Gość: cyklista IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.09.07, 07:21 A skąd się to świństwo wzięło, poprzedni właściciel miał fabryczkę chemiczną w kociołku, czy rozpuszczalniki butelkował i mu się rozlało? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kira A kto podjął decyzję zakupu tego obiektu!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.07, 08:15 To było za czasów Prezydenta Kropiwnickiego, sam miał się do tej "rezydencji" przeprowadzić. Ale zrezygnował i wyniósł tych urzędników z wydziałów na których mu nie zależy, a niech sobie pochorują!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Ksylamit, a nie żaden ksylen... 20.09.07, 08:34 Do impregnacji drewna używano od lat rakotwórczego ksylamitu, a nie ksylenu. Komuś się coś pomyliło. Ale dziwne, że użyto tej substancji ostatnio, bo jest zakazana w budownictwie. Tak jak azbestu, pełno tego jest w naszych domach i miejscach pracy. Zwróćcie uwagę na stare parkiety w szkołach i biurach oraz duszący chemiczny zapach, unoszacy się w pomieszczeniach. Poczytajcie, sam kiedyś założyłem ten wątek, bo u mnie w pracy był podobny problem. pl.wikipedia.org/wiki/Ksylamit -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Ksylamit IP: *.inet.catch.no 20.09.07, 10:03 Tak sie zastanawiam ... znowu najwazniejszej informacji nie uwzgledniono. Analiza jakosciowa wykazala obecnosc ksylemitu jak sam zauwazyles w powietrzu, ale to nieczego nie dowodzi. Oczywiscie nie powinno go byc ale najwazniejsza jest dawka. Jesli zrobic by badania w pierwszej lepszej kamienicy na Piotrkowskiej wykazalyby zapewne wysokie stezenie zarodnikow grzbni a przez to ich toksyny...ale licza sie normy.Dopuszczalne jest pewne minimalne stezenie pewnych substancji a pewnych wogole byc nie powinno.Zaczekajmy na analizy jakosciowe i porownajmy z normami BHP. Jak rozpylimy w powierzu opary kwasu salicylowego w obromnym stezeniu i sie tego nawdychamy jak glupi tez mozemy zejsc. Ciekawa jestem ile tej szkodliwej substancji bylo w powietrzu. Acha...i ludzie (chodzi mi o autora) przestancie siac sensacje i wzbudzac niepowtrzebne nerwy takimi tekstami jak na koncu art. Prowadzi do zgonu...jesli nawdychasz sie niesamowitych ilosci tej substancji jak i kazdej innej tak to sie skonczy ale moze zaczekaj na ekspertyzy i kontynuuj watek po ich wydaniu a nie opisuj wlasne.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
panihuczek W Łodzi urzędnicy trują się w pracy 20.09.07, 08:47 To przerażające! Pracownicy byłego Banku Przemysłowego pracowali tam przez wiele lat, ciekawe ilu z nich zapłaciło za to swoim zdrowiem?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa W Łodzi urzędnicy trują się w pracy IP: *.toya.net.pl 20.09.07, 08:48 A ja tam pracowałam 5 lat (na II piętrze) i żyję. Odpowiedz Link Zgłoś
panihuczek Drewniane belki 20.09.07, 08:57 Pracowałam w tym budynku przez wiele lat. Źródłem skażenia są drewniane belki, które zaimpregnowano (jak się dziś dowiedziałam) szkodliwą substancją. Po przeczytaniu tego artykułu jestem naprawdę przestraszona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Tam był Bank Przemysłowy IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.09.07, 09:23 i wydał sporo pieniedzy na odnowienie tego budynku wg dobrego projektu, nawet dostali nagrodę za adaptację - Gazeta Wyborcza chwaliła ich. Tylko nikt nie sprawdził czym wykonawca "konserwował" budynek. Ale ciekawe, ze pracownicy Banku jakoś pracowali a urzędnicy tacy delikatni. Odpowiedz Link Zgłoś
panihuczek Re: Tam był Bank Przemysłowy 20.09.07, 09:33 Gość portalu: Marek napisał(a): "Ale ciekawe, ze pracownicy Banku jakoś pracowali a > urzędnicy tacy delikatni." Pracowali, pracowali... i niektórzy z nich co chwila mieli problemy z drogami oddechowymi, spojówkami, pojawiały się alergie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niesia Re: Tam był Bank Przemysłowy IP: *.uml.lodz.pl 20.09.07, 09:45 Jak tak czytam to aż mnie przeraża głupota ludzka. Co za różnica czy chodzi o pracowników Banku, czy o urzędników??? Problem polega na tym, iż nikt nie powinien przebywać w tak długim wymiarze czasowym w takich warunkach. Urzędnicy też "jakoś pracują", ale nie w tym problem, tylko w ich zdrowiu i zdrowiu następnych pokoleń, bo urzędnik to też człowiek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tres Re: Tam był Bank Przemysłowy IP: *.bremultibank.com.pl 20.09.07, 10:07 Tak był tam Bank Przemysłowy i pracownicy wielokrotnie zgłaszali problemy, wielu miało poważne problemy ze zdrowiem, ale kapitalista lekceważył informacje od pracowników. 2 osoby zmarły na nowotwory, w tym jedna na nowotwór szpiku kostnego, może to statystyczny przypadek, a może nie... Pracowników Banku nikt nie słuchał dopiero jak nastał UM robi się z tego aferę. Odpowiedz Link Zgłoś
panihuczek W Łodzi urzędnicy trują się w pracy 20.09.07, 10:10 Nie jest ważne czy problem dotyczy bankowców, urzędników, czy kolekcjonerów znaczków. Chodzi o to, że ludzie pracowali w szkodliwych warunkach latami i pojawia się pytanie, jakie mogą być tego konsekwencje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Czy sprzedający wiedział? IP: *.intersoft.pl 20.09.07, 10:32 Ciekawe, czy sprzedający z premedytacją pozbył się zatrutego budynku, nie mówiąc nic nabywcy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tres Re: Czy sprzedający wiedział? IP: *.bremultibank.com.pl 20.09.07, 11:14 Nabywca doskonale wiedział, bo UM był udziałowcem Banku Przemysłowego SA, który remontował budynek. Ktoś wówczas musiał zatuszować wykorzystanie zabronionych substancji do konserwcji budynku i pozwolić na przeznaczenie go jako biura dla pracowników Banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: płatnik Przenieście tam ZUS IP: *.lodz.dialog.net.pl 20.09.07, 12:08 To będzie najlepsze rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciemny W Łodzi urzędnicy trują się w pracy IP: 57.66.193.* 20.09.07, 12:35 Podobnie było w Anilnie na wykańczalni dzianin. Toksyczne substancje, które wykorzystywano przy produkcji były następnie spuszczane kanałem na Lublinek, który biegnie wśród budynków przez pół miasta (m.in. plac Niepodległości). Więcej znajdziecie w tym tekście: ciemny.pl/Anilana/Anilana%20-%20by%20Saffron.pdf pozdr. TC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: włókiennik W Łodzi urzędnicy trują się w pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.07, 14:22 Pofabryczne lofty są trendy...Kupujcie, gdyż jest to super inwestycja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajc W Łodzi urzędnicy trują się w pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.07, 15:18 Artykuł powinien pisać ktoś kto zna podstawy chemii to może by nie mylił nazw związków chemicznych lub powinien dokładnie odczytać informację dot. związku. Kilkanaście lat temu powszechnie do impregnacji drewna był stosowany ksylamit. Ksylen już by dawno odparował - jest składnikiem większości farb olejnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc W Łodzi urzędnicy trują się w pracy IP: *.toya.net.pl 20.09.07, 17:44 Nie tylko urzędnicy trują sie w tym budynku. Duzo zachorowań na raka jest takze wśród pracowników Urzędu Pracy na milionowej. Urząd jest w budynku jakiegos magazynu a to co truje ludzi jest nie tylko w ścianach ale takze AZBEST w rurach z wodą. Groza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek W Łodzi urzędnicy trują się w pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.07, 19:01 " W budynku sądu w Pruszczu Gdańskim sanepid odkrył rakotwórczy ksylamit. Ministerstwu Sprawiedliwości grożą z tego powodu pozwy o odszkodowania za pracę w szkodliwych warunkach" serwisy.gazeta.pl/metro/1,75931,4352491.html uwaga.onet.pl/1282581,archiwum.html Ciekawe co w Łodzi z tym zrobią?!?! Odpowiedz Link Zgłoś