Dodaj do ulubionych

DLACZEGO POLACY CZCZĄ ŚWIĘTA ILOŚCIĄ JEDZENIA ?

IP: 212.244.109.* 25.12.01, 02:40
Moim zdaniem wynika to z tradycji biedy. Szlachta stanowiła max. 10 % a reszta
zajadała się kiszonkami i ziemniakami. Święta stanowiły jedną z bardzo rzadkich
możliwości najedzenia się do syta. Ilością jedzenia świętuje się tam gdzie
bieda jest lub była. Dlatego niestety jesteśmy wieśniakami. Owszem nieliczni
powiedzą bzdura, bo znają kulturę ZACHODU (do której nie należymy). Ale ile
jest tak naprawdę tych co do Uni (kultura zachodnio-europejska, lub jak kto
woli morska) pasują i przystają? Wielkie miasta? Samemu mi Abdulowi
ręceopadają. Allah z Wami.
Obserwuj wątek
    • Gość: TYP Re: DLACZEGO POLACY CZCZĄ ŚWIĘTA ILOŚCIĄ JEDZENIA ? IP: *.we.mediaone.net 25.12.01, 03:31
      Gość portalu: ABDUL napisał(a):

> Moim zdaniem wynika to z tradycji biedy. Szlachta stanowiła max. 10 % a reszta
      > zajadała się kiszonkami i ziemniakami. Święta stanowiły jedną z bardzo rzadkich
      >
      > możliwości najedzenia się do syta. Ilością jedzenia świętuje się tam gdzie
      > bieda jest lub była. Dlatego niestety jesteśmy wieśniakami. Owszem nieliczni
      > powiedzą bzdura, bo znają kulturę ZACHODU (do której nie należymy). Ale ile
      > jest tak naprawdę tych co do Uni (kultura zachodnio-europejska, lub jak kto
      > woli morska) pasują i przystają? Wielkie miasta? Samemu mi Abdulowi
      > ręceopadają. Allah z Wami.

Sam jestes najwiekszym wiesniakiem. W Ameryce (twojej kochanej kulturze zachodu)
      na tzw. Thanksgiving ludzie OBRZERAJA sie jeszcze bardziej. Czy to wynika z
      tradycji biedy ? Czy sa oni wiesniakami ? Czy nie naleza do kultury zachodu ?

Co za mlotek.
      • p8 Re: DLACZEGO POLACY CZCZĄ ŚWIĘTA ILOŚCIĄ JEDZENIA ? 25.12.01, 03:38
        > Sam jestes najwiekszym wiesniakiem. W Ameryce (twojej kochanej kulturze zachodu
        > )

ZONK - posądziłeś ABDULA bardzo niesłusznie...

panBozia

To nie jest tak, że przepadam za ABDULEM, ale posądzić go o fascynację
        kulturą zachodu to już jakaś perwersja.
        • geograf Re: DLACZEGO POLACY CZCZĄ ŚWIĘTA ILOŚCIĄ JEDZENIA ? 25.12.01, 11:04
          p8, dobrze, że TYP go tak nazwał, w końcu skoro jeste�my "wie�niakami" to nie rozróżniamy podstawowych pojęc i kierunków....
          Moim zdaniem to "obżarstwo" spowodowane jest rado�ciš oraz spotkaniem rodzinnym, które nie wszędzie odbywajš się co niedziela... A obżarstwo jest tylko u niektórych w domu, u innych opanowujš się z jedzeniem mimo, że majš większe możliwo�ci, a że u ciebie ABDUL było taaakie obżarstwo to współczuję...
          Allah-nie-z-wami
          • p8 Re: DLACZEGO POLACY CZCZĄ ŚWIĘTA ILOŚCIĄ JEDZENIA ? 25.12.01, 12:19
            geograf napisał(a):

> p8, dobrze, że TYP go tak nazwał, w końcu skoro jeste�my "wie�niakami" to nie
            > rozróżniamy podstawowych pojęc i kierunków....
            > Moim zdaniem to "obżarstwo" spowodowane jest rado�ciš oraz spotkaniem rodzinnym
            > , które nie wszędzie odbywajš się co niedziela... A obżarstwo jest tylko u niek
            > tórych w domu, u innych opanowujš się z jedzeniem mimo, że majš większe możliwo
            > �ci, a że u ciebie ABDUL było taaakie obżarstwo to współczuję...
            > Allah-nie-z-wami

Ale ty jesteś przeczulony!!!, stary tu nie chodzi o wieśniaków, tylko o aBDULA
            jako fana kultury zachodu - a jak sam wiesz, fanem takim on nie jest.

panBozia
            • Gość: geograf Re: DLACZEGO POLACY CZCZĄ ŚWIĘTA ILOŚCIĄ JEDZENIA ? IP: *.toya.net.pl 25.12.01, 13:13
              jeju.. ja tu się produkuje i zaraz na mnie...
              a ja tylko chciałem obrazic ABDULA....
              chlip
              ;)
              • p8 Re: DLACZEGO POLACY CZCZĄ ŚWIĘTA ILOŚCIĄ JEDZENIA ? 25.12.01, 13:34
                Gość portalu: geograf napisał(a):

> jeju.. ja tu się produkuje i zaraz na mnie...
                > a ja tylko chciałem obrazic ABDULA....
                > chlip
                > ;)

Przestań się mazać, chłopaki nie płaczą:)
                A obraąj go sobie do woli, ale nikt niech nie mówi że rzeczony Abdul,
                to fan kultury zachodu:))))))

panBozia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka