hubar 30.06.03, 19:38 Drodzy Forumowicze, poradzcie. Jak i gdzie można wypozyczyć zabytkowy tramwaj, tak aby w ciągu dnia mógł jeździć po Łodzi. Czy to wogóle możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
igrek_oficjalny Re: Wynająć zabytkowy tramwaj 30.06.03, 21:11 Nie jestem pewien, czy wpuściliby Cie np. na Zachodnią/Kościuszki w samo południe. Poza tym to zapewne tylko kwestia pieniędzy. Jeśli Świety Mikołaj co roku jeździ zabytkowym trambambajem to i zwykły człowiek też może. Pewnie będą chcieli jakiś zastaw? bo co jak będziesz miał wypadek? No i motorniczego trzebaby opłacić. Jest jeszcze inne wyjście-chcą uruchmić turystyczną linię tramwajową-być może Klub Miłośników Starych Tramwajów będzie wówczas organizował takie 'komercyjne' wycieczki? Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Wynająć zabytkowy tramwaj 30.06.03, 21:47 igrek_oficjalny napisał: > Nie jestem pewien, czy wpuściliby Cie np. na Zachodnią/Kościuszki w samo >południe. -- W samo południe to jeszcze, gorzej chyba w godzinach szczytu na np Kilińskiego. >Poza tym to zapewne tylko kwestia pieniędzy. Jeśli Świety Mikołaj co >roku jeździ zabytkowym trambambajem to i zwykły człowiek też może. Pewnie będą > chcieli jakiś zastaw? bo co jak będziesz miał wypadek? No i motorniczego > trzebaby opłacić. -- Mikołaj to chyba robiony jest przez MPK. Co do funduszy to znajdą się, tylko czy jest taka możliwość? > Jest jeszcze inne wyjście-chcą uruchmić turystyczną linię tramwajową-być może > Klub Miłośników Starych Tramwajów będzie wówczas organizował > takie 'komercyjne' wycieczki? -- To wiem. Ale mysle, że na to pytanie to już sami klubowicze mogą odpowiedzieć. Mogą? Odpowiedz Link Zgłoś
igrek_oficjalny Re: Wynająć zabytkowy tramwaj 30.06.03, 22:05 No więc, który wybierasz? www.mpk.lodz.pl/data/ompk/remtab/renwaghist.htm bo ja osobiście HERBRANDT'a. Zalezy jeszcze na jaką okazje...Dziś już za późno, żeby zadzwonić do MPK, ale trzebaby skontaktować się z Zakładem Obsługi Pasażera Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Wynająć zabytkowy tramwaj 30.06.03, 23:05 igrek_oficjalny napisał: > No więc, który wybierasz? > www.mpk.lodz.pl/data/ompk/remtab/renwaghist.htm bo ja osobiście >HERBRANDT'a. Zalezy jeszcze na jaką okazje...Dziś już za późno, żeby zadzwonić > do MPK, ale trzebaby skontaktować się z Zakładem Obsługi Pasażera -- Na stronach MPK już szukałem. Jak sam widziesz, na stronie którą podałeś są tylko osiagnięia renowacji zabytkowych tramwajów. A ja sie pytam o mozliwość wynajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
igrek_oficjalny Re: Wynająć zabytkowy tramwaj 01.07.03, 07:58 Ja rozumiem, że taka możliwość istnieje, bo teraz możesz wynając sobie autobus MPK na wycieczke po Łodzi, to czemu nie możnaby wynająć zabytkowego trambambaju. Dlatego też podałem Ci ten link, abyś z góry wybrał sobie jeden do wynajęcia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
geograf Re: Wynająć zabytkowy tramwaj 01.07.03, 15:30 może nie można wynająć właśnie z racji jego zabytkowej wartości? autobus to nie tramwaj, zwłąszcza ten zabytkowy. A zabytkowych tramwajów zdaje się, że jest tylko kilka... zapewne to zależy od waloi MPK, pieniędzy i stanu technicznego wagonów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.E. Re: Wynająć zabytkowy tramwaj IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.03, 17:44 Witam Na PKP i kolejkach wąskotorowych wynajęcie pociągu to tylko kwestia ceny. Najwięcej kosztują parowozy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal.ch Re: Wynająć zabytkowy tramwaj IP: 217.153.38.* 02.07.03, 14:32 Gość portalu: M.E. napisał(a): > Witam > > Na PKP i kolejkach wąskotorowych wynajęcie pociągu to tylko kwestia ceny. > Najwięcej kosztują parowozy. A do ceny parowozu dorzuć jeszcze opłatę za transport do Łodzi. I pomysleć, że jeszcze parę lat temu mieliśmy w Karsznicach czynną "tekatkę". Teraz pozostały tylko Wolsztyn i Chabówka - jedno i drugie daleko od Łodzi, co znacznie podwyższyło by koszty. Z tego właśnie powodu nie zobaczyliśmy "czajnika" ani na ubiegłorocznym Pikniku Świętojańskim, ani na Dniach Reymonta. :( Odpowiedz Link Zgłoś
jasam Re: Wynająć zabytkowy tramwaj 01.07.03, 23:00 hubar napisał: > Jak i gdzie można wypozyczyć zabytkowy tramwaj, tak aby w ciągu dnia mógł > jeździć po Łodzi. > Czy to wogóle możliwe? Jedno zasadnicze pytanie - czy ma wieźć pasażerów czy tylko jechac przez miasto z obsługą. W drugim przypadku - do załatwienia. Natomiast jeśli ma zabierac kogos spoza obsługi - w Łodzi robia straszliwe problemy. A to hamulce nie takie, a to .... We Wrocławiu nie robia takich ceregieli. Wynajmują i zarabiają. Tomek Adamkiewicz szykuje swój tramwaj tak, aby miał dopuszczenie do przewozu ludzi. Ciekawe ile jeszcze potrzebuje czasu i pieniędzy aby go uruchomic. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Wynająć zabytkowy tramwaj 02.07.03, 01:40 jasam napisał: > Jedno zasadnicze pytanie - czy ma wieźć pasażerów czy tylko jechac przez miasto z obsługą. -- Jeszcze sam nie wiem. Ale powiedzmy, że tramwaj zatrzymywałby się na niektórych przystankach, a część obsługi by wychodziła do ludzi ;-) > W drugim przypadku - do załatwienia. -- Chciałbym, fajną rzecz możnaby zrobić :-) > Natomiast jeśli ma zabierac kogos spoza obsługi - w Łodzi robia straszliwe > problemy. A to hamulce nie takie, a to .... > We Wrocławiu nie robia takich ceregieli. Wynajmują i zarabiają. -- Nie tylko we Wrocławiu. Ja szukając informacji patrzyłem w innych miastach, trafiłem do Krakowa: www.mpk.krakow.pl/04oferta/index.php?id0=oferta&id=wyn_tab&id1=tab_zabyt > Tomek Adamkiewicz szykuje swój tramwaj tak, aby miał dopuszczenie do przewozu > ludzi. Ciekawe ile jeszcze potrzebuje czasu i pieniędzy aby go uruchomic. -- A jest to możliwe, aby np jeździł po Łodzi jako "konkurencja" MPK? Życzę powodzenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal.ch Re: Wynająć zabytkowy tramwaj IP: 217.153.38.* 02.07.03, 14:36 hubar napisał: > A jest to możliwe, aby np jeździł po Łodzi jako "konkurencja" MPK? > Życzę powodzenia :-) A jak myślisz? To wagon prywatny, a nie MPK. Jak dostanie dopuszczenie do ruchu, to będzie jeździł przed nosem oficjalistów z MPK. :) P.S. Czyżby MPK bało się konkurencji? Zaczęto wreszcie mówić o dopuszczeniu zabytków Izby Tradycji do ruchu liniowego. :) Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Wynająć zabytkowy tramwaj 02.07.03, 14:51 Gość portalu: michal.ch napisał(a): > A jak myślisz? To wagon prywatny, a nie MPK. Jak dostanie dopuszczenie do > ruchu, to będzie jeździł przed nosem oficjalistów z MPK. :) > P.S. > Czyżby MPK bało się konkurencji? Zaczęto wreszcie mówić o dopuszczeniu > zabytków Izby Tradycji do ruchu liniowego. :) -- A np KMST nie może powołać do życia spółki o nazwie np Zabytkowa Komunikacja Miejscka Łódź Spółka z o.o. ? Nie wiem czy byłoby to opłacalne, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
igrek_oficjalny Re: Wynająć zabytkowy tramwaj 02.07.03, 15:21 A czyją własnością jest sieć trakcyjna i tory? Chyba MPK? Musieliby się dogadać...cienko to widze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: Wynająć zabytkowy tramwaj IP: *.toya.net.pl 02.07.03, 23:54 igrek_oficjalny napisał: > A czyją własnością jest sieć trakcyjna i tory? Chyba MPK? Musieliby się > dogadać...cienko to widze Infrastruktura jest własnością miasta! pzdr, luki Odpowiedz Link Zgłoś
hubar Re: Wynająć zabytkowy tramwaj 03.07.03, 00:41 Luki, skoro już tu wszedłeś, to czy nie możesz odpowiedzieć na pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luki Re: Wynająć zabytkowy tramwaj IP: *.toya.net.pl 03.07.03, 00:53 hubar napisał: > Drodzy Forumowicze, poradzcie. > Jak i gdzie można wypozyczyć zabytkowy tramwaj, tak aby w ciągu dnia mógł > jeździć po Łodzi. W Łodzi tylko w MPK, ale wątpię czy będzie to w tym momencie możliwe, bo Lilpop II - w remoncie (a w zasadzie malowaniu); Lilpop III - po postoju pod chmurką nadaje się tylko do reomontu; 5N+5ND - przygotowywane do obsługiwania linii turystycznej; Herbrand - niby na chodzie, ale na przewóz osób i tak się nie zgodzą. Podsumowując: będzie ciężko, ale zapytać zawsze można. Zauważ, że w ubiegłym roku nawet Mikołaje nie jeździli zabytkiem. pzdr, luki Odpowiedz Link Zgłoś