Dodaj do ulubionych

Lekarze: może dojść do tragedii

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.07, 15:33
zastanawia mnie kgo i kiedy poda do sadu fakt nie przyjecia pacjenta do
lekarza czy w przychodni czy w szpitalu.
Obserwuj wątek
    • annubis74 Lekarze: może dojść do tragedii 04.07.07, 15:38
      super
      tylko popierać tych łapiduchów, którzy nas terroryzują
      • ananael Re: Lekarze: może dojść do tragedii 04.07.07, 21:20
        łapiduch pogard. «sanitariusz, pielęgniarz lub lekarz, zwłaszcza wojskowy»

gbur pogard. «człowiek ordynarny, niegrzeczny»

pozdrawiam.
        • tetlian Re: Lekarze: może dojść do tragedii 04.07.07, 22:26
          Pacjenci nie powinni cierpieć z tego powodu, bo nie są temu winni przecież.
          • tekameka lekarzy należy zwolnić, bo złamali przysięgę 05.07.07, 07:25
            Hipokratesa, a ponadto odebrać prawo wykonywania zawodu na zawsze. Życie pacjenta nie może być kartą przetargową w sporze o pieniądze, komu się nie podoba - są kliniki prywatne, lub zagranica
            • Gość: rt Re: lekarzy należy zwolnić, bo złamali przysięgę IP: *.unused.derbynet.waw.pl 05.07.07, 07:50
              Bzdury piszesz :)
              Czy mechanika samochodowego, który odmówił naprawy hamulców w aucie jakiegoś
              jegomościa bo jegomość ten powiedział "że może zapłacić tylko 100PLN" a naprawa
              miała kosztować 400PLN i jegomość ten potem rozwalił się bo mu się dokumentnie
              zepsuły hamulce nalezy wsadzić do więzienia albo zabronić naprawiać samochody.

Kiedy wreszcie ludzie (w tym Ty) zrozumieją że lekarze i nauczyciele to nie
              zawód "z powołania", który musi leczyć choćby się waliło i paliło, tylko że są
              to normalne (niestety prawie normalne) zasady rynkowe i za wiedzę, umiejetności
              i doświadczenie się płaci?

Czy lekarze podchodzą do łóżka ciężko chorego pacjenta mówiąc "nie wyleczę
              Pana"? Chyba błędnie intepretujesz przysięgę Hipokratesa, która mówi tak
              naprawdę o niesieniu pomocy. Nie spotkałem nigdy lekarza, który by face-to-face
              odmówił udzielenia pomocy.
              • ananael Re: lekarzy należy zwolnić, bo złamali przysięgę 05.07.07, 08:00
                Lekarze sa zobowiazani prawem do leczenia w sytuacjach bezposrednio
                zagrazajacych zdrowiu i zyciu. Ale to nie znaczy ze jak ktos jest
                anestezjologiem na OIOMie to mozna mu powiedziec:
                "No sorry, nie dostaniesz na jedzonko przez najblizsze 6 mcy, ale moze to sie
                kiedys zmieni. Wita rozumita, pinindzy ni ma, mielismy ostatnio troche
                wydatkow.. Rzucilimy grosza na swiatynie opatrznosci, plakaty z mundurkami dla
                szkolnych knypkow tez nie sa kuzwa za darmo, wicie rozumicie. Biuro poselskie
                tez samo sie nie utrzyma, musielimy zwiekszyc.. No, a wy to macie swojego
                hipokampusa, wiec leczcie kuzwa. A jak ktoremu sie k* nie podoba to w kamasze !"
                • Gość: gosc Re: lekarzy należy zwolnić, bo złamali przysięgę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 08:25
                  jesli juz to wszyscy Ci którzy zarabiaja ponizej 1500 maja kiepskie zycie i
                  nalezy sie im wiecej zeby godnie zyc a nie tylko słuzba zdrowia. Wielu innych
                  pracujacych w innych zawodach nie stac na strajki. tam nie ma Zwiazków
                  zawodowych, nie ma ich kto tam bronic. I moze Ci lekarze pomysla własnie o
                  takich bezbronnych obywatelach , których po ewentualnych podwyzkach lekarzy i
                  pielegniarek takze nie bedzie stac na prywatne leczenie sie w przychodniach i
                  szpitalach.
                  • ananael Re: lekarzy należy zwolnić, bo złamali przysięgę 05.07.07, 08:29
                    jesli nie bedzie podwyzek to panstwowa sluzba zdrowia sie rozpadnie - ludzie
                    naprawde maja serdecznie dosc, w srodowisku wrze od lat!.
                    i wtedy dopiero bedziesz sie musial/musiala leczyc prywatnie.

pozdrawiam.
                  • tekameka co powiecie, jeżeli podczas strajku umrze wam ktoś 05.07.07, 08:40
                    bliski? winny będzie PiS bo nie dał podwyżek ?
                    prawda jest taka, że lekarze stawiają nasze życie na szale przetargów o pieniądze (boją się juz brać łapówki?) - wystarczy sprawdzić zeznania majątkowe lekarzy i stwierdzenie jest proste - nie sposób dorobić się domów i drogich samochodów z nędznych lekarskich pensji. Zreszta gdyby było im aż tak źle, nie pchali by swoich dzieci na zatracenie w "służbę?" zdrowia.
                    Inne grupy zawodowe nie maja takich "kart", zawsze można wybrać innego mechanika, inny sklep, inną szkołe.
                    niestety nie możemy wybrać innego wojska, polisji, straży pożarnej i w tej grupie powinni się znaleźć lekarze.
                    Więc pytam jeszcze raz, co powiecie jeżeli podczas strajku umrze wam w szpitalu, lub nawet poza nim ktoś bliski ?
                    • ananael Re: co powiecie, jeżeli podczas strajku umrze wam 05.07.07, 08:49
                      gdyby z powodu strajku umarł choć jeden pacjent przypadek nie schodziłby z ust
                      smiesznych redaktorkow w tv, a Dorn wydalby rozkaz pacyfikacji przez ZOMO.
                      • milu100 Re: co powiecie, jeżeli podczas strajku umrze wam 05.07.07, 09:11
                        bajki opowiadasz, to jest nie do udowodnienia, a wystarczy tylko obojetnosc
                        lekarzy i nieobecnosc pielegniarek bo muszą byc w tym czasie w warszawie
                        • tekameka porażający kalkulator - ile wydałeś na ZUS czytaj 05.07.07, 09:38
                          kalkulacja oparta na procencie składanym (załozyłem 5%) i tylko w okresie gdy z naszych pensji ZUS zabierał składkę w wyskości 52+2=54%
                          przypadek mój: 25 lat pracy w komunie, średnia krajowa 2500(pracowałem jako informatyk, nawet zaniżam pensję):
                          811 838,zł wpłacono do ZUS-u, wystarcza na wypłacanie 2500 przez 324 miesiące, a więc 27 lat
                          przypadek osoby słabo zarabiającej, 900 zł przez 45 lat :
                          977940 zł wpłacono do ZUSu, wystarczy na wypłacanie 900 zł przez 1086 miesięcy, a więc 90 lat
                          w przypadku osoby dobrze zarabiającej (2500 zł przez 45 lat) jest to astronomiczna kwota 2 716 500 zł
                          teraz rozumiem wycieczki zagranicznych emerytów po całym świecie, za taką kasę można wiele...
                          nawet leczyć się w prywatnej klinice, a pojęcie dawania łapówki lekarzowi byłoby czymś kosmicznym(i komicznym).
                          MOJE pieniądze wydano między innymi na szkolenie lekarzy i pielęgniarek, na budowę szpitali i klinik (obecnie prywatyzowanych), więc do k.. nędzy należy mi sie należyta opieka medyczna, jeżeli tych pieniędzy nie wydano na lekarzy, oraz moje przyszłe emerytury i nie daj Boże renty, ODDAJCIE mi MOJE pieniądze, a ja będę wiedział co z nimi zrobić
              • e.gajowa Re: lekarzy należy zwolnić, bo złamali przysięgę 05.07.07, 08:37
                To Ty piszesz bzdury, nikt mi nie zabierał przez całe lata 40% zarobków na
                mechanika samochodowego, tylko na opiekę lekarską, budowanie szpitali, zakup
                sprzętu i kształcenie lekarzy. Do chwili obecnej budżet dopłaca do specjalizacji
                poszczególnych lekarzy a ty mówisz o mnie jak o samochodzie.
                Dlaczego, jeżeli lekarz to nie powołanie to ci ludzie nie są mechanikami
                samochodowymi czy glazurnikami.
                Udzielenia pomocy może nie odmówił, ale na zasadzie "z niewolnika nie ma
                pracownika", tak ci pomógł, upokarzając przy okazji że lepiej by nie pomagał.
                Jak odczytujesz ich pozorne głodówki i ewakuacje szpitali z ciężko chorymi,
                bijesz brawo, bo to nie Twój ojciec, albo Twoja matka.
                Kto w czasie wyborów obiecywał natychmiastową poprawę?, nikt bo system był
                zabagniany przez dziesięciolecia i nikt nie jest cudotwórcą /może jedynie
                Łapiński był/ żeby naprawić w ciągu jednej kadencji, nie mówiąc o połowie w/w.
      • Gość: esen2 Re: Lekarze: życie pacjentów jest zagrożone IP: *.tvp.pl 05.07.07, 08:41
        To tak jakby terroryści którzy porwali samolot mówili: "życie pasażerów jest
        zagrożone" i zwalali winę na brygadę antyterrorystyczną, która nie chce spełnić
        ich żądań. Nie mam zamiaru dać ani złotówki więcej ze swojej pensji na ZUS.
        Najlepiej żeby w ogóle mi oddali te pieniądze, sam sobie załatwię ubezpieczenie
        zdrowotne i emerytalne. Zwiększanie składki zdrowotnej? Ciągle więcej pieniędzy
        do niewydolnego ZUS? Nie reanimuje się trupa!!!!!
    • tome.k Re: Lekarze: może dojść do tragedii 04.07.07, 16:50
      - Protest lekarzy osiąga stadium krytyczne - mówił na dzisiejszej konferencji
      dla mediów Sławomir Zimny, podniecony i nieco chory umysłowo, przewodniczący
      OZZL w Łódzkiem.

Policja, straż pożarna, wojsko strajkować nie ma prawa, czy aby służba zdrowia
      przypadkiem też?
      • bruno_ja Re: Lekarze: może dojść do tragedii 04.07.07, 17:35
        > Policja, straż pożarna, wojsko strajkować nie ma prawa, czy aby służba zdrowia
        > przypadkiem też?
        zgodnie z odpowiednia ustawa nie ma juz "sluzby zdrowia", a lekarze swiadcza "uslugi medyczne". Za te uslugi domagaja sie godziwej zaplaty, co jest zreszta zgodne z programem PiS: www.pis.org.pl/download.php?g=mmedia&f=program_2005.pdf
        str.85: "Proirytety PiS:
        - Podniesienie nakładów na ochronę zdrowia, tak by z czasem udział środków publicznych w systemie opieki zdrowotnej osiągnął zalecany przez Światową Organizację Zdrowia poziom 6 procent Produktu Krajowego Brutto"
        • Gość: weremo Re: Lekarze: może dojść do tragedii IP: *.eranet.pl 05.07.07, 08:18
          "tak aby z czsem" ,co nie znaczy że dziś
          • Gość: BRUNO_JA Re: Lekarze: może dojść do tragedii IP: *.ip.fastwebnet.it 05.07.07, 14:03
            Wlasnie mija polowa kadencji sejmu i wypadaloby zaczac wywiazywac sie z obietnic wyborczych. O ile PiS nie zalozyl, ze ostatnia uchwalona ustawa, po sromotnie przegranych wyborach, bedzie "Ustawa o zwiekszeniu nakladow na opieke zdrowotna do poziomu 6% PKB" i niech inni sie martwia. Obecnie te naklady wynosza 4%. Przeczytaj dokladnie postulaty lekarzy. Nigdzie nie znajdziesz postulatu "6% jutro, bojak nie to...".
    • Gość: K.P Re: Lekarze: może dojść do tragedii IP: 212.191.70.* 04.07.07, 16:54
      >>aby w razie zgonów przerzucić winę na lekarzy.

No a czyja to będzie wina ? Czy to rząd strajkuje ? Czy wszystkie żądania
      strajkujących muszą być spełnione ?
      Możliwe że WRESZCIE jakiś strajk nie skończy się sukcesem strajkujących !
      • ananael Re: Lekarze: może dojść do tragedii 04.07.07, 21:27
        Czyja to bedzie wina ? O kto jest odpowiedzialny za system zdrowotny w Polsce ?
        Otóż cytując konstytucję RP (ale to konstytucja III RP, wiec pewnie już nie
        obowiązuje):

Art. 68
        1. Każdy ma prawo do ochrony zdrowia.
        2. Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne
        zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków
        publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa.
        3. Władze publiczne są obowiązane do zapewnienia szczególnej opieki
        zdrowotnej dzieciom, kobietom ciężarnym, osobom niepełnosprawnym i osobom w
        podeszłym wieku.

No więc reasumując za zapewnienie świadczeń zdrowotnych odpowiadają WŁADZE
        PUBLICZNE.
    • Gość: rudy do budy widzew koluszki albo brzeziny IP: *.bel.vectranet.pl 04.07.07, 17:05
      1910 albo 1922. napewno zydzi
    • Gość: cmr Re: Lekarze: może dojść do tragedii IP: *.4web.pl 04.07.07, 17:19
      Boże, co za motłoch z tych lekarzy!! Ich obowiązkiem jest udzielać pomocy a
      kiedy przestają to robić, to powinni przestać również żądać podwyżki za coś
      czego nie robią! Ciekawe jak długo będą strajkować? Aż zaczną umierać ludzie? Aż
      oni sami zaczną umierać z wycieńczenia. Sami sobie kręcą bat na szyję. I o ile
      jeszcze 2 tygodnie temu trzymałem ich stronę, teraz jestem przeciwny ich
      protestom. Posunęli się już za daleko i niestety utracili publiczną akceptację.
      Budżet państwa to nie worek bez dna, z którego każdy według upodobań będzie
      sobie brał ile chce. Nie wierzę, że wszyscy lekarze i pielęgniarki to kretyni
      niemający pojęcia o podstawowych zasadach działania państwa!
      • ananael Re: Lekarze: może dojść do tragedii 04.07.07, 21:34
        Żadne państwo nie może opierać sie na wyzysku pewnej grupy obywateli.
        A tak się właśnie dzieje. Jeśli komuś nie zapłacisz za pracę to nie będzie
        pracował. I kropka.

PS.
        motłoch
        1. pogard. «tłum ludzi zachowujących się po chuligańsku»
        2. pogard. «lud, masy (w odróżnieniu od elity)»

impertynent «osoba zachowująca się wobec kogoś arogancko, obraźliwie»

• milu100 Re: Lekarze: może dojść do tragedii 05.07.07, 09:19
          ananael napisał:

> Żadne państwo nie może opierać sie na wyzysku pewnej grupy obywateli.
          > A tak się właśnie dzieje. Jeśli komuś nie zapłacisz za pracę to nie będzie
          > pracował. I kropka.
          >

a czy znasz przymierającego głodem lekarza, bo ja nie, tylko widze ich domy i
          samochody,
          ja mam 1200zł pensji, mieszkanie i samochód, może nie 150 metrowe i samochód to
          nie mercedes, ale mam i nie narzekam
          i nie wierzę ze nie mozna zyc godnie z lekarskie pensji, 3 krotna srednia
          krajowa za nieróbstwo, chamstwo i olewanie pacjenta to przesada
          zreszta każdy wie, że idąc do specjalisty państwowo nie odstanie sie niczego
          poza umówieniem sie prywatnie po godzinach za pieniadze
          i oni śmia terroryzować spoleczeństwo, grożąc że ludzie beda umierać, w innych
          czasach za cos takiego postawiono by ich pod ścianą

pozatym nie wyedukowali sie za swoje pieniadze, więc każdy lekarz wyjezdżający z
          polski na stałe powienie państwu zwrócić pieniadze za wysiłek włozony w jego
          kształcenie
          • ananael Re: Lekarze: może dojść do tragedii 05.07.07, 17:45
            nie mam willi ani samochodu. zadowolony ?
            przymierajacego glodem nie znam, ale o to wlasnie chodzi ?
            a wyobrazasz sobie ze pojdziesz do lekarza a on bedzie brudny ? ze smierdzacymi
            rekami bedzie dotykal Twoje dziecko ? tak ma wygladac wizyta u lekarza zeby ten
            mogl dostac podwyzke ?

> pozatym nie wyedukowali sie za swoje pieniadze, więc każdy lekarz wyjezdżający
            > z
            > polski na stałe powienie państwu zwrócić pieniadze za wysiłek włozony w jego
            > kształcenie

a ciekawe za czyje. oplaciles mi prad zebym mogl ryc wieczorami ? a moze
            doinwestowales choc jeden z moich podrecznikow ? kupiles mi fartuch ? a moze
            placiles za to ze robilem nieplatne praktyki wakacyjne ?
            zaplaciles za istnienie szpitala klinicznego ktory leczy pacjentow. i za to
            leczenie placiles.
      • Gość: lll tak, inwektywami IP: *.daleka.net 05.07.07, 07:08
        widać rzeczywiście, że popierałeś. Tak bardzo popierałeś, że od razu przeszedłeś
        do inwektyw.....
        Kultura forum, szczególnie w komentarzach osób krytykujących jedno z
        zasadniczych praw, jakim jest prawo do strajku, jest porywająca.
        Każdy ma prawo zwolnić się z pracy, a za Twoje zdrowie odpowiada władza, niech
        ona się zastanowi, jak znaleźć kogoś, kto Cię wyleczy. Tylko wątpię, by im się
        to udało za takie pieniądze........
        • Gość: rt Re: tak, inwektywami IP: *.unused.derbynet.waw.pl 05.07.07, 07:26
          Kaczyńscy po tym jak lekarze odejdą z pracy ściągną dumnie lekarzy z Ukrainy,
          żeby pokazać, że jednak da się pracować za marne grosze :)
          • ananael Re: tak, inwektywami 05.07.07, 07:45
            tyle że ci Ukraińcy muszą CHCIEĆ tu pracować, chyba że więźniów ściągną :D

już widzę jak się rzucają na to 1200 złotych, wynajmują sobie mieszkania w
            3-osobowych grupach żeby coś na jedzenie zostało, a w wolnym czasie pogłębiają
            swoją wiedzę zdobywając punkty edukacyjne i uczą się języka polskiego żeby w
            końcu państwo mogło zacząć oszczędzać na szpitalnych tłumaczach, zatrudnionych w
            związku z tym powtarzanym jak mantra pomysłem ;)
            • leszlong Re: tak, inwektywami 05.07.07, 08:16
              @ananael: Z Ukrainy już nawet do prac rolnych nie przyjeżdżają, a co do dopiero
              jako lekarze. Nie róbmy z Ukrainy krainy biedaków, gdzie każdy czeka na wyjazd
              bo umiera z głodu. Jeszcze 5-7 lat takich rządów jakie mamy w Polsce i to od nas
              ludzie pojadą tam na saksy.
            • Gość: Dr Re: tak, inwektywami IP: 212.160.188.* 05.07.07, 09:12
              Nie rozsmieszaj mnie widziales lekarza ktory zarabia 1,2tys no chyba za mowimy
              o tygodnowce. Twoje argumenty sa niepowazne - nie pasuje Ci pensja zmien zawod
              nikt nie kaze Ci po medycynie pracowac w sluzbie zdrowia. A Swoja droga to
              hipokryzja mowienie o odpowiedzialnosci lekarzy - w tym kraju lekarz nie
              ponosci zadnej odpowiedzialnosci za swoje bledy. Srodowisko lekarskie jest
              hemetyczne i dziala wg zasady nie wazne co umiesz wazne kogo znasz. Do tego
              dochodzi opinia najbardziej skorumpowanej grupy zawodowaj w Polsce niezmiennie
              na szyczytach rankingow od wielu lat. W PL spoleczenstwo wie ze lekarz bez
              dodatkowej oplaty nie kiwnie nawet palcem - nikt nie kontroluje (na razie) skad
              lekarze maja swoje majatki skoro oficjalnie zarabiaja 1200zl. Porownaj status
              spoleczny nauczycieli i lekarzy zobacz sondarze ktora z tych grup cieszy sie
              powazaniem spolecznym, obie te grupy to budrzetowka, obie chca zarabiac wiecej.
              I pomysl dlaczego tak jest, nie sadzisz ze lekarze sami na to zapracowali ?
              Nie uwazasz za przesade zadanie dla wszystkich medykow min. pensji 5 tys, bez
              zadnej kontroli jakosci leczenia ilosci popelnianych bledow itd. Lekarze chca
              komuny - wszystkim po rowno ale wszystkim z ich srodowiska. A moze jakies proby
              obietnice Izb lekarskich oczyszczenia szeregow z lapownikow, nieudacznikow,
              konca przekretow przy przepisywaniu lekow (bo rep. obiecal wycieczke sory
              szkolenie na Majorce),przyjmowania prywatnych pacjentow na panstwowym sprzecie,
              wiecznych spoznien do pracy i traktowania pacjenta jak smiecia.
              Dlaczeko lekarze maja sie za lepsza czesc spoleczenstwa ? Niektorzy wrecz za
              bogow decydujacych o czyims zdrowiu.
              • Gość: kot powiedz to swojemu lekarzowi - do tchórzy z forum IP: *.daleka.net 05.07.07, 21:44
                jw
            • Gość: soft1house Re: tak, inwektywami IP: *.kylos.net.pl 30.06.15, 12:19
              Nie żartuj , przejdź się po paru hotelach , konowałach czy restauracjach w Warszawie, Krakowie albo i Łodzi , nie mówiąc o centralach dużych firm choćby Unilever , Danone i zobacz ilu ich tam pracuje i to jakie fuchy mają .Część z nich to fachowcy i tak jak Niemcy podkupują specjalistów z Polski tak my od nich ale dziwi mnie to jak łatwo mogą zdobyć kartę Polaka osoby mające tyle wspólnego z PL co kamień węgielny z węglem(na Ukrainie nie zdaje się testu , nie jest wymagane udowodnienie polskiego pochodzenia przodków , wymagane są tylko dolary) i czemu młotki z ABW przyzwalają na ten proceder . Inna sprawa to już kompletnie żenujące zachowanie zwłaszcza wyższych szkół płukania czereśni ale i UW, UJ i UŁ które wręcz łaszą się do Ukraińców żeby tylko mieć pogłowie w dużej liczbie. Nie chcę tu snuć teorji spiskowych ale wygląda mi to na to żeby w Polsce nie występowały być może masowe protesty po cichu przyzwala się na ten proceder a ludzikom wmawia się w telewizji że oni tu przyjeżdżają tylko jabłka zrywać albo uciekają przez "wojną w Donbasie i oklicach".Bajka dla tłuszczy idealna bo i tak w nią uwierzą,tak jak wto że w Polsce brakuje ludzi do pracy, że oni są podobni kulturowo do Polaków a wszyscy muzułmanie to dzicz i taka jak to że jest to kraj wysoko rozwinięty .
          • Gość: mariola Re: tak, inwektywami IP: *.uml.lodz.pl 05.07.07, 08:03
            W Łodzi pracuje już sporo lekarzy ze wschodu. Mają prywatne gabinety i koszą
            niezłą kasę.
            • ananael Re: tak, inwektywami 05.07.07, 08:07
              Przeciez mowa jest o placowkach publicznych..
            • Gość: nnniy a Polacy nie mogą! IP: *.daleka.net 05.07.07, 08:08
              bo jak Polak-lekarz ma gabinet to jest be
      • sokrates22 Re: Lekarze: może dojść do tragedii 17.07.07, 13:09
        Jak ktoś się przekręci ,to ktoś pójdzie siedzieć :)
        Co nie znaczy że łapiduchy polecą w te pędy leczyć :)
        Chyba że do UK ! :)
        W końcu lekarze nie mogą żyć tylko z łapówek lub nadgodzin :)
        A leczyć nas wszystkich będzie dr.prof.Wilczur i dr.prof.Religa :)
        A rząd i tak ma w dupie pielęgniarki,lekarzy i służbę zdrowia i nas polaków :)
      • sokrates22 Re: Lekarze: może dojść do tragedii 17.07.07, 13:12
        Sam se udziel psychiatrycznej
    • Gość: Majka Lekarze: może dojść do tragedii IP: *.fbx.proxad.net 04.07.07, 17:37
      lekarze nie strajkowali ,a i tak doszlo do tragedii - nie zajeli sie moim ojcem
      i zmarl ,choc szukal u nich pomocy.
    • Gość: pacjentka Lekarze: może dojść do tragedii IP: *.konstantynow.mm.pl 04.07.07, 17:39
      Ostatnio mój mąż miał mieć operację,miał już wyznaczony termin ale z powodu
      strajków nie przyjęto go do szpitala. Czekał ile mógł, wreszcie ktoś z służby
      lekarskiej zaproponował, że można zrobić tę operację w prywatnej klinice, która
      też ma podpisaną umowę z NFZ.
      Lekarz dostał pewną sumkę, operacja się odbyła, ot jak działa nasza służba
      zdrowia.
      • Gość: doc. Re: Lekarze: może dojść do tragedii IP: *.vl24-cph.dhcp.dansketelecom.com 04.07.07, 18:30
        i bardzo dobrze, że tak było. Potrzeba nam rynkowych zasad działania, ktoś musi
        wypełnić lukę po strajkujących. Socjalizm wmówił wam, że lekarz to najtańsza
        zdobycz klasy robotniczej. Ale to już definitywnie koniec tego myślenia!
      • anton_wala Re: Lekarze: może dojść do tragedii 04.07.07, 22:48
        > Lekarz dostał pewną sumkę, operacja się odbyła, ot jak działa nasza służba
        > zdrowia.
        uwzam ze ta sprawa powinna byc zgłoszona do najblizszej policji i prokuratury
        mam nadzieje ze odpowiednie słuzby przegladaja to forum i ustala adres
      • Gość: lllo Re: Lekarze: może dojść do tragedii IP: *.daleka.net 05.07.07, 07:11
        i tak niestety działa też w krajach zachodnich. Jak masz państwowe
        ubezpieczenie, to czekasz w kolejce ( co funkcjonuje też u nas). Jak masz kasę
        na prywatne, to płacisz i masz od razu.
        Nie ma w tym nic dziwnego.
        zresztą na prywatnym sie nie strajkuje, bo tam zatrudniasz się, jeśli Ci zapłacą
        odpowiednią sumę (zgodnie z regułami rynkowymi).
    • Gość: obi7 Lekarze: może dojść do tragedii IP: *.toya.net.pl 04.07.07, 19:47
      to jest skok srodowisk lekarskich na kase
      tu nie chodzi o wynagrodzenia ale o uwlaszczenie sie na panstwowych szpitalach
      walka o intratny rynek uslug zdrowotnych
      • ananael Re: Lekarze: może dojść do tragedii 04.07.07, 21:39
        tak, a szatani sa czynni. co Ty znowu bredzisz. chodzi o to ze wszyscy maja dosc
        pracy za psie pieniadze.
      • Gość: kkko uwłaszczenie - modne słowo IP: *.daleka.net 05.07.07, 07:14
        czasem zastanawiam się, kto mógł wyrosnąć z moich kolegów z podstawówki, średniej.
        Może to Ty.....
        Mysleć trzeba.
        "Uwłaszczyć" - jak Ty to w ogóle rozumiesz????? Sugerujesz, że lekarz
        zarabiający przeciętnie 2,5 tys brutto ( dane ostatnio opublikowane wynikające z
        ankiet, o które poprosiło Ministerstwo, bo w ogóle nie wiedzieli, ile lekarze
        zarabiają, zapewne jak i Ty) uwłaszczy się na jakimś szpitalu ......
        • aron2004 Re: uwłaszczenie - modne słowo 05.07.07, 07:24
          jeżeli lekarz zarabia 2500 brutto to skąd mają kasę na wille, limuzyny i
          luksusowe wczasy? Przyjedź do Lublina i okolic - zobaczysz czym tu jeżdżą
          lekarze i gdzie mieszkają.
          • Gość: kkkra jaki procent ich? IP: *.daleka.net 05.07.07, 07:28
            ja podałam konkrety, pokaż swoje wyliczenia!
          • Gość: rt Re: uwłaszczenie - modne słowo IP: *.unused.derbynet.waw.pl 05.07.07, 07:40
            Nie generalizuj. Oczywiście, że są (jak wszędzie) jednostki, które dużo
            zarabiają (i które biorą w łapę). W większości są to dyrektorzy placówek,
            właściciele/udziałowcy prywatnych klinik, wysokiej klasy specjaliści - oni
            faktycznie zarabiają sporo kasy.
            Równocześnie wielu lekarzy ma kasę >2.5kPLN brutto bo pracuje w trzech
            miejscach po momentami 18 godzin na dobę: w ciągu dnia, po południu w prywatnej
            klinice/prywatnej przychodni a potem jeszcze np. jeżdżą w nocy do wizyt
            domowych.

Teoria "lekarze mają domy i limuzyny" została wiele lat temu ładnie
            przygotowana i rozpowszechniona a Polacy jako naród zawistny, łyknął to i jak
            widać dalej łyka.
            Jak komuś zacznie lobby nauczycieli przeszkadzać to pojawią się znikąd
            głosy "że nauczyciele przecież mają pieniądze i jeżdżą nowymi Audi A4" :)
          • Gość: anestezjolog do: aron2004 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 07:56
            Pracuje 24lata w specjalizacji deficytowej, tylko w panstwowych szpitalach, bo
            nie ma prywatnych oddzialow intensywnej terapii. Moja praca to ratowanie zycia
            najciezej chorych. Pracuje 380 - 400 godzin miesiecznie od wielu lat.

Moja willa to 54 metry z bloku z wielkiej plyty, kupione dzieki ksiazeczce
            mieszkaniowej, zalozonej przez rodzicow w dniu mojego urodzenia.
            Moja limuzyna to 5-letnia skoda fabia, ktora skoncze splacac w tym roku.
            Moje luksusowe wczasy to chocby wyjazd jutro na tydzien do domku kempingowego
            nad jezioro. Dwuosobowy domek z lazienka - 50 zl/dobe.

A teraz powiedz aronie2004, czy uwazasz ze sie tak strasznie nachapalam??? Czy
            takie luksusy lekarskie masz na mysli, piszac o lekarzach z Lublina i okolic ??
            (stamtad jestem)??
            • Gość: obi7 Re: do: aron2004 IP: *.toya.net.pl 05.07.07, 09:17
              ty jestes "usypiacz" nie lekarz,
              • Gość: anestezjolog do: obi7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 11:00
                Nie ma to znaczenia, czy jestem usypiacz czy nie.
                Tez jestem lekarzem. Jest tez radiolog, patomorfolog, edoskopista, specjalista
                rehabilitacji itp.
                I boli mnie, jak nisko nas oceniacie. Bo piszecie o wszystkich lekarzach, w tym
                o mnie.

A my juz mamy po prostu DOSC.
                I wyzysku, i waszych wypowiedzi.

• Gość: Cube do anestezjologa IP: *.dip.t-dialin.net 05.07.07, 11:59
                  Gość portalu: anestezjolog napisał(a):

> A my juz mamy po prostu DOSC.
                  > I wyzysku, i waszych wypowiedzi.

Nie przejmuj sie! Tu jest zawsze kilku z komorki propagandy PiS i paru zwykłych głupcow. Mysle, ze znaczna wiekszosc trzyma za was kciuki.
              • kzet69 Re: do: aron2004 13.07.07, 19:24
                życzę ci Obi byś trafil na OIOM zobaczysz wtedy czy anestezjolog to usypiacz
                idioto
    • Gość: steve zwolnic jak Reagan IP: *.nycmny.east.verizon.net 05.07.07, 06:49
      Byl taki strajk kontrolerow ruchu lotniczego z tzw. wiez kontroli lotow.Reagan
      proponowal kompromis ale ci sie uparli i w momencie jak ruch powietrzny nad
      lotniskami w USA zaczal zagrazac bezpieczenstwem badz paralizem ruchu
      lotniczego Reagan poprosil grzecznie raz, po czym zwolnil dyscyplinarnie kilka
      tysiecy ludzi i na nikogo nie nasylal policji.Zwolnieni nie mieli prawa do
      odprawy badz zasilku gdyz narazili zdrowie i zycie obywateli.
      • doktorziwago zwolnic jak Reagan 05.07.07, 06:56
        Niech nas zwolnią! Lepsze to niż głodowe pensje które wystarczają na czynsz i
        opłaty , czy napr\awde ludzie nie wiecie że lekarz na pasku ma 1350 złotych po
        17 latach pracy i 3 stopniach specjalizacji??? Dodatek z NFZ nie liczy sie do
        podstawy, godziny dyzurowe nie licza sie do godzin pracy. Każdy lekarz po
        takiej orce powinien mieć po 15 latach pracy zagwarantowaną emeryturę jak inne
        słuzby mundurowe. Nie warto leczyć takich ludzi jak tych którzy sie tu wpisują
        na forum. Kaczorom udało sie jedno totalnie skłócic społeczeństwo.
        • rotax Re: zwolnic jak Reagan 05.07.07, 07:01
          > Nie warto leczyć takich ludzi jak tych którzy sie tu wpisują
          > na forum.

Znasz to?

"Przyjmuję z szacunkiem i wdzięcznością dla moich Mistrzów nadany mi tytuł
          lekarza i w pełni świadomy związanych z nim obowiązków przyrzekam:(...)
          - według najlepszej mej wiedzy przeciwdziałać cierpieniu i zapobiegać chorobom,
          a chorym nieść pomoc bez żadnych różnic, takich jak: rasa, religia, narodowość,
          poglądy polityczne, stan majątkowy i inne, mając na celu wyłącznie ich dobro i
          okazując im należny szacunek;(...)"
          • Gość: nnicze manipulatorzy na forum IP: *.daleka.net 05.07.07, 07:17
            a czy wspomniane tam jest, że bez zapłaty????
            sprawdź dokładnie, może okazać się, że Ty nie znasz........
            cytowanie częściowe jest typowe dla manipulatorów
            • Gość: nicze Re: manipulatorzy na forum IP: *.daleka.net 05.07.07, 07:20
              poza tym lekarz ma obowiązek nieść pomoc w stanach bezpośredniego zagrożenia
              życia (jeśli nie jest w tej chwili w pracy). A na dodatek można odmówić leczenia
              konkretnego pacjenta, wtedy ordynator ma obowiązek przydzielić innego lekarza.
              Np dzieje się tak w sytuacji, gdy np znasz swojego pacjenta, jest on Twoja
              rodziną. Trudno wtedy zachować obiektywizm.
    • Gość: aron Re: Lekarze: może dojść do tragedii IP: 83.238.201.* 05.07.07, 07:02
      konowały natychmiast do wojska, do tego lustracja majątkowa lekarzy i
      reedukacja moralna przy pracach polowych
      • Gość: sake tak do wojska IP: *.daleka.net 05.07.07, 07:22
        wtedy nikt nie uleczy setek forumowiczów z paranoją. Może chociaż wojsko będzie
        zdrowsze.
        A leczyć Was będą żołnierze albo politycy. A murarze uczyć.
        To chyba Twój raj na ziemi, koguciku.
    • tonieja10 terrorystow konowalow i piguly pod trybunal 05.07.07, 07:28
      za mordowanie pacjentow i kazac im placic setki tysiecy $ za studia medyczne.
      • Gość: lol spłać najpierw szkołe średnią IP: *.daleka.net 05.07.07, 07:30
        każdy powinien coś spłacić, ciekawe, czy Ty dużo?? Pewnie nie za wiele, skoro
        jesteś taki zacietrzewiony.......
        • ananael Re: spłać najpierw szkołe średnią 05.07.07, 07:51
          a czemu niby on ma splacac szkole do jakiej nigdy nie chodzil. to jest nie fair.
          lepiej byc nieukiem, potem bezrobocie, 5 dzieci i wszystko ci sie nalezy.
          • Gość: domektomek Re: spłać najpierw szkołe średnią IP: 213.241.46.* 05.07.07, 08:02
            Jak patrzę na urazówce na moich kochanych pacjentów będących na rentach z
            powodu padaczki poalkoholowej to mi się słabo robi.Procentowo jest ich
            niemało,jakoś nikt nie protestuje,gdy za nich płaci całe społeczeństwo.
            • piwenko Re: spłać najpierw szkołe średnią 05.07.07, 09:16
              Gość portalu: domektomek napisał(a):

> Jak patrzę na urazówce na moich kochanych pacjentów będących na rentach z
              > powodu padaczki poalkoholowej to mi się słabo robi.Procentowo jest ich
              > niemało,jakoś nikt nie protestuje,gdy za nich płaci całe społeczeństwo.

jakie społeczeństwo ????
              a co oni nie pracowali ?
              składek nie płacili ?
              zapłacili za swoje leczenie - więc ich lecz i nie marudź
              • ananael Re: spłać najpierw szkołe średnią 05.07.07, 17:53
                nie, nie zaplacili. chyba ze masz na mysli akcyze.
      • aron2004 Re: terrorystow konowalow i piguly pod trybunal 05.07.07, 07:30
        nałożyć podatki na konowałów np. 2000 zł miesięcznie za prawo pracy na terenie
        Polski
        • Gość: kkkoi ok, trolujesz IP: *.daleka.net 05.07.07, 07:52
          rano jestem przytępiona, ale już rozumiem
          Pozdrawiam i miłej pracy
        • ananael Re: terrorystow konowalow i piguly pod trybunal 05.07.07, 07:52
          jestem za!
          i to co bedzie z podatku oddac lekarzom!
    • wesoly_siewca_pesymizmu Re: Lekarze: może dojść do tragedii 05.07.07, 07:53
      Czy to prawda co mówi TVP, że chodzi o podwyżki do poziomu 5K i 7K zł?
    • Gość: madfalcon Lekarze: może dojść do tragedii IP: *.toya.net.pl 05.07.07, 07:57
      jak dla mnie to lekarze to bandyci. każdy zarabia za mało. ja też. ale za to
      każdy dzieciak wie, że żeby iść do szpitala lub żeby po ludzku traktowano
      pacjenta to musi zapłacić ''dodatkowo''.śmiech na sali i tacy ludzie mają
      czelność protestować w taki sposób!!! to nie nasza wina że rząd jest nieudolny.
      każdy odprowadza grzecznie składkę i co mamy z tego? jak nas nie leczycie to my
      nie płaćmy wam. nie podoba sie to zmieńcie zawód. na budowie podobno więcej
      zarabiają od lekarzy
      • Gość: kot chcą zmienić albo chociaż na prywatny sektor IP: *.daleka.net 05.07.07, 07:59
        tylko ze ten pomysł też nie wszystkim " którym się należy" się podoba. Czymże są
        według Ciebie masowe zwolnienia lekarzy ze szpitali????
      • Gość: kot a co do składki IP: *.daleka.net 05.07.07, 08:00
        to pretensje nie pod ten adres
        Pisz na NFZ i Kancelarie Premiera
        • Gość: graliński Re: a co do składki IP: *.forweb.pl 05.07.07, 17:07
          Szanowny konowale, proponuję w tym samym kierunku uderzyć z pretensjami że mało
          zarabiasz, a nie w bandycki sposób traktować ludzi(pacjenci) którzy łożą na
          twoją pensję!!!

Gość portalu: kot napisał(a):

> to pretensje nie pod ten adres
          > Pisz na NFZ i Kancelarie Premiera
          • Gość: kot kolejność przeczytaj-pomyśl-komentuj obowiązkowa IP: *.daleka.net 05.07.07, 21:38
            kolejne inwektywy???
            argumentów brakuje?
            1.strajkować może każdy
            2. jak nie pracuje jeden lekarz, to trzeba zatrudnić innego, by wykonał jego
            pracę, byś za swoją składkę dostał to "co Ci sie należy"
            3.lekarzy państwowych zatrudniają państwowe placówki zależne od finansowania
            państwa (nfz, Sejm, rząd)
            przeczytaj, pomyśl, komentuj
            w takiej kolejności
      • ananael Re: Lekarze: może dojść do tragedii 05.07.07, 08:26
        > jak dla mnie to lekarze to bandyci. każdy zarabia za mało. ja też.

a jak gardziolko zaboli to gdzie pojdziesz ? a jak w dupci cie zakluje ? do
        bandyty ?

> ale za to każdy dzieciak wie, że żeby iść do szpitala lub żeby po ludzku
        traktowano
        > pacjenta to musi zapłacić ''dodatkowo''.

kazdy dzieciak nie wie. dales ktoremu ? to obaj jestescie przestepcami ?

> śmiech na sali i tacy ludzie mają
        > czelność protestować w taki sposób!!! to nie nasza wina że rząd jest nieudolny.

a jak maja protestowac ? gloduja! maja sie zyletkami kroic ? bedzie lepiej ?
        a moze wywiesic plakaty. 500 lat tak mozna strajkowac.
        kto na ten rzad glosowal ?

> każdy odprowadza grzecznie składkę i co mamy z tego?

a co ja mam z tego ze place skladke. sam lecze siebie i moja rodzine. odciazam
        system jeszcze!

> jak nas nie leczycie to my
        > nie płaćmy wam.

ale ty mi nic nie placisz. placisz NFZtowi. NFZ placi za malo wiec leczenia niet.

> nie podoba sie to zmieńcie zawód. na budowie podobno więcej
        > zarabiają od lekarzy

wcale nie podobno tylko faktycznie. nie zmienie zawodu. jesli nic sie w tym
        chorym kraju nie zmnieni wydaje sobie w miejsce gdzie sie uciesza ze jestem
        lekarzem a nie budowlancem. i zaplaca mi jak lekarzowi.
        • Gość: gosc Re: Godność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 08:37
          a kto na Wałęsę głosował, na Kwasniewskiego co? ten rzad winicie, slepcy? to
          sposcizna po tak zwanych rządach Wolnej Polski. NIe bronie Kaczyńskich Ale tym
          bardziej nie bede bronic Pozostałych naszych byłych władz które doprowadzily do
          takiego krachu, w którym nie prawy obywatel jest wazny a pieniadze cwaniaka
          obywatela. Niech walcza o prawa nie tylko dla siebie ale przede wszystkim o
          prawo godnego zycia dla kazdego pracujacego. Bo jesli godnie zarabiasz stac Cie
          i na lekarza. I wówczas ten lekarz tez bedzie miał dobrze! NIE odwrotnie!
          • ananael Re: Godność 05.07.07, 08:42
            ale mnie jest szczerze obojetne jaki to rzad. co to za roznica ? co mnie
            obchodzi czy to Walesa czy Kwasniewski ? czy ja mowie ze za lata zaniedban
            odpowiadaja Kaczynscy ?
            to znaczy ze mam czekac jeszcze 100 lat ?
            • sokrates22 Re: Godność 17.07.07, 13:27
              A co nie podobała sie komunka? HA,HA,HA
              Podziękujcie nobliście Wałęsie za zmianę ustroju!
              I płaćcie,płaćcie,płaćcie,płaćcie,-ha,ha,ha
              Jak macie z czego.-a jak nie to +
              Zdrówka.
              How.
        • piwenko Re: Lekarze: może dojść do tragedii 05.07.07, 09:27
          ananael napisał:

> > jak dla mnie to lekarze to bandyci. każdy zarabia za mało. ja też.
          >
          > a jak gardziolko zaboli to gdzie pojdziesz ? a jak w dupci cie zakluje ? do
          > bandyty ?

niestety nie mam innego wyjścia - i to jest wkurzajace

>
          > > ale za to każdy dzieciak wie, że żeby iść do szpitala lub żeby po ludzku
          > traktowano
          > > pacjenta to musi zapłacić ''dodatkowo''.
          >
          > kazdy dzieciak nie wie. dales ktoremu ? to obaj jestescie przestepcami ?

ja nie, na szczescie nie miałem takiej konieczności
          ale w mojej rodzinie wśród najbliższych miałem dwa przypadki
          kiedy lekarz w szpitalu powiedział
          "nie będzie operacji dopóki nie zapłacicie..."

a nawet gdyby, to działanie pod przymusem
          w celu ochrony własnego zdrowia
          lub zdrowia najbliższych nie jest przestępstwem

w tym wypadku przestępcą jest tylko lekarz
          bo to jest wymuszenia a nie łapówka
          (w rozumieniu Kodeksu karnego)

>
          > > śmiech na sali i tacy ludzie mają
          > > czelność protestować w taki sposób!!! to nie nasza wina że rząd jest nieu
          > dolny.
          >
          > a jak maja protestowac ? gloduja! maja sie zyletkami kroic ? bedzie lepiej ?
          > a moze wywiesic plakaty. 500 lat tak mozna strajkowac.
          > kto na ten rzad glosowal ?

a to już ich problem, nikt nas internautów nie zatrudniał
          jako konsultantów dla lekarzy
          zapłaćcie jakims doradcom to wam coś wymyślą
          jak sami nie macie dosyć wyobraźni

>
          > > każdy odprowadza grzecznie składkę i co mamy z tego?
          >
          > a co ja mam z tego ze place składkę. sam lecze siebie i moja rodzine. odciazam
          > system jeszcze!

a co mnie obchodzi co ty z tego masz ?
          ja płacę za leczenie i wymagam, żeby za pieniądze które zapłaciłem
          zostało wykonane to za co zapłaciłem
          jak idę do warsztatu samochodowego
          i płacę warsztatowi za naprawę samochodu to mnie g.....
          obchodzi ile warsztat płaci mechanikowi
          ale wymagam, żeby samochód był zrobiony
          i to jest normalnie i tak działa prawie wszędzie
          tylko do tępych głów lekarzy nie chce to dotrzeć.....

>
          > > jak nas nie leczycie to my
          > > nie płaćmy wam.
          >
          > ale ty mi nic nie placisz. placisz NFZtowi. NFZ placi za malo wiec leczenia nie
          > t.

g... prawda, to nie NFZ płaci za mało
          tylko szpital, przychodnia nie potrafi zarządzać pieniędzmi
          jak sie zatrudnia lekarza do zarządzania zamiast managera
          to są takie efekty

>
          > > nie podoba sie to zmieńcie zawód. na budowie podobno więcej
          > > zarabiają od lekarzy
          >
          > wcale nie podobno tylko faktycznie. nie zmienie zawodu. jesli nic sie w tym
          > chorym kraju nie zmnieni wydaje sobie w miejsce gdzie sie uciesza ze jestem
          > lekarzem a nie budowlancem. i zaplaca mi jak lekarzowi.

tylko przed wyjazdem zwróć kasę za wykształcenie które dostałes za darmo od tego
          kraju
          jak tego nie zrobisz to będziesz zwykłym złodziejem
          • ananael Re: Lekarze: może dojść do tragedii 05.07.07, 18:09
            piwenko napisał:

> ananael napisał:
            >
            > > > jak dla mnie to lekarze to bandyci. każdy zarabia za mało. ja też.
            > >
            > > a jak gardziolko zaboli to gdzie pojdziesz ? a jak w dupci cie zakluje ?
            > do
            > > bandyty ?
            >
            > niestety nie mam innego wyjścia - i to jest wkurzajace

alez masz. bandyci zabijaja tylko. sam sie lecz. wyjedz jak ci sie nie podoba.

> >
            > > > ale za to każdy dzieciak wie, że żeby iść do szpitala lub żeby po l
            > udzku
            > > traktowano
            > > > pacjenta to musi zapłacić ''dodatkowo''.
            > >
            > > kazdy dzieciak nie wie. dales ktoremu ? to obaj jestescie przestepcami ?
            >
            > ja nie, na szczescie nie miałem takiej konieczności
            > ale w mojej rodzinie wśród najbliższych miałem dwa przypadki
            > kiedy lekarz w szpitalu powiedział
            > "nie będzie operacji dopóki nie zapłacicie..."

a ile razy ktos z twojej rodziny byl u lekarza ?

>
            > a nawet gdyby, to działanie pod przymusem
            > w celu ochrony własnego zdrowia
            > lub zdrowia najbliższych nie jest przestępstwem
            >
            > w tym wypadku przestępcą jest tylko lekarz
            > bo to jest wymuszenia a nie łapówka
            > (w rozumieniu Kodeksu karnego)

widze ze jestes ekspertem w sprawie wymuszen. mozliwe, nie znam sie na tym.

>
            > >
            > > > śmiech na sali i tacy ludzie mają
            > > > czelność protestować w taki sposób!!! to nie nasza wina że rząd jes
            > t nieu
            > > dolny.
            > >
            > > a jak maja protestowac ? gloduja! maja sie zyletkami kroic ? bedzie lepie
            > j ?
            > > a moze wywiesic plakaty. 500 lat tak mozna strajkowac.
            > > kto na ten rzad glosowal ?
            >
            >
            > a to już ich problem, nikt nas internautów nie zatrudniał
            > jako konsultantów dla lekarzy
            > zapłaćcie jakims doradcom to wam coś wymyślą
            > jak sami nie macie dosyć wyobraźni

teraz to jestes smieszny.

>
            > >
            > > > każdy odprowadza grzecznie składkę i co mamy z tego?
            > >
            > > a co ja mam z tego ze place składkę. sam lecze siebie i moja rodzine. odc
            > iazam
            > > system jeszcze!
            >
            >
            > a co mnie obchodzi co ty z tego masz ?
            > ja płacę za leczenie i wymagam, żeby za pieniądze które zapłaciłem
            > zostało wykonane to za co zapłaciłem

a co mnie obchodzi ze ty sobie czegos wymagasz i co ty z tego masz ?

> jak idę do warsztatu samochodowego
            > i płacę warsztatowi za naprawę samochodu to mnie g.....
            > obchodzi ile warsztat płaci mechanikowi

i dokladnie tak powinno byc. tyle ze ty porownujesz UBEZPIECZENIE ZDROWOTNE z
            oplata za USLUGE ZDROWOTNA.

> ale wymagam, żeby samochód był zrobiony
            > i to jest normalnie i tak działa prawie wszędzie
            > tylko do tępych głów lekarzy nie chce to dotrzeć.....
            >

na razie to tepactwem popisujesz sie ty.

>
            > >
            > > > jak nas nie leczycie to my
            > > > nie płaćmy wam.
            > >
            > > ale ty mi nic nie placisz. placisz NFZtowi. NFZ placi za malo wiec leczen
            > ia nie
            > > t.
            >
            > g... prawda, to nie NFZ płaci za mało
            > tylko szpital, przychodnia nie potrafi zarządzać pieniędzmi
            > jak sie zatrudnia lekarza do zarządzania zamiast managera
            > to są takie efekty
            >

a kto zatrudnia tego dyrektora ? kto go wybiera ? lekarze w glosowaniu ?
            PS. NFZ placi za malo.

> >
            > > > nie podoba sie to zmieńcie zawód. na budowie podobno więcej
            > > > zarabiają od lekarzy
            > >
            > > wcale nie podobno tylko faktycznie. nie zmienie zawodu. jesli nic sie w t
            > ym
            > > chorym kraju nie zmnieni wydaje sobie w miejsce gdzie sie uciesza ze jest
            > em
            > > lekarzem a nie budowlancem. i zaplaca mi jak lekarzowi.
            >
            >
            > tylko przed wyjazdem zwróć kasę za wykształcenie które dostałes za darmo od teg
            > o
            > kraju
            > jak tego nie zrobisz to będziesz zwykłym złodziejem

mozesz mnie pocalowac w d*. tyle ci powiem.
            masz na wszystko genialne odpowiedzi, masz rynkowe podejscie do spraw zdrowia,
            ale ten rynek to takze ja - nie zaplacisz nie dostaniesz.
            PS. a jak czytam te twoje teksty na poziomie to faktycznie chce mi sie zwracac..

• Gość: kot skomentuję, bo dziś chcę wyładować złość IP: *.daleka.net 05.07.07, 21:44
            chyba taka moda jest na tym forum
            skoro sie nie znasz, nie komentuj sztywno
            z użalania trawa nie urośnie
            lecz sie u lekarzy zza granicy albo chodź na bezkrwawe operacje
            albo chociaż powiedz w twarz swemu lekarzowi to, co tu wypisujesz
    • Gość: gosc szantarz lekarski. Juz nam groza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 08:16
      Juz nam szarym ludziom grożą. To nie lekarze to mordercy bezwzgledni. Ponoc
      przysiegali i co w tej chwili łamia przysiegę! Ci co strajkuja powinni raz na
      zawsze stracic prawo wykonywania tego zawodu! NIesienie pomocy drugiemu to
      słuzba i obowiazek. jesli Juz sie decyduje na to ze jest lekarzem powinien całym
      swoim postepowaniem udawadniac ze zasługuje na ten prestizowy tytuł. To musi
      byc powołanie a nie tylko zbieranie profitów.
      • ananael Re: szantarz lekarski. Juz nam groza 05.07.07, 08:36
        moja odpowiedz z wczesniejszego watku:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=755&w=65346389&a=65381238
        PS. ktos ci czyms grozi ?
        PPS. niesienie pomocy drugiemu to słuzba i obowiazek - a co ty zrobiles dla
        ratowania tych ludzi ? moze wynajales mieszkanie lekarzowi za darmo, zeby mogl
        sluzyc swoim pacjentom, moze w sklepie mowisz - zapraszam, prosze sie czestowac,
        pan ludziom sluzysz, masz obowiazki - doceniam to i nie chce pieniedzy ??
        przemysl to sobie, podobnie jak wszyscy inni "wysoceetyczni".
        • piwenko Re: szantarz lekarski. Juz nam groza 05.07.07, 09:10
          ananael napisał:

> PPS. niesienie pomocy drugiemu to słuzba i obowiazek - a co ty zrobiles dla
          > ratowania tych ludzi ? moze wynajales mieszkanie lekarzowi za darmo, zeby mogl
          > sluzyc swoim pacjentom,

a co on jest bezdomny ?
          pomoc to jest tym co jej potrzebują
          a nie zaspokajanie czyjegoś chciejstwa
          • ananael Re: szantarz lekarski. Juz nam groza 06.07.07, 12:03
            piwenko napisał:

> ananael napisał:
            >
            >
            > > PPS. niesienie pomocy drugiemu to słuzba i obowiazek - a co ty zrobiles d
            > la
            > > ratowania tych ludzi ? moze wynajales mieszkanie lekarzowi za darmo, zeby
            > mogl
            > > sluzyc swoim pacjentom,
            >
            > a co on jest bezdomny ?
            > pomoc to jest tym co jej potrzebują
            > a nie zaspokajanie czyjegoś chciejstwa

no wiec dla swojego 'chciejstwa' nie zrobiles nic dla ratowania tych ludzi.
            szafowac haslami jest bardzo latwo. wyznaczanie idealow innym przychodzi bez
            problemu. tylko kiedy trzeba zetrzec sie z rzeczywistoscia oakzuje sie to czczym
            gadaniem.
      • Gość: tłumok powiedz to swojemu lekarzowi - do tchórzy z forum IP: *.daleka.net 05.07.07, 21:48
        jw
    • Gość: gogość Re: Lekarze: może dojść do tragedii IP: 62.29.163.* 05.07.07, 08:31
      Pitu, pitu ... Paranoją jest to, że muszę płacić składkę chorobową w ZUSie, z
      której nic nie mam ani ja ani lekarze, do których chodzę. Żeby zostać obsłużonym
      i tak muszę iść do prywatnego gabinetu. Dlaczego nie mogę sobie wybrać
      ubezpieczyciela i u niego płacić składkę i mieć pewność, że potem nie będę
      musiał płacić nic dodatkowo? Lekarze się buntują, bo rzeczywiście oficjalnie
      zarabiają mało. Pewnie najbardziej buntują sie specjalizacje typu anestezjolog,
      bo taki to sobie pewnie niewiele dorobi. Jednak już ginekolog narzekać nie
      powinien. Fakt w szpitalu ma grosze, ale w prywatnym gabinecie zarabia tyle, że
      zwykli ludzie nigdy takiej kasy nie uciułają w ciągu tygodnia. Uwolnić
      ubezpieczenia i ustawowo zmusić obywateli do ubezpieczenia się - jednak zostawić
      im wolna rękę co do wyboru tego bądź też innego ubezpieczyciela.
      • ananael Re: Lekarze: może dojść do tragedii 05.07.07, 08:46
        na pewno glos rozsadku w tym bagienku. popieram.
    • Gość: konrad.ludwik02 Zastanawia mnie miałkość argumentacji lekarzy, .. IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.07.07, 08:42
      ... pielęgniarek, nauczycieli, przedszkolanek i wogóle przedstawicieli
      upośledzonych materialnie, najgodniejszych zawodów!
      Najbardziej powinni podnosić fakt rozrzutności i UWŁASZCZENIA się na koszt
      społeczeństwa polityków każorazowej formacji rządzącej, owo typowe "TKM"!!!
      Jeżeli z kieszeni podatnika utrzymuje się mrowie "polityków", ludzi stojących
      na samym dole tabeli zaufania społecznego, na użytek partii koalicyjnych
      produkuje się stanowiska i "służby" synekuralne, a nawet nikomu wcześniej
      potrzebne ministerstwa, horrendalnym kosztem tworzy organy dublujące już
      istniejące (np. Biuro Antykorupcyjne), zapomina o obiecance wyborczej "Taniego
      Pańtwa" - no to zawsze brakować będzie środków na Służbę Zdrowia, Oświatę i
      Naukę! Następstwa? Zaniedługo nasili się masowa emigracja zarobkowa, tym razem
      jednak nie poszukiwaczy przygód i patologii społecznej, jak było zaraz po
      odzyskaniu niepodległości! Teraz wyjadą wysokowyspecjalizowani specjaliści, z
      perfekcyjną znajomością zawodu, języków obcych, komputera, a przy tym ludzie
      MŁODZI, nadzieja narodu! Biada tym co pozostaną; rządzącym grozi, że nie bardzo
      będą mieli kim rządzić i od kogo zebrać podatki.
    • Gość: qwerty Re: Lekarze: może dojść do tragedii IP: *.piap.pl 05.07.07, 08:51
      Jakie zatroskanie o pacjentów...Nawet w czasie afery łódzkich "łowców skór" środowisko lekarskie nie było tak zainteresowane dobrem chorych czy wyjaśnieniem sprawy. Na podstawie powyższych doświadczeń jestem pewny, że żaden lekarz nie umrze z powodu "głodówki", ale za to kilku chorych przeniesie się na tamten świat. Panie i panowie lekarze: nie jesteście półbogami - jesteście zwykłymi luźmi po studiach jakich wiele. Nie wam jedynym się należy.
      • ananael Re: Lekarze: może dojść do tragedii 05.07.07, 08:58
        znasz wyrok w sprawie "lowcow" ?
      • Gość: kkto powiedz to swojemu lekarzowi - do tchórzy z forum IP: *.daleka.net 05.07.07, 21:50
        jw...
    • piwenko zupełnie jak kidnaper który mówi "jak porwane .... 05.07.07, 09:02
      zupełnie jak kidnaper który mówi "jak porwane dziecko zginie to będzie wasza
      wina bo nie zapłaciliście okupu"

to jest sprawa karna, narażanie życia ludzkiego
      i odpowiedzialność też powinna być karna
      sprawy pracownicze nie maja tu nic do rzeczy

a jakby pracownicy zakładów produkujących karabiny wyszli na ulicę i powiedzieli
      "jak się z nami nie dogadacie to będziemy zabijać przechodniów,
      jak leci, przypadkowo, kto przechodzi to kulka w łeb"
      też będzie to strajk i sprawa pracownicza ?
      a różnica żadna....
      • Gość: kkit powiedz to swojemu lekarzowi - do tchórzy z forum IP: *.daleka.net 05.07.07, 21:50
        jw..
    • Gość: marek-focus Lekarze: może dojść do tragedii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 09:02
      czy nie ma prokuratury aby wzielasiee za konowalow
      • ted-47 Re: Lekarze: może dojść do tragedii 05.07.07, 09:47
        Jakim prawem niepubliczny zaklad opieki zdrowotnej może nie wpisywać PESEL na
        recepcie, jak bierze za to pieniądze? Wydaje mi się, że nie powinni mieć
        zapłacone za czerwiec i lipiec, bo nie wypełniają procedury. Powinni jeszcze
        podlegać procedurze karnej, za wyłudzenie pieniędzy z NFZ. Proponuję to
        sprawdzić przez policję we wszystkich niepublicznych zakładach.
        • Gość: lol Re: Lekarze: może dojść do tragedii IP: *.daleka.net 05.07.07, 21:53
          żadnych dodatkowych pieniędzy na wpisywanie PESELu nie dostaliśmy
          przykro mi wyprowadzać wszechwiedzącego z błędu
          dodatkowo nawet nie pojawiły sie u nas długopisy
          piszemy tym, co wyżebrzemy od firm farmaceutycznych ( "od zawsze")
      • Gość: kit powiedz to swojemu lekarzowi - do tchórzy z forum IP: *.daleka.net 05.07.07, 21:51
        jw..............
    • milu100 Lekarze: może dojść do tragedii 05.07.07, 09:06
      w takim razie lekarzami powinien poważnie zająć sie prokurator
    • milu100 Re: Lekarze: może dojść do tragedii 05.07.07, 09:08
      "- Ordynatorzy z naszego szpitala informują nas, że istnieje zagrożenie zgonami
      pacjentów"
      chciałby żeby teraz każdy zgon znalazł sie w sądzie pod postacią sprawy karnej
    • Gość: piotruś Lekarze !!! Tak trzymać !!! IP: *.lnet.pl 05.07.07, 09:26
      w ostatnich 30-tu latach w mojej rodzina zawdzięczamy życie:

ja - urodziłem się w zamartwicy (1m-c w inkubatorze)
      mój brat - zapalenie otrzewnej w przebiegu zapelenia wyrostka robaczkowego
      ojciec - perforacja wrzodu żołądka
      babcia - miażdżyca zarostowa tętnic kończyn dolnych, gdyby nie amputacj
      a nogi...

niech każdy popatrzy w najbliższym otoczeniu ile zawdzięczamy tym "konowałom"...
      ile jesteśmy w stanie zapłacić za życie osób nam najbliższych ?
      czy lekarz powinien być zmuszany do pracy na 2 etatach ?
      czy lekarskie zarobki powinny być porównywalne z zarobkami pracowników fizycznych ?

• wesoly_siewca_pesymizmu Re: Lekarze !!! Tak trzymać !!! 05.07.07, 09:41
        Tak, wszyscy powinni zarabiać dokładnie tyle samo (o ile się nie obijają) od
        samego dołu aż po największego prezesa.
        • Gość: madfalcon Re: Lekarze !!! Tak trzymać !!! IP: *.toya.net.pl 05.07.07, 11:41
          coś słyszałem o wojsku dla protestujących lekarzy... dobry pomysł.
          • Gość: sbk Re: Lekarze !!! Tak trzymać !!! IP: 194.75.37.* 05.07.07, 13:36
            Znowu pisiorkowa agentura pluje jadem nienawisci.Poczekajcie bulbonczycy az
            doktory odejda z pracy.Wtedy lord farquad-kaczor wyleczy was nakladaniem
            rak.Aslonce wam z doopy swieci,prawda?
          • ananael Re: Lekarze !!! Tak trzymać !!! 05.07.07, 18:38
            pewnie ze dobry, tam lepiej placa..
          • Gość: etam powiedz to swojemu lekarzowi - do tchórzy z forum IP: *.daleka.net 05.07.07, 21:57
            tylko nie zgłaszaj się z biegunką lub po przepiciu do wojska, by Cię ktoś zbadał
    • Gość: stan Lekarze: może dojść do tragedii IP: 80.51.247.* 05.07.07, 14:20
      Lekarze są jedną z najbogatszych grup w kraju i jest bezczelnością wciskanie
      kłamstw o tym że są biedni!!!
      A narażanie pacjentów na utratę życia i zdrowia kosztem poprawienia swoich
      wynagrodzeń jest po prostu zbrodnią, stojącą w sprzeczności z ideą zawodu lekarza.
      I apel do pacjentów, jeżeli lekarz odmówi wam przyjęcia w godzinach pracy i
      zagraża to waszemu zdrowiu i życiu, to składajcie zawiadomienia do prokuratury.
      • Gość: // powiedz to swojemu lekarzowi - do tchórzy z forum IP: *.daleka.net 05.07.07, 21:58
        jw///
    • casanova.barow.mlecznych Kiedy w gabinetach łapówkarzy zagoszczą kasy fiska 05.07.07, 14:30
      Kiedy w gabinetach łapówkarzy zagoszczą kasy fiskalne? Kiedy przestaną zapraszać
      klientów swoich prywatnych przychodni do publicznych szpitali i leczyć ich na
      państwowym sprzęcie? Kiedy państwowa posadka przestanie być marketingową
      przykrywką dla prywatnej praktyki?
      • Gość: myszkin Re: Kiedy w gabinetach łapówkarzy zagoszczą kasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 15:59
        Naprawdę trzeba tych idiotów zmilitaryzować i to jak najszybciej, bo nie dość,
        że szkodą sobie to jeszcze szkodzą innym i to na masową skalę - czyn o dużej
        szkodliwości społecznej. Kiedyś WAM był takim hamulcem bezpieczeństwa, ale ją
        rozpieprzyli (chyba lekarze, bo kto?) i teraz wiadomo po co.

Lekarz to nie zawód, to: 1. powołanie - jak ksiądz, 2. służba - drugiemu
        człowiekowi, 3. dyscyplina - nawet przeszkolenie wojskowe tych ludzi na
        studiach jest inne, chyba nie od parady, 4. poświęcenie - a nie szantaż, 5. i
        dopiero tu umieściłbym określenie: zawód, czyli rzemiosło, bo takowe musi być,
        ale nie zawód oczekiwań pacjentów. Jak ktoś tego nie rozumie to niech spieprza
        na ten upragniony zachód, tylko powrót już za odszkodowaniem dla pracodawcy.

Jesli ktoś nie chce leczyć nie musi, nie ma takiego obowiązku, ale dyrektor
        szpitala powinien w trybie dyscyplinarnym i ze skutkiem natychmiastowym
        pozwalniać tych wszystkich nieodpowiedzialnych ludzi, którzy blokują miejsce
        tysiącom młodych niemogących uprawiać tej pięknej służby. Tak zrobiłby każdy
        normalny menager dbając o stan firmy i jej majątek, a co dopiero o zdrowie i
        życie ludzi. Widać w biznesie panuje większa odpowiedzialność niż w medycynie,
        w której panie i panowie w kitlach przespali moment wyjścia z komuny.

Przecież jak ktoś chce być lekarzem krezusem może sobie wybudować szpital,
        wyposażyć go, zatrudnić ludzi, opłacać zobowiązania - wszystko za swoje. Jak
        kogo nie stać niech otworzy przychodnię, nawet swój gabinet lekarski i niech
        nie nudzi, że na cudzym ma za mało, bo na cudzym to nikt nie ma dużo. Niech
        pozna smak przygody biznesowej w tym kraju, niech nie robi z siebie ofiary losu.

Nawet jeśli nasi lekarze się nie zdecydują, to ta sytuacja i tak ich w końcu
        dopadnie, bo pacjenci też mają już dość takich lekarzy, którzy próbuja tworzyć
        monopol usług za państwową kasę i wtedy zobaczymy ilu z was zarobi więcej, a
        ilu pójdzie na bruk i będzie musiało, a nie tylko chciało wyjechać. Tak jest w
        innych pięknych zawodach już od kilku lat, ale lekarz ma to w dupie. Niedługo
        już mieć nie będzie. Jak ktoś nie chce rozumu to często ten sam do niego
        przyjdzie później tylko po wyższej cenie, państwo szlachta na cudzym majątku.

Więcej nie napisze, bo szlag mnie trafia, ze mówię do ciemnoty, i tak nic z tego
        • Gość: sbk Re: Kiedy w gabinetach łapówkarzy zagoszczą kasy IP: 194.75.37.* 05.07.07, 17:29
          Takich bzdur to dawno nie czytalem.Jak kazdy pisior chyba nie pomyslales zanim
          napisales.A slonce ci z doopy swieci bulbonczyku.
          • Gość: myszkin Re: Kiedy w gabinetach łapówkarzy zagoszczą kasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 22:20
            do gościa: sbk

Tylko tyle potrafisz odpisać prostaku, autor nastepnego postu przynajmniej
            zdobył się na polemikę, ty nawet nie wiesz co to jest ta polemika, sbk.
        • ananael Re: Kiedy w gabinetach łapówkarzy zagoszczą kasy 05.07.07, 18:34
          Gość portalu: myszkin napisał(a):

> Naprawdę trzeba tych idiotów zmilitaryzować i to jak najszybciej, bo nie dość,
          > że szkodą sobie to jeszcze szkodzą innym i to na masową skalę - czyn o dużej
          > szkodliwości społecznej.

pisales to juz chyba w mundurze, ksiazeczka wojskowa w kieszeni, gotowy do
          zaszczytnej sluzby wojskowej.

> Kiedyś WAM był takim hamulcem bezpieczeństwa, ale ją
          > rozpieprzyli (chyba lekarze, bo kto?) i teraz wiadomo po co.

krecia robota szatanow z WAM.

> Lekarz to nie zawód, to: 1. powołanie - jak ksiądz, 2. służba - drugiemu
          > człowiekowi, 3. dyscyplina - nawet przeszkolenie wojskowe tych ludzi na
          > studiach jest inne, chyba nie od parady, 4. poświęcenie - a nie szantaż, 5. i
          > dopiero tu umieściłbym określenie: zawód, czyli rzemiosło, bo takowe musi być,
          > ale nie zawód oczekiwań pacjentów.

I tu sie nie zgadzam.. To jest zawod. To jest praca, ale szczegolna.
          Poswiecenie- tak, bezwglednie, sluzba - nie!.

> Jak ktoś tego nie rozumie to niech spieprza
          > na ten upragniony zachód, tylko powrót już za odszkodowaniem dla pracodawcy.

A tu sie nie zgadzam.
          Odszkodowanie dla pracodawcy ? A co to jest ? Ja chyba z innej bajki..

>
          > Jesli ktoś nie chce leczyć nie musi, nie ma takiego obowiązku, ale dyrektor
          > szpitala powinien w trybie dyscyplinarnym i ze skutkiem natychmiastowym
          > pozwalniać tych wszystkich nieodpowiedzialnych ludzi, którzy blokują miejsce
          > tysiącom młodych niemogących uprawiać tej pięknej służby.

1) Znowu ta sluzba. Z PRLu nie wyszedles chyba. Sluzbe to mozesz miec u siebie w
          rezydencji.
          2) Haha. Powiem tak - nie ma tych tysiecy ludzi ktorym sie cokolwiek blokuje.
          Obecnie w wielu szpitalach sa wakaty! Tak, szpitale poszukuja lekarzy!

> Tak zrobiłby każdy
          > normalny menager dbając o stan firmy i jej majątek, a co dopiero o zdrowie i
          > życie ludzi. Widać w biznesie panuje większa odpowiedzialność niż w medycynie,
          > w której panie i panowie w kitlach przespali moment wyjścia z komuny.
          >

To niestey ty przespales ten moment. Zwalnianie pracownikow w momencie kiedy ich
          brakuje jest faktycznie zlotym posunieciem..

> Przecież jak ktoś chce być lekarzem krezusem może sobie wybudować szpital,
          > wyposażyć go, zatrudnić ludzi, opłacać zobowiązania - wszystko za swoje. Jak
          > kogo nie stać niech otworzy przychodnię, nawet swój gabinet lekarski i niech
          > nie nudzi, że na cudzym ma za mało, bo na cudzym to nikt nie ma dużo. Niech
          > pozna smak przygody biznesowej w tym kraju, niech nie robi z siebie ofiary losu
          > .

W Polsce lekarze sa zbyt biedni (!) zeby tworzyc wlasne szpitale. A wlasny
          "gabinet" ma sie nijak do charakteru pracy na oddziale na czym ci ludzie sie
          swietnie znaja.

>
          > Nawet jeśli nasi lekarze się nie zdecydują, to ta sytuacja i tak ich w końcu
          > dopadnie, bo pacjenci też mają już dość takich lekarzy, którzy próbuja tworzyć
          > monopol usług za państwową kasę i wtedy zobaczymy ilu z was zarobi więcej, a
          > ilu pójdzie na bruk i będzie musiało, a nie tylko chciało wyjechać.

Szkoda biednych starszych ludzi.. ale faktycznie, kiedys tak bedzie. Wiem jedno
          - (prawie) zaden lekarz na tym nie straci.

> Tak jest w
          > innych pięknych zawodach już od kilku lat, ale lekarz ma to w dupie.

Pewnie dlatego ze jak sam twierdzisz lekarz to nie zawod.

> Niedługo
          > już mieć nie będzie. Jak ktoś nie chce rozumu to często ten sam do niego
          > przyjdzie później tylko po wyższej cenie, państwo szlachta na cudzym majątku.

O i tu sie z toba zgadzam. Bedzie cie ta glupota niemalo kosztowac.

> Więcej nie napisze, bo szlag mnie trafia, ze mówię do ciemnoty, i tak nic z teg
          > o

Moze zanim cos powiesz najpierw to przemysl. Wieksza szansa na sukces bedzie..
          • Gość: myszkin Re: Kiedy w gabinetach łapówkarzy zagoszczą kasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 23:00
            odp. do gościa: ananael

Twoje odpowiedzi choć wydają się byc merytoryczne nie są takie, to wybiórczo
            potraktowane interpretacje moich tez z próbą utrzymania humorystycznego tonu,
            tymczasem sprawa jest poważna. Ale nie dlatego, może nie tylko dlatego, że
            dostając jakąś tam władzę nad życiem i zdrowiem ludzi szafujecie (wy, bo pewno
            jesteś lekarzem) nim, co nie przystoi nawet myślącemu podrostkowi, ale głównie
            dlatego, że nie rozumiecie, że taka władza to obowiązek, a nie przywilej.
            Ludzie starej daty to rozumieli, ale wysoki poziom satysfakcji materialnej
            przewraca w głowach pokoleniu ZSMP, które teraz rozdaje karty w słuzbie zdrowia.

Proszę mnie nie mieszać ani do pisiorów, ani do slbeków. Jestem od tego
            całkowicie wolny, choć mam swój światopogląd, który wyżej stawia drugiego
            człowieka niż własną dupę i mam tu na myśli ludzi raczej bezbronnych niż
            lekarzy szantarzystów, którzy na państwowym sprzęcie odmawiają pomocy ludziom w
            potrzebie. To mienie, którym się posługują nie wzięło się z nikąd, ale też nie
            podarowali go lekarze, oni je w pewnym sensie dostali - do wykorzystania dla
            dobra drugiego człowieka, nie dla dobra swojego, żeby nim grać kiedy chcą.

Taką aksjomatyczną utopię, że lekarzy się nie zwalnia kiedy ich brakuje, może
            wygłosić tylko ktoś, kto nie pracował nigdy w sektorze prywatnym lub nie ma
            pojęcia o ekonomi, w której obok micro ekonomi wystepuje macro ekonomia, a obok
            chwili występują cykle i przedziały czasowe. Już kilka wieków temu pewien
            przedsiębiorca po pokonaniu statkiem drogi z Indii do Ameryki śmiał wyrzucić do
            morza cały transport herbaty kiedy nie otrzymał odpowiedniej ceny i się nie
            zawachał. Tyle, że herbata była jego. Przykład ten pokazuje, że ekonomia ma
            różne twarze, tylko proszę nie brać przykładu dosłownie i nie wyrzucać sprzętu.
            Tą herbatą są dziś pacjenci, a jutro wy sami i nie będzie wążne, że herbaty brak

A na koniec proszę nie straszyć, że jeszcze za to zapłacę, bo i tak juz płacę,
            lekarzu nie strasz, nie jesteś najgorszy, znałem dużo gorszych i się nie
            przestraszyłem. Wogóle zdejmijcie ten klosz z głowy, a zobaczycie resztę
            świata, jest piękny i nie psujcie go waszymi fochami. Trzeba kochać ludzi.

I tego wam życzę, nawet jeśli przychodzi to z trudem. I lekarz kiedyś umrze.
            Niestety, takie jest życie. Po co igrać takimi wielkimi wartościami? Wstyd. I
            jeszcze jedno, nie epatujcie, że pacjent przed operacją przyzna wam rację, pod
            nożem ludzie przyznają rację różnym poglądom. Poźniej, wolni mówią co innego.
            • ananael Re: Kiedy w gabinetach łapówkarzy zagoszczą kasy 06.07.07, 13:06
              > odp. do gościa: ananael
              >
              > Twoje odpowiedzi choć wydają się byc merytoryczne nie są takie, to wybiórczo
              > potraktowane interpretacje moich tez z próbą utrzymania humorystycznego tonu,
              > tymczasem sprawa jest poważna.

Ja po prostu obalalem twoje "tezy". Pierwsza, ze jestem idiota. Otoz nie.
              Druga, że lekarze zajmuja sie, poslugujac sie twoja retoryka - rozpieprzaniem
              szpitali. Zastanowilbys sie.
              Do trzeciej tezy odnioslem sie z wieksza przychylnoscia. Otoz wyobraz sobie, ze
              wiekszosc lekarzy jakich znam, a zetknalem sie z paroma setkami spokojnie, robi
              naprawde wiele dla dobra pacjentow. Ale to jest jednak praca. Nie robi sie tego
              wszystkiego z nudow.. Pracuje sie dla pieniedzy, bo te potrzebne sa na to zeby
              moc sie utrzymac. Pracuje sie z poswieceniem, z checia pomocy ludziom, ale to
              jest PRACA! I trzeba ja wynagradzac odpowiednia placa.
              Taka sluzba jak mowisz i za pewne myslisz to jest w chwilach tragicznych - kiedy
              ktos umiera zaden lekarz w tym kraju nie odmowi nikomu pomocy, w przypadkach
              katastrof zaden z kolegow nie zapyta o pieniadze - ale my mowimy o szarej
              codziennosci. Pieniadze sa potrzebne do zycia, bo za darmo nikt nam nic nie da!
              Dosc tych dorabian po zwyklym etacie, jezdzenia z pracy do pracy - bo MUSIMY
              dorobic. Robmy to, ale tylko kiedy chcemy, wlasnie z potrzeby niesienia pomocy i
              dla pasji

> Ale nie dlatego, może nie tylko dlatego, że
              > dostając jakąś tam władzę nad życiem i zdrowiem ludzi szafujecie (wy, bo pewno
              > jesteś lekarzem) nim, co nie przystoi nawet myślącemu podrostkowi, ale głównie
              > dlatego, że nie rozumiecie, że taka władza to obowiązek, a nie przywilej.

I dlatego mimo strajkow szpitale pracuja i przyjmuja pacjentow. Wlasnie tych
              ktorych zyciu i zdrowiu moze cos zagrazac!

> Ludzie starej daty to rozumieli, ale wysoki poziom satysfakcji materialnej
              > przewraca w głowach pokoleniu ZSMP, które teraz rozdaje karty w słuzbie zdrowia
              > .

Sluzby zdrowia nie ma.. ale pokolenie ZSMP jest do tego terminu przyzwyczajone.
              Ludzie starej daty (jako chyba jedynie obecnie w tym kraju) maja wielki szacunek
              i naprawde duze zaufanie dla i do lekarzy. Uwierz mi. Ludzie starej daty nie
              wyzywaja lekarzy od idiotow.

> Proszę mnie nie mieszać ani do pisiorów, ani do slbeków. Jestem od tego
              > całkowicie wolny, choć mam swój światopogląd, który wyżej stawia drugiego
              > człowieka niż własną dupę i mam tu na myśli ludzi raczej bezbronnych niż
              > lekarzy szantarzystów, którzy na państwowym sprzęcie odmawiają pomocy ludziom w
              >
              > potrzebie.

Czy ja mowilem cos takiego ? Szczerze olewam twoje poglady polityczne, mam
              jedynie nadzieje ze sa zdrowsze od tych na opieke zdrowotna.
              Skoro juz nazywasz kogos szantazysta rob to prosze zgodnie z zasadami ortografii
              (tzn przez ż). Nie szanujesz mnie, szanuj chociaz jezyk polski.

> To mienie, którym się posługują nie wzięło się z nikąd, ale też nie
              > podarowali go lekarze, oni je w pewnym sensie dostali - do wykorzystania dla
              > dobra drugiego człowieka, nie dla dobra swojego, żeby nim grać kiedy chcą.

Wlasnie dlatego ze ci lekarze pracuja w jednostkach finansowanych posrednio ze
              skarbu panstwa, a bezposrednio z NFZ. I to wlasnie wladze panstwowe sa
              odpowiedzialne za zapewnienie opieki zdrowotnej obywatelom. Przeczytaj
              konstytucje. Niestety nasze panstwo nie moze znalezc chetnych na prace w tych
              jednostkach na obecnych warunkach, a to tylko dlatego ze te warunki sa zle..

> Taką aksjomatyczną utopię, że lekarzy się nie zwalnia kiedy ich brakuje, może
              > wygłosić tylko ktoś, kto nie pracował nigdy w sektorze prywatnym lub nie ma
              > pojęcia o ekonomi, w której obok micro ekonomi wystepuje macro ekonomia, a obok
              > chwili występują cykle i przedziały czasowe. Już kilka wieków temu pewien
              > przedsiębiorca po pokonaniu statkiem drogi z Indii do Ameryki śmiał wyrzucić do
              > morza cały transport herbaty kiedy nie otrzymał odpowiedniej ceny i się nie
              > zawachał. Tyle, że herbata była jego. Przykład ten pokazuje, że ekonomia ma
              > różne twarze, tylko proszę nie brać przykładu dosłownie i nie wyrzucać sprzętu.

Pouczajaca pogadanka. Powiedz mi w takim razie jaki to rodzaj cyklu obserwujesz
              w ochronie zdrowia (gospodarce zdrowotnej ?) i w ktorym miejscu cyklu jestesmy.

> Tą herbatą są dziś pacjenci, a jutro wy sami i nie będzie wążne, że herbaty bra
              > k

Wszedzie widzisz herbate ? Slyszales gdzies o kryzysie w ochronie zdrowia
              spowodowanego brakiem pacjentow ?

> A na koniec proszę nie straszyć, że jeszcze za to zapłacę, bo i tak juz płacę,
              > lekarzu nie strasz, nie jesteś najgorszy, znałem dużo gorszych i się nie
              > przestraszyłem. Wogóle zdejmijcie ten klosz z głowy, a zobaczycie resztę
              > świata, jest piękny i nie psujcie go waszymi fochami. Trzeba kochać ludzi.
              > I tego wam życzę, nawet jeśli przychodzi to z trudem.

Cytujac klasyka myszkina:

cytat nr 1:
              > i wtedy zobaczymy ilu z was zarobi więcej, a
              > ilu pójdzie na bruk i będzie musiało, a nie tylko chciało wyjechać.

cytat nr 2:
              > szlag mnie trafia, ze mówię do ciemnoty

cytat nr 3:
              > Naprawdę trzeba tych idiotów zmilitaryzować

Kto kogo straszy ? Milosc do ludzi ? Zabawne w twoich ustach.

> I lekarz kiedyś umrze.
              > Niestety, takie jest życie. Po co igrać takimi wielkimi wartościami? Wstyd.

Umrze. A to wszystko po to zeby dociagnal do 60tki, a nie padal zatyrany przed
              50tka. I zeby przez to zycie zaznal czegos wiecej niz obrazy i obelgi od ludzi
              twego 'milosciwego' pokroju.

> I
              > jeszcze jedno, nie epatujcie, że pacjent przed operacją przyzna wam rację, pod
              > nożem ludzie przyznają rację różnym poglądom. Poźniej, wolni mówią co innego.

Powiedz to dziennikarzom. Dla mnie kazdy ma prawo wyrazic swoja opinie kiedy
              chce. I wtedy kiedy jest sila przetrzymywany (sik!), i wtedy kiedy jest 'wolny'.
              • Gość: myszkin Re: Kiedy w gabinetach łapówkarzy zagoszczą kasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 22:45
                Przeczytałem. Dzieki za wydajną polemikę. Owszem rzeczowa, ale są też inne racje
                Co do miejsca w cyklu ekonomicznym, w jakim jest obecnie ochrona zdrowia w
                Polsce - doprawdy trudno się zorientować, może być różnie, raczej krzywa tylko
                nie wiadomo czy w górę, czy w dół. A kryzysem w branży nie rządzi ilość
                pacjentów tylko ilość dostepnej kasy, tej prawdziwej z PKB, a nie wirtualnej.

Na koniec proszę, nie rób pojedyńczej uwagi o ortografii, to ważne, ale czasem
                w pośpiechu można się mylić, zwłaszcza w słowie mi obcym. Ty chociasz rozmawiasz
        • Gość: bełkot powiedz to swojemu lekarzowi - do tchórzy z forum IP: *.daleka.net 05.07.07, 22:03
          tak tak, mówisz do ciemnoty rzeczywiście i tym pewnie motywujesz swoje "
          spieprzą", "idiotów"
          Twoje słowa świadczą o Tobie
          może i mówisz do ciemnoty, ale chyba tej Twego rodzaju. Do niej to trafi. Trochę
          przekleństw i już uważają kogoś za wszechmocnego i wszechmądrego. Ewentualnie
          gadka-szmatka o zmowie, tajemnych siłach i układzie.
          nie przejmuj sie, niedługo wszyscy sie zwolnią i nikt nie będzie Ci przeszkadzał
      • Gość: mik powiedz to swojemu lekarzowi - do tchórzy z forum IP: *.daleka.net 05.07.07, 21:59
        tak tak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka