Dodaj do ulubionych

KUFER REYMONTA

IP: *.pai.net.pl 09.09.01, 18:44
Jak wam sie podoba nowa atrakcja na Piotrkowskiej?
Słyszałem, że szczęście przynosi potarcie GO w kroczu.
Obserwuj wątek
    • Gość: zenon Re: KUFER REYMONTA IP: *.pai.net.pl 09.09.01, 18:46
      Super motyw. Juz biegne na Piotrkowską zrobić mu dobrze.
    • Gość: Marika Re: KUFER REYMONTA IP: *.pai.net.pl 09.09.01, 18:47
      Nie żartujecie z tym pocieraniem?
    • Gość: RYHOO Re: KUFER REYMONTA IP: *.pai.net.pl 09.09.01, 18:48
      To nie są żadne żarty. To naprawdę przynosi szczęście. Trzeba tylko pomyśleć
      sobie życzenie.
    • Gość: gadżet Re: KUFER REYMONTA IP: *.pai.net.pl 09.09.01, 18:49
      Pomysł jest
      git!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • hubar Re: KUFER REYMONTA 09.09.01, 18:49
      No ładnie :-)))))))))))
      A co trzeba zrobić Rubinsteinowi?
      • Gość: RYHOO Re: KUFER REYMONTA IP: *.pai.net.pl 09.09.01, 18:54
        Nie żartujcie sobie. To jest bardzo poważna sprawa. Przetestujcie to i sami
        zobaczycie, że się sprawdzi. No chyba, że zażyczysz sobie 6 w lotka. Takiej
        mocy to Reymont jeszcze nie ma.
        • hubar Re: KUFER REYMONTA 09.09.01, 18:57
          Jeszcze? a kiedy będzie miał?
          • kropka. Re: KUFER REYMONTA 10.09.01, 00:17
            hubar napisał(a):

> Jeszcze? a kiedy będzie miał?
            Jak go potrze dziewica.

Boże, do czego wy mnie prowokujecie!!!!!!!

• ryhoo Re: KUFER REYMONTA 10.09.01, 15:39
              Ciężko będzie taką znaleźć, przynajmniej w centrum Łodzi. Ale wartoby poszukać.
              Jak jakaś to czyta niech szybko sprawdzi i da znać jak jej było z Reymontem.
            • hubar Re: KUFER REYMONTA 10.09.01, 22:14
              Ty świntuszko!
      • kropka. Re: KUFER REYMONTA 10.09.01, 00:21
        hubar napisał(a):

> No ładnie :-)))))))))))
        > A co trzeba zrobić Rubinsteinowi?

Artyści pocierają dłoń. Wena przychodzi.
    • ryhoo Re: KUFER REYMONTA 10.09.01, 15:45
      Ja wczoraj jeszce raz dokładnie zbadałem sprawę. Każdy pomnik ma gdzieś
      szczęśliwe miejsce. Jestem pewien, że w przypadku Reymonta to właśnie punkt
      miejsce pomiędzy nogami. Wykonałem krótki test metodą Mannerburga. Wszystkich
      zainteresowanych odsyłam do fachowej literatury. Ale najlepiej sprawdźcie na
      sobie.
    • Gość: Cajsel Konfesionał bpa Rozwadowskiego IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.01, 22:36
      Łódź jest bardzo ładna. Powstają nowe konstrukcje, które mówią o historii i słynnych postaciach Miasta Trzech
      Narodów. Tak trzymać.
      • Gość: Aaron Re: Konfesionał bpa Rozwadowskiego IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.09.01, 21:24
        Super pomysł z konfesjonałem pierwszego łódzkiego biskupa. Słyszałem, że ma stanąć koło pasażu Shillera.
        Ponoć projekt już zaakceptował arysta-Góral z Bukowiny.
      • Gość: Simon Re: Konfesionał bpa Rozwadowskiego IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.01, 00:26
        Ja też uważam, że powinno się promować Wielkich Łodzian, nawet jeżeli ich rzeźby byłyby filigranowe.
    • Gość: flip Re: KUFER REYMONTA IP: *.p.lodz.pl 12.09.01, 22:55
      Cos powiem okropnego: jak byl Tuwim, to oszlalem ze szczescia i dumy. Pierwszy
      normalny pomnik w PL. Bez cokolu. Ale kazdy nastepny to po prostu powielanie
      dobrego pomyslu. Kula w plot!
      • .pepe. Re: KUFER REYMONTA 12.09.01, 23:57
        mnie się podoba. Nie mam nic przeciwko całej serii ciekawych, ''ludzkich''
        pomników sławnych Łodzian
        • kropka. Re: KUFER REYMONTA 13.09.01, 00:03
          .pepe. napisał(a):

> mnie się podoba. Nie mam nic przeciwko całej serii ciekawych, ''''ludzkich''''
          > pomników sławnych Łodzian

Jak zwykle - popieram
          • .pepe. Re: KUFER REYMONTA 13.09.01, 00:06
            kropka. napisał(a):

> Jak zwykle - popieram

jakie jak zwykle? wietrzę podstęp!

• kropka. Re: KUFER REYMONTA 13.09.01, 00:10
              .pepe. napisał(a):

>
              > jakie jak zwykle? wietrzę podstęp!

Jak widziałbys moje szczere spojżenie, pełne uległości i podziwu, nie raniłbyś mi
              serca takimi oskarżeniami!

• Gość: flip Re: KUFER REYMONTA IP: *.p.lodz.pl 13.09.01, 19:44
                Cos znowu powiem okropnego. W Reichshauptstadt Berlin ok. 1900(?) wystawili
                sobie Siegesallee. Skladala sie z dwu rzedow pomnikow krolow, wodzow i cesarzy,
                kazdy w otoczeniu swoich totumfackich. Smiechu bylo, zwlaszcza kilkadziesiat
                lat pozniej.
                Tak ma nyc na Piotrkowskiej?
                PS: Siegesallee zniszczyl Speer, w ramach Wielkiej Przebudowy.
                PPS. To wszystko sa klopoty z zagospodarowaniem ulicy. Artysci jej nie czuja...
                • kropka. Re: KUFER REYMONTA 13.09.01, 19:47
                  Gość portalu: flip napisał(a):

> Cos znowu powiem okropnego.

I w tym masz rację.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: flip Re: KUFER REYMONTA IP: *.p.lodz.pl 13.09.01, 19:49
                    W zwiazku z tym ciagnijmy dalej. Te pomniki i kufry. jak chcecie, zeby sie z
                    was smiali...
                    • kropka. Re: KUFER REYMONTA 14.09.01, 17:40
                      Urbanizacja. To gałąź sztuki związana silnie z architekturą.
                      Rzeźba również (vide: rzeźba architektoniczna, czy plenerowa).
                      Największą zaletą, (moim zdaniem oczywiście) rzeźb na Piotrkowskiej - jest ich
                      dostosowanie do klimatu i charakteru ulicy. Nie są to monumentalne pomniki,
                      lecz zwykli ludzie, którzy przysiedli na chwilę wśród przechodniów. Nie rzucają
                      się w oczy, nie straszą z wyżyn cokołu, spotykamy ich przypadkowo, możemy się
                      nawet o nich potknąć. Tacy sobie zwykli łodzianie.
                      Spełniają przy tym funkcję użytkową. Dla mnie - programowo pomysł bomba!
                      A że ktoś kiedyś będzie się śmiał - cóż, śmiech to zdrowie!!!
                      Ja się uśmiecham na ich widok.
                      Pozdrowionka
                      • .pepe. Re: KUFER REYMONTA 14.09.01, 17:46
                        mogę się z Tobą zgodzić, kropka :)

serio, to są bardzo ludzkie i sympatyczne pomniki. Oczywiście wszystko ma swój
                        punkt nasycenia, ale moim zdaniem jesteśmy od niego daleko.

pozdr.
                        • Gość: flip Re: KUFER REYMONTA IP: *.p.lodz.pl 14.09.01, 18:45
                          Niech beda pomniki. Tylko niech kazdy bedzie mial inna formule. A nie tylko
                          wariacje pomyslu lawkowego. O to mi chodzi. Nadmiar "lawek" jest smieszny. W
                          Berlinie tez byly lawki (no, lawy raczej kamienne) - i dlatego mi sie
                          skojarzylo.
                          Pozdr.
                          • jasam Re: KUFER REYMONTA 14.09.01, 22:17
                            Gość portalu: flip napisał(a):

> Nadmiar "lawek" jest smieszny.

A co powiedzieć o gwiazdach, nie wspominając "łapek" w Cannes.
                            A co do ławek to przecież nie musisz na każdej ławce pupci odgniatać. Siadaj na
                            co trzeciej i nie będzie śmiesznie.
                            pozdr.

• Gość: flip Re: KUFER REYMONTA IP: *.p.lodz.pl 14.09.01, 18:49
                          Nie tak dawno widzialem pewien "ludzki" pomnik w Trenczynie na Slowacji.
                          Spatynowany jegomosc wygrzebywal sie ze studni, plul woda, a obok byly dziury w
                          posadzce, wylewajace glisty wodne. To tez bylo smieszne - ale inaczej.
                          • Gość: zamek Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.01, 00:43
                            Flip, jesteś niereformowalny. Jak zwykle zajmujesz się szukaniem dziury w całym
                            i epatowaniem sobą z uporem godnym lepszej sprawy. Dlaczego nie wystartowałeś w
                            BigBrotherze? Miałbyś zapewnioną widownię, a tak musisz nam truć. Proszę,
                            zajmij się sobą; my już jakoś pożyjemy z tymi pomnikami, nawet bez Speera i
                            Twojej troskliwej opieki.
                            • Gość: MarcinK Re: KUFER REYMONTA IP: *.gwarant.lodz.tpnet.pl 15.09.01, 10:31
                              Witam

Masz Zamek pelna racje. Ale teraz moja rada - olej tego flipa. On zawsze ma racje, on zawsze
                              chce inaczej, u nas jest wszystko do chrzanu, on gdzies widzial lepiej, jesli fakty swiadcza
                              przeciwko niemu to tym gorzej dla faktow. Z kims o takim zadufanym w sobie podejsciu nie
                              da sie dyskutowac. Trzeba przestac zauwazac i odpowiadac. Sam sobie pojdzie.

Pozdrawiam, MarcinK

PS Odnosnie Reymonta nic nie mam. Jest fajny. Oczywiscie mozna sobie wydumac lepsze i
                              ciekawsze idee, ale na razie mamy wybor: nie ma nic lub jest Reymont i ja wole Reymonta. A
                              poza tym tych slawnych lodzian nie bylo az tylu, zeby nam sie Pietryna zapchala.

MK
                            • Gość: flip Re: KUFER REYMONTA IP: *.p.lodz.pl 15.09.01, 15:49
                              Nie nalezy mylic prywatnego folwarku z internetem.
                        • kropka. Re: KUFER REYMONTA 14.09.01, 21:32
                          .pepe. napisał(a):

> mogę się z Tobą zgodzić, kropka :)

piękne dzięki i proszę częściej.
                          pozdrowionka

• Gość: Piotr C. Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.01, 16:55
      Uważam, że pomysł z konfesionałem biskupa łodzkiego to strzał w 10-tkę.
      • Gość: Piotr C. Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.01, 14:05
        Straszne zamieszanie z tym Konfesjonałem. A przecież to bardzo dobry pomysł.
        Może dzięki nowym ideom Łódź zyska nowy koloryt?
        Co o tym sądzicie?
    • Gość: kreska Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.01, 00:59
      Bardzo, bardzo dobry pomysł z konfesionałem pierwszego biskupa diecezji łódzkiej.
      Powinno się promować tradycje II Rzeczypospolitej oraz Łodzi, która niemal zawsze była miastem tolerancji
      religijnej.
      • jasam Re: KUFER REYMONTA 27.09.01, 15:34
        Gość portalu: kreska napisał(a):

> Łodzi, która niemal zawsze była miastem tolerancji
        > religijnej.

To dlaczego współcześnie na Łodzi wykazuje się nietolerancję. O innych miastach
        cicho, tylko zawsze Łódź podpada innym nacjom. Mimo, że mamy takie wspaniałe
        tradycje.
        pozdr.

na forum coraz więcej grafiki (kropki, kreski...)

• Gość: kreska Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.01, 20:40
          Niemal zawsze to nie zawsze - w każdym razie Łódź to nie Belfast czy Jerozolima.
          A ostatnio mielismy w Łodzi i Paradę dla Jezusa i Techno Party - obie imprezy swiadczace w swej wymowie o
          wielkiej tolerancji Łodzian.
    • Gość: Sylwia T Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.01, 00:22
      Jestem przeciwna Konfesjonałowi Bpa Rozwadowskiego. Łodź to miasto laickie.
      A poza tym jest bezrobocie i głód.
      Matka dziecku nie ma co do talerza włożyć, a tu nowy pomnikn - za czyje pieniądze.
      Wystarczy już tych Tuwimów i Reymontów. Nawet Ewa Rubinstein potępiła pomysł z fortepianem Jej Ojca.
      • kropka. Re: KUFER REYMONTA 28.09.01, 00:56
        Gość portalu: Sylwia T napisał(a):

> Jestem przeciwna Konfesjonałowi Bpa Rozwadowskiego. Łodź to miasto laickie.

Kto tak powiedział i co ma piernik do wiatraka?
        Łódź nie ma filharmonii, a Rubinstein się tu urodził i nie da sie tego zmienić
        (na szczęście)

> A poza tym jest bezrobocie i głód.
        > Matka dziecku nie ma co do talerza włożyć, a tu nowy pomnikn - za czyje pieniąd
        > ze.
        Zapewniam, że znacznie więcej pieniedzy idzie na marmurowe siedziby i samochody
        naszych dysydentów. Zobaczysz, jaki będzie ruch w interesie meblarskim po
        wyborach samorządowych! Każdy będzie musiał miec nowe meble w gabinecie, nowy
        dywan, i takie tam inne bezwzględnie ważne nowe rzeczy! Z naszych podatków!
        A za pomniki płaca sponsorzy.

> Wystarczy już tych Tuwimów i Reymontów. Nawet Ewa Rubinstein potępiła pomysł z
        > fortepianem Jej Ojca.

Ewa Rubinstein potępia wszystko, co z ojcem związane od czasu otwarcia testamentu
        Rubisteina. Wszystko kochance zostawił, a rodzinie nawet praw autorskich
        pożałował!
        Inna sprawa, że to skrzydło - koszmar!
        Pozdrawiam
        • Gość: Bucu Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.01, 01:40
          Zgadzam się z Kropkiem

Nie popadajmy w skrajnosci. Pomysl z Konfesjonalem jest kontrowersyjny, ale nie z powodu jego kosztów
          (o ile wiem, dotychczasowe "kufry" były finansowane przez sponsorów),
          lecz z etycznego punktu widzenia.

Projekt konfesjonału nie jest jescze znany i nie wiadomo czy nie obrazi uczuć religijnych wiernych.
          Z pewnoscią osoba Biskupa Rozwadowskiego warta jest upamiętnienia, zastanowic sie jednak trzeba, czy to
          najlepszy sposób.
          Żyjemy w Nowej Erze, i może koncepcja Konfesjonału to duch czasu, z którym można sie nie zgadzać
          ale trzeba go akceptować i odnajdywać w tych wszytskich pomysłach piękno; tak jak w szpetnym fortepianie
          wielkiego pianisty, idea wszak sczytna.
    • Gość: Dwusetka Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.01, 01:51

Nie wiem, czy Konfesjonał powinien stanąć na "Pasku". Tam same ćpuny. Lepiej koło Placu Wolnosci, np. przed
      Kosciołem Garnizonowym, na tamtejszym placyku.

Podobmnie jak moi przedpiszący, nie zgadzam się z Sylwią T.
      Niektórych chyba drażni, że ktos ma ciekae inicjatywy i odnosi sukces za sukcesem.
    • Gość: Pustyń Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.01, 08:10
      Popieram ideę Konfesjonału bpa Rozwadowskiego. Nie widziałem projektu, ale sądząc po Fortepianie, Kufrze i
      Ławeczce będzie to monument nas skalę naszego miasta; miasta z kompleksami warszawskich Łazienek,
      gdańskiego Neptuna i krakowskich Sukiennic.
    • Gość: mono Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.01, 09:25
      Nie może być tak, że społeczeństwo sabotuje projekty akceptowane przez Władze Miasta. Po to mamy swych
      przedtawicieli w Radzie Miejskiej, by uznawać jej decyzje za słuszne. Skoro powstał projekt Konfesjonału i
      podobno zyskuje poparcie, należy się cieszyć. Lepiej jak forsa sponsorów idzie na nowe pomniki niż ma być
      podawana urzędnikom miejskim pod stołem. Trzeba sobie jasno odpowiedzieć kto jest za nowym pomysłem
      Władz, a kto dokonuje kreciej roboty i sprzeciwia się demokratycznie wybranym reprezentantom społeczństwa
      łódzkiego.
      • Gość: aqq Re: KUFER REYMONTA IP: 10.0.203.* / 212.191.188.* 28.09.01, 11:13
        Gość portalu: mono napisał(a):

> Nie może być tak, że społeczeństwo sabotuje projekty akceptowane przez Władze M
        > iasta. Po to mamy swych
        > przedtawicieli w Radzie Miejskiej, by uznawać jej decyzje za słuszne. Trzeba
        > sobie jasno odpowiedzieć kto jest za nowym pomysłem Władz, a kto dokonuje
        > kreciej roboty i sprzeciwia się demokratycznie wybranym reprezentantom
        > społeczństwa łódzkiego.

Poczytaj inne wątki to ci przejdzie, lub będziesz zamieszczał takie manifesty w
        Trybunie.

• Gość: arko Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.01, 13:57

A w ogóle kogo to obchodzi. Trybuna czy Głos Robotniczy? Sprawa z Konfesjonałem i tak jest już faktem.
          Taka dyskusja nie ma sensu.
          Luuuzu Panie i Panowie.
          Cieszmy się, że cos sie dzieje w tym miescie.
          A ty aqq wyluzuj, Chłopie.
          Czym sie przejmujesz? Twoja sprawa
          O tym co mono napisał nawetnie warto wspominać.
          Ciesz sie z Konfesjonału, a jak Ci sie nie spodoba, to go ominiesz.
          No, jasna sprwka.
          Luuuuzu dziewczyny i chłopaki. kogo to obchodzi.
          • .pepe. Re: KUFER REYMONTA 28.09.01, 14:16
            Gość portalu: arko napisał(a):

>
            > A w ogóle kogo to obchodzi. Trybuna czy Głos Robotniczy? Sprawa z Konfesjonałem
            > i tak jest już faktem.
            > Taka dyskusja nie ma sensu.

A właśnie, że ma sens. Władza nie może czuć się tak, jakby chciał tego mono,
            czyli jak prezydent Łukaszenko. Nawet, jeżeli pomnik jest już faktem, to można
            radnym dać "po łbie" i następnym razem będą bardziej wyczuleni na społeczny
            odbiór danych inwestycji. W przeciwnym wypadku w następnych wyborach zostaną
            wykopani na dobre.

> Luuuzu Panie i Panowie.
            > Cieszmy się, że cos sie dzieje w tym miescie.
            > A ty aqq wyluzuj, Chłopie.
            > Czym sie przejmujesz? Twoja sprawa
            > O tym co mono napisał nawetnie warto wspominać.
            > Ciesz sie z Konfesjonału, a jak Ci sie nie spodoba, to go ominiesz.
            > No, jasna sprwka.

Mnie pomysł się podoba i cieszę się z tego, że coś się dzieje, ale...

> Luuuuzu dziewczyny i chłopaki. kogo to obchodzi.

...jak komuś się nie podoba, to nie luzu, tylko głośno krzyczeć. Mamy władzę ludu.

pozdr.
      • .pepe. Re: KUFER REYMONTA 28.09.01, 14:11
        Gość portalu: mono napisał(a):

> Nie może być tak, że społeczeństwo sabotuje projekty akceptowane przez Władze M
        > iasta. Po to mamy swych
        > przedtawicieli w Radzie Miejskiej, by uznawać jej decyzje za słuszne. Skoro pow
        > stał projekt Konfesjonału i
        > podobno zyskuje poparcie, należy się cieszyć. Lepiej jak forsa sponsorów idzie
        > na nowe pomniki niż ma być
        > podawana urzędnikom miejskim pod stołem. Trzeba sobie jasno odpowiedzieć kto je
        > st za nowym pomysłem
        > Władz, a kto dokonuje kreciej roboty i sprzeciwia się demokratycznie wybranym r
        > eprezentantom społeczństwa
        > łódzkiego.

Aleś przywalił kolego. "Władza niech rządzi, a ludzie niech się zajmą swoimi
        sprawami". Co ty na Białorusi się wychowałeś? Władza jest od tego, żeby robiła to
        czego chcą ludzie, bo wydawane są nasze pieniądze. Jak sobie radny chce postawić
        krasnala na swojej działce, to nic mi do tego. Ale w momencie, kiedy robi coś po
        drugiej stronie siatki, to już jest sprawa nas wszystkich.
        • jasam Re: KUFER REYMONTA 28.09.01, 14:46
          popieram pepe i aqq
          Zbyt wiele rzeczy robione jest "w imieniu" i "dla dobra mieszkańców".
          Tylko dlaczego tyle chałasu na wątku o bezrobociu dzięki Zarządowi Miasta?
          ------------------------------
          Brakuje komunikacji społeczeństwo - samorząd. I to właśnie komunikacji w fazie
          uzgodnień, a nie zbierania ankiet jak zostało to ocenione.
          Stąd też wynikają problemy, czy konfesjonał jako "przdrożna rzeźba" jest czy
          nie jest laicki ?
          Nikt nie uświadamiał społeczeństwu, czy jest to kolejny, bez nawiązania do
          wiary, pomnik - przystanek, czy też ma on stanowić gloryfikację osoby duchownej.
          I to i to może mieć zwolenników. Tylko muszą się dowiedzieć O CO CHODZI.
          Jeśli Marcel robi kolejną ławeczkę - ok niech będzie konfesjonał (można
          spodziewać się znów dyskusji z artystami) mozna siadać lub omijać (patrz
          powyżej).
          Natomiast jeśli ma to być pomnik ku czci i w uznaniu zasług - to już inna bajka.
          Natomiast decyzje Władz (samorządowych) - nie stanowią ŻADNEGO wyznacznika
          współdziałania z mieszkańcami, wybierającymi ten samorząd. Niestety.

pozdr.
          • .pepe. Re: KUFER REYMONTA 28.09.01, 14:55
            ...a akurat w takich sprawach stworzenie komunikacji między "nimi" a "nami" nie
            jest trudne. Wystarczyłby plebiscyt ogłoszony na łamach którejś gazety (lub
            kilku). 2 pieczenie przy jednym ogniu: władza wie, czego chcą ludzie, ludzie
            wiedzą, że od nich coś zależy.
            pozdr.
            • jasam Re: KUFER REYMONTA 28.09.01, 15:12
              no widzisz - to może być proste ! brawo pepe.
              Ale oni chyba wchodząc do gabinetów myślenie zostawiają w szatni?
              pozdr.

przepraszm, że używam określenia "oni". Nie lubię tego, ale tak wyszło.
              • Gość: mono Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.01, 17:05
                Użyłem takiej a nie innej retoryki by włożyć kij w ognisko i wywołać całą tą dyskusję.

Nie jestesmy na Białej Rusi, a ja nie podzielam poglądów
                Pana Prezydenta Republiki Białoruskiej Alexandra Łukaszenki.
                Uważam jednak, że choć należy konsultować nowe projekty,
                to jednak konsultacja ta nie może przerodzić się w permanentną krytykę.

Zastanówcie się: (przykład skrajnie skrajny)
                Jak by wyglądała Ziemia, gdyby Faraon deliberowal nad sensem budowy piramid?

