Dodaj do ulubionych

POŁĄCZMY SIŁY, przestańmy ino gadać i marudzić !

01.06.05, 16:07
Zapewne wina za stan miasta, to wina w 80 % naszych władz, tych co były, tych
co są i .. pewnie tych co będą. Na marginesie - mamy władze na jakie
zasługujemy, bo przecież to My ich wybieramy ?!
Ale nie chcę tu uczyć, czy wykładać demokracji ;-)

Mam pytanie dość poważne, czy jesteście gotowi zrobić coś dla Sieradza za free.
Poświęcić swój czas, poświęcić swoje umiejętności ... żeby zrobić coś, co
wymagałoby czasu i poświęcenia ? Ale też docelowo dawało satysfakcję i być
może piękną kartę w Waszym życiu, a może i historii Sieradza ? Czy są tacy
sieradzanie ?

Jeśli uważasz, że chcesz, że możesz ..

Odpisz na ten post i napisz co umiesz, w czym mógłbyś pomóc itp.
Jeśli będzie nas, daj Boże, kilka - a jeszcze lepiej kilkanaście osób, to
zorganizuję spotkanie, na którym moglibyśmy porozmawiać i być może uczynić
wspólnymi siłami coś godnego naszago miasta i naszych możliwości, bez
oglądania się na władze. Jest wiele możliwości, jest wiele sposobów, jest
wiele szans, ale czy nas jest wielu ?

Nadeszła Twoja Chwila Prawdy - udowodnij, że nie tylko słowa ale i czyny
świadczą o człowieku ;-)

PS - docelowo, można przypuszczać, że za pracę u podstaw (za free) można by
liczyć na realne pieniążki, nie chcę czarować i obiecywać złotych gór, ale ... ;-)

-----------------------------------
ten tekst jest z innego postu, ewentualnie zobacz:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=24491681&a=24572439
Aktualnie jest nas dwie sztuki - ja i wspaniała ebusia_fam_fatal.
Czy poza ebusią są tu jacyś inni odważni mężczyźni ;-) i sieradzania z krwi i
kości - czy to raczej miejsce dla kołtunów i loczków ? ;-)
Obserwuj wątek
    • ebusia_fam_fatal Re: POŁĄCZMY SIŁY, przestańmy ino gadać i marudzi 01.06.05, 16:30

> Aktualnie jest nas dwie sztuki - ja i wspaniała ebusia_fam_fatal.
      > Czy poza ebusią są tu jacyś inni odważni mężczyźni ;-)

wspaniale to ujales :) :D:D:D:D:D
      • sieradzak już 4 i pół sztuki ;-) ??? b/t n/t 01.06.05, 23:35
        ebusia_fam_fatal napisała:

>
        > > Aktualnie jest nas dwie sztuki - ja i wspaniała ebusia_fam_fatal.
        > > Czy poza ebusią są tu jacyś inni odważni mężczyźni ;-)
        >
        > wspaniale to ujales :) :D:D:D:D:D
        >
        • ebusia_fam_fatal Re: już 4 i pół sztuki ;-) ??? b/t n/t 01.06.05, 23:37
          a to pol to skad sie wzielo?? :)
          • sieradzak Re: już 4 i pół sztuki (anilek?) 01.06.05, 23:42

> a to pol to skad sie wzielo?? :)

Bo nie wie, co z anilek_swiety - sprawa w "pierwotnym wątku" ;-)
            Się trochę motają te wątki, jak to wątki ;-)

• Re: a nazwiemy sie jakos? :) - anilek_swiety 01.06.2005 23:04
            • anilek, a co poza tym ? ;-) - sieradzak 01.06.2005 23:33
            • ebusia_fam_fatal Re: już 4 i pół sztuki (anilek?) 01.06.05, 23:51
              ok, ale teraz zabierzmy sie za konkrety a nie przeliczanie chetnych :)
              a chetnymi sa: sieradzak; wspaniala ebusia ;) ; szaramysza:) ; kolega reksio;
              aniolek sniety :D ; polowicznie sbi, cale forum jak mysle i moj tata :D

no. a konkrety? za tydzien :p zgodnie z umowa:]
              • sieradzak ! Rany Koguta ;-) to by było ze 100 osób ;-) 02.06.05, 00:02

> ok, ale teraz zabierzmy sie za konkrety a nie przeliczanie chetnych :)
                > a chetnymi sa: sieradzak; wspaniala ebusia ;) ; szaramysza:) ; kolega reksio;
                > aniolek sniety :D ; polowicznie sbi, cale forum jak mysle i moj tata :D
                >
                > no. a konkrety? za tydzien :p zgodnie z umowa:]

Kochanieńka - skądeś ty ich wszystkich zliczyła ;-)
                I bodaj SBI napisał, że to ja jestem niecierpliwy ;-)

Tak jak pisałe, a słowa dotrzymuję ;-)
                Sprawa będzie aktualna, jak uda się zorganizować grupę chętnych osób, które w
                sposób dość pewny zadeklarują swój udział.

Jak będzie ekipa - to roześlę do wszystkich maile, bo trzeba będzie określić
                jakiś termin (data, godzina) i przygotować miejsce spotkania oraz jakieś wstępne
                materiały do przemyślenia. Nie chciałbym, żeby I Walny Zjazd Bractwa okazał się
                niewypałem ;-)

Po tygodniu zobaczymy jak z chęciami ludzi ;-) Wtedy umówimy się na spotkanko,
                co będzie troszkę ciężkie - bo różnie ludzie mają czas, a ewentualne miejsce
                spotkania, też ma swój terminarz ;-) ALE NIE MA RZECZY NIEMOŻLIWYCH ;-)

• ebusia_fam_fatal Re: ! Rany Koguta ;-) to by było ze 100 osób ;-) 02.06.05, 00:08
                  :) ja poprosze maila na ebusia@tlen.pl bo na gazecie nie sprawdzam za czesto
                  poczty
                  • sieradzak OK, mam Cię ;-) 02.06.05, 00:13
                    Zrobiłem odzielną książkę adresową na kontakty w sprawie Bractwa ;-) i już w
                    niej jesteś ;-) Masz u mnie Piwko takie jak lubisz czyli Heinekena ;-)
    • sbi Re: POŁĄCZMY SIŁY, przestańmy ino gadać i marudzi 01.06.05, 18:50
      Ale jesteś niecierpliwy :))

Ja chętnie pomogę, ale moim największym problemem jest brak wolnego czasu. Dlatego pisz jak będziesz miał coś konkretnego do zrobienia.
      • sieradzak Re: POŁĄCZMY SIŁY, przestańmy ino gadać i marudzi 01.06.05, 20:50
        sbi napisał:

> Ale jesteś niecierpliwy :))
        >
        > Ja chętnie pomogę, ale moim największym problemem jest brak wolnego czasu. Dlat
        > ego pisz jak będziesz miał coś konkretnego do zrobienia.

Może to nie kwestia cierpliwości a ... mobilizacji ? ;-)
        Chodzi mi to już chyba od kilku lat po łbie ;-)

Co do czasu, to też nie mam go za dużo ;-) ale jeśli będzie kilka (lub
        kilkanaście) osób i każda ... da kilka chwil - to się już zrobi kawałek czasu ;-)

Co do konkretów, to po prostu trza się skrzyknąć, pogadać, zorganizować i ...
        robić coś fajnego ;-) ???
    • ebusia_fam_fatal Re: POŁĄCZMY SIŁY, przestańmy ino gadać i marudzi 01.06.05, 21:35
      dobra. mamy jeszcze jednego kolege :) ale hm. nie wiem czemu on sie tu jeszczen
      ei wpisal .. w kazdym razie czeka na "instrukcje" :)

BRACTWO sie powieksza:)
      • sieradzak Re: POŁĄCZMY SIŁY, przestańmy ino gadać i marudzi 01.06.05, 22:05

> dobra. mamy jeszcze jednego kolege :) ale hm. nie wiem czemu on sie tu jeszczen
        >
        > ei wpisal .. w kazdym razie czeka na "instrukcje" :)
        >
        > BRACTWO sie powieksza:)

Ano jak dobrze zliczam, to już są wstępnie 4 osoby ? ;-)
    • zgryzlak Popieram - tylko daj konkret.... 02.06.05, 08:52
      Z zasady jestem przeciwnikiem gadania, wolę coś robić. Jak będziesz miał
      konkretną robote do wykonania - to ja się na to piszę. Co do spotkania, to
      podobnie jak sbi nie mam za dużo czasu i prawdopodobnie byłbym nieobecny...
      • sieradzak Re: Popieram - tylko daj konkret.... 02.06.05, 10:45
        zgryzlak napisała:

> Z zasady jestem przeciwnikiem gadania, wolę coś robić. Jak będziesz miał
        > konkretną robote do wykonania - to ja się na to piszę. Co do spotkania, to
        > podobnie jak sbi nie mam za dużo czasu i prawdopodobnie byłbym nieobecny...

;-) Super ;-) Jednak mam nadzieję, że uda nam się jakoś spotkać. Spróbuję tak
        ustawić spotkanie, żeby mozna było sobie to i owo zaplanować. Myślę, że
        spotkanie w realu jest dość istotne bo daje wiele możliwości poznania się,
        określenie swojego zaangażowania, wymianę zdań i pomysłów. Kontakt on-line jest
        dość wygodny, ale jednak ma swoje wady.
        Tak więc mam nadzieję, że uda nam się spotkanie na szczycie ;-)

Najprawdopodobniej byłoby w sobotę koło południa. Więc w dniu wolnym i spokojnej
        godzinie ? ;-)

Oczywiście ewentualna nieobecność nikogo nie dyskredytuje, ale jak każdy tak
        podejdzie do zagadnienia - to sprawa spali na panewce ? ;-(
        • ebusia_fam_fatal Re: Popieram - tylko daj konkret.... 02.06.05, 10:59
          ja sie stawie :) na pewno.. tylko mi trzeba bedzie termin napisac najpoxniej do
          jutra do 16.30bo potem smigam do domku i nie mam jak przeczytac:/ chyba ze mi
          ktos eska napisze:D
          • paenka Re: Popieram - tylko daj konkret.... 02.06.05, 11:07
            to sie dopisuje:)
            tylko zeby to wypalilo a nie tak jak nasz spotkania forum 4 osobowe;/
        • zgryzlak Re: Popieram - tylko daj konkret.... 03.06.05, 14:11
          > Najprawdopodobniej byłoby w sobotę koło południa. Więc w dniu wolnym

Właśnie w tym leży problem - dla mnie sobota i niekiedy niedziela to są dni
          pracujące. Dlatego kontakt jest utrudniony. Z drugiej strony (przyznaję to z
          niejakim strachem) obawiam się straty czasu związanego ze spotkaniem towarzyskim
          typu: piwo, lody i gadka o siedzeniu Maryni i interesie Franka. Stąd moja prośba
          o konkrety.
      • sieradzak Wstępny Termin 02.06.05, 12:21
        Ok - widzę, że zaczyna się krystalizować wstępna grupa osób zainteresowanych,
        żeby wszystkim dać czas i zaplanowanie sobie czasu proponuję:

10 lub 11.06.2005 (piątek lub sobota) godzina 12:00 (chyba że niedziela ?)
        Tu zepewne będzie najwięcej problemów ;-(

UWAGA TERMIN WSTĘPNY, może ulec zmianie ze względu na możliwości lokalowe i
        ewentualnie wasze opinie o terminie.

Wstęp będzie chyba na podstawie listy, aby uniknąć zbędnych sensacji ;-) i aby
        pogadać spokojnie.

Każda osoba chcąca brać udział w spotkaniu Incjatywnym Bractwa proszona jest o
        wysłanie do mnie maila (sieradzak@NOSPAM.gazeta.pl). Mile widziane podanie
        personaliów, choć można będzie wejść na nick ;-) Proszę o podanie czy zamierzasz
        przyjść z kimś jeszcze, kto byłby zainteresowany incjatywą - bo może być problem
        z wolnymi miejscami ;-) OBY - tak się stało ;-)
        (ebusia - Ty nie musisz pisać, chyba, że chcesz przyjść z kimś jeszcze ;-)

Do wszystkich, którzy wyrażą akces wyślę maile z dokładnym miejscem i
        potwierdzeniam czasu.

Mam nadziję, że będzie nas więcej niż 4 sztuki ;-) Przygotowanie tego jest dla
        mnie też pewnym obciążeniem czasowym, organizacyjnym i troszkę finansowym - więc
        liczę na Waszą odpowiedzialność i kompetencje ! ;-)

Postaram się też zaprosić kilka osób, z którymi wcześniej rozmawiałem o pomyśle
        i które były zainteresowane uczestnictwem. Mam nadzieję, że nie będzie to dal
        Was problem - bo nie jest to spotkanie forumowiczów - a spotkanie prawdziwych
        siaradzaków dla Sieradza i dla siebie !

Co do przebiegu spotkania, to zapewne będzie różnie, bo są pewne sprawy
        techniczne i organizacyjne, które będą wymagały - może nieco nudnej rozmowy, ale
        koniecznej i bardzo ważnej dla całości przedsięwzięcia. Ogólnie sprawa będzie
        podzialona na część : koncepcyjną (co chcemy i co zamierzamy), organizacyjną
        (nieco nudną), wolne wnioski (czyli HydePark). Po tym spotkaniu mam nadziję
        ruszą pierwsze działania mające powołać do życia Bractwo Księstwa Sieradzkiego.

Ponawiam też apel o poszukanie osoby z wiedzą PRAWNICZĄ ?!! jest to dość ważne
        !! Może kogoś znacie ?

To tym czasem wszystko - czekam na Wasze maile ;-) i mam nadzieję, że trzymacie
        kciuki ;-)
        • hajdana Re: Wstępny Termin 02.06.05, 13:16
          ;))) a ja dalej będę ino gadać i marudzić – zero możliwości działania w S. Ale
          jak trzeba to trzymam kciuki. Życze powodzenia
          I mam nadzieję, że to nie jest zebranie amwaya – kiedyś w ten sposób na takie
          trafiłam ;)))))
          • ebusia_fam_fatal spotkanie 02.06.05, 13:34
            a moze ja sie zapisalam do jakiejs partii politycznej? :| brrrrr, sieradzak
            powiedz ze to nie tak jak myslimy?? ;)
            • sieradzak Re: spotkanie 02.06.05, 13:45
              Wiem, że to co napisałem może dziwnie wyglądać, ale zaprawdę powiadam Wam, że
              takie "środki bezpieczeństwa" są wskazane ;-) Chcę wyeliminować osoby
              "jednorazowe" i nie przekonane.
              Wychodzę z założenia, że nawet najpiękniejsze idee psują tylko ludzie (socjalizm
              jako idea jest extra, ale co zrobili z niego ludzie ?) Dlatego stawiam na ludzi
              ! I mam nadzieję, że jakość przekształci się w ilość i Bractwo będzie ważnym
              ogniwem w życiu Sieradza. To jest jak z tym domem na skale ;-) Ja szukam skały a
              nie piasku ;-)

Myślę, że mimo "obostrzeń" nie zrazicie się ;-)

Z założenia Bractwo jest apolityczne !!! Nie wiem nawet, czy czynnym Bratankiem
              będzie mogła zostać osoba z legitymacją partyjną ? Dlatego ważne są pierwsze
              kroki i wspólne działania, i burza mózgów ;-) a do tego tzreba nieco spokoju i
              skupienia.

A cele myślę, że są nie tylko ambitne i osiągalne, ale też ciekawe i atrakcyjne
              ;-) Ale to ma być właśnie esencją I Zajazdu Bractwa ;-)
          • sieradzak Re: Wstępny Termin 02.06.05, 21:36
            hajdana napisała:

> ;))) a ja dalej będę ino gadać i marudzić – zero możliwości działania w S
            > . Ale
            > jak trzeba to trzymam kciuki. Życze powodzenia
            > I mam nadzieję, że to nie jest zebranie amwaya – kiedyś w ten sposób na t
            > akie
            > trafiłam ;)))))

Ani Amwey, ani zepter, ani inne multilewele, 1000 % w temacie ;-) i ręcze to
            swoim honorem ;-)
        • sbi Re: Wstępny Termin 02.06.05, 17:36
          > Każda osoba chcąca brać udział w spotkaniu Incjatywnym Bractwa proszona jest
          > o wysłanie do mnie maila (sieradzak@NOSPAM.gazeta.pl).

Ten adres to chyba jest z błędem. Powinno raczej być:
          sieradzak@gazeta.pl
          • sieradzak Re: Wstępny Termin 02.06.05, 19:12
            sbi napisał:
            > > Każda osoba chcąca brać udział w spotkaniu Incjatywnym Bractwa proszona j
            > est
            > > o wysłanie do mnie maila (sieradzak@NOSPAM.gazeta.pl).
            >
            > Ten adres to chyba jest z błędem. Powinno raczej być:
            > sieradzak@NOSPAM.gazeta.pl

hmm - zasadniczo po to się podaje NOSPAM, aby roboty wyszukiwawcze adresów
            mailowych nie mogły zaindeksować adresu i dodać do spamerskich serwerów. Widać
            to też w podawaniu adresów przez gazeta.pl, gdzie NOSPAM występuje w adresie
            mailowym usera. O ile serwery i oprogramowanie, może i powinno zabezpieczać
            adresy mailowe przed robotami - o tyle nie zawsze ochrona dotyczy tekstu
            otwartego jak na tym forum. Tak wię poprawiam, mój prawidłowy mail, który
            podałeś. Prawdziwy adres jest bez dodatki NOSAPM, co wydawało mi się oczywiste ;-)

Tyle tytułem nauki internetowej ;-)

pozdrawiam SIERADZAK
            • sbi Re: Wstępny Termin 02.06.05, 21:20
              w zasadzie masz rację
    • sieradzak Oj - coś mało nas, mało nas do pieczenia chleba ? 03.06.05, 00:20
      do komentowania, marudzenia, narzekania, biadolenia - jest kopa ludzi. Do
      konkretów i jakiegoś zaandażowania się ino ciut, ciut ;-(

Tymczasem brawa dla:
      - Ebusia
      - Paenka
      - szaramyszka

Dziewczyny GÓRĄ ! Chłopy wstyd ! ;-(

Na liście rezerwowej bo nie do końca pewni ;-) :
      - sbi
      - zgryzlak
      - anilek_swiety

Tu po nickach nieco lepsi panowie ;-)

i kto następny ?
      • ebusia_fam_fatal Re: Oj - coś mało nas, mało nas do pieczenia chle 03.06.05, 09:08

> Na liście rezerwowej bo nie do końca pewni ;-) :
        ...
        >
        > Tu po nickach nieco lepsi panowie ;-)

heh. bo faceci tak maja: duzo gadaja, malo robia sesese ]:->
        i to ich przerosniete ego ;)
        • sbi Re: Oj - coś mało nas, mało nas do pieczenia chle 03.06.05, 12:18
          > heh. bo faceci tak maja: duzo gadaja, malo robia sesese ]:->

Przepraszam facetów jest więcej, sieradzak samego siebie nie policzył. Chyba,
          że On też jest kobietą - tak jak Mikołaj Kopernik :))
          • ebusia_fam_fatal Re: Oj - coś mało nas, mało nas do pieczenia chle 03.06.05, 12:25
            ale z tych co to sie nie moga zdecydowac - wiecej facetow, a tylko jedna
            kobieta (anilek ;) )
          • sieradzak Re: Oj - coś mało nas, mało nas do pieczenia chle 03.06.05, 12:40
            sbi napisał:

> > heh. bo faceci tak maja: duzo gadaja, malo robia sesese ]:->
            >
            > Przepraszam facetów jest więcej, sieradzak samego siebie nie policzył. Chyba,
            > że On też jest kobietą - tak jak Mikołaj Kopernik :))

No cóż, jestem facecik ;-)
            Ale siebie nie licze z wrodzonej skromności oraz żeby nie fałszować statystyk ;-)
        • zgryzlak Czy mogę odpowiedzieć złośliwością na złośliwość? 03.06.05, 14:39
          > heh. bo faceci tak maja: duzo gadaja, malo robia sesese ]:->
          > i to ich przerosniete ego ;)

Czyżbyś była porzuconą [;-)] i samotną [;-)] feministką [;-)]?? :-)
          • ebusia_fam_fatal mozesz 03.06.05, 14:48
            wrecz przeciwnie.... :]

szczesliwa, raczej porzucajaca, femme fatale :)
            • ebusia_fam_fatal a nawet ... 03.06.05, 14:52
              .. taka troche meska szowinistyczna swinia jestem :) powaznie
            • zgryzlak :-) 03.06.05, 14:53
              1:1
              • ebusia_fam_fatal Re: :-) 03.06.05, 14:57
                i moze na tym poprzestaniemy? :)
          • sieradzak Re: Czy mogę odpowiedzieć złośliwością na złośliw 03.06.05, 15:20
            i nam się robi wątek poboczny pt: "Wojna Pci" ;-)
            • ebusia_fam_fatal Re: Czy mogę odpowiedzieć złośliwością na złośliw 03.06.05, 15:24
              juz sie skonczyl :)
              • sieradzak Re: Czy mogę odpowiedzieć złośliwością na złośliw 04.06.05, 01:12
                eee tam ;-) Z tego co wyszło, to proszę Cię ebusia ;-) wykorzystaj mnie i porzuć
                ;-) wtedy będzie koniec ;-) ;-)
    • sieradzak jednak kołtuny i loczli ;-{ 04.06.05, 01:07
      Widzę, że jednak tu jest miejsce dla kołtunów i loczków ? ;-( SZKODA ;-(
      Zrobimy tak - wy se tu biadolcie i .... dolcie co chcecie. I po prostu umrzecie.
      Wszystkich innych zapraszam na spotkanie ;-) Wstępny termin w postach wcześniej
      (może ulec zmianie - aqleżne od możliwości lokalowych i frekwencyjnych. Ale na
      spotkanie śiągam wszech ludzi, którzy, coś chcą !!! odrobinę mogą !!! I niech
      mnie szlag trafi - jeśli nie padnie przy tym ... 5 litrów ;-) Ale to tylko , dla
      wiarusów !!! ;-)
      Ebusia - daj mi zanć kiedy ;-)
    • bydeczeka Re: POŁĄCZMY SIŁY, przestańmy ino gadać i marudzi 04.06.05, 10:31
      Ja się wprawdzie interesuję historią, ale nie Sieradza :]
      • sieradzak Historia Sieradza jest naprawdę ciekawa 04.06.05, 11:50
        Witaj - osobiście nie jestem zapalonym historykiem. Mam o tym dość ogólne
        pojęcie i to w kontekście raczej analitycznym (przyczyna - skutek) niż w datach,
        szczegółach itp.
        Myślę, że każda osoba mająca jakieś hobby mogłaby się realizować w Bractwie w
        ten czy inny sposób. Chciałbym, aby Bractwo skupiało ludzi pozytywnie
        zakręconych w różnych dziedzinach.
        Jeśli nawet nie interesujesz się szczegółową historią Sieradza, to trzeba
        pamiętać, że historia Sieradza jest wpisana w historię ogólną i to w różnych
        aspektach. Ważne są też realia w jakich działa się historia Sieradza, gdyż wtedy
        dopiero można ocenić pewne aspekty i ich znaczenie.
        Sieradz (i Sieradzanie) jest od dawien dawna więc można powiedzieć, że każdy
        okres historyczny jest ważny ;-) aż po II wojnę światową - a nawet po dzień
        dzisiejszy, gdyż teraz też tworzy się historia ;-) I to my ją kreujemy !
        Ciekawe co nasze dzieci , wnuki i prawnuki powiedzą lub napiszą o początku XXI
        wieku w Sieradzu ? Czy będą mieli co napisać ?
    • sieradzak Coś pustką i nudą zawiało ? 05.06.05, 16:22
      jeny jekie się nudy stały, kompletna pucha na forum ? ;-)
    • smoqs Re: POŁĄCZMY SIŁY, przestańmy ino gadać i marudzi 05.06.05, 19:55
      No coz kazda inicjatywa w tym meiscie jest godna uwagi:D Smiało możecie na mnie loczyć:D Na czym sie znam... hehe no coż na pewno Necik, historia miasta tez nie ejst mi obca, zreszta aktulane wydarzenia tez nie:D Zreszta mysle ze liczyc mozna na cala redakcje serwisu sieradz-praga.pl
      • sieradzak Re: POŁĄCZMY SIŁY, przestańmy ino gadać i marudzi 05.06.05, 23:11
        smoqs napisał:

> No coz kazda inicjatywa w tym meiscie jest godna uwagi:D Smiało możecie na mnie
        > loczyć:D Na czym sie znam... hehe no coż na pewno Necik, historia miasta tez n
        > ie ejst mi obca, zreszta aktulane wydarzenia tez nie:D Zreszta mysle ze liczyc
        > mozna na cala redakcje serwisu sieradz-praga.pl
        >
        >

OK ;-)
        Bardzo się cieszę, z tak jasnej i konkretnej deklaracji ;-)
        BRAWO ;-)
        Wpisuję Was na listę obecności ;-)

Jak tylko dogram miejsce spotkania i czas dam Wam znać i mam nadzieję, że mimo
        perturbacji z terminami i obecnościami uda się wszystko ;-)

Czekam na następnych SIERADZAKÓW z KRWI I KOŚCI ;-)
        • szaramysza9 Re: POŁĄCZMY SIŁY, przestańmy ino gadać i marudzi 06.06.05, 09:11
          To ja odpadam:( Bom nie z Sieradza:(
          • sieradzak Re: POŁĄCZMY SIŁY, przestańmy ino gadać i marudzi 06.06.05, 12:15
            szaramysza9 napisała:

> To ja odpadam:( Bom nie z Sieradza:(

Myszka, a skądeś Ty tu przybyła ;-) Jeśli Twoje korzenie są w tej Ziemi, to
            jesteś nasz ;-) Zwróć uwagę na roboczą nazwę BRACTWO KSIĘSTWA SIERADZKIEGO !!! A
            Księstwo było dość rozległe ;-)
            Wiadomo, że w początkowej fazie tworzenia Bractwa trzeba się skupić na Sieradzu
            jako stolicy, ale ... ;-) to już na ewentualnym spotkanku ;-)

Tak więc nie zrażaj się ;-) Moja wina, że używam stwierdzań Sieradzak a
            powiniennem chyba sieradzanin ? Choć tu by trzeba jakiegoś polonisty czy co ;-)

W dalszym Ciągu bardzo liczę na Ciebie ;-) Tylko się martwię, czy będziesz mogła
            być na spotkaniu ? ;-(

Jakiś Ambasador (Ambasadorka) Księstwa ? hmm - to brzmi dumnie ;-)
            • szaramysza9 Re: POŁĄCZMY SIŁY, przestańmy ino gadać i marudzi 06.06.05, 12:23
              Oj, korzenie nawet nie w tej ziemi, jeno po rodzinie, która z Sieradza wywodzi
              się po kądzieli, czyli w sumie jakiś korzeń jest;) A też nie jestem z terenów
              księstwa nawet:( Ale wiem, że w Sieradzu sporo napływowych:)
              • sieradzak A więc będzie AMBASADOR ;-) 06.06.05, 13:08
                szaramysza9 napisała:

> Oj, korzenie nawet nie w tej ziemi, jeno po rodzinie, która z Sieradza wywodzi
                > się po kądzieli, czyli w sumie jakiś korzeń jest;) A też nie jestem z terenów
                > księstwa nawet:( Ale wiem, że w Sieradzu sporo napływowych:)

No widzisz ;-) jakiś korzeń masz ;-)

No nic - otrzymasz tytuł honorowego Ambasadora na Ziemiach Zewnętrznych ;-)
                Szkoda tylko, że pewnie nie będziesz mogła być na I Walnym Zajeździe ;-(
                Ale to nic im więcej sympatyków tym lepiej ;-)

No niestety "problem" z tzw. ludnością "napływową" - jest i to dość poważny ;-(
                Właśnie w tym upatruję swoisty upadek więzi lokalnych. Właściwie to nowi
                Sieradzanie się tworzą - jest to młodzież i luddzi koło 30, którzy tu się
                urodzili, a ich rodzice nie są rodowitymi sieradzanami. Szkoda mi tylko, że Ci
                młodzi ludzie szczególnie nastoletni nie czują jakiś szczególnych więzi z
                miastem i nie mają powodów do swoistej dumy. Dlatego też pomysł Bractwa ;-)

"Problem" z ludnością napływową - to nie tylko problem Sieradza, tak też jest w
                Warszawie, gdzie rodowici Warszawiacy mówią iż wyginęli w Powstaniu, a to co
                teraz to ... no nie będę cytował. Stąd też tyle niepochlebnych opinii o
                warszawiakach. Podobnie jest z Wrocławiem, który był w większości zgermanizowany
                . Zapewne tak też jest w innych polskich miastach, gdzie społeczności lokalne
                dopiero się tworzą od podstaw.

Obyśmy tylko i My umieli się dobrze i odpowiedzialnie zorganizować ;-)
                • szaramysza9 Ambasador Dobrej Woli:) 06.06.05, 13:35
                  Dużo osób przyjechało do Sieradza jak rozbudowywał się w latach 70.,
                  niekoniecznie ze wsi, jak ktoś pisał, do tych blokowisk;) W sumie w dużym
                  stopniu byli to wykształceni ludzie, specjaliści. Znam kilka osób nie tylko z
                  Łodzi, ale i z Wrocławia, Gdańska itp., tutaj osiedlili się. Ludzie migrują tam
                  gdzie jest praca, kiedyś Sieradz rozwijał się i były tu perspektywy.
                  • sieradzak Re: Ambasador Dobrej Woli:) 06.06.05, 13:48
                    Masz rację, choć nie przesadzałbym z tą wielką ilością osób wykształconych i
                    specjalistów, choć oczywiście i tacy byli i ich też znam.

Co do perspektyw ... myślę, że jeśli udałoby się skonsolidować sieradzan, to ...
                    perspektywy też mogą się pojawić. Ważne, aby uaktywnić tych ludzi, którzy coś
                    chcą i coś potrafią i dać im szanse. Myślę, że wiele można w Sieradzu zmienić na
                    PLUS, głównie jeśli chodzi o mentalność , a tu jest dużo do zrobienia. Podstawą
                    jest udowodnienie, że razem możemy więcej i lepiej !

Mysza a gdzie leży ta Dobra Wola, bo Zduńska Wola to wiem, ale Dobra Wola ;-) ;-)
                    • ebusia_fam_fatal Re: Ambasador Dobrej Woli:) 06.06.05, 13:50
                      Dobra Wola? w kazdym z nas:) ale czasami trzeba dluuuugo szukac :(
                      • anilek_swiety Re: Ambasador Dobrej Woli:) 06.06.05, 14:45
                        znam zdunska mecka (chyba tak sie pisze) ale dobrej nie znam :-)
                      • sieradzak Re: Ambasador Dobrej Woli:) 06.06.05, 23:46
                        Poza Wolą Dobrą - trzeba jeszcze CHĘCI ;-)
    • sieradzak NOWY TERMIN ZAJAZDU BRACTWA 06.06.05, 13:28
      Ze względu na to, iż ebusia nie może ... ;-) być dyspozycyjną w ten weekend
      (10-12.06), a biorąc pod uwagę jej zaangażowanie, postawę, chęci i aktywność
      virtualną - postanowiłem przesunąć planowany termin spotkania na kolejny weekend
      tj. 17-19.06.

Myślę, że wszyscy zainteresowni zrozumieją tą decyzję i przyjmą ją z
      żeczliwością ;-)

Mam też nadzieję, że da to czas osobom zainteresowanym na lepsze zaplanowanie
      swojego czasu w następny weekend, a mnie na jeszcze lepsze przygotowanie się do
      spotkania ;-)

Uszczegółowienie terminu podam możliwie jak najszybciej i mam nadziję, że będzie
      to temin ostateczny. Zapewne godziny spotkania będą koło południa w sobotę lub
      niedzielę, a więc mam nadzieję, że w czasie kiedy każdy może poświęcić trochę
      czasu na spotkanie
    • sieradzak Lokum Zabukowane - Termin spotkania Ważny : 07.06.05, 20:57
      OK - lokum zabukowane.

Termin spotkania 18.06.2005 sobota - godzina 12:30 !

Tak więc mam nadzieję, że przy tym bezpiecznym terminie, wszyscy zaplanują sobie
      swoje sprawy na spokojnie i przybędą na spotkanie ;-)

Do osób zainteresowanych wysyłam stosowane informacje maliem na znane mi Adresy
      lub na adresy z forum (..@gazeta.pl). Jeśli nie używasz adresu mailowego
      @gazeta.pl - taj znać ! na mój adres mailowy z forum gazety.

Spotkanie będzie raczej "zamknięte" dla ciekawskich, dlatego nie podaje do
      publicznej wiadomości miejsca spotkania aby uniknąć sztucznego tłoku, niezdrowej
      sensacji i żeby zgromadzić ludzi kompetentnych, zaangażowanych i chcących.

Jeśli chcesz dołączyć do historycznej incjatywy w Sieradzu - to napisz do mnie
      mail lub pisz na forum. Systenatycznie odbieram maile z konta ...@gazeta.pl. Dla
      niezorientowanyc podaję mój adres: sieradzak@nospam.gazeta.pl (oczywiście
      właściwy adres bez "nospam.")
      Zalecam lekturę całego postu i odpowiedzi, żeby "wejść" w temat.

Aha nie wiem ile wszystkich kamratów i kamratek będzie, ale kroi się spora i
      mocna grupa, więc jeśli chcesz przyprowadzić na spotkanie jeszcze kogoś to daj
      znać, bo ilość miejsc może być problemem.
    • sieradzak POTWIERDZENIE PRZYBYCIA - PILNE 08.06.05, 22:21
      Do wszystkich, którzy wyrazili zainteresowaniem, tematem bractwa, wysłałem maile
      na adresy mailowe gazety.pl !!!
      Jeśli nie odbierasz z tego konta, proszę o kontakt, na mój mail z forum, lub
      bezpośrednio w poście !?
      • paenka Re: POTWIERDZENIE PRZYBYCIA - PILNE 09.06.05, 19:37
        potwierdzeni daje tu:)
        • sieradzak OK - wpisuje na listę i do zobaczyska ;-) b/t ntxt 10.06.05, 00:46
    • smoqs Re: POŁĄCZMY SIŁY, przestańmy ino gadać i marudzi 11.06.05, 09:22
      Z przykroscia stwierdzam, ze jednak nie dotre na dzisiejsze spotkanie poneiwaz wlasnie sie dowiedzialem, ze nie bedzie mnie w sieradzz:( Normalnie sie zalamalem:( No ale nic czekam na kolejne spotkanie no i info o tym co sie dzialo na tym:D
      • sbi Re: POŁĄCZMY SIŁY, przestańmy ino gadać i marudzi 11.06.05, 09:32
        > Z przykroscia stwierdzam, ze jednak nie dotre na dzisiejsze spotkanie

Ale to chyba nie dzisiaj tylko za tydzień? Sieradzak jak to jest?
      • sieradzak 1żeby nie było wątpliwości 18.06, godzina 12:30 11.06.05, 14:38
        Więc nie dzisiejsza sobota, ale następna ;-)
        • smoqs Re: 1żeby nie było wątpliwości 18.06, godzina 12: 11.06.05, 20:37
          A to bym sie zrobil;D Ta to jest jak sie nei czyta ze zrozumieniem:D Bylem swiecie przekonany, ze ta:D No to lajt w nastepna bede na pewno na miejscu:D Tak w ogole to zaczlaem sie zastanwiac nad pewnym problemem:D Mianowicie nie znamy sie, a wiec w jaki sposob sie rozpoznamy? masz juz to przemyslane? Moze juz cos zaplanowales:)
          • sieradzak Sporo jest zaplanowane ;-) więcej przemyślane ;-) 11.06.05, 23:37
            Pierwotny termin miałbyć w tą sobotę, ale ze względu na ebusię i inne sprawy
            zotsał przesunięty na nastpępny, więc może dlatego wynikło "nieporozumienie".

Grunt, że się wybierasza ;-)

Co do znajomości ;-) To na spotkaniu będą tylko osoby zainteresowane sprawą ;-)
            nie przewiduję większych problemów z rozpoznawaniem się, tym bardziej że zapewne
            będzie na wstępie, prośba o przedstawienie się obecnych, a ten facio co zacznie
            gadać na początku - to pewnie będę ja, bo jakoś czuję się "gospodarzem"
            spotkania ;-)

Co do planów i przemyśleń - to z poczucia odpowiedzialności muszę mieć - inaczej
            nie planowałbym tego spotkania i nie marnował Waszego cennego czasu na jakieś
            nieprzemyślane sprawy. Cała koncepcja rodziła mi się w głowie przez ponad 2
            lata, więc myślę, że jest ona dość spójna i konkretna - a w niektórych tenatach
            przemyślna w drobnych szczegółach.

Jedyny problem mam z tym, czy uda mi się zapanować nad czasem, żeby przekazać
            moją wizję w sposób jak najbardziej kompetentny, a do tego chciałbym będzie
            potzrebne troszkę czasu na sprawy organizacyjne, informacyjne ... Zapewne każdy
            też będzie chciał zadać jakieś pytanie, albo wysunąć swoją propozycję czy
            koncepcję ... a czasu mamy na spokojnie do około 16:00 ;-)

Nie chciałbym też, aby spotkanie zeszło na jakieś dziwne dywagacje czy
            zakończyło się brakiem konkretów, ale mam nadzieję, że przy wspólnej dobrej woli
            jakoś to wszystko opanujemy i efekty spotkania będą owocne ;-)

Tak więc do zobaczenie, chyba, że macie jeszcze jakieś pytania ;-)
    • sieradzak Przypomnienie - SOBOTA 18.06, godzina 12:30 / nt 15.06.05, 20:42
      • szaramysza9 Re: Przypomnienie - SOBOTA 18.06. 16.06.05, 09:18
        Nie bedzie mnie, czy mam szansę dostać jakiś mail z info, co się działo??
        • anilek_swiety Re: Przypomnienie - SOBOTA 18.06. 16.06.05, 09:34
          mnie tez nie, moze warto zrobic jakis multimedialny brifing ? :-)))
      • sieradzak Myszka, Anilek - spoko ;-) 16.06.05, 12:49
        Mam nadzieję, że to nie będzie ostatnie spotkanie, więc ... może następnym razem
        się spotkamy ;-)

Oczywiście skrobne do Was jakiś mailik i pewnie zamieszczę jakieś info w poście ;-)

Liczę na pozostałych forumowiczów, którzy potwierdzili przybycie ! ;-) Dlatego
        profilaktycznie zamieszczam posty z info o terminie, jutro pewnie walnę odzielny
        post ;-)
    • sieradzak i stał się początek :-) 18.06.05, 18:59
      18.06.2005 roku o godzinie 12:45 rozpoczęło się spotkanie incjatywne Bractwa
      Księstwa Sieradzkiego. Po przedstawieniu głównych i pobocznych celów Bractwa,
      swój akces w dalszych pracach Bractwa oraz podpis pod głównymi ideami i celami
      złożyło 10 osób, które "trzon" Bractwa tworzyć bedą, acz dla innych jest też
      miejsce.

Ogólnie wśród Braci Założycieli byli ludzie różnej profesji i stanu:
      matketingowcy, prawnik, biznesmeni różnej branży, urzędnicy, studenci,
      nauczyciele ... Grono osób kompetentnych, konkretnych i odpowiedzilnych.

Na 25.06 został wyznaczony kolejny termin spotkania, na którym akcesja
      członkowsaka miejsce mieć będzie !!! Mam nadzieję, że podstawy statutu też się
      objawią.

Wstępne spotkanie pośrednio wyznaczyło główne cele działań długo falowych i
      krótko terminowych ;-) które mają przynieść realne działania i efekty dla
      Bractwa jak i Sieradzan.

W telegraficznym skrócie to wszytsko, bo trudno napisać co się działo w ciągu 4
      godzin dość ożywionej dysputy ;-)

Aha z "ramienia forum" byli:
      - SBI
      - paenka
      - ebusia
      - zgryzlak
      Dzięki Wam wielkie i do następnego spotkania ;-)

Jak ktoś chce coś więcej .. to proszę o maila lub ibfo na forum ;-)
    • sieradzak II Spotkanie aktualne według wspólnych ustaleń ;-) 21.06.05, 23:14
      Tak profilaktycznie przypominam, że w sobotę o 12:30 kolejne spotkanko, które
      sobie wspólnie ustaliliśmy ;-) Mam nadzieję, że już rezerwujecie sobie wolny
      czas i szykujecie się do dyskusji co dalej z tym fantem zrobić ;-)

Oczywiście postaram się tradycyjnie rozesłać maile.

Myślę, że mili widziani kolejni goście z grona Waszych znajomych, którzy
      chcieliby coś zrobić - zamiast siedzieć, nudzić się i marudzić ;-)

Profilaktycznie potrzeba jeszcze parę osób ze względów formalnych, a i koszty
      indywidualne się być może zmniejszą. Tylko proszę nie na hura i nie z łapanki ;-)
      • smoqs Re: II Spotkanie aktualne według wspólnych ustale 23.06.05, 07:41
        Ja bym prsil o wiecej info an maila bo niestety nie moglem dotrzec, gdyz nie bylo mnie w sieradz:/ Kolejne spotkanie w ta sobote? W ta bede na pewno, a wiec na spotkaniu bym sie pojawil:)
        • sieradzak Re: II Spotkanie aktualne według wspólnych ustale 23.06.05, 13:20
          Zasadniczo miejsce czas i godzina jak w zeszłym tygodniu ;-)
          Jutro będę rozsyłał też dodatkowo maile przypominające ;-)
    • sieradzak III Zajazd Bractwa - czwartek, g.20:00 - AKTUALNY 26.06.05, 18:38
      Tu chyba będę ciągną wątek dla tradycji ;-) i historii Bractwa ;-)
    • sieradzak 30 czerwiec 2005 !!! 01.07.05, 10:08
      Z pewnymi niespodziankami, ale stało się i to jest najważniejsze ;-)
      Bractwo Księstwa Sieradzkiego właściwie zaczyna istnieć w formie zorganizowanej
      struktury. Choć wszystko jest w organizacji, to jednak jak na miesiąc czasu
      uważem, że naprawdę jest to niezły wynik i jeśli uda się utrzymać to tempo i
      połączyc z konkretnymi wspólnymi działaniami to .... ;-)

Budujące jest to, że ludzie z tego forum są stanowią znaczną część Bractwa i że
      będą mogli nie tylko mówić ale i czynić ;-)

1 lipiec 2005 - złożony wniosek o rejestrację domeny !
    • disperse Re: POŁĄCZMY SIŁY, przestańmy ino gadać i marudzi 02.07.05, 20:21
      Wypalisz sie szybciej niz myslisz, ale nie zakladam tego z gory.
      Sam przechodzilem przez taki etap i powiem ci ze raz ze na swojej drodze
      spotkasz mase osob niezbyt Ci przychylnych to jeszcze pojawia sie takie ktore
      nie docenia tego co robisz...

Nie mniej jednak zycze powodzenia.
      • sieradzak Re: POŁĄCZMY SIŁY, przestańmy ino gadać i marudzi 02.07.05, 21:54
        disperse napisał:

> Wypalisz sie szybciej niz myslisz, ale nie zakladam tego z gory.

I dobrze, że nie zakładasz rego z góry. Wiele dziwnych rzeczy i spraw już
        robiłem i często spotykałem się na początku z klasycznym pukaniem się w czoło że
        to się nie uda itp. ... Zazwyczaj się udawało i mam nadzieję, że tak będzie i
        tym razem. Sam tego nie zrobię, dlatego cieszę się, że udało mi się zgromadzić
        tylu wartościowych ludzi koło idei i mam nadzieję, że będzie ich coraz więcej ;-)

> Sam przechodzilem przez taki etap i powiem ci ze raz ze na swojej drodze
        > spotkasz mase osob niezbyt Ci przychylnych to jeszcze pojawia sie takie ktore
        > nie docenia tego co robisz...

To mnie akurat mało obchodzi ;-) I doskonale zdaję sobie z tego sprawę ;-) Ale
        mam nadzieję, że z czasem, takich ludzi będzie coraz mniej ;-)

>
        > Nie mniej jednak zycze powodzenia.

Dzięki w swoim imieniu i innych osób tworzących Bractwo, jest w nim miejsce też
        dla Ciebie i mam nadzieję, że kiedyś zasilisz nasze szeregi ;-)
        • disperse Re: POŁĄCZMY SIŁY, przestańmy ino gadać i marudzi 05.07.05, 21:42
          Dzieki za zaproszenie, ale chwilowo nawet fizycznie nie jestem w stanie, gdyz
          aktualnie moj kod podztowy to Drimnagh, Dublin 12 ;)
          I raczej troche tu zostane... :/
          • sieradzak Re: POŁĄCZMY SIŁY, przestańmy ino gadać i marudzi 06.07.05, 14:38
            No cóż nieczemu to nie przeszkadza ;-) Przewidujemy funkcję Ambasadorów
            Księstawa poza naszymi granicami (w rozumieniu Granice Księstwa Sieradzkiego, a
            nie tylko Polski - więc np Sieradzanin mieszkający np w Gdańsku może zostać
            Ambasadorem Księstwa na Zeimiach Pomorskich ;-)
            Irlandia też ma swoją wspaniałą historię, docelowo myślę, że trezba będzie
            nawiązywać kontakty i sojusze z Bractwami zagranicznymi i zamorskimi w celu
            wspólnych spotkań i potyczek ;-) Sprawa jest przyszłościowa, ale ... od czegoś
            trzeba zacząć a podstawą są ludzie , którym się chce, którzy mają pasję, którzy
            lubią dobrą zabawę ... ;-)
            Oferta dalej aktualna ;-) Sprawy nieco przyspieszą jak ostatecznie zatwierdzimy
            statut i pójdzie do rejestracji w Sądzie (jakieś 14 dni).

Pozdrawiam i ... ;-)
    • sieradzak Re: POŁĄCZMY SIŁY, przestańmy ino gadać i marudzi 15.07.05, 18:40
      Dawno się nie budził ten wątek i mam poczucie winy ;-(

Ale już siedzę nad Statutem i sygnalizuję potrzebę spotkania w przyszłym tygodniu ?
      Coś mi chodzi po głowie spotkanie na Wzgórzu ??? Co wy na to ?
    • sieradzak IV Zajazd Bractwa - termin potwierdzony 20.07.05, 00:50
      po odliczeniu kworum powinno być ;-)
      Miejsce zabukowane na świeżym powietrzu ;-)
      Tak więc do zobaczyska i oby moc była z Wami ;-)
    • sieradzak IV Zajazd Bractwa - był 22.07.05, 13:13
      Co prawda z dużą rotacją i przy średniej frekwencji, ale się odbyło i nastąpiło
      korygowanie statutu, który mam nadzieję w przyszłym tygodniu dotrze do KRS.
    • sieradzak Potrzebuję 31.07.05, 00:17
      Dla świętego spokoju , aby przeformatować statut (numeracja) potrzebuję Ofice
      2000 a własciwie Worda ?

Kto pomoże ?
      • szaramysza9 :( 31.07.05, 11:26
        Ja mam niestety 98, a w pracy XP:(
        • sieradzak Re: :( nie o to chyba chodzi ;-) 31.07.05, 14:24
          Małe nieporozumionko, ja piszę o programie Office 2000 (edytor Word), a Ty
          pewnie myślisz o systemie operacyjnym ;-) Bo chyba Office 98 nie było był 97, i
          tego mam. A o Office XP nie słyszałem, dlatego przypuszczam, że piszesz o
          Systemach Operacyjnych Windows 98 i XP ;-)
          • sieradzak usłyszałem jest officeXP ;-) /nt 31.07.05, 21:04

• disperse Re: Potrzebuję 06.08.05, 12:54
        moze openoffice?
        albo AbiWord ?
    • ebusia_fam_fatal ciekawe, o zamkach sieradzkich miedzy innymi 05.08.05, 19:59
      www.miastosieradz.nasze.pl/warto.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka