Dodaj do ulubionych

Sieradz - konkurs wiedzy c.d. (pytanie / odpowiedz

25.07.05, 14:38
Proponuję konkurs wiedzy o naszym mieście, o jego historii (tej dawnej i tej niedawnej).

Kontunuujemy tu poprzedni konkursowy wątek, ktory już stal się zbyt dlugi. Sieradzak - dawaj pytanie;-)
Obserwuj wątek
    • sieradzak Re: Sieradz - konkurs wiedzy c.d. (pytanie / odpo 25.07.05, 14:46
      No w końcu ;-)
      Może zodiak dodaj likna do poprzedniego wątku ? To dla potencjalnie nowych
      ludków ;-)
      • ebusia_fam_fatal Re: Sieradz - konkurs wiedzy c.d. (pytanie / odpo 25.07.05, 14:54

> Może zodiak dodaj likna do poprzedniego wątku ? To dla potencjalnie nowych
        > ludków ;-)
        sam nie mozesz?:>

link do poprzedniej "edycji" konkursu:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=26563178
        • sieradzak Re: Sieradz - konkurs wiedzy c.d. (pytanie / odpo 25.07.05, 14:55
          Nie wcinam się w rolę gospodarza tematu ;-) Co najwyżej mogę sugerować ;-)
          • ebusia_fam_fatal Re: Sieradz - konkurs wiedzy c.d. (pytanie / odpo 25.07.05, 15:00
            i przez takie sugerowanie polowa postow nie dotyczy tematu :)
            zadawaj pytanie i sie nie madruj :)
            • sieradzak Re: Sieradz - konkurs wiedzy c.d. (pytanie / odpo 25.07.05, 15:02
              jak połowa jak wszystkie ;-) Ok lece zadać pytanie, a że nie mam za bardzo
              czasu, to zadam takie prościutkie ;-)
    • sieradzak Jak wygląda Herb Ziemi Sieradzkiej 25.07.05, 15:04
      Kto wie jak wygląda herb Ziemi Sieradzkiej czyli od czasów Księstwa.
      Dla ułatwienia porozumiewania się herb opisujemy od lewej strony (tak jak mamy
      go przed oczami).
      Chodzi o godło (układ i kolory)
      Tarcza kolory

Ot takie prościutkie pytanko ;-)
      • ebusia_fam_fatal Re: Jak wygląda Herb Ziemi Sieradzkiej 25.07.05, 17:55
        wg Dlugosza: "w jednej polowie znajdowalo sie pol bialego orla na czerwonym
        polu, a w drugiej polowie pol płomienistego lwa na bialym polu"

wg "herbarza rycerstwa polskiego" (1584r) Paprockiego: "wojewodztwo sieradzkie
        nosi herb w polu czerwonym pol orla czarnego, a na zoltem pol lwa czerwonego"

tego wizerunku uzywano do 1793r. potem byly rozbiory, gubernie itd..

w 1975r. reaktywowane zostalo wojewodztwo sieradzkie. przywrocony zostal herb z
        czasow I Rzeczpospolitej. ma on ksztalt tarczy, ktorej lewa polowa jest barwy
        zlotej, a orawa czerwonej. na polu zlotym znajduje sie pol lwa koloru
        czerwonego, na polu czerwonym pol orla koloru czarnego. nad ich glowami widnieje
        zlota korona.
        • sieradzak kto następny do zgadywanki ;-) /bt 25.07.05, 20:32

• sieradzak Jak wygląda Herb Ziemi Sieradzkiej - trwa 25.07.05, 22:59
          ebusia

1. Tak
          2. tak
          3. tak

Pytanie nadal otwarte ;-)
          Czekam na inne propozycje opinie Jak wygląda Herb ;-)
      • sieradzak Herb - proszę o dalsze odpowiedzi. /nt 25.07.05, 23:00

• zodiak72 Re: Herb - proszę o dalsze odpowiedzi. /nt 27.07.05, 11:17
          www.wawrzak.org/herbyziempolskich.htm
    • sieradzak Prawidłowa odpowiedź - NIEWIADOMO ;-) 27.07.05, 11:28
      Ok - za radą SBI zwalniam ten temat.

Zasadniczo pewnik jest jeden układ godła lew po prawej a orzeł po lewej stronie.

Kolory to już zupełny odlot.
      Tarcza zapewne dwukolorowa żółto- czerwona. Przypuszczalnie żółty po lewej,
      czerwony po prawej.

Co do kolorów godła - to już jest większy bałagan. Bo widziałem chyba wszystkie
      możliwe kombinacje (czarny lew, czerwony lew, biały lub czarny orzeł).

Geneza:
      Podstawowa wykładnia jest taka. Gdy powstawało księstwo sieradzkie i łęczyckie z
      Ziemi Kujawskiej, nastąpiła modyfikacja godła Kujawa dla potrzeb nowych księstw
      (z tym ,że nie sugerujcie się obecnym herbem Kujawskim, bo jest odwrócowne godło
      - zupełnie nie wiem czemu ?)
      Tak więc aby nie kombinować modyfikacja polegała na zróżnicowaniu pól herbu.
      Łęczyca otrzymała pola biało- czerwone, my żółto czerwone. Ale nie jest dla mnie
      jasne dlaczego w herbie kujaw jest biały orzeł ? Bo przypuszczalnie Kujawy miały
      orła czarnego (od orła pomorskiego). Tak więc w tej materii nie ma żadnych
      pewników. W przedstawieniach herbów, do których dotarłem jest taki galimatias,
      że coś strasznego. A ten bałagan jest już u Długosza !!!, który dziwnie opisuje
      chorągwie pod grunwaldem, o ile dobrze pamiętam to opis naszej odpowiada herbowi
      Łęczycy, Chorągiew Łęczycka to bardziej herb Kujaw, a Chorągiew Kujawska jest
      chyba nasza ;-)
      Zasadniczy problem wynika chyba z kilku spraw.
      1. Herby były do siebie bardzo podobne dlatego często je mylono lub dziwnie łączono.
      2. Kolor nie był za tamtych czasów tak popularny jak dziś ;-)
      3. Opierano się na przekazach ustnych (które pewnie były obarczone błędem jak w
      pkt1)
      4. Heraldyka, nie była aż tak ścisłą nauką jak dziś przypuszczamy i występowała
      spora dowolność (np. Godło Kujawy na pieczęci Łokietka jest odwrócowny).
      5. Krótkotrwałość formacji Księstw i proces "zapominania" itp
      6. Sugerowanie się na przestrzeni dziejów materiałami, które były już obarczone
      błędami i tarktowanie ich jako swoistą "biblię"
      7. Brak wnikliwych badań heraldycznych herbów ziemskich i bazowanie na tym co w
      pkt.6

