Dodaj do ulubionych

Ryanair - zapakowani jak sardynki

IP: *.toya.net.pl 16.02.06, 17:28
Leciałem parę tygodni temu z Londynu do Łodzi. Przy "gejcie", z pewną
satysfakcją odnotowałem, że liczba pasażerów jest wyrażnie mniejsza niż liczba
miejsc w samolocie. Fajnie, myślę, przynajmniej będzie można wyciągnąć się na
dwu fotelach.
Niestety, po wejściu do samolotu obsługa zakazała zajmowania miejsc w
pierwszych siedmiu i ostatnich chyba też siedmiu rzędach. Tak to wyliczyli, że
w środkowych rzędach upakowane były dosłownie wszystkie fotele i cały
"komfort" diabli wzięli.
Czy ktoś mi potrafi wyjaśnić czym to mogło być podyktowane? Bo aż się boję
przypuszczać, że wygodnictwem załogi, aby miała mniej metrów do łażenia przy
pasażerach!
Obserwuj wątek
    • sev Re: Ryanair - zapakowani jak sardynki 16.02.06, 17:32
      Zapewne chodzi o proporcjonalne rozlozenie masy w poblizu srodka ciezkosci maszyny.
      • Gość: Bogdan K. Re: Ryanair - zapakowani jak sardynki IP: *.toya.net.pl 16.02.06, 17:39
        No, nie wiem... Latam sporo, od wielu lat co roku kilka razy, różnymi liniami i
        na różnych trasach, ale z czymś takim zetknąłem się pierwszy raz.
        • Gość: matej Re: Ryanair - zapakowani jak sardynki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 22:10
          bo nasz pas jest zakrutki
    • Gość: MarcinK Re: Ryanair - zapakowani jak sardynki IP: 83.142.201.* 16.02.06, 17:39
      Wyważanie samolotu..

MK
      • Gość: erni Re: Ryanair - zapakowani jak sardynki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 20:00
        Zgadza się wyważenie samolotu. Generalnie nie można dopuścić aby cięzar
        znajdował się "na dziobie". Najlepiej jak ktos wspomniał tutaj "na skrzydłach".
        Często spotykana sprawa.
    • yarro Re: Ryanair - zapakowani jak sardynki 17.02.06, 03:26
      Kolejny odcinek telenoweli pt. "Polak w samolocie" - odc 1598, "Wygodnicki".
      • Gość: lukas_lodz Re: Ryanair - zapakowani jak sardynki IP: *.lodz.dialog.net.pl 18.02.06, 21:04
        oj nie przesadzaj ;) na calym swiecie biją brawo po wylądowaniu (żałosne)

lecialem nie raz i nigdy nie spotkalem sie z czyms takim jak opisal załozylciel
        wątku ;) moze to faktycznie wina ZBYT KRÓTKIEGO ŁÓDZKIEGO PASA? a nie Polaka w
        samolocie... pzdr
    • Gość: bosman Re: Ryanair - zapakowani jak sardynki IP: *.intersoft.pl 17.02.06, 09:19
      A zapłaciłeś za dwa miejsca?
    • Gość: Ania Re: Ryanair - zapakowani jak sardynki IP: *.tvu.ac.uk 17.02.06, 14:08
      Lecialam tym syfem na swieta z moja mama ktora sie boi sie samolotu jak diabla.
      Zaloga tez kazala siadac w tyle nie mam pojecia dlaczego , ale ze wzgledu na
      moja mame siedzialysmy na przodzie gdzie bardzo byli mili i starali sie jej
      pomagac.
      • protz Re: Ryanair - zapakowani jak sardynki 17.02.06, 15:08
        Gość portalu: Ania napisał(a):

> moja mame siedzialysmy na przodzie gdzie bardzo byli mili i starali sie jej
        > pomagac.

No to faktycznie syf!
        • Gość: erni Re: Ryanair - zapakowani jak sardynki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.06, 21:50
          Akurat na przedzie ja wykazały badania wypadków są najmniejsze szanse na
          przeżycie :).
      • yarro Re: Ryanair - zapakowani jak sardynki 17.02.06, 17:15
        Ludzie, skoro syf, to nie latajta... Tłuczta się autobusem
      • Gość: 3333 Re: Ryanair - zapakowani jak sardynki IP: *.devs.futuro.pl 19.02.06, 13:40
        Aniu to nie lataj tym syfem. Masz do wyboru LOT, BA, SKY, EUROPE, EASYJET,
        WIZZ. Nikt na sile cie przeciez nie zapakowal do tego samolotu.
      • Gość: Pavelvava1 Re: Ryanair - zapakowani jak sardynki IP: *.chello.pl 19.02.06, 14:55
        ...no co Ty, paniusia Aniusia z mamusią leciały do zagramanicy to przecie
        wszystkie ludy musiały stac na baczność, no i brak czerwonego chodniczka-
        SKANDAL !!!
    • Gość: erni Re: WYWAŻANIE SMAOLOTU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.06, 21:52
      Jesli chodzi o wyważanie samolotu to albo robi się to bagażami, albo
      pasażerami. Widocznie Ryanair nie korzysta z usługi wywazania bagażem portu
      lotniczego tylko robi to sam ustawiając pasażerów.
      • Gość: 3333 Re: WYWAŻANIE SMAOLOTU IP: *.devs.futuro.pl 19.02.06, 13:42
        A szkoda gadac.
        • Gość: eMa Re: wywazanie samolotu IP: 193.120.147.* 23.02.06, 14:18
          Kwestia jest bardzo prosta. Tak jak juz zostalo wczesniej wspomniane chodzi
          tylko i wylacznie o wywazenie samolotu przy starcie i ladowaniu. Jesli
          zalozyciel watku ladnie poprosilby zaloge to mysle ze nie zrobili by problemu
          aby usiadl sobie w jednym z zablokowanych rzedow w trakcie trwania lotu.
          Rzedy blokwane sa z tego prostego powodu iz ryanair nie ma przypisanych miejsc
          w samolocie. Gdyby byl to samolot np BA to przy check-inie jest to
          rozwiazywane. Kolejna kwestia jest fakt iz w FR uzywa sie tylko jednego luku
          bagazowego.
    • emi69 Re: Tajemnica dobrej frekwencji do Shannon 25.02.06, 17:47
      No i wyjaśniła się przyczyna dobrej sprzedaży biletów na nowej trasie Ryana:

Ryanair, największe w Europie tanie linie lotnicze, będzie latał od lutego do
      Shannon. Polski Centralwings wyrusza na Zieloną Wyspę w połowie grudnia

- To nie do końca poprawny kierunek pod względem politycznym - żartował podczas
      prezentacji w porcie lotniczym Jarosław Obremski, wiceprezydent Wrocławia.
      Jedną z atrakcji zachodniego wybrzeża Irlandii jest Cliff of Moher. - Jak
      wiadomo, słowo moher jest w Polsce teraz kojarzone politycznie. Ale tym większą
      atrakcją może być zobaczenie tego moherowego klifu - żartował.

- Nie będzie konkurencji, bo oferty obu przewoźników uzupełniają się - mówi
      Leszek Karwowski, wiceprezes Portu Lotniczego Wrocław. Faktycznie Ryanair i
      Centralwings będą latały w inne dni tygodnia i to w dodatku do innych miast.
      Spółka siostra LOT-u postawiła na Dublin, Irlandczycy wybrali Shannon - miasto
      w zachodniej części wyspy, gdzie znajduje się jedna z trzech macierzystych baz
      Ryanaira.

Wrocławianie będą latali do Shannon od 23 lutego 2006 roku. Cena przelotu w
      jedną stronę bez opłat lotniskowych to 19 złotych.

Ryanair, debiutując na linii Polska-Irlandia, na pierwszy ogień wybrał Wrocław.
      W marcu uruchomił loty do Londynu. Firma oblicza, że do końca października na
      trasie Wrocław-Stansted przewiozła około 75 tysięcy pasażerów. I to nie tylko
      Polaków. 30 procent kupujących bilety to brytyjscy turyści. O tym, że Wrocław
      na nich zarabia, może świadczyć to, że zdaniem Ryanaira turyści z Wielkiej
      Brytanii wylatujący ze Strachowic mają jeden z największych nadbagażów w Polsce.

Ryanair liczy teraz także na turystów z Irlandii. - Zamierzamy przewieźć w
      pierwszym roku około 40 tysięcy pasażerów na trasie Wrocław-Shannon - oblicza
      Tomasz Kułakowski.

Mniej znany w Europie Centralwings nie ma kompleksów. Przewoźnik postanowił
      uruchomić loty z Wrocławia do Dublina jeszcze przed Bożym Narodzeniem, mimo że
      z Łodzi, Gdańska i Katowic zacznie latać do stolicy Irlandii dopiero wiosną. -
      Jest taka opinia, że zupełnie nowych połączeń nie uruchamia się zimą -
      przyznaje Iza Bogus z Centralwings. - Postanowiliśmy jednak spróbować,
      zwłaszcza że Polacy pracujący w Irlandii będą lecieli do kraju na święta -
      argumentuje.

Faktycznie, biletów na najbliższy miesiąc praktycznie nie ma. Powodzeniem, choć
      mniejszym, cieszy się uruchamiany w grudniu inny kierunek polskiego
      przewoźnika - Mediolan.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka