Dodaj do ulubionych

Powrót do przeszłości

13.07.06, 09:10
BOgate kontakty między Łodzią i amerykańskimi Żydami to dobry punkt do
rozpoczęcia współracy. W Łodzi powinno powstać duże i profesjonalne Muzeum
Historii Łódzkich Żydów, które ukazywąłoby historię tej społeczności w
kontekście dziejów naszego miasta. Eskpozycja mogłaby zostać usytuowana na
terenie Księżego Młyna (w ramach rewitalizacji obszaru) lub na Bałutach.
Oczywiście zawierałaby wystawy dotyczące getta i zagłady łódzkich Żydów.
Środowiska Żydowskie mogłyby zapewnić wielorakie wsparcie takiego projektu, a
Łodzi przybyłaby ważna atrackja muzealno-edukacyjna.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ewa Re: Powrót do przeszłości IP: *.bb.online.no 13.07.06, 11:01
      Oby tylko nie skonczyla sie ta wspolpraca tak, ze "ulice wasze, a domy nasze".
      • berger.m Re: Powrót do przeszłości 13.07.06, 12:02
        Nie przesadzaj, Twoja obawa wynika ze zwykłej ksenofobii.
        • Gość: Ewa Re: Powrót do przeszłości IP: *.bb.online.no 13.07.06, 12:37
          Ksenofobia to wrogosc albo niechec w stosunku do obcych, a tu mamy do czynienia
          z niechecia i wrogoscia wynikajaca wlasnie z faktu poznania, stad
          powiedzenie "ulice wasze, domy nasze", ale komentowac mielismy "powrot do
          przeszlosci". Mnie nasuwa sie jedno pytanie, a kto za to zaplaci?
          • Gość: belyall Re: Powrót do przeszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 14:42
            > powiedzenie "ulice wasze, domy nasze"

Prawidłobo brzmiało to: "nasze kamienice, wasze ulice".
            Ale sens tem sam jest.
            • Gość: Ewa Re: Powrót do przeszłości IP: *.bb.online.no 13.07.06, 15:00
              Dzieki, moi dziadkowie i rodzice, wpoili mi inaczej, ale racja, sens ten sam.
              Pozdrawiam.
    • hubar Re: Powrót do przeszłości 13.07.06, 14:13
      Zaczyna mnie to denerwować. Totalnym nieporozumieniem byłoby mnie nazwać
      antysemitą, ale dziś przeczytałem"

"krótce na Bałutach stanie kolejny pomnik upamiętniający miejsce zagłady Żydów z
      Litzmannstadt Getto - tym razem przedstawiający Polaków ratujących Żydów.
      Zaprojektowanie i wykonanie monumentu kosztuje 1,1 mln zł. W tym roku 200 tys.
      zł na ten cel przeznaczył Zakład Energetyczny Łódź-Teren."

A na sypiącą się zabytkową kaplicę Scheiblera to kto da? Czy Kropaszenko nie
      widzi tej niszczejącej perły architektonicznej naszego miasta?
      • Gość: belyall Re: Powrót do przeszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 14:40
        > A na sypiącą się zabytkową kaplicę Scheiblera to kto da? Czy Kropaszenko nie
        > widzi tej niszczejącej perły architektonicznej naszego miasta?

Przecież na tym punktów wyborczych nie zbije...
        • hubar Re: Powrót do przeszłości 13.07.06, 15:04
          Hmmmm stawianiem pomników Żydom, chce zyskać punkty wyborcze? Jakaś karkołomna
          teoria.
          • Gość: xavier Re: Powrót do przeszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 15:34
            Cztery lata uprawiana. To wszystko dla swoich ziomków.
    • panajotow Re: Powrót do przeszłości 13.07.06, 16:12
      Odnoszenie się do lodzkich stosunków własnościowych przed II wojną światową i
      okraszanie tego powiedzeniem: "kamienice wasze, ulice wasze" jest co najmniej
      niepowazne, a i niestety antysemickie. Zydzi posiadali kamienice, palace i
      fabryki bo na to zapracowali, a ilustrowanie tekstu o pobycie w Lodzi potomkow
      dawnych Lodzian zydowskiego pochodzenia, ktorzy w wiekszosci zgineli w
      niemieckich obozach zaglady, powiedzeniem odnoszacym sie do negatywnie
      ocenianego przez niektorych internatow, zydowskiego stanu posiadania, jest
      niesmaczne i oburzajace. Wlasnie przez takie podejsce Polska jest uwazana za
      kraj antysemitow i nacjonalistow. Dzieki takiemu podskornemu antysemityzmowi w
      Lodzi niewielu przejmuje sie antysemickimi napisami na murach.
      TO dziwne, ze na forum poswieconemu Lodzi funkcjnuja osoby i opinie negujace
      swoimi komentarzami pokazna czesc historii i dziedzictwa Lodzi. Nasze miasto
      zostalo zbudowane przez Polakow, Niemcow i Zydow wlasnie, sposrod ktorych to
      najczesciej przedstawiciele tych dwu ostatnich narodow zakladali
      przedsiebiorstwa i odnosili sukces. Zatem Lodz powinna pamietac o tych, ktorzy
      ja budowali i bez ktorych na zawsze pozostalaby niewielka, nic nie znaczaca
      dziura. Obecnie wladze Lodzi pracuja nad kampania reklamowa miasta, ktorej
      elementem ma byc haslo "Lodz - friendly, dynamic city". Czytajac takie
      komentarze mozna miec watpliwosci co do zasadnosci umieszczenia tego pierwszego
      przymiotnika w hasle promocyjnym. Szokuje tez sprzeciw wobec upamietnienia
      Polakow, ktorzy podczas II wojny swiatowej ratowali niewinnych ludzi. Wydaje mi
      sie, ze tak bohaterski czyn zasluguje na upamietnienia, no chyba, ze ktos
      uwaza, ze ratowania zydowskiego zycia nie nalezy upamietniac...Jezeli tak, to
      chyba faktycznie nalezy zastanowic sie nad zmiana hasla promocyjnego miasta.
      ROzumiem, ze cena monumentu moze byc dyskusyjna, co moim zdaniem nie oznacza,
      ze nalezy porzucic sam projekt.

Nie sadzilem, ze idea powolania wspomnianego przeze mnie w moim pierwszym
      poscie muzeum wywola dyskusje, ktora skieruje sie w tak nieoczekiwane rejony.
      To smuntne, ze w miescie, ktore z pewnoscia nie staloby sie synonimem
      dynamicznego przemyslowego rozwoju, gdyby nie obecnosc i dzialalnosc zydowskich
      przedsiebiorcow, antysemityzm jest tak silnie zakorzeniony. Chcialbym sie mylic.
      • Gość: belyall Re: Powrót do przeszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 09:40
        > Odnoszenie się do lodzkich stosunków własnościowych przed II wojną światową i
        > okraszanie tego powiedzeniem: "kamienice wasze, ulice wasze" jest co najmniej
        > niepowazne

Nieprawda. Nas co prawda wtedy na świecie nie było, ale z opowiadań mojej
        babci, której ojciec był właścicielem fabryki, wiem coś o tym.

Nie chce być antysemitą, dlatego dziś z kontaktów ze społecznością żydowską w
        Łodzi się wycofałem dla świętego spokoju. Powiem tylko, że w ciągu dwóch lat
        zostałem przez nich 2 razy oszukany, wykonałem prace, a pieniędzy nie
        zobaczyłem. Sądzić się nie ma sensu, bo firmy mają w USA zarejestrowane, a na
        sądy międzynarodowe mnie nie stać. Takie jest moje doświadczenie. To wszystko.
        • Gość: hubert Re: Powrót do przeszłości IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.06, 10:21
          > Nie chce być antysemitą, dlatego dziś z kontaktów ze społecznością żydowską w
          > Łodzi się wycofałem dla świętego spokoju. Powiem tylko, że w ciągu dwóch lat
          > zostałem przez nich 2 razy oszukany, wykonałem prace, a pieniędzy nie
          > zobaczyłem. Sądzić się nie ma sensu, bo firmy mają w USA zarejestrowane, a na
          > sądy międzynarodowe mnie nie stać.

To co napisałeś powyżej nie jest wyjątkiem, to dość częsta praktyka robienia
          interesów przez tych ludzi. Na małych i słabych robią interesy bo im nie
          zagrażają - dużych szanują bo ich się boją.
          Piszę to z własnego doświadczenia.
          Kiedy działa im się niepodważalna krzywda niesiono im pomoc i ratunek - tylko
          nieliczni umieli za to wyrazić swą wdzięczność. Dziś niepomni tragizmu wojny
          sami są agresorami. Nie przeszkadza im, że giną niewinne dzieci. Czyżby we
          współczesnym świecie nie było innych pokojowych międzynarodowych instrumentów
          załatwiania takich konfliktów? A może istnieją odzielne kryteria moralne
          oceniające takie same zbrodnie? Dla mnie wojna jedno ma imię.
          A może chodi tu jak zawsze o Geschäft?
          Israel otrzymaö od Niemiec jako część wypłaty odszkodowań wojennych atomową
          łódź podwodną.
          Czyż to nie paradoks - odszkodowanie za krzywdę i zbrodnię zabijania w postaci
          narzędzia do zabijania?
          Oni dostają odszkodowania za swoją krzywdę wojny. My Polacy nie dostajemy nic -
          nam się nic nie należy - czy to nie jest zastanawiające?
          Należy się zastanowić komu i na jakim podziale wpływów zależy i do czego to ma
          prowadzić?
          pozdrawiam
          • Gość: belyall Re: Powrót do przeszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 11:23
            > Oni dostają odszkodowania za swoją krzywdę wojny. My Polacy nie dostajemy
            nic -
            >
            > nam się nic nie należy - czy to nie jest zastanawiające?
            > Należy się zastanowić komu i na jakim podziale wpływów zależy i do czego to
            ma
            > prowadzić?

Powiem krótko, bo to temat taki, że można setki ksiązek napisać.
            Któs tym światem rządzi, ale na pewno nie jest to prezydent USA,
            tylko ludzie z Ziemii Obiecanej.
            • Gość: hubert Re: Powrót do przeszłości IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.06, 14:57
              Masz rację belyall, tak to wygląda, ale nie można się temu biernie tylko
              przyglądać - szkoda że się wycofałeś dla świętego spokoju im własnie o to
              chodzi - eliminować mądrych a kto im podskoczy zasłonić się wiadomą tarczą i
              podnieść larum.
              pozdrawiam
              • Gość: belyall Re: Powrót do przeszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 15:03
                Gość był tak bezczelny, że twierdził, iż mi nie zlecił tematu! Pokazałem
                papiery, itp, itd, a on i tak swoje. To się nazywa tupet.
                • Gość: hubert Re: Powrót do przeszłości IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.06, 15:38
                  nie znam sprwy dokładnie, tylko z Twoich wypowiedzi na forum dowiedziałem się,
                  że aby Cię nie posądzano o antysemityzm dla świętego spokoju się wycofałeś.
                  Mają tupet i swoją tarczę ochronną - stanowią dość nieformalną mafię, ale
                  skutecznie kumulują się dla własnych interesów. Rozpoznają się bez pudła i
                  wspierają wspólnym frontem. Tego brak nam Polakom, bo gdzie dwóch Polaków to
                  niestety trzy zdania.
                  • Gość: belyall Re: Powrót do przeszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 15:41
                    > Tego brak nam Polakom, bo gdzie dwóch Polaków to niestety trzy zdania.

hehe, szczera prawda.
                    • Gość: hubert Re: Powrót do przeszłości IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.06, 01:42
                      Napisałeś, że Twój dziadek był właścicielem Fabryki. Mój również i z opowiadań
                      mojego ojca wiem jak mój dziad pracował najpierw jako dyrektor w fabryce
                      koronek u Niemca, który to kiedy się dowiedział, że chce założyć przewijalnię
                      nici proponoewał mu spółkę. Dziad chcąc być niezależnym nie przyją pomocy
                      Niemcy pote kiedy piętrzyły się przed nim trudności Zydzi proponowali lichwę
                      który mogła go zniszczyć. Nie przyjął i dzięki opatrzności bożej jakoś stanął
                      na nogi. Miał wiele problemów z niepłaconymi wekslami za towar pobrany przez
                      Zydów - ale widocznie to reguła bo i inni takie trudności mieli
                      Pozdrawiam
    • Gość: kotlet Re: Powrót do przeszłości IP: *.wip.ordsvy.gov.uk 14.07.06, 08:57
      Popieram pomysl muzeum Zydow lodzkich-lokalizacja na terenie Ksiezego Mlyna
      jest niezlym pomyslem, ale lepszym(bo zwiazanym z historia Zydow)miejscem bylby
      zrewitalizowany Stary Rynek.
      • Gość: Ewa Re: Powrót do przeszłości IP: *.bb.online.no 14.07.06, 10:48
        Nie ogladasz wiadomisci, nie widzisz co sie dzieje na Bliskim Wschodzie? Nie
        znasz tej autentycznej historii? Muzea, pomniki stawiac? Moze sobie na wlasnym
        podworku.
        • panajotow Re: Powrót do przeszłości 14.07.06, 20:54
          Ewo, coraz ostrzej prezentujesz swoj zapiekly antysemityzm. Naprawde nie wiem
          co lodzcy Zydzi maja wspolnego z biezacymi wydarzeniami politycznym na Bliskim
          Wschodzie. Najwyrazniej mgla nienawisci przeslonila Ci racjonalna ocene
          sytuacji i na sile starasz sie znalezc usprawiedliwienie dla swojej niezbyt
          przychylnej Zydom retoryki. Dla kazdego antysemity takim pretekstem jest
          konflikt bliskowschodni, choc wielkokrotnie Ci, ktorzy krytykuja Izrael nie
          maja pojecia o stosunkach izraelsko-arabskich, to z wielka przyjemnoscia
          wskazuja na panstwo zydowskie z oskarzeniem - ze, gwalci, rabuje i zabija.

Prowadzenie tutaj dyskusji nad zawilosciami jakies sprawy w ktorej Hubar zostal
          przez kogos oszukany i usprawiedliwianie tym niecheci dla calego narodu jest
          dziwne i niesmaczne. TO jakis ludowy przepis na powstanie sterotypow. Czy w
          zwiazku z tym, ze zabojcy w niedawnej sprawie zamordowania nastoletniego Belga
          na dworcu w Brukseli, maja zaczac myslec o Polakach jako o narodzie
          zwyrodnialcow, dlatego, ze dwoch osobnikow poslugujacych sie polskim paszportem
          dokonalo zbrodni?
          • Gość: marek Re: Powrót do przeszłości IP: *.smrw.lodz.pl 15.07.06, 20:07
            zamiasta powolywac sie na to co opowiadaly babcie etc. proponuje obejrzec
            wystawe 200 lat Zydow w Lodzi jaka jest wystawiona w Domu Przedpogrzebowym na
            cmentarzu zydowskim w Lodzi przy ul. Brackiej - wejscie od ul. Zmiennej. Czynna
            codziennie procz sobot od 10 d0 16
            pozdrowienia
            marek
          • Gość: hubert Re: Powrót do przeszłości IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.06, 00:48
            Nie wszystko co nie zgodne z retoryką jest antysemickie i ksenofobiczne. Tak
            się utarło dla interesów tej społeczności, że to co zagraża ich interesom jest
            antysemityzmem, co ucinało retorykę i stawiało adwersarzy na pozycji przegranej.
            Nie można li tylko dla tak swoiście pojętego interesu dać sie zepchnąć do
            pozycji zawstydzonej i nie znaczącej. Trzeba mieć na względzie, że to dość
            często stosowana obrona przez te środowiska.

>Dla kazdego antysemity takim pretekstem jest
            > konflikt bliskowschodni, choc wielkokrotnie Ci, ktorzy krytykuja Izrael nie
            > maja pojecia o stosunkach izraelsko-arabskich, to z wielka przyjemnoscia
            > wskazuja na panstwo zydowskie z oskarzeniem - ze, gwalci, rabuje i zabija.
            a czy tak nie jest? Kto był ofiarą, niech nie gotuje innym takiego losu jaki
            ich dotknął.
            I tu przykład "Dla każdego antysemity takim pretekstem jest..." - WIąC KTO MA
            INNE ZDANIE OD RAZU JEST ANTYSEMITą? - wejście zaporowe i tzw. uniwersalna
            samoobrona własnych interesów. TYPOWE!!!!!!
    • Gość: marek Re: Powrót do przeszłości IP: *.smrw.lodz.pl 15.07.06, 20:11
      Ksiezy Mlyn to nie jest dobre miejsce i nie ma zadnych konotacji ze
      spolecznoscia lodzkich Zydow. Dlatego proponuje obejrzec wystawe 200 lat Zydow
      w Lodzi jaka jest wystawiona w Domu Przedpogrzebowym na cmentarzu zydowskim w
      Lodzi przy ul. Brackiej - wejscie od ul. Zmiennej. Czynna codziennie procz
      sobot od 10 d0 16
      pozdrowienia
      marek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka