Dodaj do ulubionych

Środki unijne

24.02.07, 20:51
Czas zacząć wdrażać plany rozwoju miasta w oparciu o środki unijne. Czy w
Radzie Zychlina nie ma nikogo kto miały dobre pomysły jak te środki pozyskać.
Może trzeba stworzyć komisje do spraw pozyskiwania środków unijnych, a może
już taka komisja istnieje?
Obserwuj wątek
    • koles1333 Re: Środki unijne 25.02.07, 01:03
      Widać, że nie:) Pozdrawiam
    • oswiecona_56 Re: Środki unijne 25.02.07, 17:58
      zielony69 napisał:

> Czas zacząć wdrażać plany rozwoju miasta w oparciu o środki unijne. Czy w
      > Radzie Zychlina nie ma nikogo kto miały dobre pomysły jak te środki pozyskać.
      > Może trzeba stworzyć komisje do spraw pozyskiwania środków unijnych, a może
      > już taka komisja istnieje?

Chciałam ci powiedzieć, że jak skutecznie pozyskiwać środki unijne, przede
      wszystkim powinni wiedzieć pracownicy Urzędu Gminy. Czy takich wartościowych
      pracowników UG posiada nie wiem. Podejrzewam że nie ! Nie zamierzam nikogo
      krytykować ale stwierdzić to można po wynikach biorąc pod uwagę ilość
      napisanych wniosków i ich ilość jako przyjętych aby można było je zrealizować.
      • anka11110 Re: Środki unijne 26.02.07, 18:23
        Odnoszę wrażenie,że stwarzanie trudności i marudzenie-to nasza gminna
        specjalność.Występowanie o fundusze , i to nie tylko unijne ,urasta do rangi
        najwyższej góry świata.A to żadna trudność-trzeba tylko zmobilizować środowisko
        lokalne, stworzyć platformę porozumienia organizacji pozarządowych,uaktywnić
        samorządowe instytucje, przedsiębiorców, nawiązać kontakty a przede wszytkim
        powołac koordynatora-ale znającego specyfikę tego typu pracy- do spraw promocji
        miasta i współpracy z organizacjami.Jestem przekonana,że w tym kierunku będzie
        zmierzać działalność władz miasta,aby pozyskiwać fundusze.Możliwości są ogromne.
        Przystępowanie do programów,występowanie o środki-to nie problem,problem,aby
        przełamać bariery,własne ograniczenia i zakończyć spory.A przed wszystkim
        przestać udowadniać kto w tym mieście ma racje.Czas zabrać się do pracy.
        • michasia1000 Re: Środki unijne 26.02.07, 18:48
          I o to wlasnie chodzi tylko ktos musi sie za to zabrac ale pytam sie kto ?
          Wskaz mi jednego pracownika z naszego wspanialego Urzedu, ktory potrafi cos w
          tym kierunku zrobic . Ja rzadko tam bywam ale jak patrze na te okazy, ktore tam
          pracuja i laza nie chodza ale poprostu laza po korytarzach to mnie szlag
          trafia.Siedzi ich tam moc tylko panuje niemoc. Pozdrawiam
          • anka11110 Re: Środki unijne 26.02.07, 19:12
            Nie sądzę-z całym szacunkiem dla pracowników urzędu-aby dotychczasowe osoby
            mogły prowadzić aktywną pracę na rzecz gminy w zakresie pozyskiwania środków.Są
            przyzwyczajeni do innych sposobów działania.Myślę raczej o osobach z kręgu
            organizacji pozarządowych ,praktycznego marketingu ,osobach umiejących połączyć
            sektor publiczny z biznesem.Potrzebna na tym stanowisku jest osoba mająca
            kontakty,i potrafiąca je wykorzystać nie dla siebie,ale z pożytkiem dla gminy i
            jej mieszkańców.
            • edmurphy Re: Środki unijne 27.02.07, 01:04
              Podpowiadam urzędnikom, działaczom klubowym i radnym:
              www.msport.gov.pl/news.php?id=508
              program "Blisko boisko", czasu jest mało, bo projekt trzeba złożyć do 30 marca,
              a sesja zdjae się 7 marca
              • tosiekxx Re: Środki unijne 27.02.07, 22:43
                edmurphy napisała:

> Podpowiadam urzędnikom, działaczom klubowym i radnym:
                > www.msport.gov.pl/news.php?id=508
                > program "Blisko boisko", czasu jest mało, bo projekt trzeba złożyć do 30
                marca,
                > a sesja zdjae się 7 marca

Bardzo trafna podpowiedz.Tylko do kogo skierowana? Rola radnych sprowadza się
                do innych zadań.A koordynatora ds dotacji i grantów w gminie nie ma.
                • edmurphy Re: Środki unijne 28.02.07, 00:57
                  Rola radnych w tym przypadku spora. Należałoby przede wszystkim zabezpieczyć
                  środki w budżecie gminy, gdyby ktos chciał przygotowac taki projekt (np. szkoła,
                  klub sportowy itd.) a 7 marca sesja budżetowa o ile się nie mylę. No, ale radni
                  mogą chyba spać spokojnie, bo kolejki chetnych do sięgnięcia po pieniązki na
                  boiska w naszej gminie póki co nie widać. Chyba, że się mylę, z czego w tym
                  wypadku byłbym bardzo rad :-)
                • oswiecona_56 Re: Środki unijne 28.02.07, 08:43
                  tosiekxx napisał:

> edmurphy napisała:
                  >
                  > > Podpowiadam urzędnikom, działaczom klubowym i radnym:
                  > > www.msport.gov.pl/news.php?id=508
                  > > program "Blisko boisko", czasu jest mało, bo projekt trzeba złożyć do 30
                  > marca,
                  > > a sesja zdjae się 7 marca
                  >
                  > Bardzo trafna podpowiedz.Tylko do kogo skierowana? Rola radnych sprowadza się
                  > do innych zadań.A koordynatora ds dotacji i grantów w gminie nie ma.

Jest, jest, jest ! Może nie zajmuje się takimi sprawami jak piszesz, nie jest
                  urzędasem z ratusza, ale potrafiła coś osiągnąć. Pani Matyldo kochana, ukłony w
                  pani stronę. A wy pyskacze pokażcie co potraficie dla dobra żychlińskiego
                  sportu.
                  • dinozaur2007 Re: Środki unijne 28.02.07, 08:58
                    Temat godny uwagi, choćby z tego względu, że żadna szkoła w Żychlinie nie
                    posiada boiska z prawdziwego ............ Ale można się pokusić i zdecydować o
                    zlokalizowaniu w okolicy hali sportowej. Byłby to kompleks boisk do spędzania
                    wolnego czasu przede wszystkim dla dzieci i młodzieży.
                  • zorina4 Re: Środki unijne 28.02.07, 22:15
                    Dzieki Oswiecona za wiare w czlowieka... Mysle, ze juz niedlugo cos sie ruszy w
                    tym temacie. Zakladamy stowarzyszenie, o ktorym pisal juz tr28 w innym poscie.
                    Miedzy innymi bedziemy startowac w roznych konkursach grantowych i mam
                    nadzieje, ze skutecznie zdobywac fundusze na rozwoj naszego miasta i gminy.
                    Wiecej napiszemy w polowie marca. Pozdrawiam
                    • oswiecona_56 Re: Środki unijne 01.03.07, 08:24
                      zorina4 napisała:

> Dzieki Oswiecona za wiare w czlowieka... Mysle, ze juz niedlugo cos sie ruszy
                      w
                      >
                      > tym temacie. Zakladamy stowarzyszenie, o ktorym pisal juz tr28 w innym
                      poscie.
                      > Miedzy innymi bedziemy startowac w roznych konkursach grantowych i mam
                      > nadzieje, ze skutecznie zdobywac fundusze na rozwoj naszego miasta i gminy.
                      > Wiecej napiszemy w polowie marca. Pozdrawiam

Ja również pozdrawiam. Fajnie, że wreszcie młodzież obudziła się z "zimowego"
                      letargu. Jestem b. ciekawa czy ktoś z was zapoznał sie z Uchwałą nr V/19/07
                      Rady Miejskiej w Żychlinie z dnia 31 stycznia 2007 roku a dokładnie z jej
                      załącznikiem nr 1. Jest to Program Wpółpracy Gminy Żychlin z organizacjami
                      pozarządowymi na 2007 rok. Nie jest bogaty ale ....................

• zielony69 Re: Środki unijne 01.03.07, 22:05
                        Ja uważam, że powinna powstać jakaś komisja do pozyskiwania funduszy z Unii.
                        Siedzieli by tam ludzie, ktorzy by się na tym znali.
                        • edmurphy Re: Środki unijne 01.03.07, 23:25
                          To nie jest dobry pomysł, Zielony, z tą komisją. Kolejna komisja i kolejne
                          diety? I co ta komisja miałaby robić? Od pisania wniosków są pracownicy UG. Może
                          powinni być lepiej przeszkolenii w tej materii. A żeby napisać wniosek trzeba
                          mieć najpierw pomysł co ma być jego przedmiotem (basen, lodowisko, nowa droga,
                          rewitalizacja starówki itd. itp.). Od pomysłów mamy 15 radnych, burmistrza i
                          zastępcę. Zródłem pomysłów są potrzeby gminy i jej mieszkańców. No i jeszcze
                          taki drobiazg, jak zabezpieczenie środków w budżecie. Przypominam, że większość
                          projektów, zwłaszcza tych unijnych powinna zawierać tzw. wkład własny. A od
                          podziału środków finansowych i dysponowania ich przeznaczeniem mamy jak wyżej
                          czyli 15 radnych, burmistrza i zastępcę. No więc może nie komisja tylko trzeba
                          było nam mądrzej głosować? Czas pokaże. Już 7 marca nasza nowa rada zatwierdzi
                          budżet na ten rok. Zobaczymy jakie są priorytety radnych.
                          • zielony69 Re: Środki unijne 02.03.07, 19:30
                            Edmurphy dzięki, otworzyłeś mi troche oczy. Rzeczywiście nowa komisja to nie
                            byłoby dobre. Ale w jednym możemy się chyba zgodzić, nikt z obecnych 15 radnych
                            nie potrafi napisać projektu o pieniądze z unii. Może należałoby wyslać ich na
                            jakiś kurs. Co do pomysłów na jaki cel pozyskiwać pieniądze to chyba nie
                            problem, Tak jak napisałeś lodowisko, hala czy basen to zawsze by się przydało w
                            tym mieście.
                            • edmurphy Re: Środki unijne 02.03.07, 20:56
                              Wiesz, moim zdaniem radni nie muszą umieć pisać tych wniosków, choć nadmiar
                              wiedzy nie szkodzi :-) Radni mają zatwierdzić projekt, jego realizację i znaleźć
                              na to pieniądze. Szkolenia w tym zakresie na pewno przydałyby się pracownikom
                              urzędu, bo z tego co wiem za poprzedniej kadencji zbyt mocno doszkalani nie
                              byli, mam nadzieję, że się to zmieniło. Pomysłów na różne wnioski jest tyle ile
                              potrzeb młodszych i starszych żychliniaków. Radni są od tego, żeby mieć własne
                              pomysły oraz od tego, żeby słuchać głosów mieszkańców. I do roboty szanowna
                              rado, po prostu do roboty!
                              To o czym mówiliśmy to jeszcze nie koniec problemów. Wczoraj na kutnowskim forum
                              (chyba) wyczytałem, że władze wojewódzkie nie zaakceptowały do realizacji
                              żadnego wniosku z Kutna i regionu kutnowskiego. Kasę dostało południe
                              województwa, a nasz "zakątek" ani euro. I tu zaczynają się schody. Nawet jeśli
                              jakiś wniosek zostanie napisany to jeszcze trzeba mieć siłę przebicia, aby
                              przepchnąć go wyżej. No i tu zaczyna się naprawde poważna robota dla burmistrza
                              radnych zwłaszcza tych powiatowych i w sejmiku, żeby uruchomić wszelkie możliwe
                              kontakty i zastosować wszelkie chwyty, aby się do tej kasy dostać. Może to
                              powinno dać do myślenia nam wyborcom jakich ludzi musimy wybierać na naszych
                              przedstawicieli w radzie gminy, powiatu i sejmiku. Ludzi, którzy zadbają o
                              interesy tej małej mieścinki wyżej czyli tam gdzie dzielą kasą.
                              • michasia1000 Re: Środki unijne 02.03.07, 21:25
                                edmurphy napisała:

> Wiesz, moim zdaniem radni nie muszą umieć pisać tych wniosków, choć nadmiar
                                > wiedzy nie szkodzi :-) Radni mają zatwierdzić projekt, jego realizację i
                                znaleź
                                > ć
                                > na to pieniądze. Szkolenia w tym zakresie na pewno przydałyby się pracownikom
                                > urzędu, bo z tego co wiem za poprzedniej kadencji zbyt mocno doszkalani nie
                                > byli, mam nadzieję, że się to zmieniło. Pomysłów na różne wnioski jest tyle
                                ile
                                > potrzeb młodszych i starszych żychliniaków. Radni są od tego, żeby mieć własne
                                > pomysły oraz od tego, żeby słuchać głosów mieszkańców. I do roboty szanowna
                                > rado, po prostu do roboty!
                                > To o czym mówiliśmy to jeszcze nie koniec problemów. Wczoraj na kutnowskim
                                foru
                                > m
                                > (chyba) wyczytałem, że władze wojewódzkie nie zaakceptowały do realizacji
                                > żadnego wniosku z Kutna i regionu kutnowskiego. Kasę dostało południe
                                > województwa, a nasz "zakątek" ani euro. I tu zaczynają się schody. Nawet jeśli
                                > jakiś wniosek zostanie napisany to jeszcze trzeba mieć siłę przebicia, aby
                                > przepchnąć go wyżej. No i tu zaczyna się naprawde poważna robota dla
                                burmistrza
                                > radnych zwłaszcza tych powiatowych i w sejmiku, żeby uruchomić wszelkie
                                możliwe
                                > kontakty i zastosować wszelkie chwyty, aby się do tej kasy dostać. Może to
                                > powinno dać do myślenia nam wyborcom jakich ludzi musimy wybierać na naszych
                                > przedstawicieli w radzie gminy, powiatu i sejmiku. Ludzi, którzy zadbają o
                                > interesy tej małej mieścinki wyżej czyli tam gdzie dzielą kasą.
                                Duzo pomyslow mial P.Robert i dlatego na niego glosowalam. Jego wypowiedzi byly
                                rzeczowe i konkretne i samo haslo wyborcze takze. Czyzby nastepna pomylka ?
                                Skoro tak to byly ostatnie wybory w ktorych oddalam swoj cenny glos .
                                • edmurphy Re: Środki unijne 02.03.07, 22:14
                                  Michasiu, za każdym razem myślę tak samo, a potem ide jak to cielę i głosuję :-)
                                  Z nadzieją, ze tym razem będzie lepiej. W moim przypadku stawiając krzyżyk przy
                                  nazwiskach na kartce wyborczej trafiam równie często, jak stawiając krzyżyk na
                                  kuponie totolotka. Jestem w jakiejś żychlińskiej mniejszości, czy co ? :-)
                                • rs77 Re: Środki unijne 03.03.07, 00:54
                                  Dzięki za głos Michasiu - myślę, że nie przepadł - oby wszyscy tak pracowali. Z
                                  tzw. dużych projektów unijnych w tym roku juz nie skorzystamy - za późno, będą
                                  składane w III kwartale na następny rok. Z małych mogą korzystać szkoły,
                                  biblioteka i inni - służę zawsze pomocą, jak na razie jednak brak jest
                                  jakiegokolwiek zainteresowania.
                                  • zielony69 Re: Środki unijne 03.03.07, 12:02
                                    Może pan radny zmobilizuje swoich kolegow i razem postaracie się o wymyslenie
                                    jakiś projektow w III kwartale i pozyskaniu na nie piniedzy z unii. Przecież
                                    pomysły ma pan znakomite, ale jakoś ich realizacji nie widac. Czas się wykazać.
                                    • edmurphy Re: Środki unijne 03.03.07, 22:22
                                      Oj, niedobrze, niedobrze panie radny. Zychlin nie ma czasu. Mam nadzieję, że ten
                                      rok mimo to nie będzie dla gminy stracony.
                                  • maciej96_79 Re: Środki unijne 18.11.07, 09:57
                                    Jeżeli Pan rs77 jest radnym to gratuluje podejścia. To wy radni
                                    kształtujecie politykę i wy powinniście wdrażać pomysły, a nie
                                    czekać na odzew3 beneficjenta końcowego. Teraz rozumiem dlaczego w
                                    Żychlinie jest tak słabo ;]
    • dinozaur0 Czy można było z nich korzystać ? 15.11.07, 08:44
      www.finanse.wp.pl/wid,9396311,wiadomosc.html?rfbawp=1195112050.651

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka