upałów sa krótkie, ale ci co jechali Citkiem w pełnym słońcu,
      gdy tłumy ludzi waliły do domów po dniu ciezkiej pracy, kiedy poeiwetrze
      wisiało praktycznie wiedza co to za komfort.
      Hmm wydaje mi sie ze oni szybko te citki do Polski odeślą:) haha
      No to tyle optymizmu
      Pozdrawiam
      • Gość: STUDI aleś mądry IP: 157.25.164.* 24.04.05, 15:43
        A czy tych Siemensach LHB w Walencji jest klima?
        Bo może się okazać że jej tam nie ma.
        A jeśli chodzi o citki może się okażąc że tam motorniczy potrafi np. włączyć
        nawiew.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka