Dodaj do ulubionych

Jozef Kozdon

IP: *.insight-bs.co.uk 12.11.04, 17:36
Znalazlem cos ciekawego w jednej ksiazce z mojej biblioteki:
"Postawa Kozdonia podczas drugiej wojny swiatowej wzbudzala(i wzbudza nadal) wiele kontrowersji.Odnotowano wyrazne slady jego niezadowolenia z poczynan hitlerowcow, nie zwazajacych zbytnio, w mysl zasady:divide et impera, na lokalne uwarunkowania.Narastalo niezadowolenie i niechec "slazakowcow" wobec dzialan administracji i urzedow. Kozdon wyraznie odczul niedosyt czy nawet zawod, zwiazany z rozgrywajacymi sie wypadkami.Niektorym polskim dzialaczom politycznym umozliwil wyjazd z Cieszyna, inni zawdzieczali mu posade, a nawet posrednictwo w ratowaniu uwiezionych krewnych"
Krzysztof Nowak,"Ruch kozdoniowski na Slasku Cieszynskim"
Troche mi ten cytat nie pasuje do obrazu Kozdonia-hitlerowca, jak przedstawiaja go niektorzy z tego forum.
Obserwuj wątek
    • bartoszcze Re: Jozef Kozdon 12.11.04, 22:05
      George, polecam Ci taki wątek z Forum Bielsko-Biała:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=17492133
      • Gość: George Hedgehog Dzieki! n/t IP: *.insight-bs.co.uk 13.11.04, 07:27
    • Gość: -- Re: Jozef Kozdon IP: 80.51.161.* 13.11.04, 13:27
      Choć nie udało mi się wiele przeczytać o nim, domyślm się, że jak każdy nie
      będzie postacią jednoznaczną. To jest normalne u większości ludzi, łącznie z
      nami wszystkimi piszącymi na forum. Już widzę jak jedni będą go krytykować za
      konkretny postępek, a inni za ten sam będą go chwalić (w zależności od
      partykularnego interesu). Naturalnie, każdy będzie dowodził słuszności swych
      racji, oburzając się jednocześnie na innego, który jego argumentów nie podzieli.
      Pażywiom, uwidim.

PYRSK!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka