zodiak72 25.07.05, 14:38 Proponuję konkurs wiedzy o naszym mieście, o jego historii (tej dawnej i tej niedawnej). Kontunuujemy tu poprzedni konkursowy wątek, ktory już stal się zbyt dlugi. Sieradzak - dawaj pytanie;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sieradzak Re: Sieradz - konkurs wiedzy c.d. (pytanie / odpo 25.07.05, 14:46 No w końcu ;-) Może zodiak dodaj likna do poprzedniego wątku ? To dla potencjalnie nowych ludków ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Sieradz - konkurs wiedzy c.d. (pytanie / odpo 25.07.05, 14:54 > Może zodiak dodaj likna do poprzedniego wątku ? To dla potencjalnie nowych > ludków ;-) sam nie mozesz?:> link do poprzedniej "edycji" konkursu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=26563178 Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Sieradz - konkurs wiedzy c.d. (pytanie / odpo 25.07.05, 14:55 Nie wcinam się w rolę gospodarza tematu ;-) Co najwyżej mogę sugerować ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Sieradz - konkurs wiedzy c.d. (pytanie / odpo 25.07.05, 15:00 i przez takie sugerowanie polowa postow nie dotyczy tematu :) zadawaj pytanie i sie nie madruj :) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Sieradz - konkurs wiedzy c.d. (pytanie / odpo 25.07.05, 15:02 jak połowa jak wszystkie ;-) Ok lece zadać pytanie, a że nie mam za bardzo czasu, to zadam takie prościutkie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Jak wygląda Herb Ziemi Sieradzkiej 25.07.05, 15:04 Kto wie jak wygląda herb Ziemi Sieradzkiej czyli od czasów Księstwa. Dla ułatwienia porozumiewania się herb opisujemy od lewej strony (tak jak mamy go przed oczami). Chodzi o godło (układ i kolory) Tarcza kolory Ot takie prościutkie pytanko ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Jak wygląda Herb Ziemi Sieradzkiej 25.07.05, 17:55 wg Dlugosza: "w jednej polowie znajdowalo sie pol bialego orla na czerwonym polu, a w drugiej polowie pol płomienistego lwa na bialym polu" wg "herbarza rycerstwa polskiego" (1584r) Paprockiego: "wojewodztwo sieradzkie nosi herb w polu czerwonym pol orla czarnego, a na zoltem pol lwa czerwonego" tego wizerunku uzywano do 1793r. potem byly rozbiory, gubernie itd.. w 1975r. reaktywowane zostalo wojewodztwo sieradzkie. przywrocony zostal herb z czasow I Rzeczpospolitej. ma on ksztalt tarczy, ktorej lewa polowa jest barwy zlotej, a orawa czerwonej. na polu zlotym znajduje sie pol lwa koloru czerwonego, na polu czerwonym pol orla koloru czarnego. nad ich glowami widnieje zlota korona. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Jak wygląda Herb Ziemi Sieradzkiej - trwa 25.07.05, 22:59 ebusia 1. Tak 2. tak 3. tak Pytanie nadal otwarte ;-) Czekam na inne propozycje opinie Jak wygląda Herb ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Herb - proszę o dalsze odpowiedzi. /nt 27.07.05, 11:17 www.wawrzak.org/herbyziempolskich.htm Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Prawidłowa odpowiedź - NIEWIADOMO ;-) 27.07.05, 11:28 Ok - za radą SBI zwalniam ten temat. Zasadniczo pewnik jest jeden układ godła lew po prawej a orzeł po lewej stronie. Kolory to już zupełny odlot. Tarcza zapewne dwukolorowa żółto- czerwona. Przypuszczalnie żółty po lewej, czerwony po prawej. Co do kolorów godła - to już jest większy bałagan. Bo widziałem chyba wszystkie możliwe kombinacje (czarny lew, czerwony lew, biały lub czarny orzeł). Geneza: Podstawowa wykładnia jest taka. Gdy powstawało księstwo sieradzkie i łęczyckie z Ziemi Kujawskiej, nastąpiła modyfikacja godła Kujawa dla potrzeb nowych księstw (z tym ,że nie sugerujcie się obecnym herbem Kujawskim, bo jest odwrócowne godło - zupełnie nie wiem czemu ?) Tak więc aby nie kombinować modyfikacja polegała na zróżnicowaniu pól herbu. Łęczyca otrzymała pola biało- czerwone, my żółto czerwone. Ale nie jest dla mnie jasne dlaczego w herbie kujaw jest biały orzeł ? Bo przypuszczalnie Kujawy miały orła czarnego (od orła pomorskiego). Tak więc w tej materii nie ma żadnych pewników. W przedstawieniach herbów, do których dotarłem jest taki galimatias, że coś strasznego. A ten bałagan jest już u Długosza !!!, który dziwnie opisuje chorągwie pod grunwaldem, o ile dobrze pamiętam to opis naszej odpowiada herbowi Łęczycy, Chorągiew Łęczycka to bardziej herb Kujaw, a Chorągiew Kujawska jest chyba nasza ;-) Zasadniczy problem wynika chyba z kilku spraw. 1. Herby były do siebie bardzo podobne dlatego często je mylono lub dziwnie łączono. 2. Kolor nie był za tamtych czasów tak popularny jak dziś ;-) 3. Opierano się na przekazach ustnych (które pewnie były obarczone błędem jak w pkt1) 4. Heraldyka, nie była aż tak ścisłą nauką jak dziś przypuszczamy i występowała spora dowolność (np. Godło Kujawy na pieczęci Łokietka jest odwrócowny). 5. Krótkotrwałość formacji Księstw i proces "zapominania" itp 6. Sugerowanie się na przestrzeni dziejów materiałami, które były już obarczone błędami i tarktowanie ich jako swoistą "biblię" 7. Brak wnikliwych badań heraldycznych herbów ziemskich i bazowanie na tym co w pkt.6 Tak z grubsza to wszystko ;-) Ja osobiście skłaniam się ku herbowi: połlew płomienisty na polu złotym połuorzeł - biały lub czarny - na polu czerwonym. Zapewne to co jest na herbie województwa łódzkiego - nie jest herbem naszych ziem ! I właśnie takie nieodpowiedzialne poczynania powodują problemy w dojściu do prawdy, gdyż za jakiś czas uzna się, że herb sieradzki powinien być tak jak na fladze łódzkiej odwrócony w godle !!! Podobnie jak z obecnym herbem kujawskim. Myślę, że mimo tych "problemów" powinniśmy pielęgnować to co jest pewnikiem, czyli prawidłowy układ godła i kolory tarczy. Bo to jest jedynie pewne i oryginalne od czasów Leszka Czarnego, czyli I Księcia Sieradzkiego ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Ja;-) -->>> 27.07.05, 11:35 Na jednej z zewnętrznych scian sieradzkiej kolegiaty jest umieszczona kamienna plyta z herbem szlacheckim, a pod nią jest druga z napisem: "X.W.P. 1935". Pytanie: Jak się nazywa herb umieszczony na tej tablicy i co oznaczają litery XWP ? Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Ja;-) -->>> 27.07.05, 14:44 wiem! wiem! Ksiądz Walery Pogorzelski herbu Krzywda. Tablica jest na wschodniej zewnętrznej ścianie dobudowanej w 1935 r. kaplicy Najświętszej Marii Panny. Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Ja;-) -->>> 27.07.05, 14:48 Zgadza się;-) No to teraz czekamy na pytanie od Pani Hajdany;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Ja;-) -->>> 27.07.05, 15:04 no nareszcie... Może coś o klasztorze (przypadkiem mam interesujące źródło ;)). Jak i kiedy powstał? Jak się nazywał ostatni dominikanin i kiedy zmarł? Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Dla jasności !!! Tytuł postu, tytułem pytania !! 27.07.05, 15:27 Coś tak pamiętam że w pierwszej edycji konkursu jakoś tak było, dzięki temu widać było co za sprawa i jakoś łatwo konkursować. Proponują więc wrócić do tego zwyczju i starać się, aby nowe pytanie było Głównym wątkiem w wątku Konkurs i żeby tytuł postu był związany z pytaniem. Np. Hajdana pyta o Klasztor, to tytuł wywoławczy klasztor, czy coś takiego ;-) Sory że się tak wymądrzam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana klasztor - powstanie i ostatni dominikanin 27.07.05, 16:15 Kto sprowadził zakonników do Sieradza, jak powstała ich siedziba (legendy i inne hipotezy), jak nazywał się ostatni dominikanin i kiedy umarł? Chyba będzie teraz dobrze :] Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: klasztor - powstanie i ostatni dominikanin 27.07.05, 16:19 o teraz od razu lepiej ;-) Jakoś czytelnie i wiadomo o co biega ;-) Temacik wydaje się być ciekawy ;-) Będę się przyglądał zmaganiom ;-) Zapewne ebusia błyśnie tu swoją wiedzą ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: klasztor - powstanie i ostatni dominikanin 27.07.05, 18:01 O powstaniu Klasztoru i Kościoła O.O Dominikanów w Sieradzu są autentyczne, historyczne dane. Historycy jak: Długosz, Naruszewicz, Chlebowskina podstawie akt i dokumentów zgodnie podają o początkach klasztoru. Książe Kazimierz Sieradzki, syn Księcia Konrada Mazowieckiego w 1260 roku sprowadził do Sieradza Zakonników św. Dominika z Krakowa, dokąd świeżo przybyli i wielkie uznanie tam zyskali. Na siedzibę oddał im Książę Kazimierz swój zamek. Tu osiedlili się pierwsi Dominikanie i z pomocą Księcia Kazimierza pobudowali kościół. Klasztor przez wieki swego istnienia był podmiotem wielu nadań i zapisów. Dla przykładu warto wspomnieć o przywileju z 1416 r., nadanym przez króla Władysława Jagiełłę w pobliskiej Brodni, na mocy którego klasztor miał prawo do piątej miary mąki z młyna królewskiego i trzech rybaków na Warcie - jednak w zamian za obowiązek śpiewania codziennie Mszy św. de Beata Maria Virgine na odpuszczenie grzechów i o pokój dla Królestwa i za odprawianie Mszy św. co poniedziałek, środę i piątek za dusze zmarłych żon królewskich: Jadwigi i Anny. Budowa kościoła św. Stanisława (kanonizowanego 8 września 1253 r. w Asyżu przez Innocentego IV) została ukończona około połowy XIII w. Był to pierwszy nowo zbudowany kościół dedykowany temu świętemu. Poświęcenie kościoła św. Stanisławowi było następstwem udziału księcia Kazimierza wraz z sieradzkimi dominikanami 8 maja 1254 r. w krakowskiej uroczystości "podniesienia prochów świeżo kanonizowanego męczennika". Do budowy użyto cegły o układzie wendyjskim. Zespół klasztorny był miejscem tragicznych wydarzeń. W dniu 20 września 1331 r. doszczętnie ograbili go i spustoszyli Krzyżacy. W dniu 13 czerwca 1693 r. wybuchł w mieście wielki pożar, spaliły się 52 domy. W kościele spłonęło wtedy wszystko, runęło nawet sklepienie. W czasie odbudowy, która trwała od 1701 r. do 1718 r. obniżono sklepienie, przerobiono okna na zamknięte półkoliście, a fasadom nadano obecne barakowe szczyty. Szczęśliwym trafem zachował się spis przeorów od 1331 r. do 1831 r. z opisaniem ich działalności. Począwszy od pierwszego przeora Idziego, spowiednika fundatora klasztoru księcia Kazimierza oraz syna tegoż - Leszka czarnego, zakonnicy byli kapelanami na zamku i spowiednikami dworu książęcego. Trafiali się między nimi mężowie wybitni. Np: w końcu XVI w. przebywał tutaj największy po Piotrze Skardze kaznodzieja o. Fabian Birkowski, późniejszy kaznodzieja dworu króla Władysława IV. gdzie indziej czytamy: Dominikanie zostali sprowadzeni do Sieradza z Krakowa pomiędzy 1233-1245 r. przez Konrada Mazowieckiego lub jego syna Bolesława. Dzieła fundacji dopełnił książe Kazimierz Konradowic, za którego panowania (1247-1260) przypadła konsekracja kościoła. Załuguje na podkreślenie fakt, że sprowadzenie zakonników, którzy osiedlali się wyłącznie w rozwiniętych osiedlach miejskich, nastąpiło przed nadaniem Sieradzowi praw miejskich. Musiał więc to być już wtedy ośrodek znaczny i dobrze zaludniony. i gdzie indziej:) ksiądz Zefiryn Kołomiński, ostatni dominikanin sieradzki, zasługuje na szczególną uwagę, gdyż uczył w szkole od 1834 do 1869 r., a potem jeszcze w szkole prywatnej po 1872 r. Zmarł w Sieradzu i jest pochowany na tutejszym cmentarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: klasztor - powstanie i ostatni dominikanin 27.07.05, 18:16 A nie mówiłem, że ebusia błyśnie ;-) ha ha ha ;-) No cóż, teraz czas na ocenę konkursową i ewnetualne uwagi i dopowiedzenia i kolejny zestaw pytań ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: klasztor - powstanie i ostatni dominikanin 27.07.05, 21:15 Bardzo dobrze. Siadaj. Szóstka ;) Zauważyłam, że nie ma daty śmierci słusznie wymienionego o.Zefiryna Kołomińskiego, no ale nie bądźmy drobiazgowi ;) – 1886 r. Jego płyta nagrobna jest zdaje mi się gdzieś na początku cmentarza, tuż za bramą. Pora na dopowiedzenia: zamek księcia Kazimierza należy włożyć w bajki i legendy sieradzkie ;( „Według funkcjonującej w histografii dominikańskiej tradycji, sieradzki kościół i klasztor dominikański został ufundowany w 1260 r. przez księcia łęczyckiego i sieradzkiego Kazimierza. Wokół tej błędnej informacji, powtarzanej aż do XX w. włącznie, narosła z czasem legenda głosząca, ze książę przekazał zakonnikom własny zamek, a sam przeniósł się w inne miejsce, niektórzy autorzy podawali nawet krótkie opisy tej budowli. Dwudziestowieczni badacze dowiedli w oparciu o spisaną w 1304 r. przez Bernarda Guidonisa listę konwentów dominikańskich, że fundacja miała miejsce w latach 30- tych XIII w. ; potwierdzeniem tego jest przytaczany przez J.Kłoczowskiego dokument wystawiony przez ks.Kazimierza 6X1250 r. [10 lat wcześniej !] w sieradzkiej siedzibie zakonu kaznodziejskiego, która w tym czasie musiała być już zbudowana [!]; zdaniem badacza konsekracja kościoła nastąpiła do roku 1260. Oparte na solidnych podstawach ustalenia J.Kłoczowskiego nie zostały przez nikogo zakwestionowane i obowiązują do chwili obecnej. Biorąc pod uwagę stwierdzenia tego badacza oraz opierając się na dogłębnej analizie stylistycznej obiektu A.Grzybkowski ustalił, że kościół był wznoszony od lat 30-tych do 50-tych XIII w. i został konsekrowany niedługo po kanonizacji św.Stanisława (1253 r.), tenże uczony w przekonywujący sposób przypisał fundację kościoła i klasztoru Konradowi Mazowieckiemu [jak u ebusi czytane gdzie indziej !]. Z kolei badania archeologiczne [!] prowadzone w latach 1958-1960 wykazały, że legendarny zamek, rzekomo ofiarowany dominikanom, nigdy nie istniał.” Cała wiedza z książki „Kościół podominikański w Sieradzu” autorstwa Pawła Migasiewicza (2003). Dziękuję za uwagę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Pytanko dodatkowe 27.07.05, 22:20 Wspominasz o jakiś badaniach archeologicznych tzn: > Z kolei badania archeologiczne [!] prowadzone w latach 1958-1960 wykazały, że > legendarny zamek, rzekomo ofiarowany dominikanom, nigdy nie istniał. Wiesz coś więcej o tych badaniach ? Gdzie i jak były prowadzone ? Ewentualnie gdzie są ich wyniki ? Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: Pytanko dodatkowe 27.07.05, 22:29 nieskromnie powiem, że nie było mnie wtedy na świecie, a zwłaszcza w Sieradzu. Też jestem bardzo ciekawa kto, co i jak, myślę, że trzeba zapytać w muzeum i siłą nakłonić do odpowiedzi na forum, w tej i innych sprawach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana poprawka 27.07.05, 22:38 jest! jest odnośnik: Kamińska J., 1962, "Sieradz wczesnośredniowieczny w świetle badań archeologicznych", Prace i Materiały Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Lodzi, 7:1962 Sieradz w średniowieczu, s.41-71. Łaszewska T., 1962, "Sieradz lokacyjny w świetle dotychczasowych badań archeologicznych, Prace i Materiały Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Lodzi, 7:1962 Sieradz w średniowieczu, s.183-223. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: poprawka 27.07.05, 22:42 trochę to starawe ;-) ale dzięki za te dodatkowe informacje ;-) pewnie będę musiał kogoś poprosić o sprawdzenie tych pozycjii, ciekawe kogo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: poprawka 27.07.05, 22:47 na te pierwsza czekam w bibliotece juz pol roku. ostatnio jestem "pierwsza w kolejce zamawiajacych":) wiec pewnie niedlugo..... :D Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: poprawka 27.07.05, 23:19 sie nie chwal ;-), tylko dawaj pytanko, bo wątek stygnie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Gdzie pytanie ;-( ebusia ? 28.07.05, 21:58 Wychodzi, że pyta ebusia, ale ... ? Coś okulał ten wątek ? a taki fajny był ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal cmentarz 28.07.05, 23:40 ale to pytanie bardziej z ciekawosci, bo trudno mi sie zorientowac:) jak usytuowany jest cmentarz z kosciolkiem sw ducha? ktora sciana jest polnocna, ktora poludniowa itd? :) bo czytam madra ksiazke, ale w ogole na kierunkach sie chyba nie znam :) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: cmentarz 28.07.05, 23:45 Warta zasadniczo płynie na północ jeśli mnie pamięć nie myli ;-) Więc przyjmując tą roboczą hipotezę to: lewy brzeg Warty na mapie to zachód prawy wschód a tam gdzie Warta się zaczyna to .... kto zgadnie ;-) mam nadzieję, że pomogłem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: cmentarz 28.07.05, 23:47 oj chodzi mi o to, ze "sciany" cmentarza nie sa tak bardzo jednoznacznie postawione w kierunkach polnoc poludnie czy wschod zachod... a w ksiazce tak pisza, ze w koncu nie wiem gdzie ktora mogila stoi:) no i jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia, ale to poxniej Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: cmentarz 28.07.05, 23:54 hmm według mnie: Bazylika to południowa od torów północna Wojska Polskiego zachodnia Starowarcka wschodnia. Choć masz rację, że usytuowanie nie jest jednoznaczne, przyjmując moją teorię oczywiście ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: cmentarz 28.07.05, 23:57 o kurde. :) no to by pasowalo :) ale ciezko mi sobie to wyobrazic, ze tak sie te "kierunki" sytuuja.... Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: za ciemno, igly nie dojrze:) duchow tez :) n/ 29.07.05, 00:14 lateraczka dobra rzecz ;-) dobry kompasik ma świecącą jedną igiełkę ;-) Co do duchów ?? no cóż - to musisz spradzić ;-) Obaczę ili nie obaczę, ale może choć się wystraszę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: za ciemno, igly nie dojrze:) duchow tez :) n/ 29.07.05, 00:15 i ona swieci tak sama z siebie czy najpierw musialaby byc naswietlona?? poza tym wspominales o kompasie a nie o dobrym kompasie. a ja moj gdzies przepic musialam bo znalexc nie moge :( Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: za ciemno, igly nie dojrze:) duchow tez :) n/ 29.07.05, 00:23 to się nazywa fluorescencja ;-) Jak zgubiłaś (przepiłaś) to może właśnie na cmentarzu ino nie pamiętasz ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: za ciemno, igly nie dojrze:) duchow tez :) n/ 29.07.05, 00:25 no to jesli chodzi o to zjawisko, to trzeba bedzie najpierw naswietlic, a skad ja Ci swiatlo o 24 na cmentarzu wezme? latarka w mielnie z rodzicami jest:) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: za ciemno, igly nie dojrze:) duchow tez :) n/ 29.07.05, 00:29 zjawisko polega na odbiciu światła (np. księżyca) ;-) naświetlenie i oddanie światła (samoistne świecenie w ciemności) to fotoluminiscencja (trudne słowo - nie wiem czy dobrze napisałem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: za ciemno, igly nie dojrze:) duchow tez :) n/ 29.07.05, 00:30 chyba na odwrot?:> Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: za ciemno, igly nie dojrze:) duchow tez :) n/ 29.07.05, 00:36 chyba jednak nie - ale niegdy nie twierdzę, że jestem nieomylny ;-) Z tego co wiem, to fluo - polega na odbiciu światła a foto na pochłanianiu światła. W zegarkach stosuje się efekt fluorescencji. W całkowitych ciemnościach efekt nie występuje lub jest minimalny (może zachodzić minimalny efekt "pochłaniania" światła) Efekt foto (zresztą jest super) ładuje się w słońcu a w nocy przez X czasu "oddaje" światło intensywnie świecąc - nawet w zupełnej ciemności ;-) Mam taką farbę to wiem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: za ciemno, igly nie dojrze:) duchow tez :) n/ 29.07.05, 00:37 aha - znaki ewakuacyjne robione są właśnie w efekcie foto. Światło gaśnie one świecą same ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: cmentarz 29.07.05, 00:02 ;-) No widzisz mnie też trudno uwierzyć w te kierunki ;-) Bo jak to jest że północ jest na północy ;-) W kierunkach jest tak, że jak przyjmniesz jeden pewnik, to reszta jakoś wychodzi, a że kierunki są rozległe bo można powiedzieć, że mają jakieś 180 stopni to minimalne odchyłki w takich dywagacjach nie grają roli ;-) Dlaczego 180 stopni ? Bo w między czasie są takie kierunki jak np. północny-wschód ;-) to wtedy już tylko 90 stopni ;-) Myślę, więc że do takich potrzeb jak masz, takie zapamiętanie wystarczy WARTA płynie na PÓŁNOC ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: cmentarz 29.07.05, 00:05 > No widzisz mnie też trudno uwierzyć w te kierunki ;-) > Bo jak to jest że północ jest na północy ;-) bardzo smieszne... > WARTA płynie na PÓŁNOC ;-) zwlaszcza w tym momencie miedzy mostem na trasie na zdunska a mostem wiaszacym :] Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: cmentarz 29.07.05, 00:11 drobne zakole, a ty się czepiasza ;-) a pisałem Ci, że masz 180 stopni ;-) Jak coś to weź mapę i zobacz, że zasadniczy kierunek jest północ. No ciut wyżej Warta zidiociała i płynie do Odry, zamiast do morza ;-) i tam gdzie nastąpiło zidjocenie rzeki płynie ona jak nienormalna bardziej na zachód ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: cmentarz 29.07.05, 00:12 no a normalnie plynie (na wysokosci sdza) na polnocny zachod. zatem?? Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: cmentarz 29.07.05, 00:15 zatem dobrze prawisz ;-) ale jeśli masz podany jeden kierunek, to .... północ jest północ i już ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: cmentarz 29.07.05, 00:16 no to jesli tak to nie ma sciany wschodniej. jest naroznik wschodni itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: cmentarz 29.07.05, 00:25 precyzja tylko z kompasem, choć podejrzewam, że suma sumarum wyjdzie na moje. Nie wiem co czytasz, ale wątpię, żeby w opisie stosowano azymuty i pomiary kompasowe. Są to raczej chyba opisy orientacyjne ?! Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: cmentarz 29.07.05, 00:27 cmentarz ma ksztalt rombu. kazdy z jego wierzcholow usytuowany jest na NEWS. natomiast sciany sa na "ukos" (NW, NE, SW, SE) jak moze wjsc na Twoje?? Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: cmentarz 29.07.05, 00:31 To zależy od precyzji opisu, jeśli opis jest orientacyjny to wyjdzie na moje, jeśli uwzględnia między kierunki - to nie koniecznie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal pytanie zatem 29.07.05, 00:01 przyjmujac teorie Sieradzaka pytam: fragment ktorej sciany muru cmentarnego w okresie miedzywojennym zbudowano z "cegiel z odzysku" i skad byly te cegly? Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:06 Ja jak zwykle na czuja ;-) ściana zachodnia (od Wojska Polskiego) z tym odzyskiem to mam problem, okres między wojenny ?? Coś musieli rozwalić, ino nie wiem co ;-) Zamku już raczej nie było, więc to raczej odpada, chyba, że jeszcze coś wykopali ;-) Więc się poddaję ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:20 Na sieradzkim cmentarzu istniala kiedyś kaplica cerkiewna, ktorą jednak w latach 30tych ub. wieku zburzono. Z cegiel pochodzących z tej kapliczki zbudowano wtedy częśc (chyba) poludniowego muru cmentarza (czyli od ul.Bazylika). Podaję za Milczarkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:21 hm a mnie sie zdaje ze od ul wojska polskiego (poludniowo-zachodnia:) ) Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:25 No mozliwe, nie jest to jednoznacznie napisane. Mogę zadawać pytanie nastepne?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:26 mozesz, ale prosze dalej o probe wyjasnienia tych scian :) Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:33 W pd. zach. rogu cmentarza wybudowano wtedy domek dla grabarzy. A obok niego (w pd czesci muru ) wybito przejscie i zbudowano bramę wejsciową na cmentarz. Rozumiem więc z tego, że prace porządkowe byly prowadzone wtedy w POLUDNIOWYM fragmencie muru cmentarnego, więc stąd moje domniemanie, iż postawiono nowy fragment (z tych cegiel po kaplicy) muru wlasnie w PLD czesci. Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:34 tak tak, wlasnie napisalam o tym nizej troszke:) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:34 tylko ze mnie interesuja kierunki kierunki a nie orientacyjne kierunki. bo orientacyjnie to se mozna.. Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:27 jak coś to pomyliłeś się o 90 stopni, jeśli cerkiew się zgadza, to dla mnie możesz walić kolejne pytanko, chyba że ebusia ma coś innego do powiedzenia w tej sprawie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:28 90 stopni to juz inny kierunek. a to zmienia postac rzeczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:32 jest napisane jednoznacznie. tzn wedlug milczarka sciana od bazylika jest poludniowa. wedlug ebusi poludniowowschodnia :) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:43 ebusia a jak stoisz do tej ściany ;-) bo jak na wprost to po części masz rację. Ale ja staniesz w szczycie tej ściany to ona jak w mordę idzie na południe, a jak staniesz w drugim szczycie to na północ ;-) Kierunki określa się też w zależności od tego jak się stoi i w którą stroną patrzy ;-) ściana jest, ale ty możesz ją obejść i zależy jak staniesz masz nieco inny kierunek ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:47 stan plecami do sciany na jej srodku na zewnatrz cmentarza. w ktorym kierunku patrzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 pytanie - ZŁOCZEW 29.07.05, 00:35 Jak brzmiała niemiecka nazwa Złoczewa nadana temu miastu 18 maja 1943 roku? Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: to by bylo za proste ;-)) n/t 29.07.05, 00:52 Teoretycznie ;-) ale ... jest jedna niespodzianka a może kilka ;-) W materiałach różnych, niemieckich, nazwa ta wygląda różnie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: to jak to w koncu jest? :) n/t 29.07.05, 01:25 Obowiązuje pytanie o Złoczewie !!! Mój był tylko taki podtekst, czemu nie o Sieradzu, ale to tylko podtekst, jak mi się coś uda wygrać, to może walnę takie pytanko ;-) Jakieś zasady tu ustaliliśmy i staram się ich trzymać ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: to jak to w koncu jest? :) n/t 29.07.05, 01:26 no ale myslalam ze jak pisales ze kilka nazw jest to tyczy sie to zloczewa;) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal spiaca jestem to dlatego :) tera juz wiem :) n/t 29.07.05, 01:27 Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: pytanie - ZŁOCZEW 29.07.05, 09:09 Ludziska - nie bądźcie tacy drobiazgowi;-) Ja tez lubię się trzymać regul, ale przecież raz mozemy zboczyć te 23 km do Zloczewa, by dowiedziec się rownież czegoś o tym miescie. To tez przeciez ziemia sieradzka, a o Sieradzu już powiedzieliśmy dużo;-) A po Zloczewie możemy wrocić do Sieradza;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: pytanie - ZŁOCZEW 29.07.05, 15:49 Dyć nie ma problemu ;-) Czekam na odpowiedź odnośnie Złoczewa ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak uuu ??? i co ? Nie ma chyba chętnych ? 30.07.05, 12:23 i co dalej - regulamin konkursu mówi coś na ten temat ? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: uuu ??? i co ? Nie ma chyba chętnych ? 30.07.05, 16:17 Czyżby zagadka za trudna? ;-) EEE tam ludzie, jesli ktoś tego nie wie - to jest to do znalezienia w necie: w googlach / narzędzia językowe trzeba wklepać 'Złoczew' i zaznaczyć wyszukiwanie stron w języku niemieckim, no i przepatrzeć to, co wyskoczy;-) Więcej już się nie da podpowiedzieć;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: uuu ??? i co ? Nie ma chyba chętnych ? 30.07.05, 17:16 No widać ludzi to nie zarajcowało ? ;-) Ciekawe kto się wysili, ja chwilowo nie mam czasu, bo szukam usilnie jednego driverka i już mnie zaczyna czyścić ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Re: uuu ??? i co ? Nie ma chyba chętnych ? 30.07.05, 22:56 Czyżby chodziło o Schlötzau na tą nazwę zmieniono nazwę Złoczewa 18.05.1943 Ale nie znam nimieckiego i nie mam pojęcia co to oznacza Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: uuu ??? i co ? Nie ma chyba chętnych ? 31.07.05, 00:08 o - sbi ma pracowity urlop ;-) Brawo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Jest jakaś odpowiedź ;-) Czyżby ... 31.07.05, 00:12 urlopowe pytanie SBI ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Stadt Schlötzau? ale wcześniej SBI tak też podał 31.07.05, 14:50 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=26906344&a=27140763 Więc jeśli to jest prawidłowa odpwiedź w konkursie - to wygrał SBI ;-) i jego pytanko ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: Schlötzau - tak nazwano Złoczew 31.07.05, 16:01 Zgadza się. Sbi podal pierwszy poprawną nazwę Zloczewa - Schloetzau. Tak Niemcy nazywali w oficjalnym nazewnictwie Zloczew między 18.05.1943 a wyzwoleniem w 1945. Tłumaczenie na inny język nazw WLASNYCH to skomplikowana sprawa. W tym przypadku moim zdaniem jest to zniemczenie brzmieniowe, nie znaczeniowe. Nie znam etymologii slowa 'Zloczew', ale jeśli pochodzi ono od rzeczownika 'zło' - to i w nazwie niemieckiej powinno być zło, czyli Uebel, a tak nie jest. Więcej informacji o niemieckich nazwach polskich miejscowości w Warthegau (i nie tylko ) jest tu: www.territorial.de/wart/schierat/schloest.htm Tylko trzeba znać niemiecki;-) No to teraz sbi zadaje pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: Kiedy powstało sieradzkie rondo/rogatka ? 31.07.05, 23:05 No daty, to nie jest moja specjalność ;-) Więc nawet strzelać nie będę ;-) Powiem tylko, że widziałem stary plan Sieradza, na którym Rogataka była podiero zarysem naniesionym ołówkiem ;-) Może uda mi się "zdobyć" ten obrazek ;-) Ale daty za nic nie pamiętam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Re: ocena odp. ebusi i jak dobra, to ona wymyśla 01.08.05, 18:18 Co do roku to mniej więcej ok. Piszę mniej więcej bo nie mam jak sprawdzić, ale to było w początkach Królestwa Polskiego, chyba jeszcze przed powstaniem manufaktury H. Wiązało się (powstanie rogatki) z wytyczeniem nowej drogi do Kalisza - poprzednio jeździło sie przez Wartę. Ale została jeszcze druga część pytania, od kiedy zamiast rogatki mamy rondo? Odpowiedz Link Zgłoś
sieradzak Re: ocena odp. ebusi i jak dobra, to ona wymyśla 01.08.05, 18:23 strasznie skomplikowane te konkursy ;-) no ebusia ocena na 3 żeby 6 trza odpowiedzieć pełnym zdaniem do końca ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
sbi O Następne pytanie proszę ebusię :) 04.08.05, 11:37 Przepraszam, że dopiero z takim opóźnieniem ale gdy się poprawiła pogoda to już nie siedziałem przy komputerze tylko na plaży :) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal opaliles sie chociaz? :) 04.08.05, 11:48 ja pytanie tez z opoxnieniem zadam bo musze cos wymyslic konkretnego :) Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Re: opaliles sie chociaz? :) 04.08.05, 14:17 podobno wygladam jak rózowy prosiaczek ?? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal kim był hrabia Rittberg? 05.08.05, 17:48 oprocz tego ze hrabia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: kim był hrabia Rittberg? 05.08.05, 17:50 oczywiscie chodzi o nawiazanie do Sieradza. jak sie "przysluzyl" sieradzakom (bynajmniej nie mam na mysli klonow Sieradzaka;) ), jakas date byloby milo, gdybyscie podali:) i takie tam zeby wiecej historii se dowiedziec, a nie stricte kim on byl :) Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana Re: kim był hrabia Rittberg? 05.08.05, 23:34 Czy to dobry trop? Nic innego nie mam ;) forum.axishistory.com/viewtopic.php?p=517471 Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: kim był hrabia Rittberg? 06.08.05, 08:51 Czy możesz podać jego imię? Oraz z grubsza, o jaki okres historyczny się rozchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: kim był hrabia Rittberg? 06.08.05, 09:49 w tym xrodle, z ktorego korzystam, niestety nie podano jego imienia. a sama nic wiecej znalexc nie moge :( XIX wiek Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: kim był hrabia Rittberg? 06.08.05, 10:44 Czy ma on coś wspolnego z hrabiną Auguste Leopoldine Hedwig von Rittberg - arystokratką niemiecką urodzoną w 1839r. w Legnicy, założycielką Zgromadzenia Sióstr od Czerwonego Krzyża, fundatorką wielu przytułków i szpitali (m.in. w Berlinie i Wroclawiu)? Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: kim był hrabia Rittberg? 06.08.05, 11:55 moze ona byc jego corka a moze nawet juz wnuczka;) ale ja osobiscie w to wątpie. koles rezydowal w bliskich okolicach Sieradza. podpowiem, ze mial do "czynienia" z Żydami Odpowiedz Link Zgłoś
zodiak72 Re: kim był hrabia Rittberg? 06.08.05, 17:56 Będzie ciężko;-) Czy mial on coś wspolnego z: 1. Zduńską Wolą? 2. pisarzem niemieckim Gerhardem Hauptmannem? 3. Wiosną Ludów 1848-49? Gdybyś chociaż znala imię. Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: kim był hrabia Rittberg? 06.08.05, 18:51 1804 to rok, o ktorym wspomina moje xrodelko w tej konkretnej informacji, o ktora mi chodzi. imienia niestety mimo przejrzenia wszelkich mozliwych kombinacji (google.pl) i dostepnych mi ksiazek, niestety nie znalazlam :/ dlatego uwazam, ze "nitki" 2 i 3 sa nietrafione. mieszkal on w troche innym kierunku od sdz, niz jest zdunska, ale poniewaz wlasciwie nic wiecej o tym czlowieku nie wiem, to nie moge kategorycznie zaprzeczyc czy aby na pewno nie mial czegos wspolnego ze zdunska :) podpowiem: hrabia mial ziemie, ktore na cos sie Zydom przydaly;) Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Re: kim był hrabia Rittberg? 06.08.05, 19:28 Hmm, w 1804 powstała gmina żydowska w Sieradzu - tzn. usamodzielniła się od łaskiej. Powstał wtedy pierwszy żydowski cmentarz - czy to o to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Właściciel Dzigorzewa :))) 06.08.05, 19:36 W 1804 sprzedał (za zgodą rządu pruskiego) za 100 talarów jedną morgę ziemi na cmentarz żydowski - obecnie okolice ul. Zakładników Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal :) Twoja kolej sbi 06.08.05, 19:40 dodam, ze cmentarz zydowski - kirkut - w sieradzu "metryka rowna sie krakowskiemu i jest o dwa lata starszy od warszawskiego" :] Odpowiedz Link Zgłoś
sbi Re: :) Twoja kolej sbi 06.08.05, 20:05 Chyba mamy te same ksiąki o Sieradzu :) Jak wymyślę to założę nowy wątek, bo ten znowu stał się długaśny Odpowiedz Link Zgłoś
svdmos Re: kim był hrabia Rittberg? 05.08.05, 18:52 kto pamieta Magdalene (Natalie) Hekker Odpowiedz Link Zgłoś
hajdana poza konkursem - Natalia Hekker, Magdalena 05.08.05, 23:25 Nie pamiętam, choć jako dzieciak chodziłam do klasztoru na lekcje religii. Nie wiem na ile jest znana czy pamiętana, pewnie ktoś się odezwie :) Sama więcej się dowiedziałam z ksiązki Migasiewicza: Siostra Magdalena od Jezusa Dobrego Pasterza, czyli Natalia Hekker (1891-1984), urszulanka mieszkająca w klasztorze sieradzkim, studiowała filozofię na UJ i malarstwo w Szkole Sztuk Pięknych dla Kobiet w Krakowie, studia malarskie kontynuowała w Paryżu i we Włoszech. Po wstąpieniu do zakonu była nauczycielką języków, historii sztuki i rysunku. Aż do lat 80-tych pełniła funkcję kustosza klasztoru, prowadziła jego badania, brała udział w konserwacjach zabytków. W klasztorza znajduje się maszynopis przewodnika po kosciele i klasztorze autorstwa s.Magdaleny - był pomocny dla sióstr do oprowadzania po kościele zwiedzających. Jakoś nigdy niestety nie udało mi się trafić na taki moment i posłuchać :( Jak tam poszukiwania w Izraelu? Odpowiedz Link Zgłoś
svdmos Re: poza konkursem - Natalia Hekker, Magdalena 06.08.05, 08:20 Wlasnie jej matka byla Helena z Rottbergow niderlandzkiej linii. Rezydowali w Petersburgu przy dworze do rewolty (czasami zwanej rewolucja) 1905 r. Mieli tez rezydencje w Simferopolu na Krymie do 1918 r. Nie zachowala sie, bylem to sprawdzic w 1997. Sama s.Magdalena studiowala u Pankiewicza w Krakowie a potem u expresjonistow w Paryzu. Nie mam pojecia czy ktos moglby wiecej powiedziec o zwiazkach z Rottbergami Odpowiedz Link Zgłoś