Dodaj do ulubionych

Co robi Urząd Pracy?

11.10.06, 15:27
I znowu spotkałam znajomą, która z coraz nizej opuszczoną głową zdąża któryś
raz z kolei do Urzędu Pracy. Anuż znajdzie dzisiaj pracę? Tak już tkwi kilka
lat bez żadnych środków do życia ( jest osobą samotną bez żadnej rodziny).
Dlaczego kobieta po studiach ze znajomością języka obcego szuka bez efektu od
kilku lat pracy gdy tymczasem przyjmuje się innych bez szkoły?????????
Dawno jej nie widziałam myślałam, ze już pracuje a usłyszałam ,że nie.
I wiecie co - ona się nie skarży tylko cierpliwie czeka.
To jest normalnie skandal.
Co robi Urząd Pracy, jeżeli dla takiej osoby pracy znaleźć nie mogą?
Może tam siedzą (i tylko siedzą) osoby niekompetentne?
Zresztą wszyscy moi bezrobotni znajomi nie wyłączając rodziny znaleźli sobie
pracę sami bo gdyby czekali na Urząd Pracy byliby bezrobotnymi do dzisiaj.
Obserwuj wątek
    • kwazar1 Re: Co robi Urząd Pracy? 11.10.06, 17:51
      Jeśli ta pani od kilku lat nie moze przez Urząd Pracy znaleźć pracy to znak, ze
      trzeba się wybrać poza Żychlin. Teraz jest wiele osob po studiach ze
      znajomoscią języka(ów) ktorzy nie mają pracy. Niestety, to nie pierwsza ani
      ostatnia osoba ktora musiala(by) stąd (czy z wielu innych malych miejscowości)
      wyjechać, zeby znależć pracę. Takie czasy. Jest osoba samotną, bez rodziny,
      więc nic jej tu nie trzyma. Jak będzie tak dalej czekać to będzie miala jeszcze
      trudniej. Nie znam kompetencji urzedow pracy, ale przecież to instytucja, ktora
      przyjmuje oferty pracy i dysponuje tym co zaproponują jej potencjalni
      pracodawcy. Wiec niech koleżanka nie czeka dluzej i weźmie inicjatywę w swoje
      rece.
    • wielkigazu Re: Co robi Urząd Pracy? 14.10.06, 11:30
      To naprawdę bardzo dziwne, że tak super wykształcona i znająca języki obce osoba
      przez tyle lat nie może znaleźć pracy - podczas, gdy osoby średnio wykształcone
      radzą sobie całkiem nieźle. Sądzę, iż albo "tak" szuka tej pracy albo to zwykła
      bujda... Poza tym urząd pracy ma pomagać i wierzę, że to robi. Zorientowałem się
      jednak, że obecnie nikt nikomu nic nie daje (poza obietnicami rządu:)), więc
      niech se koleżanka zakasa rękawy i weźmie się za aktywne poszukiwanie pracy -
      chyba, że chce tak sobie siedzieć w Żychlinie do 60 - tylko bez iluś lat pracy
      emeryturki też raczej nie dostanie!!!
      • jadwiska Re: Co robi Urząd Pracy? 14.10.06, 16:00
        Poruszyłam ten temat ponieważ uważam, ze Żychlin to miasto, gdzie pracę
        otrzymuje się tylko i wyłącznie po znajomości albo po linii swojego ugrupowania
        politycznego. Przykładem są np. p.Marzena (skompromitowana zawodowo - jednak
        dostała pracę) albo taki "specjalista " p. Sławek (dlatego że w ugrupowaniu
        politycznym). Są jeszcze inne przykłady ale może mniej drastyczne. Patrząc się
        na to ogarnia pesymizm. A jeżeli ktoś pomimo wszystko nie chce opuszczać tego
        miasta i chce tu pracować? Czyli rodowici żychliniacy - wont z Żychlina?
        Jak nie masz poparcia to cie zbędą.
        Nie wiem , jak ona szuka pracy, może nie jest taka operatywna, a może nie ma
        tupetu? Nie wiem. Wiem tylko jak bardzo chce pracowaC ( jest w bardzo trudnej
        sytuacji finansowej), że zgłasza się do Urzędu Pracy, do burmistrza i
        jednoczesnie wysyła swoje papiery do firm w ok. Żychlina. Nie mogę nic więcej
        powiedzieć bo piszę o niej bez jej wiedzy( a moze mieć mi to za złe).
        Dla mnie to jest bulwersujące - nie ważne jest wykształcenie tylko znajomości.
        Wielkigazu taki masz tupet w osądzaniu to odpowiedz dlaczego tyle wartościowych
        ludzi musiało stąd wyjechac? Wielu było takich którzy z żalem stąd wyjeżdżali.
        A teraz toczy się bitwa o stołki w urzędzie. Gyby była zapewniona praca dla
        inteligentnych, zdolnych i ambitnych to może teraz łatwo byłoby wybierać?????
        • wielkigazu Re: Co robi Urząd Pracy? 18.10.06, 20:56
          Witam!
          Tu nie chodzi o to jaki mam tupet - po prostu dziś już nie ma jak kiedyś, że
          praca czeka na człowieka nie ma również pracy na całe życie -ciągle trzeba się
          dokształcać, szkolić i uzupełniać wiadomości - sam nie jestem już tak często jak
          kiedyś w Żychlinie bo trzeba było za chlebem ruszyć, więc teraz odwiedzam tylko
          rodziców. Bulwersuje mnie tylko jedna rzecz - co ma do tego Urząd Pracy. W
          dużych miastach też jest jak jest, a że tak się składa, iż mam kolege
          pracującego w PUP w Toruniu to znam też trochę sprawę od podszewki - i naprawdę
          u nas wcale nie jest tak źle- w Żychlinie chociaż trochę ludzie się znają, a w
          mieście to już zupełnie w urzędzie cię olewają. Ale kumpel mówi, że nie mają jak
          pomagać a na altruizm w dzisiejszych czasach niestety nie ma co liczyć. Więc oby
          w urzędach nie było gorzej... Pozdrawiam:)
          • jadwiska Re: Co robi Urząd Pracy? 18.10.06, 22:35
            Wielkigazu wiem, że czasy a takie jakie są, że pracy brak i trzeba jej szukać
            wszędzie. Irytuje mnie tylko fakt, że kto ma układziki to i praca się znajduje.
            W tym przypadku barierą w znalezieniu pracy jest wiek i płeć ( szansa na
            znalezienie pracy kobiecie w pewnym wieku jest praktycznie równa zeru).
            Gdyby mnie to spotkało może byłabym bardziej operatywna. Ale są osoby,które
            same sobie nie poradzą. Pozatym na wszystko nawet na szukanie pracy potrzeba
            jest pieniędzy, a jak ktoś ich wogóle nie ma to co ma zrobić? Rozpłynąć się
            żeby nie było problemu?
            Uważam, że Urząd Pracy nie powinien biernie czekać na zgłoszenia pracodawców ,
            ale intensywnie poszukiwać, monitować o miejsca pracy w zakładach, urzędach,
            bankach itp, a nawet szukać pracy dla konkretnych osób jeżeli tego wymaga
            sytuacja. Tym bardziej, że to małe miasteczko, gdzie wszyscy praktycznie się
            znają i nie trudno spostrzec, że ktoś jest bez wyjscia. I trudno uwierzyć, że
            przez kilka lat nie można znaleźć 1(jednego) miejsca pracy.
            Jestem przekonana, że nasz Urząd Pracy jest zbyt bierny i dlatego pracodawcy
            omijają go w swoich ofertach.
            • mlodyalerealista Re: Co robi Urząd Pracy? 18.10.06, 22:53
              Witam. Myśle ze uRZAD pracy jest taki aktywny na ile mu pozwala środowisko
              miejskie zychlina i zasób pracodawców. No napisz co ma zrobic: co 2 dni pytać
              sie w emicie czy nie potrzebują do pracy, owszem potrzebują ale pracowników a
              nie dyrektorów i kierowników, W każdej jednej firmie tego miasta oczywiście
              wiekszej kogoś potrzeba. A po co np. w polo kasierka Z wyzszym i z dwoma
              jezykami. To poco pretensja ( do Urzedu pracy )ze w zychlinie taka pani nie
              moze znalezc pracy, A gdzie,?????????? przeciesz tu nie ma firmy zeby ona
              pracowała w swoim zawodzie..................... PRETENSJE DO GARBATEGO ZE MA
              DZIECI PROSTE SMIESZNE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ludzie wyjezdzają z
              kraju w tym celu.........Nio tak ale to wszystko przez URZAD PRACY W
              ŻYCHLINIE!!!!! do nastenego
    • zniesmaczona12 Re: Co robi Urząd Pracy? 14.10.06, 18:21
      Ja chyba wiem o kim Jadwiska pisze. Faktycznie ta dziewczyna ma problem . Nie
      jest osoba przebojowa , cicha i chyba nieporadna nie potrafi sie wstrzelic w
      jakis uklad. Nie jest tez nastolatka i to jest chyba hamulec zeby poszla do
      przodu. Na zmiane miejsca zamieszkania trzeba miec pieniadze chociaz na
      poczatek zeby wynajac mieszkanie (czasami trzeba zaplacic kaucje i to wysoka)
      poza tym trzeba miec pieniadze zeby gdzies dojechac cos sobie zalatwic a ona
      poprostu ich niema . Jest osoba. ktora nie potrafi prosic ani przepychac sie
      lokciami. Tacy ludzie zyja wokol nas tylko albo ich nie zauwazamy albo celowo
      nie zwracamy na nich uwagi wrecz traktowani sa jak intruzi albo nieudacznicy.
      Nalezaloby takim osobom pomoc ale gdzie tutaj w tej miescinie szukac pomocy dla
      takich ludzi ? sama nie wiem jak mozna pomoc takim osobom. Moze ktos z
      forumowiczow ma pomysl ? Skoro ten watek zostal poruszony to moze ktos ma
      pomysl gdzie ta dziewczyna moglaby pojsc ze swoim problemem. Faktycznie jest
      tak ze sa rodziny, gdzie ojciec pracuje w Emicie , mamusia w Sp-ni a corka w
      MIGMIE i dobrze bo powinni wszyscy pracowac ale tu jest osoba samotna i tej
      pracy naprawde potrzebuje i nie moze jej otrzymac.
      • jadwiska Re: Co robi Urząd Pracy? 14.10.06, 21:41
        Ładnie to zniesmaczona ujełaś. Tak własnie jest. Wiem, że jej powinno sie pomóc
        dlatego poruszyłam ten temat. Ale czy ktoś się tym zainteresuje???
        • oswiecona Re: Co robi Urząd Pracy? 14.10.06, 21:46
          Jeżeli nie będzie to przeszkodą podajcie namiary na tą osobę poprzez e-mail.
          • jadwiska Re: Co robi Urząd Pracy? 14.10.06, 21:59
            Czy jesteś w stanie jej pomóc?. I warunek: ona nie może wiedzieć, że
            rozpatruje sie jej sytuację na forum.
            • oswiecona Re: Co robi Urząd Pracy? 14.10.06, 22:13
              Namiary prześlij na mój e-mail: oswiecona@gazeta.pl
              • jadwiska Re: Co robi Urząd Pracy? 14.10.06, 22:30
                Oświecona już wysłałam. Potwierdź na forum czy doszło. i prośba ona nie może
                się o tym dowiedzieć.
                • bysket Re: Co robi Urząd Pracy? 15.10.06, 09:12
                  Jadwiska, a z czego ta dziewczyna oplaca czynsz, bo z tego co kontaktuje to ona
                  mieszka w tym bloku przy Zeromskiego ? Ja jej nie znam osobiscie ale o ile to
                  jest ta o ktorej mysle , to ona jest bardzo zamknieta w sobie i chyba nawet
                  przyjaciol nie ma. To faktycznie fatalna sprawa. Nawet nie ma sie komu wyzalic.
                  Wskazana byloby talim osobom pomoc ale kto to ma zrobic ? A moze niech ona
                  zglosi sie do Jarosikowej, ona pracuje w jakims punkcie aktywizacji
                  bezrobotnych.
                  • jadwiska Re: Co robi Urząd Pracy? 15.10.06, 17:38
                    Oświecona co wymysliłaś??. Mam nadzieję, że nie była to tylko ciekawość o którą
                    osobę chodzi?

• bysket Re: Co robi Urząd Pracy? 15.10.06, 17:46
                      Jadwiska ja podejrzewam, ze to dym bez ognia
                      • edmurphy Re: Co robi Urząd Pracy? 15.10.06, 19:51
                        Jadwiśka, wszystkiego najlepszego z okazji imienin :-) Przy okazji wielu
                        pieknych życzeń i spełnienia marzeń życzę wszystkim Jadwigom :-)
                        Jadwiśka to bardzo ładnie z Twojej strony, że zajęłaś się tu indywidualną
                        sprawą, sprawą osoby, która jak widać nie bardzo sama umie sobie poradzić. Nie
                        znam szczegółów więc wolę nie wchodzić w sprawę głębiej, żeby nie sprawić nikomu
                        przykrości. Mam nadzieję, że Oświecona złożyła poważną propozycję i wie co robi.
                        Komuś takiemu, jak przedstawiona przez Ciebie osoba łatwo wyrządzić krzywdę,
                        trudno pomóc. Potrzeba dużej delikatności.
                        Na bazie tej sprawy jednak kilka odniesień do funkcjonowania urzędów pracy. Tak
                        w ogóle. Byłem bezrobotny, więc mam pewne doświadczenia. I powiem krótko: nie
                        tak powinny pracować urzędy pracy. Nie będę się teraz wysmętniał, bo to długi
                        temat. Wiem, że trudno jest urzędom znaleźć pracę skoro jej w gminie nie ma. Ale
                        pomoc bezrobotnym to nie tylko znalezienie pracy. Urząd powinien wykonywać wiele
                        innych zadań w zakresie pomocy dla ludzi bez pracy. A czy wykonuje?
                        • jadwiska Re: Co robi Urząd Pracy? 15.10.06, 20:24
                          Ed dziękuje ci za życzenia ja jako Jadwiska w imieniu wszystkich Jadwig.
                          Cały dzień dzisiaj czekam a może komuś sie przypomni,że dzisiaj Jadwigi i gdyby
                          nie ty to byłabym bardzo przygnębiona. Takie piękne imię i nic. Ed stawiam
                          piwko.

A teraz na poważnie - to prawda urząd pracy powinien starać się zająć takimi
                          osobami jak moja znajoma.
                        • jadwiska Re: Co robi Urząd Pracy? 15.10.06, 20:27
                          No nareszcie!!!!!Ed dziękuje ci za życzenia ja jako Jadwiska w imieniu
                          wszystkich Jadwig.
                          Cały dzień dzisiaj czekam a może komuś sie przypomni,że dzisiaj Jadwigi i gdyby
                          nie ty to byłabym bardzo przygnębiona. Takie piękne imię i nic cisza. Ed
                          stawiam piwko.
                          • jadwiska Re: Co robi Urząd Pracy? 15.10.06, 20:29
                            No to ja chyba popiłam bo już piszę to samo dwukrotnie. Dlatego już odchodzę od
                            komputera i idę obejrzeć "taniec z gwiazdami"
                            • bysket Re: Co robi Urząd Pracy? 15.10.06, 21:44
                              Jadwiska a tak wogole to odezwala sie do ciebie oswiecona ? czy to tylko
                              spychologia i ciekawosc ?
                              • jadwiska Re: Co robi Urząd Pracy? 15.10.06, 22:30
                                Nie odezwała się , ale ja wciąż czekam na odpowiedź.
                                • edmurphy Re: Co robi Urząd Pracy? 16.10.06, 02:23
                                  Dzięki za piwko :-) A Oswieconej dajcie chwilke czasu, sądzę, że miała dobre
                                  intencje, poczekajmy.
                                  • oswiecona Re: Co robi Urząd Pracy? 16.10.06, 08:39
                                    Dzięki za odzew. W sposób dyskretny dowiedziałam się kto to jest. Dziwię się
                                    tym, którzy ją bardzo dobrze znają a również sąsiadom, a nic nie zrobili aby tej
                                    pani pomóc. A sporo osób ją zna bo pracowała z nimi w Emicie. Znają ją też w
                                    Urzędzie Gminy. I to jest dramat ! Czy można jej pomóc ? Myślę, że tak choćby
                                    poprzez propozycję udziału w pracy jakiegoś komitetu wyborczego, w nawet w
                                    komisji wyborczej a tym samym zdobyć jej zaufanie do ludzi.
    • powazny7 Re: Co robi Urząd Pracy? 16.10.06, 11:14
      Emit przyjął i podobno przyjmuje nadal ludzi wykształconych i ze znajomością
      języków czemu ta dziewczyna nie próbuje.Podobno pracuje całe mnóstwo ludzi z
      zewnątrz (czyli można).Nie czekajmy aż ktoś przyjdzie do domu i zaprosi do
      pracy tak na razie jeszcze nie ma.
      • jabejot Re: Co robi Urząd Pracy? 18.10.06, 22:55
        Zaproponujcie więc pracę p. Klarze A. Wykształcona, dojrzała, wolna.
        • jadwiska Re: Co robi Urząd Pracy? 18.10.06, 23:02
          Może nie trzeba będzie proponować - stołek burmistrza całkiem niezła gratka.
          Pozdrawiam.
          • mlodyalerealista Re: Co robi Urząd Pracy? 18.10.06, 23:04
            Własnie jako stołek burmistrza, masz głowę jadwiska oj masz..................
            • kwazar1 Re: Co robi Urząd Pracy? 19.10.06, 14:30
              Dobre, dobre :)))
              • jabejot Re: Co robi Urząd Pracy? 19.10.06, 16:43
                Żychlińska Margaret. Niezły numer.
                • wielkigazu Re: Co robi Urząd Pracy? 19.10.06, 17:04
                  Nawet mnie nie przerażajcie,że ktoś taki jak p.Klara miałaby rządzić
                  czymkolwiek... Cieszę się,że rzadko tu bywam, ale na wyborki przybędę i
                  zagłosuję najlepiej (jak sądzę) jak się da!!! Tylko,że wszyscy kandydaci na
                  dobrą sprawę już byli - i co tu dużo pisać - nie sprawdzili się!!! Chyba
                  zaryzykuję - kogos nowego i może rzeczywiście uderzę w tę młodoś p. Grzesia A.
                  Napiszcie mi co o tym sądzicie - bo moi rodzice mają inny ogląd na te sprawę,
                  ale chciałbym kogoś kto na stałe jest w Żychlinie i wie co się dzieje o
                  komentarz - czy to w ogóle dobry pomysł...
                  • zniesmaczona12 Re: Co robi Urząd Pracy? 19.10.06, 20:31
                    Sama juz nie wiem, moze faktycznie ten Grzes bylby dobry ale w Urzedzie jest
                    przerost administracji ( przybylo przydupasow P.Wencla jak objal stanowisko )
                    czy P.Ambroziak bedzie mial odwage powiedziec swoim wspolpracownikom, ze z tym
                    Panem albo z ta Pania musimy sie rozstac ?Nie chodzi o polowanie na czarownice
                    tylko usunac z Urzedu ludzi niepotrzebnych bo tylko robia tam tlok. Czy P.
                    Grzegorza bedzie stac na taka decyzje , nie znam go blizej i nie mam pojecia,
                    nie wiem na ile ten czlowiek jest asertywny.
                    • rs77 Re: Co robi Urząd Pracy? 19.10.06, 21:13
                      No właśnie, z mojego oglądu raczej nie - ma tam kolegów i koleżanki z pracy,
                      jest raczej dość delikatny, a tu potrzeba charakternego. Może się mylę -
                      wyprowadźcie mnie z błedu.
                      • zniesmaczona12 Re: Co robi Urząd Pracy? 19.10.06, 21:38
                        Czy w takim razie Pan zgadza sie z moja opinia ze Urzad jest zbyt "
                        brzemienny " w zaloge ?
                        • rs77 Re: Co robi Urząd Pracy? 19.10.06, 21:56
                          Chodzi nie o ilość lecz o jakość, wydajność - jakośc pracy duża - ludzie dobrze
                          wynagradzani, ambitni, aktywni, chętni = liczba mniejsza - jak naczynia
                          połączone.
                          • zniesmaczona12 Re: Co robi Urząd Pracy? 19.10.06, 22:06
                            No ilosc (aktualna) z wydajnoscia ma sie jak piernik do wiatraka
                            • rs77 Re: Co robi Urząd Pracy? 19.10.06, 22:09
                              Popieram w każdym calu.
                              • edmurphy Re: Co robi Urząd Pracy? 20.10.06, 01:29
                                No to z Urzędu Pracy przeszliśmy do Urzędu Gminy:-) I bardzo dobrze. Macie
                                rację, że urząd nasz nie funkcjonuje najlepiej. Ale zasada jest prosta: jaki
                                szef, taki urząd. Nie będę tu oceniał pracowników, to sprawa indywidualna i
                                wymagająca wnikliwszego osądu, oceny. Ale niewątpliwie sprawnie działający
                                urząd, zwłaszcza w czasach, jakich żyjemy, to podstawa dobrej pracy burmistrza i
                                rady. To przecież wykonawca, doradca i narzędzie działania radnych i burmistrza.
                                To musi być bardzo sprawna i bardzo kompetentna maszyna. I niestety uważam, że w
                                naszym urzędzie jest wiele do zrobienia.
                        • jabejot Re: Co robi Urząd Pracy? 20.10.06, 08:09
                          zniesmaczona12 napisała:

> Czy w takim razie Pan zgadza sie z moja opinia ze Urzad jest zbyt "
                          > brzemienny " w zaloge ?

Nabrzmiały jak bardzo dojrzała grucha klapsa, której już nie da się skonsumować
                          tylko należy .......................................
                          • edmurphy Re: Co robi Urząd Pracy? 21.10.06, 23:56
                            Pytanie jest proste - odpowiedź nieco trudniejsza. Nie potrafię ocenić czy w UG
                            występuje przerost zatrudnienia. To dla mnie kwestia wtórna. Najważniejsza jest
                            jakośc pracy czyli wiedza i umiejętności urzędników, ich sprawność, ale także
                            odpowiednie zakresy obowiązków. Ważne jest także wyposażenie urzędników w
                            odpowiednie narzędzia pracy itd. Ilu ich powinno w naszym urzędzie pracować
                            zależy od ilości zadań jakie urząd ma do wykonania. Może powinno pracować w UG
                            więcej osób? Mam nadzieję, że wybrany przez nas burmistrz będzie potrafił
                            poradzic sobie z tym problemem i urząd będzie przyjazny dla interesantów,
                            kompetentny, sprawny i dobrze przygotowany do pracy.
                            • kot9933 Re: Co robi Urząd Pracy? 22.10.06, 08:45
                              Zarowno w Urzedzie Gminy jak i w Urzedzie Pracy jest towarzystwo do
                              przesiewkiIdzo w czwartek do Urzedu i zobacz ile osob jest w poszczegolnych
                              pokojach a nastepnie przejdz sie na rynek na stoiska gdzie handluja
                              cyganie.Poza tym idz wymienic zwykly dowod - trzeba zaliczyc 3
                              urzednikow.Zobacz ilu urzednikow siedzi w Urzedzie pracy i dowiedz sie ilu
                              osobom w ciagu roku pomagaja. Na dodatek P.Wencel premiowal urzednikow za
                              dobrze wykonywana prace jakby to nie nalezalo do ich obowiazkow. Co maja
                              powiedziec ci co zostali po redukcji w Emicie - 1 pracownik wykonywal prace za
                              2 a czasem 3 osoby (bo taka byla potrzeba ) nie dostawal premii i cieszyl sie
                              ze wogole ma prace.Ile osob dodatkowo zatrudnil P.Wencel ze swoich przydupasow,
                              utworzyly sie nikomu niepotrzebne etaty. To wszystko wymaga rozwagi nowego
                              Burmistrza.
                              • zniesmaczona12 Re: Co robi Urząd Pracy? 22.10.06, 10:25
                                Jadwiska ja rozmawilam w sprawie tej twojej sasiadki z 2 osobami znajacymi
                                temat Jak masz jakas dobra operatywna sasiadke to idzcie do MOPS i rozmwiajcie
                                z P.Bartochowskim naswitlicie sprawe i moze on poradzi jak tej osobie pomoc.Ona
                                ma podobno problemy zdrowotne bardzo powazne nie mozna jej zostawiac samej
                                sobieTo jest sprawa do zalatwienia "na wczoraj" moze jakas renta socjalna albo
                                cos w tym rodzaju. Zeby nie bylo za pozno i nie doszlo do jakiejs tragedii, bo
                                szkoda czlowieka . Ona nie moze sie odnalezc w realnej rzeczywistosci jest
                                poprostu ofiara transformacji w naszym kraju. Takich osob jest niestety bardzo
                                duzo w skali calego kraju. Wezcie sprawe w swoje rece bo ona sobie sama nie
                                pomoze. Zycze powodzenia.
    • dinozaur0 Re: Co robi Urząd Pracy? 05.09.07, 08:30
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=68481715&a=68481715

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka