Dodaj do ulubionych

Ciekawość bablezda

24.08.15, 09:34
"Jestem ciekaw czy Polacy to docenia co Niemcy wtedy dla nich zrobili, a wlasciwie co dla nich zrobil Hans von Beseler, wielki przyjaciel Polakow."

forum.gazeta.pl/forum/w,34281,158519813,158519813,Za_rok_wielkie_Swieto_w_Polsce_.html
He, he... Onego roku 1916 niemiecka armia robiła już bokami. Z tego czasu pochodzi piosenka "teraz złote mam medale, ale k.... nie mam nóg". Wartość bojową stracił nawet kapral Hitler, któremu szrapnel wysmyrał jajca, albo i kutasa. Sprytne Niemce, zwłaszcza "przyjaciele" Polski, wykombinowały, że z Polaków można utworzyć ponad milionową armię i zrobić z nich mięso armatnie - zwłaszcza, że niemieckim żołnierzom było coraz bliżej do bolszewickich idei. Na wabika obiecali utworzyć wolną Polskę, ale przezornie nie określili w jakich granicach. Nie przewidzieli, że w Wielkopolska dostaną manto, a o granice Polska zadba sama.
Ten niemiecki "podarunek" był z tego samego gatunku co podrzucenie Rosji Lenina.

P.S.
Fatuman poczuł się niedouczony w tym temacie. Twierdzi, że w polskich szkołach o tym nie uczą i zgłosił się po nauki do bablezda. Po tych kilku tematach, które tu prezentował, widać, że nie chciało mu się dźwigać teczki. Teraz przymilnie zgłasza gotowość do świętowania wdzięczności niemieckim "dobroczyńcom", tylko w czyim imieniu? Bo ja się do takiego sprzedajnego buca nie przyznaję. Niech się wypowiada w imieniu stryja Anzelma, którego rzekome medale z okresu III Rzeszy wiesza u siebie na ścianie.
Obserwuj wątek
    • petronella.kozlowska Re: Ciekawość bablezda 24.08.15, 10:12
      renomowany historyk ballest od lat przeprowadza kwerendę archiwalną w zakurzonych broszurkach ziomkowskich zakupionych w internetowych antykwariatach. Wczoraj wieczorem omawiał obszernie dynastię Wazów, dzisiaj zajął się tworzeniem Polski.
      Z czasem ballest prześcignie pana doktora Polloka!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka