Dodaj do ulubionych

Mieszkańcy chcą powrotu 27

IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 17.10.02, 18:35
www.lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/217377.html
"[...] wystarczy jakiekolwiek zakłócenie na trasie jedynej już "15", powoduje
ogromne kłopoty.

W tej sytuacji mieszkańcy osiedla Obywatelska postanowili złożyć w Urzędzie
Miasta wniosek o przywrócenie linii 27.[...]"

Rzadko tam jeżdżę, ale sądzę, że to znakomity pomysł. 15 nie dość, że jest
koszmarnie zatłoczona, to jeszcze jeździ jak chce.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zamek Re: Mieszkańcy chcą powrotu 27 - Cato dixit 17.10.02, 19:35
      Ciekawe, czy Imperatorowa Giedryś i Imperator Strawa nadal uważają, że przy al.
      Politechniki znajdują się tylko i wyłącznie bankrutujące fabryki, do których
      nie ma kto dojeżdżać.
      Postrzeganie reformy układu komunikacyjnego tylko w kontekście skrócenia
      średniego czasu przejazdu jest (sorry, Łażeju) ślepotą. Coś, co uroczo wygląda
      w statystyce, wcale nie musi mieć odzwierciedlenia w rzeczywistości. Na tę
      statystykę składa się zarówno cały wachlarzyk linii w al. Kościuszki, jak i
      samotna, zapchana do ostatka "15" w al. Politechniki.
      Nie zapominajmy, że nadrzędnym celem reformy Strawy było potanienie przewozów i
      wygospodarowanie dodatkowych środków na potrzeby bytowe Wydziału Komunikacji
      UMŁ. Pasażerze, Ty się nie liczysz.
      Przykro mi, że petycja mieszkańców osiedla Obywatelska jest bez szans na
      pozytywne rozpatrzenie. Wydział Komunikacji nie zapłaci za uruchomienie
      dalszych, powiedzmy, 10 składów tramwajowych (liczmy zdjęcie dwóch brygad
      z "15" i uruchomienie 12 na "27"). Skoro już płakali nad każdym wozokilometrem
      wyjeżdżonym przez "13" od Żabieńca do Szczecińskiej (sic! - "13" miała się
      kończyć na Żabieńcu) tudzież nad "bezpodstawnymi" żądaniami utrzymania tramwaju
      na Warszawskiej, Kozinach czy Nowomiejskiej, to na całą nową linię absolutnie
      nie ma co liczyć - przynajmniej przed momentem, kiedy Strawa się wreszcie
      nachapie po same uszy. Chyba, że... będzie to idealny pretekst do wprowadzenia
      w życie zamierzonej już jakiś czas temu likwidacji torów na Przybyszewskiego.
      Proszę bardzo - na dwie rzeczy nas nie stać: albo Przybyszewskiego, albo 2
      linie na Politechniki. A lud woli to drugie, więc vox populi etc. I nie mówcie,
      że nowe tory, wysepki przystankowe, bla, bla, bla. Przypomnijcie sobie Rudzką.
      Pozdrawiam - smutno.
      I PRZYPOMINAM, ŻE STRAWA I GIEDRYŚ POWINNI ZOSTAĆ ZWOLNIENI!!!!!!!
      • Gość: łażej Re: Mieszkańcy chcą powrotu 27 - Cato dixit IP: *.retsat1.com.pl 17.10.02, 19:52
        zamek napisał:

> Ciekawe, czy Imperatorowa Giedryś i Imperator Strawa nadal uważają, że przy
        al.
        >
        > Politechniki znajdują się tylko i wyłącznie bankrutujące fabryki, do których
        > nie ma kto dojeżdżać.
        > Postrzeganie reformy układu komunikacyjnego tylko w kontekście skrócenia
        > średniego czasu przejazdu jest (sorry, Łażeju) ślepotą.
        Nie ma za co :o) Każdy ma swoje zdanie.

Coś, co uroczo wygląda
        > w statystyce, wcale nie musi mieć odzwierciedlenia w rzeczywistości. Na tę
        > statystykę składa się zarówno cały wachlarzyk linii w al. Kościuszki, jak i
        > samotna, zapchana do ostatka "15" w al. Politechniki.
        > Nie zapominajmy, że nadrzędnym celem reformy Strawy było potanienie przewozów
        i
        >
        > wygospodarowanie dodatkowych środków na potrzeby bytowe Wydziału Komunikacji
        > UMŁ. Pasażerze, Ty się nie liczysz.
        > Przykro mi, że petycja mieszkańców osiedla Obywatelska jest bez szans na
        > pozytywne rozpatrzenie. Wydział Komunikacji nie zapłaci za uruchomienie
        > dalszych, powiedzmy, 10 składów tramwajowych (liczmy zdjęcie dwóch brygad
        > z "15" i uruchomienie 12 na "27").
        Ogólnie masz rację. Linie takie jak 15 czy też 96 są zbyt obiążone i należałoby
        pomyśleć o zwiększeniu ich przepustowości. Ale czy poprzez uruchomienie nowej
        linii?? Czy może przez zwiększenie ilości pojazdów obsługujących linie. Wydaje
        mi sie, że lepsze jest to drugie rozwiązanie. Komunikacja Rudy z Al.
        Politechniki zapewniana jest poprzez linię 50. I nie jest to linia przesadnie
        obciążona. Na tym odcinku dodanie 27 nie miałoby większego sensu. (właśnie
        staram się przypomnieć sobie jaką trasą 27 jeździło przed reformą w północnej
        części - chyba Zieloną i Narutowicza, ale głowy nie dam sobie za to uciąć.
        Jeśli się mylę proszę o korektę.) Jaki miałby być przebieg nowego 27 w
        północnej części trasy??? Czy nie lepiej by było puścić więcej składów na 15??

pozdrawiam
        • geograf Re: Mieszkańcy chcą powrotu 27 - Cato dixit 17.10.02, 21:24
          więcej skłądów na 15??:-)
          chyba żartujesz:-)
          już teraz- wystarczy krótki rpzestój, o dużej awarii nie wspomnę, a 15 jeździ jedna za drugą i cały odcinek bądź to odcięty jest od świata, bądź odjazdy tramwajów są co chwile...

Moim zdaniem na trasie al. Politechniki powinna zostać uruchomiona nowa linia tramwajowa...wiem, że to tylko pobożne życzenia...:/
          • Gość: łażej Re: Mieszkańcy chcą powrotu 27 - Cato dixit IP: *.retsat1.com.pl 17.10.02, 21:37
            geograf napisał:

> więcej skłądów na 15??:-)
            > chyba żartujesz:-)
            > już teraz- wystarczy krótki rpzestój, o dużej awarii nie wspomnę, a 15 jeździ
            j
            > edna za drugą i cały odcinek bądź to odcięty jest od świata, bądź odjazdy
            tramw
            > ajów są co chwile...
            Jeśli na Politechniki, Żeromskiego bądź Gdańskiej nastąpiłaby awaria, to co za
            różnica czy będą jechały jedna za drugą tramwaje jednej czy dwóch linii?? A
            większość trasy po której kursuje 15 nie jest obecnie przeciążona ruchem
            tramwajowym. Jedynie na Kurczakach 15 towarzyszy większe grono innych linii. W
            innych miejscach brak liczniejszego towarzystwa. Dlatego puszczenie większej
            liczby składów na 15 jest chyba możliwe.

>
            > Moim zdaniem na trasie al. Politechniki powinna zostać uruchomiona nowa linia
            t
            > ramwajowa...wiem, że to tylko pobożne życzenia...:/
            Którędy owa trasa powinna wieść poza Al. Politechniki???
            • geograf Re: Mieszkańcy chcą powrotu 27 - Cato dixit 17.10.02, 22:39
              i tu jest pies pogrzebany....bo przy obecnym układzie i schemacie funkcjonowania linii- nie ma jak ustanowić trasy...a może zwykły dubel 15??
              z Rond. Lotn. na Plac Wolności??
              • Gość: łażej Re: Mieszkańcy chcą powrotu 27 - Cato dixit IP: *.retsat1.com.pl 18.10.02, 14:37
                geograf napisał:

> i tu jest pies pogrzebany....bo przy obecnym układzie i schemacie
                funkcjonowani
                > a linii- nie ma jak ustanowić trasy...a może zwykły dubel 15??
                > z Rond. Lotn. na Plac Wolności??

Tramwaj musi mieć gdzie się zatrzymać. Przecież nie mógłby jeździć w jedną i
                drugą stronę non stop. Dubel piętnastki mógłby być jakimś rozwiązaniem, ale
                potrzebna chociaż jedna pętla. Jest taka na Północnej, ale wkrótce jej nie
                będzie :o(
          • michal.ch Re: Mieszkańcy chcą powrotu 27 - Cato dixit 18.10.02, 09:57
            geograf napisał:

> więcej skłądów na 15??:-)
            > chyba żartujesz:-)
            > już teraz- wystarczy krótki rpzestój, o dużej awarii nie wspomnę, a 15 jeździ
            j
            > edna za drugą i cały odcinek bądź to odcięty jest od świata, bądź odjazdy
            tramw
            > ajów są co chwile...
            >
            > Moim zdaniem na trasie al. Politechniki powinna zostać uruchomiona nowa linia
            t
            > ramwajowa...

A teraz przeczytaj jeszcze raz uważnie to, co napisałeś. Jeśli wsypiesz do
            herbaty za dużo cukru, to będzie za słodka, dlatego dosyp trochę cukru. Tak
            mniej więcej można to odczytać. Najpierw piszesz, że wstawienie dodatkowych
            składów na tą trasę zupełnie ją zakorkuje, a potem twierdzisz, że powinny
            jeździć tam jeszcze jakieś tramwaje. Po to, żeby zakorkowały linię? :)
            • geograf Re: Mieszkańcy chcą powrotu 27 - Cato dixit 18.10.02, 17:36
              masz racje- zapomniałem coś dodać:-)
              oczywiście wprowadzenie nowej linii wiązałoby się ze zmniejszeniem częstotliwości "starej" 15-tki :-)
        • Gość: barnaba Re: Mieszkańcy chcą powrotu 27 - Cato dixit IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 18.10.02, 18:55
          Gość portalu: łażej napisał(a):
          > Ogólnie masz rację. Linie takie jak 15 czy też 96 są zbyt obiążone i
          należałoby
          >
          > pomyśleć o zwiększeniu ich przepustowości. Ale czy poprzez uruchomienie nowej
          > linii?? Czy może przez zwiększenie ilości pojazdów obsługujących linie.
          Wydaje
          > mi sie, że lepsze jest to drugie rozwiązanie.

To już kiedyś zrobiono. Początkowo 15 jeździła mniej więcej tak samo często jak
          np. 11. Kto widział co się działo wtedy w godzinach szczytu na Pomorskiej, ten
          ma o czym opowiadać. :)

Obawiam się, że dalsze zwiększanie częstotliwości 15 da niewiele. Na Pomorskiej
          jest ona blokowana przez przegubowce 43 i korek przy Rondzie Waryńskiego. W
          efekcie na całej trasie 15 jeżdzi jak chce: 2 tramwaje w stadzie, a później 10-
          15 minut przerwy.

> Komunikacja Rudy z Al.
          > Politechniki zapewniana jest poprzez linię 50.

Ta linia poprowadzona jest po trasie 26 i to poprowadzona nieudolnie. 26
          dojeżdżało na Teofilów.

> I nie jest to linia przesadnie
          > obciążona. Na tym odcinku dodanie 27 nie miałoby większego sensu. (właśnie
          > staram się przypomnieć sobie jaką trasą 27 jeździło przed reformą w północnej
          > części - chyba Zieloną i Narutowicza, ale głowy nie dam sobie za to uciąć.
          > Jeśli się mylę proszę o korektę.)

Nie mylisz się

> Jaki miałby być przebieg nowego 27 w
          > północnej części trasy??? Czy nie lepiej by było puścić więcej składów na 15??

Nie wiem, czy sens ma akurat dodanie linii na trasie 27. Badziej przekonuje
          mnie pomysł przywrócenia tramwaju na trasie odpowiadającej dawnej 20 (lub
          zbliżonej) albo też przywrócenie 26. Przydałoby się dodanie tramwaju także na
          Pomorskiej- samo 43 jeżdżące co 20 min to za mało na rozładowanie 15.

pozdrawiam
    • Gość: flip Re: Mieszkańcy chcą powrotu 27 IP: *.p.lodz.pl 17.10.02, 20:18
      Oni przeciez mieli 98, tylko sie nie zorientowali w pore.
      • Gość: mat27 Re: Mieszkańcy chcą powrotu 27 IP: *.interserwer.pl 18.10.02, 09:07
        Gość portalu: flip napisał(a):

> Oni przeciez mieli 98, tylko sie nie zorientowali w pore.

Mieli ale już nie mają. Kiedy 98 jeździło Obywatelską i Al. Politechniki to
        protestowali z kolei mieszkańcy Retkinii, że wydłużył się czas dojazdu do
        centrum. Pretensje mieli tez mieszkańcy ul. Maratońskiej bliżej dworca
        kaliskiego, która została pozbawiona tej linii.
        Tymczasem ja od początku uważałem,że 98 powinno jeździć Al. Politechniki.
        Zdecydowanie większy byłby pożytek z tej linii tam, gdzie wsiada mnóstwo
        studentów i mieszkańcy os. Obywatelska (nie wspomnę już o tym, co się dzieje,
        gdy w Hali Sportowej jest jakaś większa impreza) niż przy przejeździe zupełnie
        niezamieszkaną Al. Mickiewicza na odcinku od Włókniarzy do Żeromskiego. Komuś
        tutaj zabrakło po prostu wyobraźni. Mieszkańcy Retkinii i tak mają bardzo dobry
        dojazd do centrum.
        • zamek Re: Mieszkańcy chcą powrotu 27 18.10.02, 09:53
          Troszkę nie tak. Najbardziej protestował Karolew, ten
          przysunięty do Maratońskiej. I do pewnego stopnia trudno
          się nie zgodzić, bo to osiedle również w przewadze
          zamieszkują ludzie starsi, którzy chcieliby mieć
          komunikację w pobliżu. 98 z Maratońskiej na karolewskim
          odcinku wycofano bez wprowadzenia jakiejkolwiek
          alternatywnej linii i to chyba nie było za mądre.
          Oczywiście, że pokrywanie się 98 na dłuuuuugim odcinku z
          10 i tylko nieco krótszym z 14 ma niewielki sens, ale raz
          danej mieszkańcom linii odbierać nie należy. Czy np. 80 i
          99 koniecznie muszą na tak długim odcinku jechać razem?
          Czy nie można by jednego z nich puścić właśnie "plecami"
          Karolewa zamiast 98, które rzeczywiście na odcinku od
          Żeromskiego do Dworca Kaliskiego służy nikomu i niczemu.
          Już większy pożytek jest z kręcącej się po Kopernika 50.
          A propos - jeszcze co do osiedla Obywatelska. 50 jest tu
          najzupełniej nieistotna dla sprawy, gdyż... tamtędy nie
          jeździ. Wcześniej skręca z Politechniki we Wróblewskiego
          i przez Czerwoną dojeżdża do Piotrkowskiej, kompensując
          starą 20. Zatem bezpośredniego połączenia tego rejonu ze
          ścisłym centrum (Piotrkowska/Narutowicza tudzież
          przesławny Portal in spe) nie ma. I to jest faktycznie
          problem.
          • Gość: łażej Re: Mieszkańcy chcą powrotu 27 IP: *.retsat1.com.pl 18.10.02, 14:46
            Można by trasę 98 zmienić jeszcze w nieco inny sposób. Autobus by jechał tak
            jak teraz z Retkinii na Kaliski, następnie w prawo Włókniarzy do Obywatelskiej,
            Obywatelską, Politechniki i dalej obecną trasą ulicą Mickiewicza. Czas
            przejazdu znacznie by się wydłużył, autobus miałby cztery zakręty więcej, ale
            możliwość skorzystania z niego miałaby o wiele większa liczba ludzi.

pozdrawiam
            • Gość: barnaba Re: Mieszkańcy chcą powrotu 27 IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.17.* 18.10.02, 19:02
              Gość portalu: łażej napisał(a):

> Można by trasę 98 zmienić jeszcze w nieco inny sposób. Autobus by jechał tak
              > jak teraz z Retkinii na Kaliski, następnie w prawo Włókniarzy do
              Obywatelskiej,
              >
              > Obywatelską, Politechniki i dalej obecną trasą ulicą Mickiewicza. Czas
              > przejazdu znacznie by się wydłużył, autobus miałby cztery zakręty więcej, ale
              > możliwość skorzystania z niego miałaby o wiele większa liczba ludzi.

Chyba już wystarczy w mieście autobusów jeżdżących dookoła. 75 (w dwóch
              miejscach), 56, 65, 68 - ten kto 68 prezentował jako znakomite połączenie
              Retkini z CZMP chyba upadł na głowę- myślę, że już dość.

pozdrawiam
        • Gość: Ja Re: Mieszkańcy chcą powrotu 27 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.02, 19:16
          Gość portalu: mat27 napisał(a):

> Mieli ale już nie mają. Kiedy 98 jeździło Obywatelską i Al. Politechniki to
          > protestowali z kolei mieszkańcy Retkinii,
          Widziałem, że Zamek już nieco to sprostował, ale ja też muszę sobie pokrzyczeć:
          Zmianę trasy 98 wymusiło CAŁYCH 100 mieszkańców KAROLEWA, którzy mają baaaardzo
          daleko do tramwaju!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mieszkańcóm Retkini 98 na
          Politechniki było jak najbardziej na rękę, zwłaszcza biorąc pod uwagę kulawe 69
          na Nowych Sadach.

Powtórzę zatem zdanie innych. Politechniki powinna zostać wzmocniona nie przez
          większą ilość tramwajów, tylko przez jakąś linię, która miałaby w rozkładzie
          dwa szczyty przewozowe (poranny i popołudniowy) i na tyle rozsądną trasę, by
          przejąć dużą liczbę studentów (więc najłatwiej byłoby chyba tych z Retkini).

A co do 20 na starej trasie, to chyba się nie opyla. Czas przejazdu przez
          skrzyzowanie Mickiewicza/Włókniarzy/Bandurskiego stawia pod znakiem zapytania
          sens takiej trasy. Nie zapominajmy, że gdy jeździła 20, to wyjazd z Retkini był
          na wprost w Kopernika.
          • Gość: Ł.S. Re: Mieszkańcy chcą powrotu 27 IP: *.toya.net.pl 18.10.02, 20:37
            Gość portalu: Ja napisał(a):

> A co do 20 na starej trasie, to chyba się nie opyla. Czas przejazdu przez
            > skrzyzowanie Mickiewicza/Włókniarzy/Bandurskiego stawia pod znakiem zapytania
            > sens takiej trasy. Nie zapominajmy, że gdy jeździła 20, to wyjazd z Retkini
            był na wprost w Kopernika.

Eee, przez parę lat jeździla już przez nowe skrzyżowanie Włókniarzy/Mickiewicza.

Pozdrawiam,
            Ł.S.
            • Gość: Ja Re: Mała dygresja nt 20 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.02, 21:14
              Na Retkinię? Oj coś mi się nie widzi. Jak jeździła przez to skrzyżowanie to
              kierowała się na Teofilów, tak mi się zdaje. Mieszkam na Retkini i zdziwiłbym
              się aż tak dużą dziurą w pamięci, zwłaszcza, że piszesz, że przez kilka lat.
              Czy mógłbyś to sprawdzić?
              Pozdrowienia
              • Gość: milotram Re: Mała dygresja nt 20 IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 18.10.02, 22:10
                linia 20 kursowala na retkinie tylko wtedy gdy przecinala włókniarzy w starym
                ukladzie -na wprost kopernika. o ile sie nie myle to do 1995 roku.
                • Gość: milotram Re: Mała dygresja nt 20 IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 18.10.02, 22:14
                  a czy pamietacie jak prze krotki okres linia 20 kursowala z wyszynskiego na
                  kurczaki( nie byl to objazd bynajmniej ale normalna trasa-po zawieszeniu
                  zakretu ze rzgowskiej w broniewskiego)trwalo to jednak krotko bo pozniej
                  przebudowano skrzyzowanie rzgowskiej i 20 juznie powrocila na ta trase:((
                • Gość: Ja Re: Mała dygresja nt 20 IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.02, 14:52
                  Gość portalu: milotram napisał(a):

> linia 20 kursowala na retkinie tylko wtedy gdy przecinala włókniarzy w starym
                  > ukladzie -na wprost kopernika. o ile sie nie myle to do 1995 roku.

A więc jednak z moją pamięcią nie jest tak źle.
                  • Gość: goteborg Re: Mała dygresja nt 20 IP: 213.101.120.* 20.10.02, 07:56
                    Moim zdaniem dwudziestke zabilo rowniez to, ze wycofano
                    ja z pl. Niepodleglosci i Rzgowskiej.
              • Gość: Ł.S. Re: Mała dygresja nt 20 IP: *.toya.net.pl 20.10.02, 15:35
                Gość portalu: Ja napisał(a):

> Na Retkinię? Oj coś mi się nie widzi. Jak jeździła przez to skrzyżowanie to
                > kierowała się na Teofilów, tak mi się zdaje. Mieszkam na Retkini i zdziwiłbym
                > się aż tak dużą dziurą w pamięci, zwłaszcza, że piszesz, że przez kilka lat.
                > Czy mógłbyś to sprawdzić?

Nie ma co sprawdzać, rąbnąłem się, sorki. :)

Pozdrawiam,
                Ł.S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka