Dodaj do ulubionych

Nowa nazwa na drogowskazach

IP: *.toya.net.pl 07.07.06, 11:06
No to stało się...
Zamiast w miarę czytelnych napisów "Lublinek' ze znaczkiem samolocika
pojawiły się już przy ulicach drogowskazy:
"Port Lotniczy im. Władysława Reymonta"
Napis zapewne jest szalenie czytelny, szczególnie dla niewładających polską
mową, ale najważniejsze że jakże prestiżowy - nie jakiś Lublinek, Lotnisko
albo inny Airport.
Obserwuj wątek
    • Gość: krezus Re: Nowa nazwa na drogowskazach IP: *.46.rev.vline.pl 07.07.06, 13:39
      Co za debil tp wymyślił???????
      Zamiast zwykłe Lotnisko Airport, to qrwa taki mega długo napis dadzą. Boże
      przerost formy nad treścią, jak my Polacy lubimy takie szopki. Niepraktyczne,
      ale jak ładnie wygląda :-[
      • Gość: lublinek Re: Nowa nazwa na drogowskazach IP: *.toya.net.pl 07.07.06, 15:02
        wam to już nawet napisy przeszkadzają.
        • Gość: Qba Re: Nowa nazwa na drogowskazach IP: *.138.rev.vline.pl 07.07.06, 15:28
          a zdajesz sobie sprawę ile to koszyuje/dokumentacja,pieczątki,szykdy ...ach
          szkoda czasu!!!!!
          • Gość: Qba Re: Nowa nazwa na drogowskazach IP: *.138.rev.vline.pl 07.07.06, 15:29
            szyldy ! Przepraszam!!!!
          • Gość: ciekawski Re: Nowa nazwa na drogowskazach IP: *.bremultibank.com.pl 07.07.06, 15:54
            Ile ?
        • ewamalgorzata Re: Nowa nazwa na drogowskazach 09.07.06, 15:35
          > wam to już nawet napisy przeszkadzają.

nie chodzi o to, czy przeszkadzają czy nie.
          nie wiem, ile razy w obcym kraju musiałes dojechac samochodem na lotnisko. Ja
          kilka tak. I bardzo sobię cenię fakt, że np w Grecji, Holandii czy Hiszpani
          byli uprzejmi na tyle, że zamieścili jakże jasny dla wszystkich napis Airport.
          I wiem, ze dobrze, przydatnie i w drobrym tonie jest - jadąc do danego kraju
          znać kilka słów w tamtejszym języku. Dlatego zazwyczaj ludzie
          przyswajają "dzień dobry, proszę, dziękuję, do widzenia.." Ale nie oczekujmy,
          że ktoś się będzie dowiadywał, jak jest "lotnisko"

Poza tym" prowadząc samochód i czytając napisy - własciwie gapiąc się na
          napisy - zazwyczaj dwujęzyczne - poszukuję w takim przypadku właśnie czegoś
          krótkiego:
          LOTNISKO
          AIPORT

To ma być informacyjny znak drogowy, a nie jakaś pieprzona tablica reklamowa.
    • Gość: matej Re: Nowa nazwa na drogowskazach IP: *.mad5.adsl.uni2.es 07.07.06, 18:23
      w kazdym kraju na swiecie drogowskazy maja w sobie nazwe portu lotniczego po dannym jezyku malo kiedy w jakims innym
      w niemczech jest lux oznakowane wszystko ,unas daleko do tego poziomu i tak niejest zle , zobacz jak sie dojezdza do lotniska w wroclawiu lub gdansku to sie zalamiesz.
      • krzykowal Re: Nowa nazwa na drogowskazach 08.07.06, 10:54
        jasne, jakoś w Londynie jest po prostu jedno wielkie "Heathrow" i każdy wie o co
        chodzi, W Warszawie jest napis "Okęcie", w Katowicach "Pyrzowice". Ale Łódź musi
        być innowacyjna inaczej "Port Lotniczy im. Władysława Reymonta" to właśnie to co
        kierowca, mają ułamek sekundy do dyspozycji, chciałby zobaczyć najbardziej.

Gorzki śmiech. Jeśli to prawda to przy nowym prezydencie będę lobbował za
        przywróceniem nazwy "Lublinek". To co Kropa spłodził jest absolutnie
        niepraktyczne i bezsensowne. Ten człowiek powininien zostać jak najszybciej
        odsunięty od władzy, gdyż szkodzi temu miastu i jego mieszkańcom.

Wystarczyło proste "Lotnisko Łódź" oraz "Lodz City Airport" skoro "Lublinek" mu
        się nie podoba (ciekawe kiedy zlikwiduje dworzec Łódź Kaliską i zamieni go na
        Dworzec Łódź im. Maksymiliana Kolbe"). A nazwy patrona powinno się używać w
        szczególnych przypadkach - a nie jak leci. Bufonada.
        • Gość: ja Po co te nerwy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 11:17
          Uważam, że nie ma się co tak bulwersować. Kierowca i tak zwróci uwagę tylko i
          wyłącznie na symbol samolotu. Inna sprawa, jeśli rzeczywiście nie ma tam symbolu
          samolotu. Ale nawet jeśli, to zakładam, że większośś zainteresowanych dojazdem
          do lotniska "skupi się" wyłącznie na napisie PORT LOTNICZY. Kogo interesuje to,
          co jest napisane dalej... Jeśli Kropa ma taki kaprys, żeby na tablicy widniała
          pełna nazwa portu to niech mu będzie. Wg mnie to niczemu nie szkodzi. Lepsze to,
          niż znak na Al.Krakowskiej w Warszawie, gdzie kierunek na lotnisko jest
          oznaczony w sposób nie przystający nawet lotnisku Bemowo - tabliczka rozmiarów
          mikroskopijnych z napisem "port lotniczy". Jadąć tam służyłem się tylko mapą, a
          znaku się doszukałem, bo wg mapy właśnie tam powinien się znajdować. Eh...się
          rozpisałem...generalnie nie irytujcie się tak, trzeba się przyzwyczaić, że u nas
          wszystko musi być WIELKIE, nawet jeśli w istocie nie jest nawet duże. Pozdrawiam
          • Gość: ja Re: Po co te nerwy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 11:27
            Oczywiście ta mała tabliczka na Al.Krakowskiej kieruje na Okęcie...tak, żeby
            niedomówień nie było :)
        • protz Re: Nowa nazwa na drogowskazach 08.07.06, 12:20
          > Wystarczyło proste "Lotnisko Łódź" oraz "Lodz City Airport" skoro "Lublinek" mu
          > się nie podoba

Otoz to, od poczatku bylem tego zdania.
          • Gość: Artur Re: Nowa nazwa na drogowskazach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 23:17
            Ja jestem za napisem:

LOTNISKO/AIRPORT

Pzdr, Arti
      • Gość: maaro Re: Nowa nazwa na drogowskazach IP: *.retsat1.com.pl 08.07.06, 23:46
        Akurat w Gdańsku nie można mieć zastrzeżeń do oznakowania dojazdu. Będąc tam
        pierwszy raz bez problemu trafiłem do portu po drogowskazach.
      • ewamalgorzata Re: Nowa nazwa na drogowskazach 09.07.06, 15:41

> w kazdym kraju na swiecie drogowskazy maja w sobie nazwe portu lotniczego po
        > dannym jezyku malo kiedy w jakims innym

Jeśli dobrze zrozumiałam Twoją wypowiedź, sugerujesz, że w każdym kraju na
        świecie na drogowskazach jest umieszczana pełna nazwa lotniska i do tego tylko
        w języku danego kraju??
        Więc zapewniam Cię, że się mylisz. Mocno i zdecydowanie. We wszystkich krajach,
        w których byłam i w których szukałam lotniska - (bo jesli nie szukałam - no
        cóż, mogłam nie zwrócić uwagi) - dziwnym trafem zawsze kierowałam się na
        AIRPORT. I mam niejasne wrażenie, że to było jednak po angielsku:P

Co do zwierania nazwy własnej. Być może Cię to zdziwi, ale sa miasta, w których
        jest więcej niż jedno lotnisko. I rzeczywiście, widywałam napisy typu "Stansted
        Airport" Czy "Tegel Airport" Ale w wielu miastach, gdzie nie było watpliwości,
        o jakie lotnisko chodzi, gdyż podobnie, jak Łódź - miały tylko jedno -
        spokojnie ograniczali się do samego napisu "Airport"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka