IP: *.softomasz.pl 28.01.06, 09:26
Ja nie jestem mieszkańcem Łodzi ani jej okolic natomiast śledzę dyskusję na
tym forum niemal od początku jego istnienia. Kilka lat temu było tutaj więcej
entuzjazmu. Teraz obserwuję jeden wielki komleks niższości, głównie z powodu
Warszawy. Przewija się ten wątek prawie w każdym poruszanym temacie. Myślę,
że wczorajsze wieczorne wydanie Panoramy (TVP2 22.00) a ściślej dodatku
biznesowego nie daje powodu do takich kompleksów. Tych Łodzian, którzy nie
oglądali informuję że w materiale poświęconym przewozom lotniczym w Polsce ze
szczególnym uwzględnieniem taniego latania Łódź jako jedyna została
wymieniona z nazwy i to w bardzo pozytywnym kontekście. Łodzianie noście
głowy trochę wyżej bo warto i to nie tylko w związku z Waszym lotniskiem.
Obserwuj wątek
    • teufel Re: Kompleksy 28.01.06, 09:35
      U nas jest dużo optymizmu, ale odkąd pojawił się Ryanair, pojawiło sie więcej osób na forum czyli doszli też pesymiści:(
      • Gość: NIKT Re: Kompleksy IP: *.softomasz.pl 28.01.06, 09:51
        No tak. to się dało zauważyć. W mojej ocenie Lublinek się rozwija i rozwijał
        się będzie. Przy obecnym poziomie zagospodarowania jest już za późno żeby jakąś
        nieodpowiedzialną decyzją interes zwinąć. W Warszawie też są tacy, którzy myślą
        że po uruchomieniu drugiego lotniska Okęcie zostanie zamknięte. Ono może nie
        być powyżej pewnego poziomu rozwijane, ale istnieć będzie. Nowe lotnisko ma być
        obo a nie zamiast. Środki już włożone w Lublinek będą wymuszały dalszy rozwój
        nawet do poziomu porównywalnego z dzisiejszym Okęciem z dalszą tendencją
        wzrostową. Londyn zrobił swoje. Łodzianie znowu nauczyli się latać i już z tego
        nie zrezygnują.
        • teufel Re: Kompleksy 28.01.06, 11:15
          Jeszcze do nie dawna loty były dla bogatych, teraz dzięki tanim liniom prawie każdy może wybrać się w podróż samolotem:)
    • Gość: Fletcher Re: Kompleksy IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 28.01.06, 11:30
      Gość portalu: NIKT napisał(a):

>Łodzianie noście
      > głowy trochę wyżej bo warto i to nie tylko w związku z Waszym lotniskiem.

Takich derbów jakie ma Łódź niewiele w Europie:-)

> w materiale poświęconym przewozom lotniczym w Polsce ze
      > szczególnym uwzględnieniem taniego latania Łódź jako jedyna została
      > wymieniona z nazwy i to w bardzo pozytywnym kontekście.

Lublinek ma wielki potencjał.Cierpliwości.Nie od razu Kraków zbudowano;-)
      • Gość: Jacho Re: Kompleksy IP: *.lodz.dialog.net.pl 28.01.06, 19:28
        Drogi kolego NIKT żle oceniasz mieszkańców Łodzi to nie są kompleksy.
        Popatrz na fakty , od lat powojennych Łódź musiała walczyc o swój byt i
        materialny i kulturalny. Władze komunistyczne /chociaż niby robotnicze/,
        wladze po przemianach podstawiają Łodzi nogę, pewnie chcesz faktów, proszę
        bardzo: zamach na Muzeum Sztuki, co to znaczy, żeby Łódź miała największe
        zbiory sztuki nowoczesnej w tej części Europy, przenieść do Warszawy, na
        szczęście pomysł niewypalił. Dłaczeg to właśnie Łódź ma Szkołę Filmową znaną na
        całym Świecie, przenieść do Warszawy, za tym optował pan Wajda. Nie udało się i
        Wajda otworzył swoja prywatną szkołę filmową w Warszawie. Sprawy bliskie:
        autostrada A1 ma przebiegać Gdańsk Toruń Łódź Katowice, a kto wnosi poprawkę
        żeby przebiegała Gdańsk Toruń Warszawa i Katowice. Łódź walczy o pierwszą
        normalną dotację dla Lublinka to co się mówi? Łódź nie jest w stanie fizycznie
        zagospodarować takiej kwoty więc trzeba zmniejszyć o połowę i dać pieniądze na
        inne lotnisko, a tu na Lublinku brakuje wszystkiego, to co jest, to jest
        prowizoryczne. Znasz łodzkie dworce PKP? pewnie nie, a pomyśl kto dostał w
        budżecie 2006 dotacje na rozbudowę dworców PKP Łódź? nie kolego dostał Kraków
        Wrocław Katowice. Łódź musi walczyć o wszystko, wręcz drapać pazurami, dlatego
        bardzo proszę nie nazywaj tego kompleksami a juz na pewno nie kompleksami
        Warszawy. Ja osobiście boleję tylko nad jednym / i to może byc mój osobisty
        kompleks/ że w Łodzi znalazło się tak dyżo młodych ludzi którzy nie chcieli
        walczyć o to miasto i wyjechali. W 1989 roku było nas 855 tyś, dzisiaj jest
        tylko 774 tysiące i ta dendencja się utrzymuje.
        • panajotow Re: Kompleksy 28.01.06, 20:06
          Bardzo trafny komentarz. Prawda jest rowniez to, ze Lodz miasto wielu ministrow
          finansow i dwoch premierow nie potrafilo wykorzystac tego faktu, a raczej
          wspomnianiani nie pamietali skad pochodza i czyim glosom zawdzieczaja pobyt na
          Wiejskiej lub w kancelarii premiera. Dziwne, ze Lublinek dopiero teraz sie
          rozbujal a nie za rzadow premiera, ktory kandydowal pod haslem: "nadchodzi czas
          dla Lodzi". bylo to w 2001r. Czas lda Lodzi nadszedl cztery lata pozniej za
          sprawa prezydenta Kropiwnickiego, premiera Belki, stowarzyszenia "Lotnisko dla
          Lodzi", dziennikarzy lodzkich mediow, przede wszystkim Gazety i wielu innych
          ludzi dobrej woli, ktorzy doprowadzili do tego, ze Lodz powoli zyskuje normalne
          lotnisko.
        • Gość: zdzihoo Re: Kompleksy IP: *.retsat1.com.pl 28.01.06, 20:39
          Ja osobiście boleję tylko nad jednym / i to może byc mój osobisty
          > kompleks/ że w Łodzi znalazło się tak dyżo młodych ludzi którzy nie chcieli
          > walczyć o to miasto i wyjechali. W 1989 roku było nas 855 tyś, dzisiaj jest
          > tylko 774 tysiące i ta dendencja się utrzymuje.
          Chyba kiepsko znasz demografie Łodzi... Łódź się wyludnia z powodu
          dramatycznego, ujemnego przyrostu naturalnego, a nie z powodu (e)migracji.
          Migracja miała i ma dosyć marginalne znaczenie dla tego spadku liczby ludności.
          Co więcej, praktycznie przez całe lata dziewięćdziesiąte saldo migracji było
          dodatnie!!!. W tej chwili jest lekko na minusie, ale też głównie dlatego, że
          coraz więcej ludzi się przeprowadza pod miasto (powiaty dookoła Łodzi mają
          dodatnie saldo). Owszem wiele ludzi się przeprowadziło do Warszawy, ale nie
          mniej ludzi sie w tym czasie srowadziło do Łodzi(choćby pewna część studentów z
          poza miasta tu jednak pozostała...)
          • wojciechboski Re: Kompleksy 28.01.06, 23:06
            Wiesz, jednak ja bym powiedział, że to wina emigracji. Niestety. Bardzo dużo ludzi, szczególnie młodych opuszcza Łódź. A co za tym idzie nie bardzo kto ma się rozmnażać, bo w miescie pozostaja ludzie starsi (mam na mysli tych którzy wydali potomstwo i to potomstwo sobie pojechało). Tak więc nie mogę się zgodzić, że migracje maja marginalne znaczenie. Jest oczywiście inna przyczyna o której napisałeś, ale marginalnym nazwałbym własnie ją, czyli przeprowadzki pod miasto a nie migracje.

Krąży nad nami widmo kaczyzmu...

Pozdr.
            wojciechboski
    • Gość: Olo Re: Kompleksy IP: *.gprspla.plusgsm.pl 28.01.06, 23:14
      a teraz mamy jeszcze wspaniałych PIS-owców
      którzy głosowali za zmniejszeniem kasy na Łodzkie drogi, no i za wojewodą tylko
      NIE z Łodzi. Trzeba będzie to GŁOŚNO przypomnieć przy wyborach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka