podpisanym 06.07.07, 19:44 Bałuty czyli te pomazane bloczki czy wyrwy po kamienicach ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: barnaba Księży Młyn skarbem Łodzi IP: *.lodz.msk.pl 06.07.07, 20:52 Zdjęcie podpisane "Bałuty" przedstawia okolicę pl. Kościelnego- czyli tak naprawdę Stare Miasto :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun Re: Księży Młyn skarbem Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 22:15 Bałuty, ale co właściwie na Bałutach. To tak jakby za najciekawsze miejsce w Łodzi uznać Śródmieście - pustosłowie. Podobnie szlak pałacami fabrykantów. Miejsce to miejsce, szlak to szlak, a dzielnica to już raczej nie miejsce, chyba, że Gracia w Barcelonie - za sprawą bohemy i kawiarenek, konkretny powód. Księży Młyn to też taka mała dzielnica, ale jednak tworzy jeden zespół typologiczny o jednorodnej genezie - to co innego. Zatem lista jest nie ścisła. Ale akcja dobra, bo "cudze chwalicie swego nie znacie",zatem poznajcie Łodzianie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korektorka Re: Księży Młyn skarbem Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 23:24 zdjęcie nr 2 przedstawia magazyny, a nie przędzalnię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Księży Młyn skarbem Łodzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 23:11 > Bałuty, ale co właściwie na Bałutach. Bałuty? Ze Starych Bałut to został kawałek Zgierskiej, kawałek Bałuckiego Rynku i ul. Ceglana. MOże jeszcze któraś z bocznych uliczek odchodzących od Limanowskiego. To wszystko, reszta to blokowiska, jakich wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuuzet Księży Młyn skarbem Łodzi IP: *.retsat1.com.pl 06.07.07, 22:19 Jakiś szwindel z tym głosowaniem!!! Ostatni raz jak sprawdzałem wyniki to tramwaj miał DWA RAZY WIECEJ GLOSOW niż Ksieży Młyn.... Wiec jaskolwiek nie mam nic do zarzucenia Księzemu Młynowi, to jednak jak WOLNE głosowanie, to głosowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
g0g Re: Księży Młyn skarbem Łodzi 07.07.07, 00:38 "Mamy listę dziesięciu najbardziej atrakcyjnych MIEJSC w Łodzi"... "Okazało się, że co czwarta osoba głosowała na zabytkową tramwajową linię "0"." Zajela miejsce 1sze, ale to nie "miejsce" ztad wyroznienie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łodzzianin Księży Młyn skarbem Łodzi IP: *.toya.net.pl 06.07.07, 22:51 Ciekawe ciekawe. Linia 0 miała 23 % głosów Księży Młym tylko 12 % a zajął pierwsze miejsce a linia 0 dostała tylko wyróżnienie. Skoro od początku tak miało byc to po co wogóle była ta sonda? MOże mi to ktoś wyjaśnić? Odpowiedz Link Zgłoś
krzyskup Re: Księży Młyn skarbem Łodzi 06.07.07, 23:18 No cóż, na łódzką zerówkę sam głosowałem. I uważam, że głosowanie to głosowanie. Skoro zgłoszenie zostało dopuszczone do głosowania, to Szanowna Redakcja powinna czuć się jakoś zobowiązana, prawda? Miło nam, że takiego lobbingu się gratuluje. Szkoda natomiast, że osoby zainteresowane innymi zabytkami Łodzi nie są w stanie się sprawnie zorganizować. Cieszy mnie również pierwsze miejsce dla Księżego Młyna - miejsca, które wydaje mi się jednym z najpiękniejszych w Łodzi, a mimo to niezbyt chyba znanego. Nie cieszy mnie jednak złamanie swego rodzaju umowy, którą moim zdaniem stanowiło zaproszenie do zgłaszania swoich kandydatur i głosowania. To tyle z mojej strony. Pozdrawiam Forumowiczów i Redakcję. krzyskup Tym razem lekko zawiedziony Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz_111 Re: Księży Młyn skarbem Łodzi 06.07.07, 23:27 ja też się zawiodłem tym co się wydarzyło. Jak by nie patrzeć linia 0 wyprzedzała prawie o 100 głosów Księzy młyn a nawet nie została ujęta w pierwszej 10. W kraju w którym jest demokracja i wolnośc słowa i wyboru nie powinny miec miejsca takie przypadki. Równiez jestem bardzo zawiedziony postępowaniem redakcji. Po prostu brak mi słów. Pzdr. Łukasz (SZAUTER) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Widzewiak Księży Młyn skarbem Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 23:29 Brawa dla Gazety, PO, WKZ za walke o ochrone KM. Tomaszwski z Kropa powini poniesc jakas kare za dopuszczenie do rozkradzenia KM, oraz za chec posawienia tam 100 m wiezowcow Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Księży Młyn skarbem Łodzi 07.07.07, 09:34 To mi wyglada na niezly przewal. GW chyba miala naszykowana liste zwyciezcow i nagle zerowka wpadla i ?klops. Mam prenumerate GW bo myslalem ze to rzetelna gazeta, ale jak widac mylilem sie Odpowiedz Link Zgłoś
antymonek Re: Księży Młyn skarbem Łodzi 07.07.07, 09:41 Ja nie należę do "lobby miłośników komunikacji", a mimo to głosowałam na linię zero. Zastanawiam się, jak mozna było zlekceważyć prawie jedną czwartą uczestników sondażu. Skoro tramwaj został dopuszczony do udziału, to dlaczego wykluczono go po tym, jak wygrał? I po co w ogóle robić ankietę, skoro wyniki Redakcja i dostosuje do swojej wizji? Ciekawa jestem czy w innych akcjach Wyborczej obowiązują takie same reguły. Bo przyznam, że trudno mi będzie odzyskać zaufanie do Redakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun Re: Księży Młyn skarbem Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 10:59 Płacz forumowiczów nad degradacją zwycięzcy - linii "0" przyprawia mnie o zdziwienie, czyżby niektórzy mieszkańcy kierowani sentymentem nie rozumieli znaczenia słów i celu głosowania? Głasowanie, jak rozumiem, miało na celu wyłonienie najciekawszych miejsc, a nie zjawisk, osiągnięć komunikacji, czy minionej atmosfery. Chodziło o wskazanie materialnie istniejących miejsc: obiektów zlokalizowanych w konkretnie określonym miejscu oddających tożsamość miasta. Linia tramwajowa jednak w tej kategori się nie mieści, bo jak ją pokazać, jest bytem minionym i wspomnieniem. Ktoś bez zastanowienia zgłosił, ktoś bez zastanowienia dopuścił, a teraz jest problem. Komunikować się znaczy nadawać i odbierać ze zrozumieniem, na temat, tego uczą w szkole. Z tą linią to tak jakby ktoś zgłosił "Rejs", który zrobił na nim wrażenie po seansie w "Gdyni" - chodzi o kino Gdynia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anakor Księży Młyn skarbem Łodzi IP: *.toya.net.pl 07.07.07, 11:07 Zdjęcie nr 2 to magazyny i rampy stacji kolejowej, będacej częscią tego kompleksu przemysłowego (tory kolejowe niestety już rozkradziono). Zdjęcie z podpisem Bałuty, ul. Wojska Polskiego, pokazuje tak naprawdę, ul. Łagiewnicką przy Placu Kościelnym. Linia tramwajowa "0" nigdy w Łodzi nie istniała. To tylko okazjonalna impreza MPK, równie nieudana co autobus sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brudna smirdzaca Kropiwnici skarbem LOdzi IP: *.bel.vectranet.pl 07.07.07, 12:13 Jak na prezna metropolie XXI WIEKU SErwis o LOdzi naprawde jest zalosny, w tym miescie nic sie nie dzieje , jakby w Warszawie mieli pisac o takich pie..ch to miejsca by im braklo, co to ku...wa jest?! Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Re: Kropiwnici skarbem LOdzi 07.07.07, 12:39 www.um.warszawa.pl/ Warszawa lodz.pl/newPlatform/ Łódź Czy autentycznie jest aż taka różnica w jakości serwisów? Odpowiedz Link Zgłoś
majkowa Zatęchłe ruiny - skarbem? 07.07.07, 22:39 To żałosne, że największym skarbem Łodzi, w dodatku wybranym w oszukańczy sposób zostały ruiny ponad stuletnich budynków wybudowanych jako tymczasowe, oszczędnościową metodą przez fabrykanta, który wiedział jak zarobić pieniądze i na pewno nie zamierzał budować "skarbów Łodzi". Jako główną zaletę Księżego Młyna gazeta wymienia "niepowtarzalną atmosferę". Chyba chodzi jej o stęchliznę i zagrzybienie zmurszałych stropów i piwnic w budynkach. Wstyd mi za taki "skarb". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Zatęchłe ruiny - skarbem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.07, 23:13 > To żałosne, że największym skarbem Łodzi, w dodatku wybranym w oszukańczy > sposób zostały ruiny ponad stuletnich budynków wybudowanych jako tymczasowe, > oszczędnościową metodą przez fabrykanta, który wiedział jak zarobić pieniądze > i na pewno nie zamierzał budować "skarbów Łodzi". Żebyś wiedziała, jak było kiedyś budowane Stare Miasto w Pradze lub Krakowie... Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz_111 Re: Zatęchłe ruiny - skarbem? 07.07.07, 23:13 Zastanawia mnie tylko dlaczego nikt z gazety się tu nie wypowie w tej sprawie? Milcza jak na kazaniu:/ A pod artykułem zapewne pojawiły się tylko pozytywne komenty bo nie widziałem wersji papierowej albo spreparowane komenty. Kupił ktos dzisiejsza gazete? Jak artykuł był rozplanowany? Odpowiedz Link Zgłoś
minigry.amor.pl Re: Zatęchłe ruiny - skarbem? 08.07.07, 13:49 Prawdziwe skarby Łodzi GW ma gdzieś. Na KM robi sie szum dla zarobku. Typowe dno i specyfika każdego brukowca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytek to jakie skarby? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 17:21 Mnie osobiście Księży Młyn bardzo się podoba. A co należy polecić w Łodzi twoim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Szkoda że nie ma zdjęć obrazyjących stan dróg IP: *.toya.net.pl 08.07.07, 16:53 i chodników w tym rejonie. Bałuty, jak dla mnie zbyt zaniedbane by były chlubą Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Oczywiście są tam miejsca godne uwagi. IP: *.toya.net.pl 08.07.07, 16:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mki. Ludzie, skończcie z tą fikcją !!!! IP: 193.24.14.* 09.07.07, 08:47 Od roku jeden temat "Księży Młyn". Unikat, zabytek, dziedzictwo Łodzi, teraz pomysł parku kulturowego - śmiechu warte. Zdewastowane, śmierdzące, zaniedbane i wyjątkowo nieprzyjemne miejsce, do którego nikt z piejących z zachwytu nie zaprowadziłby znajomych z poza Łodzi po godz. 22. Przejeżdzam tamtędy codziennie i twierdzę, że śląskie osiedla familijne mają większy klimat i są lepiej utrzymane. A jak ten amok obrońców zabytków się szybko nie skończy to inwetorzy się wycofają, poczekają jak to się wszystko zawali i wtedy będzie można cegły zaorać i zbudować blokowisko - czy tego chcecie???????? Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja.lodz Re: Księży Młyn skarbem Łodzi 09.07.07, 11:58 Drodzy Czytelnicy, podjęliśmy w redakcji decyzję o wykluczeniu z TOP 10 tramwaju linii O, ponieważ jesteśmy przekonani, że sukces w plebiscycie zawdzięcza zorganizowanej akcji grupy miłośników tramwajów. Głosów tramwajowi przybyło dosyć nagle, w ciągu jednej doby zyskał dwa razy większe poparcie niż inne kandydatury. Uznaliśmy, że to masowa akcja, która nie odzwierciedla prawdziwych wyborów łodzian. Jesteśmy jednak pełni uznania dla grupy miłośników łódzkiej komunikacji i dziękujemy im za udział w plebiscycie. A tramwaj linii O nagradzamy specjalnym wyróżnieniem. Danuta Majka, sekretarz redakcji Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: Księży Młyn skarbem Łodzi 09.07.07, 22:01 1) Sekretarz redakcji GW nawet nie wie, że chodzi o linię 0 (zero) a nie O. WSTYD 2) Skąd wiadomo czy nie działało(gorzej) lobby na KM czy inne miejsce? 3) Sonda jest sondą, taka była wola głosujących i powinna być zaakceptowana - trochę uczciwości - mnie to przypomina PRL - możesz kupić wołgę w każdym kolorze tylko, żeby była czarna:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun linia zero to nie jest miejsce, litości. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 09:36 Jak linia tramwajowa może być miejscem ??? Miejsce to punkt - ośrodek, centrum czegoś, jednoznaczna lokalizacja. Linia to to nie jest miejsce. Miłośnikom tramwajów wszystko kojarzy się z linią 0. Nz pytanie co najlepszego ci się przytrafiło w życiu odpowiedź: linia zero. Fundamentalizm drogą do oszołomstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz_111 Re: linia zero to nie jest miejsce, litości. 10.07.07, 19:36 Linia 0 jakby jest miejscem poniewaz sam wagon jest zabytkiem i to nie podlega dyskusji. Księzy młyn można by powiedzieć że też nie jest miejscem bo można go przemieścić. W dzisiejszych czasach technika jest taka że całe wielkie gigantyczne budowle można w całości przemieszczać lub pocięte na mniejsze równe kawałki. Jak dla mnie wynik tej sondy jest nadal nieprawdziwy i zmanipulowany. Po prostu wygrała linia 0 a księzy młyn jest na 2 (drugim) miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archifun Re: linia zero to nie jest miejsce, litości. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 22:42 wagon tramwajowy to nie jest miejsce tylko wagon tramwajowy, to jest w tym miejscu to w innym miejscu - zatem nie stoi w miejscu, przynajmniej nie stał kiedy jeździł linią 0. Księży Młyn jest miejscem, to nieruchomość, której głównym atrybutem jest to, że stanowi z założenia dobro nieruchome, przypisane do konkretnej lokalizacji, a kiedy się go przeniesie w inne miejsce nie jest już Księżym Młynem tylko jego elementami przeniesionymi gdzie indziej. Naniesienia są przypisane do działki gruntu i stanowią jego integralną część - kogo grunt tego naniesienia, taka jest siła miejsca określonego topograficznie. Oczywiście nieuki w ich potocznym języku, który nic nie znaczy mogą wszystko nazywać jak chcą, tylko, że nikt tego nie rozumie. Cywilizacja wymysliła nazwy żeby ich używając można było się porozumieć, nie bełkotać. Na to osiągnięcie pracowały tysiące pokoleń przez dziesiątki wieków, jest śmiesznym to zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: linia zero to nie jest miejsce, litości. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 22:51 O czym Ty mówisz? O znaczeniu słów? O przenoszeniu budynków? Jaki obiekt dostał najwięcej głosów? Tramwaj linii "0"! Złamał jakieś zasady konkursu? Nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lum ale trujesz IP: 195.69.82.* 14.07.07, 21:33 to GW sama nazwala linie 0 "miejscem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Księży Młyn skarbem Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 17:33 Jak możesz krytykować GW? Oni zawsze mają rację! Siedź cicho i ciesz się, że nie wygrała siedziba "Wyborczej" na Sienkiewicza! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał M. Re: Księży Młyn skarbem Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 22:54 Faktem jest, że grupa osób skupionych wokół starych tramwajów jest w Łodzi silna i to niewątpliwie oni przegłosowali tę kandydaturę. Ale zrozumcie: to też są łodzianie! Oddali głosy według zasad jakie Wy ustaliliście. Nie możecie ich teraz zmieniać. Sprawa jest w sumie błaha, ale pokazuje chore podejście do pewnych spraw w GW. Łącznie z rozumieniem demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Re: Księży Młyn skarbem Łodzi IP: *.biogen.com 18.07.07, 18:08 Fajnie by tez bylo jakby redakcja usunela wszystkie angielsko jezyczne chwasty z tego artykulu typu: number one, top ten itd. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofbla Re: Księży Młyn skarbem Łodzi 20.07.07, 22:49 Odnoszę wrażenie że "wyniki z góry były ustalone", a tu taki numer i nie wygrał ten kto powinien. NIEŁADNIE GW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lum żenada! IP: 195.69.82.* 14.07.07, 21:29 "Chcemy pogratulować wszystkim miłośnikom komunikacji w mieście, że tak sprawnie lobbowali za swoim projektem i tak świetnie zorganizowali akcję głosowania." No coz, jest to jawne przyznanie sie do tego, ze artykul byl napisany zawczasu a glosowanie to pic na wode i fotomontaz. ŻENADA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piciak Księży Młyn skarbem Łodzi IP: *.toya.net.pl 17.07.07, 23:01 TOP TEN 10 powinno sie umieszczac na bilbordach w najwiekszych miastach w Polsce zachecajac tym samym do odwiedzenia nas!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś