Dodaj do ulubionych

Coś dla ziranka

03.12.15, 00:05
Kiedyś ten umysłowy młotek wyrażał na forum opinię o zbawiennym wpływie Auschwitz na porządek w Polsce. Myślę, że od czasu do czasu dobrze o tym przypomnieć, bo ten matołek ma te same skłonności co jego idole z obozowej załogi. Uwielbia mówić o niemieckiej dobroci i co chwile wstrząsają nim przykłady polskiego złodziejstwa. Fafumki, bablezdy i inne pampunie dzielnie mu w tym sekundują.

youtu.be/CgcnGOCyeKk
Obserwuj wątek
    • petronella.kozlowska Kaj take cos se rodzi? 03.12.15, 09:18
      Tysiące Polaków z północnego Mazowsza przewinęło się w latach 1941–1945 przez kazamaty katowni w Pomiechówku1. Wielu z nich zginęło męczeńską śmiercią, przy czym winę za ich unicestwienie ponoszą funkcjonariusze Fortu III.

Na czele więzienia karno-śledczego stał komendant, odpowiedzialny za całokształt spraw związanych z prawidłowym działaniem więzienia. Głównym jednak jego zadaniem było zapewnienie bezpieczeństwa. Urząd komendanta od początku 1943 r. aż do likwidacji więzienia w lipcu 1944 r. sprawował prawdopodobnie SS-Obersturmführer Jerzy Scherfer3. Warto w tym miejscu wspomnieć, iż niektórzy z byłych więźniów sprawowanie funkcji komendanta przypisują Pfenigowi vel Fenikowi4, gestapowcowi pochodzącemu z Niemiec. Nie udało się jednak ustalić, kto kierował Fortem III w okresie od marca do jesieni 1941 r., kiedy był on zarówno obozem dla przesiedlonych Polaków, jak i gettem zbiorczym obozu dla Żydów.

Przed wojną SS-Obersturmführer Jerzy Scherfer5 mieszkał w Polsce. Bardzo dobrze znał go więzień Józef Olszewicz, ponieważ mieszkał z nim w tej samej wsi Nowy Modlin6. Rodzice Scherfera posiadali w Modlinie sklep spożywczy7. Edukację zaś pobierał w Szkole Powszechnej w Kosewie pow. Nowy Dwór Mazowiecki. Jego szkolnym kolegą był Tadeusz Pawelski, aresztowany wraz z ojcem Władysławem 9 kwietnia 1943 roku. Scherfer rozpoznał go w więzieniu, a następnie zwierzał się „że na froncie wschodnim stracił rękę”8.
      Polacy znali Scherfera z bicia nawet tych, którzy nie ukłonili mu się na ulicy9 .

Był to typ zwyrodniałego sadysty. Więzień Jan Jóźwiak tak po latach wspominał: „przyszedłem do jednej z cel [...] zobaczyłem tam leżącego, strasznie pobitego stróża z folwarku z Jaskółkowa. Stróż ten, gdy ja przyszedłem, już konał. Po krótkim czasie [...] zmarł. Współwięźniowie powiedzieli mi, że stróża tego pobił w nieludzki sposób Scherfer”10 . Scherfer brał udział w katowaniu Żydów przebywających w obozie-gettcie w Forcie III. Fakt, o którym mowa, potwierdza zeznanie Józefa Olszewicza: „Widziałem również, że Scherfer brał udział w katowaniu Żydów, a następnie selekcjonował poszczególne osoby, które zamordowano”11.

ioh.pl/artykuly/pokaz/zbrodniarze-z-fortu-iii-w-pomiechwku,1034/
      • firiduri2 Re: Kaj take cos se rodzi? 04.12.15, 16:24
        Jan Karski wspominał swoją misję, kiedy to Brytyjczykom przedstawił prośbę Żydów o dostarczenie paszportów i waluty. Gestapo jest przekupne. Brytyjczycy odmówili w obawie, że kiedyś sprawa wypłynie i będą im zarzucać, że futrowali gestapowców. III Rzesza żyła z kradzieży i społeczeństwo, które stworzyli - urzędnicy, wojsko, gestapowcy, itd. - korzystało ze swoich pięciu minut, aby się obłowić. W filmie jest dużo przykładów. Ciekawy jest fragment mówiący o kontroli w Auschwitz. Władze III Rzeszy zaniepokojone były podejrzeniami, że esesmani podkradają zrabowane złoto. Jeden esesman opowiada, nie bez satysfakcji, jak się wyłgał od odpowiedzialności. Włamał się do swojej zaplombowanej szafki i zwinął schowane precjoza. Na pytanie, czy nie miał wyrzutów sumienia, że pochodziło od zamordowanych ludzi, bardzo szczerze odpowiada, że nie. Wojna, to wojna, a na wojnie ludzie giną.
        Ziranko, bablezd i reszta stylizują się tu na nieskazitelnych obywateli, ale przecież są na forum ich wpisy, w których nie dają rady ukryć fascynacji tak zwanym porządkiem z czasów III Rzeszy. Przypuszczam, że musiała im się szczególnie podobać droga awansu społecznego. Człowiek bez wykształcenia pnie się na same szczyty. Ciekawe, bo bablezd do dzisiaj lubi sobie pogadać o kursie złota.
        • petronella.kozlowska Re: Kaj take cos se rodzi? 05.12.15, 08:27
          skąd ballest miał tyle pieniędzy na zbudowanie Luxusowej VILLI bez FOSSY?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka