Dodaj do ulubionych

Portal społeczny o Łodzi

28.05.06, 14:39
Pamiętam, że przez kilka lat przewijał się tutaj pomysł zbudowania portalu o
Łodzi - takim napisanym przez nas i dla nas. I zastanawiam się dlaczego ten
pomysł nigdy nie ujrzał światła dziennego? Wydaje mi się, że nadal jest
miejsce (zapotrzebowanie) na coś takiego.
Obserwuj wątek
    • kolin_lodz Re: Portal społeczny o Łodzi 28.05.06, 22:07
      pewnie powodem jest po prostu brak kasy. Zapewne gdyby miał być komercyjnym,
      nie utrzymałby się, zaś pasjonaci miasta nie potrafią po prostu tworzyc takich
      projektów. Były różne próby: www.piotrkowska.pl, www.lodziana.pl, itd. Po
      pewnym czasie po prostu komercyjna firma musi się poddać.
      Uważam, że taki projekt miałby szanse powodzoenia gdyby działał na zasadzie
      zbliżonej do Wikipedii. Czyli każdy - może każdy z zarejestrowanych
      użytkowników - wstawiałby w niego informacje na których sie zna.
      Niestety gdyby taki system miał stworzyc informatyk, ktory chciałby za to
      otrzyamć wynagrodzenie, zapewne kostowałoby to kilkanaście tysięcy złotych.
      • krzykowal Re: Portal społeczny o Łodzi 29.05.06, 12:28
        > pewnie powodem jest po prostu brak kasy.

Być może. Ale to nie jest raczej podstawowy problem. Takie rzeczy da się
        przeskoczyć :)

> zbliżonej do Wikipedii. Czyli każdy - może każdy z zarejestrowanych
        > użytkowników - wstawiałby w niego informacje na których sie zna.

Ale to można zrobić i na pewno nie trzeba by ponosić kosztów kilkunastu tysięcy
        złotych.

Generalnie, uważam, że od strony technicznej to ma szansę i możliwości
        zadziałać. To by zatem było dobrym testem tego, czy kasa rzeczywiście jest
        podstawowym problemem. Zastanawiam się czy podstawowym problemem nie jest jednak
        zebranie odpowiedniego zespołu ludzi, którzy chcieli by poświęcić temu czas?
        • krzykowal Re: Portal społeczny o Łodzi 31.05.06, 09:44
          > Generalnie, uważam, że od strony technicznej to ma szansę i możliwości
          > zadziałać. To by zatem było dobrym testem tego, czy kasa rzeczywiście jest
          > podstawowym problemem. Zastanawiam się czy podstawowym problemem nie jest jedna
          > k
          > zebranie odpowiedniego zespołu ludzi, którzy chcieli by poświęcić temu czas?

Najwidoczniej jednak tak ;)
          Gdyby ktoś chciał kiedyś się tym tematem zaopiekować to proszę o kontakt ze mną.
          Warunki techniczne będą zapewnione :)
    • Gość: kolin_lodz Re: Portal społeczny o Łodzi IP: *.toya.net.pl 31.05.06, 13:10
      kiedyś myślałem, że mólby powstać portal dotyczący łodzkiej zabudowy - gdzie
      można by umieszczać zdjecia budynków - szczególnie archiwalne. Musiała by to
      być właśnie konstrukcja wikipedii - każdy mógłby umieścić tam zdjecia którymi
      dysponuje - zapewne mielibyśmy najlepszą bazę fotografi miejskiej w kraju.
      Dodatkowo mogłaby powstać baza instytucji, które same mogłyby uaktualniać swoje
      podstrony - np. umieszczać repertuar teatralny, rozkład jazdy, itp.
      A pisząc portal społeczny - cóż masz na mysli - jakie Twoim zdaniem działy
      powinien zawierać?
      Może
      • krzykowal Re: Portal społeczny o Łodzi 31.05.06, 22:57
        > A pisząc portal społeczny - cóż masz na mysli - jakie Twoim zdaniem działy
        > powinien zawierać?
        > Może

Nie wiem jakie :) Takie jakie będą potrzebne. Ważniejsze dla mnie jest to jak
        będzie powstawał. Społeczny - czyli pisany przez ludzi. Nie przez urzad,
        instytucję, gazetę itd, ale przez mieszkańców. Forma Wiki byłaby wtedy na pewno
        najlepsza. Niemniej, ktoś by musiał na siebie wziąć administrowanie merytoryczne
        nad tym co by się tam działo :)
      • hubar Re: Portal społeczny o Łodzi 01.06.06, 01:37
        Tylko po co konkurencja wikipedii? Skoro tam są możliwości do pisania i
        zamieszczania grafik w nieograniczonych ilościach. A co jest najważniejsze, to
        jest to społeczne działanie, za darmo można zamieszczać grafiki, za darmo się do
        niej pisze, za darmo można wykozystywać materiały tam zamiszczone i nie ma
        wogóle reklam, takich z googla tez :-)
        Zapraszam do współpracy www.lodz.abc.pl
        • krzykowal Re: Portal społeczny o Łodzi 01.06.06, 09:40
          > Tylko po co konkurencja wikipedii?

Zastanawia mnie tylko dlaczego to nie jest w ogóle promowane? Mamy organizacje,
          mamy fora, społeczników - a pierwszy raz to widzę na oczy. Fajna robota - dobrze
          by to było bardziej dystrybuować - tak, aby ludzie tam trafiali.

A co jest najważniejsze, to
          > jest to społeczne działanie, za darmo można zamieszczać grafiki, za darmo się d
          > o
          > niej pisze, za darmo można wykozystywać materiały tam zamiszczone

No i słusznie - o to chyba chodzi? Na tym właśnie polega portal społeczny :)

> i nie ma
          > wogóle reklam, takich z googla tez :-)

spoko, spoko - wszyscy czują aluzję....

Wracając do tematu. To jest naprawdę fajnie zrobione. Jak pewnie każdy - mam
          swoje uwagi, trochę bym pozmieniał - ale to jest mało istotne.

To o czym ja myślałem to bardziej portal społecznościowy. Czyli oprócz kontentu
          statycznego, miejsce, które będzie żyło relacjami i uwagami łodzian na przeróżne
          sprawy. Czym innym jest encyklopedia a czym innym miejsce spotkań :)
          • hubar Re: Portal społeczny o Łodzi 01.06.06, 15:24
            krzykowal napisał:
            >Zastanawia mnie tylko dlaczego to nie jest w ogóle promowane? Mamy organizacje,
            >mamy fora, społeczników - a pierwszy raz to widzę na oczy. Fajna robota -dobrze
            >by to było bardziej dystrybuować - tak, aby ludzie tam trafiali.
            ==
            Czego się nie promuje? Samej wikipedii czy portalu www.lodz.abc.pl ?
            Na swoje skromne możliwości, ten drugi promuję. No chyba, że sam nie wierzysz w
            potencjał sygnaturki.

> No i słusznie - o to chyba chodzi? Na tym właśnie polega portal społeczny :)
            ==
            Wiem, ja to podaje jako zalety!

> spoko, spoko - wszyscy czują aluzję....
            ==
            Jakie? ;-D

>Wracając do tematu. To jest naprawdę fajnie zrobione. Jak pewnie każdy - mam
            >swoje uwagi, trochę bym pozmieniał - ale to jest mało istotne.
            ==
            Nic, ale to kompletnie nic nie stoi na przeszkodzie, abyś "troche pozmieniał".
            Licze, że napiszesz coś o dwóch takich stowarzyszeniach :-)

>To o czym ja myślałem to bardziej portal społecznościowy. Czyli oprócz kontentu
            >statycznego, miejsce,które będzie żyło relacjami i uwagami łodzian na przeróżne
            > sprawy. Czym innym jest encyklopedia a czym innym miejsce spotkań :)
            ==
            No i taka jest różnica pomiędzy portalem, a forum społecznym :P
            Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wysiłki połączyć.
            Przypominam, że wartości zgromadzone na wikipedi są PD (własnościa publiczną).
            Można z nich korzystać, przy podaniu źródła.
            • krzykowal Re: Portal społeczny o Łodzi 01.06.06, 16:51
              > Czego się nie promuje? Samej wikipedii czy portalu www.lodz.abc.pl ?

Tego portalu. Trzeba to bardziej eksponować bo warto. Warto by to linkowały
              organizacje itd itp. Z Forum Łódź gazety też powinien być tam link IMHO. Pomyślę
              jak to popromować na naszych stronach.

> No chyba, że sam nie wierzysz w
              > potencjał sygnaturki.

Hmmm. Twoja sygnaturka mnie pogryzła (inna sprawa, że zupełnie nie kapuję o co
              chodzi z tym gryzieniem).

> Przypominam, że wartości zgromadzone na wikipedi są PD (własnościa publiczną).
              > Można z nich korzystać, przy podaniu źródła.

Niby tak. Ale sama konstrukcja wiki sprowadza się do komunikacji w jedną stronę
              - DO czytelnika. Chodzi mi o portal społeczny gdzie komunikacja jest w dwie
              strony - i to niemal online. Czyli coś więcej niż forum.
              • hubar Re: Portal społeczny o Łodzi 01.06.06, 18:26
                krzykowal napisał:
                >Tego portalu. Trzeba to bardziej eksponować bo warto. Warto by to linkowały
                >organizacje itd itp. Z Forum Łódź gazety też powinien być tam link IMHO.Pomyślę
                >jak to popromować na naszych stronach.
                ==
                Promocja jest jaka jest, suptelna, ale skuteczna. Prędzej czy później każdy tam
                trafi :P

> Hmmm. Twoja sygnaturka mnie pogryzła (inna sprawa, że zupełnie nie kapuję o co
                > chodzi z tym gryzieniem).
                ==
                Klikasz tylko jak cię proszą? Czy tytuł musi intrygować?

>Niby tak. Ale sama konstrukcja wiki sprowadza się do komunikacji w jedną stronę
                >- DO czytelnika. Chodzi mi o portal społeczny gdzie komunikacja jest w dwie
                >strony - i to niemal online. Czyli coś więcej niż forum.
                ==
                Tu sie nie zgodzę. Chyba za mało zglębiłes struktury wiki.
                • krzykowal Re: Portal społeczny o Łodzi 02.06.06, 22:23
                  > Promocja jest jaka jest, suptelna, ale skuteczna. Prędzej czy później każdy tam
                  > trafi :P

No niestety, błędne założenie.

> Klikasz tylko jak cię proszą? Czy tytuł musi intrygować?

? Nie rozumiem strony, na której pierwszy tekst to "już dzisiaj zostałeś
                  pogryziony". Nie kapuję, nie kupuję, zamykam od razu.

> Tu sie nie zgodzę. Chyba za mało zglębiłes struktury wiki.

Najwidoczniej :) Zapomniałem, że nigdy nie zmieniasz zdania...
                  • hubar Re: Portal społeczny o Łodzi 02.06.06, 22:32
                    krzykowal napisał:
                    > No niestety, błędne założenie.
                    ==
                    Może i tak. Nie mam teraz czasu, ab wiecej czasu temu poświęcić.

> ? Nie rozumiem strony, na której pierwszy tekst to "już dzisiaj zostałeś
                    > pogryziony". Nie kapuję, nie kupuję, zamykam od razu.
                    ==
                    To jest zupełnie co innego i kompletnie nie dotyczy tematu. Poza tym obie moje
                    sygnaturki sie raczej razem nigdzie nie pojawiają.

> > Tu sie nie zgodzę. Chyba za mało zglębiłes struktury wiki.
                    > Najwidoczniej :) Zapomniałem, że nigdy nie zmieniasz zdania...
                    ==
                    Kolejny błąd. No ale zapomniałem, że nieco lepiej mnie znasz ode mnie samego.
                    Wiki nie jest tylko i wyłącznie encyklopedią. Ale do tego trzeba czasu i nieco
                    zagłebienie się w temat. Tak na pierwszy rzut oka nie da sie i nie wolno jej
                    oceniać.
                    • krzykowal Re: Portal społeczny o Łodzi 03.06.06, 11:20
                      > Kolejny błąd. No ale zapomniałem, że nieco lepiej mnie znasz ode mnie samego.
                      > Wiki nie jest tylko i wyłącznie encyklopedią. Ale do tego trzeba czasu i nieco
                      > zagłebienie się w temat. Tak na pierwszy rzut oka nie da sie i nie wolno jej
                      > oceniać.

Ok, ok - zanim się pokłócimy ;) Zatem czekam na konkrety i tego kto pierwszy
                      wyciśnie z wiki dynamiczny portal społecznościowy. Skoro się da :)
    • Gość: J.S. [OT] Spoleczny? IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 01.06.06, 00:53
      Aktualnie trendy jest mowic "solidarny" ;>
      • krzykowal Re: [OT] Spoleczny? 01.06.06, 09:41
        > Aktualnie trendy jest mowic "solidarny" ;>

Nie wiem co jest trendy. Nie pasjonuję się aż tak modami i nie jestem na czasie.
        Interesuje mnie efekt i to w co wierzę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka