yarro 20.02.06, 23:24 Więcej na wątku: skyscrapercity.com/showthread.php?t=237680 Heh, szkoda, że w Łodzi nie ma tak ambitnych planów co do żadnej z dawnych synagog. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alser Re: [Katowice]Chcą odbudować synagogę... IP: *.toya.net.pl 20.02.06, 23:46 Komu miałaby odbudowana synagoga służyć ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axx Re: [Katowice]Chcą odbudować synagogę... IP: *.249.15.115.Dial1.Washington2.Level3.net 21.02.06, 00:04 Ale lodzianie moga pomoc w budowie meczetu. Kiedys byly synagogi a teraz moga byc meczety. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: [Katowice]Chcą odbudować synagogę... 21.02.06, 00:37 Najlepiej z wielką mordą wilka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wilk.co.sika.i.kuca Re: [Katowice]Chcą odbudować synagogę... 21.02.06, 00:43 ale ału? [z akcentem na: uuu!] -- ału! Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermen.2000 Re: [Katowice]Chcą odbudować synagogę... 21.02.06, 22:13 yarro napisał: > Więcej na wątku: > > skyscrapercity.com/showthread.php?t=237680 > > Heh, szkoda, że w Łodzi nie ma tak ambitnych planów co do żadnej z dawnych > synagog. > Masz rację, ale przed czterema laty, gdy proponowałem Kantorowi łódzkiej Gminy Żydowskiej podjęcie takiej inicjatywy usłyszałem, że ... nie ma takiej potrzeby (?) i że ... nie ma takich pieniędzy ... Za przykład podawałem wtedy odbudowaną synagogę w Dreżnie. Odpowiedz Link Zgłoś
xk Re: [Katowice]Chcą odbudować synagogę... 21.02.06, 23:32 lodzermen.2000 napisał: > Masz rację, > ale przed czterema laty, > gdy proponowałem Kantorowi łódzkiej Gminy Żydowskiej > podjęcie takiej inicjatywy usłyszałem, > że ... nie ma takiej potrzeby (?) > i że ... nie ma takich pieniędzy ... A bo poniekąd miał rację. Nie wyobrażam sobie, aby takim odbudowanym obiektem zarządzała gmina żydowska. Koszt tej inwestycji musiałoby ponieść miasto i najlepiej utworzyć tam raczej świątynię-muzeum niż dom modlitwy. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermensch1 Re: [Katowice]Chcą odbudować synagogę... 22.02.06, 10:16 > A bo poniekąd miał rację. Nie wyobrażam sobie, aby takim odbudowanym obiektem > zarządzała gmina żydowska. Koszt tej inwestycji musiałoby ponieść miasto i > najlepiej utworzyć tam raczej świątynię-muzeum niż dom modlitwy. np. Muzeum Żydów Łódzkich pamiątek jest chyba całkiem sporo, i tych pokazujących życie codzienne Żydów Łodzi, życie tych najbogatszych i życie w Litmanstadt Getto. Myślę, że takie muzeum miało by racje bytu. Jest tylko jedno ale... czy Gmina Żydowska nie sprzedała już działki na Zielonej? Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermen.2000 A nam nie udaje się odbudować żadnej synagogi... 22.02.06, 15:18 lodzermensch1 napisał: Myślę, że takie > muzeum miało by racje bytu. Jest tylko jedno ale... czy Gmina Żydowska nie > sprzedała już działki na Zielonej? I tu jest ten cały "cymes" ... Czyli musztarda po obiedzie ... bo działka została sprzedana Gałkiewiczom ... Mam te same wątpliwości i ten sam żal, ale takie podobno były konieczności. Może jednak nic straconego, mimo, że Gmina ma teraz inny równie ważny problem ... Nie mając odpowiednich warunków bezpieczeństwa i dostępności do swojej pozostałej historycznej synagogi przy ul. Rewolucji 1905 r., chce teraz tę synagogę ... przenieść w inne miejsce. I tu jest cały gips tych naszych wywodów. Jak tu odbudowywać jakąkolwiek synagogę, jeżeli miasto nie jest w stanie obecnie zapewnić tej historycznej podstawowego bezpieczeństwa ?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: A nam nie udaje się odbudować żadnej synagogi IP: *.mnc.pl 22.02.06, 15:36 ah, to już synagoga tam jest? Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Re: [Katowice]Chcą odbudować synagogę... 22.02.06, 17:55 Odbudowanie synagogi koło rekturatu UM i uczynienie w niej Muzeum Żydów Łódzkich jest świetnym pomysłem. Wspaniale uzupełniałoby łódzkie muzea poświęcone historii miasta i ofertę również dla turystów. Pięknie by wyglądało to miejsce, na początku dawnej Spacerowej... Bezpieczeństwo. Oczywiście należałoby je zapewnić. Na pewno stanowiłoby to mniejszy problem, niż w przypadku tej istniejącej małej synagogi w podwórzu kamienicy przy Rewolucji. Kościuszki to centrum miasta, reprezentacyjne miejsce, jest tam większy ruch. Monitoring na pewno by ograniczył niebezpieczeństwo m.in. wandalizmu do minimum. Proszę zwrócić uwagę chociażby na piękny budynek NBP przy Kościuszki. Dzięki kamerom, jego elewacja jest w idealnym stanie, jest jednym z niewielu budynków w Łodzi, na których nie ma żadnych efektów wandalizmu w postaci bohomazów... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermen.2000 Dlaczego akurat oni CHCĄ odbudować synagogę ?... 23.02.06, 07:36 Świetne słowa i szczytny cel, ale do tego całego przedsięwzięcia należy przede wszystkim przekonać decydentów z grona łódzkich Żydów. A ci jednoznacznie twierdzą, że im TAKA synagoga nie jest do niczego potrzebna ... I to jest - chyba - ten największy problem. Odpowiedz Link Zgłoś
berger.m Re: Dlaczego akurat oni CHCĄ odbudować synagogę 23.02.06, 16:31 Taki pomysł powinien wyjść np. od prezydenta, który przekonałby do tego gminę żydowską. Następnie razem ubiegaliby się o pieniądze na taką inwestycję. Myślę, że podobnie, jak w pryzpadku pomnika na stacji Radegast, byłyby szanse na zdobycie takich pieniędzy m.in. w Izraelu i Niemczech. Dofinansować powinny miasto, ministerstwo kultury i ewentualnie Unia Europejska. Pzdr :) Odpowiedz Link Zgłoś
lodzermen.2000 Re: Dlaczego akurat oni CHCĄ odbudować synagogę 24.02.06, 20:33 berger.m napisał: > Taki pomysł powinien wyjść np. od prezydenta, który przekonałby do tego gminę > żydowską. Następnie razem ubiegaliby się o pieniądze na taką inwestycję. Myślę, > że podobnie, jak w pryzpadku pomnika na stacji Radegast, byłyby szanse na > zdobycie takich pieniędzy m.in. w Izraelu i Niemczech. Dofinansować powinny > miasto, ministerstwo kultury i ewentualnie Unia Europejska. > > Pzdr :) > To jest naturalna kolej rzeczy i jednak - mimo pewnych oporów łódzkiej Gminy - możliwe do przeprowadzenia. Tylko pewnie - podobnie jak w Katowicach - potrzeba byłoby zawiązać odpowiednie gremium dla realizacji całego przedsięwzięcia. Należałoby z tym pomysłem ponownie wyjść do łódzkiej Gminy. Pozdraw. Odpowiedz Link Zgłoś