ilovelodz 10.03.07, 09:52 Dlaczego każą nam w ramach segregacji śmieci wrzucać do jednego worka papier, plastikowe opakowania i puszki po piwie. Jaki jest w tym sens? A co ze szklanymi butelkami po oleju? I dlaczego jeszcze musimy za to płacić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lavinka Re: Segregacja śmieci po łódzku. 10.03.07, 10:28 Bo śmiecie ktoś musi jeszcze przesegregować i obrobić :) Duch Święty tu nie działa :) lav Odpowiedz Link Zgłoś
monadame Re: Segregacja śmieci po łódzku. 10.03.07, 10:34 No tak... pod moim blokiem ustawione są 3 pojemniki: szkło, papier i plastyk. Każdy stoi przy pojemniku kilkadziesiąt sekund i segreguje. A potem przyjeżdża samochód ciężarowy i wszystko na jedną kupę:-( To może lepiej ustawić jeden pojemnik z napisem :szkło,papier,plastyk. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: Segregacja śmieci po łódzku. 10.03.07, 10:46 A u mnie nie ma żadnych pojemników :) Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: Segregacja śmieci po łódzku. 10.03.07, 14:28 Czasami widuję "gosci" co segregują na miejscu;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: Segregacja śmieci po łódzku. 10.03.07, 14:33 Zdaje sie, z ew Łodzi jest najnowoczesniejsza w tym kawalku Europy sortownia:) Jak widać ktoś tam pracuje i utworzyl lobby niesegregowania:) Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: Segregacja śmieci po łódzku. 10.03.07, 17:14 Ja segreguję wstępnie w domu, a potem siup do pojemnikow. Nie zauważyłem, aby z pojemników lądowało potem wszystko razem skrzyni ciężarówki. Po szkło był inny samochód i po tworzywa sztuczne również. Zauważyłem jednak co innego. Wyrzucającym posegregowane odpadki nie zawsze chce się dojść 30 m do pojemników ze szkłem i szkło wrzucają do ogólnośmieciowego kontenera... Odpowiedz Link Zgłoś
evonka odpadki organiczne 10.03.07, 22:54 no a na moim osiedlu pojawiły się specjalne pojemniki i informacja o nich, ze są to pojemniki do odpadków organicznych i, żebyśmy jako mieszkańcy korzystali z tych pojemników.... no i ja bym nawet sie korzystała, ale nie mam drugiego kubełka na te organiczne.. i chyba sobie kupię. Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: odpadki organiczne 10.03.07, 22:58 ...mieszkańcy powinni zgodnie obsiadać te pojemniki, to może pomóc zacieśnić więzy międzysąsiedzkie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
evonka o! i to jest mysl 10.03.07, 22:59 masz do obrania pare ziemniaków, to schodzisz soibie na dół, do takiego pojemika, a tam juz paru sąsiadów ze swoimi warzywkami.. i sobie obieracie razem.. i jak fajnie, jak kolektywnie! Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: o! i to jest mysl 10.03.07, 23:06 ...można też five o`clock z sypaną herbatką, potem fusy chlup do pojemnika, a i jakis suchy chlebek trafi się do przechrupania...;))) Odpowiedz Link Zgłoś
evonka herbata z sucharem 10.03.07, 23:09 jest jak najbardziej potrawą kolektywizujaca i jednoczącą w imię osiedlowego społecznego ruchu na rzecz segregacji odpatków... Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: herbata z sucharem 10.03.07, 23:14 ...a` propos zaparzam czerwoną herbcię i idę teraz organiczne wyrzucić. Zapoczątkuję nową tradycję na moim osiedlu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
evonka o 23?? 10.03.07, 23:17 przecież to jest godzina na spanie, a nie jakieś zgromadzenia podblokowe!! ;-) zaraz rabanu narobicie i trzeba bedzie obywatelskim obowiązkiem budzić gospodarza domu niech zrobi z tym porządek! ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: o 23?? 10.03.07, 23:35 ...już wróciłem. Zgromadzenia z rabanem nie było, bo tylko kociska grasowały przy śmietniku i stanowczo odmówiły herbatki, zaś gospodarz domu to tutaj żywa skamielina, którą odkrywamy 2x w roku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
evonka Re: o 23?? 10.03.07, 23:37 daleko masz do tego śmietnika... 20min Cie nie było.. ;-) czyżbyś jednak spotkał kogoś, kto tez postanowił się społecznie zintegrować? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nakole Re: o 23?? 11.03.07, 00:05 ;-) Miło, że czekałaś. Towarzyszła mi moja psinka stąd te 20 minut. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rozmowy_kontrolowane a w sortowni śmieci 11.03.07, 08:49 Brakuje ludzi do pracy, mówili mi w MPO. A dobrze płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
era77 Re: a w sortowni śmieci 11.03.07, 09:23 > A dobrze płacą. Masz fałszywe wiadomości. Większość ludzi z taśmy zarabia 750-800 zł. A ludzi by nie brakowało, gdyby naprawdę chcieli ich przyjmować. A z tym od początku było źle. Odpowiedz Link Zgłoś
longeta Re: a w sortowni śmieci 11.03.07, 09:34 era77 napisał: > > A dobrze płacą. > > Masz fałszywe wiadomości. > Większość ludzi z taśmy zarabia 750-800 zł. > A ludzi by nie brakowało, gdyby naprawdę chcieli ich przyjmować. A z tym od > początku było źle. To chyba niżej niż ustawa przewiduje,teraz najniższa jest 900zł(chyba) ??? Odpowiedz Link Zgłoś
era77 Re: a w sortowni śmieci 11.03.07, 10:07 Na rączkę oczywiście. Za robotę w smrodzie, szczurach, odpadach medycznych (których nie powinno oczywiście być). Co chwila ktoś się czymś kłuje. Zarobki za taką pracę są chyba poniżej krytyki ? Odpowiedz Link Zgłoś
rozmowy_kontrolowane Re: a w sortowni śmieci 11.03.07, 11:14 Słyszałam o 1500- 2000 tysiącach. Ale jeśli jest tak, jak mówisz, to faktycznie szału nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
era77 Re: a w sortowni śmieci 11.03.07, 11:31 1500-2000 to chyba ci "z góry" dostają. Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka 4000,ale to tyle zarabia dyrektor 11.03.07, 14:25 4000,ale to tyle zarabia dyrektor ;-p Mój brat ma niestety 930 +premiA Odpowiedz Link Zgłoś
lavinka Re: a w sortowni śmieci 11.03.07, 14:24 O ile najniższą krajową można uznać za dobre zarobki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
czarna838 Re: a w sortowni śmieci 13.03.07, 15:56 pracuje w Mpo i zarobki sa poprostu straszne a nie ktorzy mysla ze zarabiamy nie wiadomo ile to niech przyjda i sprawdza sami. Odpowiedz Link Zgłoś