Dodaj do ulubionych

no ładnie....................... :(

18.11.05, 11:56
pozwolę sobie zacytować fragment dzisiejszego Dziennika Łódzkiego, a
właściwie jego regionalnego dodatku........

"Gmina Żychlin wygląda jak gość, który trzy lata się nie mył i inie strzygł -
tak ocenił estetykę miasta przewodniczący Rady Gminy Bogdan Głuszcz w trakcie
ostatnich obrad miejskiej rady"

Skoro takie zdanie wyraża ktoś, kto w jakiś sposób za tą estetykę odpowiada,
to............... ręce opadają......

Jest tam również artykuł o tym, że jako gmina znależliśmy się na.........
OSTATNIM miejscu w Lidze Gmin Miejsko - Wiejskich. Mamy tam 24
miejsce....... Aż przykro o tym czytać......
Obserwuj wątek
    • kiwaczek11 Re: no ładnie....................... :( 18.11.05, 14:18
      i szczerze mówiąc trudno się z tą oceną nie zgodzić.
      Spójrzmy na "reprezentacyjna ulice miasta" - szara, bura, obdrapana, a w
      dodatku ktos ją jeszcz upiększył ( watpię , że bez zgody władz) "ekskluzywnym"
      baraczkiem. Z której strony nie wjezdżaćby do Żychlina ma sie wrażenie
      slamsowatych przedmieść Meksyku.
      Zauważyłem, ze lwia część forumowiczów to ludzie, których historia łączy sie w
      jakiś sposób z Żychinem ( dzieciństwo, młodość itd.)ale mieszkają, zyja,
      pracują gdzie indziej. Wspomnienia, tesknoty za rodzinnym miejscem... i
      powstaje wyimaginowany, wygładzony, kolorowy obrazek "najpieknieszego miejsca
      na Ziemi".
      A jaki jest Żychlin naprawdę? Jak się tu zyje? Oto mój punkt widzenia:
      1. Estetyka miasta - jak wyzej
      2. Mozliwośi rozwoju, dostęp do szeroko pojętej kultury, wachlarz sekcji ,
      klubów zainteresowań - poniżej oczekiwań ( własciwie nic)
      3. Rozrywka - żadna ( nie liczę tego wakacyjnego zrywu w piwnej knajpie).
      4. Rynek pracy - kto ma pracę, ten ma, kto szuka laduje ( jesli mu sie uda) nie
      bliżej niz 50 km od Żychlina.
      5. Ludzie - nie obrażając nikogo, Ci ciekawsi albo szykują się do odlotu, albo
      juz odlecieli. A poniewaz z reguły sa to ludzie młodzi,miasto się starzeje,
      czego symptomem moze być pojawianie się coraz większej ilości aptek. Poza tym
      ludzie z Zychlina zawsze mieli i mają swoją małomiasteczkową, lekko
      kołtuneryjną specyfikę.
      5.a. młodzież - niestety bardziej rzucają sie w oczy Ci dewastatorzy koszy,
      swieżo posadzonych drzewek, odnowionych fasad.
      6. Władze - jakie sa widać po efektach działalności. W dziedzinie pozyskiwania
      inwestorów np. w porównaniu do takiego Kutna.... bladziutko. Inne aspekty też
      chyba bez rewelacji.
      7. Zaopatrzenie - po coś , co smakuje w miarę dobrze lub wyglada na grzbiecie
      całkiem przyzwoicie, trzeba jechac min. 20 km. Tutaj - towary najtańsze i
      niskiej jakośći.
      8. Komunikacja - dla niezmotoryzowanych jest jakaś oferta, czy wsytarczająca -
      mozna by polemizowac. Estetyka "dworca" PKS nie odbiega od estetyki ulicy
      reprezentacyjnej.

Ktoś powie, ze to jak w każdym małym miasteczku. Tyle tylko , że podrózujac
      trochę po Polsce przejezdźałem przez rózne takie małe miasteczka. Przynajmniej
      z punktu widzenia estetyki miałem zgoła odmienne wrazenia. Gorzkie to słowa,
      ale tak to wygląda.

• kiwaczek11 Re: no ładnie....................... :( 18.11.05, 14:46
        zapomniałem dodac do pkt.7. - w Zychlinie nie ma księgarni (nie licząc tych
        budek z podręcznikami szkolnymi i ilustrowanymi ceglastymi albumami na
        gwiazdkę)!!!
        • edmurphy Re: no ładnie....................... :( 19.11.05, 00:01
          Cześć Kiwaczek! Jesteś tu nowy?
          Niestety muszę się z Tobą zgodzić punkt po punkcie. NIESTETY. No może poza
          małymi uzupełnieniami, ale sobie daruję poszerzanie tej listy. Jest
          wyczerpująca. Z panem przewodniczącym też się musze zgodzić. Którą to kadencję
          urzęduje? Dopiero teraz to zauważył? Ten samorząd nic nie zrobi, tak jak
          zresztą poprzednie. Tymczasem Kutno idzie jak burza. Może to niewielkie firmy,
          bo zatrudnienie z tego co zdołałem wyczytać 50 osób na przykład, ale jest ich
          już kilka i pojawiają się nowe. Mówię o kutnowskiej podstrefie ekonomicznej. Co
          prawda ze strefą ekonomiczną ze względu na różne specjalne uwarunkowania trudno
          rywalizować, ale nie o rywalizację chodzi tylko o miejsca pracy. Każde nowe
          miejsce pracy generuje następne. A u nas co? G...o, mylę się?
          Czy potrafimy wybrać lepszych reprezentantów do następnej rady gminy? Bo tylko
          tak możemy coś zmienić. Trudno nam będzie wybrać z emerytów i bezrobotnych,
          którzy stanowią większość naszej społeczności. Obyśmy tylko nie powtórzyli
          błędów z poprzednich i obecnej kadencji i nie wybrali radnych bez wizji
          rozwoju, bez konkretnego programu lub ludzi typu Tarka, którzy na naszych
          plecach wylecieli wyżej i dalej, a nas maja w głębokim poważaniu. Piszę trochę
          skrótowo, bo i tak was zagadałem, ale myślę, że jasno wyrażam swoją opinię.
          A więc pytanie: CO ROBIMY? Do wyborów pozostał tylko rok.
          • ibir1 Re: no ładnie....................... :( 19.11.05, 19:59
            Do wyborów rok. I co z tego ? Otóż jak nie pójdziemy do wyborów aby wybrać
            nowych, mądrych i uczciwych radnych to znów będziemy oglądać te same buźki.
            Proszę dokładnie prześledzić ostatnie trzy kadencje. Kto w nich zasiadał ! Ile
            to razy i co takiego w tym czasie ten zasiedziały radny, radna dokonali ? Z
            własnym i ogromnym poparciem swoich kolesi klubowych wymieniony mieli koło swego
            miejsca zamieszkania chodnik lub zasadzone drzewka lub krzewy ? To jest
            osiągnięcie ? Lub nie pozwolił na to lub tamto głosując na " nie ". To było
            dobre ale nie na te czasy. Dziś trzeba ruszyć mózgownicą i tyłkiem aby cokolwiek
            w tej naszej gminie zrobić. A są w radzie tacy radni co są tak zapracowani,
            pilnując własnych interesów, że wątpię aby im starczało czasu na rzetelną pracę
            w terenie i poza terenem gminy.
            • edmurphy Re: no ładnie....................... :( 19.11.05, 20:36
              Nie chodzi tylko o to czy pójdziemy do wyborów czy nie. Problem tkwi w tym kogo
              zgłosimy na nadydatów do rady gminy. Będziemy czekać, aż pojawią się stare-nowe
              twarze z nadania partyjnego? Ludzie tacy o jakich piszesz Ibir, czyli ci od
              drzewek i swoich spraw? Może pora na działanie mieszkańców. Muszę zajrzeć do
              ordynacji, ale z tego co pamiętam to komitet wyborczy może utworzyć się z
              mieszkańców i zaproponować swojego kandydata. Zaraz to sprawdzę. Chyba pora
              wziąć swoje sprawy w swoje ręce. A więc moim zdaniem ważne są trzy rzecze:
              kandydat, program kandydata i komitetu czyli co i JAK chcę zrobić i po trzecie
              dobra kampania informacyjna.
              • edmurphy Re: no ładnie....................... :( 20.11.05, 01:21
                Zgodnie z obietnicą zajrzałem do ordynacji. Fragment zamieszczam. Jak widzicie
                nie jest to trudne, można w bardzo prosty sposób zgłosić swojego kandydata. No
                to kogo zgłaszamy?

Dz.U. 1998 Nr 95 poz. 602
                USTAWA z dnia 16 lipca 1998 r. Ordynacja wyborcza do rad gmin, rad powiatów i
                sejmików woje-wództw
                Komitety wyborcze
                Art. 64a.
                Komitety wyborcze mogą być tworzone przez:
                1) partie polityczne i koalicje partii politycznych;
                2) stowarzyszenia i organizacje społeczne, zwane dalej „organizacjami”;
                3) wyborców.

Art. 64f.
                1. Obywatele, w liczbie co najmniej 5, mający prawo wybierania, mogą utworzyć
                komitet wyborczy wybor-ców, składając pisemne oświadczenie o utworzeniu
                komitetu, z podaniem swoich imion i nazwisk, adresów zamieszkania oraz numerów
                ewidencyjnych PESEL.
                2. Komitet wyborczy wyborców powołuje:
                1) pełnomocnika wyborczego komitetu wyborczego wyborców uprawnionego do
                występowania na rzecz i w imieniu komitetu wyborczego, z zastrzeżeniem art. 82a;
                2) pełnomocnika finansowego, o którym mowa w art. 82a.
                3. Pełnomocnika wyborczego komitetu wyborczego i pełnomocnika finansowego
                komitetu wyborczego po-wołuje się spośród osób wchodzących w skład komitetu
                wyborczego wyborców.
                4. Po zebraniu co najmniej 20 podpisów obywateli mających prawo wybierania,
                popierających utworzenie komitetu, pełnomocnik wyborczy zawiadamia komisarza
                wyborczego właściwego ze względu na siedzibę komitetu, o utworzeniu komitetu, z
                zastrzeżeniem ust. 5. Zawiadomienie może być dokonane w terminie
                od dnia ogłoszenia rozporządzenia o zarządzeniu wyborów do 50 dnia przed dniem
                wyborów.
                • ukash1983 Re: no ładnie....................... :( 22.11.05, 13:59
                  moim kandydatem jest... edmurphy! :)
                  • edmurphy Re: no ładnie....................... :( 22.11.05, 21:42
                    Dzięki Ukash. Mam nadzieję, że nie będę jedynym kandydatem forumowiczów.
                    Konkurencja to jest to! :-)))
    • dinozaur.57 Nie tylko ładnie ale piknie ! 24.11.05, 00:21
      To jest wynik, który mówi bardzo wiele. Szczegółowo przeanalizowałem
      opublikowane dane. Ten wynik nie jest dziełem tylko samego burmistrza jak to
      niektórzy mówią, może po części, ale wszystkich tych, którzy przez ostatnie lata
      swoją pracą do tego się przyczynili. Dochód, zadłużenie, bezrobocie, inwestycje
      to wskaźniki, które tworzą cały obraz. Kochani jak mieszkańcy nie zrozumią, że
      najwyższy czs to zmienić to ten obraz będzie jeszcze gorszy. Kto może uzdrowić
      naszą gminę ? Ja uważam, że młody, młody, młody, i jeszcze raz młody,
      wykształcony i odważny człowiek, który weźmie całe towarzystwo za mordę,
      przydzieli zadania i z tych zadań terminowo rozliczy jak należy. A jak "nie to
      adie" na bezrobocie !!!!!!!! A teraz podpowiem Wam. Zajrzyjcie na stronę
      Biuletynu Informacji Publicznej Gminy Żychlin i przeczytajcie ile to kasiory
      biorą nasi kochani urzędasy za tą ciężką robotę, której owocem jest ten całkiem
      niezły wynik "bo tylko 24 miejsce". Cha, cha, cha ............
      • kiwaczek11 Re: Nie tylko ładnie ale piknie ! 25.11.05, 19:35
        jestem załamany wysokoscią zarobków tych ludzi- bezwglednie, a tym bardziej
        relatywnie do osiągnieć gminy i ich odpowiedzialnosci. nie załamany... jestem
        wsciekły...
        • ibir1 Re: Nie tylko ładnie ale piknie ! 26.11.05, 13:33
          Na twoją wsciekłość to oni się wypinają ........... Kasę biorą i się z nas
          śmieją. Trzeba publicznie o tym mówić czyli o beznadziejnym zarządzaniu. Może
          coś z tego będzie.
          • edmurphy Re: Nie tylko ładnie ale piknie ! 26.11.05, 21:50
            Pod Waszymi wypowiedziami mogę tylko się podpisać. Nic dodać.
            Żychlin wstrzymał oddech. Nie oddycha, bo zaczyna umierać. Nie widzą tego
            ani "urzędasy", ani garstka pracujących w Emicie, ani nieliczni pracujący tu i
            ówdzie. Nie jest tego dużo. Reszta to emeryci (pełni i pomostowi) i nieco
            rodzin walijskiej emigracji.
            Każdy pilnuje tylko swoich spraw. Nikogo kto pracuje nie obchodzi to co dzieje
            się z tym miastem. Przepraszam, prawie nikogo. Gdy ruszy kampania i pójdziemy
            głosować będziemy głosować na "swoich" za różne obietnice typu praca dla córki
            czy bliżej niesprecyzowane zobowiązania. Coraz trudniej rozbić ten układ
            trzymający stołki w naszej gminie.
            A miasto umiera. Widać to po pustych ulicach, po zakupach - od sierpnia obroty
            w sklepach spadły tak na oko o ok. 40% (bez marketów oczywiście). Ci, którzy
            mają nieco większą kasiorkę zakupy robią poza Żychlinem, najczęściej w modnych
            sieciach handlowych, bo to jest trendy. Choć znam parę osób, (ja do nich też
            należę) które postawiły sobie za honor wydawać pieniądze w Żychlinie "żeby dać
            zarobić swoim". I to powinno być trendy.
            Nam potrzeba ludzi z wizją, z pomysłem na to miasto i z umiejętnością
            wprowadzenia tego pomysłu w życie. Znacie kogoś takiego?
            • zychlin2006 Re: Nie tylko ładnie ale piknie ! 30.11.05, 09:03
              czytacie biulety i włosy wam się jeżą na zarobki, wściekacie się na to, że nic
              się nie dzieje, a ciekawe czy oprócz tej pogawędki i typowania kandydata
              będziecie chętni na spotkanie! Ze mną...
              forum jest forum, chwalebna rzecz i chwała podróżnikowi, który nas tu zetknął,
              ale czyny będą mówić za nas. zachęcam was serdecznie do zorganizowania
              spotkania w terenie. nas jest na razie garstka, mniej niż 10 osób, ale od
              pewnego czasu zwieramy szeregi (sama młodzieżówa). w wyborach do parlamentu
              zaczepiliśmy się do pracy przy kampanii, żeby rozeznać teren, wyszło nieźle. ja
              przez to podpadłem strasznie w pracy -----
              • ibir1 Re: Nie tylko ładnie ale piknie ! 30.11.05, 15:48
                Brawo młodzi. Jeżeli macie zorganizowaną grupę to wybrać lidera i działać. Tylko
                z daleka od mutantów SLD, UP, SDPL. Oni już nasrali.
                • zychlin2006 Re: Nie tylko ładnie ale piknie ! 30.11.05, 20:48
                  Nasrali nasrali! Mnie teraz srają na buty i rzucają kłody pod nogi. Skubańcy
                  boją się własnego cienia. Ledwie kilka drobnych ruchów, trochę posłuchu w
                  otoczeniu i już problemy sie piętrzą. Wychowali się na ubeckich metodach i
                  wbijają szpileczki. ale doputy dzban wodę nosi ...
                  • ibir1 Re: Nie tylko ładnie ale piknie ! 01.12.05, 08:51
                    Będę ciągle przypominał. Wbijcie sobie w głowę. Ten kto chce zrobić coś dobrego
                    dla naszego kochanego Żychlina i całej gminy powinien ograniczyć się tylko do
                    twórczej pracy, która przyniesie wymierne i odczuwalne efekty. Od polityki są
                    politycy. A samorząd i otoczenie czyli ludzie w nim pracujący z daleka od
                    k u r e w s k i e j polityki. Bo inaczej czeka nas to samo tylko w innym
                    opakowaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka