Gość: pan_tomas IP: *.mpm.net.pl / *.mpm.net.pl 04.12.02, 19:55 Wycieczka na Cmentarz Żydowski. Koszt 9 zł. Mężczyźni obowiązkowo nakrycie głowy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hubar Re: niedziela 12:00 04.12.02, 20:21 Może jakieś szczegóły? Gdzie zapłacić, kiedy, o której? Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: niedziela 12:00 04.12.02, 21:51 o 12 pod pierwszą bramą (bramką??;-), tak?? ekstra...przyjdę z grupką ludzi;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tica Re: niedziela 12:00 05.12.02, 12:15 Byłam na takiej wycieczce po cmentarzu już dwa razy, naprawde warto! miłego podziwiania i poznawania historii Łodzi życzę idącym! pozdrrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Por. Borewicz Pytanie do organizatora... szczegolowe... IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 05.12.02, 17:00 Czy na tym cmentarzu mozna fotografowac? Spotkalem sie kilka razy z zakazem i dlatego pytam, bo nie wiem czy mam targac ze soba aparat... Czekam na odpowiedz. Acha, jesli mozna fotografowac to czy trzeba za to placic i ew. ile? Bede wdzieczny za informacje. Pozdrawiam Por. Borewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan_tomas Re: Pytanie do organizatora... szczegolowe... IP: *.lodz.msk.pl / 10.120.48.* 05.12.02, 21:01 Na fotografowanie trzeba miec zgodę gminy żydowskiej. tel. 6335156 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Por. B. Re: Pytanie do organizatora... szczegolowe... IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 05.12.02, 22:33 A co mowi praktyka na temat amatorskiego fotografowania? Wiesz cos moze? Tzn. czy jesli nie jest sie fotoreporterem jednej z najwiekszych gazet w Polsce a jedynie hobbysta fotografem to jest o co pytac, czy lepiej od razu zapomniec? Czy obok zgody idzie jakis wymagany "datek"? Dzieki za wiadomosc. Pozdrawiam Por. Borewicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan_tomas Re: Pytanie do organizatora... szczegolowe... IP: 212.191.74.* 06.12.02, 10:03 Wiesz. Nie mam zielonego pojęcia. Ale raczej nie będą robić problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Pytanie do organizatora... szczegolowe... 06.12.02, 17:32 Poruczniku i Tulko- weźcie aparat, spytamy sie przed wejściem. w razie czego ja wam poniosę ten aparat;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tulka Re: Pytanie do organizatora... szczegolowe... 06.12.02, 23:09 Weźmiemy, weźmiemy. I sami będziemy nosić :-) Zresztą Porucznik dzwonił dziś do gminy żydowskiej i dowiedział się, że sprawę trzeba uzgodnić z przewodnikiem i nie powinno być kłopotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan_tomas Re: niedziela 12:00 IP: 212.191.74.* 06.12.02, 11:26 Aha. Postarajcie się być z 10 minut wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: niedziela 12:00 IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.1.* 06.12.02, 19:13 W niedzielę ma być - 15 stopni :o( Chyba będę musiał wrzucić trzy polary na siebie, albo przeprosić się w końcu z zimową kurtką. Odpowiedz Link Zgłoś
saida Re: niedziela 12:00 06.12.02, 20:51 ...a saida jedzie do domku.........buuuuuuuu....a tez by chciała......buuuuu......a moze poczekacie do 16tej? ;))) just kidding!! Miłego zwiedzania!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: niedziela 12:00 07.12.02, 18:06 Gość portalu: łażej napisał(a): > W niedzielę ma być - 15 stopni :o( ... --Tzn będziesz? No to fajnie, bo wszystko wskazuje na to że ja również tam będę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: niedziela 12:00 IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.90.* 07.12.02, 22:40 Chyba faktycznie jutro się zdekonspiruję :o) Jeśli tylko do tego czasu się nie rozchoruję, bo dziś odbywałem baaaaaaaaaaaaardzo długie wędrówki po pewnym sołectwie w powiecie zduńskowolskim, co przy takiej aurze jest troszeczkę ryzykowne. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: niedziela 12:00 07.12.02, 23:12 Jakoś to przeżyj :-) A wracając do tematu, to już nie mogę się doczekać. Nigdy nie byłem na tym Cmentarzu. Jestem bardzo ciekawy co tam zobacze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: niedziela 12:00 07.12.02, 23:15 naprawde ładne rzeczy. gdy bylem tam pierwszy raz...ech...naprawde zapiera dech w piersiach...zwlaszcza ta atmosfera... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blenda Re: niedziela 12:00 IP: *.lodz-piaski.sdi.tpnet.pl 08.12.02, 12:50 Na takiej "wycieczce" bylam w zeszlym roku i naprawde polecam:). Mam nadzieje ze podzielicie sie wrazeniami:)? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Wróciłem 08.12.02, 14:54 Wróciłem. Zmarzłem co niemiara, ale mam w pamięci to co zobaczyłem. Dowiedziałem się wielu nowych rzeczy o kultuże judaistycznej, o religii, o naszym mieście. Jestem pod dużym wrazeniem :-) Dzięki za zaproszenie. Oby częściej[może nie za tydzień jak ktoś sugerował ;-)] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Wróciłem IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 08.12.02, 15:17 hubar napisał: Dowiedziałem się >o kultuże judaistycznej, Popraw sie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Wróciłem 08.12.02, 15:30 Gość portalu: piotr napisał(a): > Dowiedziałem się > >o kultuże judaistycznej, > > Popraw sie :)) --Hehe no ładnie! Dzięki, sam nie wiem jak mogłem tak napisać. :-/ Pewnie coś z "że" miało być i mi się zmieszało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łażej Re: Wróciłem (ja też) IP: *.retsat1.com.pl / 172.16.77.* 08.12.02, 15:44 Judaizm to bardzo życiowa religia :o) Wycieczka była ciekawa, cmentarz naprawdę robi wrażenie. Tylko rzeczywiście było trochę ziiiimno. W domu parzyła mnie w dłonie letnia woda z kranu :o) Do następnej wycieczki!! Odpowiedz Link Zgłoś
tulka Re: Wróciłem (i my również) 08.12.02, 16:29 Dopiero teraz odtajałam ;-) Ale naprawdę warto było zmarznąć. Bardzo dziękujemy pomysłodawcy i organizatorowi, no i oczywiście wszystkim obecnym za towarzystwo :-) Tulka i Por. Borewicz Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Wróciłem (ja też) 08.12.02, 16:55 Gość portalu: łażej napisał(a): > Judaizm to bardzo życiowa religia :o) --hmmmm w sumie to już to gdzieś słyszałem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf byłem.... 08.12.02, 18:04 dziękuję organizatorowi za możliwośc przezycia tych 2.5 godzin na mrozie:-) ile rzeczy z tamtąd wyniosłem (nie, nie w plecaku;-) w głowie) dziekuję! warto było:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomas Re: byłem.... IP: 212.191.74.* 09.12.02, 10:13 To ja bardzo dziękuje za przybycie mimo nienajlepszej aury. Zaczynam przygotowywać kolejną wycieczkę. Podajcie tylko termin (po Nowym Roku czy raczej na wiosnę). Tym razem na cmentarz stary przy ul. Ogrodowej. Ja też byłem tam pierwszy raz i jestem zachwycony. Myślę, że Pan Hubert dosyć ciekawie opowiedział o cmentarzu i całej kulturze. Odpowiedz Link Zgłoś
por_borewicz byłem, wróciłem, chcę... 09.12.02, 19:14 Troszke juz po czasie, ale sie dopisze... bylem, wrocilem, rozmarzlem, i chce jeszcze... koniecznie cmentarz stary na Ogrodowej. Termin dowolny, i tak sie stawie (stawimy). Dziekujemy bardzo za mila i pouczajaca wycieczke. Pozdrawiam wszystkich. Por. Borewicz. P.S. Jak beda zdjecia to dam znac na tym watku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: byłem.... 09.12.02, 23:01 Gość portalu: tomas napisał(a): > Myślę, że Pan Hubert dosyć > ciekawie opowiedział o cmentarzu i całej kulturze. --To ja już wiem czemu tego pana tak polubiłem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: nie byłem.... 09.12.02, 23:11 Gość portalu: tomas napisał(a): > Tym razem na cmentarz stary przy ul. Ogrodowej. ...... > Myślę, że Pan Hubert dosyć ciekawie opowiedział o cmentarzu i całej kulturze. Jeżeli opowiadał Wam Hubert Rogoziński, to nie znajdziecie w Łodzi równie ciekawego przewodnika po cmentarzu przy Ogrodowej. Wycieczka z p. Hubertem jest specyficznym przeżyciem - warto ja odbyć kilka razy, zawsze będzie kilka nowych informacji i uwag. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś