Dodaj do ulubionych

matura DWUjezyczna

IP: *.toya.net.pl 23.03.07, 18:18
zastanawiam sie na czym dokladnie polega matura dwujezyczna.Slyszalam ze
trzeba zdawac na maturze jeden z przedmiotw nauczanych dwujezycznie,a
angielski na poziomie troche ponad CAE i ze nie ma use of english.Czy to
prawda? i czy koniecznie trzeba zdawać jeden z przedmiotow ktory jest
nauczany po ang?
Obserwuj wątek
    • Gość: ela Re: matura DWUjezyczna IP: *.eranet.pl 24.03.07, 13:28
      matura dwujezyczna polega na tym,ze jezyk obcy (ktory mialas nauczany
      dwujezycznie) zdajesz na poziomie dwujęzycznym. Nie piszesz wtedy ani podstawy,
      ani rozszerzenia, tylko dostajesz oddzielny arkusz na tym poziomie.

Dalej, jeśli w czesci obowiazkowej lub dodatkowej zdajesz przedmiot taki jak:
      biologia,chemia,fizyka,matematyka,historia (nie jestem pewna co do geografii) to
      po napisaniu czesci podstawowej/rozszerzonej (zalezy na jakim poziomie zdajesz)
      dostajesz kolejny arkusz, z pytaniami po niemiecku. Ta czesc nie ma jednak
      wplywu na zdanie lub niezdanie egzaminu.

a jesli chodzi o egzamin ustny, to zdajesz go rowniez na poziomie dwujezycznym.

po wiecej onfo odsylam do informatora :)
      • Gość: ela Re: matura DWUjezyczna IP: *.eranet.pl 24.03.07, 13:30
        aha i jeszcze jedno: nie masz obowiazku zdawania przedmiotu nauczanego
        dwujezycznie. Jesli wybierzesz sobie wos (chociaz nie wiem czy w tym roku mozna
        go zdawac w czescie obowiazkowej) to z niego nie ma czesci po niemiecku (a
        przynajmniej w zeszlej sesji maturalnej nie bylo).
        • Gość: ja1 Re: matura DWUjezyczna IP: *.toya.net.pl 24.03.07, 22:51
          dziekuje bardzo za info naprawde bardzo przydatne bo zawsze jak pytam ludzi to
          dokladnie ni eumieja wytlumaczyc:) a np gdybym chciala zdawac historie to czy
          z tego mam obowiazek zdawac tez ta czesc dwujezyczna?czy jezeli nie bede
          chciala to nie musze?
          • Gość: ela Re: matura DWUjezyczna IP: *.eranet.pl 25.03.07, 15:17
            nie,nie musisz zdawac czesci dwujezycznej. Wszystko zaznaczasz w deklaracji
            maturalnej (chyba wypelnialiscie ją juz??). Jesli nie zaznaczysz,ze chcesz
            zdawac historie po angielsku,to po prostu nie dostaniesz tego arkusza i na
            swiadectwie nie bedziesz miec w ogole adnotacji na temat dwujezycznosci w
            przypadku tego przedmiotu. Ale normalnie mozesz zdawac angielski dwujezycznie
            przy tym. W deklaracji po prostu wpisujesz poziom jezyka dwujezyczny a w
            przediocie typu historia zaznaczsz tylko podstawa/rozszerzenie i nic poza tym.

Ale jesli mam byc szczera to zdawanie tego arkusza dwujezycznego w przypadku
            przedmiotow typu biologia,historia,fizyka i cala reszta baaaaaaaardzo sie
            oplaca! Raz,ze nie ma to ABSOLUTNIE zadnego wplywu na zdanie badz niezdanie
            matury a dwa to naprawde praktycznie na kazdym kierunku daja punkty za
            dwujezycznosc! I wpada nawet kilkadziesiat punktow za to, czyli oznacza to,ze
            jak Ci pojdzie gorzej czesc po polsku,to te punkciki za arkusz dwujezyczny moga
            Cie uratowac :) Naprawde,goraco polecam! Tylko Ci to bedzie profitowac, sszkody
            nie ma zadnej,nawet jak dostaniesz 10% :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka