Dodaj do ulubionych

Kanar wieczorową porą

IP: *.toya.net.pl 23.05.05, 07:33
Kanar wieczorową porą

Poniedziałek, 23 maja 2005r.

W nocy z soboty na niedzielę przyglądaliśmy się kontrolowaniu biletów w
tramwajach i autobusach.

Plac Dąbrowskiego, godz. 22.15, autobus 158. Mężczyzna siedzący w pobliżu
tylnego wejścia spokojnie przyznaje, że nie ma biletu. Podaje dowód, ale na
prośbę, by wysiadł na przystanku, zaczyna ostro protestować. - Nie będę
wysiadał i czekał godzinę na następny autobus - mówi.

Kierowca zatrzymuje autobus. Mężczyzna wysiada i cierpliwie czeka na
wypisanie mandatu. Podjeżdża autobus 70A. Tym razem młoda dziewczyna jedzie
na gapę. Dojeżdżamy do wiaduktu na ul. Kopcińskiego. O godz. 22.31
przesiadamy się w tramwaj linii 3. Student i dwie młode dziewczyny jadą na
gapę. Student płaci mandat na miejscu. Dziewczyna twierdzi, że nie ma ani
biletu, ani dokumentów, więc kontrolerzy wzywają policję, by potwierdziła jej
dane. Przez pół godziny radiowóz nie przyjeżdża. Szef ekipy kontrolerskiej
telefonuje raz jeszcze i okazuje się, że... nawet nie wyjechał. Kontrolerzy
puszczają dziewczynę.

Powrót do centrum. Około godziny 23.20 w autobusie 151 jest wielu pasażerów.
Bez biletu jadą cztery osoby.

- Teraz kontrolujecie, kiedy nikt nie jeździ? - protestuje kobieta w zielonym
płaszczu. - Łapcie w południe, nie po nocy.

Na najbliższym przystanku wysiada grupa młodych ludzi z okrzykiem: uwaga,
kanary! W tramwaju 11A, gdzie są zamontowane automaty biletowe, kontrolerzy
wypisują dwa mandaty.

- Mam przecież bilet, ale nie skasowałam - tłumaczy młoda brunetka. - Rzadko
jeżdżę, więc nie wiem, jak się zachować.

Godzina 23.40, przesiadamy się do drugiego wagonu. Jest tylko jeden chłopak
bez biletu. Przed północą znów wsiadamy do 11A. Podchmielony mężczyzna
próbuje przekonać kontrolerów, żeby mu dali spokój. Uspokajany przez żonę,
wyjmuje dokumenty.

- To była bardzo spokojna noc - mówią kontrolerzy.

Mandat za jazdę bez biletu kosztuje 110 złotych. Zapłacony u kontrolera lub w
ciągu siedmiu dni od wystawienia - 77 złotych.

(mp.) - Dziennik Łódzki
Obserwuj wątek
    • Gość: wieloryb Re: Kanar wieczorową porą IP: *.toya.net.pl 23.05.05, 07:37
      W tramwaju 11A, gdzie są zamontowane automaty biletowe, kontrolerzy
      wypisują dwa mandaty.

Oczywiście zapomnieli dodać, że poza odcinkiem Mały Skręt-Wiejska (Pabianice)
      automaty są wyłączone.

"Korekta tego nie wyłapała?"
      • Gość: STUDI Re: Kanar wieczorową porą IP: *.prokom.pl 23.05.05, 10:50
        Nie zawsze są wyłączone na terenie Łodzi.
        • geograf Re: Kanar wieczorową porą 23.05.05, 11:15
          Wielorybowi raczej chodziło o to,że w Łodzi są one nieużyteczne, przedz co niepotrzebnie wspomniano o nich w artykule.
          Co do oceny wypowiedzi ludzi: dno i wodorosty.
    • teufel Re: Kanar wieczorową porą 23.05.05, 08:11
      >Dziewczyna twierdzi, że nie ma ani
      >biletu, ani dokumentów, więc kontrolerzy wzywają policję, by potwierdziła jej
      >dane. Przez pół godziny radiowóz nie przyjeżdża. Szef ekipy kontrolerskiej
      >telefonuje raz jeszcze i okazuje się, że... nawet nie wyjechał. Kontrolerzy
      >puszczają dziewczynę.

To może Policja powinna zapłacić:>??
    • Gość: J.S. Re: Kanar wieczorową porą IP: *.uni.lodz.pl 23.05.05, 09:19
      > - Teraz kontrolujecie, kiedy NIKT nie jeździ? - protestuje kobieta w zielonym
      płaszczu. - Łapcie w południe, nie po nocy.

buhehehehe "Jest pani dla mnie NIKIM"

> - Mam przecież bilet, ale nie skasowałam - tłumaczy młoda brunetka. - Rzadko
      jeżdżę, więc nie wiem, jak się zachować.

to tyle w kwestii stereotypowania blondynek
      • w.o.d.z.i.r.e.j Re: Kanar wieczorową porą 23.05.05, 10:15
        Według mnie w każdym pojeździe komunikacji miejskiej powinien znaleźć się
        automat biletowy działający na zasadzie czytnika karty magnetycznej.
        Kupujemy w kiosku RUCH'u kartę MPK z 20, 50 lub 100 kredytami za odpowiednią cenę.
        Następnie wsiadając do pojazdu MPK "podbijamy" kartę w urządzeniu które pobiera
        odpowiednią ilość kredytów w zależności od czasu przejazdu oraz tego czy ma to
        być przejazd normalny, czy ulgowy.
        Urządzenie drukuje niewielki rachuneczek na którym znajduje się godzina i data
        transakcji z wykorzystaniem karty magnetycznej, ilość pobranych kredytów, oraz
        cena i rodzaj biletu (normalny/ulgowy).
        Coś w stylu tej karty miejskiej jaka może kiedyś zostanie w Łodzi wdrożona.
        Niewielka karta z Chip'em, elektronicznym jaką można doładowywać wysyłając SMS'a
        o odpowiedniej treści pod odpowiedni numer...

Sprawnie i wygodnie.

800 tysięczne miasto i nieraz nie można kupić w niedzielę biletu MPK bo
        wszystkie kioski pozamykane na cztery spusty...
        • ukalo Re: Kanar wieczorową porą 23.05.05, 10:24
          > Kupujemy w kiosku RUCH'u kartę MPK z 20, 50 lub 100 kredytami za odpowiednią ce
          > nę.

Umarłem. Czym to wg Ciebie będzie się różniło od kupna 20, 50 lub 100 biletów za
          odpowiednią cenę?
          • w.o.d.z.i.r.e.j Re: Kanar wieczorową porą 23.05.05, 10:34
            > Umarłem. Czym to wg Ciebie będzie się różniło od kupna 20, 50 lub 100 biletów z
            > a
            > odpowiednią cenę?

Większa wygoda.
            Raz kupujesz taką kartę a potem tylko ją doładowujesz wysyłając SMS'a o
            odpowiedniej treści.
            Poza tym taką kartą można by było regulować opłaty za miejsca parkingowe,
            tudzież pobyt w placówkach użyteczności publicznej - kina, teatry, ZOO, ogród
            botaniczny, itp...

Jedna karta, a tyle możliwości...
            • ukalo Re: Kanar wieczorową porą 23.05.05, 10:47
              w.o.d.z.i.r.e.j napisał:

> Większa wygoda.

Rzecz gustu...

> Raz kupujesz taką kartę a potem tylko ją doładowujesz wysyłając SMS'a o
              > odpowiedniej treści.

A w kiosku kupimy zdrapkę na SMSy ;-)

> Poza tym taką kartą można by było regulować opłaty za miejsca parkingowe,
              > tudzież pobyt w placówkach użyteczności publicznej - kina, teatry, ZOO, ogród
              > botaniczny, itp...

Możnaby...

> Jedna karta, a tyle możliwości...

Tak, tyle że już o tym dyskutowaliśmy tu nie raz. Naprawdę uważasz, że ze
              wszystkich problemów nurtujących łódzki transport publiczny ten jest
              najistotniejszy?
              • w.o.d.z.i.r.e.j Re: Kanar wieczorową porą 23.05.05, 11:07
                > Tak, tyle że już o tym dyskutowaliśmy tu nie raz. Naprawdę uważasz, że ze
                > wszystkich problemów nurtujących łódzki transport publiczny ten jest
                > najistotniejszy?

Nie nie uważam tak.
                To nie jest najistotniejszy problem z jakim boryka się łódzki transport zbiorowy.
                Choć z pewnością dzięki takiemu przedsięwzięciu mógłbyś uiszczać opłatę za wiele
                usług (przejazd autobusem, tramwajem, postój auta, pobyt w kinie), za pomocą
                jednej karty.

Najistotniejszym problemem z jakim boryka się łódzki transport zbiorowy,
                jest katastrofalny stan torowisk tramwajowych oraz w większości zły stan taboru
                tramwajowego i autobusowego.
                Cieszę się jednak, że coś się ruszyło w tym temacie.
                Trwa proces zbulwiania 805-ek, rozpoczął się remont torowiska na Śmigłego Rydza,
                planuje się zakup 19 "krótkich" niskopodłogowców, a w przyszłości być może 100
                autobusów na gaz. Może to dobry znak? Może nareszcie coś się zmieni?

Ciekaw tylko jestem kiedy w końcu wyremontują skrzyżowanie ul. Narutowicza z ul.
                Tramwajową i kiedy zostaną tam położone nowe tory tramwajowe.
                Teraz tam jest tragedia. Tramwaj skręcający w Tramwajową musi sunąć z prędkością
                0,5 km/h ( i tak szybko ).
                Dzisiaj (23-05) na tym skrzyżowaniu wykoleił się Cityrunner i wcale mnie to nie
                dziwi.
                • geograf Re: Kanar wieczorową porą 23.05.05, 11:20
                  Ekhm.
                  Akurat nie cieszyłbym się tak ze zbulwiania,ponieważ poza "ładnym" opakowaniem (do tego kosztownym!) taka modernizacja niewiele wnosi...Nawet elektryki przy tym nie wymieniają, więc na co to?

Co do idei karty miejskiej (bo do tego zdążasz, Wodzireju)- pomysł dobry i niech będzie,ale wpierw uporajmy się z palącymi problemami naszej KM, poprawmy dostępność biletów w Łodzi (co nie będzie aż tak kosztowne),a następnie zafundujmy sobie bardzo drogą błyskotkę w postaci karty magnetycznej.
                  • w.o.d.z.i.r.e.j Re: Kanar wieczorową porą 23.05.05, 11:29
                    Co do tej błyskotki:
                    Fajna rzecz i przydała by się bardzo, ale w myśl starego przysłowia: "co nagle,
                    to po diable".

Może coś przegapiłem ale nie wiedziałem, że nie wymieniają elektryki w
                    zbulwianych składach.
                    Toż to skandal!
                    A ja naiwny łudziłem się, że pod podłogą znajdują się nowe silniki elektryczne a
                    zewsząd otaczają mnie nowiutkie podzespoły eletryczne i elektroniczne.
                    Modernizacja a'la Wąsowicz&Kropiwnicki :-/
                    • ukalo Re: Kanar wieczorową porą 23.05.05, 12:00
                      Hm. Niech ktoś bardziej kompetentny jeszcze potwierdzi, ale wydaje mi się, że
                      wymieniają, problem, że na taki sam typ jak oryginalnie - czyli nie modernizują.
                      Cały tramwaj jest jednak praktycznie nowy (regenerowany?)
        • brokatowy Re: Kanar wieczorową porą 29.05.05, 21:41
          gdy kilkanascie, kilkadziesiat autobusow dziennie nie wyjezdza z zajezdni badz
          ma awarie, to skad wziasc pieniadze na takie cudo? skoro tych pieniedzy nie ma
          na naprawe autobusow?

w.o.d.z.i.r.e.j napisał:

> Według mnie w każdym pojeździe komunikacji miejskiej powinien znaleźć się
          > automat biletowy działający na zasadzie czytnika karty magnetycznej.
          > Kupujemy w kiosku RUCH'u kartę MPK z 20, 50 lub 100 kredytami za odpowiednią
          ce
          > nę.
          > Następnie wsiadając do pojazdu MPK "podbijamy" kartę w urządzeniu które
          pobiera
          > odpowiednią ilość kredytów w zależności od czasu przejazdu oraz tego czy ma to
          > być przejazd normalny, czy ulgowy.
          > Urządzenie drukuje niewielki rachuneczek na którym znajduje się godzina i data
          > transakcji z wykorzystaniem karty magnetycznej, ilość pobranych kredytów, oraz
          > cena i rodzaj biletu (normalny/ulgowy).
          > Coś w stylu tej karty miejskiej jaka może kiedyś zostanie w Łodzi wdrożona.
          > Niewielka karta z Chip'em, elektronicznym jaką można doładowywać wysyłając
          SMS'
          > a
          > o odpowiedniej treści pod odpowiedni numer...
          >
          > Sprawnie i wygodnie.
          >
          > 800 tysięczne miasto i nieraz nie można kupić w niedzielę biletu MPK bo
          > wszystkie kioski pozamykane na cztery spusty...
          >
    • Gość: bis Re: Kanar wieczorową porą IP: *.retsat1.com.pl 23.05.05, 12:04
      > Plac Dąbrowskiego, godz. 22.15, autobus 158. Mężczyzna siedzący w pobliżu
      > tylnego wejścia spokojnie przyznaje, że nie ma biletu. Podaje dowód, ale na
      > prośbę, by wysiadł na przystanku, zaczyna ostro protestować. - Nie będę
      > wysiadał i czekał godzinę na następny autobus - mówi.
      >
      > Kierowca zatrzymuje autobus. Mężczyzna wysiada i cierpliwie czeka na
      > wypisanie mandatu.

"Kontroler obowiązany jest wysiąść z pasażerem na wskazanym przez niego przystanku (jeśli to nie zagraża jego życiu lub zdrowiu), po uprzednim otrzymaniu dokumentu stwierdzającego tożsamość pasażera."

Ja rozumiem to tak, ze to kontroler powinien wysiasc na przystanku wskazanym przez pasazera. Jesli zle to interpretuje to mnie poprawcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka