beers 19.06.03, 18:59 A jednak sie doczekalismy ! Tytul akcji bardzo moim zdaniem chwytliwy ;) Trzymajmy kciuki za powodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yarro Re: Dajcie nam skrzydła! - apel Gazety 19.06.03, 19:17 Brawo Pani Moniko :) !!! Nareszcie cos się ruszyło :) Pozdrawiam serdecznie! (PS - Proszę mi wybaczyć - wie Pani o co chodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redakcja Re: Dajcie nam skrzydła! - apel Gazety IP: *.lodz.gazeta.pl 20.06.03, 10:04 Do Yarro Była wściekła, ale po tym wpisie mi przeszło Pozdrawiam, Monika Gałązka Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Dajcie nam skrzydła! - apel Gazety 20.06.03, 23:32 Jeszcze raz przepraszam... :) Będę już grzeczny :) Pozdrawiam również :) Jarek Kubiak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z NIEMIEC Re: Dajcie SIE OSZUKAC !!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 21.06.03, 00:29 NAJPIERW TRZEBA ZAPYTAC ; GDZIE RYANAIR JEST WPUSZCZANY ? BO WE FRANKFURCIE NAD MENEM SA PLAKATY : DO LONDYNU ZA 40 EURO ALE START JEST Z LOTNISKA POLOWEGO W GORACH TAUNUS GDZIE WCALE NIE MA PASA 2 KILOMETRY ; A DO LOTNISKA 2 GODZINY JAZDY AUTEM I GATWIG EXPRES gorszy niz tramwaj do Pabianic, dziadowstwo angielskie a RÝANAIR skonczy się w przyszłym roku , najpóźniej w 2004 padnie Lastminut loty już nie są żadną atrakcją na Zachodzie a TANIE MIESO PSI JEDZA a wycieczki z Izraela jak przyjezdzaja do Polski to w konwoju 5 autokarów + 2 auta osobowe kto tego nie wie, to pomaga kolejnym złodziejom z Zachodu, którzy nie chcą w Polsce inwestować , tylko KASOWAC Opozycja Pozaparlamentarna opozycja@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Dajcie SIE OSZUKAC !!!!! 21.06.03, 00:52 Czy mógłbyś przedstawić jakiekolwiek realne konkrety i napisac cos po ludzku? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Dajcie nam skrzydła! - apel Gazety 19.06.03, 19:57 Brawo! Podziękowania dla pani Moniki za ten tekst! Oby odniosł pozytywny skutek. Trzymam kciuki za powodzenie całej akcji i oby Lublinek... <@> Odpowiedz Link Zgłoś
hubar YARRO!!! 19.06.03, 20:18 Błagam!!! Weź no sie uspokój z nabijaniem tych postów!!! Zobacz ile juz tego, a ile w nich treści... Opanuj się nieco. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: YARRO!!! 19.06.03, 21:41 Yarro tak się podekscytował, że hamulce mu poszły... a co do artykułu-dobrze, że GW ruszyła się! miejmy nadzieję, że to nie jeden artykuł na długo, długo...:/ PS. Walczacy w tej sprawie Forumowicze-wywalczyliście! gratulacje;-) Odpowiedz Link Zgłoś
yarro ZUPEŁNIE NIE NA TEMAT 19.06.03, 23:43 Te posty to nic... ja zrobiłem coś bardziej wrednego ;] Prawie terrorysta ze mnie :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
pijaw Re: ZUPEŁNIE NIE NA TEMAT 19.06.03, 23:47 A co takiego? To przez Ciebie Vladip ma skrzynkę pełną spamu? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: ZUPEŁNIE NIE NA TEMAT 20.06.03, 23:34 pijaw napisał: > A co takiego? > To przez Ciebie Vladip ma skrzynkę pełną spamu? :-)) -- Oj nie tylko Vladip ją taką miał ;] Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Dajcie nam skrzydła! - apel Gazety 19.06.03, 20:14 A może, skoro pan Lachowski taki pozytywnie i w ogóle nastawiony, BRE pomógłby skredytować w części to przedsięwzięcie? Panie Sławku - odwagi :) !!! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukaszn3 Wymagania Ryanair'a - nie do szybkiego... IP: 204.60.124.* 19.06.03, 22:37 ...niestety choc apel jest bardzo PR'owsko chwytliwy to warunki (rowniez techniczne) Ryanair'a sa bardzo ciezkie i wydaje mi sie ze nie do szybkeigo spelnienia. Wydluzenie pasa startowego o 50% jego aktualnej dlugoscie pochlonie cinajmniej 1.5 lat ... niestety tyle trwac bedzie w ekspresowym tempie nad-budowa pasa 9pamietacie w polowie lat 90- tych zamkniete bylo lotnisko w Krkaowie prze caly sezon letni ... tam tylko remontowano pas i oswietlenie - trwalo to prawie 9 m-cy) Nie wspominam juz a warunkach finansowych co moze lotnisko zrobic z ustawowo regulowanymi stawkami za starty i ladowania .... etc. Lukasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Wymagania Ryanair'a - nie do szybkiego... IP: *.p.lodz.pl 19.06.03, 22:58 Przeciez ten Irlandczyk nie jest jedyny. Wszystko jedno, ktory bedzie - byleby jakies byly. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Wymagania Ryanair'a - nie do szybkiego... 19.06.03, 23:50 Gość portalu: Lukaszn3 napisał(a): > ...niestety choc apel jest bardzo PR'owsko chwytliwy to warunki > (rowniez techniczne) Ryanair'a sa bardzo ciezkie i wydaje mi sie > ze nie do szybkeigo spelnienia. -- Nie ma to jak Prawdziwy Polak Malkontent ;] > Wydluzenie pasa startowego o 50% jego aktualnej dlugoscie > pochlonie cinajmniej 1.5 lat -- Skąd żeś to wyssał? >... niestety tyle trwac bedzie w ekspresowym tempie nad-budowa pasa > pamietacie w polowie lat 90-tych zamkniete bylo lotnisko w Krkaowie > przez caly sezon letni ... tam tylko remontowano pas i oswietlenie - trwalo > to prawie 9 m-cy) -- To po piersze trzeba już dzis ruszyć dupę i środki, a po drugie - tam sie straaasznie przeciez ślamazarzyli. Jak są pieniądze, to robota aż się pali :) > Nie wspominam juz a warunkach finansowych co moze lotnisko > zrobic z ustawowo regulowanymi stawkami za starty i > ladowania .... etc. -- Myślę, że to jest do ominięcia... :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Wymagania Ryanair'a - nie do szybkiego... 19.06.03, 23:58 yarro napisał: > -- > Nie ma to jak Prawdziwy Polak Malkontent ;] O! a powiedział to ten, który wierzy w pewne obietnice...:P pozdrawiam. może ktoś zaznajomiony w temacie odpowie ile trwqałoby przedłużanie pasa startowego? Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Wymagania Ryanair'a - nie do szybkiego... 20.06.03, 00:09 geograf napisał: > yarro napisał: > > > -- > > Nie ma to jak Prawdziwy Polak Malkontent ;] > > O! > a powiedział to ten, który wierzy w pewne obietnice...:P -- Hm... ja chciałem ironicznie :) ! > pozdrawiam. -- Również :) > może ktoś zaznajomiony w temacie odpowie ile trwqałoby > przedłużanie pasa startowego? -- No specjalisty, ale już nam tu pisać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frstporannie Re: Wymagania Ryanair'a - nie do szybkiego... IP: SquidNT:* / 10.10.10.* 20.06.03, 07:06 > > może ktoś zaznajomiony w temacie odpowie ile trwqałoby > przedłużanie pasa startowego? Sytuacja jest dość skomplikowana. Czas nabrał w niej szczególnej wartości, jeśli w tym roku okaże się że nie ma na to kasy to możemy pomarzyć tylko o pełnych ATRach do WAW.W najbliższych miesiącach przedstwaiciele największych "low costów" podzielą między siebie polski rynek tego typu przewozów (jest kawał tortu do podzielenia ponieważ planuja też ekspansje na wschód uwzględniając Polskę jako bazę przesiadkową). Łódź odgrywa w nim niebagatelną role. Jeśli w tym roku wystartujemy z otrzymwaniem pozwoleń na rozbudowę lotniska to budowa ruszy latem 2004 roku. Całość inwestycji niezbędnych do przyjmowania tak dużych samolotów będzie mogła być ukończona już z końcem jesieni, jesli chodzi o te "niezbędne rzeczy" to pas, droga kołowania, płyta,przeniesienie ILSA, tankowanie, LSP,przebudowa teminala, doposażenie infrastruktury handlingowej. A więc inwestycji jest sporo.Największym problemem (oprócz pieniążków) jest uzyskiwanie zgód, czasem ekolodzy potrafia zablokować budowaę na ładnych parę miesięcy. Cały proces "papierkowy" będzie trwał przy "dobrych wiatrach" około 6-10 miesięcy.Potem budowa to juz formalność. Zwracam jednak uwagę na czas - Ryanair nie będzie czekał na Łódź jak się rozbuduje, dodam w tym miejscu jeszcze, że myślą poważnie o Leźnicy, tamci mogą być gotowi w pół roku od dziś. Obawiam się jednak że z lotniskiem będzie tak samo jak z wieloma innymi rzeczami w tym mieście po prostu przewalimy swoją szanse.Ale za to na pocieszenie będziemy mieli piekne pomniki. VBRGDS ADIKO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Wymagania Ryanair'a - nie do szybkiego... IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.03, 09:10 Witam W sumie Leźnica może być :-) to tylko parę kilometrów. Ale kiedyś M..M na moje pytanie o Leżnicę powiedział, że tam jest pas o za małej nosności i koszta byłyby potworne. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
pijaw Słyszałem 19.06.03, 23:16 o tych Irlandczykach dość pochlebne opinie. To nie przewoźnik spod "taniej bandery". Jeśłi żeczywiście by to wypaliło, to chętniej bedę się na wakacje wybierał samolotem. Z wawy drogo, a do Krakowa daleko. A do Łodzi? 2 godzinki - jak do pracy :-) Problem w tym, że firma ta niewiele inwestuje - żeby być tanią, nie utrzymuje infrastruktury tylko dzierżawi (lub dzieli się zyskami, co tak naprawdę wychodzi na jedno). Aby nawiązać współpracę trzeba więc dużo inwestować. I żeby ją utrzymać, trzeba się liczyć zciągłymi wydatkami - to nie jest inwestycja jednorazowa, a utrzymanie profesjonalnego lotniska do obsługi dużych maszyn kosztuje. Ale zwraca się ilością klientów i pośrednio - inwestycjami towarzyszacymi. No to do dzieła :-) P.S. może by tak zaniechać projektu pomnika i po prostu wyremontować lotnisko, a potem je odpowiednio nazwać, co? Pomnik JFK w Stanach niewiele osób by zobaczyło. A tak - sami proszą, zeby im te inicjały na bilecie wybić :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Słyszałem IP: *.p.lodz.pl 19.06.03, 23:20 Juz to widzimy: Lotnisko Poznanski, Lodz. Nawet mozna by kase zgarniac od zmylonych gosci Targow :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pijaw Re: Słyszałem 19.06.03, 23:34 Hehe, nawet ma chwytliwy skrót: LPL. Targi w Poznaniu dogorywają, a to by je na pewno dobiło :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: Dajcie nam skrzydła! - apel Gazety IP: *.cordef.net.pl 20.06.03, 00:44 Przygotujcie się do obrony! Już widzę minę obrońcy uciśnionych: pani senator Janowskiej czy pani poseł Katarasińskiej. W okolicy Prądzyńskiego mieszkają naprawdę wpływowi ludzie. Będzie w najbliższych dniach awantura o te Boeingi. Ale społeczeństwo jest bardziej dojrzałe niż 10 lat temu. Więc myślę, że w referendum na terenie gminy Łódź przy odpowiedniej kampanii uświadamiającej koncepcja rozbudowy Lublinka wygrałaby, jeżeli by taki plebiscyt ogłoszono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angolia Oby! IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.03, 01:01 Nawet się jedna fotka Sergiusza znalazła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Re: LPL nadchdzi 20.06.03, 07:09 Trzeba zmusić nasze władze do działanie w sprawie Lotniska. Moje specjalne źródła skontaktują się z wojewodą K.Makowskim w tej arcyważnej sprawie. LPL i tani przewoźnik dla Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: LPL nadchdzi 23.06.03, 10:42 Panie Teufel! I co z pana "specjalnymi źródłami"? ;] Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomaszek Re: Oby! IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.06.03, 14:14 SKAD ZNASZ SERGIUSZA????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FROST Re: Oby! IP: SquidNT:* / 10.10.10.* 20.06.03, 22:36 Gość portalu: tomaszek napisał(a): > SKAD ZNASZ SERGIUSZA????????? Z wykopalisk!!! Dajcie spokój z takimi durnymi postami, wątek bardzo konkretny a tu duperele w stylu skąd znasz Władka czy Zdziśka. Załóż nowy wątek z tytułem Kto i skąd zna Sergiusza P, i może wtedy ludzie będą pisać na ten temat w innym przypadku to się spam nazywa. W tym wątku jest teraz 35 postów z tego na 10 można oko zawiesić a reszta to banał. Adkm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Re: Oby! IP: *.pai.net.pl 21.06.03, 11:34 Gość portalu: FROST napisał(a): > Gość portalu: tomaszek napisał(a): > > > SKAD ZNASZ SERGIUSZA????????? > > > Z wykopalisk!!! :*. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robbie Teraz rozmowa z Premierem IP: *.toya.net.pl 20.06.03, 10:46 Może teraz jakos można upolować premiera na jakąś krótką rozmowę na ten temat. Niech zobaczy, że w mieście wystartowała kampania, a mieszkańcom bardzo zależy na rozwoju lotniska. Trzeba wykorzystać fakt, że premierem RP jest łodzianin, który uwielbia swoje miasto. Może dziennikarzom gazety kiedyś się uda przeprowadzić taki wywiad. W tej chwili wszyscy musimy intensywnie działać. Pozdrawiam, robbie www.airport.lodz.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AUTOR Re: Teraz rozmowa z Premierem IP: *.softomasz.pl 20.06.03, 11:17 W tej sprawie trzeba naciskać prezydenta, a nie premiera. Polecam lekturę wypowiedzi wojewody Makowskiego. Podzielam jego opinię. Teraz istotnie jest miejsce na ruch właściciela lotniska. Władze miasta od dawna sprytnie ogłaszają: jesteśmy biedni, nie mamy środków a jednocześnie czekają, że jakiś dobry wujek da kasę na miejską inwestycję. Teraz jest taka moda - budujemy swoją chwałę za cudze pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Teraz rozmowa z Premierem 20.06.03, 11:48 Gość portalu: robbie napisał(a): > Trzeba wykorzystać fakt, że premierem RP jest łodzianin, -- ??? Chyba Żyrardowianin :) > który uwielbia swoje miasto. -- Chyba swój stołek. A miał nadejść czas dla Łodzi... - w zamian mamy czas dla "kolesi" :| > Pozdrawiam, -- Również! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robbie Łódzkie Wiadomości Dnia - kolej na TV IP: *.toya.net.pl 20.06.03, 14:23 redakcja@lda.tvp.com.pl - adres do redakcji ŁWD. Może i TV się tym zainteresuje? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Łódzkie Wiadomości Dnia - kolej na TV 20.06.03, 14:40 taaaa pewnie tak samo jak swoją stroną internetową :-/ wiadomosci.tvp.com.pl/lodz/ powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: falcon Dajcie nam lopaty IP: *.p.lodz.pl 20.06.03, 16:03 Dajcie nam lopaty, a sami powiekszymy ten pas startowy! I zrobimy zrzute suszarek do odladzania samolotow. Jesli ta inwestycja dojdzie do skutku i Ryanair tu przyleci, to bedzie prawdziwy przelom i ogromna szansa dla Lodzi na wyjscie z marazmu. Tylko niech nasze wladze przestana juz tyle gadac, niech zaczna cos robic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STEFAN Re: Dajcie nam skrzydła! - apel Gazety IP: 195.23.58.* 20.06.03, 16:32 A MOZE KROPIWNICKI PRZENIESIE LUBLINEK DO... SUWALEK? BEDZIE LEPIEJ DLA LODZI! A TAK POWAZNIE TO TEN CZLOWIEK NIE MA POMYSLU NA LODZ, MUSIMY ROZWIJAC LODZ A NIE WOJEWODZTWO!! Odpowiedz Link Zgłoś
keltoi TAAAAAAAAAAAAAAAK !!! 20.06.03, 16:52 Irole TAK !!! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Jak tylko tu się zainstalują, ja robię imprezę, a nazajutrz lecę do Belfastu i Dublina do przyjaciół. TAAAAAAAAAAAAAAAAAK !!! Jestem za!!! Panowie i Panie u władzy - pliiiiiiiiiiiiiiiiiiz, ruszcie się pozytywnie w stronę takiej fajnej inwestycji...!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip skierniewice vs lublinek? IP: *.p.lodz.pl 20.06.03, 23:20 Sadzimy, ze nie mozna zupelnie odpuszczac tego lotniska w Skierniewicach, bo jest to najprawdopodobniej najsensowniejsza lokalizacja dużego portu, mogącego sluzyc Warszawie i Lodzi naraz. Wiec niech i o tym gadaja, zeby wykluczyc jakis planistyczne dziwolagi. Jednakze Skierniewice to daleka perspektywa. Mozna sadzic, ze rozbudowa lotnisk regionalnych zwiazana z "otwarciem nieba" nie wplynie zasadniczo na zwiekszenie presji na Okecie, wskutek czego nowy port dla Warszawy nie jest taki znowu ekstra pilny. Z czego wniosek, ze o zupelnie nowym lotnisku nie ma co na razie myslec. Problem jest wiec w proporcjach czasu i wysilku, ktore poswieca sie Skierniewicom i Lublinkowi. Na razie dla Lodzi najwazniejszy jest Lublinek i jesli z tego nic nie wyjdzie - to zapewne bedzie to efekt prywaty kogos, komu nie na reke jest akurat robienie z Lublinka powazniejszej afery. Mieszkancy Rokicia - to jest chyba zasadniczy problem - i oto macie dowod namacalny tego, co warte jest w tym kraju planowanie: jest to tylko sposob na wyciaganie pieniedzy i czasu. Powinno bylo byc od dawna wiadomo, ze Lublinek bedzie halasowal w jakims tam promieniu, a jesli nie bylo - to juz wina wszystkich kolejnych wladz. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Pytanie o tanie 21.06.03, 02:03 Mam pytanie, które postawił mi dziś jeden z rozmówców, a na które ja w 100% nie byłem w stanie odpowiedzieć. Mianowicie, dlaczego te linie są aż tak tanie? Rozumiem, że brak cateringu, stewardów oraz rezerwacji miejsc, ale co jeszcze? Co z ubezpieczeniami? Odpowiedz Link Zgłoś
m..m Re: Pytanie o tanie 21.06.03, 07:36 hubar napisał: > Mam pytanie, które postawił mi dziś jeden z rozmówców, a na które ja w 100% nie > > Co z ubezpieczeniami? Są takie jak w innych liniach. Tą sprawę regulują międzynarodowe konwencje (Warszawa 1929, Haga '55, Guadalajara '69, Montreal '75 i '99), tu nie ma przeproś. Tanie linie tną koszty wszędzie gdzie można - ograniczona do minimum administracja, - brak systemu agentów i biur, bilet możesz kupić wyłącznie w internecie płacąc karta kredytową, odbiór pocztą lub przed lotem, - latają tylko po trasach które gwarantują 100% obłożenie, - latają z lotnisk oddalonych od miasta docelowego nawet do 100 km, - twardo negocjują opłaty lotniskowe, hadlingowe i nawigacyjne, dochodzi nawet do tego, że w niektórych portach podejrzewa się subwencjonowanie przewoźników z pieniędzy pozyskanych z funduszy strukturalnych, przeznaczonych pierwotnie na inne cele (patrz doniesienia sprzed trzech miesięcy na temat Charleroi), - używają jednego typu samolotu, najczęściej B737 lub Airbus A320, co ogranicza konieczność przeszkalania załóg, - ograniczony do bieżących przeglądów serwis techniczny, remonty i naprawy zlecają innym podmiotom, nie muszę dodawać, że potrafią się z nimi targować o cenę, - polityka kadrowa gorsza niż w łódzkich hipermarketach ;-) - o braku cateringu i ograniczonej maksymalnie obsłudze pasażerów już wiesz, - tanie bilety są tanie tylko w pewnym określonym momencie, dostępne w zasadzie tylko dla osób planujących podróż z dużym wyprzedzeniem, im bliżej odlotu, tym drożej (ale i tak taniej niz PLL LOT), - nie są zrzeszone w IATA, więc maja w d... międzynarodowe standardy usług. To tyle co wiem, podobno, ale tego nire potwierdzę, robią jeszcze jakieś machloje giełdowe z akcjami i z obrou papierami wartościowymi finansują latanie. Pozdrawiam M..M > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FROST Re: Pytanie o tanie IP: SquidNT:* / 10.10.10.* 21.06.03, 13:21 A propos polityki kadrowej, kiedyś czytałem w którymś z czasopism lotniczych list pilota który starał się o posadę w Ryanair, dodam że był to pilot z dośc dużym stażem na samolotach liniowych.Przyszedł na rozmowę a tam najpierw skierowano go do "kasy" aby uiścił 35 funciaków za to że przeprowdzą z nim interview.Na tym sie nie skończyło był zparaszany jeszcze dwukrotnie ponieważ przechodził do kolejnych etapów kwalifikacji jednak nie dostal się do pracy no i oczywiście nikt mu pieniążków nie zwrócił. BRGDS Adkm PS Sposób godny wypróbowania w niektórych polskich firmach. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Kto dostanie skrzydła? Pyta Radom 21.06.03, 17:35 "Dajcie nam skrzydła - zaapelowali do władz miasta i województwa dziennikarze z łódzkiej redakcji "Gazety". Chodzi o to, by irlandzkie linie lotnicze Ryanair, które szukają w Polsce miejsca na swoją bazę, wybrały właśnie Łódź, o co mają zadbać władze regionu. Na dostosowanie łódzkiego lotniska dla potrzeb przewozów masowych pasażerskich potrzeba ok. 45 mln zł. Ryanair, to tzw. tani przewoźnik lotniczy, który oferuje kilkakrotnie niższe ceny niż inne linie. Jest to poważny inwestor, dający szansę na nowe miejsca pracy i ożywienie gospodarcze w regionie, w którym zainwestuje. Irlandczycy biorą pod uwagę również radomskie lotnisko na Sadkowie, niedawno je oglądali i rozmawiali z władzami miasta. Łodzianie liczą na swoje władze, my mamy prawo wymagać od naszych, by stanęły na wysokości zadania. Po klęsce serwerowni IACS, lotniczego portu towarowego cargo, tzw. nowego centrum Radomia, które miała budować Plaza Centers, pora wreszcie coś zrobić dla tego miasta i dać szansę jego mieszkańcom. Dlatego głośno wołamy do naszych władz samorządowych, posłów, senatorów: - Nie podcinajcie nam skrzydeł. Walczcie o Ryanaira dla Radomia." www1.gazeta.pl/radom/1,35219,1538632.html No to wyścigi zaczęte! Ciekawe, jak szybko zareagowała Radomska redakcja. Gdy tam ukazywał się artykuł o lotnisku, nasza milczała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robbie Re: Kto dostanie skrzydła? Pyta Radom IP: *.toya.net.pl 21.06.03, 17:50 Jest tam link do wywiadu z tamtejszym wiceprezydentem Radomia. Mowa jest, że Radomskie lotnisko ma o wiele lepszą infrastrukturę od Lublinka. Czy to prawda? Bo chyba nie we wszystkich kwestiach. Czy ktoś zna szczegóły? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Kto dostanie skrzydła? Pyta Radom 21.06.03, 18:00 Poczytaj wątki na Forum Radom: - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=6458893 / - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=6591425 / - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=6597986 / A wywiad z wiceprezydentem Radomia jest tu: - www1.gazeta.pl/radom/1,35219,1538661.html Nadal pozostaje ciekawy jak szybko oni zareagowali na artykuł w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Kto dostanie skrzydła? Oczywiscie Radom 21.06.03, 18:56 Odpowiadam: W Radomiu dwukrotnie juz organizowano miedzynarodowe pokazy lotnicze AirShow. Przylatywaly najlepsze i najnowoczesniejsze maszyny z calego swiata. Rowniez te duze. I nigdy nie bylo problemow z ich obsluga na ziemi. Zreszta na okolicznosc Air Show dokonano znacznych inwestycji w lotnisko - miedzy innymi zakupiono nowoczesna aparature radionawigacyjna, wyremontowano pas startowy, zbudowano dwupoziomwy wezel drogowy pozwalajacy na sprawny wjazd na lotnisko z miedzynarodowej trasy E371. Jesli chcesz sie naocznie przekonac o mozlowosciach infrastrukturalnych radomskiego lotniska to przyjedz 30-31 sierpnia br na III edycje Air Show. Ta impreza bedzie jeszcze wieksza o dotychczasowych. Nie zabraknie najlepszych zespolow akrobacyjnych ze calego swiata, nowoczesnych mysliwcow, wielkich maszyn transportowych, smiglowcow szturmowych etc. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Kto dostanie skrzydła? Oczywiscie Radom 21.06.03, 19:05 Nie bądź śmieszny. Jeśli porównujesz potrzebną infrastrukturę do samej obsługi samolotów, zwykle wojskowych podczas Air Shows, z obsługą liniowych lotów pasażerskich, to najwyraźniej nie byłeś nigdy na lotnisku pasażerskim. Obudź się. Lotnisko w Radomiu jest własnością Wojska Polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Kto dostanie skrzydła? Oczywiscie Radom 21.06.03, 19:29 Tyle tylko ze ma pas startowy i avionike ktora pozwala wyladoac wszystkiemu co lata , ... moze z wyjatkiem wahadlowcow. A u was ?? Brakuje drugie tyle pasa startowego i nowoczesnej aparatury radionawigacyjnej .... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Kto dostanie skrzydła? Oczywiscie Radom 21.06.03, 19:37 rozumiem, że w Radomiu już jest terminal lotniczy, wszelkie oprzyrzadowania, aparatura i sprzęty do obsługi pasażerów, a do tego wojsko już zapewnie o długofalowym udostępnieniu lotniska do potrzeb cywilnych, tak? pytam, bo nie wiem (choć mam rodzinę na Firleju:-) ) Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Kto dostanie skrzydła? Oczywiscie Radom 21.06.03, 19:48 geograf napisał: > rozumiem, że w Radomiu już jest terminal lotniczy, > wszelkie oprzyrzadowania, aparatura i sprzęty do obsługi > pasażerów, a do tego wojsko już zapewnie o długofalowym > udostępnieniu lotniska do potrzeb cywilnych, tak? > > pytam, bo nie wiem > (choć mam rodzinę na Firleju:-) ) > z tego co wymieniles nie ma terminalu pasazerskiego- nie mowie ze to jest "tylko maly brak". od strony formalnej mozliwosci korzystania z lotniska sa, jest nowoczesna avionika, jest duzy i swiezo wyremontowany pas startowy. jest nowoczesne sprzezenie lotniska z samym centrum miasta (ul. lubelska z dwupoziomowymi skrzyzowaniami z Wojska polskiego oraz Giserska) oraz centrum komunikacyjnym (PKP, PKS). jest sprawny wyjazd na miedzynarodowe i krajowe drogi. jest kolej, ktora ma koncowke przy samym nieomal pasie startowym. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Kto dostanie skrzydła? Oczywiscie Radom 21.06.03, 19:57 Co do komunikacji z centrum, nie mówiąc tylko o możliwości podróży samochodowej-to w Łodzi i u nas z tym dobrze jest, tyle tylko, że chyba przynzasz, ze brak terminala to znacznie większy ubytek?? Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Kto dostanie skrzydła? Oczywiscie Radom 21.06.03, 20:02 Brak terminala to spory ubytek. Ale brak drugiej polowy pasa startowego i nowoczesnej aparatury radionawigacyjnej to tez nie blachostka. Ale zobaczymy - niech wygra lepszy. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Kto dostanie skrzydła? Oczywiscie Radom 21.06.03, 20:07 my mamy terminal, mamy już tymczasowe przejście graniczne (czyli łatwiej o stąły punkt) no i wszlekie normy tenże budynek wypełnia... fakt, musielibyśmy pospieszyć z przebudową lotniska. Ale nie napisałeś najwazniejszego-czy wojsko zgodzi się? Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Kto dostanie skrzydła? Oczywiscie Radom 21.06.03, 20:09 Zgody potrzebne sa. Jak rowniez formalnosci np. takie, ktore pozwalaja podjac dyzurnemu na wiezy kontrolnej decyzje o pozwoleniu na ladowanie. Normalnie decyzje takie przechodza przez rece glownodowodzacego wojskami lotniczymi. Technicznie mozna tu ladowac nawet zaraz. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Kto dostanie skrzydła? Oczywiscie Radom 21.06.03, 20:21 Mówimy o londowaniach i o pozwoleniach na nie, a może powiesz jak wygląda sprawa przychylnosci Wojska Polskiego na inwestowanie w infrastrukturę na terenach do niech należących? Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Kto dostanie skrzydła? Oczywiscie Radom 21.06.03, 20:25 Tereny lezace przy pasie startowym (w tak zwanej radomskiej strefy gospodarczej) sa wlasnoscia gminy - wykupiono je dwa lata temu z mysla o budowie terminalu Cargo, ktora w koncu nie doszla do skutku.Zdaje sie ze dociagnieto tam nawet "nitki" uzbrojenia. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Kto dostanie skrzydła? Oczywiscie Łódź 21.06.03, 20:17 isoxazolidine napisał: > Brak terminala to spory ubytek. Ale brak drugiej polowy pasa startowego i > nowoczesnej aparatury radionawigacyjnej to tez nie blachostka. -- Tak się zastanawiam co można wybudować szybciej i taniej. Pas czy całą infrastrukturę dookoła. Bo wiesz, w Jarosławcu też mają dłuuugi pas startowy i to jeszcze nad samym morzem. > Ale zobaczymy - niech wygra lepszy. -- No wreszcie przyznałes, że wygrać powinna Łódź. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Kto dostanie skrzydła? Oczywiscie Łódź 21.06.03, 20:28 Nie cala - bo avionike, wyposarzenie do obslugi samolotow, baze paliwowa, etc. mamy w najlepszym gatunku. Nie ma terminalu. A u was zdaje sie nie ma nawet porzadnego wozu strazackiego .... Najlepszy - znaczy ten do ktorego przyleca samoloty RynAir'a. Nie napisalem ze chodzi o Łódź. Co wiecej - jestem pewiem ze bedzie to Radom. Ale najlepszy=radom napisze gdy takowy samolot przyleci. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Kto dostanie skrzydła? Oczywiscie Łódź 21.06.03, 20:33 pamiętajmy tylko, że RyanAir nie jest jedynym tanim przewoźnikiem w Europie i każdy inny, oferujący połączenia z dużym miastem-jest równie dobry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Kto dostanie skrzydła? Oczywiscie Radom IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.03, 20:58 Witam Łódź z aparatury radionawigacyjnej ma np ILS. A Radom chyba nie? Jak to jest? Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
muzyk2 Re: Kto dostanie skrzydła? Oczywiscie Radom 21.06.03, 21:05 Radom ma wszystko. Tu ladowaly najwieksze transportowce radzieckie. Puste a startowaly pelne az sie ziemie trzesla. To lotnisko moze przyjac kazdy samolot, zapraszamy na AIR SHOW we wrzesniu. Tu Wasz Miller siedzial w F16. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Kto dostanie skrzydła? Oczywiscie Radom IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.03, 21:10 Witam Akurat samolot wojskowy spokojnie ląduje bez ILS - sczególnie przy dobrej pogodzie. ILS to wymogi pasażerskich rejsów regularnych. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Kto dostanie skrzydła? Oczywiscie Radom 21.06.03, 21:13 No ale np. na AirShow ladowaly bardzo rozne maszyny - niekoniecznie wojskowe. A wizyta papieza ktory ladowal na tym lotnisku w poczatku lat 90-tych ? Mysle ze juz wtedy pewne systemy funkcjonowaly - nie przyjmuje sie takiej osobistosci nan ladowisku wyposazonym tylko w kawalek asfaltu .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Kto dostanie skrzydła? Oczywiscie Radom IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.03, 21:18 Nie twierdzę, że Radom nie ma ILS. Ale wolałbym potwierdzenie, bo wiem, że to droga zabawka i np Szymany obecnie z braku regulanych połączeń oddają swój ILS do Babimostu, a np taki Goleniów, czy nawet Balice długo czekały na urządzenie i mają je wcale od nie tak dawna. W Łodzi problem był z tym, że jest trudne podejście, bo lotnisko jest w mieście i piloci mieli bardzo trudne warunki lądowania bez ILS. A jak w Łodzi ladował papież to na 100% nie było ILS, jak łądowały rządowe Jaki też nie było ILS. Pozdrawiam, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Kto dostanie skrzydła? Oczywiscie Radom 21.06.03, 21:21 W Radomiu podejscie do ladowania na lotnisku jest od strony pól - ze wschodu. Z drugiej strony jest miasto. Ale jak juz wspomnialem nie jestem w tej chwili w stanie powiedziec czy ten system na naszym lotnisku jest. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Kto dostanie skrzydła? Oczywiscie Radom IP: 126.102.21.* 23.06.03, 09:14 Witam Własnie przypomniałem sobie, że w Łodzi lądował np Hercules, a żadnego ILS wtedy nie było :-) MK Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Kto dostanie skrzydła? Oczywiscie Radom 21.06.03, 21:05 Na to pytanie nie znam odpowiedzi. Niestety. Ale postaram sie dowiedziec bo tez mnie to interesuje. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robbie Re: Kto dostanie skrzydła? To się okaże... IP: *.toya.net.pl 21.06.03, 23:25 Mam pytanie do kolegi z Radomia. Co masz na mysli pisząc, że lotnisko w Radomiu posiada nowoczesną awionikę????? Coś chyba Ci sie pomyliło... Urząd Lotnictwa Cywilnego planuje do 2005 roku na Lublinku wykonać następujące modernizacje: wydłużenie pasa, instalacja świateł systemu precyzyjnego lądowania, wyposażenie LSP (Lotniczej Straży Pozarnej), poszerzenie płyty postojowej i drogi kołowania, budowa budynku technicznego. Natomiast do 2010 roku wybudowanie nowego terminalu. Pozdrawiam, robbie www.airport.lodz.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Kto dostanie skrzydła? To się okaże... 22.06.03, 13:17 to taki skrot myslowy ... nie jestem specjalista od radionawigacji, tylko chemikiem kwantowym ...... chodzi oczywiscie o cala aparature radionawigacyjna .... zakupiona dwa lata temu na okolicznosc pierwszej edycji AirShow. Jak powiedzialem: Niech Wygra Lepszy (a najlepiej niech wygraja oba miasta) !! pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert ILS !!! IP: *.cordef.net.pl 22.06.03, 22:52 Nie bądźcie śmieszni, przecież w Radomiu nie ma żadnego ILS. To, że tam raz na kilka miesięcy ląduje jakiś duży samolot, nie świadczy o tym, że jest tam odpowiedni system radionawigacyjny. W Łodzi lądowały przecież samoloty odrzutowe ze 90 pasażerami na pokładzie w czasach kiedy nie śniło nam się o ILS- ie. Więc po co wypisywać bzdury o przewadze radionawigacyjnej Radomia. Druga "drobna" kwestia to upośledzenie komunikacyjne Radomia w porównaniu do centralnie położonej w Polsce Łodzi. Przecież Radom ma fatalne połączenie kolejowe i drogowe ze Śląskiem (największą aglomeracją w Polsce), Wrocławiem czy Poznaniem. A z Warszawą też tragedia - stan techniczny torów jest opłakany i podróż trwa znacznie dłużej niż na trasie Warszawa - Łódź, nie mówiąc już o komforcie jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Dajcie nam skrzydła! - apel Gazety 22.06.03, 14:21 Zobaczymy co wyniknie z jutrzejszego spotkania na szczycie :) Trzymam kciuki! PS - Mieliśmy tam się wybrac, czy ktoś wie o której to jest? Y. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robbie Re: Dajcie nam skrzydła! - apel Gazety IP: *.toya.net.pl 22.06.03, 14:28 No właśnie też się chciałem o to spytać. Przydałoby się żeby widzieli, że łodzianie interesują się tą sprawą. Trzymajmy kciuki !!! P.S. Dziś o 15:45 w TVP3 hubar twierdzi, że będzie coś o Lublinku. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: Dajcie nam skrzydła! - apel Gazety IP: *.cordef.net.pl 22.06.03, 22:53 Mogę Ci już teraz odpowiedzieć: nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Dajcie nam skrzydła! - apel Gazety IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.03, 22:55 Co Wy się tu tacy pesymistyczni zrobiliście??? Nie rozumiem. Pozdrawiam optymistycznie, MarcinK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albert Re: Dajcie nam skrzydła! - apel Gazety IP: *.cordef.net.pl 22.06.03, 23:00 Marcin: a skąd czerpiesz swój optymizm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Dajcie nam skrzydła! - apel Gazety IP: 126.102.21.* 23.06.03, 09:16 Z wnętrza serca :-) MK Odpowiedz Link Zgłoś
yarro TVP3 - Tydzień z ŁWD - NIHIL NOVI... 22.06.03, 16:46 W TVP3 nic nowego, poza informacją o jutrzejszym spotkaniu (nadal nie wiadomo gdzie i kiedy) oraz o poważnych łódzkich biznesmenach i inwestorach zainteresowanych Lublinkiem. Czyli wiemy tyle ile wcześniej :| Jak powiedział Naczelny Łódzkiej GW: "Oby tylko znów nie popsuła wszystkiego gra polityczna i małość niektórych urzędników..." (parafraza) Zobaczymy co przyniesie dzień jutrzejszy! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
teufel Na lotnisko marsz 23.06.03, 07:29 Na lotnisko "Lublinek" bizmesmeni marsz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr X Wladze już się wypieły! IP: *.p.lodz.pl 23.06.03, 11:47 Przecież Kropa w swoim programie powiedział ze na lublinku nie wyląduje żaden większy samolot a wojewoda Makowski stwierdził że to nie jego sprawa pozyskanie tych funduszy, więc nie miejmy złudzeń.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el matador Re: Dajcie nam skrzydła! - apel Gazety IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.06.03, 11:48 Pieniądze muszą się w trybie expressowym znależć.!-milionowa aglomeracja ŁODZI musi mieć potężny port lotniczy z setkami połączeń międzynarodowych w ciągu tygodnia.To zadanie prioretytowe dla włądz samorządu łódzkiego i Województwa.Tym bardziej iż w Łodzi będzie lokalizowana największa inwestycja w ramach offsetu ŁÓDZKI PARK NAJWYŻSZYCH TECHNOLOGII (o,7 MLD EURO wartość inwestycji w tym parku technologicznym).Zwiększajcie gwałtownie ilość czarterów odlatujących z międzynarodowego portu lotniczego w Lublinku i przedłużcie pas starowy do koniecznego przyjmowania BOEINGóW Ryanair, u oraz Easyjet,u oraz załatwcie urządzenia do odladzania samolotów i kontroli lotów o najwyższych standardach w Europie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TO MUSI BYĆ SZYBKO ZREALIZOWANE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Dajcie nam skrzydła! - apel Gazety 23.06.03, 12:02 Gość portalu: el matador napisał(a): > Pieniądze muszą się w trybie expressowym znależć. -- Jak najbardziej :) > milionowa aglomeracja ŁODZI musi mieć potężny port lotniczy z setkami > połączeń międzynarodowych w ciągu tygodnia. -- Prr... szallony :) Czy ty wiesz co piszesz? Wyluzuj, nam wystarczy na początek kilka połączeń z Europą. Lublinek nigdy nie będzie mógł się rozrosnąc do takich rozmiarów, jak piszesz, gdyż znajduje się praktycznie w mieście, 10-15 min drogi od centrum. Natomiast władze nasze myślą o takim pgromnym porcie w Skierniewicach lub w Łasku - to jednak narazie plany, plany, plany. > To zadanie prioretytowe dla władz samorządu łódzkiego i województwa. -- A tu się zgodzę :), jednak znów - zacznijmy małymi krokami. > Tym bardziej iż w Łodzi będzie lokalizowana największa inwestycja w > ramach offsetu ŁÓDZKI PARK NAJWYŻSZYCH TECHNOLOGII (o,7 MLD EURO > wartość inwestycji w tym parku technologicznym) -- Dokładniej Park Naukowo-Technologiczny. Częściowo finansowany z pieniędzy offsetowych. Nie wiem, czy aż w takiej kwocie jak napisałeś. > Zwiększajcie gwałtownie ilość czarterów odlatujących z międzynarodowego > portu lotniczego w Lublinku -- "Na" Lublinku :). Co do czarterów, my nie mamy zbytnio na to wpływu - kto chce to lata. Nam zależy na regularnych połączeniach. > i przedłużcie pas starowy do koniecznego przyjmowania BOEINGÓW Ryanair, oraz Easyjet -- Z miłą chęcią! Jesli tylko znajdą się pieniążki - a te MUSZĄ się znaleźć :) ! > oraz załatwcie urządzenia do odladzania samolotów i kontroli lotów o > najwyższych standardach w Europie! -- Problem jak wyżej - FINANSE! > TO MUSI BYĆ SZYBKO ZREALIZOWANE! -- No ba, a nawet SZYBCIEJ! Pozdrawiam! PS - Kogo masz na mysli mówiąc "WY"? Chętnie byśmy zrobili to wszystko w czynie społęcznym, jednak to odpada ;]. Może chcesz się włączyć? Y. Odpowiedz Link Zgłoś
teo_ Re: Dajcie nam skrzydła! - apel Gazety 23.06.03, 15:20 Teoretycznie jest chyba bardzo dobrze.Teraz tylko szybka realizacja praktyczna. www.uml.lodz.pl/indeksik.php3?menu2=2&zapytanie=2,01&poz=1&id=1563 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el matador Re:ŁÓDŻ- Międzynarodowy Port Lotniczy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.03, 11:03 1,1 milionowa aglomeracja łódzka musi mieć potężny i nowoczesny port lotniczy choćby z myslą o inwestujących tutaj firmach HIGH TECHNOLOGY i o roli centrum logistycznego intermodialnego KOLEJ-SAMOLOT-AUTOSTRADA/CIĘŻĄRÓWKA- TIR/węzeł autostrad transeuropejskich(w przyszłości UFA-SAMARA-NIŻNIJ NOWGOROD-MOSKWA- BRIEST-WARSZAWA-ŁÓDŻ-POZNAŃ-BERLIN oraz STOCKHOLM-GDAŃSK-ŁÓDŻ-CZĘSTOCHOWA- KATOWICE-BRATYSŁAWA-BUDAPEST-BUCURESTI-BURGAS-ISTANBUL-ANKARA-ADANA-ALEPPO- DAMASZEK-BAGHDAD.Muszą być też rozbudowane wzorem Poznania-Ławicy i Wrocławia- Strachowice potężne zdolności przełądunku CARGO na łódzkim terminalu lotniczym. Pieniądze choćby spod ziemi muszą się znależć zarówno na urządzenia do odladzania odrzutowców, do zabezpieczenia bezpieczeństwa ruchu, cateringu, odpraw w sezonie zimowym, przedłużenie pasa startowego do blisko 2.9oo metrów tak by była rezerwa na przyjmowanie BOEINGÓW 747 -JUMBO JET'ów do transportu CARGO.LÓDŻ jet kluczem bardzo szybkiego rozwoju ekonomicznego całej POLSKIi kontaktów eksportowych przy eksorcie wyrobów przemysłu łódzkiego drogą lotniczą do Permu,Jekatierinburga,Saratowa,Ufy,Czelabińska,Kemerowa,Novosibirska,Semipałaty ńska,Taszkientu,Ałma-Aty,Biszkeku,Duszanbe i Aszchabadu(Turkmenia),Omska, Tomska,Irkucka,szczególnie po wprowadzeniu wiz dla obywateli WNP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robbie Re:ŁÓDŻ- Międzynarodowy Port Lotniczy IP: *.toya.net.pl 24.06.03, 19:51 Popieram, ale z góry wiadomo, że niestety po pierwsze nie będzie tu lotniska cargo (bo nie ma gdzie się rozbudowywać Lublinek). Po drugie jeśli juz za te 2 lata wydłużymy pas to do max. 2100 metrów - nie więcej. Lublinek ma w przyszłości obsługiwać trasy europejskie (czyli głównie Boeingi 737, Airbusy i Embraery - oczywiście optymistycznie myśląc). Resztę obsłuży Warszawa i Warszawa II. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el matador Re: Dajcie nam skrzydła! - apel Gazety IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.03, 23:26 beers napisał: > A jednak sie doczekalismy ! > > Tytul akcji bardzo moim zdaniem chwytliwy ;) > > Trzymajmy kciuki za powodzenie. Pieniądze muszą się nie tylko znależć na stacje odladzania odrzutowców, system zabezpieczenia ruchu lotniczego,catering oraz stację przystosowania do lądowąń odrzutowców w warunkach zimowych ale także oprócz wydłużenia pasa startowego,do 3.000 metrów, na budowę na Lublinku terminalu cargo dla obsługi inwestycji zagranicznych na terenie Łodzi zgodnie z offset' em na F-16 (szczególnie amerykańskich, gdzie większość tradycyjnie, zgodnie z amerykańską tradycją dowożona jest drogą lotniczą).Zdolności cargo na Lublinku to w pierwszym etapie 36.000-50.000 ton carga rocznie właśnie dla obsługi amerykańskich inwestycji w parkach nauki i technologii i strefach przemysłowych dla nowych zakładów budowanych w i pod Łodzią(patrz przykład Hutschinsona z F-części samochodowe ,zatrudnienie w perspektywie to 1800 osób). Zaniedbanie strefy "cargo"na lotnisku Lublinek może odbić się zmniejszeniem inwestycji przemysłowych i usługowych.W dalszej zaś perspektywie rozbudowa carga o znaczeniu ogólnoeuropejskim czy transkontynentalnym w Łasku lub pod Skierniewicami Odpowiedz Link Zgłoś
walpole Re: Dajcie nam skrzydła! - apel Gazety 30.06.03, 11:45 To swietnie, ze sie tak martwicie o rozwoj naszego regionu i pewnie to stad ta rywalizacja czy to lotnisko ma byc u nas czy w Radomsku czy jeszcze gdzies indziej. Pomyslmy jednak o tym, ze na razie nie ma w Polsce zadnego lotniska, ktore obsluguja jakiekolwiek tanie linie lotnicze jak to ma miejsce np. juz w Czechach. Uwazam, ze jako mlodzi ludzie powinnismy spojrzec na to tez z naszej perspektywy, ze po prostu bedziemy mogli poleciec na weekend do Rzymu, Londynu czy Madrytu za 30 euro. Ja osobiscie trzymym kciuki za takie lotnisko, najchetniej w Lodzi, bo stad jestem, ale bede wdzieczna po prawdzie za kazde w Polsce. Aktualnie jestem w Niemczech i latam rzeczywiscie Ryanairem po calej Europie, a do Polski za ta cene stac mnie jako studentke na autobus, w ktorym tluke sie 20 godzin do Lodzi w nienajlepszych warunkach, do niby najblizszego sasiada Niemiec. Niktorzy mi juz przestana w to niedlugo wierzyc. To prawda, warunki w Ryanair tez nie sa super i zeby poleciec za te 30 euro to tez duzo wczesniej trzeba rezerwowac miejsce, ale mozna. Wiec pozwolcie na oklepany juz zwrot: jesli naprawde chcemy byc w Europie to postarajmy sie o to naprawde. Odpowiedz Link Zgłoś