Dodaj do ulubionych

Imiona wybrane!

06.07.07, 17:39
Po dlugiej dyskusji z mezem zdecydowalismy sie nazwac dziewczynki:

Dobroslawa Jeanne ( Dinn, do zdrobnienia)
oraz
Marcjanna Blanche

Chcialam podzielic sie nowina ( klamka zapadla). Dziewczynki beda z nami za 3
tygodnie!

Pozdrawiam Was serdecznie
Lotka
Obserwuj wątek
    • olianka Re: Imiona wybrane! 06.07.07, 17:41
      Gratuluję!
      • lotka76 Re: Imiona wybrane! 06.07.07, 17:45
        Olianko, jezeli masz troszke czasu moge Ci wyslac sygnaturki na priva?
        • olianka [OT] 06.07.07, 17:47
          Lotko, właśnie wychodzę na koncert Oblubieńca, będę wieczorem smile
          • lotka76 Re: [OT] 06.07.07, 17:48
            Nie ma sprawy! Milego koncertu, baw sie dobrze! smile))))
    • magdmaz Re: Imiona wybrane! 06.07.07, 17:44
      Gratuluję!
      Śledziłam wątek i uważam, ze podjęliście decyzję najlepszą z możliwych. Życzę
      wszystkiego najlepszego Rodzicom i Córeczkom!
    • Gość: Malwina Re: Imiona wybrane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 19:01
      Gratulacje. smile
    • Gość: anvers Re: Imiona wybrane! IP: *.ptim.net.pl 06.07.07, 19:26
      gratuluję!!!
    • Gość: Tawananna* Re: Imiona wybrane! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 19:42
      Gratuluję! Imiona są prze-pięk-ne! Po prostu idealne smile

• lotka76 Re: Imiona wybrane! 06.07.07, 19:54
        Dziekuje Wam bardzo! Wybralam na podstawie zdjec dziewczynek ( dzisiaj
        otrzymalam oficjalne pismo z dokladna data przybycia dzieci). Zdjecia takze
        wkrotce zamieszcze.
        pozdrawiam serdecznie

baaaardzo szczesliwa Lotka
    • gaudencja Re: Imiona wybrane! 06.07.07, 22:18
      Super, brzmią ślicznie, a z nazwiskiem wybitnie stylowo smile
    • mama_4 Re: Imiona wybrane! 06.07.07, 22:24
      Serdeczne gratulacje!
      • hovawartka Re: Imiona wybrane! 06.07.07, 23:40
        Cieszę się razem z wami i pozdrawiam!
        M.
    • abiela Re: Imiona wybrane! 07.07.07, 00:05
      Gratulacje, cieszę się z wami!
    • koza_w_rajtuzach Re: Imiona wybrane! 07.07.07, 09:01
      Piękne imiona smile. Gratuluję!
      Pewnie już nie możecie doczekać się dziewczynek? wink
      • lotka76 Re: Imiona wybrane! 07.07.07, 12:41
        Dziekuje slicznie!
        Oczywiscie nie mozemy sie doczekac! Czuje sie jakbym miala skrzydla!
        pozdrawiam serdecznie
        Lotka
    • lotka76 Jak zdrabniac? 07.07.07, 15:40
      Z Dobroslawa nie mam problemow: Dobrusia, Dobrochna, Dobrunia, Brunia...

Dla Marcjanny mam tylko: Marcysia... a moze macie pomysly na jakies inne
      zdrobnienia?
      • Gość: essi Re: Jak zdrabniac? IP: *.smrw.lodz.pl 07.07.07, 15:45
        Na moją kuzynkę Marcysię wszyscy wołali Maniasmile-bardzo podoba mi się to
        zdrobnienie;
        • Gość: anvers Re: Jak zdrabniac? IP: *.ptim.net.pl 07.07.07, 15:58
          na moją koleżankę mówią Cysia
      • ibby2 Re: Jak zdrabniac? 08.07.07, 17:35
        Serdecznie wam gratuluje, imiona bardzo fajnesmile!
      • Gość: ann Re: Jak zdrabniac? IP: *.augustow.mm.pl 25.07.07, 15:49
        może być też Marysia ;]
    • Gość: Maja Re: Imiona wybrane! IP: *.sie.vectranet.pl 07.07.07, 16:51
      Marcjanna super. Dobrosława u mnie nie wchodzi w grę ;-0
    • biljana Re: Imiona wybrane! 07.07.07, 17:01
      Lotko, serdeczne gratulacje!
      A imiona tez wybraliscie piękne. Co do zdrobnienia Marcjanny, to mysle ze z
      czasem ono samo przyjdziesmile Zobaczycie
    • troubleska Gratuluję! n/t 08.07.07, 11:31

• Gość: Dee Re: Gratuluję! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.07, 09:17
        Gratulacje Lotko smile
        I widzialam juz Twoje paseczki z datami urodzenia dziewczynek. Kiedy bedą juz z
        Wami ?
        Jezu, pewnie sie cieszycie tak bardzo smile Ciesze sie z Wami.
        Pozdrawiam
        • pluskotka Re: Gratuluję! 09.07.07, 13:05
          W sumie też jakoś przeżywam rzyjazd twoich słoneczek, nawet dziś mamie
          opowiadałam o ich imionach. smile Młodsza jest tylko o tydzień starsza od mojej
          chrześniaczki Martynki. wink
    • kleo881 Re: Imiona wybrane! 09.07.07, 13:50
      bardzo ladne wink
    • Gość: a ja się wyłamię Re: Imiona wybrane! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.07, 15:41
      Mi się ie imiona nie podobają. I w Polsce, i we Francji będą budzić sensację. A
      pamiętajcie że inne dzieci potrafią być okrutne.
      • lotka76 Re: Imiona wybrane! 09.07.07, 16:53
        Podobaja sie czy nie, to kwestia gustu...

W kazdym razie dziekuje Wam bardzo dziewczyny! Cieszymy sie strasznie: jak na
        razie chodze po sklepach i dekoruje im pokoik ( wlasnorecznie odmalony!)... az
        sie na pracy nie moge skupic ( rok sie skonczyl ale pracuje nadal jako
        wolontariuszka)

Dzieci beda z nami 31 lipca. Mam juz ich zdjecia ale postanowilam wkleic link
        po ich przybyciu do nas, kiedy beda juz mniej "przestraszone", usmiechniete i
        ubrane.

Pozdrawiam Was serdecznie!
        Szczesliwa Lotka
    • Gość: Anya :(((((( IP: *.fbx.proxad.net 09.07.07, 17:07
      Nie podobaja mis ei w ogole... zatuje Twojego gustu. Ale pewno bedziecie
      dobrymi rodzicami
      • Gość: Anya Re: :(((((( IP: *.fbx.proxad.net 09.07.07, 17:16
        Doczytalam sie ze mieszkacie we francj jak my. Niestety te imiona beda sie zle
        wypowiadac w tym kraju, pomysleliscie o tym? Dobrze dac imiona orginalne ale
        nie pretensjonalne.
        • lotka76 do Anyi 09.07.07, 17:35
          Gość portalu: Anya napisał(a):

> Doczytalam sie ze mieszkacie we francj jak my. Niestety te imiona beda sie
          zle
          > wypowiadac w tym kraju, pomysleliscie o tym? Dobrze dac imiona orginalne ale
          > nie pretensjonalne.

Droga Anyu,
          widze po serwerze ze naprade mieszkasz we Francji. Nie martw sie pomyslelismy o
          wszystkim smile. Nie uwazam z Dobroslawa i Marcjanna to pretensjonalne imiona. Sa
          to imiona polskie, ktore podkresla bogactwo kulturowe moich corek. Poza tym
          bedziemy mieszkac w Polsce i prawdopodobnie w roznych krajacj Europy i "nie-
          europy"... Poczekamy, zobaczymy. Uwazam ze nasz wybor jest trafny.
          Ja takze "Anyu" sie doczytalam w Twoim watku ze Twja pociecha nosi bardzo
          popularne a nie "ORGINALNE" imie we Francji ( nie rozumiem czym zachwycaja sie
          Francuzi???)
          Mimo wszystko, pozdrawiam serdecznie
          Lotka
          • Gość: Anya Re: do Anyi IP: *.fbx.proxad.net 09.07.07, 17:43
            Moje corki w przeciwienstwie do twoich nosza imiona ktore pasuja do nich.
            Niewyobrazam sobie adoptowanych dzieci afrykanskich, bo patrzylam na twoje
            paski z imionami i sadze ze beda to dzieci afrykanskie, wiec nie wyobrazam
            sobie nadania murzynkom imion proponowanych przez ciebie, dla mnie to jest
            smieszne i pretensjonalne. Nie wyobrazasz sobie nawet dziewczyno jak inne
            dzieci beda sie z nich smialy zwlaszcza w polsce gdzie niespotyka sie murzynow
            o polskich imionach i wogule jest ich malo ale to z innej beczki. Nie wiem ile
            ty mieszkasz we Francji ale ja od szesciu miesiecy i naprawde imionami moich
            dzici ludzie sie bardzo zachwycaja.
            Anya
            • lotka76 Re: do Anyi 09.07.07, 17:53
              Ciekwia mnie Twoje horyzonty, panno Anno, szkoda tylko ze tak waskie...No
              comment... parce que sinon, je serais vraiment très cruelle ma si originale
              petite poulette.
              Przetlumacz sobie. Nic zlego nie napisalam.
              • gaudencja Re: do Anyi 09.07.07, 17:55
                Lotka - "orginale", zrobiłaś byka ;-DDD
                Nie przejmuj się i nie daj się wytrącić z nastroju radosnego oczekiwania.
                • lotka76 Re: do Anyi 09.07.07, 18:03
                  gaudencja napisała:

> Lotka - "orginale", zrobiłaś byka ;-DDD
                  > Nie przejmuj się i nie daj się wytrącić z nastroju radosnego oczekiwania.

big_grinDDDD specjalnie napisalam zeby nie macic w glowie Pnnie Annie!
                  >
            • Gość: Tawananna* Re: do Anyi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 17:54
              Szybko zapomniałaś polskiej ortografii. To i nic dziwnego, że wybrałaś takie
              "orginalne" imiona.
              • Gość: Anya Re: do Anyi IP: *.fbx.proxad.net 09.07.07, 18:25
                Ty Lotka to jestes cwana. Nie przetlumacze sobie bo nie umiem na tyle ale jak
                moj maz wroci i przetlumaczy to napewno odpisze. Nieladnie sie smiac z
                nieznajomosci jezykow. Jak Ty sie uczylas francuskiego to sie nie czepiaj. ja
                jestem w tym kraju od pol roku.
                A do dziewczyn jak juz pisalam pomylilam orginalne z oryginalne to nie powod
                zeby sie smiac.
                • lotka76 :-) 09.07.07, 18:41
                  Anyu, to nie ja zaczelam dosc kontrowersyjna dyskusje... Nie napisalam nic
                  zlego, Ty natomiast pokazalas Twoje wyraznie rasistowskie i nietolerancyjne
                  oblicze. Nie wiem dlaczego tyle jadu w Twoich wypowiedziach. Nie komentuje.
                  Imiona moich coreczek uwazam za trafne ale to kwestia gustu.
                  Pozdrawiam aczkolwiek nie serdecznie.
                  Lotka
                  • Gość: ... Re: :-) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.07, 18:57
                    jeżeli Twoje córeczki również będą uważały te imiona za trafne, Wasze
                    szczęście! moim zdaniem nie są trafne, ale cóż, nie moje dzieci. Pozostaje mi
                    życzyć wszystkiego dobrego smile
                    • lotka76 Re: :-) 09.07.07, 19:46
                      Dziekuje gosciu niezarejestrowany za sczera odpowiedz. W mojej wlasnej rodzinie
                      imona budza kontrowersje... Dlatego rezygnowalismy z Wislawy, mimo ze imie
                      szalenie nam sie podoba. Niestety we Francji dziewczynka nazywana bylaby Vi lub
                      Vice ( oj, nieladnie) a nam zalezy na szybkiej integracji dziewczynek. jak juz
                      pisalam Francja nie jest krajem w ktorym spedzimy reszte zycia: wszystko zalezy
                      od pracy mojego meza, mam nadzieje ze uda nam sie pomieszkac dobrych pare lat w
                      Polsce. Nie wiem jak ciemnoskore dziewczynki o wybitnie polskich imionach beda
                      przyjete w Polsce: mam nadzieje ze czasy sie zmienia i ze dzieci nie beda
                      zauwazaly ich "innosci". Wiem ze ciemnoskore dzieci to duza sensacja w Polsce.
                      Ale jako Polka, byc moze w polowie tylko ale sercem w calosci, chcialbym
                      przekazac moim dzieciom bagaz kulturowy: chce zeby czuly sie obywatelkami
                      swiata, nalezacymi nie tylko do Afryki, ale rowniez do kraju tak bliskiemu ich
                      rodzicom. Oczywiscie pochodzenie i kulture coreczek bedziemy starannie
                      pielegnowac. Tak robila moja mama, przekazala mi wiele polskich wartosci za
                      ktore jestem jej wdzieczna, mowla do mnie po polsku, mialam polskie nianie i od
                      11 roku zycia obowiazkowo prywatne kursy historii oraz literarury polskiej.
                      Zaluje ze moj ojciec nie przekazal mi swojej kultury: wlasciwie sie z nia kryl
                      ( mowiac ze jest francuzem algierskiego pochodzenia) chociaz mowil czasami do
                      mnie po arabsku i chociaz dzis po arabsku nie mowie, rozumiem doskonale ten
                      jezyk dlatego tez po sudiach zdecydowalam sie na literature arabska, wprawdzie
                      perska, a nie algierska...
                      Co do mojego meza: od mlodosci byl zachwycony jezykiem polskim. Jego najlepszy
                      przyjaciel, Belg, nosil polskie nazwisko Lokietek, jego ojciec ma na imie Jean-
                      Claude antimiast wujek... Wladyslaw! Oboje sa znakomitymi lekarzami w Belgii.
                      Wladyslaw ma nawet corke Ludmile... Nie wiem czy sa potomkami Naszego Polskiego
                      Wladyslawa Lokietka, fakt faktem ze mojemu mezowi spodobalo sie takie
                      podpieranie korzeni...
                      Mysle ze to wazne. Gdyby moja mama nie wpoila mi milosci do polskiego jezyka,
                      nie moglabym dzisiaj dyskutoac z Wami na forum wink
                      pozdrawiam
                      Loka
                      • pluskotka Re: :-) 09.07.07, 19:56
                        Właściwie to dorośli będą wydziwiać, a dzieci na pewno szybko przyzwyczają się
                        do imion swoich ciemnoskórych koleżanek. W moim roczniku w szkole sa dwie
                        osoby, które podejrzewam o blisko-wschodnie korzenie. Chłopak ma na polskie
                        imię i obce nazwisko, dziewczyna obydwa obce i jeszcze nie widziałam, aby ktoś
                        wyśmiewał czy szykanował za niepolskie pochodzenie. Dziewczyna nawet działa w
                        Samorządzie szkolnym. Przynajmniej ja nie reaguje oczami do sufitu, gdy
                        spotykam kogoś o innym kolorze skóry czy dziwnym imieniu.
                        • ojejkujejku1 Re: :-) 10.07.07, 16:59
                          Ja natomiast chodziłam do podstawówki z Wietnamczykiem Mirosławem. Chłopak był
                          wdzięczny rodzicom, że jest Mirkiem (mimo, iż to imię wśród pokolenia
                          dzisiejszych dwudziestokilkulatków jest uważane za staroświeckie)a nie np.
                          Chuy'em (chyba najpopularniejsze imię w Wietniamie i Chinach),a słowiańskie
                          imię na pewno nie odcięło go od kultury, z której pochodzi.
                      • Gość: Anya [...] IP: *.fbx.proxad.net 10.07.07, 16:27
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                        • Gość: Gosia Re: ha ha ha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.07, 16:57
                          Anya: z tego co wyczytałam w innych wątkach, to Ty bynajmniej nie nazwałaś
                          swoich córek Maria, Karolina albo Joanna, tylko Savannah i Vanessa! Klasyczny
                          przykład głupio brzmiących i pretensjonalnych imion, które wyraźnie wskazują,
                          że mamusi bliżej do marginesu społecznego niż do doktoratu z literatury.
                          Dobrosława i Marcjanna się tak nie kojarzą, i choćby dlatego są o wiele lepsze.

Natomiast te komentarze o Arabach i Murzynach są PONIŻEJ WSZELKIEJ KRYTYKI.
                          Widzę, że Ty czujesz sie lepsza będąc Polką, mimo że po polsku ledwo mówisz, a
                          imiona dzieciom wynalazłaś pewnie w amerykańskich serialach.
                          Nawiasem mówiąc, we Francji chyba Ty raczej jesteś marginesem społecznym, jeśli
                          nawet nei mówisz po francusku.

I w końcu, jeżeli piszesz na polskim forum, to błagam, pisz po polsku:
                          narodowości z dużej litery, "nie" z czasownikami osobno itp, bo aż oczy bolą.
                        • Gość: Tawananna* Re: ha ha ha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 18:56
                          Aż chwilami trudno uwierzyć, że ktoś może tak myśleć... Żenada.
                        • annajustyna Re: ha ha ha 10.07.07, 19:06
                          Emigranci-analfabeci odrzucajacy wlasna kulture i slepo zapatrzeni w panstwo, do
                          ktorego swiezo przybyli, to dopiero margines w kazdym kraju...
                          • agmani Re: ha ha ha 10.07.07, 19:21
                            AJ, powiedz szczerze, jak mozna byc slepo zapatrzonym w kulture, ktorej sie
                            zwyczajnie lingwistycznie nie rozumie? wink Film leci czlowiekowi, Big Brother z
                            wylaczona fonia? Az mi sie na filozofowanie zebralo z wrazenia po przeczytaniu
                            wycietej juz wypowiedzi. Ale to cos, czego nie pojmuje i chyba predzej sie
                            habilituje niz pojme. Wlasciwie to chyba nawet nie chce pojac tego toku myslenia
                            czy tam niemyslenia i atakowania na slepo.
                            • annajustyna Re: ha ha ha 10.07.07, 19:31
                              Hmmm, osobiscie slyszalam, ze niektorzy po pol roku mieszkania za granica mowia
                              juz bez akcentu (sic!) i czuja sie np. zangielszczeni badz zniemczeni, wiec nic
                              mnie juz nie zdziwi...
                              • agmani Re: ha ha ha 10.07.07, 19:55
                                A jasne, jasne, kiedys mi jedna disco-operka wykladala to w samolocie big_grinDD.
                                Mialam ubaw.
                                • biljana Re: ha ha ha 10.07.07, 20:08
                                  agmani napisała:

> A jasne, jasne, kiedys mi jedna disco-operka wykladala to w samolocie big_grinDD.

disco- operka, boskie okreslenie smile)))

a z drugiej strony sa Polacy mieszkający za granicą kilkadziesiąt lat i mówiący
                                  piękną, literacką polszczyzną, o jakiej Anya i jej podobne pojęcia nie mają.
                                  Znam wielu naszych rodaków mieszkających na emigracji i nie szorujących
                                  bynajmniej garów w knajpach, którzy swojego kraju, kultury i języka się nie
                                  wstydzą i nie wypierają. Uczą swoje dzieci nie tylko polskiego, ale również
                                  naszej historii i literatury. A co gorsza - potrafią te dzieci nazywac
                                  "obciachowymi" imionami typu Stanisław czy Marianna smile)))
                      • biljana Re: :-) 10.07.07, 16:51
                        Lotko, jestescie swietnymi ludzmi i bedziecie miec cudowną rodzinę! Imiona
                        wybraliscie takie, jakie uwazaliscie za najlepsze i najładniejsze dla Waszych
                        córeczeksmile Moim zdaniem - bardzo ładne.
                        Co do rasistowskich, prostackich i ksenofobicznych wypowiedzi co poniektórych,
                        to mam nadzieje, ze nie bierzesz ich w żaden sposób do siebie. Aż przykro i
                        wstyd komentowac sad Ale przeciez to tylko margines.
                        Pozdrawiam serdecznie i czekam z niecierpliwoscia na zdjecia Dobrusi i Marcysi smile
              • annajustyna Re: do Anyi 10.07.07, 19:03
                Ona nie zapomniala...Ja mieszkam w Niemczech od paru lat i wciaz pisze po
                polsku, nie po polskiemu (prosze sie nie sugerowac "dialektem" z mojego forumwink)).
    • agmani Re: Imiona wybrane! 09.07.07, 19:30
      Lotka, dobrze ze sie zdecydowaliscie!
      Ja akurat bym wybrala inaczej, czy w innej kolejnosci, ale Ty znasz francuskie
      realia, nie ja wink, no i przede wszystkim - Wasze dzieci i Wy lepiej rozumiecie
      ich potrzeby. Jezeli takie imiona nie sa problemem, glownie o Dobroslawie mysle,
      to rzeczywiscie Francja musi byc ciekawa jezykowo smile. W Rajchu to by mi jezyk
      odpadl od literowania...
      Fajnie, ze macie imiona, od razu inaczej sie o dziecku mysli, nie? Moje dzieci
      akurat samorobka, a nie import wink (tzn. pewnie kiedys zaimportujemy, ale to za
      pare lat, niech najpierw mniejsza rodzina okrzepnie i finanse troche tez),
      natomiast pamietam, jak milo bylo mowic do lokatora w brzuchu po imieniu, a nie
      per "baby". Teraz tez odczekuje, az mi powiedza plec, to sie mlode
      spersonifikuje. I tez mamy oryginalne pomysly imiennicze, chociaz w granicach
      pojmowania dla Niemcow ;D.
      • lotka76 agmani 09.07.07, 19:52
        Agmani kochana, czekasz na "bejbi"???? na kiedy? Jakie imionka? serdeczne
        gratulacje! Wiesz, jak juz sie wybierze imionka to zupelnie podejscie sie
        zmienia... ja od dwoch dni snie o coreczkach! I widze we snie jak sie bawia,
        rozrabiaja, smieja... to naprawde cudowne uczucie... bycia mama! Po ak dlugich
        staraniach i tylu niepowodzeniach!
        Buziaki kochana
        Lotka
        • annajustyna Re: agmani 10.07.07, 19:08
          Gratuluje Wam obu z calego serca!
        • agmani Re: agmani 10.07.07, 19:26
          Dzieki smile. Termin mam na luty, wiec jeszcze sporo. Jesli chodzi o imiona, to na
          razie mamy propozycje luzne, jak poznamy plec, to pewnie wtedy sie szybko okaze,
          kogo mam w brzuchu smile. Wtedy napisze smile.
          I tak sobie mysle, ze jestes w euforii, bo ... jestes w ciazy. W koncu ciaza to
          u czlowieka nie tylko fizjologia, lecz takze to, co dzieje sie w psychice, jak
          sie czeka na dziecko.
          Buziaki!
    • lotka76 Re: Imiona wybrane! 10.07.07, 20:32
      Dziekuje adminkom za usuniecie postu Anyi. Nie wiem co zawieral bo dopiero
      teraz weszlam na forum ale z wypowiedzi dziewczyn moge duzo wywnioskowac...
      Jezeli byly to rasistowskie "propos" odnosnie moich dzieci, komentowac nie bede
      ale wybaczyc tez nie moge.
      Agmani, ciesze sie z Twojego szczescia!!!!
      pozdrawiam Was serdecznie dziewczyny!
      Lotka
    • mex1 Re: Imiona wybrane! 25.07.07, 18:36
      Lotko, gratuluja. IMiona mi się niezbyt podobaja, a właściwie- połączenie typowo
      polskich z francuskimi. Bo sama Marcjanna jest śliczna! Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.