Tak z grubsza to wszystko ;-)

Ja osobiście skłaniam się ku herbowi:
      połlew płomienisty na polu złotym
      połuorzeł - biały lub czarny - na polu czerwonym.

Zapewne to co jest na herbie województwa łódzkiego - nie jest herbem naszych
      ziem ! I właśnie takie nieodpowiedzialne poczynania powodują problemy w dojściu
      do prawdy, gdyż za jakiś czas uzna się, że herb sieradzki powinien być tak jak
      na fladze łódzkiej odwrócony w godle !!! Podobnie jak z obecnym herbem kujawskim.
      Myślę, że mimo tych "problemów" powinniśmy pielęgnować to co jest pewnikiem,
      czyli prawidłowy układ godła i kolory tarczy. Bo to jest jedynie pewne i
      oryginalne od czasów Leszka Czarnego, czyli I Księcia Sieradzkiego ;-)
    • sieradzak Kto zadaje pytanko ? /nt 27.07.05, 11:29

• zodiak72 Re: Ja;-) -->>> 27.07.05, 11:35
        Na jednej z zewnętrznych scian sieradzkiej kolegiaty jest umieszczona kamienna plyta z herbem szlacheckim, a pod nią jest druga z napisem: "X.W.P. 1935". Pytanie:

Jak się nazywa herb umieszczony na tej tablicy i co oznaczają litery XWP ?
        • hajdana Re: Ja;-) -->>> 27.07.05, 14:44
          wiem! wiem! Ksiądz Walery Pogorzelski herbu Krzywda. Tablica jest na wschodniej
          zewnętrznej ścianie dobudowanej w 1935 r. kaplicy Najświętszej Marii Panny.
          • zodiak72 Re: Ja;-) -->>> 27.07.05, 14:48
            Zgadza się;-) No to teraz czekamy na pytanie od Pani Hajdany;-)
            • hajdana Re: Ja;-) -->>> 27.07.05, 15:04
              no nareszcie...
              Może coś o klasztorze (przypadkiem mam interesujące źródło ;)). Jak i kiedy
              powstał? Jak się nazywał ostatni dominikanin i kiedy zmarł?
              • sieradzak Hajdana - daj to na główny wątek i zmień nazwę ;-) 27.07.05, 15:28

• sieradzak Dla jasności !!! Tytuł postu, tytułem pytania !! 27.07.05, 15:27
      Coś tak pamiętam że w pierwszej edycji konkursu jakoś tak było, dzięki temu
      widać było co za sprawa i jakoś łatwo konkursować.
      Proponują więc wrócić do tego zwyczju i starać się, aby nowe pytanie było
      Głównym wątkiem w wątku Konkurs i żeby tytuł postu był związany z pytaniem.
      Np. Hajdana pyta o Klasztor, to tytuł wywoławczy klasztor, czy coś takiego ;-)

Sory że się tak wymądrzam ;-)
    • hajdana klasztor - powstanie i ostatni dominikanin 27.07.05, 16:15
      Kto sprowadził zakonników do Sieradza, jak powstała ich siedziba (legendy i
      inne hipotezy), jak nazywał się ostatni dominikanin i kiedy umarł?
      Chyba będzie teraz dobrze :]
      • sieradzak Re: klasztor - powstanie i ostatni dominikanin 27.07.05, 16:19
        o teraz od razu lepiej ;-)
        Jakoś czytelnie i wiadomo o co biega ;-)
        Temacik wydaje się być ciekawy ;-)
        Będę się przyglądał zmaganiom ;-)

Zapewne ebusia błyśnie tu swoją wiedzą ;-)
      • ebusia_fam_fatal Re: klasztor - powstanie i ostatni dominikanin 27.07.05, 18:01
        O powstaniu Klasztoru i Kościoła O.O Dominikanów w Sieradzu są autentyczne,
        historyczne dane. Historycy jak: Długosz, Naruszewicz, Chlebowskina podstawie
        akt i dokumentów zgodnie podają o początkach klasztoru. Książe Kazimierz
        Sieradzki, syn Księcia Konrada Mazowieckiego w 1260 roku sprowadził do Sieradza
        Zakonników św. Dominika z Krakowa, dokąd świeżo przybyli i wielkie uznanie tam
        zyskali. Na siedzibę oddał im Książę Kazimierz swój zamek. Tu osiedlili się
        pierwsi Dominikanie i z pomocą Księcia Kazimierza pobudowali kościół. Klasztor
        przez wieki swego istnienia był podmiotem wielu nadań i zapisów. Dla przykładu
        warto wspomnieć o przywileju z 1416 r., nadanym przez króla Władysława Jagiełłę
        w pobliskiej Brodni, na mocy którego klasztor miał prawo do piątej miary mąki z
        młyna królewskiego i trzech rybaków na Warcie - jednak w zamian za obowiązek
        śpiewania codziennie Mszy św. de Beata Maria Virgine na odpuszczenie grzechów i
        o pokój dla Królestwa i za odprawianie Mszy św. co poniedziałek, środę i piątek
        za dusze zmarłych żon królewskich: Jadwigi i Anny.

Budowa kościoła św. Stanisława (kanonizowanego 8 września 1253 r. w Asyżu przez
        Innocentego IV) została ukończona około połowy XIII w. Był to pierwszy nowo
        zbudowany kościół dedykowany temu świętemu. Poświęcenie kościoła św.
        Stanisławowi było następstwem udziału księcia Kazimierza wraz z sieradzkimi
        dominikanami 8 maja 1254 r. w krakowskiej uroczystości "podniesienia prochów
        świeżo kanonizowanego męczennika". Do budowy użyto cegły o układzie wendyjskim.
        Zespół klasztorny był miejscem tragicznych wydarzeń. W dniu 20 września 1331 r.
        doszczętnie ograbili go i spustoszyli Krzyżacy. W dniu 13 czerwca 1693 r.
        wybuchł w mieście wielki pożar, spaliły się 52 domy. W kościele spłonęło wtedy
        wszystko, runęło nawet sklepienie. W czasie odbudowy, która trwała od 1701 r. do
        1718 r. obniżono sklepienie, przerobiono okna na zamknięte półkoliście, a
        fasadom nadano obecne barakowe szczyty. Szczęśliwym trafem zachował się spis
        przeorów od 1331 r. do 1831 r. z opisaniem ich działalności. Począwszy od
        pierwszego przeora Idziego, spowiednika fundatora klasztoru księcia Kazimierza
        oraz syna tegoż - Leszka czarnego, zakonnicy byli kapelanami na zamku i
        spowiednikami dworu książęcego. Trafiali się między nimi mężowie wybitni. Np: w
        końcu XVI w. przebywał tutaj największy po Piotrze Skardze kaznodzieja o. Fabian
        Birkowski, późniejszy kaznodzieja dworu króla Władysława IV.

gdzie indziej czytamy:

Dominikanie zostali sprowadzeni do Sieradza z Krakowa pomiędzy 1233-1245 r.
        przez Konrada Mazowieckiego lub jego syna Bolesława. Dzieła fundacji dopełnił
        książe Kazimierz Konradowic, za którego panowania (1247-1260) przypadła
        konsekracja kościoła. Załuguje na podkreślenie fakt, że sprowadzenie zakonników,
        którzy osiedlali się wyłącznie w rozwiniętych osiedlach miejskich, nastąpiło
        przed nadaniem Sieradzowi praw miejskich. Musiał więc to być już wtedy ośrodek
        znaczny i dobrze zaludniony.

i gdzie indziej:)

ksiądz Zefiryn Kołomiński, ostatni dominikanin sieradzki, zasługuje na
        szczególną uwagę, gdyż uczył w szkole od 1834 do 1869 r., a potem jeszcze w
        szkole prywatnej po 1872 r. Zmarł w Sieradzu i jest pochowany na tutejszym
        cmentarzu.
        • sieradzak Re: klasztor - powstanie i ostatni dominikanin 27.07.05, 18:16
          A nie mówiłem, że ebusia błyśnie ;-)
          ha ha ha ;-)

No cóż, teraz czas na ocenę konkursową i ewnetualne uwagi i dopowiedzenia

i kolejny zestaw pytań ;-)
          • hajdana Re: klasztor - powstanie i ostatni dominikanin 27.07.05, 21:15
            Bardzo dobrze. Siadaj. Szóstka ;)

Zauważyłam, że nie ma daty śmierci słusznie wymienionego o.Zefiryna
            Kołomińskiego, no ale nie bądźmy drobiazgowi ;) – 1886 r. Jego płyta nagrobna
            jest zdaje mi się gdzieś na początku cmentarza, tuż za bramą.

Pora na dopowiedzenia: zamek księcia Kazimierza należy włożyć w bajki i legendy
            sieradzkie ;(

„Według funkcjonującej w histografii dominikańskiej tradycji, sieradzki kościół
            i klasztor dominikański został ufundowany w 1260 r. przez księcia łęczyckiego i
            sieradzkiego Kazimierza. Wokół tej błędnej informacji, powtarzanej aż do XX w.
            włącznie, narosła z czasem legenda głosząca, ze książę przekazał zakonnikom
            własny zamek, a sam przeniósł się w inne miejsce, niektórzy autorzy podawali
            nawet krótkie opisy tej budowli.
            Dwudziestowieczni badacze dowiedli w oparciu o spisaną w 1304 r. przez Bernarda
            Guidonisa listę konwentów dominikańskich, że fundacja miała miejsce w latach 30-
            tych XIII w. ; potwierdzeniem tego jest przytaczany przez J.Kłoczowskiego
            dokument wystawiony przez ks.Kazimierza 6X1250 r. [10 lat wcześniej !] w
            sieradzkiej siedzibie zakonu kaznodziejskiego, która w tym czasie musiała być
            już zbudowana [!]; zdaniem badacza konsekracja kościoła nastąpiła do roku 1260.
            Oparte na solidnych podstawach ustalenia J.Kłoczowskiego nie zostały przez
            nikogo zakwestionowane i obowiązują do chwili obecnej.
            Biorąc pod uwagę stwierdzenia tego badacza oraz opierając się na dogłębnej
            analizie stylistycznej obiektu A.Grzybkowski ustalił, że kościół był wznoszony
            od lat 30-tych do 50-tych XIII w. i został konsekrowany niedługo po kanonizacji
            św.Stanisława (1253 r.), tenże uczony w przekonywujący sposób przypisał
            fundację kościoła i klasztoru Konradowi Mazowieckiemu [jak u ebusi czytane
            gdzie indziej !].
            Z kolei badania archeologiczne [!] prowadzone w latach 1958-1960 wykazały, że
            legendarny zamek, rzekomo ofiarowany dominikanom, nigdy nie istniał.”

Cała wiedza z książki „Kościół podominikański w Sieradzu” autorstwa Pawła
            Migasiewicza (2003). Dziękuję za uwagę ;)
            • sieradzak Pytanko dodatkowe 27.07.05, 22:20
              Wspominasz o jakiś badaniach archeologicznych

tzn:
              > Z kolei badania archeologiczne [!] prowadzone w latach 1958-1960 wykazały, że
              > legendarny zamek, rzekomo ofiarowany dominikanom, nigdy nie istniał.

Wiesz coś więcej o tych badaniach ? Gdzie i jak były prowadzone ? Ewentualnie
              gdzie są ich wyniki ?
              • hajdana Re: Pytanko dodatkowe 27.07.05, 22:29
                nieskromnie powiem, że nie było mnie wtedy na świecie, a zwłaszcza w Sieradzu.
                Też jestem bardzo ciekawa kto, co i jak, myślę, że trzeba zapytać w muzeum i
                siłą nakłonić do odpowiedzi na forum, w tej i innych sprawach ;)
                • hajdana poprawka 27.07.05, 22:38
                  jest! jest odnośnik:
                  Kamińska J., 1962, "Sieradz wczesnośredniowieczny w świetle badań
                  archeologicznych", Prace i Materiały Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego
                  w Lodzi, 7:1962 Sieradz w średniowieczu, s.41-71.
                  Łaszewska T., 1962, "Sieradz lokacyjny w świetle dotychczasowych badań
                  archeologicznych, Prace i Materiały Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w
                  Lodzi, 7:1962 Sieradz w średniowieczu, s.183-223.
                  • sieradzak Re: poprawka 27.07.05, 22:42
                    trochę to starawe ;-)
                    ale dzięki za te dodatkowe informacje ;-)
                    pewnie będę musiał kogoś poprosić o sprawdzenie tych pozycjii, ciekawe kogo ;-)
                  • sieradzak Czyli teraz ebusia pyta ? 27.07.05, 22:46

• ebusia_fam_fatal Re: poprawka 27.07.05, 22:47
                    na te pierwsza czekam w bibliotece juz pol roku. ostatnio jestem "pierwsza w
                    kolejce zamawiajacych":) wiec pewnie niedlugo..... :D
                    • sieradzak Re: poprawka 27.07.05, 23:19
                      sie nie chwal ;-), tylko dawaj pytanko, bo wątek stygnie ;-)
    • sieradzak Gdzie pytanie ;-( ebusia ? 28.07.05, 21:58
      Wychodzi, że pyta ebusia, ale ... ?
      Coś okulał ten wątek ? a taki fajny był ;-)
      • ebusia_fam_fatal zaraz :) nie widzisz ile mam zajec? ;) n/t 28.07.05, 22:05

• ebusia_fam_fatal cmentarz 28.07.05, 23:40
      ale to pytanie bardziej z ciekawosci, bo trudno mi sie zorientowac:)
      jak usytuowany jest cmentarz z kosciolkiem sw ducha?
      ktora sciana jest polnocna, ktora poludniowa itd? :)
      bo czytam madra ksiazke, ale w ogole na kierunkach sie chyba nie znam :)
      • sieradzak Re: cmentarz 28.07.05, 23:45
        Warta zasadniczo płynie na północ jeśli mnie pamięć nie myli ;-)

Więc przyjmując tą roboczą hipotezę to:

lewy brzeg Warty na mapie to zachód
        prawy wschód
        a tam gdzie Warta się zaczyna to .... kto zgadnie ;-)

mam nadzieję, że pomogłem ;-)
        • ebusia_fam_fatal Re: cmentarz 28.07.05, 23:47
          oj chodzi mi o to, ze "sciany" cmentarza nie sa tak bardzo jednoznacznie
          postawione w kierunkach polnoc poludnie czy wschod zachod... a w ksiazce tak
          pisza, ze w koncu nie wiem gdzie ktora mogila stoi:) no i jeszcze jedna rzecz
          mnie zastanawia, ale to poxniej
          • sieradzak Re: cmentarz 28.07.05, 23:54
            hmm
            według mnie:

Bazylika to południowa
            od torów północna
            Wojska Polskiego zachodnia
            Starowarcka wschodnia.

Choć masz rację, że usytuowanie nie jest jednoznaczne, przyjmując moją teorię
            oczywiście ;-)
            • ebusia_fam_fatal Re: cmentarz 28.07.05, 23:57
              o kurde. :) no to by pasowalo :) ale ciezko mi sobie to wyobrazic, ze tak sie te
              "kierunki" sytuuja....
              • zodiak72 Re: cmentarz 28.07.05, 23:59
                z grubsza jest tak, jak mowi sieradzak.
                • ebusia_fam_fatal Re: cmentarz 29.07.05, 00:03
                  a z leksza? ;)
                  • sieradzak z leksza to kompas i na cmentarz po 24 ;-) /nt 29.07.05, 00:07

• ebusia_fam_fatal za ciemno, igly nie dojrze:) duchow tez :) n/t 29.07.05, 00:08

• sieradzak Re: za ciemno, igly nie dojrze:) duchow tez :) n/ 29.07.05, 00:14
                        lateraczka dobra rzecz ;-)

dobry kompasik ma świecącą jedną igiełkę ;-)

Co do duchów ?? no cóż - to musisz spradzić ;-) Obaczę ili nie obaczę, ale może
                        choć się wystraszę ;-)
                        • ebusia_fam_fatal Re: za ciemno, igly nie dojrze:) duchow tez :) n/ 29.07.05, 00:15
                          i ona swieci tak sama z siebie czy najpierw musialaby byc naswietlona??
                          poza tym wspominales o kompasie a nie o dobrym kompasie. a ja moj gdzies przepic
                          musialam bo znalexc nie moge :(
                          • sieradzak Re: za ciemno, igly nie dojrze:) duchow tez :) n/ 29.07.05, 00:23
                            to się nazywa fluorescencja ;-)

Jak zgubiłaś (przepiłaś) to może właśnie na cmentarzu ino nie pamiętasz ;-)
                            • ebusia_fam_fatal Re: za ciemno, igly nie dojrze:) duchow tez :) n/ 29.07.05, 00:25
                              no to jesli chodzi o to zjawisko, to trzeba bedzie najpierw naswietlic, a skad
                              ja Ci swiatlo o 24 na cmentarzu wezme? latarka w mielnie z rodzicami jest:)
                              • sieradzak Re: za ciemno, igly nie dojrze:) duchow tez :) n/ 29.07.05, 00:29
                                zjawisko polega na odbiciu światła (np. księżyca) ;-)
                                naświetlenie i oddanie światła (samoistne świecenie w ciemności) to
                                fotoluminiscencja (trudne słowo - nie wiem czy dobrze napisałem ;-)
                                • ebusia_fam_fatal Re: za ciemno, igly nie dojrze:) duchow tez :) n/ 29.07.05, 00:30
                                  chyba na odwrot?:>
                                  • sieradzak Re: za ciemno, igly nie dojrze:) duchow tez :) n/ 29.07.05, 00:36
                                    chyba jednak nie - ale niegdy nie twierdzę, że jestem nieomylny ;-)

Z tego co wiem, to fluo - polega na odbiciu światła
                                    a foto na pochłanianiu światła.

W zegarkach stosuje się efekt fluorescencji. W całkowitych ciemnościach efekt
                                    nie występuje lub jest minimalny (może zachodzić minimalny efekt "pochłaniania"
                                    światła)

Efekt foto (zresztą jest super) ładuje się w słońcu a w nocy przez X czasu
                                    "oddaje" światło intensywnie świecąc - nawet w zupełnej ciemności ;-)

Mam taką farbę to wiem ;-)
                                  • sieradzak Re: za ciemno, igly nie dojrze:) duchow tez :) n/ 29.07.05, 00:37
                                    aha - znaki ewakuacyjne robione są właśnie w efekcie foto. Światło gaśnie one
                                    świecą same ;-)
              • sieradzak Re: cmentarz 29.07.05, 00:02
                ;-)
                No widzisz mnie też trudno uwierzyć w te kierunki ;-)
                Bo jak to jest że północ jest na północy ;-)

W kierunkach jest tak, że jak przyjmniesz jeden pewnik, to reszta jakoś
                wychodzi, a że kierunki są rozległe bo można powiedzieć, że mają jakieś 180
                stopni to minimalne odchyłki w takich dywagacjach nie grają roli ;-)

Dlaczego 180 stopni ? Bo w między czasie są takie kierunki jak np.
                północny-wschód ;-) to wtedy już tylko 90 stopni ;-)

Myślę, więc że do takich potrzeb jak masz, takie zapamiętanie wystarczy
                WARTA płynie na PÓŁNOC ;-)
                • ebusia_fam_fatal Re: cmentarz 29.07.05, 00:05
                  > No widzisz mnie też trudno uwierzyć w te kierunki ;-)
                  > Bo jak to jest że północ jest na północy ;-)
                  bardzo smieszne...

> WARTA płynie na PÓŁNOC ;-)
                  zwlaszcza w tym momencie miedzy mostem na trasie na zdunska a mostem wiaszacym :]
                  • sieradzak Re: cmentarz 29.07.05, 00:11
                    drobne zakole, a ty się czepiasza ;-)
                    a pisałem Ci, że masz 180 stopni ;-)

Jak coś to weź mapę i zobacz, że zasadniczy kierunek jest północ. No ciut wyżej
                    Warta zidiociała i płynie do Odry, zamiast do morza ;-) i tam gdzie nastąpiło
                    zidjocenie rzeki płynie ona jak nienormalna bardziej na zachód ;-)
                    • ebusia_fam_fatal Re: cmentarz 29.07.05, 00:12
                      no a normalnie plynie (na wysokosci sdza) na polnocny zachod. zatem??
                      • sieradzak Re: cmentarz 29.07.05, 00:15
                        zatem dobrze prawisz ;-)
                        ale jeśli masz podany jeden kierunek, to .... północ jest północ i już ;-)
                        • ebusia_fam_fatal Re: cmentarz 29.07.05, 00:16
                          no to jesli tak to nie ma sciany wschodniej. jest naroznik wschodni itd..
                          • sieradzak Re: cmentarz 29.07.05, 00:25
                            precyzja tylko z kompasem, choć podejrzewam, że suma sumarum wyjdzie na moje.
                            Nie wiem co czytasz, ale wątpię, żeby w opisie stosowano azymuty i pomiary
                            kompasowe. Są to raczej chyba opisy orientacyjne ?!
                            • ebusia_fam_fatal Re: cmentarz 29.07.05, 00:27
                              cmentarz ma ksztalt rombu. kazdy z jego wierzcholow usytuowany jest na NEWS.
                              natomiast sciany sa na "ukos" (NW, NE, SW, SE)
                              jak moze wjsc na Twoje??
                              • sieradzak Re: cmentarz 29.07.05, 00:31
                                To zależy od precyzji opisu, jeśli opis jest orientacyjny to wyjdzie na moje,
                                jeśli uwzględnia między kierunki - to nie koniecznie ;-)
            • ebusia_fam_fatal pytanie zatem 29.07.05, 00:01
              przyjmujac teorie Sieradzaka pytam: fragment ktorej sciany muru cmentarnego w
              okresie miedzywojennym zbudowano z "cegiel z odzysku" i skad byly te cegly?
              • sieradzak Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:06
                Ja jak zwykle na czuja ;-)

ściana zachodnia (od Wojska Polskiego)
                z tym odzyskiem to mam problem, okres między wojenny ??
                Coś musieli rozwalić, ino nie wiem co ;-)

Zamku już raczej nie było, więc to raczej odpada, chyba, że jeszcze coś wykopali ;-)

Więc się poddaję ;-)
              • zodiak72 Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:20
                Na sieradzkim cmentarzu istniala kiedyś kaplica cerkiewna, ktorą jednak w latach 30tych ub. wieku zburzono. Z cegiel pochodzących z tej kapliczki zbudowano wtedy częśc (chyba) poludniowego muru cmentarza (czyli od ul.Bazylika).

Podaję za Milczarkiem.
                • ebusia_fam_fatal Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:21
                  hm a mnie sie zdaje ze od ul wojska polskiego (poludniowo-zachodnia:) )
                  • zodiak72 Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:25
                    No mozliwe, nie jest to jednoznacznie napisane. Mogę zadawać pytanie nastepne?;-)
                    • ebusia_fam_fatal Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:26
                      mozesz, ale prosze dalej o probe wyjasnienia tych scian :)
                      • zodiak72 Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:33
                        W pd. zach. rogu cmentarza wybudowano wtedy domek dla grabarzy. A obok niego (w pd czesci muru ) wybito przejscie i zbudowano bramę wejsciową na cmentarz. Rozumiem więc z tego, że prace porządkowe byly prowadzone wtedy w POLUDNIOWYM fragmencie muru cmentarnego, więc stąd moje domniemanie, iż postawiono nowy fragment (z tych cegiel po kaplicy) muru wlasnie w PLD czesci.
                        • ebusia_fam_fatal Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:34
                          tak tak, wlasnie napisalam o tym nizej troszke:)
                        • ebusia_fam_fatal Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:34
                          tylko ze mnie interesuja kierunki kierunki a nie orientacyjne kierunki. bo
                          orientacyjnie to se mozna..
                    • sieradzak Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:27
                      jak coś to pomyliłeś się o 90 stopni, jeśli cerkiew się zgadza, to dla mnie
                      możesz walić kolejne pytanko, chyba że ebusia ma coś innego do powiedzenia w tej
                      sprawie ;-)
                      • ebusia_fam_fatal Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:28
                        90 stopni to juz inny kierunek. a to zmienia postac rzeczy :)
                    • ebusia_fam_fatal Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:32
                      jest napisane jednoznacznie. tzn wedlug milczarka sciana od bazylika jest
                      poludniowa. wedlug ebusi poludniowowschodnia :)
                      • sieradzak Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:43
                        ebusia

a jak stoisz do tej ściany ;-)
                        bo jak na wprost to po części masz rację.

Ale ja staniesz w szczycie tej ściany to ona jak w mordę idzie na południe, a
                        jak staniesz w drugim szczycie to na północ ;-)

Kierunki określa się też w zależności od tego jak się stoi i w którą stroną
                        patrzy ;-) ściana jest, ale ty możesz ją obejść i zależy jak staniesz masz nieco
                        inny kierunek ;-)
                        • ebusia_fam_fatal Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:47
                          stan plecami do sciany na jej srodku na zewnatrz cmentarza. w ktorym kierunku
                          patrzysz?
                          • sieradzak Re: pytanie zatem 29.07.05, 00:51
                            a opisujący jak stał ? ;-)
    • zodiak72 pytanie - ZŁOCZEW 29.07.05, 00:35
      Jak brzmiała niemiecka nazwa Złoczewa nadana temu miastu 18 maja 1943 roku?
      • sieradzak aś wymyślił Złoczew ;-) a nie mógł być Sieradz /nt 29.07.05, 00:44

• zodiak72 Re: to by bylo za proste ;-)) n/t 29.07.05, 00:47

• sieradzak Re: to by bylo za proste ;-)) n/t 29.07.05, 00:52
            Teoretycznie ;-) ale ... jest jedna niespodzianka a może kilka ;-)
            W materiałach różnych, niemieckich, nazwa ta wygląda różnie ;-)
            • ebusia_fam_fatal dawaj wszystkie co masz. a ja ide spac:D n/t 29.07.05, 00:57

• sieradzak tera Złoczew ;-) n/t 29.07.05, 00:59

• ebusia_fam_fatal to jak to w koncu jest? :) n/t 29.07.05, 01:20

• sieradzak Re: to jak to w koncu jest? :) n/t 29.07.05, 01:25
                    Obowiązuje pytanie o Złoczewie !!!
                    Mój był tylko taki podtekst, czemu nie o Sieradzu, ale to tylko podtekst, jak mi
                    się coś uda wygrać, to może walnę takie pytanko ;-)

Jakieś zasady tu ustaliliśmy i staram się ich trzymać ;-)
                    • ebusia_fam_fatal Re: to jak to w koncu jest? :) n/t 29.07.05, 01:26
                      no ale myslalam ze jak pisales ze kilka nazw jest to tyczy sie to zloczewa;)
                      • ebusia_fam_fatal spiaca jestem to dlatego :) tera juz wiem :) n/t 29.07.05, 01:27

• zodiak72 Re: pytanie - ZŁOCZEW 29.07.05, 09:09
        Ludziska - nie bądźcie tacy drobiazgowi;-) Ja tez lubię się trzymać regul, ale przecież raz mozemy zboczyć te 23 km do Zloczewa, by dowiedziec się rownież czegoś o tym miescie. To tez przeciez ziemia sieradzka, a o Sieradzu już powiedzieliśmy dużo;-) A po Zloczewie możemy wrocić do Sieradza;-)
        • sieradzak Re: pytanie - ZŁOCZEW 29.07.05, 15:49
          Dyć nie ma problemu ;-)
          Czekam na odpowiedź odnośnie Złoczewa
          ;-)
        • sieradzak uuu ??? i co ? Nie ma chyba chętnych ? 30.07.05, 12:23
          i co dalej - regulamin konkursu mówi coś na ten temat ?
          ;-)
          • zodiak72 Re: uuu ??? i co ? Nie ma chyba chętnych ? 30.07.05, 16:17
            Czyżby zagadka za trudna? ;-) EEE tam ludzie, jesli ktoś tego nie wie - to jest to do znalezienia w necie: w googlach / narzędzia językowe trzeba wklepać 'Złoczew' i zaznaczyć wyszukiwanie stron w języku niemieckim, no i przepatrzeć to, co wyskoczy;-) Więcej już się nie da podpowiedzieć;-))
            • sieradzak Re: uuu ??? i co ? Nie ma chyba chętnych ? 30.07.05, 17:16
              No widać ludzi to nie zarajcowało ? ;-)
              Ciekawe kto się wysili, ja chwilowo nie mam czasu, bo szukam usilnie jednego
              driverka i już mnie zaczyna czyścić ;-)
            • sbi Re: uuu ??? i co ? Nie ma chyba chętnych ? 30.07.05, 22:56
              Czyżby chodziło o
              Schlötzau
              na tą nazwę zmieniono nazwę Złoczewa 18.05.1943
              Ale nie znam nimieckiego i nie mam pojęcia co to oznacza
              • sieradzak Re: uuu ??? i co ? Nie ma chyba chętnych ? 31.07.05, 00:08
                o - sbi ma pracowity urlop ;-)
                Brawo ;-)
              • sieradzak Jest jakaś odpowiedź ;-) Czyżby ... 31.07.05, 00:12
                urlopowe pytanie SBI ;-)
    • sieradzak Stadt Schlötzau ? /nt 31.07.05, 14:48

• sieradzak Stadt Schlötzau? ale wcześniej SBI tak też podał 31.07.05, 14:50
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=26906344&a=27140763
        Więc jeśli to jest prawidłowa odpwiedź w konkursie - to wygrał SBI ;-) i jego
        pytanko ;-)
        • zodiak72 Re: Schlötzau - tak nazwano Złoczew 31.07.05, 16:01
          Zgadza się. Sbi podal pierwszy poprawną nazwę Zloczewa - Schloetzau. Tak Niemcy nazywali w oficjalnym nazewnictwie Zloczew między 18.05.1943 a wyzwoleniem w 1945. Tłumaczenie na inny język nazw WLASNYCH to skomplikowana sprawa. W tym przypadku moim zdaniem jest to zniemczenie brzmieniowe, nie znaczeniowe. Nie znam etymologii slowa 'Zloczew', ale jeśli pochodzi ono od rzeczownika 'zło' - to i w nazwie niemieckiej powinno być zło, czyli Uebel, a tak nie jest.

Więcej informacji o niemieckich nazwach polskich miejscowości w Warthegau (i nie tylko ) jest tu:
          www.territorial.de/wart/schierat/schloest.htm
          Tylko trzeba znać niemiecki;-)

No to teraz sbi zadaje pytanie
    • sbi Kiedy powstało sieradzkie rondo/rogatka ? 31.07.05, 21:24
      • sieradzak Re: Kiedy powstało sieradzkie rondo/rogatka ? 31.07.05, 23:05
        No daty, to nie jest moja specjalność ;-)
        Więc nawet strzelać nie będę ;-)

Powiem tylko, że widziałem stary plan Sieradza, na którym Rogataka była podiero
        zarysem naniesionym ołówkiem ;-) Może uda mi się "zdobyć" ten obrazek ;-)

Ale daty za nic nie pamiętam ;-)
      • ebusia_fam_fatal 1823 01.08.05, 13:31

• ebusia_fam_fatal albo jakos tak, bo to z pamieci.. n/t 01.08.05, 13:42

• sieradzak wiedziałem, wróci i błyśnie ;-) /nt 01.08.05, 14:04

• sieradzak ocena odp. ebusi i jak dobra, to ona wymyśla /nt 01.08.05, 15:44

• sbi Re: ocena odp. ebusi i jak dobra, to ona wymyśla 01.08.05, 18:18
          Co do roku to mniej więcej ok. Piszę mniej więcej bo nie mam jak sprawdzić, ale
          to było w początkach Królestwa Polskiego, chyba jeszcze przed powstaniem
          manufaktury H. Wiązało się (powstanie rogatki) z wytyczeniem nowej drogi do
          Kalisza - poprzednio jeździło sie przez Wartę.
          Ale została jeszcze druga część pytania, od kiedy zamiast rogatki mamy rondo?
          • sieradzak Re: ocena odp. ebusi i jak dobra, to ona wymyśla 01.08.05, 18:23
            strasznie skomplikowane te konkursy ;-)
            no ebusia ocena na 3 żeby 6 trza odpowiedzieć pełnym zdaniem do końca ;-)
      • ebusia_fam_fatal 1969 albo 1970 01.08.05, 21:08

• sbi O Następne pytanie proszę ebusię :) 04.08.05, 11:37
          Przepraszam, że dopiero z takim opóźnieniem ale gdy się poprawiła pogoda to już nie siedziałem przy komputerze tylko na plaży :)
          • ebusia_fam_fatal opaliles sie chociaz? :) 04.08.05, 11:48
            ja pytanie tez z opoxnieniem zadam bo musze cos wymyslic konkretnego :)
            • sbi Re: opaliles sie chociaz? :) 04.08.05, 14:17
              podobno wygladam jak rózowy prosiaczek ?? ;)
    • sieradzak Kto zadaje pytanko ? /nt 05.08.05, 14:31

• sbi ebusia, ale się namyśla :) 05.08.05, 14:41
        • sieradzak aha ;-) (przy okazji SBI - Pesel ?) /nt 05.08.05, 15:26

• sbi Pesel 05.08.05, 17:06
            Wysłałem na bractwo
    • ebusia_fam_fatal kim był hrabia Rittberg? 05.08.05, 17:48
      oprocz tego ze hrabia ;)
      • ebusia_fam_fatal Re: kim był hrabia Rittberg? 05.08.05, 17:50
        oczywiscie chodzi o nawiazanie do Sieradza. jak sie "przysluzyl" sieradzakom
        (bynajmniej nie mam na mysli klonow Sieradzaka;) ), jakas date byloby milo,
        gdybyscie podali:) i takie tam zeby wiecej historii se dowiedziec, a nie stricte
        kim on byl :)
        • hajdana Re: kim był hrabia Rittberg? 05.08.05, 23:34
          Czy to dobry trop? Nic innego nie mam ;)
          forum.axishistory.com/viewtopic.php?p=517471
          • ebusia_fam_fatal nie n/t 06.08.05, 01:46

• zodiak72 Re: kim był hrabia Rittberg? 06.08.05, 08:51
          Czy możesz podać jego imię? Oraz z grubsza, o jaki okres historyczny się rozchodzi?
          • ebusia_fam_fatal Re: kim był hrabia Rittberg? 06.08.05, 09:49
            w tym xrodle, z ktorego korzystam, niestety nie podano jego imienia. a sama nic
            wiecej znalexc nie moge :(
            XIX wiek
            • zodiak72 Re: kim był hrabia Rittberg? 06.08.05, 10:44
              Czy ma on coś wspolnego z hrabiną Auguste Leopoldine Hedwig von Rittberg - arystokratką niemiecką urodzoną w 1839r. w Legnicy, założycielką Zgromadzenia Sióstr od Czerwonego Krzyża, fundatorką wielu przytułków i szpitali (m.in. w Berlinie i Wroclawiu)?
              • ebusia_fam_fatal Re: kim był hrabia Rittberg? 06.08.05, 11:55
                moze ona byc jego corka a moze nawet juz wnuczka;)
                ale ja osobiscie w to wątpie. koles rezydowal w bliskich okolicach Sieradza.
                podpowiem, ze mial do "czynienia" z Żydami
                • zodiak72 Re: kim był hrabia Rittberg? 06.08.05, 17:56
                  Będzie ciężko;-)
                  Czy mial on coś wspolnego z:
                  1. Zduńską Wolą?
                  2. pisarzem niemieckim Gerhardem Hauptmannem?
                  3. Wiosną Ludów 1848-49?

Gdybyś chociaż znala imię.
                  • ebusia_fam_fatal Re: kim był hrabia Rittberg? 06.08.05, 18:51
                    1804 to rok, o ktorym wspomina moje xrodelko w tej konkretnej informacji, o
                    ktora mi chodzi. imienia niestety mimo przejrzenia wszelkich mozliwych
                    kombinacji (google.pl) i dostepnych mi ksiazek, niestety nie znalazlam :/
                    dlatego uwazam, ze "nitki" 2 i 3 sa nietrafione.
                    mieszkal on w troche innym kierunku od sdz, niz jest zdunska, ale poniewaz
                    wlasciwie nic wiecej o tym czlowieku nie wiem, to nie moge kategorycznie
                    zaprzeczyc czy aby na pewno nie mial czegos wspolnego ze zdunska :)

podpowiem: hrabia mial ziemie, ktore na cos sie Zydom przydaly;)
                    • sbi Re: kim był hrabia Rittberg? 06.08.05, 19:28
                      Hmm, w 1804 powstała gmina żydowska w Sieradzu - tzn. usamodzielniła się od łaskiej. Powstał wtedy pierwszy żydowski cmentarz - czy to o to chodzi?
                      • sbi Właściciel Dzigorzewa :))) 06.08.05, 19:36
                        W 1804 sprzedał (za zgodą rządu pruskiego) za 100 talarów jedną morgę ziemi na cmentarz żydowski - obecnie okolice ul. Zakładników
                        • ebusia_fam_fatal :) Twoja kolej sbi 06.08.05, 19:40
                          dodam, ze cmentarz zydowski - kirkut - w sieradzu "metryka rowna sie
                          krakowskiemu i jest o dwa lata starszy od warszawskiego"
                          :]
                          • sbi Re: :) Twoja kolej sbi 06.08.05, 20:05
                            Chyba mamy te same ksiąki o Sieradzu :)
                            Jak wymyślę to założę nowy wątek, bo ten znowu stał się długaśny
      • svdmos Re: kim był hrabia Rittberg? 05.08.05, 18:52
        kto pamieta Magdalene (Natalie) Hekker
    • hajdana poza konkursem - Natalia Hekker, Magdalena 05.08.05, 23:25
      Nie pamiętam, choć jako dzieciak chodziłam do klasztoru na lekcje religii.
      Nie wiem na ile jest znana czy pamiętana, pewnie ktoś się odezwie :) Sama
      więcej się dowiedziałam z ksiązki Migasiewicza:

Siostra Magdalena od Jezusa Dobrego Pasterza, czyli Natalia Hekker (1891-1984),
      urszulanka mieszkająca w klasztorze sieradzkim, studiowała filozofię na UJ i
      malarstwo w Szkole Sztuk Pięknych dla Kobiet w Krakowie, studia malarskie
      kontynuowała w Paryżu i we Włoszech. Po wstąpieniu do zakonu była nauczycielką
      języków, historii sztuki i rysunku. Aż do lat 80-tych pełniła funkcję kustosza
      klasztoru, prowadziła jego badania, brała udział w konserwacjach zabytków.

W klasztorza znajduje się maszynopis przewodnika po kosciele i klasztorze
      autorstwa s.Magdaleny - był pomocny dla sióstr do oprowadzania po kościele
      zwiedzających. Jakoś nigdy niestety nie udało mi się trafić na taki moment i
      posłuchać :(

Jak tam poszukiwania w Izraelu?
      • svdmos Re: poza konkursem - Natalia Hekker, Magdalena 06.08.05, 08:20
        Wlasnie jej matka byla Helena z Rottbergow niderlandzkiej linii. Rezydowali w
        Petersburgu przy dworze do rewolty (czasami zwanej rewolucja) 1905 r. Mieli tez
        rezydencje w Simferopolu na Krymie do 1918 r. Nie zachowala sie, bylem to
        sprawdzic w 1997. Sama s.Magdalena studiowala u Pankiewicza w Krakowie a potem
        u expresjonistow w Paryzu. Nie mam pojecia czy ktos moglby wiecej powiedziec o
        zwiazkach z Rottbergami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka