kropka. 14.10.01, 03:59 I co wy na to? Ja się bardzo cieszę, bo świadczy o tym, że NIKE jest jednak nagrodą LITERACKĄ. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropka. Re: NIKE dla Pilcha !!! 14.10.01, 22:34 Do licha, czy nikt na forum książek nie czyta? Tylko posty? Ewentualnie streszczenia i recenzje w Wyborczej? Jazda do księgarni! Dobra książka i niedroga! WSHE! Tylu was tutaj i tacy mądrzy, a pamiętacie jak książeczka wygląda? To tak dużo kartek literkami zadrukowanych, razem zszytych i oprawionych w kolorowy kartonik z obrazkiem! Kurcze, ta dzisiejsza młodzież mnie wykończy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wint Re: NIKE dla Pilcha !!! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.01, 02:02 Przykro mi Kropko - nie czytałem żadnych książek Pilcha. Szanując Twój pogląd przyznam, że nie jestem zwolennikiem dzielenia literatury. Rozumiem bowiem, że celem nagrody NIKE jest promowanie dobrej literatury; dobrej znaczy pięknej. Z tym, że niekoniecznie literatury pieknej, lecz raczej piękna literackiego literatury w ogóle. Na marginesie: Szkoda, że argumentacją dla nominiacji studium T. Grossa stał się wydźwięk poruszonego w nim tematu. Gdyby praca ta obok posmaku sensacji, została napisana zgodnie z regułami warsztatu historyka i posiadała wspomniane piękno literackie, byłaby szansa, że w przyszłosci również pięknie napisane prace naukowe zostałyby dostrzeżone przez pryzmat wizji dzieła i jego twórcy. Niestety wsród naszych elit nadal pokutuje przekonanie, że nauka i sztuka są czyms różnym, jeżeli nie przeciwstawnym. To przekonanie szczególnie jest przykre dla humanistów: psychologów, etnologów, archeologów, historyków itd., których dyscypliny wymykają się także kategoriom nagród noblowskich. Wyniki ich badań są więc prawie niedostrzegalne, a zatem postęp naszej cywilizacji - także z tego powodu - nie jest równomierny. Odpowiedz Link Zgłoś