Dodaj do ulubionych

Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji

11.07.06, 13:55
Ciekawe co nam zwykłym obywatelom Gminy Zychlin funduje ten ośrodek o tak
pięknie brzmiącej i rozbudowanej nazwie. Za jakie pieniądze mamy masową
kulturę, sport i rekreację ? Czy nas zadowala praca zatrudnionych w nim
pracowników ? Przeglądając stronę internetową Urzędu Gminy Żychlin a na niej
zawartą informację o tym osrodku niewiele w niej wzmianki o sporcie i
rekreacji. Czy są na tym forum osoby zadowolone z pracy MGOKSiR ?
Obserwuj wątek
    • niegoscinny Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 12.07.06, 01:34
      to w żychlinie jest ośrodek kultury? i nawet sportu? ja cie! a gdzie?
      • elibeth Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 12.07.06, 18:01
        ha ha ha Niegościnny. > to w żychlinie jest ośrodek kultury? i nawet sportu? ja
        cie! a gdzie?
        Dobre. Twoje zdziwienie niech służy za podsumowanie tej działalności.
        Podam Ci adres - ul. Fabryczna 1. Zaraz przy głównej bramie Zakładów EMIT. Wiesz
        już? Czy ktoś jeszcze zapomniał albo nie wiedział, że mamy w Żychlinie Dom
        Kultury? Rzeczywiście poziom oferty kulturalno-sportowej w mieście nie stoi na
        wymaganym poziomie.
        • niegoscinny Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 12.07.06, 21:16
          poziom jest taki jakie są na to pieniądze. a że nie ich pewnie wcale. no to
          poziomu nie ma. chociaż. może inaczej. poziom jest. skoro kultura w mieście
          leży. a nie stoi.głupie to było. sorki.
          • mordor81 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 12.07.06, 21:35
            pieniędzy rzeczywiście nie ma. w Domu Kultury organizuje się imprezy błągając
            sponsorów o każdy grosz bo Urząd Miasta kasy nie daje, albo uważa że nie
            potrzeba. Dobrze że jeszcze chociaż cały czas działają Seniorzy...
            • realista133 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 12.07.06, 22:23
              Pieniędzy w Domu Kultury nie ma, imprez nie ma to niech mi ktoś mądry odpowie
              po kiego tam siedzi na posadzie D Y R E K T O R, ileś tam KIEROWNIKÓW, a
              także ileś tam pracowników?
              Niech ktoś wpuści i wypuści seniorów, zamknie za nimi.
              A może zamknąć to gmaszysko skoro tam nic się nie dzieje?
              Żeby mury nie niszczaly może Urząd Miasta tam przenieść i sesje Rady na dużej
              sali przy otwartej kurtynie można robić
              • mordor81 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 12.07.06, 22:44
                ja doceniam pracę Domu Kultury bo pomimo wszystkich przeszkód potrafią i chcą
                coś organizować. Ale ludzie po co coś organizować skoro na imprezy nikt nie
                przychodzi!!!! wszyscy mają głęboko w dupie to,ze ktoś zadał sobie trud żęby cos
                zorganizować, poszukać sponsorów!!. Mam nadzieję że nowa rada i burmistrz
                zaopiekują się Domem Kultury żeby wkońcu to miasto się rozwijało!!
                • realista133 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 12.07.06, 22:49
                  Masz rację może nowa Rada i Burmistrz zmieni obsadę Domu Kultury i zacznie się
                  tam coś dziać wreszcie
                  • mordor81 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 12.07.06, 22:52
                    coś Ty sie czepił tej obsady?? Ludzie robią co mogą żeby coś się działo mimo
                    przeszkód które robi Urząd i mieszkańcy a Ty jeszcze narzekasz. Wyznajesz taką
                    samą zasadę co wszyscy rządzący- zmiana ekipy zmiany na stanowiskach?! to są złe
                    rozwiązania co już wiele razy zdążono nam udowodnić.
                    • realista133 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 12.07.06, 22:59
                      Chyba logiczne jak w każdej działalności.
                      Ktoś kto nie ma sukcesów odchodzi a przychodzi inny, który ma koncepcję na
                      rozwiązanie problemów w danej dziedzinie.
                      Najgorzej jak komuś przyrastają tyłki do ciepłych posadek
                      • edmurphy Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 13.07.06, 00:36
                        Mordor, mieszkańcy utrudniają? Cos innego chyba miałeś na myśli.
                        Ale ja nie o tym, ja o pieniądzach. Trochę mi to czasu zajęło i nformacja
                        niepełna, bo dalej nie chciało mi sie szperać po budżetach gmin, ale kilka
                        cyfr: wydatki na domy kultury planowane w budżetach na rok 2006 - gmina Bedlno
                        146.400 (na sam ośrodek kultury), gmina Krośniewice 490.000 (biblioteka i GOK
                        łącznie), gmina Żychlin - 300.000 na GOK i 191.897 na bibliotekę. Jak macie
                        ochotę to można poszukać informacji z innych gmin. Myslę, że poziom wydatków
                        jest podobny, gdzieś na poziomie 3% budżetu gminy. To oczywiście nie jest dużo,
                        te 3%, ale nasza gmina nie wypada tak źle jak sądzi Mordor.
                • dinozaur.57 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 13.07.06, 12:58
                  mordor81 napisał:

> ja doceniam pracę Domu Kultury bo pomimo wszystkich przeszkód potrafią i chcą
                  > coś organizować. Ale ludzie po co coś organizować skoro na imprezy nikt nie
                  > przychodzi!!!! wszyscy mają głęboko w dupie to,ze ktoś zadał sobie trud żęby co
                  > s
                  > zorganizować, poszukać sponsorów!!. Mam nadzieję że nowa rada i burmistrz
                  > zaopiekują się Domem Kultury żeby wkońcu to miasto się rozwijało!!

Skoro na imprezy nikt nie przychodzi to po kij ten ośrodek i zbędne wydatki. Do
                  oświaty łapy się wyciąga aby likwidować szkoły, przedszkola. A tu ? Nie musi być
                  likwidacji ośrodka kultury, sportu i rekreacji. Ale można dokonać takie
                  działania jak choćby ostatnio wydumany twór Zespół Szkolno-Przedszkolny. Można
                  więc tym sposobem połaczyć biblioteki z kulturą i rekreacją. A ograniczyć etaty
                  dyrektorskie !
      • adcox Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 21.09.06, 18:21
        Chciałem tylko poinformować, że w niedzielę (24)o godzinie 15.00 na stadionie organizowane jest "Sportowe Pożegnanie Lata" z udziałem dzieciaków ze szkół podstawowych i pierwszej klasy gimnazjum. Ogrmoną rolę odegrają również nauczyciele w-f, którzy skompletowali drużyny i poprowadzą konkurencję przez wzgląd na swój profesjonalizm w tym kierunku za co w imieniu D.K dziekuję. Ten post pisze tylko dlatego, że wiem, jak mało ludzi czyta na słupach plakaty informujące o imprezach i nie ogląda serwisu TV Vectra. Zapraszam wszystkich, którzy chcą miło spedzić niedzielne popołudnie.
      • zychlinianki Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 26.02.07, 20:55
        a co oni tam robia??? rekreacja??? moze prokreacja??
    • dinozaurka Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 13.07.06, 01:00
      No dobrze, zacznijmy od tego, że w Żychlinie są 2 (słownie: dwa) tak zwane
      ośrodki kultury. Ten od którego rozpoczął się ten wątek, czyli Miejsko - Gminny
      Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji, to o ile się nie mylę mieści się na ulicy
      Barlickiego, lub Młyńskiej (nie wiem do której należy), czyli w dawnym kinie
      LECH. Ten na ul. Fabrycznej to zdaje się, że to jest po prostu Dom Kultury.
      Dopóki nie było w Żychlinie hali sportowej przy gimnazjum, ten ośrodek na
      Barlickiego jeszcze jakoś bardziej dziarsko funkcjonował, ale teraz........
      Z tego co wiem odbywają się tam (to znaczy odbywały w roku szkolnym) zajęcia
      aerobiku
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14630&w=37091302&a=39692440
      , wiem też, ze jest, a przynajmniej była tam "ogólnodostępna" siłownia i jakiś
      instruktor do niej. Co więcej? Nie mam pojęcia......... AAaaa.... no wiem,
      jeszcze można wynająć salę gimnastyczną i sobie pograć w coś, jeśli ktoś ma
      ochotę. Oczywiście poza godzinami zajęć lekcyjnych, bo tam dzieciaki z jedynki
      mają lekcje WF.
      • zychliniak Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 13.07.06, 07:54
        jednak dom kultury zarabia na weselach wynajęcie sali kosztuje tam 1800zł, a
        nawet niema chłodni - to trochę pieniędzy kosztuje. A jednak jak ma utrzymać się
        dom kultury skoro pracuje tam 15 osób (pasorzytów po znajomości) i nic nie
        organizują.
        Byście zobaczyli jak by to był prywatny dom kultury pracowało by 5 osób i
        tętnił by życiem.
        Ale skoro kolesie są usadowieni z dupami na stołkach, każdy ma pensie i nic nie
        robią bo poco to niedziwne że brak pieniędzy ciągle w budrzecie gminy.
        Pozdrawiam
        • dinozaur.57 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 13.07.06, 13:28
          zychliniak napisał:

> jednak dom kultury zarabia na weselach wynajęcie sali kosztuje tam 1800zł, a
          > nawet niema chłodni - to trochę pieniędzy kosztuje. A jednak jak ma utrzymać si
          > ę
          > dom kultury skoro pracuje tam 15 osób (pasorzytów po znajomości) i nic nie
          > organizują.
          > Byście zobaczyli jak by to był prywatny dom kultury pracowało by 5 osób i
          > tętnił by życiem.
          > Ale skoro kolesie są usadowieni z dupami na stołkach, każdy ma pensie i nic nie
          > robią bo poco to niedziwne że brak pieniędzy ciągle w budrzecie gminy.
          > Pozdrawiam

Żychlin masz rację. Ekipa czerwonych, poprzednia i obecna mają spojrzenie od
          du.y strony na opak. Tylko własne interesy i nic pozatym. A "zwykli obywatele
          zwykłej gminy" ? Mają, ale nic do gadania!!! A ci wyuczeni, milczą bo im tak
          wygodnie. I to jest tragedia.
          • art724 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 13.07.06, 23:43
            Szok!!! 300.000 zł.Z takim budżetem można spokojnie grać w 3 lidze
            piłkarskiej,posiadając w klubie grupy juniorskie i młodsze.Można też powalczyć
            w 1 lidze koszykówki.Ludzie krew mnie zalewa jakie marnotrastwo.Mam nadzieję,że
            przyszłe wladze miasta postawią na sport w Żychlinie,bo jak na razie lepszej
            formy promocji miasta nie widzę.Nie wspomnę o zdrowiu i rozwoju fizycznym
            naszych obywateli.
            • edmurphy Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 14.07.06, 01:47
              Szok! Masz rację z takim budżetem można zrobić sporo, czy to w sporcie czy w
              kulturze. Choć o ile się nie mylę, to drużyna na przykład piłkarska sporo
              kosztuje. Czy 300.000 na kulturę w takiej dużej gminie, jak nasza, to dużo? Nie
              nie dużo. Problem jednak leży nie tylko w ilości pieniędzy, ale w sposobie ich
              wydatkowania. Czyli na co te pieniądze są wydawane. Czy są tylko "przejadane" -
              czyli pensje i koszty utrzymania placówki; czy są wydawane na działalność, czyli
              na zajęcia, kursy, imprezy itp.
            • juzwykluczona Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 16.07.06, 11:59
              Zainteresowałam się tym tematem bo zauważyłam żywą dyskusję dotyczącą pracy tej
              placówki kulturalno-oświatowej. Chciałam się coś niecoś dowiedzieć o tym waszym
              MGOKSiR. I to dopiero był szok! Szokiem jest bardzo regularne aktualizowanie
              danych na stronie www.mgoksir.zychlin.bip.org.pl . Proszę sobie wyobrazić, że ci
              biedacy z tego ośrodka ostatni raz udostępnili aktualizacje dla administratora
              bip-u 16 grudnia 2003 roku. Czyzby przez te minione prawie 3 lata nic się nie
              zmieniło ?
        • dinozaurka Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 16.07.06, 11:27
          tam pracuje PIĘTNAŚCIE OSÓB?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?
          • realista133 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 16.07.06, 12:36
            Czyli wracamy do punktu wyjścia.
            Może zamknąć tą placówkę jako dotowaną placówkę kulturalną, bo i tak nie czyni
            prawie nic w kwestii szerzenia kultury.
            Otworzyć jako placówkę usługową do wesel i innych imprez.
            Zamiast 15 osób czekających na wypłatę co miesiąc zostanie 3 do 4 osób, które
            jescze na siebie zarobią, a i do kasy gminnej wpłacą też stosowną sumę, którą
            można przeznaczyć na kapele, emerytów, ciężarowców itp
            Absolutnie nic nie narzucam a tak poprostu realnie i po gospodarsku to
            analizuję.
            • dinozaur.57 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 16.07.06, 15:34
              realista133 napisał:

> Czyli wracamy do punktu wyjścia.
              > Może zamknąć tą placówkę jako dotowaną placówkę kulturalną, bo i tak nie czyni
              > prawie nic w kwestii szerzenia kultury.
              > Otworzyć jako placówkę usługową do wesel i innych imprez.
              > Zamiast 15 osób czekających na wypłatę co miesiąc zostanie 3 do 4 osób, które
              > jescze na siebie zarobią, a i do kasy gminnej wpłacą też stosowną sumę, którą
              > można przeznaczyć na kapele, emerytów, ciężarowców itp
              > Absolutnie nic nie narzucam a tak poprostu realnie i po gospodarsku to
              > analizuję.

I słusznie. Analiza potrzebna. Tylko kto to ma zrobić ?
              • adcox Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 25.08.06, 15:57
                Tak dla ścisłości to pracuje tam 9 osób i jestem jedną z nich...a raczej połową
                ponieważ mam tylko pół etatu. Też nie podoba mi sie tam wiele rzeczy, których
                niestety zmienić nie mogę. Po pierwsze jestem najmłodszy (najmłodszy ma
                zawsze "przejegrane") a po drugie, kto słucha człeka, który zarabia 300 zeta na
                miesiąć??? Niewielu. Tej pracy nie dostałem po znajomości, tylko fartem i
                kierunkowym wykształceniem. Postarajcie sie zrozumieć, że nie każdy, kto tam
                pracuje to tzw. "plecak".
                • edmurphy Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 26.08.06, 00:09
                  Adcox, skoro się tak sympatycznie ujawniłeś to może napiszesz coś więcej? Na
                  przykład - co Ci się tam nie podoba? A może o tym, jak Ty widzisz
                  funkcjonowanie GOK-u w naszym mieście? Tak na marginesie: 9 osób to też nieźle.
                  Mało jest placówek, w których jest tak duże zatrudnienie. Na przykład w
                  Strzelcach jest tylko jedna osoba, w Bedlnie chyba trzy lub cztery. Chyba mniej
                  osób pracuje w KDK-u. No ale jeśli to wszystko to półetatowcy to może te 9 to
                  za mało?
                  • adcox Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 26.08.06, 17:15
                    Co mi sie tam nie podoba? Na przykład to, że wszystkie przedsięwzięcia są
                    blokowane przez brak kasy. Nie znam stanu faktycznego jesli idzie o środki
                    finansowe, bo moje kompetencje są niskie tak jak mój wzrost :)...i zarobki :D
                    Nie wiem, kogo obwiniać za tak niski standard funkcjonowania placówki, bo nie
                    ma sensu szukać winnych, tylko rozwiązania tego problemu. Często słyszę od
                    starszych pracowników, jak to było pieknie ileś tam lat wstecz. Chciałbym, żeby
                    było tak teraz ale z tego co widzę, tak już nie będzie. Od podszewki wiem, jak
                    wygląda zorganizowanie np. Dni Żychlina i powiem szczerze, że to nie łatwe, ale
                    zawsze drażni mnie w programach obchodów tego swięta to, że tak mało pozycji
                    jest przeznaczonych dla młodych ludzi. Ograniczony, co roku obcinany budżet
                    sprawia, że wychodzi lipa, z roku na rok coraz większa. Moje propozycje sa albo
                    ignorowane, albo zbywane stwierdzeniem "nie mamy na to pieniedzy". Być może
                    faktycznie nie mamy, ale uważam (odnośnie juz tych Dni Żychlina), że zamiast
                    ściągać kilku trzeciorzędnych wykonawców (nie neguję ich talentu), można
                    zaprosic za te pieniądzę jedna, pożądną gwiazdę...tyle, że kto wypełni resztę
                    obchodów tego święta?
                    Na zakonczenie dodam tylko, że bycie członkiem załogi MGOKSiR poprzez opinie
                    społeczną o tym ośrodku nie napawa mnie dumą, ale dumą napawa mnie na przykład
                    moja praca, którą wykonuję. Kidy jest zastój, dostaję szału, ale kiedy jest coś
                    do zrobienia to nie patyczkuje się, tylko robie, co do mnie należy, bo za to mi
                    płacą a powiem, że nie wszystkim moim współpracownikom się to podoba. Podczas
                    ostatnich Dni Żychlina, w parku, jedna z pań (nazwiska nie wymienię)powiedziała
                    mi, że zasówam tak, żeby chyba dostać nagrodę na dzien działacza kultury.
                    Odparłem, że wole zapracować na nagrodę robotą, a nie odciskami na dupie.
                    Dobra, nie zanudzam dalej. Chciałem tylko uwidocznić, jak to wszystko wygląda z
                    mojego punktu widzenia...może mnie nie wywalą z roboty za to, co tu napisałem :)
                    P.S. Półetatowców jest u nas troje.
                    • jolka905 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 26.08.06, 23:05
                      Podziw i szacunek za odwagę i pasję.Wiesz,to na starość wszystko sprzed lat się dobrze pamięta,a zwykle chce się pamiętać tylko to,co było dobre.Ciepłe siedzonko w dzisiejszych czasach też nie jest bez znaczenia,może się boją o swoj stołek?Fajnie jest dowiedzieć się,że są jeszcze w naszym miasteczku ludzie tacy jak Ty-z pasją i chcący coś zrobić niekoniecznie dla kasy.A głupim gadaniem nie ma co się przejmować:niech gadają,będą zdrowsi.
                      • adcox Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 27.08.06, 02:02
                        Dziękuję za tą krople miodu w beczce dziekciu.
                        • edmurphy Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 27.08.06, 21:21
                          Musiało Ci nieźle dopiec, gorycz bije z Twych słów. Widać też, że ani odwagi,
                          ani pasji Ci nie brakuje. Ja pamiętam te Dni Żychlina, które wspominają Twoi
                          współpracownicy. Były naprawdę bogate w wydarzenia i oprawę. Także i te obecnie
                          organizowane mogłyby być ciekawsze bez specjalnych nakładów za to z trochę
                          lepszą koncepcją. Wiesz zawsze najważniejszy jest pomysł. Wiem, wiem kasa też
                          nie jest bez znaczenia. Ale nie wchodźmy w szczegóły, nie o to w tym wątku
                          chodzi. GOK nie jest najlepiej oceniany przez mieszkańców miasta. I trudno by
                          było inaczej. Dni Żychlina są raz do roku. A pozostałe 364 dni? Kończą się
                          właśnie wakacje. Dookoła, az roi sie od mniejszych lub większych imprez
                          wakacyjno-rozrywkowo-plenerowych. A u nas coś się wydarzyło wakacyjnego, chyba
                          nie zauważyłem.
    • dinozaur58 Czy realizują ? 28.08.06, 09:02
      Kompetencje Referatu Zdrowia, Oświaty i Kultury określa Zarzadzenie Nr 10/2003 r
      z dnia 29 listopada 2002 r. Czy to zarzadzenie jest realizowane ? Ze szczegółami
      kompetencji jakie posiada ten referat można zapoznać się z internetowego
      Biuletynu Informacji Publicznej Urzędu Gminy Żychlin.
      Kto za to odpowiada ?
      Oto jest pytanie !
      • adcox Re: Czy realizują ? 28.08.06, 13:30
        We wakacje była realizowana Akcja "Lato", z roku na rok coraz uboższa. W tym roku zorganizowaliśmy trzy wyjazdy dla dzieciaków. Wiem, że to mało, ale przyznam, że były dość atrakcyjne. Zoo w Płocku, łódzki lunapark oraz skansen w Niedzrzewiu. Wszystko to dla dzieciaków zadarmo. Po upływie tych trzech dni planowaliśmy zorganizować czas podopiecznym w placówce DK. Na planowaniu sie jednak skończyło, ponieważ nie przyszło ani jedno dziecko. Nurtuje mnie pytanie, dlaczego? Jeśli idzie o okres zastoju wakacyjnego, wiąże się on z bardzo prozaicznym powodem, a mianowicie urlopy. Drugi powód to wesela. Przygotowania nierzadko zaczynają się już we wtorek, tuż po poniedziałkowym sprzątaniu poprzedniego wesela. Co do realizacji zarządzeń referatu kultury, to musimy to robić, ponieważ dostajemy odgórne wytyczne na drodze służbowej.
        • dinozaur58 Re: Czy realizują ? 30.08.06, 08:46
          adcox napisał:

> We wakacje była realizowana Akcja "Lato", z roku na rok coraz uboższa. W tym ro
          > ku zorganizowaliśmy trzy wyjazdy dla dzieciaków. Wiem, że to mało, ale przyznam
          > , że były dość atrakcyjne. Zoo w Płocku, łódzki lunapark oraz skansen w Niedzrz
          > ewiu. Wszystko to dla dzieciaków zadarmo. Po upływie tych trzech dni planowaliś
          > my zorganizować czas podopiecznym w placówce DK. Na planowaniu sie jednak skońc
          > zyło, ponieważ nie przyszło ani jedno dziecko. Nurtuje mnie pytanie, dlaczego?
          > Jeśli idzie o okres zastoju wakacyjnego, wiąże się on z bardzo prozaicznym powo
          > dem, a mianowicie urlopy. Drugi powód to wesela. Przygotowania nierzadko zaczyn
          > ają się już we wtorek, tuż po poniedziałkowym sprzątaniu poprzedniego wesela. C
          > o do realizacji zarządzeń referatu kultury, to musimy to robić, ponieważ dostaj
          > emy odgórne wytyczne na drodze służbowej.

No, no. Ciekawe !
          • realista133 Re: Czy realizują ? 30.08.06, 09:48
            Wracając do wcześniejszej wypowiedzi z połowy lipca br i po wypowiedziach
            adcoxa upewniam się osobiście w przekonaniu, że placówka ta straciła swoją
            główną funkcję a więc krzewiącą kulturę, bo kiedy ją prowadzić skoro albo
            wesela, albo przygotowanie do wesela, albo sprzątanie po weselu.
            Skoro nie ma tam krzewienia kultury to po co tyle osób siedzi tam na ciepłych
            posadkach.
            Wiemy, że adcox grosze zarabia, ale średnia zarobków tam pracujących, chyba tak
            źle nie wygląda?
            • zychliniak Re: Czy realizują ? 30.08.06, 10:46
              w naszym Domu KUltury nic się nie dzieje. Panie urlopują i działeją z weselami.
              Ale nawet z tego nic nie będzie bo maja drogo na wesela. Talerze kosztują ok
              700zł, a wyporzyczenie na gosławicach ok 300 zł na 200 osób. Więc dalej takie
              ceny to nawet z tego się nie utrzymaja. Konkurencja nieśpi ponieważ firm FUKS
              mieszcząca się po mleczarni buduje już dużą salę na wesela i Pan Paweł.O będzie
              budował salę na orłowskiego. Dalej więc niech Urząd i pracownicy Domu Kultury
              śpia i nie inwestują w budynek to dopiero będzie klęska.
              Sprzedać budynek prywatnej firmie to coś napewno będzie się działo jak nasz
              Urząd nic nie umie zrobić!!!!!!!!!!1
              • dinozaur58 Re: Czy realizują ? 30.08.06, 13:26
                zychliniak napisał:

> w naszym Domu KUltury nic się nie dzieje. Panie urlopują i działeją z weselami.
                > Ale nawet z tego nic nie będzie bo maja drogo na wesela. Talerze kosztują ok
                > 700zł, a wyporzyczenie na gosławicach ok 300 zł na 200 osób. Więc dalej takie
                > ceny to nawet z tego się nie utrzymaja. Konkurencja nieśpi ponieważ firm FUKS
                > mieszcząca się po mleczarni buduje już dużą salę na wesela i Pan Paweł.O będzie
                > budował salę na orłowskiego. Dalej więc niech Urząd i pracownicy Domu Kultury
                > śpia i nie inwestują w budynek to dopiero będzie klęska.
                > Sprzedać budynek prywatnej firmie to coś napewno będzie się działo jak nasz
                > Urząd nic nie umie zrobić!!!!!!!!!!1

A pani dyr.......... to co robi ? Czeka na "coś kąkretnego z weśieliska".
                • adcox Re: Czy realizują ? 30.08.06, 13:34
                  A to by trzeba było ją zapytac.
              • adcox Re: Czy realizują ? 30.08.06, 13:30
                Inwestowanie w budynek nie leży chyba w geście pracowników, prawda? Ja mogę zainwestowac jedynie w brystole :)
                • niegoscinny smutne to 01.09.06, 04:41
                  bywam niezmiernie rzadko w zedeku ale jak jestem to mam wrażenie jakbym żywcem
                  przeniósł się do 'moich' lat 70-tych i 80-tych. czas stanął w miejscu. wysiłek
                  pracowników takich jak 'półetatowiec' adcox tyle zmieni co kot napłacze jak nie
                  będzie wsparcia. tylko się młodzi zniechęcają bo każdy na nich kładzie lachę i
                  potem nie ma się co dziwić że mamy rozwydrzonych rokrzyczanych małolatów na
                  ulicy. w mieście gdzie jedyną rozrywka jest rysowanie aut, łamanie drzewek,
                  niszczenie przystanków po wcześniejszym zdopingowaniu się małym co nieco.
                  dorastałem w innych czasach i chociaż było szaro i ponuro to bywały jakieś
                  imprezy, było kino. jak moje szczęścia wejdą w ten wiek to co ja im zaoferuję?
                  przystanek na łąkowej? czy jakieś kółko plastyczne w zedeku? doinwestowanym w
                  brystole? prawdziwy dance makabre
                  • dinozaur58 Re: smutne to 01.09.06, 08:48
                    Ten biedak Adcox może wsparcia nie ma, ale pani "derektor" nie powinna narzekać
                    na wsparcie i władz i finansowe. Oświadczenie majątkowe o tym mówi.
                    • adcox Re: smutne to 02.09.06, 13:29
                      Fakt, może wsparcia nie mam, ale za to czyste sumienie.
                    • mordor81 Re: smutne to 02.09.06, 16:00
                      Dinozaurze- jakie wsparcie???????? chyba pomyliły Ci sie miasta i mówisz nie o
                      Żychlinie;)
    • ja9957 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 05.09.06, 13:49
      cze
      jest to mój pierwszy raz na niniejszym forum (zaczyna się tak ja w bravo, hehe)
      odpowiadając na twój post...
      jestem trochę poinformowany o sposobie funkcjonowania tego podmiotu (nie będę
      się wysmętniał skąd mam informację), no więc:
      1.MGOKSiR ma na utrzymaniu:
      -rozpadający się budynek LECHA, przy ul. Barlickiego (trochę leci tynk ze
      ścian, brak pryszniców, sporo fajnych grzybów, itp.), dzierżawi pomieszczenia
      dla spółki wodnej i urzędu pracy - ale czynsz oddaje urzędowi miasta, bo
      zgodnie z ordynacją podatkową nie może tych pieniędzy traktować jako swojego
      dochodu,
      -stadion EMIT-u wraz z budynkiem, (stan techniczny budynku jest taki, jaki był
      w latach 80-tych kiedy EMIT grał w III lidze - w zeszłym roku odremontowali
      kilka pomieszczeń i szatnie) + dochodzi do tego utrzymanie czystości na
      stadionie i bieżni (bo przecież porządek musi być przed sobotnim ryneczkiem -
      oczywiście za cięcie trawy płaci MGOKSiR ale już opłaty rynkowe kierowane są
      jednostronnie, tzn. do urzędu miasta. Bieżnia wymaga wyrównania i dosypania
      nowego żużlu (co częsciowo MGOKSiR-owi się udało w ostatnim roku poprzez
      bezpłatny żużel z ENERGETYK-a),
      -do tego dochodzi jeszcze utrzymanie budynku głównego przy ul. fabrycznej (a
      pieniądze z wesel, bali i sylwestrów oczywiście "idą" do urzędu miasta.
      Wszystkie te koszty są ponoszone z dotacji z urzędu miasta, która jest
      przeznaczona na rozwój "kultury", "sportu" i "rekreacji", czyli w praktyce na:
      malowanie, remonty, opłaty za media i inne usługi outsorcingowe, utrzymanie
      istniejącej rudery w jako takim ładzie.

ergo:
      1 koncert przeciętnej gwiazdy polskiej estrady (perfect, sistars) = 40.000,00
      zł. czyli więcej niż wynosi dotacja z budżetu gminy na cały rok.

Moim zdaniem, głupotą było połączenie pod skrzydłami jednego podmiotu
      wszystkich środków trwałych i zadań, które powinny być realizowane przez
      wyspecjalizowane podmioty (sportu, rekreacji itp.). Skomasowano wszystko w
      jednym ręku dając od lat niemalże identyczne pieniądze na działalność. A co do
      stanu zatrudnienia w MGOKSiRze: gdyby ten podmiot miał realizować w pełni swój
      statut(tzn. gdyby miał na to pieniądze) to stan zatrudnienia musiałby wynosić
      co najmniej 20 ludzi, bo nikt nie jest w stanie zrobić kultury, sportu i
      rekreacji w 9 ludzi, w tym kilku na pół etacie, sprzątaczka, prawie emeryt i
      człowiek od czarnej roboty w stanie przedzawałowym.

ps. ale się kurna rozpisałem...
      • mordor81 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 05.09.06, 14:11
        rozpisales- ale trafiles w sedno sprawy! nie wińmy pracowników za aktualny stan
        rzeczy tylko naszą "władzę" w urzędzie miasta za "opiekę" nad kulturą , sportem
        i rekraacją. dzięęęę-kuuuuuu-jeeeee-myyyyyyyy:)

PS Żychlin stać tylko na gwiazdy muzyki wioskowej czyli disco polo. no ale jakie
        warunki takie zespoły:)
        • jabejot Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 06.09.06, 11:29
          Czytam Mordor, i wydaje mi się że jesteś jakby adwokatem wielmożnej eminencji
          tego ośrodka.
          • mordor81 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 06.09.06, 13:22
            Nie nie jestem. wydaje Ci sie. po prostu patrze realnie na to co sie dzieje. Po
            prostu moim zdaniem nie do konca prawdą jest, że pracownicy osrodka nic nie
            robia żeby poprawic "kulture sport i rekraacje" w naszym mieście. Faktem jest
            ze duzo sie nie dzieje poza występami emerytów, weselami i przyjeciami...ale
            moim zdaniem spowodowane jest brakiem wsparcia ze strony urzedu miasta. Jak
            ktos wczesniej slusznie napisal cala kasa ktora zarabia osrodek idzie do kasy
            miasta i w sumie osrodek nic z tego nie ma. Budzet na kulture w naszym miescie
            jest znikomy wiec tak naprawde nie ma mozliwosci wiekszej zorganizowania czegos
            sensownego za taka kase. Jak juz ktos napisal wynajecie gwiazdy mniejszego lub
            wiekszego formatu na koncert, czy wynajecie kabaretu kosztuje w wiekszosci
            wiecej niz przewidziany budzet na osrodek. wiem także że żeby zorganizowac
            chocby te wystepy emerytow pracownicy osrodka szukaja sponsorow... wiec o czym
            my dyskutujemy...beda pieniadze bedzie kultura...w żadnym wypadku nigkogo nie
            bronie ani nie oskarzam. po prostu mowie jak ja to widze.
            • ja9957 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 06.09.06, 13:51
              cze
              chciałbym co nieco sprostować swoją poprzednią wypowiedź...zaczerpnąłem języka
              i jest troszku inaczej niż dotychczas myślałem, tj.

1. MGOKSiR nie jest już zakładem budżetowym, czyli nie przekazuje zarobionej
              kasy do urzędu miasta - jest instytucją KULTURY (sic!). Celowo podkreśliłem
              słowo "kultura", bo musi realizować zadania z zakresu sportu i rekreacji nie
              mając ani środków finansowych, ani możliwości personalnych. Może prowadzić
              własną działalność gospodarczą jako autonomiczny podmiot tylko jest małe "ale":
              a)poza majątkiem wyszczególnionym przeze mnie w poprzednim wątku ma także na
              utrzymaniu budynki w: Grzybowie, krukowie i gdzieś tam jeszcze w jakieś wiosce
              (koła gospodyń wiejskich),
              b)przystępuje do konkursów na organizowanie wypoczynku dla dzieci i młodzieży,
              chociaż ma ograniczone możliwości (bo inst. kultury nie zawsze może składać
              wnioski o przyznanie grantu np. wykluczone jest dofinansowanie z zakresu zadań
              sportowych i rekreacyjnych),
              c)środki otrzymane z urzędu miasta obejmują wszystkie koszty ponoszone przez
              ten podmiot (w tym są także wszelkie środki osobowe),
              d)MGOKSiR płaci nawet za usługę wycinki drzew, chociaż mógłby to zrobić urząd
              we własnym zakresie!!(czy nie?),

Tak sobie myślę co ja bym mógł zrobić będąc pracownikiem takiego urzędu...i
              wymyśliłem, tj. szukałbym sponsorów, bo na urząd miasta raczej liczyć nie
              można, no i okazało się że MGOKSiR ma sponorów: EMIT, ENERGETYK, UNION
              CHOCOLATE, PROVIMI - w sumie na imprezę pn. dożynki to jest około 1.000,00 zł.
              Jeśli od największych firm w mieście zbiera się TAKĄĄĄ kupę kaski no to ja juz
              sam nie wiem.

ps. 1
              do kosztów nie doliczyłem kasy wydanej na akty wandalizmu żychelskiej młodzieży
              (vide: ławki na stadionie EMIT-u, wybijane szyby w klubie i budynku głównym i
              wszystkie inne - a jest ich trochę, bo zrujnowany "majątek" tego podmiotu
              stanowi zapewnie ponad 10% powierzchni miasta)

ps. 2
              wyjaśniam: nie jestem adwokatem pracowników tego podmiotu jak ktoś zarzucił
              mordorowi
          • adamari1 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 06.09.06, 13:35
            wam natomiast bardzo latwo przychodzi rzucanie oskarzen, bez posiadania chocby
            elementarnej wiedzy o sposobie dzialania MGOKSiR. Jak zwykle zresztą.
    • bysket Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 06.09.06, 15:05
      jak wszystkim wiadomo w Domu Kultury jest przeciez dyrektor na etacie. W gestii
      tej pani lezy zeby cos sie tam dzialo. Organizowanie imprez, szukanie sponsorow
      wyklocanie ostatecznie sie z Burmistrzem o jakas kase - to przeciez wymaga
      troche wysilku . Ta pani widocznie jest juz tym wszystkim zmeczona moze
      nalezaloby kims mlodym , energicznym z glowa pelna pomyslow obsadzic to
      stanowisko? Gdyby ta pani wiecej energii tracila na prace zawodowa to
      prawdopodobnie bylaby zarazem troszeczke szczuplejsza.
      • jolka905 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 06.09.06, 16:30
        Oj,Mordor,Mordor,czy naprawdę z czystym sumieniem,"trzy palce na sercu?",twierdzisz,że nie jesteś adwokatem Pani Dyrektor?
        • mordor81 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 06.09.06, 16:44
          nawet pięć palców jak trzeba....
          • edmurphy Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 07.09.06, 00:13
            Prawda jak zwykle leży pośrodku. I Mordor ma rację starając się wypunktować
            wszystkie trudności z jakimi boryka się GOK i krytycy działalności GOK-u mają
            rację mówiąc, że niewiele się tam dzieje. Moim zdaniem działalnośc GOK-U, jego
            oferta programowa dla mieszkańców miasta jest żadna. I to jaka jest ta oferta
            niekoniecznie zależy od pieniędzy. Nie twierdzę, że pieniądze się tu nie liczą -
            liczą się i to bardzo, ale można je trochę inaczej wykorzystać. Główny problem,
            a właściwie dwa problemy to po pierwsze zła struktura organizacyjna czyli
            wrzucenie wszystkiego do jednego worka; a drugi problem to niewłaściwa polityka
            personalna. Wszędzie potrzeba ludzi z kwalifikacjami, a w kulturze kwalifikacjom
            powinna towarzyszyć pasja. No ale przecież trzeba gdzies poupychać towarzystwo
            po wyborach i się upycha. I tak problemem będą zawsze za małe pieniądze. Radni
            na kulturę środki przeznaczają niechętnie choć tak dużo mówią w kampanii
            wyborczej o wychowaniu, demoralizacji młodzieży itd. itp. A w naszej radzie jak
            widać z efektów nie udało się stworzyć lobby na rzecz kultury i sportu. Nie
            ukrywam, że moim zdaniem duża w tym rola dyrektora placówki.
      • ja9957 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 07.09.06, 08:15
        czytając twoją wypowiedź bysket już wiem dlaczego tak rzadko pokazuje się na
        forum (ot, takie moje cywilne nieposłuszeństwo!!)
        zawsze można kogoś obrzygać bez żadnej merytorycznej podstawy i żadnego celu
        (no i oczywiście konsekwencji). Ja wiem bysket, że ty jesteś szczupły, śliczny
        i nikogo nie oceniasz tylko "stwierdzasz fakty" hehe. Coś ci powiem, pisząc
        cokolwiek na tym forum miałem nadzieję na rzeczową dyskusję, a ty swoją
        wypowiedzią oceniłeś tylko siebie..żenada

a w sprawie wykłócania się z burmistrzem...ty chyba go nie znasz!! Z tym
        człowiekiem wykłócać się nie da, bo facet zaczyna wspominać już w rozmowach
        okupację, wywózki za niemców, itp. (zaczyna go brać umysłowa demencja starcza)
        więc na merytoryczną dyskusję liczyć nie można. A co do samej pani dyr. - jakiś
        czas temu pan Konarzewski przesłał do urzędu 'donos' na pracowników MGOKSiR-u,
        że nic nie robią, piją kawkę, etc. W związku z tym zdarzeniem urząd wezwał
        panią dyr. na 'przesłuchanie' w obecności tego co się brzydzi, ale uprzejmie
        donosi. Skończyło się na tym, że liczby są niestety bezlitosne, radni skulili
        uszy po sobie, burmistrz dziwił się, że to wszystko TYLE kosztuje, a
        konarzewski sam przynał, że nic ze swojego programu nie zrealizowałby mając
        takie zaplecze socjalne i finansowe. Co do sponsorów bysket to ja już ten wątek
        poruszałem, looknij i zobacz jak to wygląda.
        Reasumując...niech mi nikt nie mówi, że pieniądze nic nie znaczą bo "liczą się
        chęci". Za pieniądze to ja bym sobie za kasztelanem drugi Bałtyk wykopał, a za
        chęci to mogę dostać od kogoś w ryj.
        • adcox Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 07.09.06, 10:06
          Dobra riposta. Z drugiej strony chciałbym wiedzieć kim jesteś-ja 9957. Wiesz więcej o strukturze działania placówki w której pracuję niz ja (w sumie na tym forum chyba wszyscy wiedzą wszystko najlepiej:)Najciekawsze jest to, że fakty, które przedstawiasz, mają odzwierciedlenie w rzeczywistości. Zadałeś sobie trud, żeby zebrać jakiekolwiek informacje i mówisz o tym a nie plujesz jadem jak większość tylko dlatego, że nie masz pojęcia o tym, co piszesz. Krytykowac jest bardzo łatwo. Trudniej jest upewnic sie w rzeczywistym stanie poruszonego zagadnienia i mówić o nim wbrew tym, którzy cały czas psioczą. Dzikuje Ci w swoim imieniu (za innych nie zabieram głosu).
          • ja9957 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 07.09.06, 11:38
            jestem sobie mały obserwator rzeczywistości naszego miasta, w którym się
            wychowałem, dorosłem i toczę swoją nić życia. Rozwój miasta jest perspektywą
            także dla mnie, więc życzę każdej naszej władzy powodzenia i sukcesów. A ty
            Paweł rób swoje i nie przejmuj się opiniami zawistych ludzi. Ja doceniam pracę
            pracowników MGOKSiR-u bo z pustego to i Salomon nie naleje, a jednak coś się
            tam kręci, tylko że ludzie się tym nie interesują - nawet nie wiedzą jakie
            sekcje działają w tym podmiocie (ja sam do końca tego nie wiem). Sam wiesz, że
            organizujesz jakies akcje "lato", "zima" czy jak tam to się nazywa i brak jest
            chętnych. No cóż, kij ma zawsze dwa końce......
            • jabejot Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 07.09.06, 14:17
              Przeważnie tak jest, że za słabe wyniki ekonomiczne firmy obrywa prezes. On musi
              stawać na łbie, żeby wszystko było ok. Bo jak nie to adie ! A co jest w
              przypadku tej placówki ? Nikt nie jest winien ?
              • ja9957 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 07.09.06, 14:34
                jak tak mówisz, no to wymieńmy dyrekcję WSZYSTKICH placówek, bo nie ma ani
                jednej, która realizowałaby w pełni swe cele statutowe, potem przejdźmy do
                organów uchwałodawczych i wykonawczych urzędu miasta, następnie do rady
                powiatu, etc....a pozostałych wyślijmy do anglii lub irlandii.

ps. o jakim wyniku ekonomicznym mówisz? MGOKSiR jest instytucją realizującą
                zadania publiczne, a nie spółką prawa handlowego
                • adcox Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 21.09.06, 18:22
                  Chciałem tylko poinformować, że w niedzielę (24)o godzinie 15.00 na stadionie organizowane jest "Sportowe Pożegnanie Lata" z udziałem dzieciaków ze szkół podstawowych i pierwszej klasy gimnazjum. Ogrmoną rolę odegrają również nauczyciele w-f, którzy skompletowali drużyny i poprowadzą konkurencję przez wzgląd na swój profesjonalizm w tym kierunku za co w imieniu D.K dziekuję. Ten post pisze tylko dlatego, że wiem, jak mało ludzi czyta na słupach plakaty informujące o imprezach i nie ogląda serwisu TV Vectra. Zapraszam wszystkich, którzy chcą miło spedzić niedzielne popołudnie.
                  • dinozaurka Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 21.09.06, 23:47
                    OOO! ! ! ! Dzięki Adcox za info :) Vectra poza zwartą zabudowę niestety nie
                    dociera, a ogłoszeń na słupach.... z różnych przyczyn..... faktycznie nie
                    czytam :/
                    • zychliniak Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 22.09.06, 10:17
                      Pawełku nic nie będzie się działo w naszym D.K skoro będą tam pracowały takie
                      cudowne panie jak nasze i pierdziały tylko w stołki i czekały kto coś
                      zorganizuje czy wynajmie salę na wesele.
                      Pozdrawiam i działaj dalej i staraj się tylko niech dadzą ci nareszcie umowę na
                      cały etat i niech zatrudnią trochę młodych ludzi jak ty.
                      Pozdrawiam tak dalej do przodu i niedaj się.
                      • adcox Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 22.09.06, 13:16
                        Skoro juz druga osoba wymienia mnie z imienia, to może wreszcie podacie swoje, co? A po drugie, to jeżeli zorganizowanie chociazby takiej, przyznam niewielkiej, imprezy jest dla Ciebie niczym, to sorry, ale na J.M Jarre'a nie stać nas.
                        • zychliniak Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 22.09.06, 14:39
                          Dla mnie ta impreza jest super ale wiem prawie napewno że ty chcesz zrobić coś
                          dla Żychlina i dlatego cię podziwiam. A z imienia to trafiłem bo sądziłem że
                          chodzi o ciebie i naprawdę nic niemam do twoiej osoby. Chcę uświadomić że młode
                          osoby jak ty powinny właśnie pracować w D.K i rozwijać się i Dom Kultury.
                          Powodzenia i wszystkiego naj rozruszaj w miarę możliwości nasz Dom Kultury.
                          Pozdrawiam
                          • adcox Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 22.09.06, 17:13
                            Aha, po prostu troche opacznie odebrałem Twoje intencje. To jest właśnie "małość" nowoczesnej techniki względem rozmowy "oko w oko". Dzięki za dobre słówko, bo nic tak nie motywuje, jak własnie ono. Jak to powiedział Nikoś Dyzma "- Nie postaram się zawieść" :)
                          • dinozaur46 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 23.09.06, 15:26
                            zychliniak napisał:

> Dla mnie ta impreza jest super ale wiem prawie napewno że ty chcesz zrobić coś
                            > dla Żychlina i dlatego cię podziwiam. A z imienia to trafiłem bo sądziłem że
                            > chodzi o ciebie i naprawdę nic niemam do twoiej osoby. Chcę uświadomić że młode
                            > osoby jak ty powinny właśnie pracować w D.K i rozwijać się i Dom Kultury.
                            > Powodzenia i wszystkiego naj rozruszaj w miarę możliwości nasz Dom Kultury.
                            > Pozdrawiam

Właśnie młode ! A dinozaury około 50 -tki niech pracują, ale w Domach Pomocy
                            Społecznej, PCK, i realizują się w kółkach typu Złota Jeśień i im podobnych.
                            • edmurphy Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 24.09.06, 23:51
                              a dinozaury do muzeum (:-
                              Przesadziłeś Dinozaurze! Nie obrażaj ludzi dojrzałych i starszych i nie zamykaj
                              wszystkich w domach opieki. Nie tędy droga. Czy młody czy stary musi sie przede
                              wszystkim chcieć człowiekowi cos robić. Robić dla satysfakcji swojej i pożytku
                              otoczenia. I wtedy nieważne czy robi się to społecznie czy zarobkowo. Fachowcy w
                              każdej dziedzinie to skarb. A jeśli pracę którą powinien robic fachowiec robią
                              ludzie przypadkowi no to mamy jak mamy. I tyle. Wiek ma tu drugorzędne znaczenie.
                              • adcox Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 25.09.06, 00:31
                                Przestaję pisać posty. Będę je tylko czytać. Czasami jest po prostu zbyt ciężko i czasami upada wiara w to, co się robi...a tym samym wiara w siebie. Miałem satysfakcję z tego, co robię do chwili, gdy to doceniałem. W momencie, gdy dotarło do mnie to, że to mój p (si)...obowiązek, przestało mnie to satysfakcjonować.A wierzcie mi,że chciałym, by było inaczej.
                                • zychliniak Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 25.09.06, 07:15
                                  kolego dasz radę i pisz posty ponieważ są bardzo ciekawe.
                                  Pozdrawiam i tak dalej do pszodu.
                                  A jeżeli chodzi o dinozaury to jak chcą działać i się wykazują to ok a jeżeli
                                  myślą tylko jak spokojnie przesiedzieć do emerytury to niech urząd wymusi od
                                  nich efekty.
                                • bysket Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 25.09.06, 09:13
                                  Jestes rozgoryczony i masz do tego prawo bo skoro chce sie cos pozytecznego
                                  zrobic a ktos to blokuje albo postrzegane jest to jako Twoj psi obowiazek, to
                                  zapal pryska. Ja jestem z pokolenia tzw. " dinozaurow " i pamietam czasy
                                  swietnosci na " warunki Zychlina " bylego Domu Kultury , mlodziez miala gdzie
                                  pojsc - byla kawiarenka , byly organizowane 2 razy w tygodniu wieczorki
                                  taneczne dzis " dyskoteki " bylo milo . Jak napisalem post dot. kierownictwa
                                  obecnego MGOKSiR to chciano mnie zjesc a nadal uwazam ze sa dziedziny zycia, w
                                  ktorych powinna dominowac mlodziez z zapalem i ciekawymi pomyslami. Trudno
                                  jednak odspawac od stolka " kogos " kto ma przyzwoite dochody na takim
                                  stanowisku. To , ze nie jestem w stanie podolac bo juz " nie ten wiek " to jest
                                  niewazne, a moze najmniej wazne. Zychlin to grajdol , mlodziez nie ma gdzie sie
                                  podziac i co ze soba zrobic.A ty nie poddaj sie nie tylko mlodzi trzymaja za
                                  ciebie kciuki.
                                  • adcox Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 25.09.06, 16:39
                                    Chciałem tylko sprostować wczorajszy post. Po prostu po Sportowym Pożegnaniu Lata spotkałem się z wypowiedzią pewnego człowieka na mój temat, której nawet nie przytoczę, bo szkoda miejsca na stronie:) Dodam jedynie, że osobą tą NIE był nikt z Domu Kultury.
                                    • edmurphy Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 25.09.06, 23:58
                                      Adcox, nie łam się :-) Jesli naprawdę lubisz to co robisz, jesli masz swoje
                                      pomysły to na poprawienie nastroju przytoczę Ci cytat z Młynarskiego: "kochani!
                                      róbmy swoje...". Często się nim podpieram w takich trudnych momentach. Głowa do
                                      góry :-)
                                    • bysket Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 26.09.06, 07:57
                                      Adcox ty byles jak rozumiem w niedziele na stadionie. Mozesz nam uchylic rabek
                                      tajemnicy - podobno ktos prowadzil tam kampanie wyborcza. Prawda to czy plotka?
                                • dinozaurka Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 26.09.06, 08:14
                                  Adcox, wszędzie, a już chyba w naszej Żychlińskiej społecznosci szczególnie są
                                  ludzie, którzy aby lepiej się poczuć muszą komuś dołożyć. Dopiero wtedy dobrze
                                  się czują. Nie przejmuj się nimi i dalej rób swoje. I z forum też nie odchodź.
                                  A tak to już jest, że jak się ktoś najął za psa, to jego psim obowiazkiem jest
                                  szczekanie. ALE można szczekać od niechcenia, aby tylko nie uznano Cie za psa -
                                  niemowe i nie odseparowano od miski , albo szczekać z ogromnym zaangażowaniem
                                  wkładająć w to całe swoje serce. I mam wrazenie, że jesteś tym drugim
                                  psem...więc spelniaj nadal ten swój obowiazek z takim zaangażowaniem jak
                                  dotychczas, i nie zwracaj uwagi na gadających krytykantamów, bo tym nigdy nie
                                  dogodzisz.
                                  • adcox Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 26.09.06, 15:58
                                    (Do Bysket'a)Nie wiem nic o kamapnii i zalezy, co pod tym rozumiesz. Było kilku kandydatów, ale jako widzowie. Było pewnie też kilku, których nie widziałem, bo byłem zajęty :), ale powszechnego "nawoływania" nie było.Dinozaurce dziekuję za to, co napisała. H A U :)
                                    • edmurphy Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 26.09.06, 21:49
                                      Taka plotka krążyła na tej imprezce. A mozesz coś więcej napisać o tym
                                      "festynie"? Zrobiłem cudzysłów, bo właściwie nie wiem, jak tą zabawę nazwać. Mam
                                      mieszane uczucia. Nie chcę krytykować, ale mnie się to przedsięwzięcie nie
                                      podobało. Co Ty na to Adcox?
                                      • edmurphy Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 27.09.06, 00:43
                                        www.powiatkutno.pl
                                        • adcox Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 27.09.06, 01:11
                                          No w zasadzie to nie był festyn, tylko zawody sportowe dla szkół. Trochę zawiodło gimnazjum z racji tego, że nie wzięło udziału. Atmosfera była nawet fajna. Mi osobiście podobało się to, że nie było możliwości popisów specyficznego rodzaju "kwiatu" młodzieży, która zazwyczaj podczas imprez usilnie i nieprzerwanie zamawia u grającego zespołu piosenkę o dźwięcznym tytule "Niech żyje wolność" mając promil z hakiem w wydychanym powietrzu. A tak szczerze, to nie miałem nawet czasu w trakcie imprezy na jakiekolwiek refleksje pod kątem jej atrakcyjności. Osobiście w skali od 1 do 10 -wiedząc jak to było organizowane, ile było na tą organizacje czasu i ile zmian zaszło w trakcie przygotowywań- oceniam na 6,5. A jeśli nie byłeś, to szkoda. Zapraszam na następne imprezy.
                                          • ola180 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 03.10.06, 07:40
                                            Na tych zawodach sportowych z okazji zakończenia lata pani z urzędu miasta ta
                                            od edukacji, sportu i czegoś tam jeszcze i pani z zdk-u popalały sobie w
                                            przerwach papierosy dając tym samym "dobry" przykład dziecim tak ochoczo
                                            uczestniczącym w tym wydarzeniu. Następnie nieskrępowanie rzucały je na murawę.
                                            Co wy na to.
                                            • oswiecona Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 03.10.06, 08:16
                                              Brak kultury osobistej! Zaznaczam osobistej, której nie można nabyć, kupić,
                                              wyedukować tylko dziedziczy się z pokolenia czyli wysysa się z mlekim matki.
                                            • adcox Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 03.10.06, 14:10
                                              A gdyby nie popalały, to jakie inne zarzuty byście wysunęły?
                                              • ola180 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 03.10.06, 14:34
                                                Nie zabraniam nikomu palić, to jego indywidualna sprawa czy zatruwa swój
                                                organizm czy nie ale niech nie robi tego na imprezie propagującej sport i
                                                zdrowie w obecności kilkuset dzieci, które chcąc nie chcąc biorą przykład z
                                                dorosłych. I do tego jeszcze pani z wydziału sportu i kultury. To nie jest z
                                                mojej strony kwestia przyczepiania się do kogoś z byle powodu i na siłę, piszę
                                                to co uważam za słuszne.
                                                • adcox Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 03.10.06, 14:41
                                                  No akurat kwestia dawania przykładu jest tu słusznie poruszona i zgadzam się z tym, że to nienajlepszy wzorzec.
    • starzec60 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 15.02.07, 20:17
      Czy czytaliście w dzienniku co ta pani dyrektor ma za pomysły. Kulturę chce
      złączyć z przychodnią AA. Ma kobieta pomysły no nie.
      • edmurphy Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 16.02.07, 01:19
        Pomysł dający do myślenia, trochę mało szczegółów by ocenić. Najbardziej mnie
        "ujął" zapis o anonimowości. To może być trudne. Jeśli jednak projekt pomoże
        choćby jednej osobie to warto.
        • daizet Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 16.02.07, 18:01
          edmurphy napisała:

> Pomysł dający do myślenia, trochę mało szczegółów by ocenić. Najbardziej mnie
          > "ujął" zapis o anonimowości. To może być trudne. Jeśli jednak projekt pomoże
          > choćby jednej osobie to warto.

Jeżeli ma pomóc to pomoże dyrektorce.
          • edmurphy Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 16.02.07, 21:09
            Wzrost motywacji do podejmowania nowych działań? :-)
            • smakosz55 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 17.02.07, 10:44
              Witam wszystkich ,mam wielką ochotę pogadac ale widzę że tematy są tylko o
              biadoleniu.Trzeba się cieszyć,że mamy DOM KULTURY ile tam i dookoła niego
              kultury to widac gołym okiem,;siedzą piją i palą i dobrze że mają gdzie,zamarzną
              biedaczyska i gmina bedzie miała kłopot a tak po sportowemu kto więcej i kto
              szybciej,jest to sport-jest,kto z kubka kto z flachy -jest to kultura-jest i o
              co chodzi?Pani dyr.i inni pracownicy obserwują i mają co robić-mają,bo to
              odpowiedziałna praca aby na czas powiadomić koleżanki,że może ktoś z urzędu
              zakłóca sielankę w ciężkiej pracy.Kochani i tak ma być,myślę ,że z usimiechem
              poczytacie to.pozdrawiam.
              • daizet Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 17.02.07, 11:14
                Myślę, że radny Józef zajmie odpowiednie stanowisko. Przecież on zna problemy AA.
                • zychliniak1987 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 17.02.07, 11:21
                  Daizet to było zagranie poniżej pasa z Twojej strony...
                • dinozaurka Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 17.02.07, 11:22
                  Upsssss..........
              • dinozaurka Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 17.02.07, 11:21
                Smakoszu, podoba mi się Twoje podejscie do tematu :)))
                A że tematy tylko o biadoleniu,,,, no cóż, takie juz mamy społecześtwo w ogóle,
                a my, zychliniacy od tego nie odbiegamy, ze baaardzo lubimy narzekać ;) ;P
                Ale nie widzę zupełnie przeszkód, żebyś rozpoczął tu jakies inne wątki, a na
                pewno ktoś się znajdzie, kto je pociągnie........ oczywiście z Twoją pomocą.
                Byle by to nie były znów wątki o tematyce politycznej ;)))))),,, no, chyba, że
                bedzie to polityka na wesoło ;P, tak jak dom kultury :)))))

A w ogole, to witaj na forum, bo chyba jest to Twój pierwszy wpis ... :)
                przynajmniej pod tym nickiem... :)))
                • smakosz55 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 17.02.07, 18:35

Witam,polityka też moze być śmieszna zależy tylko z czego chcemy się śmiać lub
                  cieszyć.Obiecywali nam przed wyborami tyle wszystkiego a teraz co????? Radni są
                  bezradni ale tak ma być każdy z nich chce coś dla siebie R.S został wice i co go
                  tam obchodzi teraz szkoła ,ważne zeby jemu było lepiej (a będzie)co tam matury
                  , a może to jest tonący statek i trzeba z niego wiać,tylko jaki kapitan opuszcza
                  statek przed zawinięciem do portu.Dobro miasta jest naj...
                  • edmurphy Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 18.02.07, 19:13
                    Jaki tonący statek? Co masz na myśli Smakoszu?
                    • smakosz55 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 21.02.07, 17:35
                      Ja nie wiem czy szkoła to jest tonący statek,ale kto przed maturami rezygnuje z
                      kierowania nią,tak sie nie robi,a pan RS zawsze podkreslał jak bardzo mu na
                      szkole i uczniach zalezy a tu masz babo placek !!!!!!!!!!!!jak mu teraz raptem
                      przestał smakowac .
                      • dinozaurka Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 21.02.07, 19:17
                        To On tak teraz? w czasie roku szkolnego?
                        Hmmmm.... ciekawe...... bo takie w trybie pilnym odejscie dyrektora szkoły ze
                        stołka normalnym nie jest.....
                        • zorina4 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 27.02.07, 18:36
                          Pamietam, ze kilkanascie lat temu w Domu Kultury troche sie dzialo. Mialy tam
                          np. proby kapele i to nie ludowe. Punkowa Mobilizacja i trash metalowy In The
                          Dark Pit. Chlopaki organizowali koncerty np. Trash Party, Mobilizacja grala
                          podczas tzw. Zakinady. Poza tym wyjezdzali i grali w roznych miejscach. Cos tam
                          sie krecilo... Ale to bylo dawno. Co teraz? Czy dzisiaj jest jakas mlodziez,
                          ktora kreci muzyka? Moze jakis hip-hopowy projekt przedstawicie dyrekcji -
                          macie takie prawo. dom kultury jest od krzewienia kultury i powinien stwarzac
                          szanse mlodziezy do rozwoju. Moze ktos sie pokusi np. o kabaret? Tam jest tyle
                          miejsca, ze wszystkich chetnych i tworczych ludzi pomiesci. Oczywiscie mozna
                          tam zapewne za kase wynajac jakas sale ale w celu zarobkowym. Jesli ktos chce
                          cos robic z grupa ludzi i zorganizuje sie to powinien dostac mozliwosc
                          korzystania z sali i zaplecza za darmo. Oni tam chyba maja instrumenty,
                          naglosnienie - wiec do dziela. Przestanmy wreszcie narzekac! Mysle, ze oni boja
                          sie z czymkolwiek wychylic, bo i tak nikt nie przyjdzie. Tak bylo z kursem
                          tanca dla doroslych - zglosily sie trzy pary??? Czy to nie dziwne gdy w innych
                          miastach mysz sie nie wcisnie.... Moze przedstawmy nasze propozycje, co ma sie
                          dziac w domu kultury by nas usatysfakcjonowalo? Ile osob chcialoby obejrzec
                          kabaret? Kto chce np.kino niezalezne? a kto koncert? jakie zajecia dla dzieci?
                          Przeciez kabaret czy koncert mozna zorganizowac tak by cala inwestycja zwrocila
                          sie w biletach. Tylko jest pytanie ILE OSOB PRZYJDZIE? Poza tym nie trzeba
                          zapraszac od razu gwiazd polskiej estrady, sa inne zespoly, ktore nie biora
                          ponad pieciotysiecznych honorariow.
                          • oswiecona_56 Re: Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekr 21.03.07, 12:09
                            zorina4 napisała:

> Pamietam, ze kilkanascie lat temu w Domu Kultury troche sie dzialo. Mialy tam
                            > np. proby kapele i to nie ludowe. Punkowa Mobilizacja i trash metalowy In The
                            > Dark Pit. Chlopaki organizowali koncerty np. Trash Party, Mobilizacja grala
                            > podczas tzw. Zakinady. Poza tym wyjezdzali i grali w roznych miejscach. Cos
                            tam
                            >
                            > sie krecilo... Ale to bylo dawno. Co teraz? Czy dzisiaj jest jakas mlodziez,
                            > ktora kreci muzyka? Moze jakis hip-hopowy projekt przedstawicie dyrekcji -
                            > macie takie prawo. dom kultury jest od krzewienia kultury i powinien stwarzac
                            > szanse mlodziezy do rozwoju. Moze ktos sie pokusi np. o kabaret? Tam jest
                            tyle
                            > miejsca, ze wszystkich chetnych i tworczych ludzi pomiesci. Oczywiscie mozna
                            > tam zapewne za kase wynajac jakas sale ale w celu zarobkowym. Jesli ktos chce
                            > cos robic z grupa ludzi i zorganizuje sie to powinien dostac mozliwosc
                            > korzystania z sali i zaplecza za darmo. Oni tam chyba maja instrumenty,
                            > naglosnienie - wiec do dziela. Przestanmy wreszcie narzekac! Mysle, ze oni
                            boja
                            >
                            > sie z czymkolwiek wychylic, bo i tak nikt nie przyjdzie. Tak bylo z kursem
                            > tanca dla doroslych - zglosily sie trzy pary??? Czy to nie dziwne gdy w
                            innych
                            > miastach mysz sie nie wcisnie.... Moze przedstawmy nasze propozycje, co ma
                            sie
                            > dziac w domu kultury by nas usatysfakcjonowalo? Ile osob chcialoby obejrzec
                            > kabaret? Kto chce np.kino niezalezne? a kto koncert? jakie zajecia dla
                            dzieci?
                            > Przeciez kabaret czy koncert mozna zorganizowac tak by cala inwestycja
                            zwrocila
                            >
                            > sie w biletach. Tylko jest pytanie ILE OSOB PRZYJDZIE? Poza tym nie trzeba
                            > zapraszac od razu gwiazd polskiej estrady, sa inne zespoly, ktore nie biora
                            > ponad pieciotysiecznych honorariow.

Pozdrowienka Zorinko. Powiem ci, ze to jest przeszłość. Dziś aby działać na tym
                            polu, to przede wszystkim trzeba chcieć, mieć zapał i potrafić znaleźć środki .
                            A czy osoby odpowiedzialne za kulturę, tego chcą, potrafią ? Mam wątpliwości !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka