Gość: martha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21 lat temu dostałam w prezencie garnek do gotowania na parze ale nie mam pojęcia jak długo należy gotować w nim warzywa i co oprócz warzyw można w nim gotować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sosna Re: gotowanie na parze IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 21 lat temu Wszystkie warzywa (mrożonki i świeże) gotuję TYLKO na parze (bez soli!). Tylko ziemniaki gotuję normalnie. Szparagi są fantastyczne na parze. Warzywa nie należy długo gotować, mają być sprężyste! Tego zestawu (garnek, sito) używam tylko do gotowania na parze, ponieważ w trakcie intensywnego używania robi sie dno garnka trochę podobne do czajnika. U mnie prawie co drugi dzień ten garnek jest w użyciu. Warzywa się nie wypłukują są o wiele lepsze! Nie lej za duzo wody - sito nie może być w wodzie; nie lej za mało wody - przepalisz szybko garnek. Ja już wiele razy go przepaliłam, ale dał się zawsze odczyścić. Pokrywka musi szczelnie przylegać. Jeżeli nie masz mikrofali, to garnek ten może służyć do podgrzewania potraw np. m.in. kasz, ryżu. Odpowiedz Link Zgłoś