selenka21 20.05.08, 09:53 27 maja nie posyłamy swoich dzieci do szkół i przedszkoli. Nauczyciele strajkują. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kot9933 Re: Strajk nauczycieli 20.05.08, 11:50 No i beda mieli dlugi weekend. Teraz na powaznie skoro ten strajk ma dotyczyc odejscia P.Kierownik Oswiaty to w pelni popieram bo coz moze zrobic madrego kierownik ktory przez wiele lat rozliczal kart traktorzystow w SKR O ile strajk ma dotyczyc plac a raczej ich podwyzek to problem dyskusyjny bo jaka praca taka placa. Odpowiedz Link Zgłoś
bylyzychliniak Re: Strajk nauczycieli 20.05.08, 16:26 Kot co ty możesz wiedzieć o pracy nauczycieli. Nie jesteś wtemacie to się nie wypowiadaj. Są to ludzie po studiach, którzy całe życie użerają się z gówniarzami. Jaka młodzież jest każdy widzi - jest coraz gorsza i nie jest to wina nauczycieli tylko rodziców. Nauczyciel nie może nic nawet jak mu uczeń przy...oli czy nawtyka i to wszystko za te marne grosze co ci ludzie zarabiają. Z drugiej strony dziwię się, że wiedząć o tym jakie są zarobki w szkolnictwie zdecydowali się jednak na pracę w oświacie. Popieram w 100% nauczycieli powinni solidarnie odejść od pełnienia obowiązków i w 100 % przystąpić do strajku aż do uzyskania znaczących podwyżek. Na dzień dzisiejszy chłopek od szpadla czy sprzątaczka ma niejednokrotnie więcej niż nauczyciel. Odpowiedz Link Zgłoś
funkpunk Re: Strajk nauczycieli 20.05.08, 19:35 więc niech idą do szpadla, będą mieli więcej Odpowiedz Link Zgłoś
zychu1 ??? 21.05.08, 14:48 Facio po pierwsze nie tylko nauczyciele są po studiach, po drugie ile to jest mało dla nauczyciela, po trzecie nie nazywaj dzieci gówniarzami. A powiem ci, że ten strajk nie będzie służył młodym, wykształconym nauczycielom tylko starym związkowym nygusom z oświaty. Ja uważam, że młody, zaraz po studiach, wykształcony nauczyciel, niejednokrotnie po dwóch fakuletach powinien zarabiać minimum średnią krajową. Tylko niech to wynagrodzenie będzie za pracę w wymiarze 24 godziny tygodniowo a nie jak teraz 18 godz. tygodniowo, a przy tym od groma wolnego czasu w ciągu roku, ferie, wakacje, a to wycieczki, zielone szkoły, rekolekcje, itp. Tak należy płacić i to dużo ale za uczciwą pracę, rzetelną pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka.64 Re: Strajk nauczycieli 21.05.08, 15:19 kot9933 napisała: "Teraz na powaznie skoro ten strajk ma dotyczyc odejscia P.Kierownik Oswiaty to w pelni popieram bo coz moze zrobic madrego kierownik ktory przez wiele lat rozliczal kart traktorzystow w SKR ". To, że ta pani pracuje na tak odpowiedzialnym stanowisku, przez wiele długich lat, świadczy tylko i wyłącznie źle o rządzących g naszą gminą, tak teraz jak i poprzednio, a także tych niezwykle wykształconych w oświacie. Przecież to chyba poniżające dla tych wykształciuchów ! Odpowiedz Link Zgłoś
za.za Re: Strajk nauczycieli 22.05.08, 19:39 Młody nauczyciel zarabia tyle, ile zarabia sprzątaczka. Za to ponosi odpowiedzialność za kształcenie, wychowanie i bezpieczeństwo dzieci. To chyba trochę więcej niż niedomyta podłoga. Do tego oprócz przygotowania do lekcji, zebrań rodziców, rad pedagogicznych, dyżurów dydaktycznych, różnych prac na rzecz szkoły musi opracować dokumentację do awansu. A jeśli chodzi o wycieczki - pięciodniowa wycieczka to pięć dni pracy 24/24 - 24 godziny stresu, odpowiedzialności, strachu, aby któremuś z dzieci nie przyszedł do głowy głupi pomysł. Najgorsze jest jednak to, że ze względu na niską płacę do pracy jako nauczyciele przychodzą młodzi ludzie, którzy nie dostali się na dobre studia, skończyli np. Wyższą Szkołę Gospodarki Krajowej i mają uprawnienia do nauczania. Jeśli dalej będzie taka negatywna selekcja, to trzeba naprawdę zacząć martwić się o poziom szkół. Młody, zdolny człowiek na pewno nie przyjdzie uczyć za 800 czy 900zł. Odpowiedz Link Zgłoś
marxymilian Strajk nauczycieli 22.05.08, 21:03 Do wywodu powyższego dopisze, że się w większości zgadzam, ale nie ze wszystkim ta selekcja młodych nauczycieli po "kiepskich" szkołach nie ma, aż takiego wielkiego zasięgu jak można by wysnuć z postu powyżej. Jest jeszcze coś takiego jak nauczyciel z powołania (tak tacy jeszcze istnieją, znam kilku). Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator2008 Re: Strajk nauczycieli 23.05.08, 00:52 Np. W Zespole Szkół (technikum) Jest grupka młodych nauczycieli którzy owszem marudzą na zarobki ale robią to co lubią i to w dodatku dobrze. W Mickiewiczu też są młodzi!! I też marudzą, płaczą i żalą się jacy to są oni biedni a raptem skończyli "studia" w pewnej "szkole" w Łowiczu i efekt jest taki że uczą sami nie wiedząc czego. I kto się ze mną nie zgodzi?? Odpowiedz Link Zgłoś
marxymilian Re: Strajk nauczycieli 23.05.08, 15:32 Którzy nauczyciele z Mickiewicza są po tzw. Łowiczu? Może jakieś nazwisko? Na forum nie powinno się jechać po personie, no ale chętnie bym się dowiedział którzy to tacy nie przystosowani do zawodu który wykonują. Bo z tego co mi wiadomo w Mickiewiczu ani w Technikum nie ma ani jednego nauczyciela po tzw. Łowiczu. Ale ja nie jestem nauczycielem więc mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator2008 Re: Strajk nauczycieli 23.05.08, 20:25 marxymilian napisał: > Którzy nauczyciele z Mickiewicza są po tzw. Łowiczu? Może jakieś nazwisko? Na > forum nie powinno się jechać po personie, no ale chętnie bym się dowiedział > którzy to tacy nie przystosowani do zawodu który wykonują. Bo z tego co mi > wiadomo w Mickiewiczu ani w Technikum nie ma ani jednego nauczyciela po tzw. > Łowiczu. Ale ja nie jestem nauczycielem więc mogę się mylić. Właśnie dla tego że nie jedzie się po personie na forum musisz informacji zasięgnąć gdzie indziej. A to że "w Mickiewiczu nie ma takich nauczycieli" to twoje zdanie i niestety mylne. A swoją drogą to nauczyciele tak źle nie mają by wiecznie płakać i narzekać na swoją prace i zarobki. Nikt uczciwie pracujący nie ma tylu wolnych dni w roku od pracy co oni. W ogóle to najlepiej siedzieć na d.... nic nie robić i brać kasiorke. Ale tak nie ma!!!! A to że strajkują z pewnością wielu rodzicom "Lotto" bo skoro ich pociecha pójdzie do szkoły to nauczyciela psim obowiązkiem jest zapewnić mu opiekę!! Więc strajk będzie polegać co najwyżej na nie prowadzeniu lekcji co z pewnością każdemu uczniowi na pewno bardzo pomoże w osiągnięci wiedzy i strasznie się uczniowie zmartwią że lekcji nie mają. Więc ich "strajk" może być nawet i przez całe 10 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
marxymilian Uuuuuu 23.05.08, 20:40 Nie jestem nauczycielem, więc aż tak w 100% nie mogę się wypowiedzieć o pracy nauczyciela jako takiej. Znam jednak kilkoro ludzi parających się tym nader "niechlubnym" zawodem. I podsumowując ich pracę i moją pracę tego normalnego człowieka idącego do pracy na 7 i wychodzącego o 15 (jak szef pozwoli tak wcześnie :P), to bynajmniej bym się nie zamienił. Nie za te pieniądze, nie za te uwiązanie z placówką, nie za to poszanowanie pracy człowieka. Co do tego Łowicza to nie mam żadnych rzetelnych danych ale kadra z Mickiewicza, która przedstawiła się na popularnym w polsce ostatnio portalu nasza klasa nie ma wpisane uczestnictwa na uczelniach Łowickich. Ale całej kadry nie ma na tym portalu, bo przecież być nie musi. I może to właśnie ta cześć kadry jest z tego sławetnego Łowicza? Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator2008 Re: Uuuuuu 23.05.08, 21:27 Dobra skończ już bo to nudne się zaczyna robić. Jak tak bardzo chcesz wiedzieć kto, gdzie,kiedy to idź najlepiej do Mickiewicza może szanowna kadra nauczycielska która ma tak strasznie źle i ogólnie przechlapane pokaże ci wszystkie świadectwa wszystkich szkół które pokończyli i będziesz w niebo wzięty. A swoją drogą... Jak ci tak szkoda grona pedagogicznego z Mickiewicza to wspomóż ich finansowo bo ledwo bidulki żyją za swoje marne pensyjki!! Jaka praca taka płaca!! Jak tak im źle to po cholerę wybrali taki zawód a nie inny?? Bo najlepiej iść po najmniejszej linij oporu a później dookoła lamentować!!! Każdy ma swoje zdanie i swoją racje. Odpowiedz Link Zgłoś
za.za Re: Uuuuuu 24.05.08, 16:35 obserwator2008 napisał: > Dobra skończ już bo to nudne się zaczyna robić. Jak tak bardzo chcesz wiedzieć > kto, gdzie,kiedy to idź najlepiej do Mickiewicza może szanowna kadra > nauczycielska która ma tak strasznie źle i ogólnie przechlapane pokaże ci > wszystkie świadectwa wszystkich szkół które pokończyli i będziesz w niebo > wzięty. A swoją drogą... Jak ci tak szkoda grona pedagogicznego z Mickiewicza t > o > wspomóż ich finansowo bo ledwo bidulki żyją za swoje marne pensyjki!! Jaka prac > a > taka płaca!! Jak tak im źle to po cholerę wybrali taki zawód a nie inny?? Bo > najlepiej iść po najmniejszej linij oporu a później dookoła lamentować!!! > Każdy ma swoje zdanie i swoją racje. Ta dyskusja przypomina rozmowę głuchego ze ścianą. Szkoda czasu na udowadnianie swoich racji ludziom, którzy są przekonani, że mają monopol na prawdę, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zychliniak1 Obserwator2008 29.05.08, 21:51 Ok Obserwator załóżmy, że Ja jestem po Łowiczu (czy czymkolwiek - Płocku, Kutnie czy Pipidówku dolnym). Mam do Ciebie cwaniaczku pytanie, nawet dwa: 1. Co w związku z tym mi zarzuczas i czemu nie miałbym uczyć w LO czy ZS? 2. Jakie ty masz wykształcenie i gdzie pracujesz może porozmawiamy o twoich kompetencjach w pracy, o twoich osiagnięciach lub co bardziej prawdopodobne jeśli jesteś uczniem o twoich osiagnięciach w nauce? Odpowiedz Link Zgłoś
not-ak Re: Strajk nauczycieli 29.05.08, 12:11 a co jest złego w tym "lowiczu"? moze lepiej by bylo po wyzszej szkole pedagogiki specjalnej M Grzegorzewskiej?? Tak naprawde to powołanie jest najwazniejsze! Odpowiedz Link Zgłoś
kajteczkowizna Re: Strajk nauczycieli 09.08.08, 14:09 Łowicz czy inne miasto jaka to różnica jak ktoś jest chętny do pracy w tym zawodzie to jego decyzja.Ciekawa jestem czy dnia 01.09.2008r będzie miał kto w szkole uczyć,szykuje się wielki strajk.Co zrobimy z naszymi dzieciakami,moż gmina dołozy biednym nauczycielom i niech pracują. Odpowiedz Link Zgłoś
rak.48 Re: Strajk nauczycieli 11.08.08, 14:17 Biednym ? Czy ty wiesz co to bieda ? Odpowiedz Link Zgłoś
hanka.64 Re: Strajk nauczycieli 05.09.08, 08:44 ubezpieczenia.wp.pl/POD,2,hor,1,p,2,ver,w,wid,10328987,wiadomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
marxymilian Re: Strajk nauczycieli 07.10.08, 20:29 I kto powiedział, że nauczycielom się nie chce. Ależ chce się bardzo mocno. W gimnazjum naszym pięknym, gdzie do szkoły uczęszcza młodzież wybitna ale nie mająca czasu na naukę w czasie lekcji, nauczyciele wychodzą naprzeciw potrzebom uczniów, i organizują lekcje specjalne przygotowujące do egzaminu gimnazjalnego w czasie po lekcjach. Takie zbiorowe korepetycje za free. Do tego dochodzą różne kółka i zapożyczone w wyższych uczelni "konsultacje". Po takim bombardowaniu wiedzą nawet największy matoł będzie wstanie wyszkolić się na noblistę. Musi tylko spędzić w szkole te kilka godzin więcej, o czym każdy gimnazjalista wprost marzy i aż trzęsie pośladkami na myśl o spędzeniu całego dnia w szkole. A z tego co dało się słyszeć na wywiadówkach to lekcje te będą wprost idealne dla młodzieży, booooo, nauczą ich jak zdać egzamin! Tak waśnie tak jak zdać egzamin. Po prostu jak na prawo jazdy. Dać a potem już można hulać po drogach do woli. Tak wiec drodzy nauczyciele, jestem zwami całym sercem, ale pierdolnijcie się może w głowę i zastanówcie się co wy wymyślacie. Widać za bardzo do serca wzięliście sobie do serca to że społeczeństwo uważa was za nierobów i darmozjadów. Ale czemu za waszą urażoną dumę i ambicje mają płacić dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
za.za Re: Strajk nauczycieli 09.10.08, 21:37 Masz całkowitą rację. A ponadto, nauczyciele też palą się do tego, aby dodatkowo pracować za free i uczyć dzieci,które wcale nie mają ochoty na naukę. Odpowiedz Link Zgłoś
hanka.64 Re: Strajk nauczycieli 10.10.08, 09:26 No to poczytajcie jak to jest z naszymi kochanymi gimnazjalistami. media.wp.pl/kat,38120,wid,10425106,wiadomosc.html U nas jest ok ? Odpowiedz Link Zgłoś
wyborczus Re: Strajk nauczycieli 10.10.08, 11:47 No cóż tylko krytyka z ust waszych... CO do zajęć dla gimnazjastów to nie jest to wymysł szkoły tylko ogólnie pojętego nadzoru pedagogicznego. Przecież chcecie mieć dobrze wykształcone społeczeństwo. A wyniki egzaminu... no cóż Pozdrawiam wszystkich nie znających realiów szkoły! Odpowiedz Link Zgłoś
marxymilian Prostowanie spraw za pomocą młota kowalskiego 10.10.08, 13:59 wyborczus pisze "CO do zajęć dla gimnazjastów to nie jest to wymysł szkoły tylko ogólnie pojęteg > o > nadzoru pedagogicznego." W takim razie jest to tym gorsze, bo świadczy to o tym, iż ten ogólnie pojęty nadzór szkoły stara się po prostu tuszować wielką pomyłkę jaką była reforma oświaty i wprowadzenie gimnazjów. A to źle jak coś się tuszuje, lub powiem delikatniej stara się udowodnić, że jednak nie jest tak źle. Zdany egzamin to nie wszystko, musi to być poparte wiedzą. Szkoła powinna dawać wiedzę o tym świecie jego historii, osiągnięciach czy budowie. Natomiast teraz widzę, że to wszystko idzie w kierunku uczenia młodego pokolenia jak zdać egzamin i przejść dalej. Natomiast nauczyciele, dyrekcje i ogólnie ministerstwo, zamiast zastanowić się nad zmianami dalej i głębiej brnie w te gimnazjalne bagno, udając, że wszystko jest cacy. Jaki sens jest dawać dodatkowe lekcje przyuczające do zdania egzaminu, skoro egzamin ten zwykle oblewają, dzieciaki z niską frekwencją lub też wysokim poziomem ego i ignorowania jakiej intencji nauczyciela który stara mu się te wiedzę przekazać. Czy jak nauczyciel posiedzi cobie sam w klasie o tej godzinie 17 czy 18 nawet za darmo to czy to coś zmieni w zdawalności egzaminu? Odpowiedz Link Zgłoś
kajteczkowizna Re: Strajk nauczycieli 11.11.08, 12:48 Pani przedszkolanka pomaga dziecku zalozyc wysokie, zimowe botki. Szarpie sie, mecza, ciagna... Jest! Weszly! Spoceni siedza na podlodze, dziecko mowi: - Ale zalozylismy buciki odwrotnie... Pani patrzy, faktycznie. To je sciagaja, morduja się sapia. Uuuf, zeszly. Wciagaja je znowu, sapia, ciagna, nie chca wejsc... Uuuf. weszly. Pani siedzi, dyszy a dziecko mowi: - Ale to nie moje buciki... Pani niebezpiecznie zwezyly się oczy, odczekala i znów szarpie się z butami... Zeszly. Na to dziecko: - To buciki mojego brata i mama kazala mi je nosic... Pani zacisnela rece mocno na szafce, odczekala az przestana się trzasc, przelknela sline i znów pomaga wciagac buty. Tarmosza sie, wciagaja, sila sie... Weszly. - No dobrze - mówi wykonczona pani - a gdzie sa twoje rekawiczki? - Mam schowane w bucikach... Odpowiedz Link Zgłoś
kajteczkowizna Re: Strajk nauczycieli 11.11.08, 12:49 Nauczyciekla w szkole pyta dzieci, czy ktos zna jakies zdanie po niemiecku? Wyrywa sie Jasiu: - Ja znam! - No to powiedz! - Posztraffiam ffszystkichhh polakufff... Odpowiedz Link Zgłoś