Dodaj do ulubionych

wspomnienia na podstawie fotek ze strony tramwaje

IP: *.toya.net.pl 22.10.03, 16:36
dzis skomentuje fotkę nr 1 ze zdiec archwialnych nr 23 .
jest na niej tramwaj linii 20 ( 803 N) skrecajacy w prawo .
widzimy na tej fotografi sygnalzacje wzbudzana przez jadacy tramwaj
w tym to okresie nastepowala gruntowna przebudowa dworca kaliskiego trwajaca
kilka lat.tramwaj jedzie obok wykopywanego tunelu pod przyszle tory pod
ktorym to poruszaja sie obecnie tramwaje .nalezy wspomniec ze uklad toro w
zwiazku z wykonywanymi pracami zmienil sie kilka razy.
na poczatku tory wjezdzaly na parking dawnej feminy ( obok byla ulica po
ktorej poruszaly sie autbusy i samochody )
pozniej zliwidowano calkowicie przejazd od ulicy cypriana norwida do
krzemienieckiej tory polozono na obecniej ulicy karolewskiej wymuszajc tym
objazd autobusow linii 86 i 98 przez wybudowana zaraz jedna nitke ulicy
bandurskiego.
od tego momentu ulica karolewska jest ulica slepą .
przelaczenie torowiska z objazdowych torow na nowe tory trwalo 4 dni (w tym
okresie tramwaje kursowaly na zabieniec.
dla mlodszych osob wspomne ze przed rozpczeciem przebudowy dworca kaliskiego
istnial przystanek tramwajowy na rogu karolewska -krzemieniecka -.przystanek
w kierunku retkini byl jednak bardzo niebezpiecznie polozony znajdowal sie na
ulicy a jedynym wydzieleniem od ulicy ( a przez to zwezeniem ulicy ) byly
biale pasy na dosc skromnym odcinku .przystanek z wiata znajdowal sie po
drugiej stronie ulicy .
tramwaj w kierunku centrum odjezdzajcy z tego prystanku spotykal duze
utrudnienie albowiem od tego momentu wjezdzal na ulice gdzie krzyzowaly sie
ulice karolewska i krzemieniecka,.
w pozniejszym okresie zabrano duza powierzchnie ziemi pod przyszla nowa ulice
bandurskiego-terenowi LKS-u likwidujac tym jeden z basenow lezacych na tym
terenie .wybudowano prowizoryczny uklad drogowy ( widoczny na zdieciu ) byly
to 2 nitki niestety na ktorkim odcinku ( femina-al.unii ) dalej ruch odbywal
sie jak za dawnych czasow ( zdiecie linnii 8 - zdieca archiwalne 23 )
zlikwiodowano przystanek na krzemienieckiej a utworzono nowy na al
unii .powstala tam rwoniez sygnalzacja swietlna .zbytnie przejscie z
dwupasmowki do ciasnego mostu pod dworcem kaliskim wymagalo nielaad wyczynow
czesto byly tam wyadki szczegolnie z udzialem tramwajow
Obserwuj wątek
    • teufel Re: wspomnienia na podstawie fotek ze strony tram 22.10.03, 17:45
      Ja się wczoraj wzruszyłem jak zobaczyłem zdjęcia z krańcówki tramwajowej
      Puszkina/Rokicińska. Jak były one robione to miałem 4 lata i nie pamętam
      tamtych przystanków:)
      • sluzbowo Re: wspomnienia na podstawie fotek ze strony tram 22.10.03, 20:21
        Heh ... mnie wzrusza dużo zdjęć archiwalnych, wielki sentyment mam do eNek na
        łódzkich ulicach, ale skoro mowa o krańcówce Puszkina/Rokicińska, to wzruszają
        mnie zdjęcia 3x805Na ... Pamiętam jak jeździły takie składy na linii 21 -
        szczególną radochę sprawiało miu siadanie w ostatnim wagonie i obserwowanie jak
        taka długa "glizda" wije się po zakrętach Piotrkowska/Żwirki/Kościuszki...

A krańcówka przed Dworcem Kaliskim? To było klimatyczne miejsce ...

Piękne były czasy ...

pzdr

sentymentalny sluzbowo
        • Gość: luki Re: wspomnienia na podstawie fotek ze strony tram IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 22.10.03, 20:41
          sluzbowo napisał:

> Heh ... mnie wzrusza dużo zdjęć archiwalnych, wielki sentyment mam do eNek na
          > łódzkich ulicach, ale skoro mowa o krańcówce Puszkina/Rokicińska, to
          wzruszają
          > mnie zdjęcia 3x805Na ... Pamiętam jak jeździły takie składy na linii 21 -
          > szczególną radochę sprawiało miu siadanie w ostatnim wagonie i obserwowanie
          jak
          >
          > taka długa "glizda" wije się po zakrętach Piotrkowska/Żwirki/Kościuszki...

Ostatnio wszedłem w posiadanie foto potrójniaka na czternastce. Może uda mi się
          załatwić zgodę na publikację? Potrójniaki to ciekawy temat i tak mało fotek...
          Kursowały na następujących liniach: 10, 11, 14, 21, 22, 25 i 27 i jak się
          okazuje również w niedziele. Dzięki koledze, który spisywał składy mam
          kilkadziesiąt takich potrójniakowych. Kto by nie chciał przejechać się składem
          5642+5641+5640 na linii 22? :) Z Helenówkiem w ogóle była fajna sprawa. Przez
          dłuższy czas na 8 "osiemsetpiątek" jakie mieli wystawiali 2 trójskłady. :)

pzdr,
          luki
          • Gość: bombardier ngt6 Re: wspomnienia na podstawie fotek ze strony tram IP: *.toya.net.pl 22.10.03, 21:02
            potrojniaki kursowaly rowniez na linii 12 kursujacej wtedy na odcinku
            bratyslawska-stoki byly one przeplatane z 803N i 2x 805N
          • Gość: Maruda Puszkina/Rokicińska??? IP: *.widzew.net / *.widzew.net 22.10.03, 23:10
            Gdzie tam była krańcówka tramwajowa?! Szok.
            • sluzbowo Puszkina/Rokicińska !!! 22.10.03, 23:19
              Ano, była!

Przed Rokicińską, w miejscu gdzie jezdnie Puszkina rozchodzą się przy
              dzisiejszym rondzie.

Wtedy ronda chyba nie było ... nie? Nie pamiętam ...

pzdr

sluzbowo
              • Gość: luki Re: Puszkina/Rokicińska !!! IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 22.10.03, 23:52
                sluzbowo napisał:

> Ano, była!
                >
                > Przed Rokicińską, w miejscu gdzie jezdnie Puszkina rozchodzą się przy
                > dzisiejszym rondzie.

O jej przebiegu przypominają nie wykorzystywane już rurowe słupy trakcyjne,
                które stoją przy jezdni (obecnie torowisko idzie środkiem trawnika, a sieć
                podtrzymują słupy zlokalizowane na międzytorzu).

pzdr,
                luki
          • Gość: M.E. Re: wspomnienia na podstawie fotek ze strony tram IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.03, 11:39
            W galerji zdjęć archiwalnych nr 3 są 2 zdjęcia trójskładów.
            • sluzbowo Re: wspomnienia na podstawie fotek ze strony tram 23.10.03, 11:50
              Powiedziałbym, że są to 2 zdjęcia tego samego trójskładu, chociaż pewności nie
              mam... Luki pewno wie :-)

pzdr

sluzbowo
              • zamek Re: wspomnienia na podstawie fotek ze strony tram 23.10.03, 12:14
                To z pewnością nie jest ten sam trójskład. Na zdjęciu nr 2 są wagony 805N (szyba
                przy pulpicie motorniczego bez owiewki, numer taborowy z przodu burty), a na
                zdjęciu nr 2 - najprawdopodobniej 805NS ("konstalowskie" kolory, numer taborowy
                z tyłu burty, owiewka).
                • Gość: mch Re: wspomnienia na podstawie fotek ze strony tram IP: 62.29.134.* 23.10.03, 12:15
                  Hehe, owiewki. Zamek, a pamiętasz przyciemniane szyby?
                  • zamek Re: wspomnienia na podstawie fotek ze strony tram 23.10.03, 12:18
                    Gość portalu: mch napisał(a):

> Hehe, owiewki. Zamek, a pamiętasz przyciemniane szyby?
                    No jaha, pewnie, że pamiętam!
                    • Gość: mch Re: wspomnienia na podstawie fotek ze strony tram IP: 62.29.134.* 23.10.03, 12:21
                      Ciekawe czemu z nich zrezygnowali? Przecież teraz takie modne. ;-)
                • Gość: luki Re: wspomnienia na podstawie fotek ze strony tram IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 23.10.03, 12:25
                  zamek napisał:

> To z pewnością nie jest ten sam trójskład. Na zdjęciu nr 2 są wagony 805N
                  (szyb
                  > a
                  > przy pulpicie motorniczego bez owiewki, numer taborowy z przodu burty)

Duża seria 805Na też nie miała otwieranej szybki przy kabinie motorniczego. Po
                  kolorze szyb bocznych wygląda, to na wagony z lat 1979-80, czyli pierwsze
                  805Na. 805N i 105NW miały szyby niebieskawe.

, a na
                  > zdjęciu nr 2 - najprawdopodobniej 805NS ("konstalowskie" kolory, numer
                  taborowy
                  > z tyłu burty, owiewka).

Nie, 3 805NS w 1989 roku, to trochę za wcześnie. Poza tym są tam standardowe
                  pulpity z 805Na. Z tego co pamiętam to wagony z serii 17xx.

pzdr,
                  luki
              • Gość: luki Re: wspomnienia na podstawie fotek ze strony tram IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 23.10.03, 12:20
                sluzbowo napisał:

> Powiedziałbym, że są to 2 zdjęcia tego samego trójskładu, chociaż pewności
                nie
                > mam... Luki pewno wie :-)
                >

Wiem, że nie jest to ten sam skład, bo jak się przyjrzysz, to zobaczysz, że
                tramwaj stojący na Puszkina przy al. Przyjaźni ma w jednym z okien w trzecim
                wagonie dyktę, a ten na pętli nie. Niestety jak kiedyś skanowałem te fotki, nie
                spisałem numerów taborowych. Może będzie jeszcze kiedyś okazja je pożyczyć?

pzdr,
                luki
                • sluzbowo Re: wspomnienia na podstawie fotek ze strony tram 23.10.03, 12:59
                  Teraz, jak się dobrze przyjrzałem, to dostrzegam różnice. To z pewnością nie
                  jest ten sam skład.

pzdr

sluzbowo
          • zamek Jeszcze o potrójnych składach 23.10.03, 12:07
            Tramwaik słusznie przypomniał takie składy na 12-tce, ale widywałem je także na
            6, 9 i 29. Zwłaszcza na 6 to było kuriozum! Zdarzały się rzadko i z reguły
            woziły powietrze. Bardzo denerwujący był widok sąsiadującej na jednym przystanku
            nabitej do ostateczności dwuwagonowej dwójki i prawie pustej potrójnej szóstki.
            Nie mam pojęcia, dlaczego nigdy nie puszczono trójskładów na 2.
            • Gość: mch Re: Jeszcze o potrójnych składach IP: 62.29.134.* 23.10.03, 12:12
              Na 9 pamiętam z lat 80. "enki". Na Dąbrowę, gdzie mieszkałem, jakieś trójskłady
              jeździły, ale linii to juz nie pamiętam. Tam też się zmieniło. Pętla była tuż
              obok płotu szkoły. Wiadukt był w budowie (ciekawostka: na działkach jako
              podpórki do pomidorów znajdziecie pręty zbrojeniowe z tego wiaduktu ;).
              Przystanek dla wysiadających przy Podhalańskiej nie istniał w dzisiejszym
              miejscu.
              • Gość: luki Re: Jeszcze o potrójnych składach IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 23.10.03, 12:43
                Gość portalu: mch napisał(a):

> Na 9 pamiętam z lat 80. "enki". Na Dąbrowę, gdzie mieszkałem, jakieś
                trójskłady
                >
                > jeździły, ale linii to juz nie pamiętam.

Cóż, do 1995 roku mieszkałem na Dąbrowie i pamiętam tamte klimaty tramwajowe
                jak żadne inne w Łodzi. Z enkami na 9 nie mogę się zgodzić. Pamiętam mniej
                więcej od 1985 roku, a z racji Twojego wieku nie możesz pamiętać dalej. :)
                Układ był następujący:
                Linie 16 i 19 obsługiwane były 5N+5ND oraz 803N, na 9 królowały 803N, ale
                czasem trafiał się 2x805N, a czternastka była zawsze 2x805N i ew. 3x805N.
                Aha, za to enki z Brusa, trafiały się na 9bis, ale to już nie te rejony.
                Pamietam też enkę na 22. Standardowo 22 było obsługiwane 803N, rzadziej 2x 805N
                i 3x 805N. Enka pojawiała się na tej linii bardzo rzadko i tylko w szczycie.
                Już wtedy na ul. Niższej był to bardzo nietypowy widok. :)

pzdr,
                luki
                • sluzbowo Re: Jeszcze o potrójnych składach (OT) 23.10.03, 13:01
                  No proszę, to byliśmy niemal sąsiadami ...

Ja od 1969 do 1993 mieszkałem na Tatrzańskiej przy Wasilewskiej (dzisiaj
                  Roweckiego), tuż przy przystanku autobusowym w kierunku północnym.

pzdr

sluzbowo
                • michal.ch Re: Jeszcze o potrójnych składach 23.10.03, 15:37
                  Gość portalu: luki napisał(a):

> Cóż, do 1995 roku mieszkałem na Dąbrowie i pamiętam tamte klimaty tramwajowe
                  > jak żadne inne w Łodzi.

Jaki ten świat jest mały. :)

> Z enkami na 9 nie mogę się zgodzić. Pamiętam mniej
                  > więcej od 1985 roku, a z racji Twojego wieku nie możesz pamiętać dalej. :)

Możliwe. Wiem, że "enki" na Dąbrowę jeździły na 100%, bo sam nimi
                  podróżowałem. A linię 9, to tak trochę na wyczucie i intuicję strzeliłem
                  (myślałem, że to Brus powinien w tamtych latach obsługiwać), bo w sumie
                  tabliczek nie za bardzo pamiętam. :)

> Układ był następujący:
                  > Linie 16 i 19 obsługiwane były 5N+5ND oraz 803N,

O tak. Przeguby pamiętam na 16 aż do czasu rozłamu MPK na początku lat
                  90. "Enki" kiedy po raz ostatni pojawiły się na Dąbrowie? Coś mi się kołacze,
                  że przynajmniej do 1989, to jeździły.

> na 9 królowały 803N, ale czasem trafiał się 2x805N, a czternastka była
                  > zawsze 2x805N i ew. 3x805N.

I 14 jeździła chyba na Teofilów, o ile mnie pamięć nie myli.

> Aha, za to enki z Brusa, trafiały się na 9bis, ale to już nie te rejony.
                  > Pamietam też enkę na 22. Standardowo 22 było obsługiwane 803N, rzadziej 2x
                  805N
                  >
                  > i 3x 805N. Enka pojawiała się na tej linii bardzo rzadko i tylko w szczycie.
                  > Już wtedy na ul. Niższej był to bardzo nietypowy widok. :)

Luki, ostatnie liniowe "enki", to pamiętam przy cmentarzu Mania chyba jako
                  pociągi dodatkowe na Święto Zmarłych. I to prawdopodobnie działo się to nawet
                  na początku lat 90, ale nie mam pamięci do dat, więc mogę się mylić. Na bank w
                  pierwszej połowie lat 90 istniało tam jeszcze torowisko i słupy, tylko w
                  normalne dni tramwajów już nie było wcale. Ale 1 listopada wyruszały tam
                  załadowane 5N.

A z Dąbrowy pamiętam jeszcze jedną rzecz. To był jeden z ostatnich fragmentów
                  sieci tramwajowej, gdzie na przystankach wisiały tabliczki z literą "T".
                  Wcześniej były na tle żółtym, ale z czasem pamiętam, że tło zmieniono na
                  białe. Wiata przy Podhalańskiej była blaszana. Taka rama z rur. Ścianki z
                  blachy (nie falistej, ani ryflowanej). Słupki frontowe były nachylone pod
                  ujemnym kątem. Stoi jeszcze coś takiego gdzieś w Łodzi?
                  • Gość: luki Re: Jeszcze o potrójnych składach IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 23.10.03, 18:36
                    michal.ch napisał:

> Możliwe. Wiem, że "enki" na Dąbrowę jeździły na 100%, bo sam nimi
                    > podróżowałem. A linię 9, to tak trochę na wyczucie i intuicję strzeliłem
                    > (myślałem, że to Brus powinien w tamtych latach obsługiwać), bo w sumie
                    > tabliczek nie za bardzo pamiętam. :)

Enki z linii 9 zniknęły w 1973 roku wraz z likwidacją enek na Tramwajowej.

>
                    > > Układ był następujący:
                    > > Linie 16 i 19 obsługiwane były 5N+5ND oraz 803N,
                    >
                    > O tak. Przeguby pamiętam na 16 aż do czasu rozłamu MPK na początku lat
                    > 90. "Enki" kiedy po raz ostatni pojawiły się na Dąbrowie? Coś mi się kołacze,
                    > że przynajmniej do 1989, to jeździły.

To proste. Jeździły tak długo, jak długo były enki na Helenówku, czyli do 1988
                    roku.

>
                    > > na 9 królowały 803N, ale czasem trafiał się 2x805N, a czternastka była
                    > > zawsze 2x805N i ew. 3x805N.
                    >
                    > I 14 jeździła chyba na Teofilów, o ile mnie pamięć nie myli.

Na Szczecińską. Jeździła tak do połowy lat 90.
                    >
                    > > Aha, za to enki z Brusa, trafiały się na 9bis, ale to już nie te rejony.
                    > > Pamietam też enkę na 22. Standardowo 22 było obsługiwane 803N, rzadziej 2x
                    >
                    > 805N
                    > >
                    > > i 3x 805N. Enka pojawiała się na tej linii bardzo rzadko i tylko w szczyci
                    > e.
                    > > Już wtedy na ul. Niższej był to bardzo nietypowy widok. :)
                    >
                    > Luki, ostatnie liniowe "enki", to pamiętam przy cmentarzu Mania chyba jako
                    > pociągi dodatkowe na Święto Zmarłych. I to prawdopodobnie działo się to nawet
                    > na początku lat 90, ale nie mam pamięci do dat, więc mogę się mylić. Na bank
                    w
                    > pierwszej połowie lat 90 istniało tam jeszcze torowisko i słupy, tylko w
                    > normalne dni tramwajów już nie było wcale. Ale 1 listopada wyruszały tam
                    > załadowane 5N.

Oczywiście, że enki jeździły na liniach cmentarnych, ale służbę zakończyły na
                    zwykłych liniach w październiku 1991 roku.

> A z Dąbrowy pamiętam jeszcze jedną rzecz. To był jeden z ostatnich fragmentów
                    > sieci tramwajowej, gdzie na przystankach wisiały tabliczki z literą "T".
                    > Wcześniej były na tle żółtym, ale z czasem pamiętam, że tło zmieniono na
                    > białe.

Właśnie, a nie czasem na odwrót?

> Wiata przy Podhalańskiej była blaszana. Taka rama z rur. Ścianki z
                    > blachy (nie falistej, ani ryflowanej). Słupki frontowe były nachylone pod
                    > ujemnym kątem. Stoi jeszcze coś takiego gdzieś w Łodzi?

Stoją np. na przystanku Śmigłego-Rydza - Fabryczna. Ale wcześniej były jeszcze
                    fajniejsze wiaty ze szklanymi dachami. Pamiętam, że były nagminnie niszczone
                    (jakby ktoś myślał, że kiedyś wiat nie niszczono).

luki
                    • ukalo Re: Jeszcze o potrójnych składach 23.10.03, 18:45
                      Gość portalu: luki napisał:
                      > Ale wcześniej były jeszcze
                      > fajniejsze wiaty ze szklanymi dachami. Pamiętam, że były nagminnie niszczone
                      > (jakby ktoś myślał, że kiedyś wiat nie niszczono).

Ano niszczono... A niezły syf był zawsze we "wiacie" (w zasadzie to pod budyneczek moznaby podciągnąć) na Al. Unii przy Konstantynowskiej...
                      (o tu: srv1.cyfronet.pl/lodzkietramwaje/gala23f3.htm )

Pozdrawiam,
                      Łukasz
            • Gość: luki Re: Jeszcze o potrójnych składach IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 23.10.03, 12:28
              zamek napisał:

> Tramwaik słusznie przypomniał takie składy na 12-tce, ale widywałem je także
              na
              > 6, 9 i 29.

Nie wiedziałem, że na tych liniach jeździły trójskłady, interesujące. :)

pzdr,
              luki
              • Gość: STUDI Re: Jeszcze o potrójnych składach IP: *.interpab.com.pl 23.10.03, 16:00
                Jezdzily na 2, 9, 10, 11, 12, 14, 22, 25, 29.

• zamek trójskłady na 2 - BZDURA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 24.10.03, 11:29

• Gość: STUDI Re: Jeszcze o potrójnych składach IP: *.interpab.com.pl 23.10.03, 16:03
                Jezdzily na 2, 9, 10, 11, 12, 14, 25, 29.
                22 - nie jestem pewien. 20 raczej nie ale glowy nie dam. Tym bardziej ze wtedy
                dojezdzala tylko na Kilinskiego i tam bylo za ciasno ....
                • Gość: luki Re: Jeszcze o potrójnych składach IP: *.toya.net.pl / 10.0.210.* 23.10.03, 18:27
                  Gość portalu: STUDI napisał(a):

> Jezdzily na 2, 9, 10, 11, 12, 14, 25, 29.

A 21 i 27? Tej pierwszej przecie nawet foty są. A dwójkę co dopiero ktoś
                  wykluczył...

> 22 - nie jestem pewien.

Ale ja jestem pewien.

luki
                  • ukalo Re: Jeszcze o potrójnych składach 23.10.03, 18:38
                    Gość portalu: luki napisał(a):
                    > > 22 - nie jestem pewien.
                    > Ale ja jestem pewien.

To jedyna linia, co do której jestem pewien, że widziałem na niej trójskłady.
                    Robiły wrażenie skręcając z Narutowicza w Kilińskiego :)

Pozdrawiam,
                    Łukasz
                • Gość: bombardier Re: Jeszcze o potrójnych składach IP: *.toya.net.pl 23.10.03, 19:15
                  na linii 20 w latach kiedy to modne byly trojsklady nie kursowaly wogole
                  wagony -model 805 N a jedynie sklady 5N+5Nd i 803 N .nalezy wspomniec ze linie
                  20 obslugiwala zajezdnia chcochcianowice w ktrej glownym modelem byLa 803N
                  • zamek Re: Jeszcze o potrójnych składach 24.10.03, 11:34
                    Tramwaiku, nie zapomnij o dostawie 805Na w 1989, która w całości poszła do
                    Chocianowic (seria 39XX). Na 20-tce najwięcej hulało przegubów, ale 2X805 też
                    się zdarzały. Jak przez mgłę kojarzę trójskład na 20, ale mogę się mylić.
                    • Gość: bombardier Re: Jeszcze o potrójnych składach IP: *.toya.net.pl 24.10.03, 17:19
                      zamek mylisz sie bo czesto bedac wtedy nastolatkiem stalem na jednym z
                      przystankow na trasie linii 20 i obserwowalem odjezdzajace tramamwaje
                      • zamek Re: Jeszcze o potrójnych składach 26.10.03, 11:11
                        Bombardier, mylisz się także, bo w latach 80. i 90., będąc uczniem szkoły na
                        Sosnowej, bardzo często czekałem na przystanku Piotrkowska-Czerwona na tramwaj i
                        obserwowałem przejeżdżające składy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka