Gość: Ingo IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.07.03, 14:13 No właśnie czy jest szansa, że powstanie kiedyś porządna trasa Łódź - Wrocław, żeby IC z W-wa do Wrocławia i nach Deutschland nie jechały przez Poznań tylko przez Łódź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: STUDI Re: Trasa Łódź - Wrocław IP: *.waw.prokom.pl 29.07.03, 14:41 Dopiki w naszym regionie beda rzadzic tacy za najwazniejsza rzecz uwazaja prblemy niezgodnosci z religia pewnej imprezy to zapewne najszybciej na tej trasie zobaczymy nie pociagi al ejuz calekiem sporem mlode drzewa. Przygarnij Kropka ..... Kto go chce? .... nikto nic dziwnego ..... A moze w Bainskim jest jakies miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Trasa Łódź - Wrocław IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.07.03, 18:39 W to, że w PKP pomyślą, to mi się mało chce wierzyć. Może prędzej ktoś z zagranicznych przewoźników się skusi...? (Gazety pisały m. in. o Alstomie i Siemensie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxman Re: Trasa Łódź - Wrocław IP: *.tpnets.com 30.07.03, 15:35 W poprzednim tygodniu minister Pol zapowiedział modernizację linii Warszawa- Łódź na 200-250 km/h. Gdyby tak rzeczywiście się stało a Wrocław i Łódź połączyłyby siły uważam, że byłaby szansa na dalsze zmodernizowanie linii do Wrocławia i dalej do Niemiec. Trzeba przy tym pozostać realistą. Zapowiedzi modernizacji trasy klejowej Łódź- W-wa słyszymy już chyba od 10 lat i na razie nie dzieje się nic, chociaż jeżeli o remoncie wypowiada się sam minister to pojawia się realna szansa. A jeśli chodzi o Wrocław-Łódź to jak napisałem, wszystko zależy od naszych miast (tutaj znowu wątpliwe aby się nasze władze dogadały...) bo Warszafka sama nam niczego nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papuas z Wrocka ==Trasa Wawa - Łódź - Wrocław - Praha - Munchen== IP: *.eko.wroc.pl 30.07.03, 23:05 Witam, zajżałem na wasze forum w poszukiwaniu informacji o Łódzkiej Masie Krytycznej i na początku trafiłem na ten wątek. Jest on dla mnie bardzo interesujący - pasuje do mojej koncepcji kolei dużej prędkości, która według mnie powinna w przyszłości połączyć nasze piękne miasta. Ale od początku, czy też od końca jak kto woli. Aby koncepcja ta miała szanse realizacji powinien to być projekt europejski. Są przesłanki żeby tak się stało, ale zlaeży to od wspólnego lobbingu zainteresowanych. Trasa, którą przedstawiłem w temacie mogła by stać się częścią transeuropejskiej osi komunikacyjnej. A dokładnie najdłuższej w Europie magistrali kolejowej. wystarczy rzut okiem na mapę żeby zrozumieć o co chodzi. Połączenie Finlandii i krajów nadbałtyckich z półwyspem iberyjskim może być najważniejszym projektem komunikacyjnym w Europie. Przy tym w większości może być zrealizowana po istniejących szlakzch kolejowych, czyli stosunkowo tanio. Białystok, Warszawawa, Łódź, Wrocław, Wałbrzych, Praha leżą w jednej linii. Napiszcie proszę na forum co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: ==Trasa Wawa - Łódź - Wrocław - Praha - Munch IP: *.p.lodz.pl 30.07.03, 23:41 My na to bardzo bardzo. Tylko przekonaj piastujacych, zeby sie zabrali do odpowiedniej roboty. Jak ci sie to uda, to kazemy kosciol erygowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papuas z Wrocka Re: ==Trasa Wawa - Łódź - Wrocław - Praha - Munch IP: *.eko.wroc.pl 31.07.03, 00:39 Gość portalu: flip napisał(a): > My na to bardzo bardzo. Tylko przekonaj piastujacych, zeby sie zabrali do > odpowiedniej roboty. Jak ci sie to uda, to kazemy kosciol erygowac. "Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku" Lao-Tsy. Można jeszcze dodać że podróż składa się z wielu kroków, a najważniejsze punkty podróży to kamienie milowe. Droga do najbliższego kamienia milowego wydaje się łatwa do pokonania w przeciwieństwie do całej podróży, której końca często nie widać i nie wiadomo z ilu etepów (kamieni milowych) ona się składa. W naszym przypadku pierwszym "kamieniem milowym" jest znalezienie ludzi zainteresowanych powstaniem takiej kolei. I to nie tylko w Łodzi i we Wrocławiu, ale też w innych miastach leżących na trasie. W efekcie powinna powstać grupa gotowa pilotować projekt i lobbować za nim w swoich lokalnych społecznościach. Następnymi "kamieniami milowymi" może być zainteresowanie koncepcją lokalnych mediów, lokalnych społeczności, mediów centralnych, itd. Jest to praca organiczna niemożliwa do wykonania przez jedną osobę. Ale przez grupę ludzi zaangażowanych lokalnie jak najbardziej. Dlatego piszę o tym na łódzkim forum komunikacyjnym - to chyba odpowiednie miejsce? pozdrav Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip lobby IP: *.p.lodz.pl 31.07.03, 01:28 Trzeba by stworzyc cos w rodzaju Inicjatywy na Rzecz, która miałaby ludzi od roboty i od swiecenia nazwiskami, najlepiej z roznych miast, samej Pragi nie wylaczajac. Jak wiadomo, Czesi zdaje sie nie przewiduja na razie szybkiej kolei Praga-Wroclaw, choc szybszego polaczenia szynami do Liberca w ogole nie maja. Poza tym trzeba by docierac do roznych indywiduow na swiecznikach (szczerze mowiac - nie mam na to najmniejszej ochoty) - jesli kogos znasz, to moze sprawa ma jakies szanse na dobry start. Poza tym nalezaloby dotrzec do tych roznych Siemensow-Alstomow, ktorzy juz podobno sie interesowali tym kierunkiem. Poza tym nalezaloby urabiac ludnosc, na przyklad uporczywym geganiem po gazetach, zeby prominenci czuli sie jakos osaczeni. Strasznie duzo roboty - a nam sie nie chce. Nie chce sie nam gadac, ze tak byc powinno do tepawych glow, ktore niczego nie widzialy i niczego nie doswiadczyly. To sie mija z celem, tego sie w demokracji ignorantow i cwaniakow nie da przeprowadzic, zeby przeskoczyc epoke. Te glowy najpierw musza juz miec te swoje autostrady, a dopiero ich wnuki zabiora sie za kolej. Tak chyba wlasnie bedzie w kochanej PL (w tym czasie miasto Lodz bedzie juz stolica powiatu). Jest tutaj jednak pare osob, ktore sa chetne i optymistyczne. Moze one zechca cos podlubac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ingo Re: lobby IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 09:37 Flip jak tobie się nic nie chce to może już ty połóż się na katafalku i głowy życiem nie zawracaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: lobby IP: *.p.lodz.pl 31.07.03, 14:52 Alez zapewniam cie, ze istnieje wiele interesujacych sposobow spedzania czasu. Na katafalk jeszcze za wczesnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ingo Re: ==Trasa Wawa - Łódź - Wrocław - Praha - Munch IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 09:43 To z naszej łódzkiej strony zaczynamy bombardować media. Odpowiedz Link Zgłoś