Gość: AD IP: *.smrw.lodz.pl 23.12.07, 18:43 a może wystarczyłoby zamiast bubla na którym malutkimi cyferkami napisano ile trzeba zapłacić i który nie wydaje reszty (KOSMOS) ustawić normalne PARKOMATY,co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
decent76 Zastanawiam się czy to jest zgodne z prawem UM 23.12.07, 19:39 Wymaga byśmy płacili za parkowanie lecz nie zapewnia wydania reszty ostatnio zaparkowałem za 2 zł na 15 min bo nie miałem drobnych to chyba jest kradzież jak by gość w sklepie powiedział Panie nie mam wydać spaja Pan to by była kradzież TAK czy NIE tu jedyna różnica jest taka że od początku jestem świadom że UM mnie okrada może Pan Radny od torebek foliowych by się tym zajął ;-))) ------------------------ 173 specjały siostry Anastazji Dieta strefowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotreq Z parkomatu usmarowanego gównem IP: *.lodz.dialog.net.pl 23.12.07, 19:41 też bym nie skorzystał. Chyba liczyłbym na łut szczęścia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Lekceważą parkomaty IP: *.toya.net.pl 23.12.07, 21:00 Parkomaty nie wydają reszty, inkasują minimalną kwotę niezależnie od tego czy postój 5 min czy 30, trzeba płacić w soboty ( a np. w stolicy nie)to nie ma się co dziwić, że przypadków unikania opłat jest coraz więcej. Proponuję umożliwić wydawanie reszty, żądać zapłaty za rzeczywisty czas postoju ( bez opłat minimalnych) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janka Lekceważą parkomaty IP: *.4web.pl 23.12.07, 21:40 Srednio licząc miasto oddaje 38% firmie która postawiła parkomaty. Czyli w październiku i listopadzie było zysku 700 tysiecy, z czego do kasy miasta wpłynęło 434 tysiące. Poprzednio przez dwa miesiące wpływało około 400tysięcy. Gdzie sens i logika??? 120 osób straciło pracę, zysk z tego to średnio 17tysięcy miesięcznie. A ile wyniesie zasiłek dla tych 120 bezrobotnych osób? Paranoja, jak zwykle. Ostatnie "mądre" posunięcie poprzedniego zespołu łódzkich urzędników. Odpowiedz Link Zgłoś
zelaznywilk Re: Lekceważą parkomaty 23.12.07, 21:47 Gratuluję toku myślenia. Zwłaszcza dwóch założeń: 1. parkingowi pracowali za darmo, 2. to była jedyna praca jaką mogą wykonywać i teraz są skazani na bezrobocie do końca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Lekceważą parkomaty IP: *.toya.net.pl 23.12.07, 22:37 Witam widze ze zarabiaja na parkomatach a wiecie dlaczego ? Bo nie wydaja reszty a szkoda bo nie kazdy musi miec wszystkie nominaly monet na wykupienie biletu Wystarczy ze trzeba zaplacic 50 gr. a ktos ma 5 zl. w kieszeni i co ma zrobic ze zlodziejskim parkomatem??? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Lekceważą parkomaty IP: *.toya.net.pl 23.12.07, 22:52 Resztę wydają nawet automaty do kawy !!! moim zdaniem producent upchnął badziew którego nikt nie chciał kupić. Zysk potrójny: ktoś "przymknął oko" podczas przetargu na pewno nie za darmo, miasto nieuczciwie zarabia na tych co nie mają drobnych, można walić kary tym co nie dają się rolować. Czysty zysk. Szkoda że nie dla mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Lekceważą parkomaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.07, 23:32 Zgadzam sie z przedmowcami. W XXI wieku gdzie byle automat do kawy wydaje reszte, zeby nowoczesny parkomat kupiony przez miasto za ciezkie pieniadze nie wydawal reszty to jest conajmniej skandal. Czy ktos wie dlaczego akurat w przetargu wygral parkomat jako jedyny nie majacy takiej mozliwosci? Poza tym rowniez uwazam ze jest to niezgodne z prawem jesli musimy placic za wiecej niz chcemy otrzymac (konsultowane z prawnikami!!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joachim mierzwa Re: Lekceważą parkomaty IP: *.lodz.mm.pl 24.12.07, 01:42 mam nadzieje ze po paru przegranych procesach - ktos z tego naszego "miasta" zajmie sie rzetelnie sprawa parkomatow. cho wlasciwie wątpie - kto mial dostac w łapęprzy przetargu na ich zakup - juz dostal - a teraz raczej sie nie dowiemy nic wiecej w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lewy Re: Lekceważą parkomaty IP: *.cust.tele2.se 26.12.07, 01:47 Hej, hej Polacy bidaki ! Nigdzie w Europie nie ma automatow co wydaja reszte ! Jak stac cie na samochod i na benzyne to zbieraj grosiki do skarbonki i parkuj za nie. Parkowanie, ani jezdzenie samochodem nie jest obowiazkowe. Takie sa prawa rynku, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Lekceważą parkomaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.07, 10:46 jakie są te prawa rynku, synek? czy prawem rynku jest zmuszanie do płacenia nie zamawianych usług? Odpowiedz Link Zgłoś
smichael mam ochote cofnac za daleko przy takim prkomacie!! 24.12.07, 03:25 nie dosc, ze te maszynki nas okradaja, ich wprowadzenie pozbawilo biednych ludzi dochodu, po to zeby zapewnic go bogatym (producent, serwisant), to dla mnie SAMA IDEA placenia za parkowanie JEST BLEDNA!!! to przeciez czyste okradanie. To teren miasta, a wiec nasz - mieszkancow! dla czego mam za to placic? nie dosc, ze przez podatki cena benzyny jest tak wysoka (wystarczy przeliczyc z ceny barylki ropy + kosztu wyprodukowania litra w orlenie, albo porownac z cena w innych krajach np. usa) to wlasnie z takich krajow, rzadzacy czerpia "swoje" pomysly. ja bym im te parkomaty w... moze niedlugo bedziemy placic za chodzenie po chodnikach i uzywanie przejsc dla pieszych?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz.bu Re: mam ochote cofnac za daleko przy takim prkoma IP: *.gprs.plus.pl 27.12.07, 23:10 to dla mnie S > AMA IDEA placenia za parkowanie JEST BLEDNA!!! to przeciez czyste okradanie. To > teren miasta, a wiec nasz - mieszkancow! dla czego mam za to placic? Hm. Zatem idąc tym tropem powinniśmy znieść opłaty za bilety komunikacji miejskiej, opłaty za wynajme miejskich lokali, opłaty za ścieki, wodę itp. W końcu to wszystko miejskie, a więc nasze. Jak powszechnie wiadomo wszystko to nie powoduje kosztów i nie wymaga utrzymania. nie dosc, > ze przez podatki cena benzyny jest tak wysoka (wystarczy przeliczyc z ceny bar > ylki ropy + kosztu wyprodukowania litra w orlenie, albo porownac z cena w innyc > h krajach np. usa) To może poproś wujka Busha, żeby nam odpalił trochę surowca, który USA wykopują sobie we własnym zakresie zamiast kupować na globalnym rynku. I jeszcze zeby nam sfinansował budowę dróg i parkingów, żebyśmy potem mogli za darmo z nich korzystać. Podobnie niskie ceny co w USA utrzymują się głównie w takich krajach jak Wenezuela, Dubaj, Kuwejt, sporo tańsza benzyna jest też w Rosji. Znajdujesz wspólny mianownik dla tych wszystkich krajów? Za to jak okiem sięgnąć w całej UE ceny podobnie wysokie co w Polsce (albo i wyższe). No tak - znowu ta złodziejska Europa, hę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Lekceważą parkomaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.07, 10:15 To że parkomaty nie wydają reszty to zwykłe ZŁODZIEJSTWO. Mam nadzieję, że w naszym mieście znajdzie się jakiś prawnik, który powalczy z naszymi urzędasami o to żeby traktowali mieszkańców w cywilizowany sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el-iza Lekceważą parkomaty IP: *.toya.net.pl 24.12.07, 12:25 A nie sądzisz, że ci rzekomo pozbawieni pracy parkingowi, to zwykli złodzieje? Przecież wiadomo, że przynajmniej połowę opłat zabierali nielegalnie dla siebie (bez podatku!). Podobnie jest z kontrolerami biletów. A poza tym, to zazwyczaj zwykli menele, prawdopodobnie wiecznie pijani. Nie ma czego żałować! Odpowiedz Link Zgłoś
smichael Re: Lekceważą parkomaty 25.12.07, 01:00 he, he szokujaca opinia ;) nie generalizowalbym w ten sposob. na pewno bylo troche nieuczciwych ludzi, jak w kazdej pracy, tym bardziej w polsce. szczerze mowiac, nigdy nie spotkalem pijanego parkingowego (albo sobie nie przypominam). nie zauwazylem tez zeby byli "menelami". wiekszosc osob byla sympatyczna, pare z tych ktorych spotkalem wyroznialo sie nawet zaskakujaca kultura osobista jak na taka prace. pamietam tez pare mlodych ladnych dziewczyn:) nawiasem mowiac, jestes kierowca? parkowalas kiedys w tamtych czasach w centrum? mysle, ze nie do konca wiesz tez jak to dzialalo. miasto wynajmowalo teren tzw. firmie ktora organizowala na danym terenie pobor oplat za parkowanie. tak wiec niekoniecznie to parkingowi musieli byc nieuczciwi... +jak parkingowy sie nie pojawial przez dluzsza chwile, a tobie sie spieszylo, jechales nie placac za prkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gumisia Re: Lekceważą parkomaty IP: *.toya.net.pl 26.12.07, 13:57 To chyba ty malo jezdziles, skoro nie widziales, kto zbieral oplaty. A parkingowi to w 99% byli zlodzieje, dlatego taki raban podnosili, gdy miasto chcialo wymienic ich na parkomaty. Znam osobe, ktora tak pracowala i wiem, ze dodatkowo miesiecznie miala ok.2tys. zysku "na lewo". Tak samo sasiad, ktory byl na rencie i sobie tak dorabial. Stac go bylo na wyremontowanie mieszkania i dobre markowe ciuchy. Skoro dla ciebie to tacy strasznie pokrzywdzeni bezrobotni, to czemu nie chcieli przyjac pracy od miasta za takie same oficjalnie pieniadze i czemu zyski tak drastycznie wzrosly (i nie wyskakuj tu z brakiem wydawania reszty, bo roznica jest zbyt duza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Lekceważą parkomaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.07, 22:27 nic dziwnego, że mają większe wpływy, skoro okłamali łodzin i ustawili parkomaty w miejscach gdzie wcześniej nie było nigdy parkingowych Odpowiedz Link Zgłoś
volpo Lekceważą parkomaty 26.12.07, 12:51 Moim zdaniem jest jeszcze jeden poważny problem: miejsca płatnego parkowania są źle oznaczone. Łódź nie jest małym miasteczkiem z rynkiem do którego prowadzę 4 uliczki. Na każdym odcinku powinno być wyraźne oznaczenie, że tu jest strefa płatnego parkowania oraz wydzielone wyrażnie białymi liniami miejsca tak jak to widziałem w innych cywilizowanych krajach (pomijam fakt, że naczęściej przy każdym takim wydzielonym miejscu, góra pomiędzy dwoma jest parkometr). Większość osób nie ma czasu na szukanie jakiejś małej puszki z małoczytelnym opisem, w dodatku nie przypominającej normalny parkometr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmaciek33 Re: Lekceważą parkomaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 09:30 Mam przy sobie 20 PLN i TYLKO 20 PLN w jednym banknocie, który jest prawnym srodkiem płatniczym w Polsce - jeśli parkonat nie jest w stanie akceptować legalnego środka płatniczego - to nie mój kłopot: Nie ma obowiązku przyjmowania opłaty - takie są prawa rynku (cytuję za jakimś forumowym trollem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Lekceważą parkomaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.08, 14:22 I prawidłowo... ciekawe kiedy ktoś złozy do prokuratury zawiadomienie o popełnieniu przestepstwa polegającego na doprowadzenia do niekożystego zarzadzania mieniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robcio miasto ma w dupie mnie, to ja mam tam parkometr IP: *.toya.net.pl 06.01.08, 13:19 może macie racje że nie wydaje reszty ale miałem przyjemność być w tokio i tam też nie wydają reszty parkometry ,parkowałem auto w berlinie i tam też nie wydają reszty ,ale tam pracuje policja parkingowa i nikomu do głowy nie przyjdzie nie zapłacić za parkowanie mało tego nawet ostatnia ofiara losu tak będzie długo kręciła kierownicą aż zaparkuje równo przy krawężniku bo inaczej w zależności od miasta dostanie mandat 1000eu albo odholują autko .JA nie płacę za parkowanie bo-miasto ma w dupie porządek na ulicach to ja miasto też mam w dupie .jak ktoś mnie szanuje jako kierowce oczywiście to ja jego też Odpowiedz Link Zgłoś