Pewno, że władza dzisiaj jest arogancka, ale dotychczasowe kufry powstały - o ile wiem - za prywatne
                pieniądze, a zatem to częsc społeczeńwtwa a nie władze wychodzą z inicjatywą.
                Z prywatnym mecenatem sztuki mielismy doczynienia w Polsce przez ostatnie 1000 lat!
                Lepiej jak nad sensem "nowych zabytków" zastanawiaja się artysci, krytycy sztuki i reperentaci
                wykrztałconych elit, niż przypadkowa tłuszcza.
                I jeżeli komus nie podoba się Forepian Rubinsteina, to własnie dlatego, że polityczni decydenci nie
                słuchali profesorów z ASP, tylko społeczeństwa (albo udawali, że słuchali).

I wiem, że znowu narażam sie krytykę, ale nadal podtrzymuję zdanie, że w samolocie kapitan powinien być
                jeden.
                I jeszcze jedno - opinia, którą tu wyraziłem nie byłaby odosobniona w krajach o trwałych tradycjach demokracji,
                np. w Wielkiej Brytanii. Inaczej jest w Polsce zniszczonej moralnie przez wojne i komunę, w której władza to "oni".
                • Gość: mono Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.01, 17:09
                  w mrowisko oczywiscie
                  przepraszam
                  • Gość: Adalbert Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.01, 17:51
                    Pokój z Wami!

Pojawiła się tu informacja, że pierwszym łódzkim biskupem był bp Józef Rozwadowski. Był pierwszym, ale
                    arcybiskupem.
                    Oto bowiem: 9 XII 1990
                    Jan Paweł II bulą Totus Tuus Poloniae Populus wyznacza nowy podział administracyjny Kościoła w
                    Polsce. Diecezja łódzka została ustanowiona archidiecezją podległą bezpośrednio Stolicy
                    Apostolskiej Ordynariusz łódzki został wyniesiony do godności arcybiskupa.

Pierwszym biskupen w Łodzi był bp Wincenty Tymieniecki (1871-1934)
                    Oto bowiem: 29 VI 1921
                    Konsekracja i ingres pierwszego biskupa - ks. Wincentego Tymienieckiego.

za: www.archidiecezja.lodz.pl/histo.html
    • Gość: kreska Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.01, 18:01
      Może w Konfesjonale ma być dwóch biskupów.
      Ciekawe pomysły mają ci Lodzermenschen.
    • Gość: kreska Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.01, 22:01
      Czy nowy monument ma być z brązu?
      Podobno kobiety wolą brąz.
      Co wy na to dziewczyny?
    • Gość: bucu Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.01, 23:47
      Ja tam popieram Konfesjonał, bo ma ładne aplikacje.
      • Gość: ryhooo Re: KUFER REYMONTA IP: *.pai.net.pl 01.10.01, 13:28
        ALE NIE ZAPOMINAJCIE O GLOWNEJ IDEI. TE WSZYSTKIE POMNIKI MAJA PRZYNOSIC
        SZCZESCIE. MIELISCIE SPRAWDZIC CZY KROCZE DZIALA.
        ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
        ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
        • Gość: kreska Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.01, 16:26
          Gość portalu: ryhooo napisał(a):

> ALE NIE ZAPOMINAJCIE O GLOWNEJ IDEI. TE WSZYSTKIE POMNIKI MAJA PRZYNOSIC
          > SZCZESCIE. MIELISCIE SPRAWDZIC CZY KROCZE DZIALA.

Zupełenie nie wiem, czemu "te wszytkie pomniki" powinny przynosić szcęscie.
          A może by tak zbudować pomnik przynoszący pecha?
          • .pepe. Re: KUFER REYMONTA 03.10.01, 16:30
            :))) a to świetny pomysł. Na przykład pomnik uwieczniający dziekanat na
            wydziale Ekonomiczno-socjologicznym.
            pozdr.
            • hubar Re: KUFER REYMONTA 03.10.01, 21:01
              A co miałby przedstawiać? pepe za komputerem zamyślonego co by tu napisać na
              forum?

pozdrowy
    • Gość: junk Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.01, 20:44
      Nie sądzę by Konfesjonał przynosił pecha.
      Jedyne co przyniesie, to wyrzuty sumienia.
      • Gość: HiczK Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.01, 17:01
        Zgadzam się z przedmówcą.
        Konfesjonał powinien skłaniac do kontemplacji naszych win, także wobec Naszego Miasta.
        Dotyczy to również włodzarzy miejskich.
        Powinni oni odmówcić publiczną spowiedź za swoje zaniechania w rozbudowie Łodzi.
        • kropka. Re: KUFER REYMONTA 05.10.01, 17:11
          w zwiazku z tym - mam już lokalizację konfesjonału: Piotrkowska 104.
          Popieram. Tylko dojście do konfesjonału musi być conajmniej z 4 stron, bo
          inaczej straszne kolejki będą.
          :))
          • Gość: kreska Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.01, 17:53
            kropka. napisał(a):

> w zwiazku z tym - mam już lokalizację konfesjonału: Piotrkowska 104.
            > Popieram. Tylko dojście do konfesjonału musi być conajmniej z 4 stron, bo
            > inaczej straszne kolejki będą.
            > :))

Niestety, chyba to się nie zisci. Lewicowa Rada Miejska będzie przeciwna projektowi Konfesjonału.
            Co najwyżej, w przypadku poczucia winy, radni udadzą się do Premiera by zlożyć na jego ręce samokrytykę.
            Ale, czy jakis polski polityk - poza byłym szefem MEN-u Handke - umie przyznać się do błędów?
            • Gość: Lafrel Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.01, 20:49

kropka. napisał(a):

> w zwiazku z tym - mam już lokalizację konfesjonału: Piotrkowska 104.
              > Popieram. Tylko dojście do konfesjonału musi być conajmniej z 4 stron, bo
              > inaczej straszne kolejki będą.

Nie podoba mi się ton tej wypowiedzi. Tak jakby tylko politycy odpowiadali za obecny kryzys.
              Konfesjonał ma służyć wszystkim łodzianom, także tym, którzy wyłudzają zasiłki i renty,
              nie kasują biletów w sieci MPK i kradną kable telefoniczne.
              Jestem zwolennkikiem neutralnego swiatopoglądowo konfesjonału o charakterze
              laickim.
              uszanowania dla Forumowiczów
              • Gość: kropka. Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.01, 22:34
                Gość portalu: Lafrel napisał(a):

> Nie podoba mi się ton tej wypowiedzi. Tak jakby tylko politycy odpowiadali za o
                > becny kryzys.

Och, przepraszam polityków. Chciałam, żeby mieli bliżej, bo przecież tacy
                zapracowani!

> Konfesjonał ma służyć wszystkim łodzianom, także tym, którzy wyłudzają zasiłki
                > i renty,
                > nie kasują biletów w sieci MPK i kradną kable telefoniczne.

Świeta racja, tylko taki ćwok kradnąc kabel, mysli sobie: "politycy tyle kradną,
                to mnie troche kabla nie wolno? A policja i tak nic mi nie zrobi, bo przekupiona"

> Jestem zwolennkikiem neutralnego swiatopoglądowo konfesjonału o charakterze
                > laickim.

Laicki konfesjonał! To nowość w historiografii! Ale można spróbować. Czemu nie?
                Moze posła Leppera poprosić, zeby neutralnie światopoglądowo wyjasnił co i jak?
                On taki przekonywujacy, ten Lepper!

• Gość: arg Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.01, 00:49
                  Nie wiedziałem, że Konfesjonał firmowany jest nazwiskiem szefa Samoobrony.
                  Dobrze, że znalazło się w Łodzi ugrupowanie gotowe rozliczyć łapówkarzy
                  i popleczników hipermaketów. Należy ich wyłapać, osądzić i skazać.
                  Konfesjonał jako symbol skruchy stanie się pięknym wkładem
                  społeczeńtwa Łodzi oraz zaanagażowanych elit politycznych
                  w finansową lustrację nowej nomenklatury, czerpiącej zyski
                  z prania brudnych pieniędzy, malwersacji i zabójstw na zamówienie.
                • Gość: Piotr C Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.01, 21:28
                  Gość portalu: kropka. napisał(a):

> Laicki konfesjonał! To nowość w historiografii! Ale można spróbować. Czemu nie?
                  > Moze posła Leppera poprosić, zeby neutralnie światopoglądowo wyjasnił co i jak?
                  > On taki przekonywujacy, ten Lepper!

Czemu szkalujesz Andrzeja Leppera?
                  czy tylko dlatego, że podjął się walczyć z przestępczocscia zorganizowaną?
                  i co ma do tego historiografia?
                  Rada Miejska ma prawo popierać świeckość Konfesjonału.
                  Galeria Słynnych Łodzian ograniczona jest przecież do
                  świeckich mieszkańców Łodzi!
                  • kropka. Re: KUFER REYMONTA 14.10.01, 02:52
                    Gość portalu: Piotr C napisał(a):

1. > Czemu szkalujesz Andrzeja Leppera?
                    2. > czy tylko dlatego, że podjął się walczyć z przestępczocscia zorganizowaną?
                    3. > i co ma do tego historiografia?
                    4. > Rada Miejska ma prawo popierać świeckość Konfesjonału.
                    5. > Galeria Słynnych Łodzian ograniczona jest przecież do
                    > świeckich mieszkańców Łodzi!

ad.1. Ja szkaluję Leppera? Napisałam przecież, że jest niesłychanie
                    przekonywujący! Wszystko potrafi uzasadnic: niespłacanie długów, fałszowanie
                    dokumentów, uniki przed wymiarem sprawiedliwości i robi to znakomicie! Najlepszy
                    dowód, że 10% głosujacych wyborców przekonał. To źle?
                    ad. 2. Wolałabym, żeby najpierw zwalczył przestepczość indywidualną w Samoobronie.
                    ad. 3. A to, że pojęcie "konfesjonał", jak i sam "mebel" - historycznie i
                    merytorycznie związany jest z kościołem. Więc okreslenie "laicki konfesjonał"
                    jest zaprzeczeniem funkcji i celu, podobnie jak "walka o pokój", "uczciwy
                    złodziej" itp. Jakos fachowo to sie nawet nazywa. (Jest jaki polonista na forum?)
                    A co to jest historiografia - przeczytaj w słowniku wyrazów obcych.
                    ad. 4. Ma prawo. Rada Miejska, jak wykazuje praktyka, ma wszelkie prawa.
                    ad. 5. Narazie. Ale czy musi? O ile wiem, mamy paru zasłuzonych dla miasta
                    duchownych. A może od 23 września juz nie?

A miało byc miło: o szczęściu i pocieraniu!
                    Pozdrawiam
                    • wint Re: KUFER REYMONTA 14.10.01, 12:56

Jak pokazuje historia filozofii, a także historia historiografii,
                      wiele bytów przeciwstawnych sobie posiada jakis
                      wspóny mianownik.
                      Jeżeli ktos interesuje się polityką zauważyć mógł
                      na przykład podobieńswo fizyczne między
                      laickm Andrzejem Lepperem i katolickim biskupem Chrapkiem.
                      Być może więć neutralny swiatopoglądowo Konfesjonał
                      zawierać będzie rzeźbę w typie unisex,
                      przedtsawiającą Leppera-Chrapka.
                      (Konefejonał LEP-KA nawiązywałby także do osoby arcybiskupa łodzkiego
                      Adama Lepy.)
                      W ten sposób rzeźba stałaby się uniwersalną syntezą
                      zarówno poczucia winy, sprawiedliwosci i wybaczenia,
                      jak i żerującej na nich idei rewolucyjnego linczu.

pozdrowionka
                      • kropka. Re: KUFER REYMONTA 14.10.01, 18:34
                        wint napisał(a):

> W ten sposób rzeźba stałaby się uniwersalną syntezą
                        > zarówno poczucia winy, sprawiedliwosci i wybaczenia,
                        > jak i żerującej na nich idei rewolucyjnego linczu.

:))) Ładne.
                        Pozdrawiam
    • Gość: Zawier Re: KUFER REYMONTA IP: *.skydive.pl 17.10.01, 20:14
      Ja tam popieram projekt Konfesjinału. Jest cool.
      • Gość: martla Re: KUFER REYMONTA IP: *.skydive.pl 17.10.01, 22:33
        GOWNO MNIE TO OBCHODZI!!!!
        To nie prawda ale moje komórki są już dzisiaj wypalone
        i nic się z nich nie da wykrzesać.
        I am sorry so MACZ!
    • Gość: Barca Re: KUFER REYMONTA IP: 80.67.99.* 18.10.01, 12:46
      A ja slyszalen, ze obsikanie go :-)
      Wystarczy zreszta zobaczyc jak zielenieje juz od moczu...
      • Gość: brudi Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.01, 02:48
        W naszym kochanym miescie istnieje
        FUNDACJA ULICY PIOTRKOWASKIEJ
        Planuje ona wiele
        Robi szum
        A potem nic
        No bo co z tymi
        KOSTAKAMI BRUUKOWYMI ŁODZIAN PRZEŁOMU 1000-leci?
        A co z KONFESJONAŁEM BISKUPA ROZWADOWSKIEGO?
        No co jest Panowie?
        Czekamy do wiosny?
        • Gość: Marcin Z Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.02, 16:28
          Brawo dla pani!!!!!!!!!! Takich łodziaków nam brakuje!
          • Gość: FUP Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.02, 16:34
            To nie Kropka, to wilki
            to ludzie wbijają nam szpilki!
            • kropka. Re: KUFER REYMONTA 19.01.02, 18:23
              Nie rozumiem. Mogę prosić o interpretację?
              Ja nie wbijam szpilek? Miły/a jesteś, FUP :)

A wracając do tematu: co z dalszymi pomnikami? Wie ktoś?
              Pozdrawiam
              • zamek Re: KUFER REYMONTA 21.01.02, 13:27
                kropka. napisał(a):

> A wracając do tematu: co z dalszymi pomnikami? Wie ktoś?
                Przykładowo ja coś wiem. W dalszych planach jest postawie..., pardon, posadzenie
                Trójcy Przekapitalistycznej (Scheibler - Grohman - Poznański) przy owalnym stole,
                który ma być usytuowany przed "Magdą". Jaki komitet kolejkowy mają reprezentować -
                dotąd nie wiadomo. Ale będzie można się przysiąść. Ponadto Marcel napomknął, że
                przy okazji tego może coś zrobi w sprawie budki dla policjanta - wszakże to to
                samo miejsce.
                > Pozdrawiam
                Wzajemnie :)
                • geograf Re: KUFER REYMONTA 21.01.02, 17:04
                  aaale fajne:)) takiego czegoś to bym nie wymyślił... :))
                  ciekawe kiedy pojawia się pierwsze plany w gazetach??
                • jasam Re: KUFER REYMONTA - miał byc większy 21.01.02, 19:25
                  zamek napisał(a):

> posadzenie Trójcy Przekapitalistycznej (Scheibler - Grohman - Poznański) przy
                  owalnym stole, który ma być usytuowany przed "Magdą".

Chyba nigdy razem nie siedzieli przy wspólnym stole - ale co tam.
                  Obawiam się, że nastepnym dziełem będą prządki wychodzące z fabryk tych
                  fabrykantów i wówczas zatarasują Piotrkowską. Chyba że np. wokół placu Wolności
                  będą spacerować.
                  Apetyt na wielkość "ławeczek" rośnie.
                  pozdr.
    • Gość: Życzliwy Re: KUFER REYMONTA IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.01.02, 18:51
      Szkoda, że Łodzianie nie doceniają wielkiej,
      bezinteresownej, pracy Fundacji Ulicy Piotrkowskiej
      oraz Wielkiego Łodzianina Pana Marcela Schytelhelma.
      No, ale tak to już jest.
      Łatwiej bruździć, niż wesprzeć inicjatywy
      upamiętnienia Łodzi Czterech Narodów.

• jasam ????????????????????? 22.01.02, 18:59
        • Gość: Życzliwy Re: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.02, 18:56
          • kropka. Re: do małoŻyczliwego 25.01.02, 19:41
            otwórz sobie cały wątek i przeczytaj. Poczytaj też inne wątki naszego forum.
            Może wtedy zmienisz nick na bardziejŻyczliwy?
            Pozdrawiam
            • Gość: Życzliwy Re: do małoŻyczliwego IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.02, 13:42
              Przeczytałem i nic.
              Wszycy krytykuja wszystko.
              A przezecież, na własne oczy widziałem
              fragment przyszłego Pomnika Łodzian
              Przełomu Tysiąclecia.
              A Konfesjonał, nowa propozycja FUP ...
              Jednak Łódź,
              miasto Czterech Narodów i Dwóch Dialektów
              oraz Łowców Skór
              staje się coraz bardziej znane.
              • Gość: Hubar WSHEEE IP: *.dip.t-dialin.net 24.09.02, 23:35
                Podoba mi sie laweczka Rubinsteina. Chcialbym aby Sojusz Lewicy Demokratycznej
                nie blokowal wiecej inijatyw spoleczych, takich jak Pomnik Lodzian Przelomu
                Tysiaclecia, renowacja Dworca Lodz Widzew, dofinasowanie lodzkiego oddzialu
                Polskiej Akcji Humanitarnej, wznowienie Programu "Prezerwatywa w kazdej
                szykole", budowy Konfesjonalu Bp. Rozwadowskiego czy szybkiej kolei do
                Warszawy.

poydrowz dla WSHE
                • Gość: karoolek Re: WSHEEE IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.02, 00:05
                  > Podoba mi sie laweczka Rubinsteina. Chcialbym aby Sojusz Lewicy
                  Demokratycznej
                  > nie blokowal wiecej inijatyw spoleczych, takich jak Pomnik Lodzian Przelomu
                  > Tysiaclecia, renowacja Dworca Lodz Widzew, dofinasowanie lodzkiego oddzialu
                  > Polskiej Akcji Humanitarnej, wznowienie Programu "Prezerwatywa w kazdej
                  > szykole", budowy Konfesjonalu Bp. Rozwadowskiego czy szybkiej kolei do
                  > Warszawy.
                  Zgadzam się w pełni z przedmówcą...
                  ale chciałam dodać że chybna było nawet dziś w gazetach że podróż do warszawy
                  wydłuży się o 11 minut...
                  Wiem to niewiele. Ale skora minimalny czas na tej trasie to 1godzina 33 minuty,
                  a średnio zajmuje 1.45, to po wyborach....będzie 2.00 godziny..
                  a pewni panowie ze sfer żądzących powiedzą..."Patrzcie ino jak wam załatwiliśmy
                  i ułatwiliśmy..."
                  Tym samym pozdrawiam wszystkich tych którzą chąc lub nie chąc jeżdża często do
                  warszawy
                • geograf Re: WSHEEE 25.09.02, 06:58
                  Ej, KTOSIU z Niemiec, ale żeś sobie upodobał...
                  na czacie to pewnie byłeś Ty??
                  HuBar- masz "adoratora"...szkoda, że pieprzy głupoty i robi Ci wyjątkową antyreklmę...

pozdrowienia dla właściwiego Hubara...
                  • Gość: Hubarek Re: WSHEEE IP: *.dip.t-dialin.net 25.09.02, 23:14
                    Geograf, Chlopie wymykaj!
                    Mapy rysuj, a nie mi tu moralizuj.
                    No jazda...
                    A poza tym: Co Georaf na to ze uzywasz jego nicka.
                    Skoro ja moge byc Hubarkiem ty zostan Geodeta.
                    pozdr dla WSHEEEEEEE
                    • zamek Re: WSHEEE 27.09.02, 13:36
                      słuchaj misiu, podszywanie się pod cudzego nicka to jedno
                      z większych świństw w sieciowych obyczajach. Won mi z
                      forum w tej chwili!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    • geograf Re: WSHEEE 27.09.02, 16:24
                      zauważ, że nie ma na Forum kogoś takiego jak Georaf,
                      poza tym- ten nick jest zarezerwowany dla mnie od 24.02.2001.

Zielono??
    • Gość: Hubarek Re: KUFER REYMONTA IP: *.dip.t-dialin.net 26.09.02, 22:59
      U nas w Niemczech duzo mowi sie o Festiwalu Czterech Kultur. Czy wiecie, ze w
      latach 1850-1918 öiczba Rosjan Lodzkich wahala sie w granicach od 3 do 7 %
      ogolu ludosci. O jakich czterech kulturach tu mowimy. Rownie dobrze mozna by
      zrobic Festiwal Pieciu Kultur, bowiem w tym samym okresie w Lodzi mieszakalo
      okolo 4 % Romow.

pozdr. dla Kropki, ktora opacznie mnie zrozmiala watku o Paradzie
      ALe kobitki tak maja
      • Gość: Rubek Re: KUFER REYMONTA IP: *.ub.fu-berlin.de 27.09.02, 12:34
        Zgadzam sie z Toba. Tez mieszkam w Niemczech i wiem co to
        poprawnosc polityczna. Ongis w Lodzi byla firma
        wodociagawa niejakiego Lindleya, czy moze Lodz jest jest
        wiec miastem kultury anglosaskiej.
        podrwoiania
        • geograf Re: KUFER REYMONTA 27.09.02, 16:26
          a teraz sięgnijmy do nistorii, zamknijmy oczy i pomyślmy.
          Łódź, rok 1890. Niemcy i Żydzi to duzi fabrykanci, Żydzi dodatkowo trudnią się handlem i usługami, Polacy trudnią się głównie robotami w fabrykach, a Rosjanie...

no własnie- pytanie do BARDZO DOBRZE POINFORMOWANYCH Panów z Niemiec- co takiego robili w Łodzi Rosjanie np. w 1890 r. Gdy nie było Państwa Polskiego??

czekam z zapartym tchem na odpowiedź.
          • Gość: flip ideja chwytliwa IP: *.p.lodz.pl 28.09.02, 15:35
            Ideja laweczki z Figura okazala sie chwytliwa. Podobno w miescie Gdansku
            (okazuje sie, ze toto istnieje, a mysmy mysleli, ze rozebrali po wojnie na
            Warszawe) chcieli posadzic na laweczce niejakiego Grassa (albo jegoz Postac
            Wymyslona - Oskara). Ow Grass im powiedzial, ze lepiej by naprawili kamienice,
            w ktorej sie urodzil. Jak sie to skonczy - na razie nie wiadomo.

Barcelona - Lodz - Gdansk. A moze Lodz - Barcelona - Gdansk (jak to bylo,
            Mistrzu Pomnikow-Laweczek?)? Ciekawosc.
          • Gość: Hubarek Re: KUFER REYMONTA IP: 213.251.136.* 03.10.02, 19:48
            geograf napisał:

> a teraz sięgnijmy do nistorii, zamknijmy oczy i pomyślmy.
            > Łódź, rok 1890. Niemcy i Żydzi to duzi fabrykanci, Żydzi dodatkowo trudnią
            się
            > handlem i usługami, Polacy trudnią się głównie robotami w fabrykach, a
            Rosjanie
            > ...
            >
            > no własnie- pytanie do BARDZO DOBRZE POINFORMOWANYCH Panów z Niemiec- co
            takieg
            > o robili w Łodzi Rosjanie np. w 1890 r. Gdy nie było Państwa Polskiego??
            >
            > czekam z zapartym tchem na odpowiedź.
            >
            >
            >
            • wint Re: KUFER REYMONTA 06.10.02, 11:53

Jak zwykle kiepskiej jakości poprawność polityczna w
              wykoniu władz Łodzi okazują się silniejsze od mediów,
              które nie potrafią protestować przeciwko fałszowaniu
              historii. Także Gazeta nic w tym kierunku nie zrobiła,
              poza puszczeniem rok temu artykuliku jednego z historyków
              UŁ (zdaje się, że prof. M. Budziarka) o Rosjanach,
              których w Łodzi na dobrą sprawę nie było.

pozdrowionka
    • hubar Do przeniesienia na podForum no txt 04.12.02, 17:38

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka