Dodaj do ulubionych

Galeria zdjęć

IP: 157.25.164.* 20.07.07, 18:35
... Po długiej przerwie powraca. Na razie wersja beta i tlyko sama galeria.
Załączyłem kilka zdjęć z Trójmiata. Prosze o przetestowanie i wszelkie
merytoryczne uwagi.

Adres galerii: studikomunikacja.strefa.pl/kom/galeriakom.php

Dwea przykładowe linki do zdjęć z galerii (test linkowania "z zewnątrz"):

studikomunikacja.strefa.pl/kom/galeriakom.php?fn=070621GD0037&nz=96&fg=-1&fp=-1&fm=-1&fk=24575&fa=-1&la=2

studikomunikacja.strefa.pl/kom/galeriakom.php?fn=070621GA0004&nz=7&fg=-1&fp=-1&fm=-1&fk=24575&fa=-1&la=2

Obserwuj wątek
    • Gość: STUDI Re: Galeria zdjęć IP: 157.25.164.* 23.07.07, 20:05
      Uzupełniłem galerię o kolejną porcję zdjęć: Trójmiasto, Elbląg, Bydgoszcz,
      Toruń, Grudziądz ponadto po kilka foteg z Tczewa, Ciezyna oraz starych moich
      fotek z Lublina i Opola.

Znalazłem brak kilku plików z pierszego podłdowania fotek. Jutro uzupłenię
      braki.
      • Gość: magik Re: Galeria zdjęć IP: *.retsat1.com.pl 23.07.07, 20:31
        Przydałoby się posegregowanie fotek wg. miast.
        To co widzę to istny bałagan. Gdańsk, Gdynia, Cieszyn, znowu Gdańsk, Lublin,
        znowu Gdynia, Bydgoszcz i kolejny raz Gdynia...
        Podzieliłeś fotki na zestawy. Warto aby w każdy zestaw stanowił pewną całość
        tematyczną. Gdynia trolejbusy, Gdynia autobusy, Gdańsk tramwaje itd.
        • Gość: STUDI Re: Galeria zdjęć IP: *.prokom.pl 24.07.07, 12:26
          Ad 1.
          Właśnie po to jest wybór kategorii geograficznej. Docelowo będzie taki układ -
          Łódź i okolice, potem wybrane miasta i aglomeracje, następnie reszta kraju i na
          koniec ew. zagranica.

Ad 2.
          Ależ można połączyć kryteria selekcji - wybierasz Trójmiasto - Gdynia, a potem
          zaznaczasz Trolejbusy i Liniowe plus ew. Infrastruktura.... Próbowałeś w ten
          sposób?

Układ budowania filtru selekcji jest wg mnie elastyczny pozwala na stworzenie
          wielu zestawów tematycznych wg twoje definicji. To będzie bardziej przejrzyste
          niż długa lista tematyczna.... a co jak ktoś chciałby kombinacje z kilku takich
          zestawów. Moim zdaniem lepiej dać użytkownikowi wybór jaki zestaw tematyczny
          chce obejrzeć.

No cóż trzeba się przyzwyczaić i zacząć korzystać z tej funkcjonalności.

Ponadto dodałem jako kryterium od której aktualizacji wybrać zdjęcia. Pewne
          ułatwienie jeśli tylko ktoś chce obejrzeć dodane od jego ostatniej wizyty.

Jeśli nie zrobisz selekcji zdjęć to wybrane będą wszystkie (domyślne
          ustawienie). Może znajdzie się ktoś co chce wszystkie jak leci przejrzeć?

Zawsze zdjęcia są sortowane według następujących kryteriów:

Kolejność w danym dniu - rosnąco, oraz data zrobienia zdjęcia - malejąco.

Po dłuższym zastanawianiu się ograniczyłem ilość cech sfotografowanego obiektu.
          Zbyt szczegółowa lista tylko może zniechęcić....

Podstawą pomysłu tegoż skryptu był właśnie filtr wybierający zdjęcia.
          Wybrałem datę aktualizacji jako kryterium czasowe a nie datę zrobienia zdjęcia,
          gdyż wg mnie istotniejszym jest jakie nowe zdjęcia dodano do ostatniej wizyty.

Teraz przy wolnej chwili muszę przejrzeć jak są określane cookies z tegoż
          serwera.... Na testowym środowisku mechanizm cookies funkcjonował poprawnie -
          teraz przyjrzeć się jaki bałagan tworzą wirtualne domeny.

Zdefiniowany filtr jest pamiętany dopóki nie przeskoczysz na inną stronę. Nie
          korzystałem z mechanizmu sesji gdyż takowy wymaga akceptacji i wysyłania cookies
          przez przeglądarkę. Korzystam z dość prostego wręcz prymitywnego sposobu - czyli
          parametrów - głownie POST tylko z jednym przypadku z GET - zdjęcie miniaturki -
          nie chciałem by był to przycisk bowiem nie posiada on atrybutu skalowania
          wymiaru - a jednym z założeń było gdy brak pliku z miniaturka to wyświetlane
          jest zdjęcie zmniejszone do odpowiedniego rozmiaru. Przesyłane parametry
          opisują aktualny stan przeglądania galerii.

Linkowanie z zewnątrz. Ponieważ zawartość galerii będzie się zmieniać tak więc
          tylko stronę ze zdjęciem przyjąłem jako sensowne podlinkowanie. Wygląd strony
          jest wtedy uproszczony - jest jedno konkretne zdjęcie a nie zbiór określony
          filtrem - gdyż takowy zbiór jest zmienny.

Na koniec - jak się okazuje w książkach i dokumentacjach jest jedno - a praktyka
          pokazuje często coś zgoła odmiennego. Jest to mój pierwszy skrypt napisany w PHP
          oraz co prawda już nie pierwszy kontakt z SQL'em ale Postgres zmusza do zniżenia
          się na niższy poziom abstrakcji chociażby z ładowaniem danych i polem serial
          (niestety tu widać jak mu daleko do prostego Informixa)......

W pliku cookies znajda się te zmienne które są przekazywane w trackie
          przeglądania galerii (inne nazwy ale łatwo skojarzyć). Za wyjątkiem jednej
          zmiennej w przypadku przechodzenia pomiędzy etapami wyboru kategorii geograficznej.

Niestety PHP jako aplikacja działająca po stronie serwera zmusza do takiego
          rozwiązania. Nie chciałem korzystać z rozwiązań po stronie klienta, które
          automatycznie są w wielu środowiskach blokowane jako niedopuszczalne przez
          politykę bezpieczeństwa. Brak też jest ramek. Czyli jeśli tylko przeglądarka
          umie posłużyć się zmiennymi POST i wyświetla grafikę to można za jej pomocą
          przejrzeć galerię. Wsparcie dla CSS, XHTML, itp. nowinek też nie jest wymagane.
          • Gość: STUDI PS. nieco krócej..... IP: *.prokom.pl 24.07.07, 13:38

Wiesz masz rację ty chciałbyś posegregować tak Gdynia trolejbusy, Gdynia
            autobusy, Gdańsk tramwaje, Gdańsk autobusy itd.... A jak ktoś woli tak: Gdynia,
            Gdańsk, Sopot..... albo tylko same tramwaje ze wszystkich miast....

Stąd pomysł definiowalnego filtru selekcji zdjęć, OK? Jest on rdzeniem koncepcji
            skryptu galerii.

Możliwych kombinacji jest (a tym bardziej będzie )na tyle dużo że lista linków
            do zestawów byłaby przydługa.

Wkrótce wrzucę foty ze Szczecina, Poznania, Krakowa, Poznania i GOP'u. Wkrótce
            potem dojdzie Warszawa. A następnie sukcesywnie region łódzki.

W międzyczasie dojdą podstrony prezentacji taboru i infrastruktury, relacje z
            imprez itp.
    • Gość: STUDI Kolejna porcja fotek.... IP: 157.25.164.* 03.08.07, 15:36
      .... GOP, Kraków, Poznań, Szczecin i Wrocław....
      Zapraszam studikomunikacja.strefa.pl/
    • Gość: STUDI Dodałem do galerii zdjęcia z Warszawy..... IP: 157.25.164.* 07.08.07, 12:06
      jak w temacie....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka