lotka76 06.07.07, 17:39 Po dlugiej dyskusji z mezem zdecydowalismy sie nazwac dziewczynki: Dobroslawa Jeanne ( Dinn, do zdrobnienia) oraz Marcjanna Blanche Chcialam podzielic sie nowina ( klamka zapadla). Dziewczynki beda z nami za 3 tygodnie! Pozdrawiam Was serdecznie Lotka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lotka76 Re: Imiona wybrane! 06.07.07, 17:45 Olianko, jezeli masz troszke czasu moge Ci wyslac sygnaturki na priva? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka [OT] 06.07.07, 17:47 Lotko, właśnie wychodzę na koncert Oblubieńca, będę wieczorem Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: [OT] 06.07.07, 17:48 Nie ma sprawy! Milego koncertu, baw sie dobrze! )))) Odpowiedz Link Zgłoś
magdmaz Re: Imiona wybrane! 06.07.07, 17:44 Gratuluję! Śledziłam wątek i uważam, ze podjęliście decyzję najlepszą z możliwych. Życzę wszystkiego najlepszego Rodzicom i Córeczkom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malwina Re: Imiona wybrane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 19:01 Gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: Imiona wybrane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 19:42 Gratuluję! Imiona są prze-pięk-ne! Po prostu idealne Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: Imiona wybrane! 06.07.07, 19:54 Dziekuje Wam bardzo! Wybralam na podstawie zdjec dziewczynek ( dzisiaj otrzymalam oficjalne pismo z dokladna data przybycia dzieci). Zdjecia takze wkrotce zamieszcze. pozdrawiam serdecznie baaaardzo szczesliwa Lotka Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Imiona wybrane! 06.07.07, 22:18 Super, brzmią ślicznie, a z nazwiskiem wybitnie stylowo Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Imiona wybrane! 06.07.07, 23:40 Cieszę się razem z wami i pozdrawiam! M. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Imiona wybrane! 07.07.07, 09:01 Piękne imiona . Gratuluję! Pewnie już nie możecie doczekać się dziewczynek? Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: Imiona wybrane! 07.07.07, 12:41 Dziekuje slicznie! Oczywiscie nie mozemy sie doczekac! Czuje sie jakbym miala skrzydla! pozdrawiam serdecznie Lotka Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Jak zdrabniac? 07.07.07, 15:40 Z Dobroslawa nie mam problemow: Dobrusia, Dobrochna, Dobrunia, Brunia... Dla Marcjanny mam tylko: Marcysia... a moze macie pomysly na jakies inne zdrobnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: essi Re: Jak zdrabniac? IP: *.smrw.lodz.pl 07.07.07, 15:45 Na moją kuzynkę Marcysię wszyscy wołali Mania-bardzo podoba mi się to zdrobnienie; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anvers Re: Jak zdrabniac? IP: *.ptim.net.pl 07.07.07, 15:58 na moją koleżankę mówią Cysia Odpowiedz Link Zgłoś
ibby2 Re: Jak zdrabniac? 08.07.07, 17:35 Serdecznie wam gratuluje, imiona bardzo fajne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Jak zdrabniac? IP: *.augustow.mm.pl 25.07.07, 15:49 może być też Marysia ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Imiona wybrane! IP: *.sie.vectranet.pl 07.07.07, 16:51 Marcjanna super. Dobrosława u mnie nie wchodzi w grę ;-0 Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: Imiona wybrane! 07.07.07, 17:01 Lotko, serdeczne gratulacje! A imiona tez wybraliscie piękne. Co do zdrobnienia Marcjanny, to mysle ze z czasem ono samo przyjdzie Zobaczycie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dee Re: Gratuluję! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.07, 09:17 Gratulacje Lotko I widzialam juz Twoje paseczki z datami urodzenia dziewczynek. Kiedy bedą juz z Wami ? Jezu, pewnie sie cieszycie tak bardzo Ciesze sie z Wami. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: Gratuluję! 09.07.07, 13:05 W sumie też jakoś przeżywam rzyjazd twoich słoneczek, nawet dziś mamie opowiadałam o ich imionach. Młodsza jest tylko o tydzień starsza od mojej chrześniaczki Martynki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a ja się wyłamię Re: Imiona wybrane! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.07, 15:41 Mi się ie imiona nie podobają. I w Polsce, i we Francji będą budzić sensację. A pamiętajcie że inne dzieci potrafią być okrutne. Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: Imiona wybrane! 09.07.07, 16:53 Podobaja sie czy nie, to kwestia gustu... W kazdym razie dziekuje Wam bardzo dziewczyny! Cieszymy sie strasznie: jak na razie chodze po sklepach i dekoruje im pokoik ( wlasnorecznie odmalony!)... az sie na pracy nie moge skupic ( rok sie skonczyl ale pracuje nadal jako wolontariuszka) Dzieci beda z nami 31 lipca. Mam juz ich zdjecia ale postanowilam wkleic link po ich przybyciu do nas, kiedy beda juz mniej "przestraszone", usmiechniete i ubrane. Pozdrawiam Was serdecznie! Szczesliwa Lotka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anya :(((((( IP: *.fbx.proxad.net 09.07.07, 17:07 Nie podobaja mis ei w ogole... zatuje Twojego gustu. Ale pewno bedziecie dobrymi rodzicami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anya Re: :(((((( IP: *.fbx.proxad.net 09.07.07, 17:16 Doczytalam sie ze mieszkacie we francj jak my. Niestety te imiona beda sie zle wypowiadac w tym kraju, pomysleliscie o tym? Dobrze dac imiona orginalne ale nie pretensjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 do Anyi 09.07.07, 17:35 Gość portalu: Anya napisał(a): > Doczytalam sie ze mieszkacie we francj jak my. Niestety te imiona beda sie zle > wypowiadac w tym kraju, pomysleliscie o tym? Dobrze dac imiona orginalne ale > nie pretensjonalne. Droga Anyu, widze po serwerze ze naprade mieszkasz we Francji. Nie martw sie pomyslelismy o wszystkim . Nie uwazam z Dobroslawa i Marcjanna to pretensjonalne imiona. Sa to imiona polskie, ktore podkresla bogactwo kulturowe moich corek. Poza tym bedziemy mieszkac w Polsce i prawdopodobnie w roznych krajacj Europy i "nie- europy"... Poczekamy, zobaczymy. Uwazam ze nasz wybor jest trafny. Ja takze "Anyu" sie doczytalam w Twoim watku ze Twja pociecha nosi bardzo popularne a nie "ORGINALNE" imie we Francji ( nie rozumiem czym zachwycaja sie Francuzi???) Mimo wszystko, pozdrawiam serdecznie Lotka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anya Re: do Anyi IP: *.fbx.proxad.net 09.07.07, 17:43 Moje corki w przeciwienstwie do twoich nosza imiona ktore pasuja do nich. Niewyobrazam sobie adoptowanych dzieci afrykanskich, bo patrzylam na twoje paski z imionami i sadze ze beda to dzieci afrykanskie, wiec nie wyobrazam sobie nadania murzynkom imion proponowanych przez ciebie, dla mnie to jest smieszne i pretensjonalne. Nie wyobrazasz sobie nawet dziewczyno jak inne dzieci beda sie z nich smialy zwlaszcza w polsce gdzie niespotyka sie murzynow o polskich imionach i wogule jest ich malo ale to z innej beczki. Nie wiem ile ty mieszkasz we Francji ale ja od szesciu miesiecy i naprawde imionami moich dzici ludzie sie bardzo zachwycaja. Anya Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: do Anyi 09.07.07, 17:53 Ciekwia mnie Twoje horyzonty, panno Anno, szkoda tylko ze tak waskie...No comment... parce que sinon, je serais vraiment très cruelle ma si originale petite poulette. Przetlumacz sobie. Nic zlego nie napisalam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: do Anyi 09.07.07, 17:55 Lotka - "orginale", zrobiłaś byka ;-DDD Nie przejmuj się i nie daj się wytrącić z nastroju radosnego oczekiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: do Anyi 09.07.07, 18:03 gaudencja napisała: > Lotka - "orginale", zrobiłaś byka ;-DDD > Nie przejmuj się i nie daj się wytrącić z nastroju radosnego oczekiwania. DDDD specjalnie napisalam zeby nie macic w glowie Pnnie Annie! > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: do Anyi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 17:54 Szybko zapomniałaś polskiej ortografii. To i nic dziwnego, że wybrałaś takie "orginalne" imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anya Re: do Anyi IP: *.fbx.proxad.net 09.07.07, 18:25 Ty Lotka to jestes cwana. Nie przetlumacze sobie bo nie umiem na tyle ale jak moj maz wroci i przetlumaczy to napewno odpisze. Nieladnie sie smiac z nieznajomosci jezykow. Jak Ty sie uczylas francuskiego to sie nie czepiaj. ja jestem w tym kraju od pol roku. A do dziewczyn jak juz pisalam pomylilam orginalne z oryginalne to nie powod zeby sie smiac. Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 :-) 09.07.07, 18:41 Anyu, to nie ja zaczelam dosc kontrowersyjna dyskusje... Nie napisalam nic zlego, Ty natomiast pokazalas Twoje wyraznie rasistowskie i nietolerancyjne oblicze. Nie wiem dlaczego tyle jadu w Twoich wypowiedziach. Nie komentuje. Imiona moich coreczek uwazam za trafne ale to kwestia gustu. Pozdrawiam aczkolwiek nie serdecznie. Lotka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.07, 18:57 jeżeli Twoje córeczki również będą uważały te imiona za trafne, Wasze szczęście! moim zdaniem nie są trafne, ale cóż, nie moje dzieci. Pozostaje mi życzyć wszystkiego dobrego Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: :-) 09.07.07, 19:46 Dziekuje gosciu niezarejestrowany za sczera odpowiedz. W mojej wlasnej rodzinie imona budza kontrowersje... Dlatego rezygnowalismy z Wislawy, mimo ze imie szalenie nam sie podoba. Niestety we Francji dziewczynka nazywana bylaby Vi lub Vice ( oj, nieladnie) a nam zalezy na szybkiej integracji dziewczynek. jak juz pisalam Francja nie jest krajem w ktorym spedzimy reszte zycia: wszystko zalezy od pracy mojego meza, mam nadzieje ze uda nam sie pomieszkac dobrych pare lat w Polsce. Nie wiem jak ciemnoskore dziewczynki o wybitnie polskich imionach beda przyjete w Polsce: mam nadzieje ze czasy sie zmienia i ze dzieci nie beda zauwazaly ich "innosci". Wiem ze ciemnoskore dzieci to duza sensacja w Polsce. Ale jako Polka, byc moze w polowie tylko ale sercem w calosci, chcialbym przekazac moim dzieciom bagaz kulturowy: chce zeby czuly sie obywatelkami swiata, nalezacymi nie tylko do Afryki, ale rowniez do kraju tak bliskiemu ich rodzicom. Oczywiscie pochodzenie i kulture coreczek bedziemy starannie pielegnowac. Tak robila moja mama, przekazala mi wiele polskich wartosci za ktore jestem jej wdzieczna, mowla do mnie po polsku, mialam polskie nianie i od 11 roku zycia obowiazkowo prywatne kursy historii oraz literarury polskiej. Zaluje ze moj ojciec nie przekazal mi swojej kultury: wlasciwie sie z nia kryl ( mowiac ze jest francuzem algierskiego pochodzenia) chociaz mowil czasami do mnie po arabsku i chociaz dzis po arabsku nie mowie, rozumiem doskonale ten jezyk dlatego tez po sudiach zdecydowalam sie na literature arabska, wprawdzie perska, a nie algierska... Co do mojego meza: od mlodosci byl zachwycony jezykiem polskim. Jego najlepszy przyjaciel, Belg, nosil polskie nazwisko Lokietek, jego ojciec ma na imie Jean- Claude antimiast wujek... Wladyslaw! Oboje sa znakomitymi lekarzami w Belgii. Wladyslaw ma nawet corke Ludmile... Nie wiem czy sa potomkami Naszego Polskiego Wladyslawa Lokietka, fakt faktem ze mojemu mezowi spodobalo sie takie podpieranie korzeni... Mysle ze to wazne. Gdyby moja mama nie wpoila mi milosci do polskiego jezyka, nie moglabym dzisiaj dyskutoac z Wami na forum pozdrawiam Loka Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: :-) 09.07.07, 19:56 Właściwie to dorośli będą wydziwiać, a dzieci na pewno szybko przyzwyczają się do imion swoich ciemnoskórych koleżanek. W moim roczniku w szkole sa dwie osoby, które podejrzewam o blisko-wschodnie korzenie. Chłopak ma na polskie imię i obce nazwisko, dziewczyna obydwa obce i jeszcze nie widziałam, aby ktoś wyśmiewał czy szykanował za niepolskie pochodzenie. Dziewczyna nawet działa w Samorządzie szkolnym. Przynajmniej ja nie reaguje oczami do sufitu, gdy spotykam kogoś o innym kolorze skóry czy dziwnym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ojejkujejku1 Re: :-) 10.07.07, 16:59 Ja natomiast chodziłam do podstawówki z Wietnamczykiem Mirosławem. Chłopak był wdzięczny rodzicom, że jest Mirkiem (mimo, iż to imię wśród pokolenia dzisiejszych dwudziestokilkulatków jest uważane za staroświeckie)a nie np. Chuy'em (chyba najpopularniejsze imię w Wietniamie i Chinach),a słowiańskie imię na pewno nie odcięło go od kultury, z której pochodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anya [...] IP: *.fbx.proxad.net 10.07.07, 16:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: ha ha ha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 16:57 Anya: z tego co wyczytałam w innych wątkach, to Ty bynajmniej nie nazwałaś swoich córek Maria, Karolina albo Joanna, tylko Savannah i Vanessa! Klasyczny przykład głupio brzmiących i pretensjonalnych imion, które wyraźnie wskazują, że mamusi bliżej do marginesu społecznego niż do doktoratu z literatury. Dobrosława i Marcjanna się tak nie kojarzą, i choćby dlatego są o wiele lepsze. Natomiast te komentarze o Arabach i Murzynach są PONIŻEJ WSZELKIEJ KRYTYKI. Widzę, że Ty czujesz sie lepsza będąc Polką, mimo że po polsku ledwo mówisz, a imiona dzieciom wynalazłaś pewnie w amerykańskich serialach. Nawiasem mówiąc, we Francji chyba Ty raczej jesteś marginesem społecznym, jeśli nawet nei mówisz po francusku. I w końcu, jeżeli piszesz na polskim forum, to błagam, pisz po polsku: narodowości z dużej litery, "nie" z czasownikami osobno itp, bo aż oczy bolą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna* Re: ha ha ha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 18:56 Aż chwilami trudno uwierzyć, że ktoś może tak myśleć... Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: ha ha ha 10.07.07, 19:06 Emigranci-analfabeci odrzucajacy wlasna kulture i slepo zapatrzeni w panstwo, do ktorego swiezo przybyli, to dopiero margines w kazdym kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
agmani Re: ha ha ha 10.07.07, 19:21 AJ, powiedz szczerze, jak mozna byc slepo zapatrzonym w kulture, ktorej sie zwyczajnie lingwistycznie nie rozumie? Film leci czlowiekowi, Big Brother z wylaczona fonia? Az mi sie na filozofowanie zebralo z wrazenia po przeczytaniu wycietej juz wypowiedzi. Ale to cos, czego nie pojmuje i chyba predzej sie habilituje niz pojme. Wlasciwie to chyba nawet nie chce pojac tego toku myslenia czy tam niemyslenia i atakowania na slepo. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: ha ha ha 10.07.07, 19:31 Hmmm, osobiscie slyszalam, ze niektorzy po pol roku mieszkania za granica mowia juz bez akcentu (sic!) i czuja sie np. zangielszczeni badz zniemczeni, wiec nic mnie juz nie zdziwi... Odpowiedz Link Zgłoś
agmani Re: ha ha ha 10.07.07, 19:55 A jasne, jasne, kiedys mi jedna disco-operka wykladala to w samolocie DD. Mialam ubaw. Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: ha ha ha 10.07.07, 20:08 agmani napisała: > A jasne, jasne, kiedys mi jedna disco-operka wykladala to w samolocie DD. disco- operka, boskie okreslenie ))) a z drugiej strony sa Polacy mieszkający za granicą kilkadziesiąt lat i mówiący piękną, literacką polszczyzną, o jakiej Anya i jej podobne pojęcia nie mają. Znam wielu naszych rodaków mieszkających na emigracji i nie szorujących bynajmniej garów w knajpach, którzy swojego kraju, kultury i języka się nie wstydzą i nie wypierają. Uczą swoje dzieci nie tylko polskiego, ale również naszej historii i literatury. A co gorsza - potrafią te dzieci nazywac "obciachowymi" imionami typu Stanisław czy Marianna ))) Odpowiedz Link Zgłoś
biljana Re: :-) 10.07.07, 16:51 Lotko, jestescie swietnymi ludzmi i bedziecie miec cudowną rodzinę! Imiona wybraliscie takie, jakie uwazaliscie za najlepsze i najładniejsze dla Waszych córeczek Moim zdaniem - bardzo ładne. Co do rasistowskich, prostackich i ksenofobicznych wypowiedzi co poniektórych, to mam nadzieje, ze nie bierzesz ich w żaden sposób do siebie. Aż przykro i wstyd komentowac Ale przeciez to tylko margines. Pozdrawiam serdecznie i czekam z niecierpliwoscia na zdjecia Dobrusi i Marcysi Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: do Anyi 10.07.07, 19:03 Ona nie zapomniala...Ja mieszkam w Niemczech od paru lat i wciaz pisze po polsku, nie po polskiemu (prosze sie nie sugerowac "dialektem" z mojego forum)). Odpowiedz Link Zgłoś
agmani Re: Imiona wybrane! 09.07.07, 19:30 Lotka, dobrze ze sie zdecydowaliscie! Ja akurat bym wybrala inaczej, czy w innej kolejnosci, ale Ty znasz francuskie realia, nie ja , no i przede wszystkim - Wasze dzieci i Wy lepiej rozumiecie ich potrzeby. Jezeli takie imiona nie sa problemem, glownie o Dobroslawie mysle, to rzeczywiscie Francja musi byc ciekawa jezykowo . W Rajchu to by mi jezyk odpadl od literowania... Fajnie, ze macie imiona, od razu inaczej sie o dziecku mysli, nie? Moje dzieci akurat samorobka, a nie import (tzn. pewnie kiedys zaimportujemy, ale to za pare lat, niech najpierw mniejsza rodzina okrzepnie i finanse troche tez), natomiast pamietam, jak milo bylo mowic do lokatora w brzuchu po imieniu, a nie per "baby". Teraz tez odczekuje, az mi powiedza plec, to sie mlode spersonifikuje. I tez mamy oryginalne pomysly imiennicze, chociaz w granicach pojmowania dla Niemcow ;D. Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 agmani 09.07.07, 19:52 Agmani kochana, czekasz na "bejbi"???? na kiedy? Jakie imionka? serdeczne gratulacje! Wiesz, jak juz sie wybierze imionka to zupelnie podejscie sie zmienia... ja od dwoch dni snie o coreczkach! I widze we snie jak sie bawia, rozrabiaja, smieja... to naprawde cudowne uczucie... bycia mama! Po ak dlugich staraniach i tylu niepowodzeniach! Buziaki kochana Lotka Odpowiedz Link Zgłoś
agmani Re: agmani 10.07.07, 19:26 Dzieki . Termin mam na luty, wiec jeszcze sporo. Jesli chodzi o imiona, to na razie mamy propozycje luzne, jak poznamy plec, to pewnie wtedy sie szybko okaze, kogo mam w brzuchu . Wtedy napisze . I tak sobie mysle, ze jestes w euforii, bo ... jestes w ciazy. W koncu ciaza to u czlowieka nie tylko fizjologia, lecz takze to, co dzieje sie w psychice, jak sie czeka na dziecko. Buziaki! Odpowiedz Link Zgłoś
lotka76 Re: Imiona wybrane! 10.07.07, 20:32 Dziekuje adminkom za usuniecie postu Anyi. Nie wiem co zawieral bo dopiero teraz weszlam na forum ale z wypowiedzi dziewczyn moge duzo wywnioskowac... Jezeli byly to rasistowskie "propos" odnosnie moich dzieci, komentowac nie bede ale wybaczyc tez nie moge. Agmani, ciesze sie z Twojego szczescia!!!! pozdrawiam Was serdecznie dziewczyny! Lotka Odpowiedz Link Zgłoś
mex1 Re: Imiona wybrane! 25.07.07, 18:36 Lotko, gratuluja. IMiona mi się niezbyt podobaja, a właściwie- połączenie typowo polskich z francuskimi. Bo sama Marcjanna jest śliczna! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś